Last news in Fakti

29 Януари, 2022 10:00 3 724 84

Чудо или има друг план? Какво разбрахме от думите на Кирил Петков и Иван Гешев пред ЕП

  • кирил петков-
  • иван гешов-
  • продължаваме промяната-
  • сотир цацаров

Това беше първата поява на новия български премиер пред Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права

Чудо или има друг план? Какво разбрахме от думите на Кирил Петков и Иван Гешев пред ЕП - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да няма хора над закона, а Гешев да не е насаме с Господ - към това се стремят Кирил Петков и кабинетът му, стана ясно от изслушването пред ЕП. А какво каза самият главен прокурор в Брюксел? Георги А. Ангелов обобщава:

Да няма "хора над закона" - това е целта на Министерския съвет при провеждането на съдебната реформа, обяви премиерът Кирил Петков в четвъртък, 27 януари. Той бе изслушан от Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права в Европейския парламент в Брюксел. Според него евродепутатите са изразили оптимизъм и вяра, че в България има желание и политическа воля за справяне с корупцията. Кирил Петков каза и това: че коалицията има намерение изцяло да промени ролята на главния прокурор и начина, по който ВСС прави атестации за нови кандидати. Самото предложение за механизъм за контрол върху главния прокурор е записано в Плана за възстановяване, който Брюксел получи.

Главният прокурор вече "няма да бъде само с Господ над главата му", а ще има и съдия, който ще изпълнява временно ролята на прокурор, обясни Петков. С други думи: няма да се вкарва друг прокурор, който да е под него, като така се избягва конфликтът на интереси, уточни премиерът.

Това беше първата поява на новия български премиер пред Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права. Покани е имало и към предшественика му Бойко Борисов, но той не ги уважи. Вчера преди Петков беше изслушан и главният прокурор Иван Гешев. За разлика от 2020 година, когато изпрати заместничката си Красимира Филипова, този път Гешев се смили и се яви лично.

А какво беше подготвил Гешев?

В рамките на изслушването Гешев се е оплакал, че в България има напрежение между прокуратурата, МВР и съда, поради което е поискал засилен мониторинг върху страната в рамките на сегашния Механизъм за върховенството на закона в ЕС. Ироничното е, в последните два доклада по механизма за България, а и не само в тях, се припомня, че "липсата на възможност за ефективно наказателно разследване на главния прокурор и неговите заместници е отдавнашен въпрос, повдиган не само от Европейската комисия, но и от Европейския съд по правата на човека и Съвета на Европа". "Има проблем с върховенството на закона и човешките права, особено на малцинствените групи и хората в неравностойно положение", каза още след изслушването главният прокурор, от когото зависи завеждането на такива дела. В доклада на "Амнести интернешънъл" за миналата година обаче се посочва, че "жертвите на престъпления от омраза в България не получават достъп до правосъдие заради отказа на следователи и прокурори да вземат под внимание дискриминационните мотиви по случаите".

Евродепутатите са имали към Иван Гешев конкретни въпроси по знакови дела или по-точно по липсата на работа по тях от прокуратурата, но най-вероятно те са чули само оправдания. За разследването по "Барселонагейт" например те са чули, че то не е приключило и се чакат отговори от властите в Испания. Що се отнася до съдебната реформа, Гешев заяви, че при нея през годините основното било следното: "да завземеш определени позиции и да смениш някой човек, за да можеш ти да упражняваш някакъв контрол".

И докато от Иван Гешев се чуваха оправдания, Кирил Петков и правителството му демонстрираха огромно желание и воля за промяна в съдебната система. Един от основните проблеми там е, че главният прокурор е недосегаем, а през назначения във ВСС може да се контролира цялата съдебна система.

Както стана ясно преди време от снимки, публикувани от пресцентъра на самия главен прокурор, Иван Гешев държи в кабинета си два тома за Сталин и вероятно знае думите му: "Кадры решают все!". Тъй като главният прокурор се избира от ВСС, а ВСС кадрува в системата, може да се каже, че който избира ВСС, държи и цялото правосъдие. За да има наистина промяна, са необходими промени в конституцията и няколко закона. За първото е нужно мнозинство от две трети, както и за избор на 11 от членовете от политическата квота на ВСС.

Ще има ли чудо?

"Ако имахме две трети от парламента, можех да обещая това да стане буквално за седмици. Но понеже нямаме и не можем да сменим ВСС (...), е малко по-трудно", каза вчера Петков на въпрос за сроковете, в които може да стане "промяната" .

И така от думите на премиера се разбира, че за да има съдебна реформа, трябва да има съгласие сред две трети от депутатите, т.е. 161 народни представители. Парламентарна група "Продължаваме Промяната" разполага с едва 67 народни представители, "Демократична България" - с 16, БСП - с 26, а партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" - с 25. Общо коалицията разполага с едва 134 гласа. Останалите гласове биха могли да дойдат само от ДПС (34) или ГЕРБ (59).

Но това би било равносилно на чудо, въпреки че ГЕРБ са заложили преструктурирането на ВСС в предизборната си програма, а в ДПС също говорят за реформа - т.е. управляващи, и опозиция признават, че промените във Висшия съдебен съвет са неизбежни. Но би било чудо, защото ГЕРБ доминираха в парламента последните почти 11 години и с ДПС веднъж провалиха предишния опит за поправки в конституцията през 2015, известен и като "исторически компромис".

Има ли план Б?

Част от промените биха могли да бъдат направени и от обикновено мнозинство. Така например правилата за избор на ВСС са в закона за съдебната власт. Тук обаче се появява въпросът и доколко може да се разчита на БСП и ИТН заради действията им в предишния къс парламент. Дългата парламентарна история на левицата показва, че червените депутати проявяват зависимостите си точно при ключови за съдебната власт гласувания.

Петков призова вчера за търпение и каза, че ако промените се направят по грешен начин, "дори резултатите да са позитивни, пак не постигаме това, което искаме". Той обаче смята, че има повод за оптимизъм. И даде като пример една "голяма случайност". Тя е оставката на Сотир Цацаров от КПКОНПИ - ден, преди от ДАНС да му отнемат достъпа до класифицирана информация.

Оптимизмът и волята на Кирил Петков и младото му правителство са добре дошли, но те не могат сами да направят съдебната реформа. Това може да стане само с мнозинство от две трети. Освен ако Петков няма някоя друга "случайност", пъхната в ръкава му...

В противен случай премиерът трябва да разчита на ГЕРБ или ДПС. Но знаем, че който политически партньор е направил това, е съжалил.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирилче Петковски

    32 11 Отговор
    Шефа ми нареди да запуша устата на Рашков, сега ми нареди да оставя на мира и Гешев.
  • 2 Последния Софиянец

    46 18 Отговор
    Вън Кирчо от България

    Коментиран от #3

  • 3 Кво

    35 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    става бе, нали бехте големи приятели и се държахте за ръце с Кирчооо :Д

    Коментиран от #4

  • 4 Последния Софиянец

    34 13 Отговор

    До коментар #3 от "Кво":

    Кирчо ме излъга брутално.обеща нещо но не го изпълни, затова по добре да се маха.

    Коментиран от #21

  • 5 1520

    3 0 Отговор
    нищо
  • 6 ХА ХА ХА

    46 18 Отговор
    АБЕ ДРУГАРЮ ПЕТКОВ , ТИ ЧУВАШ ЛИ СЕ КАКВО ПРИКАЗВАШ ???? ДА НЯМА ХОРА НАД ЗАКОНА ???? ХА ХА ХА АМИ ТОГАВА ПРОКУРОРИТЕ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНАТ ПЪРВО СЪС ТЕБ И ФАТМАКА !!!! ЗАБРАВИ ЛИ КАК ТЪЙ СТАНА МИНИСТЪР ВЪВ СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ НА РАДЕВ ??? ИЛИ ИСКАШ ДА НАПРАВИШ ЗАКОНИТЕ ТЪЙ , ЧЕ ДА ВАЖАТ ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ , АМА НЕ И ЗА ТЕБЕ !!!!!!

    Коментиран от #19

  • 7 Давай бат Киро

    25 28 Отговор
    Щом главния говореше с горчивина и щом днес Теменужка яростно защитаваше уволнените шефове на Булгаргаз значи си на прав път!

    Коментиран от #47, #84

  • 8 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    38 13 Отговор
    Нещастник!
    Държавата потъва той си знае неговото!
    Ваксинация и Македония!

    Коментиран от #13, #14

  • 9 Пич

    37 11 Отговор
    Абе ,DW , на се косете , че не сте разбрали Киро ! Него никой не го разбира ! Даже , той сам не се разбира !!! За пояснение - търсете в ГРИНДР !!!
  • 10 Българка

    14 14 Отговор
    Най-радикални реформи в съдебната система наистина могат да се направят с мнозинство 2/3. Но шефът на съдийската колегия разказа подробно и предложи как без промени в конституцията може да се ограниче безконтролния Главен прокурор и да се разследва. Румяна Ченалова съща има предложен законопроект за съдебна реформа без конституционни промени. Други експерти в материята също публично направиха такива предложения. Така че лично аз ( а предполагам и мнозинството избиратели) нямам търпение и не съм съгласна управляващите да "тупат топката" и да заявяват само намерения. ОЧАКВАМЕ РЕАЛНИ ДЕЙСТВИЯ/ ЗАКОНИ И БЪРЗО ОТСТРАНЯВАНЕ И РАЗСЛЕДВАНЕ НА ГЕШЕВ!!!
  • 11 Миризлив пор

    33 10 Отговор
    Плана е един - разкарват каскета, слагат някой послушко и падат всички дела срещу червените олигарси окрали пенсиите на бабите ни и бъдещето на децата ни.
  • 12 Ами ония

    6 6 Отговор
    Интелигентния бившия главен? Утрепа корупцията никой не смее да крадне. Що се махна това момче?

    Коментиран от #36

  • 13 Трагедия

    12 17 Отговор

    До коментар #8 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Потъва заради такива като теб! Лизача такъв,я кажи до сега при ГЕРБ и ДПС по-добре ли беше? На теб сигурно ти е било добре,но на останалите, които не са гласували за ГЕРБ и ДПС не им е било добре!

    Коментиран от #23, #46

  • 14 Еди кой си

    12 9 Отговор

    До коментар #8 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Видяхме едно готино закръглено момче да си тръгва от борбата с корупцията. Не е малко.

    Коментиран от #50

  • 15 макаров

    21 6 Отговор
    гешефта спомена едно изречение на което почти никой ,или никой не обърна внимание: престъпността ще се върне от началото на 90-те! Това е заплаха и напомняне ,че мутрите ще излязът да раздават "правосъдие",както през мутренския преход!
  • 16 Запомнете !

    23 8 Отговор
    Този на снимката е по-голям измамник и от Боко !
  • 17 Ха,ха

    26 11 Отговор
    Толкова приказки а пък можеше да се каже само с няколко думи.Харварда,колкото и да се напъва ,НЕ МОЖЕ ДА СМЕНИ КАСКЕТА.И много по вероятно е той да си замине първи.Запътил се е към Канада с пълна скорост.Колкото по навреме се махне,толкова по добре за България.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Наблюдател

    27 5 Отговор

    До коментар #6 от "ХА ХА ХА":

    То Кирчо иска да няма конфликт на интереси и иска да сложи свой човек , съдия който да дърпа ушите на главния прокурор ! Ама не иска да погледне семейство РОЛЕР , което той назначи сам да управлява 10 милиарда европейски пари ??? Сляп ли е , че не вижда тоя голям семеен конфликт на интереси ?

    Коментиран от #26

  • 20 Кокорчо

    20 5 Отговор
    покори европа с кухи фрази...
  • 21 Кажи ,какво ти

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Обеща?Да не ти търси сметка, че работниците ти са без трудов договор ли!?

    Коментиран от #29

  • 22 Аз вярвам или поне ми се иска

    5 6 Отговор
    Да бъде смачкана мафията паразитираща от години върху живота на хората. Но това е тумор с много разсейки, не се изрязва лесно!
  • 23 Пенсионер

    25 5 Отговор

    До коментар #13 от "Трагедия":

    Без да съм фен на ГЕРБ с чиста съвест заявявам,че се живееше значително по добре. С пенсийката си по времето на Баце си позволявах доста повече неща.Сега при тези космически цени изнемогвам.Както искаш ,така го разбирай.
  • 24 Пегъзи Музовски

    20 5 Отговор
    Киро Ментата е напълно некомпетентна личност като премиер !По-лошото е ,че е послушен слуга на чичо Сам ! Интересите на България са на заден план !
  • 25 МИР ЩЕ ИМА

    5 16 Отговор
    Тиквата и Гешев в пандиза или в психиатрията

    Коментиран от #35

  • 26 Киро е въздух под налягане !

    26 5 Отговор

    До коментар #19 от "Наблюдател":

    Всичко което направи КИРО до сега като това , че наруши законите и конституцията на Републиката !ПРОТИВОРЕЧИ , на твърденията на това какво иска да направи със върховенството на закона !
  • 27 Канонизирания

    2 6 Отговор
    Беше страшен стратег. Действаше простичко но ефективно. Назначава някой и му даде да скрадне и го вербува завинаги.
  • 28 ФЕН

    15 2 Отговор
    Дойче веле удобно премълчава въпросите, които въпросният кръжец имаше към, извинете, премиера. Ама нормално за ДВ. Те още го харесват.
  • 29 Последния Софиянец

    0 10 Отговор

    До коментар #21 от "Кажи ,какво ти":

    Аз съм изряден работодател. Не мисля да ти давам повече обяснения. Ако искам мога да те съдя за разпространение на лъжи, знаеш че имам хора на високи позиции

    Коментиран от #32, #33, #39

  • 30 Комунист

    21 2 Отговор
    А бе Кирчо.Ами този съдия ,който ще съди каскета ,кой ще го контролира.И,като говориш да няма хора над закона,какво мислиш за хората погазили конституцията. Или,когато се отнася да теб и компания,закона няма значение. Нещата нещо не се връзват.Има големи различия между думи и дела.И ти си нагледен пример.
  • 31 ОСТАВКА

    18 4 Отговор
    ОСТАВКА НА ЛЪЖИЦА !
    ОСТАВКА НА ЛЪЖЕЦА !
    ОСТАВКА НА ЛЪЖЕЦА !
    ОСТАВКА НА ИЗМАМНИКА !
    ОСТАВКА НА ИЗМАМНИКА !
    ОСТАВКА НА ИЗМАМНИКА !
  • 32 Ами да

    15 2 Отговор

    До коментар #29 от "Последния Софиянец":

    Ти дам адреса ,че да не го търсиш.Ако можеше така да се съди ,ти нямаше да излезеш от затвора.Толкова лъжи изрече по Боко,каскета и сума ти други .Без никакви доказателства.

    Коментиран от #38

  • 33 Абе токов трафикант , ти ОТКОГА

    10 1 Отговор

    До коментар #29 от "Последния Софиянец":

    Ще започнеш да си плащаш тока на заведението? До кога ще те издържаме , индиец ?
  • 34 Един свестен човек

    3 15 Отговор
    Ще стане премиер и ние го плюем щото сме свикнали на беззаконие. Г-н Петков моля ви вслушвайте се в Лена Бориславова изключително момиче!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 123

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ами ония":

    Корупцията е вродена и отглеждана във всеки българин от малък, общественна тайна е че за да получуш държавна услуга трябва да познаваш приятел на приятеля на някой който работи там, да се разбере какъв размер на подкупа ив какъв вид и кога да му се даде.А това е навсякъде,колко са тези бизнесмени които имт работници които не ги крадът? Кой пише закони с малки подробности даващи възможност на админстрацията да си иска подкупи, Кой назначава публично доказани дипломирани финансовово отговорни престъпници на постове да управляват държавно имущество за стотици милиони? Е та главния прокурор им е виновен за всички лоши неща.Борисов като гонеше всеки един за който чуваше от държаван работа и партията си да не би да спря корупцията и кражбите.Корупцията и кражбите са проблем заложен по проект във законите и правилата на управление в България.Закони може да смениш ,но нямали промяна в начина на работа и начина на наемане на кадри в дръжавната администрация.бедните Българи да не очакват нищо добро, както се видя новото правителство си са същитите баджанаци и баджаначки както преди в управлението на държавата, само партията е сменена., начина им на работа и дръжание е същия като на предшните.
  • 37 Продължаваме Пропагандата

    16 3 Отговор
    Просто Киро - поредния спуснат българофоб, който ще затрие всички родни интереси
  • 38 Кви по големи доказателства

    1 3 Отговор

    До коментар #32 от "Ами да":

    От това, че сме най болни, най умиращи и най бедни! И какъв крадец е някой ако не си крие следите?
  • 39 Истината-винаги

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "Последния Софиянец":

    Абе ти като се изказваш вземи малко мисли преди да избълваш някоя глупост
  • 40 ВЪН

    10 4 Отговор
    Честита Промяна! Ваксинация, Зелена сделка, Наупване на Македония! и пр и пр......
  • 41 Работник

    12 2 Отговор
    Киро ВДИГАЙ ЗАПЛАТИТЕ......нали това обеща ! Стига дрънка простотии !

    Коментиран от #52, #66

  • 42 Слугинажа на олигарсите

    13 1 Отговор
    Се стреми само към едно.Да освободят запорираните им пари
  • 43 ДОБРО ЮТРОО

    5 14 Отговор
    ГЕРБАДЖИИ ПАК СТЕ НА АМБРАЗУРАТА,ДЪЛГИ СА ВИ ДЕЖУРСТВАТА.

    Коментиран от #55

  • 44 Тия ФАТМАШКИ правителства

    13 4 Отговор
    Ще ни затрият напълно! Ако не от КОВИД , ЩЕ е от глад и студ ! МРЕМ като мухи , АМА вече на никой не му прави впечатление , че народа е загробен !
  • 45 Абе

    11 4 Отговор
    НЯмат си представа изобщо какво да правят.Ще я бутат така някак си за ваша сметка /на всички които ги избрахте и за сметка на всички останали/ за съжаление.
  • 46 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    15 1 Отговор

    До коментар #13 от "Трагедия":

    Първо, не съм тикваджия!
    Второ, като те налегнат сметките и цените друго ще запееш......малко по-дълго съм от теб тук.....
    Аре сега бегай при Кирчо за надника!
  • 47 Ама

    15 4 Отговор

    До коментар #7 от "Давай бат Киро":

    На теб нормално ли ти се струва,в най-голямата криза да се слагат хора,които три месеца само ще се чудят къде се намират.После ще анализират,ще правят комисии,ще преценяват,ще приоритезират. То и съдебната реформа я правят с мръсни номера.Търсят под дърво и камък начин да махнат определени хора,за да сложат ПРАВИЛНИТЕ за тях.
  • 48 Тоя на снимката

    13 4 Отговор
    Е НАЙ ГОЛЕМИЯ ЛЪЖЕЦ И ИЗМАМНИК , НА СВЕТА !
  • 49 ddddddddd

    12 1 Отговор
    Едно Нищо празни приказки и лъжи
  • 50 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "Еди кой си":

    Това закръглено момче до сега трябваше да е поне в ареста на Г.М.Димитров.......това, че си е тръгнал не значи, че не си харчи пачките от чекмеджето на спокойствие.....
    Да виждаш някъде задържан и осъден за тия 12 години кражби?

    Коментиран от #59, #75

  • 51 Някакди

    12 1 Отговор
    Пълни въздухари гласуваха за тоя въздухари, щото не плащат сметки, разхождат се свободно по света, право извоювано от родителите им и учейки където си искат пак с парите на родителите си .
  • 52 123

    14 1 Отговор

    До коментар #41 от "Работник":

    Той Кирил ви вдига заплатите, само че вие получавате само голяма цифра но с по малка покупателна способност от по малката заплата.Инфалцията която правителството създава в икономиката изажда покупателната способност на заплатата ви. През 2019г един литър олио е 1.80,, през ноември месец 2021 1 литър олио е 3.30,в януари месец 2022 един литър олио е 4.59 лв. Та колко е инфлацията в България?

    Коментиран от #54

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 А не,бе

    13 2 Отговор

    До коментар #43 от "ДОБРО ЮТРОО":

    Вие ще пишете простотии,новите управляващи ще вършат простотии,а ние трябва да останем равнодушни. За твое сведение при "лошия" Борисов хората освен,че не гладуваха и не мръзнеха,можаха и пари да си спестят,та сега да оцеляват.
  • 56 Ви влюбените

    9 0 Отговор
    Отворете си зъркелите.Глухи ли сте, слепили сте????Не сливате ли какво става,?????Или след вашите хора потоп!!!!!Ама то потопа и Вас ще удави!!!!
  • 57 123

    6 1 Отговор

    До коментар #54 от "ИСТИНАТА":

    Това е вярно че министъра на правосъдието в определени страни е Главния прокурор, но той се избира чрез пряко гласуване от народа, не се избира от ВСС,Народно Събрание или Правителството, сега правителството гледа да си избира само кой ще бъде Главния прокурор.Множественото гласуване е система, при която кандидатът(ите) с най-голям брой гласове печелят, без да се изисква мнозинство от гласовете. А не като в България за партия , и след това всичко се подменя

    Коментиран от #69

  • 58 Истината

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "ИСТИНАТА":

    Винаги има две лица.Зависи от гледната точка. Така,че не може да претендираш, че това е абсолютната истина.
  • 59 Само,че

    8 2 Отговор

    До коментар #50 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Има една подробност.Кражбите са и преди 12 години. И ако това момче което визираш е виновно ,има много виновни преди него.Когато се почне от 1989г насам ,тогава ще търсим вината и на това момче.

    Коментиран от #61

  • 60 Биби Кинг

    8 1 Отговор
    Афтора кой е на тоа златен дъшт? Непрокопсиев ли?
  • 61 123

    9 1 Отговор

    До коментар #59 от "Само,че":

    Тези откраднали и забогатяли Българи по времето на управлението на Борисов за 9.5 години, изглеждат като клошари в сравнение с тези станали милиадери между 1989 и 2007.Никой не споменава как един борец със заплата 250 лв , се събужда една сутрин със пари в банкoвата си сметка от един милярд и петстотин милиона долара
  • 62 ПСР

    3 10 Отговор
    Цялото"изслушване"беше една ярка пародия.
    Всички знаем,КОЙ е милиционерът от Волуяк,Каскетов-Гешев.И КОЙ го назначи.Цацаров е поне съдия,с интелект,ценз и познания.Ако и да е модел за корупция.
    Гешев се изхожда през 19г.,как никакъв мониторинг не ни е нужен.Гешев е ЗА неразделението на властите.Щото е наизустил кумира си-Вишински.
    А ЕП е един словоблуден театър на абсурда.Бла-бла и кво от това?!НЕкоя и друга милионна евро-глоба.Която се не плаща от ГешОв или Цацаров Плащаме я/наказани сме всички българи,заради тяхната бездарност,корупция и зависимости .

    Коментиран от #68, #74

  • 63 Васил

    10 2 Отговор
    ЕП изглежда не са имали време да дочакат отговор за канадското гражданство и решението на КС от октомври миналата година
  • 64 ПСР

    7 0 Отговор
    А докато се"радваме"на Гешев,Цацаров и сегашният ВСС,обикновените българи,ще сме в"мониторинг".Т.е.,европейци,ама втора дивизия.Няма Шенген за нас На опашката-по летища и сухопътни и морски граници.Отиваш до Гърция-там,на гишето,с украинците,молдовците,сърбите и угандийците
  • 65 ПСР

    4 5 Отговор
    И последно-когато в Страсбург осъдят БЪЛГАРИЯ да плаща за"правосъдието"на Гешев-Цацаров/ВСС,осъждат нас.
    Ние,данъкоплатците,плащаме.И то,вече стотици пъти.
    Те,инструментите на Бога,си раздават премии и бонуси,по няколко пъти в годината.Няма такава перверзна наглост,другарки и другари.
  • 66 Кирчо

    7 1 Отговор

    До коментар #41 от "Работник":

    А бе аз наистина исках, ама той, лорер и жена му всичко задигнаха. Кат го питам кво стана, той вика: Че аз ако го не направя, кой друг да го свърши това нещо?
  • 67 Noname

    11 1 Отговор
    За пореден път се убеждавам че на този индивид мястото му изобщо не е там,не може само маке да ти е в главата и като те питат за важни за държавата въпроси на които трябва да се даде категоричен отговор или да се предприемат действия той мълчи като замразена риба от фризера на някой маркет.искаш да има някой над главния прокурор! Добре но тогава да има и по един такъв и над теб и другите от бандата .
  • 68 Гешев е

    1 3 Отговор

    До коментар #62 от "ПСР":

    от село Годлево, РазлоЧко.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 И още

    2 2 Отговор

    До коментар #69 от "ИСТИНАТА":

    Нидерландия
    Правителството назначава главния прокурор,
    избран от министъра на правосъдието.

    Полша
    Президентът назначава главения прокурор,
    който е и министър на правосъдието.

    Португалия
    Президентът на страната назначава главния прокурор,
    избран от правителството.
    Главният прокурор дори може дори да не е юрист.
    Правителството обаче обикновено предлага прокурор от кариерата.

    Румъния
    Президентът на страната назначава главен прокурор,
    избран от министъра на правосъдието.

    Словакия
    Президентът назначава главния прокурор,
    избран от парламента.

    Словения
    Парламентът избира главен прокурор,
    измежду предложените от правителството.

    Унгария
    Парламентът избира главен прокурор,
    предложен от президента на Унгария.

    Финландия
    Президентът на страната назначава главния прокурор,
    избран от правителството.

    Франция
    Президентът на страната назначава главния прокурор,
    избран от министъра на правосъдието.

    Хърватска
    Парламентът избира главния прокурор,
    по предложение на правителството.

    Чехия
    Правителството назначава главния прокурор,
    избран от министъра на правосъдието.

    Швеция
    Правителството назначава главния прокурор.

    Коментиран от #72

  • 71 Без Негроиди

    3 2 Отговор
    Кривак Киро само плямпа приповдигнати фрази. Възраждане предложи закон за махане на Гешев Мутрешев, но Харвардския мошеник явно има други мисли.
  • 72 Грую

    10 0 Отговор

    До коментар #70 от "И още":

    Всичко това е вярно .Но също така е вярно ,че в нито една от изброените държави нямат президент и правителство от КОМУНДРЕЛИ.Там е заровено кучето.
  • 73 123

    4 0 Отговор

    До коментар #69 от "ИСТИНАТА":

    Колко страни от тези изброените имат мнозинственна избирателна система? В кои от тези страни съдиите и прокурорите се избират на местни избори, а съдебния състав е избран от местното население и участва в заседанията на съда. В Англия Главния прокурор се назначава от Кралицата.България и мнозинството от тези описани страни имат пропроционална избирателна система,но Англия,франция,Германия,Италия,Ирландия нямат пропроционална избирателна система а страните с този вид избирателян система са предимно Южно американски и африкански страни едни от най свободните, демократични, социално и икономически напреднали страни в
    света. А френския главен прокурор не се счита от ЕС за независим ор изпълнителната власт.
  • 74 А,бе искате

    9 2 Отговор

    До коментар #62 от "ПСР":

    Да сложите послушко на мястото на каскета ,ама котка ви мина път.
  • 75 Ха,ха

    8 0 Отговор

    До коментар #50 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Пак не си информиран.Това момче не е управлявал 12 години.Имаше две служебни и едно правителство на другаря Орешарски ,цяла година.Ако си грамотен пресметни ,колко време е управлявал, това момче.И за другото в което си в грешка е,че в тези 12 години ако се крало ,то е просто капка в морето.В сравнение с кражбите преди 12 години.Но едва ли ще схванеш с половината си гънка,какво ти се казва.
  • 76 123

    5 1 Отговор
    Всеки следобед студенти, опозиционни активисти и пенсионери маршируват из София, столицата и другаде, скандирайки „Победа! и размахване на бяло-зелено-червени български знамена и табели с надпис „Гладен съм“.
    Те се събират пред катедралата Александър Невски в София всеки ден от 6 януари. Протестът тук се превърна в насилствен на 10 януари, когато групи демонстранти нахлуха в сградата на парламента, седалище на социалистическата власт, и повече от 200 бяха пребити от полицията. борбата в България е предимно икономическа. Мотивацията е мизерията, а не тиранията. Провалът на управляващата социалистическа партия да реформира икономиката потопи страната в катастрофа. Инфлацията е над 300% годишно, националната валута се срина и България е застрашена от неплащане на външния си дълг от 10 милиарда долара. Средната месечна заплата от около 20 долара е най-ниската навсякъде в Европа, с изключение на опустошената от войната Босна и Херцеговина.Болниците вече не могат да си позволят лекарства и отказват на пациентите. Училищата не могат да отопляват класните си стаи. Пенсионерите не могат да си позволят да си купят храна.

    Коментиран от #80

  • 77 ККК

    2 0 Отговор
    Абе мисирки защо не кажете на БЪЛГАРСКИ ,,наблюдаващата група " ами си чупите езика и се чудите как да изговорите и напишете ,,мониторинковата група " ама тъпи кратуниии !

    Коментиран от #79

  • 78 Бамби

    0 3 Отговор
    Прочетете в Афера интервюто на Диляна Гайтанджиева за американска биолаборатория в България за експерименти с български военни
  • 79 ККК

    3 0 Отговор

    До коментар #77 от "ККК":

    А после се жалвате ,че макетата ви крадяли езика?! ТА ВИЕ САМИ НЕ ГО ПОЛЗВАТЕ ВЕ!
  • 80 Шамара

    0 1 Отговор

    До коментар #76 от "123":

    Това го сънува снощи ли?

    Коментиран от #82

  • 81 123

    4 0 Отговор
    Икономиката изпадна спря. Престъпността в мафиотски стил нарасна. А корупцията, която позволи на мощни финансови групи около Виденов да печелят от сенчести бизнес сделки, източи националната хазна.
    Една такава съмнителна сделка позволи на бизнесмените да разпродадат зърно с огромни печалби, оставяйки България без резерви за изхранване на добитък или хляб. За първи път в историята си страната, която някога е била житница, е принудена да внася зърно, за да предотврати недостига на хляб тази зима.
    Тъй като цените на другите храни, тока и бензина се повишиха повече от три пъти, националната валута, лева, падна. Беше оценен на 70 за долар преди година и на около 200 преди три месеца; днес обменният курс е около 650 за долар.„Има твърде много възрастни хора, които нямат пари и гладуват“, каза отговорн социален работник Светанка Юрданова. „Те също замръзват, защото не могат да си плащат за топлина.“
  • 82 123

    6 1 Отговор

    До коментар #80 от "Шамара":

    Това е реалноста от 1997, има хора които помнят когато пребоядисаните комунисти управляват. Да напомня за развитието на положението сега?
  • 83 Единственото

    9 2 Отговор
    Което се разбра е ,че Харварда може само да дрънка каламбаците на каскета и до там.След пет години по вероятно е Кирчо да сме го забравили,че е бил премиер.Макар ,че трудно ще забравим всичките поразии,които ще сътвори.И ,които ние ще плащаме.
  • 84 Мачкаи борисов

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Давай бат Киро":

    Щом 10 месеца още те балнуват и сънуват Явно си ги настъпал по мазала Щом и съветника на радев още се оплаква Значит всичко е било на място