Last news in Fakti

6 Февруари, 2022 19:00 8 126 320

Жертвите на комунизма: как в България оправдават палачите им

  • 9 септември-
  • жертви на комунизма-
  • жертви-
  • българия-
  • ссср-
  • палачи-
  • народен съд-
  • комунизъм-
  • репресии-
  • георги лозанов

Паметта за стотиците хиляди жертви на комунизма се поругава и заличава и до днес

Жертвите на комунизма: как в България оправдават палачите им - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За жертви на комунизма в общ смисъл могат да се приемат повечето българи, на които са отнети основни човешки права – на собственост, на информация, на свободно изразяване и придвижване, на лична неприкосновеност и т.н. Но конкретно под понятието попадат само платилите най-висока човешка цена – убитите без съд и присъда или осъдените на смърт и затвор в нагласените процеси на Народния съд, политическите затворници, изпратените по лагерите, изселените, преследваните заради произхода и убежденията им, както роднините и близките им.

Става дума за стотици хиляди разбити съдби, многократно повече от загиналите във войните и за разлика от тях без утехата на национална или каквато и да било друга кауза. Тотална човешка щета, чийто край далеч не идва с края на човека. Пострадалите от престъпления повторно стават жертви, когато в обществото липсва уважение към страданието им и състрадание. Жертвите на комунизма у нас са подложени на такава вторична виктимизация – откровена през самия комунизъм и по-деликатна след падането му, но по някакъв начин и по-непоносима, защото уж са дочакали своето време, а то почти с нищо не е променило отношението към тях. Те си останаха в социалната периферия и излизаха от нея най-много, за да им закачат върху протритите костюми някой орден, често редом до наследниците на тези, които са ги превърнали в жертви.

Престъпленията остават непризнати и до ден-днешен

Имах съсед от изчезващия вид на лагерниците, който ми разказа, че един-единствен път го поканили за интервю в някаква телевизия, но когато в предварителния разговор го попитали защо е бил в Белене и той отговорил, че така и не е разбрал, повече не са му се обадили. Явно журналистът се е усъмнил дали може да бъде герой, след като не е стрелял и взривявал...

По времето на комунизма убитите и репресираните така и си остават непризнати за жертви на престъпление. Точно обратното – самите те до последно са обявявани за престъпници, въпреки политическите „размразявания“ след Априлския пленум и през Перестройката. Червените вдъхновители на посегателствата върху човешкия живот заедно със съветските окупатори и „бойците от тихия фронт“ запазиха героичния си статут в резултат на мощна пропагандна офанзива, която десетилетия наред течеше по всички канали – образование, медии, изкуство, празнични манифестации, вечерни проверки и пр. Тя успя да промие мозъците на не едно и две поколения, но партийната върхушка добре е разбирала, че е в режим на продължаващо престъпление и се опитваше да прикрие следите му.

Репресиите вървят успоредно със заличаването на паметта за тях. ДС предвидливо прочиства досиетата на най-преданите си сътрудници. Архивът на БКП гори в умишлено запаления пожар на Партийния дом. Свидетелства за съществуването на лагерите вече почти няма. Горяните – най-голямото антикомунистическо движение в Европа, вместо повод за национална гордост, продължава да е тема табу, прекрачена само от филм на Атанас Киряков. Да не говорим за персонална реабилитация на жертвите на комунизма. У нас липсва дори акция като тази на руската правозащитна организация „Мемориал“, която кани жителите на Москва пред сградата на КГБ на „Лубянка“ да четат в продължение на 12 часа имената на свои съграждани, станали жертва на сталинисткия терор. Впрочем, вече забранена.

Позволената памет за комунизма е битово-носталгична – лютеницата, чушкопека, лимоновите резени, щайгите със зимнина от село, новогодишната програма по телевизията, осмомартенските банкети и тем подобни. Само ние от бившите соцдържави нямаме музей на комунизма, защото репресиите ще са неизбежен акцент в него. А престъпленията на комунизма явно трябва да си останат съзаклятие, което устройваше и управляващите след Десети ноември, защото и те повече или по-малко участват в него. Една приятелка, чийто баща беше „безследно изчезнал“ веднага след Девети септември, отказа да приеме паричната компенсация, която даваха за такива случаи след Десети ноември, тъй като разбираше, че това е начин тази страница от историята тихомълком да бъде затворена завинаги.

Жертвите на комунизма свои ли са или чужди?

Хора като нея, които не се поддават нито на принудителна забрава, нито на позволена памет, са атакувани с друго пропагандно оръжие – това на историческия релативизъм. Комунизмът може да е взел жертви, но това е валидно за всяко общество, той е период като всеки друг с хубавото и лошото в него. В Деня за почит на жертвите на комунизма Румен Радев се поклони пред тях и независимо, че го прави за първи път, откакто е президент, жестът му се оцени високо от демократичната общност.

Но той побърза да напише във ФБ: „Крайно време е да спрем да делим загиналите за България на „свои“ и „чужди“ и наш дълг е да почитаме паметта на всяка невинна жертва на всеки режим“. Подтекстът е ясен – да не би някой да си помисли, че е изневерил на партизанската героика и не почита жертвите на фашизма. Отделен въпрос е доколко тези, които се представят за такива жертви, наистина са били, и доколко в България въобще е имало фашизъм. Ако не можем в един ден от годината дори да проявим уважение и съчувствие само и точно към жертвите на комунизма, след като 45 години от сутрин до вечер е трябвало да славим жертвите на фашизма, значи, че обществото продължава да е под влияние на комунистическата пропаганда. Да хвърлиш „своите“ и „чуждите“ жертви в обща братска могила е най-добрият начин да оправдаеш палачите им.

Автор Георги Лозанов


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 126 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 3.14К

    148 41 Отговор
    Джендъра Лозанов ще си яде папионката, по примера на Саакашвили с вратовръзката. Фашисткия режим е толкова мракобесен, колкото и режима на толупа.
  • 6 Не си

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Съд":

    ... в час!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Комуниста

    144 55 Отговор
    Стотици хиляди със вс година увеличават цифрата. Жертви на социализма няма в НРБ е имало социализъм, а не комунизъм, а развит социализъм. През социализма са разрешена частната собственост, а през комунизма е забранена. През социализма е имало закони затова държавата беше силна икономически и беше 9.5 милиона население. Благодарение на страха от закона държава се надграждаше. Реабилитация на RC я направиха,, демократите" колабороционисти 1990г и ги изкараха жертви !

    Коментиран от #21, #38, #217

  • 9 Комунист,

    40 119 Отговор
    е мръсна дума.
    Всички да ги тръшне чуна.

    Коментиран от #76, #315

  • 10 101010

    146 50 Отговор
    Жертвите на комунизма какъвто никога не е имало в България са само палачите фашисти
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ковидиотин

    140 43 Отговор
    Жертвите от фашизма са неизмеримо в повече.не познавам жертви от комунизма,но познавах много престъпници,които се изкараха такива жертви и управляваха България и я разграбиха а народа продадоха на чужди интереси

    Коментиран от #18

  • 13 българин

    36 10 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Заслужават си го, Бог забавя но не забравя!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Антикумунис

    46 97 Отговор
    Съд за червените тер@ристи, отнемане на цялото им имущество до девето коляно.

    Коментиран от #287

  • 18 Госあ

    66 6 Отговор

    До коментар #12 от "ковидиотин":

    Това не са фашисти, а най долни измекяри.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Г.М. Димитров

    16 77 Отговор
    Аз съм комунист терорист македонист и пацифист борех се срещу бугарския фашистки окупатор да живее свободна и единна Македония

    Коментиран от #304

  • 21 гражданин

    52 122 Отговор

    До коментар #8 от "Комуниста":

    Стига лъжи и манипулации. Беше си див и човеконенавистен комунизъм.

    Коментиран от #62, #168

  • 22 трол

    69 25 Отговор
    В лагерите, като Белене и Скравена, определено е имало извращения. В сегашните затвори също. Опитайте да намерите броя на жертвите от лагерите за целия период на тяхното съществуване. Аз търсих дълго и стигнах до 1300 починали или загинали за 10г. Трябва да се прекрати темата за загиналите БЪЛГАРИ. Трябва да стигнем до смирение и покой,като европейските държави.

    Коментиран от #33

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Госあ

    109 28 Отговор
    Иначе, поредната помия от дойче веле - “ стотиците хиляди жертви на комунизма ” хахаха само дето от 9 млн след демокрацията сме 6 млн.
  • 25 А питам

    99 25 Отговор
    След като в България не е имало фашизъм, тогава защо не се почитат жертвите на монархизма, които са многократно повече от тия на комунизма??

    Коментиран от #29

  • 26 БАЙ КУРТИ

    78 18 Отговор
    Абе тези много млади за да са репресирани . Оф Забравих да видя медията . D зеле .Е щом СОРО...ДНЯТА го пише трябва да е Верно ......
  • 27 червени сървули

    18 53 Отговор
    Има Видов ден.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 да питам

    17 52 Отговор

    До коментар #25 от "А питам":

    шумкарите ли са жертви?
  • 30 Смешници

    81 12 Отговор
    Ако,демократския вестник,няма ли да напишете нещо и за протестите в Канада?Нали правихте сравнения между вас и РТ ,аз от вас освен пропаганда без доказателства друго не съм видял,това ли се нарича демокрация?Ако е това дръжте си я в Германия и не я изпускайте извън границите си защото ние това не го сме учили да се нарича демокрация,а пропаганда и то много долна.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 копейкаджия

    13 38 Отговор

    До коментар #22 от "трол":

    иска ви се да ви се размине, ама няма.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Багера

    103 34 Отговор
    Вие добре ли сте,какви жертви на какъв комунизъм?Живеехме си живота съвсем свободни с безплатни болници и училища с безплатни учебници.Всеки жулеше часпром на черно и никой не го закачаше и със спечеленото си построиха къщи,вили изплатиха си апартаментите.Тогава,като млад багерист през 1980 само от частно си докарвах 1000лв на месец без никакъв зор.Хората имаха пари и постоянно нещо строяха или ремонтираха.Само мързеливците плюеха по комунизма а престъпниците чукаха камъни в лагерите.Все още сме живи тия които помним и разказваме на децата и внуците.Вашите евтини соросоидни номера няма да успеят никога,защото западната система се крепи на клатещи се основи под които комунизма чака своя момент.Това е истината
  • 38 Антикомунист

    29 77 Отговор

    До коментар #8 от "Комуниста":

    Бе направо 15 милиона бяхме през Цоциализма... 😆пийте ги тия хапчета.

    Коментиран от #52

  • 39 Хххх

    72 12 Отговор
    Чакаме с нетърпение да се забрани Дойче зеле и в нас. Тази медия е с уклон на фаш......м ,удря по Русия и соца. в нас.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 другарят

    69 13 Отговор
    Значи от близо три хиляди, вече станаха "СТОТИЦИ ХИЛЯДИ"!?? Браво бе фашизоиди, така народа ще ви "заобича" още повече ако не го затриете след още 30 години геноцид!
  • 42 ГруЮ

    66 9 Отговор
    Не бе Дойче Зелен, не са стотици хиляди! Милиони и милиарди са жертвите на комунизма…което не отменя 6 милиона евреи, стотици хиляди цигани и милионите славияни жертва на вашите предци.
  • 43 монархист

    19 48 Отговор
    Тепърва ще се разбира за жертвите на червения геноцид.
  • 44 Фандупкова

    22 51 Отговор
    да го маха ония позорен паметник, че вече не се търпи.
  • 45 селянин

    77 12 Отговор
    По времето преди демокрацията имаше много повече животни в частния сектор отколкото сега . Много хора с три партиди прасета си построиха къщи на по три етажа . Във всяка селска къща имаше овце , кози ,крава , кокошки , пуйки , патици . Сега сутрин няма един петел за цяр да изпее !
    Отглеждаха за продан лук , чесън , чубрица ,корнишони .......
    Сега всичко това се внася . Включително боба и лещата .

    Коментиран от #197

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Матей преображенски

    60 13 Отговор
    Ъъъъъ,МЪЪЪКАААА!!!Колко много крокодилски сълзи,от дойче швайне,за клетите фашисти и хитлеристи,справедливо избити,благодарение победния устрем на червената армия.Направили им катранено черен мемориал,подобаващо за черните им души и за да може резидента да му се кланя и на един тевтонски кръст,като оня на немските танкове.Сега американския фашизъм се готви за нов поход с пречупения кръст срещу православна славянска Русия,стожера на цялото славянство.На чия страна ще е България,нима българския народ не чака освобождение от американската робия и прекратяване системното унищожение на нашия народ?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Професора

    72 9 Отговор
    Проблема преди 1989 г беше, че не ви пускаха социалистите да миете чинии на запад и да носите гащи втора употреба!
  • 50 Българин

    62 13 Отговор
    Сега мед и масло , а 3 милиона Българи ги няма !
    Какво стана със светлото бъдеще което обещаваха преди 33 години ?

    Коментиран от #130

  • 51 Грешиш

    16 55 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Комунягите крадоха здраво имоти в началото на 90 те .Дори и чистачките на БКП оставиха палати на наследниците си .Като пишеш нещо го помисли преди това и не лъжи

    Коментиран от #219

  • 52 Комуниста

    57 12 Отговор

    До коментар #38 от "Антикомунист":

    Не бе сега сте 15.5 милиона и сте цъфнали и вързали атлантичета демократчета !
  • 53 Преврат

    22 49 Отговор
    Това беше един наложен военен преврат от руските окупатори.
  • 54 Ехоооооооо

    19 33 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Я виж Мария Кубадински (внучката на Пенчо) питай я защо има 6 фирми.Да не ти изреждам другите ,че редове няма да стигнат

    Коментиран от #68

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Грульо

    42 10 Отговор
    Дойче Веле да каже нещо и за жетвите на демокрацията - за 30 години с 3 милиона по-малко.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Миро

    58 11 Отговор
    Стотици хиляди убити? Тоя е болен яко! Тази страница от историята трябва да бъде затворена със закон. И ако някой наруши закона в затвора. Стига омраза! Всички знаем кои са комунистите и децата им. Но за 30 години не разбрахме кои са фашистите и децата им. Зад маската на демократи и наследници на демократи се крият фашисти. Спрете с тази глупост най после!
  • 60 До родени след 1990

    22 53 Отговор
    Деца,лъжат ви!През комунизмът не беше готино! Даже беше много СК АПАНО.

    Коментиран от #127

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Пък

    47 7 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Преследвани,преследвани пък кръволакът Александър Цанков си умира кротко в Буенос Айрес през 1959г. В средата на м. септември 1944г. Цанков създава емигрантско нацистко правителство въ Виена. Това правителство има министри,печатни издания и предавания по радио Донау,признато от Германия,Мусолини,Хърватия,Унгария...Това правителство формира Доброволчески корпус към Вафен SS. Съставна част на корпуса е 1-ва Вафен SS противотанкова бригада. Формално погледнато от средата на септември та до почти края на октомври България има нацистко правителство признато от няколко държави. Провителството на ОФ по това време не е признато от никого и чак в края на м.октомври когато запчва преговори може да се счита,че неофициално е признато. Другият кръволак,убиецът на Гео Милев,Сергей Румянцев,Йосиф Хербст, генерал Иван Вълков минава между капките и чак 1953г. се разбира за ролята му в убийствата от 1925. Осъден е на смърт,но после странно присъдата е заменена с доживотен затвор.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Отряд ",, Чавдар,,"

    58 10 Отговор
    България от 32 години не е Република, а Колония България!
  • 67 Истината

    51 10 Отговор
    След 1990 докарахте в държавата западните дизелови брички и отровихте въздуха в градовете.

    Коментиран от #69

  • 68 Алоооо

    60 6 Отговор

    До коментар #54 от "Ехоооооооо":

    А я питай , Иван Костов ,Цветан Цветанов , Цецка Цачева ,Ал Йорданов ................ Как за няколко години си купиха имоти за милиони ?
  • 69 гост

    19 40 Отговор

    До коментар #67 от "Истината":

    то пък щото руските трошляци бяха много хубави.

    Коментиран от #74

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Велко

    68 17 Отговор
    Продажната политическа класа преди 9.9.44 г. поведе 4 войни и загуби 4 войни.Отряза главата на Стамболишйски и я поднесе на Борис Трети. Обеси с тел и изгори живи през 1923 г. над 7 000 леви интелектуалци.
    Убийте ми детето пък ще видити как гърми не само Св.Неделя но наред.
    Така фашистите на Цанков започнаха гражданската война в България.
    Тази политическа класа прие ЗЗД . Плащаше по 50 000 бв. срещу отрязана гжлава на партизанин , пак българин. Набиваше глави на кол като башибозука и изкарваше население и деца да гледат за назидание.Заради нея бомбардираха София, платихме огромни репарации.
    Общо във войните са убити над 500000 мъже и ранени близо 700000 души.
    Монархията остави 5 млрд.д.активи през 1944 г.
    Дали е бил нужен Народен съд ,или е трябвало ликвидиране без съд и присъда по техните правила е въпрос.
    Комунизмът осигури 45 г. мир което не е бивало в нашата история и остави 141 млрд.д. активи
    Демокрацията за 30 г. ликвидира българите и България

    Коментиран от #121

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Българин

    52 5 Отговор

    До коментар #56 от "pbdan":

    И какво правят 3 милиона Българи в чужбина след като тук е демокрация и само мед и масло от чешмата ?

    Коментиран от #78

  • 74 Истината

    29 6 Отговор

    До коментар #69 от "гост":

    Поне не бяха дизели!
  • 75 Ххххх

    49 10 Отговор
    Дойче засрамете се , вашия фюрер беше смазан ,не възраждайте фашизма !
  • 76 Пепи

    39 6 Отговор

    До коментар #9 от "Комунист,":

    Демократ е мръсна дума бе дингил Козяшки
  • 77 САТЪРА НА ХАНА

    32 5 Отговор
    МИНА АНДРЕЕВА - ГОВОРИТЕЛ НА ЕК И ДЪЩЕРЯ НА ШЕФА НА БЪЛГАРСКАТА СЕКЦИЯ НА ДОЙЧО ЗЕЛЕ АЛЕКСАНДЪР АНДРЕЕВ ...
    ..... БЕ ЕЖЕРТВА НА КАМУНИЗМА , А Е К@@ВА НА КАПИТАЛУЗМА КАТО ТАТКО СИ :)))
  • 78 Госあ

    45 4 Отговор

    До коментар #73 от "Българин":

    Демографския срив не е само от емигранти. Родителите и прародителите ни умират, оставени на хляб и кисело мляко. Младите не създават семейства заради новите ценности или невъзможността да го правят.
  • 79 Да ви кажа

    14 9 Отговор
    Лошо беше тогова ,женките не се обезкосмяваха.Имаше някой космати чак до пъпа.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Песимист

    43 10 Отговор
    А кога ще скърбим за отрязаните глави на ятаци и партизани?
  • 82 Дуай Липа

    49 10 Отговор
    Истинските палачи са убийците на шестте ястребинчета. Днес някои се опитват да ги наричат цвета на нацията, но те си остават убийци, получили засужени присъди.

    Коментиран от #90

  • 83 Да се знае

    14 49 Отговор
    “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския”

    Коментиран от #97, #140

  • 84 КОМУНИЗМА Е ЧУМА, ПРОКЛЯТИЕ, СМЪРТ

    22 40 Отговор
    НАЙ-ЧОВЕКОНЕНАВИСТНИЯТ И ПРЕСТЪПЕН ГЕЙ-РЕЖИМ В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ!!!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 гост

    42 8 Отговор
    Жертвите на комунизма: Поп от русенско село, който не правил нищо, само се разхождал с шмайзер в селото; депутатите от мнозинството гласували Закона за защита на нацията/копие на германския/ - декември 1940 г.; депутатите от мнозинството гласували със "ставане на крака и викове УРА" обявяване на война на САЩ и Англия; убийците от Ястребино; снимките от Чепеларе с отрязаните партизански глави и т.н. "невинни жертви"!
    Колкото до Белене: има 12 отряда, от които само половин - политически, останалите 11 и половина -криминали "жертви на комунизма"! Да има проблем, че по закона за борба с хулиганството в Белене са вкарвани без присъда, само по усмотрение на МВР! А какво ще напишем за жертвите на гешефтурата?
  • 89 Георги

    41 7 Отговор

    До коментар #48 от "Талев":

    Георги Марков до Димитър Бочев , Лондон.
    Драги Митко,
    Имаш много здраве от пробитата шапка на демокрацията.
    Когато пристигнах тук, на Запад, бях много изненадан да открия, че почти всички хора, които срещнах, и тукашни, и емигранти всъщност се бореха и мечтаеха да получат в живота нещо, което аз бях захвърлил в България – пари, гарантирано положение, слава. Почти всички и англичани, и германци смятаха, че аз съм бил луд и че е абсолютно морално да лежиш на гърба на цял народ и да си живееш като привилегирована гадина. Този морал така ме порази, че тогава разбрах, че обществената съвест на Запад е мръсна политическа игра .

    Ако комунизмът някога дойде на Запад, уверявам те, че техните диктатури ще бъдат далеч по-отвратителни от нашите – източните. Но ако не дойде, причината за това ще бъде, че техните обществени форми са по-съвършено неморални и по-солидни укрепления за посредствеността и бездарието, основите на несправедливостта са много по-дълбоки
  • 90 докога

    3 20 Отговор

    До коментар #82 от "Дуай Липа":

    ще ревете за тумба циганета които сами са се самовзривили бе джангал
  • 91 И да знаеш

    15 5 Отговор

    До коментар #85 от "ДА СЕ ЗНАЕ":

    Това писмо е фалшификация и е доказано ! Разпространено от Иво И. и сие . И повтаряно от такива като тебе.

    Коментиран от #95, #240, #241

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Мамул

    28 8 Отговор
    Жертвите на комунизма са реванш на жертвите от фашизма. А са дали и фира много власт имащи, унижавали и гаврили се с хората. Със сигурност има и нарочени и невинни. Най-верно е да се разглежда като тиха гражданска война с жертви от всички страни. Но който плаща той поръчва музиката!
  • 95 сървул

    4 5 Отговор

    До коментар #91 от "И да знаеш":

    къде е доказано?

    Коментиран от #104

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #93 от "Само питам":

    Да,със сигурност.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Перо

    36 7 Отговор
    Монархичният режим е бил по-жесток! Само ненормалници може да обявяват война на Англия и Америка, да сринат София и да загинат хиляди невинни граждани!

    Коментиран от #131

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 щурчо

    29 13 Отговор

    До коментар #95 от "сървул":

    В началото на август 2008 г. в Интернет, почти по едно и също време на няколко различни места, се появява едно „новооткрито” писмо на Васил Левски, в което той заплашва Каравелов и Ботев и ругае Русия. Твърди се, че писмото било в лошо състояние, щяла да му се прави графологична експертиза, та затова не можело да се покаже и т. н. В крайна сметка, писмото така и не се показва, но „цитатът” от него заживява свой собствен живот в мрежата.

    Интересното е, че този цитат е единственото от писмото, което се тиражира. Останалият текст остава загадка и така и не излиза. Какво следва оттук нататък? Очевидно идейната импотентност и творческата немощ на родните платени русофоби не достига, за да измислят сами достатъчно доводи защо трябва да се мрази Русия на всяка цена и някой от тях прибягва до тази долна фалшификация.

    Коментиран от #122

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Георги Лозанов!! Този Бухал цял живот на

    28 6 Отговор
    На Държавната трапеза, цял живот плюска, заедно с Комунисти, Окупатори, демократи, винаги на Софрата!!
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 русороб

    4 22 Отговор

    До коментар #105 от "сороснята":

    върти ти се мозъка от водката на гладно.
  • 109 Русия

    25 9 Отговор
    Туй име свято, родно, мило
    То в мрака нам бе светило
    Надежда в нашите злини
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #110 от "руснака":

    той своя народ не може да оправи.
  • 113 Гражданин

    36 8 Отговор
    Спрете се и престанете да се правите на пишман демократи и жертви с късна дата. Все още има живи, които помнят. Помни и мнозинството от българския народ, чиито живот съсипахте за 32 години. Доказателствата - демографска катастрофа, бедност, нищета, мизерия, провинция на доизживяване, чужди вайски газят земята ни, а продажните управници така й не разбраха, че народът иска държавници, които да поставят националните интереси над всичко! Живяхме в благословено време, в което нямаше ковид, тероризъм. Имахме цели и мечти!
  • 114 НасраДамус

    38 4 Отговор
    Когато говори Гого за жертвите на комунизма, помнете че,
    1. Баща му е бил по върха по времето на Тато - проектирал е част сградите в основната резиденция на Тато – Боянската, домътпаметник на АБПФК на „Позитано“ 20 – днес централа на БСП. Даже паметника на Тато в Правец. Голямо гонение е падало.
    2. Че бившият му тъст (Светлин Русев, да - художникът, любимецът на Тато), го прави зам.главен редактор на "Българско фото", когато главен редакто там е "някой си" Иван Славков. Че после го правят зам.глав.ред. на "Народна култура" под крилото на Копринка Червенкова. Гоненето продължава, нали?
    3. Че сестра му същата тази БКП (на която според негови колеги е бил член и Гого) я изпраща да учи във Франция и после я настани за шеф на създадената с пари на ЩАЗИ препрани през Гърция Нова ТВ.
    4. Че през 2011 г. за "фундаменталното" изследване "Рекламата в българското общество" е гушнал от МОН хонорар от 285 000 лева държавни пари... Още милион е платен от фонд към същото министерство.

    Когато вярвате на Гого, говорещ за жертвите на комунизма и вие му вярвате, помнете, че и вие самите ставате жертва на комунизма. В Гогово лице.

    Коментиран от #135

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Един

    30 6 Отговор
    Кога ще се сетите за жертвите на "демокрацията"?
  • 117 мнение

    6 17 Отговор
    Комунизмът наистина се върна. Всички ядат и пият, и никой не работи.
  • 118 Георги Димитров

    28 8 Отговор
    Западняците ви направиха роби живеете като роби българи! Демокрацията е измислена за наивниците като вас.

    Коментиран от #119

  • 119 гост

    7 11 Отговор

    До коментар #118 от "Георги Димитров":

    хубаво е че те ликвидира сталин
  • 120 Ювиги Хана

    18 4 Отговор
    Гошо Лозанов е колаборационист
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 ГруЮ

    26 7 Отговор

    До коментар #104 от "щурчо":

    Същия похват се използва в една друга статия относно Граф Игнатиев. Пълна с измислени факти и лъжи, но става отправна точка за всеки русофоб.Вклчително и за отричане на 3 Март. А всъщност българският идеал - картата на Сан-Стрфанска България е негово лично дело.Така работи технологията- хората не обичат да четат, не търсят истината, предпочитат да вярват на поднесени на тепсия “факти”.
  • 123 Макаренко

    18 1 Отговор
    Шекелофрения е ДВ
  • 124 ако е имало значи са с 600 000 по

    12 1 Отговор
    малко от необходимите
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 КОНТРАТА

    24 5 Отговор
    КОГАТО СИ НА ЗАПЛАТАТА ПРИ СОРОС МНЕНИЕТО ТИ НЕ Е МЕРОДАВНО!!!!
  • 127 ГруЮ

    32 6 Отговор

    До коментар #60 от "До родени след 1990":

    Да деца, слушайте чичкото - през комунизма не беше готино…но пък се живееше добре. Хората имаха сигурност в бъдещето, имаше отлично образование, здравоопазване и грижа за хората. Ааа.. и тези неща бяха напълно безплатни.
  • 128 днес четох тук че дойче ваеле

    15 3 Отговор
    нв русrя вече отива в историята а тук кога а слоб хевропа а циенен?
  • 129 Уж ги били

    31 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Помниш ли журналиста Петко Бочаров и поклона му до кръста пред бай Тошо когато го награждава - доказан и осъден крадец и черноборсаджия след 09.09.1944г. Преследван,преследван,пък криминалния престъпник Тошо го награждава. Или фамозната репресирана Богдана Карадочева - при Тошо напълти гушка на гудка. Ами Асен Цанков и Петър Цанков - племенници на кръволака Александър Цанков - единия оперен музикатг,а другия съосновател на "Щурците". Как е стнала тая работа като трябва даса от репресираните? Или пък фелдфебел-школника с награда заразстрел на партизани от отряда Антон Иванов,въздигнат за началник на отдел Просвета от Тошо в Михайловград/Монтана? Акад. Сендов и проф. Беров поне имаха срам и достойнство и не залаяха по Тошо въпреки,че са от състоятелни фамилии преди 1944г. А след 1989г. изпълзяха хиляди реститутки като въшки на чело... а уж ги били изпощили.

    Коментиран от #134

  • 130 Патриот

    10 26 Отговор

    До коментар #50 от "Българин":

    Светлото бъдеще го обещаваха комунистите, които ни управляват от 1944-та до сега! Трябваше да търпим лишения и недоимък в името на идващия комунизъм, който все не идваше!

    Коментиран от #132

  • 131 хитлер го е наредил на назначения

    13 1 Отговор

    До коментар #102 от "Перо":

    като днешните ни управници монарх да я обяви таз война и после като борето 3 казал на психаря от австрия че бг войници ще се предадат на руснака поради тва че са русофили он го почерпил у влакот с малко рицин
  • 132 тва го разправяй на 3 годишни

    23 6 Отговор

    До коментар #130 от "Патриот":

    32 години ни управляват само капиталисти назначени от фащ
  • 133 Fate

    21 2 Отговор
    А милионите българи жертва на колониалният режим ?
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 ГруЮ

    7 0 Отговор

    До коментар #114 от "НасраДамус":

    Ааахаха- не ги знаех тези неща, но пък обясняват добре всичко.
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 другия с коня

    7 31 Отговор
    Мирише на Контра дезинформация....Комунизма в България и половин Европа е следствие на Руската окупация в края на ВСВ...Окупираните територии са преобразувани в такъв вид,че да служат на Окупатура..Съветници във всяко министерство Ръководят комунистически родоотстъпници във всяка държава..Служби по подобие на НКВД репресират всекис различна мисъл от Комунистическата Идея...Милиони са жертвите на .Руския Комунистически Окупатор !!!!!

    Коментиран от #152

  • 138 Ернесто Гевара

    27 7 Отговор
    Малко са избити на 9 Септември повече трябваше
  • 139 За 1% в Белене и останалите българи

    33 6 Отговор
    Кеворк Кеворкян: .....
    Омръзна ми да ме питат какво е било НРБ за мен. Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа. Останалият 1% бяха в Белене!
    За обикновения човек Народната република не бе долар за 96 ст. Не бе и мощна индустрия.
    Не бе и ДС.
    За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално.
    Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе – това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.
    НРБ – това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.
    НРБ – това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.
    НРБ – тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.
    НРБ – най-доброто образование, и то без пари.
    НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!
    НРБ – време, в което улиците бяха излизани до блясък и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси.
    НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и г
  • 140 Че откога

    5 7 Отговор

    До коментар #83 от "Да се знае":

    Васали имат герои и патриоти. Единия е доказан терорист. Другия двоен агент. Другите изнудвачи на пари. И с тези пари са пили и яли във влашко. Нямаме герои. Факт.
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 "Здравейте роби на комумизма"

    9 15 Отговор
    Той никога не си е отивал, няма и изгледи да се случи!
  • 143 Аналогиа ентис

    17 0 Отговор
    Хитлер също е мразел комунизма. Още от времето на Баварската съветска република. Но за разлика от Лозанов, никога не го е обичал.
  • 144 Мдааааа

    21 2 Отговор
    Ако днес лишат от глави Доган, ШИШИ, бай0ня, ЦВИНОКИО, Гаргамел, АлЙо, агент Николай и т.н. симпатяги щели DW пак да гракне избиха цвета на нацията!!!!
  • 145 !!!?

    9 18 Отговор
    В България освен "диктатура на пролетариата" друг фашизъм не е имало !!!?
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 1111111

    0 0 Отговор
    222222²2²
  • 148 В.В.П.

    20 3 Отговор
    За сведение на клозета,ДВ,чествам 10 ноември като ден ,на жертвите от демокрацията..500 К ,умрели от немотия и 3 млн,евакуирани.по широкия свят...През 1988,г 9 млн,през 2021,5,4млн.,на преброяването Кое ,е ,по повече?
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 клаус

    14 1 Отговор
    Немско зеле съвсем засмърдя.И хората с умствени изменения ,не го четат вече
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Нинка

    4 1 Отговор

    До коментар #137 от "другия с коня":

    Конярче,,вече и ТИ ,даже не си слагаш свещенно пръстче.

    Коментиран от #155

  • 153 с Огън и Меч

    25 6 Отговор
    Т.нар. комунизъм бе Златното време за българския народ !

    Нормални човешки права и етика, достойно заплащане, работещо здравеопазване, образование, социална система, чувство за ред, законност и справедливост !

    От 1990 - мизерия, хаос, беззаконие, пълна морална деградация ... Сега живеем не в общество, а в скотобойна !
  • 154 Щеше да е прекрасно...

    20 4 Отговор
    На тия "жертви" да поднесат цветя Вапцаров, Гео Милев, децата ястребинчета, отрязаните глави набучени на колове, македонските евреи и т.н. и т.н. герои дали живота си за родината!!!!!
  • 155 Нинка

    3 0 Отговор

    До коментар #152 от "Нинка":

    Пръстче да се чете плюсче .!Хаха.
  • 156 ваня

    1 11 Отговор
    жертвите на мошенниците след 9 - ти до сега сигурно нямат покритие в цифри! Нито 1- вата, нито 2- рата световна!!!! няма толкова убити подло , понеже мислехме , че живеем спокойно! Но от украина са идвали много криминали през годините!!!! в България! Защооооооооо? Кгб било в Киев!!!????!!!!????!!!!?????
  • 157 Не правилно

    4 4 Отговор
    Ако на жертвите на комунизма не бъде отдадена заслужена почит!
    Това е така защото това би означавало че паметта на нацията е къса и безбъдници са наследници на жертвите!
  • 158 Така беше при лошите комунисти

    31 8 Отговор
    Имаше едно ВРЕМЕ...
    НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 🇧🇬
    Държава с 9 000 000 жители...
    Армия...
    Граници...
    Над 3 000 Завода и Предприятия...
    Реки...
    Пълни язовири...
    Напоителни системи...
    Земеделие...
    Овощни и зеленчукови градини...
    Стада...
    Свинекомплекси...
    Птицекомплекси...
    Овцеферми...
    Деца...
    Детски градини....
    Училища...
    Образование...
    Болници...
    Санаториуми...
    Здравеопазване...
    Море...
    Планини....
    Гори...
    Минерални извори...
    Почивни станции...
    Месо...
    Сирене...
    Мляко...
    Кисело мляко...
    Здравословно хранене...
    Е, банани нямаше!!!
    И боклуци нямаше!!!

    Коментиран от #162

  • 159 Стефан Петров

    20 5 Отговор
    Участвах в комисия, която преглеждаше архивните материали за изпратените в лагери след 9.9.1944г. в едно областно МВР. Нямаше човек, който да е излежал определеният му период. 90% бяха освободени предсрочно след 3,6 и най-много 9 месеца стоене в лагера по причини като болест, грижа за семейството си с много деца, грижа за възрастни родители и др. Ставаше дума за около 120 лица. В темата се забелязва умишлено преекспониране. Превъзнасят се жертвите след 9.9 1944г., но напълно се забравят тези преди тази дата. С подобен подход национално помирение не се постига. А ако се окаже,че жертвите преди са доста повече от тези след- какво ще се говори тогава? До днес не съм виждал точно изчисление. Архивите стоят, но явно даването им на гласност не е изгодно на новите демократи.
  • 160 Двоен антлантически аршин

    17 0 Отговор
    Само забележете гьобелсовите им номера. Тук:

    https://fakti.bg/world/636463-balgarskata-fashistka-okupacia-germanski-nabludatel-za-spora-mejdu-sofia-i-skopie

    Дойче Веле пише за "Българската фашистка окупация" когато става дума за македонско. Но!! Когато е за Комунизма в България същите пишат, че фашизъм нямало?!?!?
  • 161 123

    2 4 Отговор
    Другарят Зиновиев в заключителната си реч по доклада на изпълнителната власт, изнесен на заседанието на разширения изпълнителен директор на Коминтерна, разглежда положението в България. той заяви:

    От България идва новината, че Стамболийски се готви за контраудар и че в Плевна комунистите щяха да вдигнат въстание, но ЦК на комунистическата партия се противопостави. Ако тази новина е вярна, това е сериозна грешка. Сега трябва да се съюзим с проклетия Стамболийски. Болшевистите се бият с Керенски срещу Корнилов. Българската партия има натрупването от 25 години зад себе си; сега трябва да покаже дали това е натрупване на комунистическа енергия. Сега в България има три възможности: Партията може да влезе в борбата, в който случай може да се превърне в битка срещу Работническо-селско правителство. Ако партията не се бори и сегашното правителство се изправи, тогава животът на партията е заложен на карта или ще започне гниене. Третата алтернатива е ЦК на партията да остане бездействащ, но да се изтегли редиците в борбата. Това ще доведе до разцепление. Ние сме далеч от източника; не можем да дадем никаква преднина от тук. Но трябва да насочим вниманието на българската партия към опасностите.
  • 162 !!!?

    8 8 Отговор

    До коментар #158 от "Така беше при лошите комунисти":

    Продавам капачки - втора употреба, запазени !!!?

    Коментиран от #169

  • 163 МДААА Дааайа РАВНОСМЕТКАТА

    18 5 Отговор
    На 1 февруари убийците почитат „жертвите“ на комунизма!
    Осъдените на смърт от т. нар. „Народен съд” са 2 730 души — министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.
    „Жертви“ на комунизма: 2730!
    Убити от „жертвите” на комунизма: 26070
    Разликата: 23340 само убити от „жертвите”, за другото прочете по-долу!
    Кога се почитат жертвите на „жертвите” ?
    Убити от „жертвите” на комунизма в цифри:
    – 1923 г. – без съд и присъда са убити над 5000 комунисти и земеделци.
    – 1924-1925 . – около 10 000 души са осъдени на различни срокове затвор.
    – По нареждане лично на Иван Велков в софийските казарми са разстреляни и удушени над 500 души. За страната този брой е многократно по-голям.
    – 1941 г. – 474 души са осъдени на различни срокове затвор.
    – 1941-1944 г. в България са арестувани 64354 души. На 12461 е поискано смъртно наказание, а 7324 са осъдени на строг тъмничен затвор. Само военните съдии са осъдили на смърт 1570 войници и офицери, а на строг тъмничен затвор – 1133.
    Убити са 9140 партизани с награда по 50 000 лв. на глава за палачите.
    Убити ятаци и близки на партизаните 10 930.
    31 250 интернирани.
    2139 изгорени къщи на партизани и ятаци. Тяхната стойност възлиза на 195 454 225 лева по тогавашния курс.
    За борба срещу антифашисткото движение са изразходвани 197 586 286 лева, като от тях 63 милиона са дадени за награда за убити партизани и ятаци.
    10 милиона лева са дадени за организиране на контрачети ср
  • 164 БЕСЕН Е БОЙКО ЧЕ НЕ ГО ИСКАТ

    3 0 Отговор
    ВЕЧЕ И В БСП - ЩЕ ВЗЕМЕ ДА СЕ ОПИ-КАЕ БАШ КОГАТО НЕ ТРЯБВА , А МОЖЕ И ДРУГО ДА НАПРАИ !
  • 165 НЕКА ПОЧЕТЕМ И ДЕДИТЕ И БАЩИТЕ

    6 0 Отговор
    ПАДНАЛИ ОТ КОМУНИСТИТЕ НА ПАРТИЙНИТЕ ЧЛЕНОВЕ И СЕКРЕТАРИ - БОКО И ЦЕЦА !
  • 166 123

    2 9 Отговор
    Българската комунистическа партия обяви своя "неутралитет" пред лицето на държавния преврат през 1923, формула, която беше само прикритие за слабостта на левите сили. Базираният в Москва Коминтерн обаче, все още надява да предизвика „перманентна революция“, критикува българските комунисти за тяхната пасивност и им нарежда да се вдигнат на възстане. След ожесточени спорове, които разделят ръководството на БКП, надделява фракцията, представлявана от Димитров и Коларов. Обвиненията в мълчание и подчинение на диктата на Коминтерна и съзнателния авантюризъм са повдигнати от други комунисти въз основа на факта, че въстанието е организирано набързо и в най-отдалечената западна област на България, откъдето Димитров и Коларов бързо избягват в емиграция, като последвалият „Бял терор“ хвърля страната в кървави репресии.Преговорите с Йосип Броз Тито (1892–1980) за образуване на Балканска федерация бяха спрени от Йосиф Сталин през 1948 г. Димитров формулира общите линии на развитие по сталиниста модел и ръководи унищожаването на некомунистическата и вътрешнопартийната опозиция.
  • 167 голям праз

    2 0 Отговор
    мекерета...Само фасони и пачове си.
  • 168 Моряка

    19 3 Отговор

    До коментар #21 от "гражданин":

    Все пак при социализма не разстрелваха ястребинчета,нито режеха глави,нямаше и кърваво хоро,не убиваха и не бесеха по мазетата поети(Гео Милев,Вапцаров..... )А кебабчетата и салама бяха от месо.
  • 169 Българин

    17 2 Отговор

    До коментар #162 от "!!!?":

    Мечтата на соросоида - вече имаме банани и капачки за буркани защото нямаме какво да слагаме в тези буркани а навремето мазите бяха пълни до горе.

    Обаче соросоидите са щасливи че сме бедни, болни, необразовани и се топим с такава скорост че до 2050 година няма да ни има - обаче бананите са важни и интересите на господарите.
  • 170 123

    2 4 Отговор
    През 1919 г. е създадена Българската комунистическа партия (БКП) на основата на принципите на Маркс и Ленин. Тя произлиза от Българската социалдемократическа работническа партия (т.нар. тесни социалисти), която е основана през 1903 г. на платформа на болшевизъм и оценяване на проруските традиции на България. Той незабавно се превръща в един от най-активните членове на Коминтерна, което го прави полезен инструмент на съветската външна политика. Веднага след създаването си БКП организира вълна от над сто стачки, които им донасят социална подкрепа и депутатски места през 1920 г. След изборите през 1923 г. става втората по сила политическа партия в България.
  • 171 123

    3 5 Отговор
    През септември 1923 г. комунистите (отначало неутрални към режима на Цанков под натиска на Москва) съорганизират въоръжено въстание срещу подкрепяното от военните правителство заедно с БЗНС и анархистите. То е безмилостно потушено и БКП е обявена извън закона през 1924 г. Около 2000-3000 лидери и поддръжници на БКП избягват в СССР, включително някои от бъдещите ръководители на НРБ като Георги Димитров и Вълко Червенков.Въпреки репресиите, БКП продължава да участва в официалния политически живот, като си сътрудничи с легални организации и участва в парламентарни избори. В същото време някои от активистите им подкрепят антидържвана терористична дейност. През 1925 г. те убиват български генерал и след това взривяват църквата "Света Неделя" по време на погребението му в опит да убият цар Борис III. Над 250 души са убити и над 400 ранени, но царят оцелява.
  • 172 хванали тая

    2 0 Отговор
    демокрацията на калъп и ааа...ще направят белата...
  • 173 123

    3 5 Отговор
    В края на 30-те години на миналия век БКП и Работническата партия се сливат и създават Българската работническа партия (БРП). През 1938 г. комунистите, като част от по-широк опозиционен блок, печелят 63 депутатски места.През 1940 г. българското правителство отхвърля съветското предложение за взаимно приятелство и помощ, което би позволило на Съветите да използват български военни бази, като в замяна предоставя на България част от претендираната от нея територия, окупирана от Румъния. В началото на Втората световна война България запазва своя неутралитет. Присъединява се към блока на Оста през 1941 г. Воювайки със САЩ и Обединеното кралство, остава неутрална спрямо СССР. След германското нахлуване в СССР БРП призовава за въоръжено въстание срещу режима. В резултат на това комунистическата въоръжена съпротива се организира и разпространява в цялата страна. През 1942 г. БРП следва пряка заповед на СССР за създаване на Отечествен фронт (ОФ), който първоначално се появява като широка политическа платформа с различни мнения.
  • 174 123

    3 5 Отговор
    На Московската конференция през октомври 1944 г. е решено България да попадне в съветската сфера на влияние. На 8 септември 1944 г. Червената армия преминава българската граница. Един ден по-късно е извършен държавният преврат. Комунистите и техните съюзници, действащи под прикритието на Отечествения фронт, завземат властта с подкрепата на партизанските войски и съветската армия, за да формират в крайна сметка ново българско правителство. В рамките на няколко месеца комунистите с помоща на НКДВ успяха да подтиснат другите Български политически партии и да се превърнат в доминираща сила в българската политика.
  • 175 живота е на живите

    2 0 Отговор
    Починалите-Поклон!Те са равни....
  • 176 ПБФ

    8 1 Отговор
    Налага се да разделим зърното от плявата.
    Да започнем с някои простички неща:
    1. Не всички осъдени от т. нар. "Народен съд" са "жертви на комунизма". Ако решим да твърдим подобно нещо, това би означавало, че обявяваме серията Нюрнбергски процеси в целият свят за незаконни.
    Подобно нещо не е обявила нито една страна!

    2. Нищо против да почетем жертвите на политичексите репресии 44-а-89-а. Но за да сме честни пред себе си трябва едновременно с това и със същия аршин да почетем жертвите ореди 44-а и след 89-а година. Те не са по-малко, нито по-маловажни.

    Обективната историческа преценка относно мащаба и тежестта на този сорт престъпления в отделните периоди също е крайно необходима. Този път без късане на страници и преиначаване на данни.
  • 177 123

    4 11 Отговор
    комунистите избиват всички независими политически активисти и постигат практически неоспорена власт, използвайки предимно окупационните войски на червената армия за тип съветски терор, пропаганда и умела тактика за разделяне и унищожаване на политическата опозиция.Веднага след преврата от 1944 г. антикомунистическото нелегално съпротивително движение ( Горяни) се вдига на оръжие срещу комунистическия режим. Движението е активно в цялата страна и се радва на подкрепа сред различни части от населението, особено сред селяните. Те се противопоставят главно на съветизацията, национализацията, колективизацията, репресиите и комунистическата етническа политика на македонизация. Движението е агресивно преследвано и последните му бойци са избити в края на 50-те години.

    Коментиран от #180

  • 178 ганев

    5 2 Отговор
    ХОРА ПРЕСТАНЕТЕ ВЕЧЕ ЗАСРАМЕТЕ СЕ ЖЕРТВИ НА КАПИТАЛИЗМА ЖЕРТВИ НА КОМУНИЗМА ВСИЧКИ САМО ЗА ПЛЮСКАНЕ СТАВА ВЪПРОС СЛАГАМЕ ТОЧКА И ДА ВЪРВИМ НАПРЕД ЖИВЯЛ СЪМ И ПРИ СОЦА ЖИВЕЯ МАКАР И ПО ТРУДНО И В капитализма МОГА ДА ВИ КАЖА САМО ЕДНО ПРИ ДНЕШНИТЕ К Р А Ж Б И КОМУНИСТИТЕ СА БИЛИ НАПРАВО СИРАЦИ И КЛОШАРИ
  • 179 123

    5 7 Отговор
    Секретарят на БКП Вълко Червенков, известен като българския „Малък Сталин“, е обвинен в култ към личността и заменен с Тодор Живков, който има абсолютното одобрение на СССР. След тази смяна на ръководството някои от най-известните съветски съветници, които наблюдават процеса на съветизация, се завръщат в Москва.През следващите години Живков циментира позицията си,като най-лоялен съюзник и поддръжник на Съветския съюз по време на кризите в Източния блок, той приближава България политически и икономически най-близо до СССР, като българските специални части обучават терористи, които Съветите използват за политическа изгода и налагане на комунизъм в света.
  • 180 Чичко Сорос

    7 1 Отговор

    До коментар #177 от "123":

    Браво много си активен - 7 поста със соросоидна пропаганда и лъжи (копи-пейст) - първенец.
  • 181 123

    4 6 Отговор
    До средата на 80-те години в България няма организирано дисидентско движение поради големия мащаб на репресиите, убийства,шпиониране от ДС. Едва след частична либерализация и кризите създават благоприятни условия за формиране на опозиция. Въпреки репресиите за много кратък период от време са създадени различни неофициални организации, като например „Клуб за подкрепа на перестройката и гласността”, основан от Желю Желев.

    Коментиран от #193

  • 182 Всичко тече,всичко се променя 😅

    7 2 Отговор
    Жертви е имало,но не и на комунизма,защото нито в България,нито гъдето и да било,е имало комунизъм! Комунизмът е обществен строй,който ще смени капиталистическия,когато назреят обществените отношения за това! Няма нищо странно в това,както например капиталистическите отношения са сменили феодалните!
  • 183 123

    5 8 Отговор
    Комунистите започват да избиват политическите си опоненти веднага след държавния преврат през 1944 г. Българската комунистическа политика на терор и сплашване се провежда в цялата страна. Масовата чистка, организирана от българскитекомунистически власти е най-жестоката сред всички сателитни страни на СССР. През есента между между 9/9/1044 и 10/28/1944 ,40 000 души са убити без съд. Те са представители на членове на местните власти, знатни лица, учители, православни свещеници и търговци.

    Коментиран от #230

  • 184 123

    4 8 Отговор
    Длъжностни лица на всички нива са изгонени от работа с предтексти вариращи от възмездие за минали престъпления и „борба срещу фашизма“. Някои от служителите, свързани с предишното правителство, са арестувани още на 9 септември 1944 г. и депортирани в СССР. От декември 1944 г. до юни 1945 г. са организирани около 130 показателни процеса в „Народните трибунали“. „Съдиите“ често са хора без юридическо образование.

    Коментиран от #198

  • 185 123

    4 11 Отговор
    Друг инструмент, използван от БКП за премахване на политическите опоненти са службите за сигурност. Те се основават на съветския модел и се поддържат от части на НКВД и съветското военно контраразузнаване в България. Когато комунистите укрепяват властта си, те избиват активистите на анти- и некомунистическите политически партии. Членовете им са лъжливо обвинени в сътрудничество с „фашисткото подземно движение“ или „кроене на заговор в армията“ и осъдени в показателни процеси. Убийствата срещу опозицията засягат и членове на комунистическата партия.
  • 186 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    14 2 Отговор
    Комунизъм никога не е имало, това щеше да е последния етап, според теорията. Имаше социализъм, но това не е важното. За жертвите на комунизма пишете от воле, а нещо за жертвите през фашисткия период дума не обелвате! Куршумите с които са убивани партизаните, да не са били намазани с упойка, за да ги понасят по-леко?! Телта, с която е удушен Гео Милев, да не е била увита с кадифе, да не му се протърка вратът?! Ножовете, с които са рязани партизански глави, да не са били дезинфектирани, за да не получат инфекция?! Колко хуманни са били фашистите, та чак не си заслужава да напишете нещо и за тях ли?!
  • 187 123

    5 11 Отговор
    България е една от първите източноевропейски държави, които организират концентрационни лагери. През декември 1944 г. специална наредба-закон позволява създаването на официално наречените Центрове за трудово обучение). Това е система от около 90 лагера и трудови „пансиони“. Тези хора които се смятатот БКП за „политически опасни хора“, са интернирани там за неопределено време без съдебен процес. Както в СССР, политическите затворници са държани заедно с криминални престъпници. Брой на хората, преминали през система от комунистически концентрационни лагери в България през 1944-1962 г. е приблизително 184 000.
  • 188 123

    6 10 Отговор
    България не беше толкова опустошена от Втората Световна война, колкото другите балкански страни. Най-тежкото следвоенно бреме са разходите, свързани финансоирането и изхранването на съветските войски в България и възстановяването на столицата. България е задължена да плати репарации в размер на 45 милиона долара на Гърция.
  • 189 Малко са ЖЕРТВИТЕ им !

    9 2 Отговор
    Щом и днес са ЖИВИ ! Жалко !
  • 190 123

    6 10 Отговор
    Индустриализацията на България започва през 1947 г. с въвеждането на пет годишни планове. Но се сблъскват с основни проблеми, като липсата на местни суровини и квалифициран персонал (включително висококвалифицирана работна сила). За това са организирани така наречени„доброволни” бригади от млади хора който са неефективни. Въпреки трудностите производството в сектора на тежката и добивната промишленост нарва значително.Това става възможнос наличието на безплатна работна сила (бригадири и политически затворници) и значителна помощ от СИВ. Масовата индустриализация довежда до липса на производството на потребителски стоки, като разходите за индустриализацията са поети слишенията на обществото на основни хранителни продукти и стоки.

    Коментиран от #201

  • 191 D W - Са ЗАКРИТИ в Русия !

    8 1 Отговор
    РУСИЯ ще БИЕ всеки който си е позволявал това до сега !

    Коментиран от #229

  • 192 ПРОШКАТА и ПОМИЛВАНЕТО е

    11 2 Отговор
    Грешка ! Огромна грешка ! Ето защо Тези оцеляли " жертви " днес са ЖИВИ и мачкат НАРОДА ! ИЗВОДА - Никога повече ПРОШКА !
  • 193 Как не е имало,бе?

    2 4 Отговор

    До коментар #181 от "123":

    Сидеров е най първият дисидент.Ама после сложи феса с пискюла.

    Коментиран от #199

  • 194 Коко

    3 0 Отговор
    Е....пед... стига
  • 195 В.В.П.

    9 2 Отговор
    Клоаката на ДВ,е тоталитарен,лъжлив клозет.Комунизъмъ е неизбежен Свобода ,равенство ,братство..Иначе ,иде феодалът..
  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Троянски Кон

    7 2 Отговор

    До коментар #45 от "селянин":

    Понеже притежавам 4-те тома на историята кооперативното движение във България от създаването му през 1905 та до 2012 година ,ще ти кажа че след 9.9 1944 година във селският двор се е разрешавало отглеждането на 2 бр прасета , една крава със приплода до 20 бр кози или овце ,неограничен брой птици , кокошки ,патки ,гъски ,пуйки и неограничен брой кошери и от 2-до 5 декара земя за лично ползване .Като до 1969 година е съществувала и дивидентната система ,понеже когато едно семейство влиза във ТКЗС със цялото си имущество - крави ,коне ,каруци и друг земеделски инвентар и със земята която му се запазва като собствена се е полагало и заплащане на това имущество . Въобще историята на кооперативното движение във България е много интересна ,аз от много години се занимавам любителски със това движение и даже наскоро преди нова година получих подарък от ЦКС тези 4 -ри тома и заедно със тях и два тома енциклопедия на кооперативното движение във България . Даже и днес това движение живее и диша и спасява България от фактически фалит .И макар че сме останали като народ под 6 милиона много хора наследници на земи членуват във днешните кооперации земеделски и потребителни и ТПК . Даже някой от потребителните кооперации като тази във селото на Корнелия Нинова е една от най богатите във Врачанският край като притежава две кръчми -пивници вече така се казват кръчмите ,една сладкарница една хлебарница и един
  • 198 ганев

    10 4 Отговор

    До коментар #184 от "123":

    ТОЧНО ЗАЩОТО СЪДИИТЕ СА БИЛИ ПРОСТИ ОБИКНОВЕНН ХОРА ПРИСЪДИТЕ СА БИЛИ ТОЧНИ И С П Р А В Е Д Л И В И И БЪРЗИ НЯМА АДВОКАТСКИ И СЪДИИСКИ ТАРИКАТЛЪЦИ И ДАЛАВЕРИ ЗА МИЛИОНИ КАКТО Е СЕГА ТАКЪВ СЪД НИ ТРЯБВА СЕГА И СИГУРНО МОЖЕМ ДА СТАНЕМ ОТНОВО ПОЧТИ 9 000 000

    Коментиран от #200

  • 199 123

    6 5 Отговор

    До коментар #193 от "Как не е имало,бе?":

    Във кой трудово поравителен лагер или затвор е бил Сидеров, съден ли като враг на народа? Колкото Желю Желев,Иван Костов и Луканов са дисиденти и анти комунисти толкова са и тези които управляват сега.Анти комунисти в България от комунистическо време живи и участващи в управлението на България сега няма, има някой друг такъв участвал в партиите на СДС през първите години на СДС но без никакво реално участие в управлението на страната.От 1944 до сега България се управлява от БКП,вълка кожата си мени но нрава си не мени, сега бившия партиен и комсомолски секретар са Олигарси,Индустриалци и Бизнесмен и управляват България.
  • 200 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 201 Троянски Кон

    5 4 Отговор

    До коментар #190 от "123":

    Я да ти сложа аз един минус ,защото пет годишните планове се правят след 1949 година до тогава те са били двугодишни .И п закон е имало държавен планов комитет който е контролирал изпълнението на тези планове и лъжеш че поради индустриализацията на държавата населението останало без продоволствие ,защото тези планове са били задължителни и за селското стопанство и там е имало задължителни срокове за развитие на селското стопанство и за държавно изпълнение за доставяне на такава продукция на държавата . Затова по селата е имало магазини -Селкооп , във градовете Наркооп -магазини .А след 1950 година отпада и купонната система .Като това говори че държавата се е самозадоволявала със стока и сама . За държавните планови комитети те съществуват и досега във социалистическите страни ,като Китай СК ,Виетнам Куба и другаде .Даже преди нова година Путин възстанови и държавният планов комитет на Русия ,защото се оказа че плановата икономика е по добра от пазарната и пример за това е могъщият Китай .

    Коментиран от #203, #209

  • 202 стоян георгиев

    4 5 Отговор
    в българия комунистическата зараза пусна наи-силни корени още от времето преди 9 ти септември.загубата на воините за национално обединение както и крадливата шаика около фердинант и борис кобурготски доведоха мнозина до левите идеи на болшевизма.след 9 ти те се разправиха жестоко с всеки които не бе в техния отбор ,аи с много свои съпартиици лишаваики ги от кокъла на властта.днес обществото ни е тотално смазано от въпросния комунистически строи и няма признаци за въстановяване.соцносталгиците у нас са водиничен камък на обществото им и с критичната си маса не позволяват на българия като народ и държава да се измъкне от блатото на корупцията и партизанщината!

    Коментиран от #204

  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 Троянски Кон

    9 1 Отговор

    До коментар #202 от "стоян георгиев":

    А бе ти чувал ли си приказката Око за Око Зъб за Зъб , едните преди 9.9 1944 година избиваха противниците си ,после другите им го върнаха тъпкано ,като отмъстиха за убитите си роднини и приятели и семейства .И друго във България и във света никога не е имало комунизъм а социализъм .Имаше комунистически партии които после измениха на същността си като такива и станаха капиталистически ляво либерални евро комунистически партии, ,които нямат нищо общо със работническите парти по света .Това е истината за комунизъм ,социализъм и тн .

    Коментиран от #207

  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 ежко

    6 1 Отговор
    Ето това са някой персони от паметника на жертвите на комунизма.Смятам ,че какъвто и режим да е бил установен в България след 1944г, то тези биха си получили същото!А Лозанов да си трае,защото Народният съд е направен по времето на ОФ , не на БКП!

    Богдан Филов и неговите министри вкарват България във Втората световна война, обявяват безразсъдна война на Америка и Великобритания, в резултат на която столицата и българските градове са бомбардирани, разрушенията, убитите и ранените са хиляди. Те приемат антиеврейско законодателство и допускат евреи от окупираните от български войски да бъдат транспортирани на унищожение н нацистките концентрационни лагери. Видна роля в това отношение играе българският комисар по еврейските въпроси Александър Белев, който е подписал с есесовският капитан и пратеник на Айхман- Теодор Данекер споразумение за изселване на 20 000 български евреи без разлика на възраст и пол. Негов непосредствен шеф е вътрешния министър вътрешният министър в две правителство на Богдан Филов- Петър Габровски, който при приемането на антиеврейския Закона за защита на нацията заявява решителността на Министерския съвет за окончателно решение на еврейския въпрос

    Министърът на правосъдието Константин Партов е въвел смъртните присъди за малолетни; съществува официално документиран списък на около 60 избити деца и малолетни, с имена, възраст и местоживеене.

    На мемориала е изписано името на подпоручик Константин Йорданов палачът на ястребинските д

    Коментиран от #210

  • 207 стоян георгиев

    6 5 Отговор

    До коментар #204 от "Троянски Кон":

    дрогарче не лъжи.кви противници са били българските лекари съдени през комунизма в специални процеси или българските инженери?кви противници бяха македонските българи дето ги малтретираха да стават македонци.маика ми на три години са я интернирали бе красавчик,след като баща и е бил 4 ри години запас изкарал цялата втора световна.кви притивници и къв зъб за зъб имаха на децата на въпросните хора които ги водиха фашисти до 89 година?само нискочели индианци вярват на тия щуротии.през мракобесието на фашизма по данни на комунистите са убити под 5000 човека за 20 години.само в първите дни след идването на червената армия беследно изчезват над 30000 човека.тва пак по комунистически данни.и никакъв социализъм не е имало имаше допотопен индиански комунизъм,подобен на тоя в северна корея в момента.та както ти писах не лъжи!

    Коментиран от #228

  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 123

    2 7 Отговор

    До коментар #201 от "Троянски Кон":

    В България има само един период от 1978-1981 когато икономически е по добре, през всичко друго време е има голяма липса на хранителни продукти и потеребителески стоки като дори и в 70 години няма чорапи по магазините. Има заплати които най големите се равняват на 100-120 долара на месец.В селата в магазините почти няма нищо, освен ако не отидат в град да си купят храна,като в селата хората предимно са си произвеждали сами храната, не таке е в града.От изброените страни само Китай е по добре, но те работят на принципа държавен политически строй комунизъм,икономическа състема капитализъм, и има закони, ред и правила.Китайците са много работливи хора между Българин и Китаец има огромна разлика в полза на Китайците,но те са също толкова лъжливи колкото и Българина, а може и да са по лъжливи и крадливи, но там им влизат законите, докато в България закони има само за циганина откраднал кокошка

    Коментиран от #232

  • 210 123

    3 3 Отговор

    До коментар #206 от "ежко":

    Хора кято вас трабва да благодарят на Филов и цар Борис 2, по това време те има 2 избора, или да се съгласят на окупация на Бъгария от Русия и да бъде България премазана от германската войска, България да иска да е неутрална страна и да премазана от германската войска, или да стане съюзник на Германия.Ако Германия не е съюзник на България, колко Българи са щели да оцелеят до 1944 без в тях да влизат евреите.Колко Българи реално влизат в стандарта на Хителр за арийски хора, и колко щяха да са живи сега.
    Същотото важи и за Македонците и Сърбите в администрираните от България територии,които в по голяма степен са защитени от Царската Администрация.А извинението на Цар Борис 2 е че има силно партизанско движение в Българияи той се нуждае от армията срещу тях, товае причината да няма българска армия на източния фронт.реално в България до юни 1944 има 2400 партизани.

    Коментиран от #212

  • 211 същината

    8 2 Отговор
    Ми нали в това е същината на въпроса . В сравнение със сегашните кражби , комунистите са били направо просяци и клошари . Но когато им се извадят някакви данни и сравнения от повечето сфери на живота като икономика индустрия , здравеопазване , армия , селско стопанство ,създаване на кадри, криминална обстановка , раждаемост , спорт ,образование , визия за държава , пазари , качество на храната . и много други , и попитаме някои хора - Абе аджиба защо загробихте всичко това , нали трябваше да го направите много по-добре , в демократична обстановка , а не сега да се чудим след 10 години дали ще има България ? Ни заклеймяват като соц-носталгици. Върху старият селски стадион в запустяло село се изгражда нов стадион с евро-пари , а то деца няма там , като ги питаш защо се пилеят средства излишно , вместо първо да се помогне на икономиката, и хората в селото да живнат и родят деца пак ни сочат за носталгици , или просто това е дежурното оправдание на хора дошли на власт за да да откраднат. А някой вече не могат да си носят кюлчетата злато.
  • 212 Изборът

    1 4 Отговор

    До коментар #210 от "123":

    Същият избор са имали и Гърция и Сърбия , и Турция , и други европейски държави. . Само ние ли сме мислили за безопасността си ? Или за пореден път се съюзяваме с германците които търсят реванш за ПСВ . Ние също търсим реванш , и загубените си територии . ВСВ е войната на тези които търсят реванш , жизнено пространство , колонии , суровини , място под слънцето , срещу старите утвърдени империи , и техните колонии . Ако бяхме в единен военен блок със Сърбия и Гърция , никой нямаше след 9-ти да извърши този след-военен трибунал. Избора е бил предопределен още от освобождението на България , в каква сфера на влияние ще попадне. Другото няма значение .

    Коментиран от #214, #222

  • 213 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 214 123

    1 3 Отговор

    До коментар #212 от "Изборът":

    Гърция е подкрепяна от Англия, Сърбия има само един избор дали да стане съюзник на Германия, и става такъв съюзник преди България да стане такъв Съюзник на Германия., след 2 дни про английски сръбски офицери правят дъжавен преврат и обявяват война на Германия.Гърция е във война със Италия но Италиянците не напредват,Вермахта трябва да мине през Сърбия или България или и през двете за да стигне до Гърция.Турция е неутрална, въпреки че подкрепя Германия. Българските националисти получават от Германия това което искат Македония и Северна Гърция.Ако България не беше влязла в съюз с Германия поне половината ако не и повече не арийско изглеждащо население на България сега нямаше да го има, задено със всички комунисти които Царя на България грижливо отглежда и срешу които прави акции за да не изпраща Българска войска на Источния фронт. Има го точно описано че това му е причината за не изпрати войска на фронта и за Българските евреи той не ги дава под предлог че няма работна ръка и му трябват за работа в България, ако трябва да са в лагер казава ще са в Български лагер,но няма лошо отношениеот Българската дръжава към българските еврей които са работили по поддръжка на пътшщата след изселването им от големите градове. В Българските вестници тогава има голяма пропаганда че партизаните са нявсякъде, което не вярно.

    Коментиран от #216

  • 215 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 216 заради това

    2 3 Отговор

    До коментар #214 от "123":

    Аз няма нещо с което да не се съглася в написаното от теб, но все пак има и нюанси. При положение , че не сме с Германия , а със съюзниците Гърция и Сърбия , тоест бихме могли да формираме заедно много сериозен общ фронт срещу Германия , естествено и с помощта на съюзниците .Този общ фронт би накарал дори Вермахта да се замисли , преди да стъпи на Балканският Полуостров предвид всеизвестната сила на българската армия , когато воюва за род и родина. Лично мое мнение , че вермахта не би рискувал срещу подобни обединени сили . Може би Германия и Италия , която очевидно не може да воюва , биха се поздравили накрая с победа , но на каква цена , и ФАКТОРА ВРЕМЕ , знаем , че по това време се подготвя Барбароса , и предвид силата на съюзническият флот и авиация , на германците би било много трудно изобщо да минат Дунава който се явява естествено водно препятствие удобно за отбрана , и зад който би могло да има 1,8 милиона съюзнически армии , със цялото английско въоръжение . В такъв случай , жертви на война да , но трудно биха се изпълнили такива апокалиптични сценарии , защото в тази точка се получава стратегически превес . В този план ние ставаме слабото място към сърцевината на Сърбия и Гърция , с ставаме причина с нашата територия за тяхното военно поражение . Дори има там и български армии на тяхна територия . Но пак казвам причината да сме с Германия , не е продиктувано от хладен разум , и трезва преценка , а закодираното в нашите не-български управ

    Коментиран от #218, #220

  • 217 комунист

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "Комуниста":

    Ей, кукуригу, макар да ти сложих "+" държа да направя една важна забележка към коментара ти. Комунизма (и социализма) НЕ забраняват частната собственост!!!Напротив, те увеличиха частната собственост на бедното население като му осигуриха дом и земя за обработване. Това, което комунизма отрича е правото на ЕДРА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ - средства за производство позволяващи експлоатацията на чужд труд в спекулационно създадена ситуация на изнудване. Такива средства са фабриките, банките, едрата поземлена собственост и др. Всеки докопал се до такова богатство се превръща в изрод-обществен кърлеж, който няма насищане, иска още и още, и може да заобиколи всякакви закони, колкото и добре да са замислени, и даже да разпалва войни!
  • 218 дапълнение

    1 0 Отговор

    До коментар #216 от "заради това":

    А закодирано в нашите не-български управници да сме винаги с Германия . Между ПСВ и ВСВ България е все по тясно обвързвана с Германия - икономически и политически . Те ни дърпат , така да се каже , с капитали Купуват от нас селск. продукция , платове , животни , тютюн , вино . Сочим ги за събратя по тежка и несправедлива съдба . И когато удрят последните часове преди войната за нас вече е късно да се върнем назад . Въпрос е на чест и национална политика , да търсим загубените си земи. И ако се питате защо някои хора платиха с живота си след 1944г. - ами заради това .
  • 219 комунист

    9 0 Отговор

    До коментар #51 от "Грешиш":

    Кои бяха тия "комуняги"? Колко работници има сред тях? От тия дето създадоха с труда си всичкото това дето още не успявате само да го боядисате има ли сред тях? Аз не познавам нито един трудов човек, който да плюе по комунизма! Трътките от паразитиращата соцноменклатура НЕ са комунисти, те са най-обикновени разсипници тарикати и безделници с голяма уста, мръсната пяна на обществото - винаги отгоре и винаги смърдяща.
  • 220 123

    1 4 Отговор

    До коментар #216 от "заради това":

    На 25 март 1941 г. Югославия се присъединява към Оста и се съгласява да разреши транзит през нейна територия на германските войски, насочени към Гърция. Непосредствената причина за нахлуването на Оста в Югославия беше съобщението на югославското правителство, че няма да изпълни задълженията си по споразумението.Принц Пол беше настоявал за това и бе победил. Обявяването на споразумението на 25 март беше изключително непопулярно в много части на страната, особено в Сърбия и Черна гора. На 27 март сръбските военни офицери свалят регентството, и поставят 17-годишния крал Петър на трона и осъждат решението на предишното правителство да се присъедини към Оста. Въпреки че новият министър-председател полковник Душан Симович се опива в рамките на дни да оттегли това изявление, Хитлер е яростен и нарежда инвазията в Югославия вечерта на 27 март.Инвазията на Оста, включваща германски, италиански, унгарски и български военни части, започва на 6 април 1941 г. Единадесет дни по-късно, след като правителството на Симович и крал Петър бягат в Лондон през Александрия, Египет, Югославия се предава на силите на Оста. Български и Турски стоки и продукция са напълно изолирани на международните пазари от Англия,Франция и Русия .Единственно Германия подава ръка и започва да изкупува храни и продукти от България и Турция след първата световна война
  • 221 пояснение

    3 0 Отговор

    До коментар #215 от "стоян георгиев":

    Определението за китайското икономическо чудо - ДЪРЖАВЕН капитализъм , и това не съм го измислил аз. Дървено желязо , както се шегуват някои. Явно може да се комбинират двете , но само с драконовско правосъдие , и разстрел на корупцията на стадиона . Голяма част от скандинавските държави работят на такъв принцип . Държавни са авиокомпании, транспортни фирми , добивни компании , и други бизнеси , където мениджър е назначено от държавата лице. И това вкарва в държавата големи суми и дивиденти . Не случайно Китай е най-големият кредитор на САЩ . От къде ще има държавата Китай тези свръх печалби , ако едната част от инвестираните от държавата пари , не се връщат в държавата като свръх-печалби. Естествено част от тези пари се реинвестират в иновации , модерно оборудване и тк. нт. . В България системата се изроди , и трябваше от 1980г година нататък да се вземе китайският модел , да се разстрелват на стадиона по 50-100 комуниста за некадърност и безстопанственост , нещата щяха да си дойдат на мястото и сега нямаше да сме чужда колония със затихващи функции, НО. ........
  • 222 123

    1 3 Отговор

    До коментар #212 от "Изборът":

    Гърция и Сърбия са двете държави най облагодетелстувани за сметка на България, двете са в съюз срещу България по време на междусъюзническата те заграбват териториите които поне частично са щели да бъдат Бъгарски след войната срещу Турция.Отказа на тези две страни да дадът обещаното както и недоволството на националистите в България принуждават Цар Фердинанд да даде заповед за нападение на Сърбия и Гърция без да се изчака уреждане на Руски арбитраж. В първата световна война тези две страни пак са в съюз срещу България, Сърбите и Хърватите още в 640 г век са получили разрешение за заселване в местата в които са сега като феодорати на римляните с цел да пазят гранницата и изчистят териториите от Българи.

    Коментиран от #223

  • 223 Мнение

    1 1 Отговор

    До коментар #222 от "123":

    Аз лично смятам , капиталната грешка от Между-съюзническата война за най- голямото нещастие сполетяло България от Освобождението насам. Това е края на България да бъде голяма , силна , обединена , и да води самостоятелна политика , Ако само бяхме останали върху завоюваните от нас територии , без да търсим от военният пай на съседите , които с ужас гледат в какво огромно царство се е превърнала тогава България , сега да сме държава от калибъра Германия , и Франция , и поне 90-100 милиона население , предвид демографската ни линия , стръмно нагоре. Можеше да си позволим лукса , да не участваме в бъдещи конфликти , и само да надграждаме .

    Коментиран от #224, #225

  • 224 123

    2 2 Отговор

    До коментар #223 от "Мнение":

    Проблема на междусъюзническата война е че Българския Цар е организатора на Балканската война срещу Турция.Гърция и Сърбия са по умни и просто си изигрват играта по добре от Българите, на тах им е много ясно че Българите ще отнесът най-тежките битки и загуба на хора, като България е непосредствено до сърцето на Османската Империя, е те ще се бият с периферни войски колкото ги има по гарнизоните.И когато България е много отслабена, те ще са силни и могат да диктуват какво ще стане, както и става.Ако България оставя Османците да се оправят с Гърците и Сърбите тогава България е щяла да спечели.А самите Османци са казали на Българското правителство че Сърбите са работели срещу България.османците са също тези които в 1885 година казват на Българския Принц, вашата граница се пази отидете и се оправете със Сърбите, ако имате нужда ние сме ще изпратим войска да ви помогне.
  • 225 123

    2 2 Отговор

    До коментар #223 от "Мнение":

    Мярката ти за измерване на стойноста на дръжвата България е само големина,големината на България няма нищо общо със качеството на мнозинството от хората и държавния апарат и устройство.Третата Българска държава е устроена по руски модел управление със хора със турски/ориенталски манталитет, през 1944 е наложен Комунистическия Руски модел на управление и хора със турски манталитет, и двете форми на управление пораждат корупция.А самата Османска Империя изчезва заради корупцията.България взима за модел на поддражание и възхищение изостанли Азиатски страни.И дори и всичко което е взето от страни по развити от България е в основната си част адаптирано към азиатския модел,това на което се казва Българска работа, азиатски начин на живот,мислене и действие, със претенции за европейска държава и европейски хора.Но всичко европейско на България изчезва още с приземяването на Летище София, в близост и видимост до което е бунището на град София, със боклуците изхвърлени около пътя до София и крави и коне пасящи в градските градинки.Разбити и нечисти улици със конски каруци за превозно средство.
  • 226 Niki13

    1 1 Отговор
    докато не престанем да делим жертвите с разделител 09.09.1944 няма да се оправи държавата. точно Георги Лозанов не е човека, който трябва да реве за жертвите след 09.09. И мисля, че е крайно време да се престане с клишетата за стотиците хиляди жертви. И да не забравя, че само БГ е отменила Народния съд. Такъв има в цяла Европа.
  • 227 МДААА а... и пак

    8 6 Отговор

    До коментар #208 от "стоян георгиев":

    Имаше едно ВРЕМЕ...
    НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 🇧🇬
    Държава с 9 000 000 жители...
    Армия...
    Граници...
    Над 3 000 Завода и Предприятия...
    Реки...
    Пълни язовири...
    Напоителни системи...
    Земеделие...
    Овощни и зеленчукови градини...
    Стада...
    Свинекомплекси...
    Птицекомплекси...
    Овцеферми...
    Деца...
    Детски градини....
    Училища...
    Образование...
    Болници...
    Санаториуми...
    Здравеопазване...
    Море...
    Планини....
    Гори...
    Минерални извори...
    Почивни станции...
    Месо...
    Сирене...
    Мляко...
    Кисело мляко...
    Здравословно хранене...
    Е, банани нямаше!!!
    И боклуци нямаше!!!
  • 228 за ЖЕРТВИТЕ от "жертвите на комунизма"

    7 6 Отговор

    До коментар #207 от "стоян георгиев":

    На 1 февруари убийците почитат „жертвите“ на комунизма!
    Осъдените на смърт от т. нар. „Народен съд” са 2 730 души — министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.
    „Жертви“ на комунизма: 2730!
    Убити от „жертвите” на комунизма: 26070
    Разликата: 23340 само убити от „жертвите”, за другото прочете по-долу!
    Кога се почитат жертвите на „жертвите” ?
    Убити от „жертвите” на комунизма в цифри:
    – 1923 г. – без съд и присъда са убити над 5000 комунисти и земеделци.
    – 1924-1925 . – около 10 000 души са осъдени на различни срокове затвор.
    – По нареждане лично на Иван Велков в софийските казарми са разстреляни и удушени над 500 души. За страната този брой е многократно по-голям.
    – 1941 г. – 474 души са осъдени на различни срокове затвор.
    – 1941-1944 г. в България са арестувани 64354 души. На 12461 е поискано смъртно наказание, а 7324 са осъдени на строг тъмничен затвор. Само военните съдии са осъдили на смърт 1570 войници и офицери, а на строг тъмничен затвор – 1133.
    Убити са 9140 партизани с награда по 50 000 лв. на глава за палачите.
    Убити ятаци и близки на партизаните 10 930.
    31 250 интернирани.
    2139 изгорени къщи на партизани и ятаци. Тяхната стойност възлиза на 195 454 225 лева по тогавашния курс.
    За борба срещу антифашисткото движение са изразходвани 197 586 286 лева, като от тях 63 милиона са дадени за награда за убити партизани и ятаци.
    10 милиона лева са дадени за организиране на контрачети ср

    Коментиран от #295

  • 229 Мдаааа....

    6 3 Отговор

    До коментар #191 от "D W - Са ЗАКРИТИ в Русия !":

    Крайно време е DW кат основен ХИБРИДЧИК да бъде закрит и забранен и у нас!!!!
  • 230 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 231 Фффффф

    6 0 Отговор
    В България да си палач е престижно и доходно, даже може и премиер да те напр6
  • 232 Троянски Кон

    6 5 Отговор

    До коментар #209 от "123":

    Ей лъжльо е как във България е нямало нищо по магазините ,пък хладилника ми беше пълен догоре със всичко . А заплатите били малки ,малки ама моята беше бруто 740 лева 1985 -86 - 87 години и точно тези годи си избрах за пенсиониране като имам 9 години втора категория труд и три години първа категория .Със най малката си заплата която получавах във началото на трудовият с път беше 150 лева чисто като мотокарист през 1978 година .По онова време тази заплата беше и минимална за отрасъла във който работех . Та тези дитирамби г разправяй на някой друг не на мен човека със 43 години трудов стаж като работник.

    Коментиран от #242, #244, #248

  • 233 Gost

    6 3 Отговор
    По-глупава пропаганда едва ли може да се измисли. За жертвите на фашизма в България- нито дума.
  • 234 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 235 123

    6 5 Отговор
    9/9/1944 до 10/28/19440 убити без съд и присъда и бесзледно изчезнали 40 000
    Веднага след преврата на 9 септември 1944 г. БКП започва терористични актове срещу "буржоазията". Убити са хора във всички градове и села на страната.Има указание на БКП към членовете й да организират групи от екзекутори с нареждане се да отидете във всяко село и да убиете 2-3 от „враговете на народа“. "враговете" са учители, свещеници, държавни служители, писатели, журналисти и граждански лидери.
    02/02/1945- 2730 осъдени на смърт,1200 осъдени на доживотен затвор, 1600 осъдени на 15 и повече години затвор, 9155 осъдени на различни срокове затвор, 746 офицера са уволнени от армията,по-късно някои безследно изчезват а други са аресъвани и изпратени в затвор. За сравнение,съда в Нюрнберг съди 19 души, като осъжда 12 от тях на смърт.
    От юни до края на 1945 г. приблизително лишени от свобода 10 000 души и изчезнали в концентрационни лагери депортирани са приблизително 5000 семейства са изпратени вътрешно изгнание

    Коментиран от #239

  • 236 123

    5 6 Отговор
    До 1958 година частните фермери са елиминирани като социална група след поредица от наказателни кампании, по време на които стотици хора са убити и хиляди задържани в 82 концентрационни лагера, един от нйа големите най-големият е лагерът на крайдунавския остров Белене.
    Последните многопартийни избори в България се провеждат през октомври 1946 г. Въпреки преследването на опозиционните активисти и системното фалшифициране на изборните резултати в провинцията опозицията спечелва 28% от гласовете. През юни 1947 г. Никола Петков е лишен от имунитета си и арестуван по време на реч в парламента. През септември обвинен в държавна измяна е в осъден на смърт убит с чук с удар в глават след това и обесен. Скоро след това всички некомунистически организации са забранени, депутати от опозицията са арестувани и всички остатъците от политически плурализъм изчезват
    До края на 1949 г. всички са частни са конфискувани предприятия, промишлени предприятия, банки и търговски дружества, и голяма част от собствениците и техните семейства са заточени в провинцията.
    10/10/1944 до 31/05/1945- 140 000 убити и безследно изчезнали
  • 237 123

    5 6 Отговор
    1948-49 - над 90 000 дисиденти са били убити след арести а други принудени да напуснат страната при чистка, проведена от 1948-49 г.
    От 1944-до 1962 -184000 са изпратени в концентрационни лагери
    1945-1985-485 200 арестувани
    1946-1986-36 500 политически затворници
    1946-1975-680 смъртни присъди
    От 1952 до 1985-478 осъдени врагове на народа
    1984-1989-160 убити, 1200 затворени в концентрационни лагери и затвори, 5000 интернирани, 360 000 насила изселени в турция
  • 238 123

    5 7 Отговор
    1945-1989 интернирани в далечни селски райони-42 320 човека
    1946-1989 убити на граннницат на желвзната завеса са 1500 човекаот тях 1085 са българи,а 415 от тях са източно германци,поляци,чехи, унгарци, чеченци и други съветски граждани бяха убити, опитвайки се да стигнат до Турция
    През 80-те години в България комунистическите лидери трябва да спират електичеството и да внасят храна, за да предотвратят икономически колапс. Външният дълг на страната експлодира достигайки 10 милиарда долара в началото 1989.

    Коментиран от #252, #265

  • 239 Niki13

    3 4 Отговор

    До коментар #235 от "123":

    някой може ли да си представи какво са 40000 трупа? И как ще изчезнат? Къде са им имената на тези убити 40000?
    Всяка следваща година броя на жервите бележи нови върхове.

    Коментиран от #268

  • 240 Троянски Кон

    4 3 Отговор

    До коментар #91 от "И да знаеш":

    И да знаеш това писмо е напълно автентично ,само на теб ти се иска да е лъжа .Щото още първите месеци на емигрантството си Георги Марков е разбрал на какви пачи яйца се е насадил .И като един от най уважаваните писатели във България като е ползвал всичките блага на социализма е станал имигрант просяк .Искал е да се върне във България но вече е било късно много късно за връщане.
  • 241 Троянски Кон

    5 0 Отговор

    До коментар #91 от "И да знаеш":

    А на писмото на Левски че който ни освободи той ще ни пороби е истинско според теб та писмото на Марков е фалшификация а не Левски не е .Та според мен ту си истинският фалшификатор тук във форума
  • 242 123

    5 7 Отговор

    До коментар #232 от "Троянски Кон":

    750 лв е заплатата на Полковник от ДС през 1978, а не на мотокарист. Значи си има добра причина да ти е бил пълен хладилника по това време. Осен ако не е бил пълен с меса, млеко, плодове и зеленчуци което роднините ти от село са отгледали и ти подарили
  • 243 ARIS

    6 4 Отговор
    DW чете историята от "втората част на постановката ",а историята трябва да се хване от началото!! ФАКТИ преписва сляпо от DW и често е смешно да четеш.Аз съм живял при комунизма и не съм виждал нито глад,нито репресии или не повече от колкото в Англия или Щатите... Беше по-добре да си "буржуа" в България, отколкото ирландец-католик,или негър-безработен във Филаделфия....
    А и тези" кръвожадни" комунисти явно,че са били много меки щом са оставили толкова наследници на репресираните...

    Коментиран от #247

  • 244 123

    5 2 Отговор

    До коментар #232 от "Троянски Кон":

    Средна месечна заплата в НРБ 1978г-157 лв, 1989 -274 лв

    Коментиран от #249

  • 245 Уса

    6 4 Отговор
    Статията е написана типично по американски,които нямат никаква представа от комунизъм,но разтягат големи локуми по темата
  • 246 Tеню

    5 4 Отговор
    Хубавото на социализма, както сочеха управляващите беше, че няма експлоатация на човек от човека! Лошото на социализма беше, че поради липсата на точно такава експлоатация, стигнахме до просешка тояга, след като бяхме изхарчили взетият от капиталистическите страни, многомилиарден дълг! (Такова нямане, не е имало)
  • 247 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 248 123

    5 5 Отговор

    До коментар #232 от "Троянски Кон":

    В 1985 г заплатата в НРБ е средно 213 лв. Най високите заплати на Обикновенни работници са 300 лв, на Активните борци против фашизма заплатите започват от 1000 лв нагоре.

    Коментиран от #254, #272, #290

  • 249 До някой

    4 7 Отговор

    До коментар #244 от "123":

    Средно месечен доход на моето семейство около 1800 живкови лева , и 96 000 кеш в банка . Равностойността на 5 тогавашни апартамента , как ти звучи ? Дали сме били в нужда ,колкото прътове луканки , свински бутове , калкани , и лефери имам изядени , толкова фантазия няма в мозъка ти .

    Коментиран от #255

  • 250 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 251 Така беше

    10 2 Отговор
    Нивото на образованието и здравеопазването беше в пъти по-високо от днешното. Имахме силна армия. Имахме истинска храна, а не вафли ку-ку-ру-ку. Децата без надзор играехме до 23,30 през лятото пред блока. Учител беше уважавана професия. Когато по телевизията говореха за преизпълнените петилетни планове хората или не обръщаха внимание /99%/ или се подсмихваха. Имаше здрави семейства. Имаше много работещи производствени предприятия, всички изцяло българска собственост. Бяхме 28-ма в света държава по стандарт на живот. Имахме много силно селско стопанство, непрекъснато влакови композиции пътуваха натоварени с български плодове, зеленчуци и консерви за Съветския съюз и Европа......

    Коментиран от #264

  • 252 Въшка

    7 2 Отговор

    До коментар #238 от "123":

    Фактът, че хиляди реститутски въшки изпълзяха на чело показва, че е пипано с мекия брус.

    Коментиран от #256

  • 253 Факт

    5 2 Отговор
    А 40-50 милиона жертви от Втората световна война , започната от фашистка Германия ... са нищо , нали!?
  • 254 да знаеш

    5 3 Отговор

    До коментар #248 от "123":

    Активни борци сме виждали само на снимка . Работехме най трудната и квалифицирана строителна професия . А майка ми работеше мебелен дизайн . Работехме часмак след работа и свободното време , Построихме нашият капитализъм много преди 1989г. На 12 години започнах да помагам на баща ми , баща ми ми даваше по 20 лева на седмица , не можех да ги изхарча.

    Коментиран от #259

  • 255 123

    5 3 Отговор

    До коментар #249 от "До някой":

    Твоето работещо семейство от колко човека се е състояло тогава? Колко работещи братя,сестгри и братовчеди включва това семейство? Изхлежда семейстото ти е било много богато правили сте 600 долара на месец. Това ми е дохода за първите няколко минути на работния ми ден :).Оправете си държвата с лъжи и пропаганда няма да нахраните гладните си граждани,добре е да се живее на гърба на работещите гладни роби в България, а комунистите си управляват и сега, само че се наричат по друг начин, в България няма демократи няма и свободни капиталисти.Има феодали олигарски комунисти.

    Коментиран от #260, #292

  • 256 123

    1 3 Отговор

    До коментар #252 от "Въшка":

    Факт е че Цар Борис е сбъркал като е сключил договор с Германия през 1941, сега нямаше да има такива като тебе които да говорят за мекия брус, нито щеше да има мнозинстовото от по черничките ти съграждани.
  • 257 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 258 Горчива истина е че

    3 2 Отговор
    Когато османците стъпват на европейска земя България е била поделена на мнжежество царства.Тогава е имало няколко свадливи български царчета,много крадливи боляри и според Гоце Делчев именно затова горкият разединен и угнетен български народ е попаднал под скиптъра на империята.През 1878 ма когато всички си казват че Българинът е вече свободен и независим се оказва че само се е сменил скитърът...До ден днешен горкият,разединен български народ се лута от скиптър на скиптър...В София има все още само свадливи властолюбци...крадливи политици и объкани и ошашавени "софианци , готови да посрещнат всеки победител-освободител с хляб и сол на Орлов мост" !...
  • 259 123

    4 3 Отговор

    До коментар #254 от "да знаеш":

    Е сега нямаш проблеми колкото ти е дал можеш да си ги похарчиш в магазина, че няма да ти трябва да си търсиш връзки за кореком и къде да обмениш 3 лева за един долар.
  • 260 Някой

    4 3 Отговор

    До коментар #255 от "123":

    Това е бил дохода на майка ми, и баща ми, и аз колкото съм могъл да помогна на 14 години. Сестра ми също тогава не работеше. От долари никой не се е интересувал, да ги смятам. Трябвали са ни дънки, имахме познат параходчия, даваме му левове помня 120 лева за чифт дънки, дънки за мен и сестра ми. Знаеш ли какви качествени дънки имаше тогава?

    Коментиран от #271

  • 261 Стоянов

    7 4 Отговор
    Аман от примитивна и елементарна пропаганда, която няма нищо общо с действителността! Както справедливо е отбелязал по-долу един от коментиращите, живеехме спокойно, без ковид, без терорисъм, без престъпници на килограм.Дори и да имаше такива, те бяха единици. Имахме качествено здравеопазвание, образование, работа, цели и мечти.
  • 262 Олга

    6 4 Отговор
    Ало, DW - информационно сметище, що така бързо сте забравили за жертвите на вашия фашизъм.За жуткий, апокалиптичен брой на изтрити от вас невинни хора основно мирни? В Русия досега не могат да разсекретят материали от война и едва ли ще го направят.
    Защо ли? Защото там има документи за страшни престъпления на немците - чудовищни, зверини, необясними по своето безумие и извратена жестокост. Човешкия мозък не може да ги побере и човешката психика не може да го приеме. Това не може да се покаже, тъй като ще се предизвика на сегашното поколение потрес, възмущение и ще възбуди нова волна на ненавист и желание за отмъщение дори след толкова години след Втора световна война, тъй като това не може да не се преживее с тръпки от ужас отново и по друг начин, предвид на тази откровеност на този страшен натурализъм на новооткритите факти.
  • 263 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 264 123

    3 6 Отговор

    До коментар #251 от "Така беше":

    И изключение на силната армия въоръжена с Танкове Т55 и друго стари съветски оръжи от която нищо не става. Добрата храна е добра когато я има в магазина и е на достъпни цени но таква по често няма в магзина отколкото има в НРБ Петилетни планове има изпълнени само на думи, ако са били изпълнени наистина, сега още щеше да бъде НРБ-за петилетните плановете има много лъжи и огромни кражби;Другото е вярно описано

    Коментиран от #269, #293

  • 265 Ток и жици

    7 4 Отговор

    До коментар #238 от "123":

    Защо пишеш невярни неща? Баща ми работеше в АЕЦ Козлодуй.
    В интерес на истината проблемът беше, че нямахме 6 реактора. Икономиката растеше а строежът на пети блок се забави с около една година и се получи недостиг на генериращи мощности спрямо потреблението и износа. Вариантът беше или да се спре износа (който е по дългосрочни договори) или да се въведе режим.
    Само че, тогава износът вкарваше в страната винаги недостигащата твърда валута, а населението може и да мърмори но беше малко вероятно да започне протести. Затова и се стигна до режим за няколко месеца през 1984-та. Когато влезе пети блок режимът отпадна, след 1-2 години влезе и шести и оттогава до времето с далаверите на прехода нямаше проблеми с баланса независимо че икономиката ни беше много енергоемка.

    Това е горе-долу техническата страна на нещата, но ако ви прави удоволствие и по тази тема да плюете по комунягите давайте...

    Коментиран от #282

  • 266 За единия % и другите 99%

    4 2 Отговор
    Кеворк Кеворкян: .....
    Омръзна ми да ме питат какво е било НРБ за мен. Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа. Останалият 1% бяха в Белене!
    За обикновения човек Народната република не бе долар за 96 ст. Не бе и мощна индустрия.
    Не бе и ДС.
    За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално.
    Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе – това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.
    НРБ – това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.
    НРБ – това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.
    НРБ – тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.
    НРБ – най-доброто образование, и то без пари.
    НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!
    НРБ – време, в което улиците бяха излизани до блясък и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси.
    НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и г
  • 267 младен иванов

    3 2 Отговор
    а по въпроса за жертвите преди комунизма?
  • 268 Объркано Атлантиче

    5 3 Отговор

    До коментар #239 от "Niki13":

    хаха, забележи - тия 40 000 трупа още ги търсят, и тъй като не могат да ги намерят ги пишат ( не убити) изчезнали... хаха..много яко
  • 269 нящо да каиш

    4 2 Отговор

    До коментар #264 от "123":

    Когато икономиката на България беше на 25 място в света...
    Лентата.ком/page13401.html
    Виждате ли тази карта?
    Не е комунистическа пропаганда, нито е дело на Путин.
    Това е икономическа карта на страните в света през 1988 година.
    Английското издание "Файненшъл таймс" я публикува за сравнение как всичко се изменя.
    Големината на съответната страна тук зависи не от големината на територията ѝ, а от производството и износа ѝ.
    На тази карта България заема 25-то място в света по своите икономически показатели през 1988 година.
    Според статията - тези икономически показатели показват и жизненото равнище на населението, и влиянието на страната в световната политика.
    Виждате ли големината на България тогава?
    По-голяма от Гърция и Австрия, та дори и от Турция... И наравно с Дания, Белгия и Чехословакия!

    Коментиран от #273

  • 270 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 271 123

    3 3 Отговор

    До коментар #260 от "Някой":

    Не знам какви качестенни дънки е имало тогава, но знам че сега дънките в България са с много ниско качество, да не говорим за какви са моделите, и качество на плат и шиене, Най-обиконовенните ми дънки започват от Ливайс..И още едно ходи на индекса за човешко развитие на ООН, да си видиш реално 56 място на България, България никога не е била на 28 място по развитие в света.има ги дадени по години.Проверяваи какво пишва във вашите вестници и тв,90-95% от каквото казват и пишат не е вярно и сега и преди по комунистическо.
  • 272 Хаха

    3 4 Отговор

    До коментар #248 от "123":

    Заплатите на канцеларски нищоправци са били толкова - 200 - 250 лв. Да сте станали миньори, кранисти, мотокаристи, заварчици, строители, монтажници, дори общи работници на национални обекти и щяхте да получавате, колкото ви пише човека - над 600 лв. на месец! А инженери, физици и други с висше образование на такива обекти - още повече! И днешно време мрънкачите зад бюро нищо не получават!

    Коментиран от #277

  • 273 123

    3 3 Отговор

    До коментар #269 от "нящо да каиш":

    Потърси странницата за ХЮМАН ДЕВЕЛОПМЕНТ ИНДЕКС на ООН, там си пише за всяка една година къде е била България в класацията. 56 място за България. България е била бедна и е бедна страна, причините са предимно поради лошо управление,беззаснакзност, беззаконие и бай ганьовски манталитет и начин на отношение и работа.

    Коментиран от #289

  • 274 123 Гьобелс

    7 1 Отговор
    След потушаването на Юнското и Септемврийското въстание са извършени масови репресии, и убийства на политически дейци, включително депутатии бивши министри: Райко Даскалов, Борис Хаджисотиров, Еньо Марковски, Никола Генадиев, Спас Дупаринов, Михаил Дашин, Аврам Яков, Христо Гюлеметов, Харалампи Стоянов, В. Пискова… За „знаковите“ Петко Д. Петков, Тодор Страшимиров и Вълчо Иванов вече стана дума.

    Докладът на анкетната комисия на Анри Барбюс, Пол Лами и Леон Варноше и други факти, изнесени от Анри Торе, Марсел Вилар, Албер Фурние и др., разкриват неимоверния мащаб на правителствения терор месеци преди атентата в „Св. Неделя“
  • 275 123 Гьобелс

    5 2 Отговор
    Срещу изстъпленията издигат глас на протест изтъкнати световни интелектуалци, политици и юристи като: Ърнест Хемингуей, Максим Горки, Ромен Ролан, Шарл Плисние, Анпи Торес, Марсел Вилар, Чарлс Мос, Марсел Кашен, Даниел Рену, Пол Вайан-Кутюрие, Габриел Пери, Джосая Уеджууд, Сесил Малоун, Уилям МакКиндър, Германската лига за правата на човека и др.

    „В България управляват фашистко-терористически организации. Техен шеф и покровител е генерал Вълков – известен с участието си във всички масови убийства“, установяват британските парламентаристи.
  • 276 123 Гьобелс

    8 1 Отговор
    „За наш позор варварството се въдвори в нашата земя и покри с безчестие името на нашето племе. И просветеното човечество не ще прости лесно злодеянията, направени не от българския народ, а от правителството му“, обобщава Анри Барбюс.

    Сър Уилям Огъстъс Форбс Ърскин, пълномощен министър на Великобритания в България от 1921 до 1928 година.

    „Докога ще търпите този кръволок!“, пита цар Борис английският посланик сър Уилям Огъстъс Форбс Ърскин. Кръволокът е Александър Цанков.
  • 277 123

    2 6 Отговор

    До коментар #272 от "Хаха":

    Те в днешно време инжинери получават над 1000 лв.И заплатите на България ги има по години в националния статистически институт. Та отрежи половината от заплатата , и не лъжи хора не живали прз комунизма.
  • 278 123 Гьобелс

    8 0 Отговор
    Бруталният държавен терор кара дори дейци на партии, участвали в Народния и Демократичния сговор, да се разграничат от водената политика. Показателна в това отношение е речта на Стоян Костурков на конгреса на Радикалната партия. Поетът Кирил Христов, който винаги се е държал настрана от политиката, предупреждава Цанков да не се вършат излишни жестокости и не се озлобяват толкова много хора. В отговор е незабавно уволнен.
  • 279 123 Гьобелс

    8 0 Отговор
    Потресен е и Антон Страшимиров от онова, което той нарича „българската трагедия 1923–1925 г.“. Пише най-краткия некролог, който казва много: „Убиха и брат ми Тодора… Бог да пази България!“.Появява се изобличителният роман „Хоро“, който моментално е забранен. Страшимиров не доживя втората българска трагедия (1941–1944), за да опише в „Хоро-2“ ловните роти, набучените на кол глави, разстреляните ястребинчета и други „интелектуални“ върхове на тогавашна „демократична“ България под управлението на едва ли не най-просветеното в националната история правителство, изтребено от „комунистическите зверове“.
  • 280 123 Гьобелс

    8 2 Отговор
    На сметката на българския фашизъм общо за периода 1923-1944 г.
    са над 60 000 убити, повечето без съд и присъда

    А убийството на великия поет на България и света Никола Вапцаров не може да бъде поместено в никакви рационални статистики. До него се нарежда цяла плеяда ерудити: Христо Кърпачев, Цветан Спасов, Атанас Манчев, Николай Лъсков, Васил Воденичарски, Тончо Стаевски, Христо Козлев, Дончо Попов, Стоян Куцаров и др.
  • 281 123 Гьобелс

    8 0 Отговор
    Защо не се изкара цялата история на терора в съвременна България - действителната, а не конюнктурно моделираната, която не започва от 9 септември 1944 г.
    Нито дори от взривяването на „Света Неделя“, а от преврата на 9 юни 1923 г. - един мащабен терористичен акт, белязан с кръвта на министър-председателя Стамболийски, на Асен Халачев и редица други земеделски и комунистически дейци.
    С него се слага началото на „белия терор“ („Започва трагедията“).
    След него идва „червеният терор“ („вековната злоба на роба“)
    После е военновременният фашистки терор.
    След това – Народният съд.
    Години по-късно изгрява звездата на декомунизатори, лустратори и други терминатори, които са на ход до днес.
    Та като става дума за истината, то нека тя да е „цялата истина и нищо друго освен истината“!
  • 282 123

    1 6 Отговор

    До коментар #265 от "Ток и жици":

    То вие и сега си имате режим на електричество,къде поради проблем с мощностите къде поради кражби, само че тогава за по дълго време и не е само една година проблема е постоянен.
  • 283 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 284 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 285 123 Гьобелс

    7 1 Отговор
    Коментар-275
    Докладът на анкетната комисия на Анри Барбюс, Пол Лами и Леон Варноше и други факти, изнесени от Анри Торе, Марсел Вилар, Албер Фурние и др., разкриват неимоверния мащаб на правителствения терор месеци преди атентата в „Св. Неделя“

    Срещу изстъпленията издигат глас на протест изтъкнати световни интелектуалци, политици и юристи като: Ърнест Хемингуей, Максим Горки, Ромен Ролан, Шарл Плисние, Анпи Торес, Марсел Вилар, Чарлс Мос, Марсел Кашен, Даниел Рену, Пол Вайан-Кутюрие, Габриел Пери, Джосая Уеджууд, Сесил Малоун, Уилям МакКиндър, Германската лига за правата на човека и др.

    „В България управляват фаши,стко-те,ро,ри,сти,че,ски организации. Техен шеф и покровител е генерал Вълков – известен с участието си във всички масови убийства“, установяват британските парламентаристи.
  • 286 123 Гьобелс

    7 1 Отговор
    Коментар-275
    Докладът на анкетната комисия на Анри Барбюс, Пол Лами и Леон Варноше и други факти, изнесени от Анри Торе, Марсел Вилар, Албер Фурние и др., разкриват неимоверния мащаб на правителствения те,р,ор месеци преди атентата в „Св. Неделя“

    Срещу изстъпленията издигат глас на протест изтъкнати световни интелектуалци, политици и юристи като: Ърнест Хемингуей, Максим Горки, Ромен Ролан, Шарл Плисние, Анпи Торес, Марсел Вилар, Чарлс Мос, Марсел Кашен, Даниел Рену, Пол Вайан-Кутюрие, Габриел Пери, Джосая Уеджууд, Сесил Малоун, Уилям МакКиндър, Германската лига за правата на човека и др.

    „В България управляват фаши,стко-те,ро,ри,сти,че,ски организации. Техен шеф и покровител е генерал Вълков – известен с участието си във всички масови убийства“, установяват британските парламентаристи.
  • 287 Филип Георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Антикумунис":

    КО КААШ ?! ТЕ ПРЕДИ 89-ТА БЯХА САМО НАЧАЛНИЦИ И УПРАВЛЯВАЩИ. ДНЕС СА НАЧАЛНИЦИ, УПРАВЛЯВАЩИ И СОБСТВЕНИЦИ. И МУЛТИМИЛИОНЕРИ. САМО ЧЕ ТОВА НЯМА ДА ГО ЧУЕШ ОТ ГОГО-ПАПИОНКАТА. ДА НЕ Е ЛУД ДА СИ РИТА ТРУДОВАТА И ЗДРАВНАТА КНИЖКА 😗😚
  • 288 Бачо Киро

    8 0 Отговор
    Бе помня как Лили Иванова, любимката на бай Тошо, се обяви за репресирана.... Тъй че... Видяхме и тея, дето много лаеха, после какви ги надробиха. Тъй че айде няма нужда ДВ да ни обяснява... Обикновеният човек плаща софрата при всеки режим, дали днес или тогава. Нищо ново под слънцето.
  • 289 Бачо Киро

    3 1 Отговор

    До коментар #273 от "123":

    Financial Times срещу ООН... Ти си луд, ООН щял да гледа 😂😂😂😂 Все едно да питаш за икономика при селския пъдар...

    Коментиран от #291

  • 290 Бачо Киро

    4 1 Отговор

    До коментар #248 от "123":

    Глупости, оливаш се. Заплатите на нормални работници беше между 100 и 200 лева. 300лв не се сещам да е вземал дори дядо ми, все пак директор и герой на социалистическия труд, за 1000 въобще няма какво да говорим, пълни глупости. Въпросът е какво струваше животът. 200 лева бяха доста пари, когато нещата струват стотинки.
  • 291 123

    3 4 Отговор

    До коментар #289 от "Бачо Киро":

    Преди да говориш, прочети за какво се отнася и тогава коментирай класацията на ООН,Файненшъл таймс и МВФ.Иначе както изглежда си добре обучен кадър по десинформация на шести отдел на КДС
  • 292 Туентин Карантино

    2 1 Отговор

    До коментар #255 от "123":

    Брей, не знаех, че милионери в долари дращят по българските форуми. Ама щом казваш, значи си такъв - 600 долара и то сама за първите няколко минути...
    не ни остава нищо друго, освен да ти направим кръстен поклон в знак на благодарност, че си се лишил от 4-5 хиляди долара за да ни просветиш!
  • 293 Глупост си написал

    7 2 Отговор

    До коментар #264 от "123":

    Когато България имаше Т-72 ,Гърция и Турция имаха американски бракми М47,М48 и френски АМХ30. България имаше над два пъти повече ракетни дивизиони и ракети от Турция и Гърция взети заедно. Турция имаше 5 ракетни дивизоина от които в Източна Тракия 3бр,а Гърция имаше 2бр - всичките с 4 бр ПУ - общо 28 пускови установки. Фъргаха до 40/60 км. У нас освен фронтовата бригада в Телиш - до 450 км,всяка армия и флотът имаха ракетни бригади с по 6 ПУ до 150 км,всяка дивизия ракетен дивизоин с 4 ПУ до 70 км и всяка танкова бригада имаше ракетен дивизион с 2 ПУ общо над 70 пускови установки. За качество и далекобойност... въобще не можеха да се сравняват с нас.

    Коментиран от #306

  • 294 МалкоЛогика

    7 1 Отговор
    Няма начин един център за разпространение на лъжи (DW) да каже истината за жертивте и палачите. Всичко зависи от текущия спонсор.
  • 295 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 296 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 297 стоян георгиев

    1 7 Отговор
    факти защо ?помествате статия за жертвите на комунизма ,а впоследствие толерирате защитниците на убииствата?дадох ясна статистика на ситуацията през комунизма ,но вие е триете ,пощряваики хибридната воина която водят путиновите тролове срещу българия.факти,чете ви бая народ и тва дето правите е напълно безотговорно!

    Коментиран от #300

  • 298 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 299 НЕКА КАЖАТ ИМЕНАТА НА УБИЙЦИТЕ НА БОКО

    3 1 Отговор
    НА ДЕДО МУ ДА ГИ ВИДИМЕ ИМАЛО ЛИ Е КОМУНИСТИ МЕЖДУ ТЯХ ИЛИ САМО СОПИТЕ ИМ СА БИЛИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ?

    Коментиран от #301

  • 300 Нефелно

    8 3 Отговор

    До коментар #297 от "стоян георгиев":

    Стоенчо, то статистиката ти ,като правописа ти - нефелна. Сигурно комунистите са ти виновни,че пишеш като циНгане от четвърти клас?
  • 301 Такива мародери

    6 2 Отговор

    До коментар #299 от "НЕКА КАЖАТ ИМЕНАТА НА УБИЙЦИТЕ НА БОКО":

    Дядото на Боко е убит от запасняци върнали се от окупацията на Сърбия,защото като кметски наместник е задявял жените им - искал срещу храна - секс. То такива мародери утепани като кучета има не малко. И не от комунистите,а от съселяните им.
  • 302 Същото трети път

    5 0 Отговор
    Радев се поклони на стената на убийците и независимо, че го прави за първи път", жестът му се оцени високо от "демократичната" общност.

    Побърза да напише във ФБ: „Крайно време е да спрем да делим загиналите за България на „свои“ и „чужди“ и наш дълг е да почитаме паметта на всяка невинна жертва на всеки режим“. Жалният...,мисли си ,че открива топлата вода. Че то преди него бай Тошо напуска на високи постове и облаги бившите "репресирани",че и напълни БКП с тях. Тошо бе низвергат както от най-близкото си обкръжение,така и от реабилитираните от него бивши. Гоцко също го отсвириха. Същото ще стане и с Радев.
  • 303 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 304 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 305 Лустрация

    3 3 Отговор
    Съд и затвор за комунистите и бандитите и техните наследници!
  • 306 Промит

    1 1 Отговор

    До коментар #293 от "Глупост си написал":

    Мозък си Ти
  • 307 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 0 Отговор
    "Нито тези, които погавриха надеждите на народните маси и забегнаха, нито тези, които клаха народа си, както и турчин не го е клал, нито едните, нито другите ще помислят за тълпите жени и деца, оставени на произвола пред зима." Антон Страшимиров за септемврийското въстание 1923 г. С уважение към авторите на статии, ама напишете нещо и по тази страница от историята ни! Това се е случило и не може да бъде изтрито!

    Коментиран от #311

  • 308 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 0 Отговор
    Нито тези, които погавриха надеждите на народните маси и забегнаха, нито тези, които клаха народа си, както и турчин не го е клал, нито едните, нито другите ще помислят за тълпите жени и деца, оставени на произвола пред зима.»

    Коментиран от #309

  • 309 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 1 Отговор

    До коментар #308 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Не разбрах, защо изтрихте моя коментар 307. Просто само цитирах Антон Страшимиров и ви помолих да напишете нещо и за Септемврийското въстание през 1923 г. Не съм употребявал обидни думи!

    Коментиран от #310

  • 310 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 1 Отговор

    До коментар #309 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Дори се обърнах към вас с "уважаеми автори на статии". Понеже очаквам и аз някакво уважение на мнението ми. Всъщност много хора мислят като мен и затова коментираме!
  • 311 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 0 Отговор

    До коментар #307 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Благодаря, че възстановихте изтрития ми коментар 307.
  • 312 АНТИКОМУНИСТ

    4 5 Отговор
    НИЩО НЕ Е ПРОСТЕНО,НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО!
    77г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ! СТИГАТ! СТИГАТ!
  • 313 НАЦИОНАЛИСТ

    2 7 Отговор
    1-ви ФЕВРУАРИ 1945 -НАЙ ЧЕРНАТА ДАТА В НОВАТА НИ ИСТОРИЯ-ТОГАВА сталин (В АДА ДА ГОРИ) ОТ
    ГОРДА НАЦИЯ НИ ПРЕВЪРНА В жалък народец,КАТО ИЗБИ ЕЛИТА И ДАДЕ ВЛА$ТТА НА НЕУКИТЕ НЕВЕЖИ-$€Л$КИТ€ ТАРИКАТИ-шумкарит€!
    ДН€$ $ИНОВ€Т€ И ВНУЦИТ€ ИМ $А ПЪРВИ КАПИТАЛИ$ТИ натовци ,дж€ндъри И от народ ни ПР€ВРЪЩАТ В роб$ко пл€м€!
    СПЕШНО АНТИКОМУНИ$ТИЧ€$КА РЕВОЛЮЦИЯ! НОВА КОНСТИТУЦИЯ!
    НОВ НАРОДЕН СЪД- ФАТМАКА р.р. -ОСЪДЕН ПРЪВ!
    ЛУСТРАЦИЯ,ЗА КОМУНЯГИТЕ И КАСТРАЦИЯ!
    РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ нато($ащ)!!!
    БЪЛГАРИЯ НА СВОБОДНИТЕ БЪЛГАРИ!
  • 314 СТИГА ЦЕНЗУРА!

    2 1 Отговор
    Д€$И, "мъжл€то" ти € АМБР€АЖ (ДОЛ€Н ЛЯВ П€ ДАЛ)!
  • 315 Майка ти

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "Комунист,":

    е била комунистка, така ли!? :)))

    Или само баща ти?
  • 316 предпочитам да чуя за жертвите на

    7 4 Отговор
    ФАШИЗМА
  • 317 г-н

    2 2 Отговор
    Жорето лозанов ли е защитника на фашистите тоя дъ-т п-- добре, че се намери някаква за парички на дърти години да го ощастливи бо----а семето не си е видял а пише
  • 318 ИВАН

    6 0 Отговор
    Да бе, жертви сме били, не сме имали права и свободи .... точно по демокрацията хората нямат права - всяко милионерско синче може да ни прегази с двутонната си джипага /Милен Цветков/, на село не можеш вече да си гледаш животинки, да пращаш месо в града на внуци и синове, не можеш и да си посееш нещо - всичко се опосква от галениците на демокрацията ... на демокрацията се радват мързеливите паразити, които не излизат от заведенията и не си вадят цигарата от устата си
  • 319 владимир

    0 0 Отговор
    който не си е научил урока - ПОВТАРЯ! Докато го научи. Не случайно у над управлява ДС и ЩЕ УПРАВЛЯВА ДС. Докато българите си научим УРОКА!
  • 320 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    НОРМАЛНО Е всички ДЕ СЕ ПРЕКЛОНЯТ И ДА ПРОСТЯТ !!
    . Докато продължава тая истерия за това , което е било преди 70 години и не се споменава нищичко за това, що е било преди 87-89 и преди 75-78 години, ще има всякакви екцесии. !!!
    Аз съм очарован от понятието " цветът на нацията" !! И сега съм възхитен от настоящият ЦВЯТ НА НАЦИЯТА, която опропасти страната и прогони около 2 /два/ милиона българи зад граница. Този ЦВЯТ не е убиец – той е изключително хуманен !!И съм трогнат от грижите, които този ЦВЯТ полага сега за тях. И какви пари се трошат, за този "дето духа" ??
    Добре все пак, че има разумни хора, че този ЦВЯТ все още не е ПРЕЦЪФТЯЛ. и дано не се случва.........
    Че то, както изглежда, край няма..... и вашите и нашите ... " от един дол дренки"