Last news in Fakti

23 Април, 2013 12:04 3 076 0

Противниците на еврото в Германия посягат към парламента

  • германия-
  • анти евро-
  • избори-
  • алтернатива за германия
Противниците на еврото в Германия посягат към парламента - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Създадената през февруари в Германия партия срещу еврото вече събира 5% подкрепа, които й гарантират влизане във федералния парламент. Това показва сондаж, публикуван в понеделник във в. „Билд“.

Месеци преди насрочените за септември федерални избори Алтернатива за Германия вече има реални шансове да има свои депутати, коментира Ройтерс. Проучването е направени между 19 и 22 април сред 2030 души от института Инса.

По този начин след вота Берлин ще бъде все по-малко склонен да покрива дългове на страни от Еврозоната ще станат много трудни за изпълнение, коментират анализатори.

Все пак мнозинството от германците продължават да подкрепят единната европейска валута.

В свое интервю от уикенда финансовият министър Волфганг Шойбле заяви, че управляващата дясно-център коалиция гледа сериозно на появата на Алтернатива за Германия. Според него формацията ще краде гласове именно от управляващите.

Това е сериозно предизвикателство на фона на последните социологически данни, че консерваторите от Християндемократическия съюз (ХДС) на

Ангела Меркел води с 38%, а коалиционният им партньор Свободните демократи събира 5% подкрепа.

В същото време основната опозиционна сила Социалдемократите събират 26%, а техните коалиционни партньори Зелените 15%, а бившите комунисти от Източна Германия -6%.

Ако съотношението се запази Ангела Меркел ще има трудната задача да навакса изоставането спрямо опозицията, смятат анализатори.

Лидерът на Свободните демократи Филип Рьоскер, който е икономически министър, недвусмислено заяви в свое интервю за в. „Билд“, че всяко връщане към дойче марката ще е катастрофа, която ще доведе до хаос в икономиката и бърз ръст на безработицата.

В началото на година бившият политически редактор на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Конрад Адам основа заедно с икономически експерти от сферата на медиите и науката новата партия "Алтернатива за Германия". Основното искане на формацията е разтурянето на еврозоната и започването на открита и честна дискусия за спасителните мерки за еврото, коментира „Дойче веле“.

Според създателите на "Алтернатива за Германия", отмяната на еврото е най-доброто, което би могло да се случи на цяла Европа. "Опасяваме се, че Европа не извлича от еврото никакви ползи, а тъкмо обратното - благодарение на него тя постепенно затъва", твърди икономистът проф. Бернд Луке, преподавател от университета в Хамбург.

В крайна сметка в дискусията около еврото не става дума за дреболии. Германия внася над 21 милиарда евро за европейския спасителен механизъм, припомня „Дойче веле“. С негова помощ трябва да се предотврати фалита на закъсалите европейски държави. Досега помощи от този фонд са изисквали Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Кипър.

В Алтернатива за Германия се открояват либерални и консервативни икономисти. Те не искат нито лява, нито дясна политика, а се надяват да привлекат недоволството на част от населението на Германия спрямо подкрепата от Берлин за плановете за спасяването на кризата от Южна Европа.

Алтернатива за Германия вече се похвали с 7500 членове и дарители.

Позицията на противниците на еврото изобщо не е представена в парламента, оплаква се лидерът на формацията Конрад Адам, отбелязва „Дойче веле“.

"Всички парламентарно представени партии смятат, че еврото трябва да бъде спасявано. Мненията им се различават единствено по въпроса за сумата, която трябва да бъде отпусната за тази цел", критикува журналистът. Той е недоволен, че еврото се е превърнало в нещо като свещена крава.

„Всеки, който е на друго мнение и се осмели да отправя критики, неизменно е обявяван за популист или е замерян с обидни квалификации", казва Конрад Адам.

Ангела Меркел надали е очарована от целта на новата партия. Все пак канцлерът се гордее с разумната си политика по спасяването на валутния съюз, отбелязва „Дойче веле“.

„Краят на еврото би означавал и край на ЕС", казва тя. Все повече германци обаче не споделят това виждане, отбелязва „Дойче веле“. Според допитване на списание „Шпигел“ от юли 2012-та, близо 54% от анкетираните не виждат почти никакъв смисъл да се инвестират нови милиардни суми за опазването на общата европейска валута.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА