Last news in Fakti

28 Декември, 2021 14:13 3 956 31

На кого ще бъде отказвана лекарска помощ при триаж?

  • антиваксъри-
  • триаж-
  • германия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • лекари-
  • вирус-
  • депутати-
  • омикрон

Конституционният съд в Германия задължи парламента да въведе критерии за прилагане на триаж

На кого ще бъде отказвана лекарска помощ при триаж? - 1
Снимка: Shutterstock

Конституционният съд на Германия постанови, че законодателната власт трябва да създаде правно обвързващи критерии, според които при ситуация на триаж, предизвикана от пандемия, хората с увреждания и съпътстващи заболявания да бъдат защитени.

Триажът е процес на приоритизиране на пациенти или на база на сериозността на заболяването им, или според шанса им за оцеляване. Той се налага в случай на препълване на болничните легла, когато на някои пациенти трябва да бъде отказана медицинска грижа. Конституционният съд обсъжда темата от средата на 2020 година. Тя отново стана актуална, след като Германия се изправи пред четвърта вълна от COVID инфекции, предизвикана от силно заразния нов вариант Омикрон.

До момента препоръките се издаваха от съсловните организации

Решението на съда бе в отговор на жалба на девет души с увреждания и съпътстващи заболявания, които се опасяват, че ще им бъде отказана лекарска помощ, ако се спазват сегашните препоръки. Те призоваха държавата да определи какви ще са критерии, за да стане ясно кои пациенти ще продължат да получават животоспасяващо лечение, ако отделенията бъдат препълнени и медиците бъдат изправени пред тежкия избор да откажат грижи на някои от болните.

Преди "клиничните и етични препоръки" за триаж бяха изготвяни от Германското сдружение на лекарите от спешната и интензивна медицина (DIVI), заедно с други съсловни организации. Жалбоподателите смятат, че тези препоръки могат да ги поставят в неблагоприятно положение, тъй като общото здравословно състояние и съпътстващите заболявания на пациентите са включени като критерии за подбор.

Само депутати са упълномощени да издадат такива препоръки

В отговор от DIVI заявиха, че на никого няма да бъде отказано лечение въз основа на неговата възраст, предишни заболявания или увреждане. Те подчертаха, че критериите ще влязат в сила само когато такива фактори намаляват вероятността да оцелееш при заразяване с COVID-19. Но организацията също призова държавата да вземе решение, за да даде на медицинския персонал правна сигурност.

Защитници на правата на пациентите подкрепиха искането държавата да създаде конкретните насоки за прилагане на триаж. "Федералните депутати са единствените, които са демократично упълномощени да вземат такова решение", заяви председателят на Германската фондация за защита на пациентите Ойген Бриш. Той каза пред информационната агенция ДПА, че въпросът се съсредоточава главно върху това при кого ще бъде преустановено подаването на кислород. "И това е нещо, което трябва да реши Бундестагът, а не икономистите", каза Бриш.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изключително

    15 0 Отговор
    трудно за медиците да вземат такива съдбоносни и трудни решения.....

    Коментиран от #12

  • 2 111

    20 4 Отговор
    Ще се научите да се грижите за всички!
  • 3 Рошко

    35 2 Отговор
    С този закон си връзват гащите демек идва задължителното чипиране а медии като тази се използва просто като вазелин, пълна помия

    Коментиран от #8

  • 4 КОКО

    31 3 Отговор
    Пореден сагрегиращ ход!
    ФАШИСТИ!
  • 5 налюдател

    23 2 Отговор
    в тази "чиста" нация и болни ли имало?
  • 6 Активист на БКП

    21 3 Отговор
    Мусолини и Хитлер .... Италия и Германия.... Нормално...
  • 7 КОКО

    26 2 Отговор
    "при кого ще бъде преустановено подаването на кислород. "И това е нещо, което трябва да реши Бундестагът, а не икономистите"??????
    Първи:
    Това са Медицински, а НЕ Политически и Икономически решения!
    Второ:
    Това означава ПРИСЪДА БЕЗ ОБВИНЕНИЕ!
  • 8 РЗС

    11 27 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    спрете се с тва чипиране най-после. бъди сигурен, че постоянно се знае какво правиш по-цял ден, къде ходиш, с кой си, всичкото тва се добива от телефона ти. Във всеки един момент се знае какво търсиш в интернет(от бисквитките) в коя страница си и какво правиш там. Според теб, за какво им е да те чипират? Ти представяш ли си някой интелигентен човек да седне да гледа извадки на простолюдието от което си ти? тоя човек, ще си среже вените на втория ден, като ви гледа че не може на гипсирано куче хляб да хвърлите. Гледай филма идиокрация, ще намериш себе си в много персонажи там.

    Коментиран от #14, #16, #17

  • 9 РЗС

    14 10 Отговор
    между другото всички вие сте си купили чипа, я самсунг, я апъл нарича се телефон, и струва майка си и баща си. да не мислите, че някой ще ви чипира за тяхна сметка?
  • 10 Ооо

    9 0 Отговор
    Бизнес интереса клати феса
  • 11 Грульо

    22 1 Отговор
    То в такъв случайм на който му откажат лечение трябва да му връщат здравните вноски с лихвите, щом няма да го лекуват, с парите ще потърси помощ в частна клиника. Ама би трябвало да има и допълнително обезщетение, защото никой не се е подписвал, че държавата има право да не осигури лечение срещу здравните вноски.
  • 12 Ооо

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Изключително":

    Какви решения :)))) Всичко е само бизнес
    САМО БИЗНЕС И ЛЪЖИ - ЛЪЖИ И БИЗНЕС
  • 13 Трол

    18 3 Отговор
    Предлагам отказ от лечение да е за ВАКСИНИРАНИ. За тях са похарчени вече средства- ваксина, време и средства за медицинския персонал, а и нали вече са защитени......

    Коментиран от #24

  • 14 КОКО

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "РЗС":

    Въпросат не е в информацията за всеки човек!
    Целта е контрол върху собствените му решения!

    Коментиран от #18

  • 15 Ооо

    14 0 Отговор
    В китай за дни болници стройха а тук интензивните легла съкращават за да се повишава процента на заетост .Едно е 10 % от сто легла а друго е 10 % от 10 легла .Така ревът ние сме препълнени на 50 % ама на 5 легла от 10 а не на 50 от 100 легла и това защото болницата е частна и получава помощи при лечение в проценти :))) 5 пациента от 10 легла са 50 % и помоща е такава все едно са 50 пациента от 100 легла или 500 пациента на 1000 легла ....
    Демокрацията си нагажда кранчетата за източване на всички държавни ресурси по цял свят .
  • 16 Механик

    23 2 Отговор

    До коментар #8 от "РЗС":

    Слушай, особено умния! В като идеш на магазин, не могат да те върнат щото нямаш телефон. Обаче нещата отиват към това, да узаконят, че ако не си ваксиниран, нямаш право да пазаруваш.
    Сега ясна ли ти е разликата?
    Щото телефон може и да не искаш да имаш, ама ще те принудят да севзксинираш, ако искаш да ядеш.
    Схаващаш ли, че по тоя начин ти се отнемат ИЗКОННИ човешки права? И ти обещават, че ако си послушен, ще може да се разхождаш навън, по някога и на каишка?
    Такива облъченяци като теб са това, което ще помогне тоя сатанински план.

    Коментиран от #19, #23

  • 17 Рошко

    17 3 Отговор

    До коментар #8 от "РЗС":

    Е поне не участвам във филма ковид идиотизъм с главен персонаж такива които тебе които вярват и слушат на всичко казано им медиите и загуби свободата си за жълти стотинки, боцкай те си се и не ни занимавайте нас нормалните,

    Коментиран от #29

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пффффф

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Механик":

    То по твоята логика може да ни задължат и за телефоните, винаги да са в нас и да са включени. Нищо не им пречи. Това си го помислих още когато се заговори, че сканиран документ за самоличност ще важи сканиран на телефон. И това ще стане някога, по-лесно ще ни следят и слушат.
  • 20 Юсуф

    10 0 Отговор
    И сега се прави триаж , спират се планови операции,размотават се деца бременни или други
    Това идва от претоварване на системата
    Въпроса е лекаря да е защитен от искове и адвокати после
  • 21 Бесен

    1 2 Отговор
    Ами... сори, но пред здрав и прав да избираш недъгав, който вече живее трети живот имено благодарение на медицината ми се вижда не съвсем правилно...

    Коментиран от #22

  • 22 Ами здравият и правият

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Бесен":

    Защо се бута да му оказват помощ?
  • 23 Ами направете си магазини

    0 4 Отговор

    До коментар #16 от "Механик":

    Само за неваксинирани бре.

    Коментиран от #25

  • 24 Това няма да доведе

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Трол":

    До освобождаване на легла. Все пак болниците на 90% са пълни с неваксинирани.
  • 25 Риба

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ами направете си магазини":

    Те си бяха такива до скоро
  • 26 multi sunt vocati pauci vero electi

    0 3 Отговор
    Лесно е чада мои, ваксинирайте се и няма да участвате в никакви триажи, екарисажи и други макиажи.
  • 27 no name no face no number

    2 0 Отговор
    То па една медицинска помощ да ти имре коньо от гъдел голо вода претупват те за 3 минути взимат си таксата от картата, най много да ти изпишат някакви временно работещи или въобще не работещи лекарства и сувидерзен само загуба на време е тази прословута помощ
  • 28 Лелеее

    2 2 Отговор
    Сега разбирам пред какви трудности са поставени неваксинираните....да избират кой от тях да живее и кой да умре 😂😂😂😂. Ами хвърляте чоп бре
  • 29 РЗС

    1 6 Отговор

    До коментар #17 от "Рошко":

    вас нормалните ще ви боцкат задължително в 2022 година, щеш не щеш, разбираш ли ме рошко, ти и такива уминици като тебе. Цял свят ни се смее, че умират по един автобус народ на ден от ковид и имаме най-ниската ваксинация в цяла Европа. Ако беше бай тошово време да си се наредил на опашката пред лекарския кабинет и щеше да чакаш 6 часа там, за да се ваксинираш, защото така е наредила партията, а ако не те довеждат с милията бит като цигански тупан на сръбска сватба, а сега вие всичките дето жалите за комунизма сте първите демократи и виете като вълк пред пещера за свободията си, не свобода, защото не го разбирате какво е.

    Коментиран от #30

  • 30 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "РЗС":

    Както ти казах ваксинирай се ако искаш всеки ден и недей да умираш

    Коментиран от #31

  • 31 РЗС

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Рошко":

    Ако ти е за умирането, никой не се е върнал оттам, ще умрем всички, няма да се кахъриш. А ако мислиш, че ваксината ще те убие, вземи си прегледай психическото здраве, кво ще стане ако ваксинираш цялото население на Земята и всичките умрат ко ше прайте вие 50те хиляди дето ще останете антиваксъри. Като се знаеш, че нищо не става от тебе, представи си, че ти ще градиш новия свят!
Новини по държави: