Last news in Fakti

4 Февруари, 2022 11:01 7 026 35

Виктор Стоянов за ФАКТИ: Северна Македония се страхува да честваме заедно рождението на Гоце Делчев

  • гоце делчев-
  • северна македония-
  • република северна македония-
  • скопие-
  • годишнина-
  • виктор стоянов-
  • фондация македония

"Съвместното честване на рождението на Гоце Делчев беше саботирано от властта в Скопие", посочи председателят на Фондация "Македония"

Виктор Стоянов за ФАКТИ: Северна Македония се страхува да честваме заедно рождението на Гоце Делчев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес се навършват 150 години от рождението на българския революционер Гоце Делчев. Георги Николов Делчев е роден на 4 февруари 1872 година в Кукуш, днешна Гърция. След убийството му през 1903 година, тленните му останки днес се намират в Скопие.

Виктор Стоянов за ФАКТИ: Северна Македония се страхува да честваме заедно рождението на Гоце Делчев
Георги Делчев

Виктор Стоянов, председател на Фондация “Македония”, в момента е в Скопие, за да бъде част от честванията там. От ФАКТИ разговаряхме с Виктор Стоянов, за да разберем какви са настроенията там и как ще бъде почетен Гоце Делчев днес.

“Съвместното честване на рождението на Георги Делчев е обявено за 13:00 часа днес. За съжаление вчера Република Северна Македония даде изявление, че на него няма да има държавно политическо присъствие от тяхна страна, което за мен е опит за обида към България. Очакваме българска правителствена делегация начело с българския министър на външните работи министър Теодора Генчовска, заместник-министри и народни представители. От страна на Северна Македония дори няма заявка кой ще посрещне българската делегация, кой ще присъства на честването, което подсказва някаква форма на страх да честваме заедно Гоце Делчев на гроба му в Скопие”, коментира Стоянов.

“Група по-крайни граждани на Република Северна Македония, които определят себе си като македонци, отправиха заплахи към мен. Знам, че тяхното честване на рождението на Гоце Делчев започна в 10:30 часа - умишлено отделно от нас. Българската делегация, българите от Скопие и гражданите на Северна Македония, които се самоопределят като българи, ще се съберем около 13:00 часа. Разбира се, очаквам тогава към нас да се присъединят и северномакедонци, защото честването е съвместно и е обявено като такова”, посочи той.

“Честването беше саботирано от страна на официалната власт и на премиера Димитър Ковачевски, който вчера изненадващо обяви, че той и външният министър Буяр Османи няма да бъдат в страната, а Северна Македония няма да присъства с необходимото политическо ниво. Това е форма или опит за обида към българската държава. За мен означава, че Скопие отказва официално да почете паметта на националния си герой Георги Делчев”, каза още Стоянов.

Стоянов беше категоричен, че съмнения за народността на Гоце Делчев не съществуват. “Гоце Делчев е българин, който се е борил за обединението на българите на Балканите в една държава. Това е историческата истина и реалност. Автономията на Македония и - подчертавам, Одринско, където той е работил повече, отколкото в Егейска Македония, е било първа стъпка за последващо присъединяване към България. Както се случва и с Източна Румелия - присъединява се към Княжество България няколко години преди създаването на историческото ВМОРО с първо име БМОРК - Български македоно-одрински революционни комитети. Нека подчертаем, че обиколки и работа във Вардарска Македония - днешната Република Северна Македония, Гоце Делчев почти не е имал. Той е работил основно в Беломорска Тракия, Одринска Тракия и Егейска Македония, разбира се, с известни обиколки в Щипско и Беровско. Не мога да разбера с какви претенции днешната държава Северна Македония отрича българската принадлежност на Георги Делчев, след като той е работил за обединението на българския народ на Балканите в една държава. По негово време е имало множество села и градове, които са били с изцяло или с предимно българско население, но са останали извън пределите на нашата държава. Това е борбата на Гоце Делчев”, обясни той.

Днешната ситуация - отказът от съвместно честване на рождението на Гоце Делчев, е обидно за личността на революционера, смята Виктор Стоянов. “В крайна сметка важно е в България да го почетем, българите в България днес да го почетат. Искам да призова своите сънародници от България по-често да идват в Република Северна Македония и да почитат паметта му тук. Когато има годишнина от рождението или от убийството му, да идват на гроба му в Скопие, да сложат цвете, да се поклонят пред паметта му. По една или друга причина, костите му са в Скопие. Има исторически твърдения, че той е желал да бъде погребан в Македония. Разбира се, не е ясно в коя Македония, защото родом той е от Кукуш - днешна Северна Гърция. Това, което официалната власт прави в Скопие, е неприятно, но не е за първи път”, смята Стоянов.

В края на разговора той посочи, че преди честването от 13:00 часа, му предстои разговор в централата на полицията в Скопие, за да обсъдят с ръководството сигурността на честването по-късно. “Надявам се, както винаги е било, и този път полицията да осигури сигурността на честването, като нямам причина да имам съмнения в това”, посочи той.

“Официално днес Гоце Делчев ще бъде почетен в Северна Македония от България и от българите. Това е реалността”, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Натискът

    30 16 Отговор
    от САЩ е Русия да се откажем за втори път от самите нас ще стане още по жесток. ПростоКиро е клекнал, пРезидента се кани, а НИЕ???
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да опък скитник

    7 11 Отговор
    Днес се случват няколко събития Олимпиада и Международен ден с борба с рака.
  • 4 Кириос

    19 12 Отговор
    Този е чудо на природата .Тука има толкова проблеми а той ходи в чужда държава да помага .Има нещо сбъркано
  • 5 Сивата чапла/ Heron

    46 1 Отговор
    Гоце Делчев дал е най-скъпото, живота си. Млад и силен дух!
  • 6 Този трябва да се провери

    18 24 Отговор
    Така да хукнеш в Македония да се правиш на спасител не е случайно.Може би като шкембе войвода предлага паспорти .
  • 7 ТаУмВзе

    12 8 Отговор
    Говоря и пиша на Перфектен канадски, с лек маке акцент!
  • 8 Факти

    54 2 Отговор
    Т.н. северномакедонци се страхуват от истината. А няма нищо страшно, истината ще ги направи свободни.

    Коментиран от #28

  • 9 То е ние почнахме да го честваме...

    24 7 Отговор
    Откакто "спорим" с РСМ... иначе спора е треторазреден Балкански сценарий, писан от изток и връчен традиционно на ония шовинисти със скарата и плескавиците. 21 век - СРАМ !
  • 10 41545646

    36 6 Отговор
    много и важно в този момент България като държава да подкрепи по всички възможни начини Българите в македония ....ВКЛЮЧИТЕЛНО С ФИНАНСОВ РЕСУРС......не дадем ли отпор сега югославските политици в македония освен гаврата с историята ще стартират разпада на държавата ни
  • 11 Miss Бесикташ

    2 18 Отговор
    Ооооо този колко е много хубав прилича на победоносец от икона. Защо ни изкушавате с такива снимки и разпалвате страсти които и Мадоната не може да засенчи.
  • 12 Комон Сенс

    38 0 Отговор
    Българските власти и българското общество пропуснаха много важно официално македонско изявление.
    От югозападния съсед обявиха, че било трябвало да се сложи край на 70 годишният конфликт между България и Македония!
    И тъй като ние си нямаме и грам представа за това, че сме били в конфликт, явно говорим за самопризнание на съседите за това, че почти век са водили антибългарска политика!
  • 13 filo

    40 0 Отговор
    Държава Македония не е имало по времето на Гоце Делчев, затова няма как да е македонец. Македония е държава на 30 г., първа призната от България.

    Коментиран от #17

  • 14 Гочо

    26 1 Отговор
    Това е Истината,друга няма..Нито милиметър отстъпление...и никакво поддаване на натиск....Защо никой не се заеме да изкара архивите от онова време,били те у нас или в Турция...за да се види кой казва Истината..

    Коментиран от #20

  • 15 ИВАН

    19 0 Отговор
    Чудно е как хорската простотия, наглост, нахалство, безочие ..... се проявяват най вече в политиците, там е и лакомията и алчноста ... иначе народите биват, простите хора знаят и виждат нещата, но политическата пасмина ...
  • 16 А бре

    10 4 Отговор
    Яс мислам, дека у Северна Македония веке нема бугарски поменувачи. Сите беа растурени отнекогаш. Затоа мислам дека Гоце не е бугарин. Само се расколебувам от тоа, дека не е Делчевски, като сите македонци. А па и не бил Гоце, него Георги? Многу станаа сумньите, та по незнам...
  • 17 МИНУВАЧ

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "filo":

    ВЯРНО Е,... ха сега да духаме супата и да им сърбаме попаратаа
  • 18 НЯКОЙ

    22 0 Отговор
    Няма да има разбирателство с политиците на РСМ! Може да има примирие - само това! Също като при война - примирие, при което във всеки момент може да има нов конфликт! Жалко за българите там! И аз имам родственици в РСМ, които не познавам!

    Коментиран от #23

  • 19 Как стана така

    10 14 Отговор
    Борисов ходеше в РСМ и честваха празници съвместно с македонския премиер и президент,ама май наш Кирчо простото никой за нищо го няма . И с право.

    Коментиран от #21

  • 20 Запознат

    25 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гочо":

    Ако, се изкарат архивите на Османската империя положението за РСМ става много лошо! Македония като област е съществувала в пределите на Империята, но се касае за по-голямата част от Тракийската низина!:) За територията на РСМ е узаконено че е част от България! Нашите историци си мълчат! По-интересно е че си мълчат и турските!

    Коментиран от #30

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Пръцко

    22 0 Отговор
    Гоце е един от поборниците за обединението на сите българи и български земи в една държава - по тоя начин се явява враг на на разцеплението, чиято рожба е и т.нар. северна Македония. Тъй че той е един от враговете им - как да го честват?!? Но те принципно са си залупени и ошашавени от години...
  • 23 Историк

    20 0 Отговор

    До коментар #18 от "НЯКОЙ":

    Сигурно повече от 50% от българите ако, се разровим в историята си ще открием че корените ни са там! За какво мислиш че калното, запуснато село наречено София е избрано за столица след Освобождението?! Защо са пренебрегнати Пловдив и Велико Търново?! Ами, дедите ни са смятали че Столицата трябва да се пада някъде по средата на страната! :) София е точно на такова място!:) Стига да са се реализирали амбииците ни! Уви!!!
  • 24 бамбам

    9 1 Отговор
    Сичко що е маке,се е айно.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ИСТИНАТА

    10 0 Отговор
    ГЕОРГИ ДЕЛЧЕВ Е ИМЕТО, МАКЕДОНЦИТЕ ИЗМЕНЯТ ИМЕНАТА , ДАМЯН ГРУЕВ,ИВАН МИХАЙЛОВ И Т.Н. ДРУГИ СИ ПИШАТ ПСЕВДОНИМИ, ДА СА МОДЕРНИ, СУЕТА

    Коментиран от #29

  • 28 По некакав

    1 13 Отговор

    До коментар #8 от "Факти":

    Начин , вака или така Гоце сакал да биде погребан во Независна Македонија , што јасно кажува што е ОН . Фактот што Македонија го изгуби делот од Егејска Македонија ( благодарение на англ. грчк. принц ) , и делот од Пиринска Македонија нажалост не доведоа на ова дереге. Во северна грциа има Македонци уште , тие зборуваат Македонски , ако не верувате прашајте ги ,, Виножито ............................
  • 29 кажи му

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "ИСТИНАТА":

    на модераторот да го избрише и коментарот 28 , оти копукот невиден абер нема од демократија и историја
  • 30 била на

    0 5 Отговор

    До коментар #20 от "Запознат":

    жалост од 1941 до 1945 ... Ама за Среќа ве избркавме , кој со гашти кој без нив.

    Коментиран от #32

  • 31 БЮРМ/FYROM

    12 0 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветския съюз отдавна не съществуват. ВЕТО докрай. Зомбирани, промити, болни мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 32 Канадеца

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "била на":

    Ни с гащи, ни без гащи ке улезете у Еуропската уния!:) Ного ви по-здрави! От Бугарите!:)
  • 33 Те все с претенция за македонци

    6 0 Отговор
    От македонските земи, сега какво ще кажат Кукуш е от гръцката част на Македония, Беломорска, Одринска, Вардарска, Пиринска Македония са географски области, НЕ Е НАЦИЯ, нали така
  • 34 Хладния разум от Новите съседи

    1 0 Отговор
    Как ще се елиминира сръбската отрова там. Това е разковничето.
  • 35 Български офицер

    0 0 Отговор
    Кога Българска Армиjа. - " Бугарскиот Фашистички Окупатор " се врати одноново во Бугарската Земьа ВАРДАР МАКЕДОНИJА - сите Србомани ке изтрепеме како бесни Кучиньа....!!!