Last news in Fakti

4 Февруари, 2022 05:31 2 339 17

Теодора Генчовска и Тошко Йорданов в Скопие за 150-тата годишнина на Гоце Делчев

  • теодора генчовска-
  • буяр османи-
  • северна македония-
  • скопие-
  • гоце делчев-
  • годишнина-
  • история

Външният ни министър и колегата му от Северна Македония Буяр Османи са на мнение, че работата на историческата комисия не трябва да спира

Теодора Генчовска и Тошко Йорданов в Скопие за 150-тата годишнина на Гоце Делчев - 1
Снимка: БГНЕС

Мултидсциплинарната комисия по историческите и образователни въпроси по Договора за добросъседство с Република Северна Македония трябва да продължи да работи - това обяви Министерството на външните работи в позиция, съгласувана в телефонен разговор между външните министри на двете държави - Теодора Генчовска и Буяр Османи:

„Министрите на външните работи на Република България и Република Северна Македония споделят убеждението, че работата на съвместната Комисия по историческите и образователни въпроси продължава да бъде от основно значение за развитие на двустранните отношения. Нейната дейност е съществен елемент от прилагането на Договора от 2017 година и цели постепенното преодоляване на стереотипите от миналото“, заяви директорът на пресцентъра на МВнР Митко Димитров.

Позицията е по повод интервю на съпредседателя на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и РСМ от македонска страна Драги Георгиев, че комисията трябва да спре работа за 2 години, докато се постигне по-спокойна атмосфера в отношенията между двете страни:

„Като независими учени и експерти, както и граждани на демократични общества, членовете на Комисията имат право публично да изразяват свои позиции. Това обаче не обвързва правителствата на двете държави с предприемане на дадени решения и не следва да се тълкува като предложение на една от двете страни“, уточни Димитров, цитирайки съвместната позиция на двамата външни министри.

Днес министър Генчовска ще пътува за Скопие 150-тата годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Българският дипломат номер едно Теодора Генчовска, заедно със заместник-външният министър Велислава Петрова и председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Тошко Йорданов, ще положат венец на гроба на Гоце Делчев в църквата „Свети Спас“ в Скопие.

От македонска страна ще присъства министърът на културата Бисера Костадинова-Стойчевска.

Външният министър на РСМ Буяр Османи няма да присъства, тъй като е извън страната, съобщиха от външното министерство.

До последно не беше ясно кой от македонска страна ще участва в съвместното отбелязване на годишнината от рождението на Гоце Делчев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    24 1 Отговор
    ЧАКАМЕ МАКЕДОНЦИТЕ ДА СЛОЖАТ ПАМЕТНИК И НА НАЙ - ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРСКИ КОМУНИСТ ГЕОРГИ ДИМИТРОВ - РОДЕНИЯ В МАКЕДОНСКО СЕМЕЙСТВО ОТ КУКУШ БЕЖАНЕЦ .... НАЛИ ВИКАТ ЧЕ СМЕ БИЛИ ФАШИСТИ, А ВСЪЩНОСТ НАЙ- ГОЛЕМИЯ БГ КОМУНИСТ Е МАКЕДОНЕЦ;)
  • 2 Грух Джуланов

    10 1 Отговор
    Кои са тези? Българи? Не вярвам!
  • 3 маалата

    15 2 Отговор
    Абе простаци, стига се се македончили, как да ви уважават? За какво спорите след като българия се е предала преди 80 г? Дори булеварди и квартали имаме с имена Гоще делчев!!!! Човека е роден като българин с име Георги Делчев!!!! Ние името му сме помакедончили.... и се сърдим защо макетата ни се подиграват. Човека е Георги Делчев. И когато по ТВ говори македонски представител трябва да има превод на български.
  • 4 сеир да става

    15 0 Отговор
    Никой не се сеща , защо Буяр Османи няма да присъства , не им знаем номерата на античните макета . Ама Петков като е такъв ентусиаст да се прегръща братски с макетата , трябва поне един път да седне на масата на историческата комисия и да слуша какво говорят Скопските професори по история , а не да изпраща на такова изпитание , невинните български историци .... Какво значение има дали ще признаят 2-3 личности , след като няма да се говори за индентичност и език ...не са готови тези хора , може би , след 2-3 поколения...ама пак не е сигурно.
  • 5 дръж се земьо

    15 2 Отговор
    Този рошавия ще изплаши макетата

    Коментиран от #15

  • 6 Учено чалгаджииче

    9 4 Отговор
    Маааааллллееееиииийй!!
    Наш Тошко , не се изкъпа , не се подстрига , за да мяза и мирише като четниците на Гоце Делчев ! Само дето му липсва кремаклииката , да я метне през рамо ....и ето ти направо един ШУМКАРИН !
    Мааааллллееееииийййй !
  • 7 Македон

    6 0 Отговор
    Е па он jе Тоше Йордановски како нема да jе ви Македония

    Коментиран от #13

  • 8 Айде пак в Македония

    6 1 Отговор
    Направо преместете министерския съвет там
  • 9 Перо

    8 0 Отговор
    Как може да честваме годишнината на един доказан и самоопределил се българин, той и семейството му, в чужда държава с чужди крадци на история,писменост и култура. БГ трябва остро да реагира за такива посегателства,като гърците,а не да се навеждаме в измислената държава! Да не би гърците да допуснат съвместно честване на Ал.Македонски? Гоце Делчев си е 100% българин и национален герой! Какво общо има с измислената държава и неетническа “нация”?
  • 10 Тия нормални ли са,

    5 0 Отговор
    Целта им е да НЕразрешат историческите и образователни проблеми, да ги отлагат във времето и да останат югонагласите
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Опааа

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Македон":

    Хаха, точно казано!
  • 14 !!!?

    4 1 Отговор
    Тошко - баш македонец...без сертификат !!!?
  • 15 Моряка

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "дръж се земьо":

    Кон до коня,юнак до юнака.Ако ги видиш на полутъмно и ти ще се изплашиш.Липсва само нащърбената глава на Слави като фон за юнаците.
  • 16 Чалга Воевода

    4 2 Отговор
    Тошко - Рошко Най много да го набият там да го острижат нула номер и да го върнат в България
  • 17 Срам ни е от него.

    1 0 Отговор
    Точно този невъзпитан грозник, чиято чалга партия се сгромоляса на последните избори ли, избраха? Неадекватните коалиции направиха от парламента пенкилер. 8% и в управлението, при мижавата, машинна активност под 30%. Кой ги е упълномощен?Тошко тъпото.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове