Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 15:00 2 018 14

Гешев и Цацаров се проверяват взаимно: какво целят с този фарс

  • иван гешев-
  • сотир цацаров-
  • герб-
  • дпс

Съмнително е, че двамата ще получат индулгенция от новата власт, ако на това се надяват с трескавите си действия

Гешев и Цацаров се проверяват взаимно: какво целят с този фарс - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какъв фарс само: Цацаров и Гешев започнаха да се проверяват взаимно. Прилича на пране на имидж. Какво още целят бившият вече шеф на КПКОНПИ и настоящият главен прокурор? Анализ на Петър Чолаков:

Прилича на фарс: подалият оставка шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров и главният прокурор Иван Гешев започнаха взаимно да се проверяват. С тези акции Гешев и Цацаров целят няколко неща.

Първо, да изперат имидж – да покажат, че са готови да работят срещу "стария строй" и така да се дистанцират от него. Второ, да разбият тезата, че са чудесно сработен тандем, инсталиран от същото това статукво. Трето, демонстрирайки "добро поведение" да се опитат - "всеки на гърба на другия" - евентуално да се договорят с новата власт, като обаче паралелно с това се готвят и за битка. Цацаров, например, заговори за потенциал за "корупция" в министерствата на Даниел Лорер и Асен Василев. Не е изключен и обратният сценарий: партньорството между Гешев и Цацаров всъщност да оцелее, т.е. те да се опазят взаимно, като се поизмият един друг, вместо да си хвърлят кал.

Топлата връзка с ДПС

Наблюдава се забавно сходство между поведението на Цацаров, Гешев и ДПС. Цацаров, обвиняван многократно, включително от новите управляващи, че не е защитил обществения интерес начело на прокуратурата и КПКОНПИ, излезе със законопроект за реформи в антикорупционния орган; законопроектът е подготвян от началото на 2020, но се „сервира” на публиката сега. По време на изслушването в ЕП, Гешев пък поиска Брюксел по-строго да следи за приложението на принципа за върховенството на правото в България. След като бе избран за главен прокурор, Гешев се придържаше към противоположната теза, впрочем подкрепяна и от предшественика му Цацаров: България била изпълнила всички изисквания за отпадането на европейския мониторинг над правосъдието и вътрешните работи. От своя страна ДПС, за които отдавна има съмнения, че имат пръст в търговията със "златните паспорти", се захванаха със страст и завидно усърдие да предлагат промени в конституцията тъкмо срещу „инвестиционното гражданство” и така "впечатлиха" заместник-председателката на ЕК Вера Юрова.

Ако целта е индулгенция

Това вече сме го виждали. През 2018-а Пеевски бе основен вносител на „благороден законопроект” за медиите, с който явно искаше да покаже на обществото, че слуховете, че е медиен олигарх, са силно преувеличени.

В резюме, Цацаров, Гешев, Карадайъ и Пеевски демонстрират завидна „самокритичност”, пръскат се ритуално със светена вода и се правят на по-големи светци от папата.

Съмнително е, че Гешев и Цацаров ще получат индулгенция от новата власт, ако на това се надяват с трескавите си действия. Причината е проста – това ще дискредитира промяната.

Истинският тест, че Гешев вече е готов да смени отбора, ще бъде ако поиска имунитета на Пеевски. В тази посока вече работи ГДБОП, по сигнал на „Боец”. На ход е Гешев.

"Бита карта" ли е Гешев?

Според мен обаче не е много вероятно Главният да тръгне решително, т.е. не само театрално, срещу Пеевски. Гешев се нуждае от подкрепа, от съюзници в парламента, за да оцелее. Освен ако от ДПС вече не са решили да го пожертват. Възможно е Доган и колегите му да си дават сметка, че смяната на Гешев е въпрос на време. Най-вероятно тази смяна ще бъде резултат от очаквания нов и реформиран ВСС. В този смисъл може би за ДПС вече Гешев е бита карта, история.

Възниква обаче въпросът, тогава кой ще брани тила им. Отговорът зависи от това дали Карадайъ и Пеевски могат да намерят нещо, с което да съблазнят и изкусят новата власт. Какво би станало, например, ако съдействат с всички сили на Б. Рашков и Н. Йорданова за „изчегъртването” на ГЕРБ?

* Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    16 0 Отговор
    Проверяват си ,, дупките,,.ха ха ха ха
  • 2 Сталин

    8 1 Отговор
    Проверката е висша форма на доверие.
  • 3 елементарно Уотсън

    14 0 Отговор
    мафиотско семейство отива на баня!
  • 4 Тома

    8 0 Отговор
    Целта им е да проверят дали са 80% българите
  • 5 Нищо не целят! 😂

    19 0 Отговор
    Хвърлят прах в очите на народ! Симулират деятелност! Народа винаги се мъчи! И винаги го лъжат..Трябват му хляб и зрелища!
  • 6 Какво, какво?

    14 0 Отговор
    Какво целят престъпниците рецидивисти, като обжалват ефективните си присъди. Да отложат затвора. Това е просто удължаване на агонията и парлама за пред народа. Смятай за колко прости на имат, щом мислят, че им вярваме.
  • 7 Един друг се проверяват,

    12 0 Отговор
    дали са успели да прикрият всичко и дали не са пропуснали нещо. После ще коригират нещата, да затруднят евентуално истинско разследване срещу тях.
  • 8 Чисто и просто ще проучат ситуацията

    9 0 Отговор
    И после тайно ще координират действията си да прикрият себе си, Боко и Шиши.
  • 9 Аламинут

    9 0 Отговор
    Третият клекавец, Барни Ръбъл
    ли е?

    Коментиран от #11

  • 10 Театрално действие...

    9 0 Отговор
    ....,с главен режисьор...- Банкянското Чекмедже...!
  • 11 Верно бе...!

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Аламинут":

    Къде изченаха тия симпатяги ,като Барни Ръбъл,Цецка-Комсомолската секретарка и ПКП-н-к цеха за производство на поцинковани кофи в Кърджали....!Много ни липсват....
  • 12 Безплатен цирк

    9 0 Отговор
    Безплатен цирк.
    Това е определението за българите в една от най-слушаните радиостанции на земята.
  • 13 Сотиров

    6 0 Отговор
    Цацаран е уреден на топло място в прокуратурата за да съветва Гешефта. Винаги съм се питал едно - Защо в 60 мил. Италия има 400 прокурори, а в 6,5 милонна България прокурорите са 1700?
  • 14 Простото Киро

    2 2 Отговор
    Ами какво стана с проверката на културистчето, който проверява Рашков, а пък Рашков трябваше да го проверява за скритите 1.5 милиона лв данъци?