Last news in Fakti

9 Септември, 2021 12:00 6 397 186

9 септември: българите разбраха, че става дума за един военен преврат и най-вече за една окупация

  • 9 септември-
  • история-
  • окупация-
  • ссср-
  • българия-
  • пламен павлов-
  • русия-
  • комунизъм-
  • национална катастрофа-
  • бсп

9 септември е голямата национална катастрофа на ХХ в.

9 септември: българите разбраха, че става дума за един военен преврат и най-вече за една окупация - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф. Пламен Павлов, историк. Анализът е направен за агенция БГНЕС.

Датата 9 септември 1944 г. не трябва да бъде игнорирана, каквато тенденция има през последните години. Тя също така не трябва да бъде дефинирана като черна или положителна, защото злощастните последици от явлението 9 септември са факт. Историците показахме ужасните последици от нея, които не са отшумели и до днес. Политическите психолози трябва да обърнат внимание на феномена 9 септември, защото става дума за много дълбоки психологически промени, които българското общество преодолява много трудно.

Хубаво е, че няколко поколения българи след 10 ноември разбраха, макар и с големи колебания, че става дума за един военен преврат и най-вече за една чужда окупация, защото дори превратаджийският елемент в така наречената революция на 9 септември е също комичен. Министърът на отбраната ген. Маринов сваля сам себе си, а на следващия ден вече е главнокомандващ на българските войски.

9 септември е груб, брутален акт на чужда окупация – на окупацията на съветската армия. За това 9 септември е неразривно свързан с 5 септември, когато СССР абсолютно тенденциозно обяви война на България, която нито е воювала с него, нито е изпращала бойци на Източния фронт. Целта на тази обявена война беше България да бъде окупирана. Разбира се, западните съюзници също носят вина и ние не трябва да ги жалим. С решенията на конференциите в Техеран и Ялта България и други страни от Централна Европа бяха хвърлени в устата на Сталин – в лагера на „мира и социализма“. Опитите на демократичната опозиция у нас да намери закрила от западните сили бяха неуспешни, с което не искам да кажа, че не е имало актове на съпричастност. За съжаление и до днес на Запад гледат на нас като на най-верния сателит на СССР/Русия – неща, за които ние нямаме геополитическа вина.

Лечението на травмите от 9 септември е по-скоро въпрос за психолозите, а не за историците. Българската нация е тежко поразена от наследството на тази дата, въпреки че това наследство до известна степен вече е преодоляно в информационен и образователен план. Днес никой няма да тръгне да тръби колко велик е Георги Димитров или Вълко Червенков. Тоталитарното мислене в левичарски дух остава и се проявява в едни изключително изкривени форми, които продължават да се използват в българската политика. Една конкретна партия, БСП, продължава да се гордее с това наследство и отказва да се разграничи от него, защото то не носи нищо добро.

По-рано червената пропаганда и нейната обслужваща историческа наука говореха за национални катастрофи – Първа, Втора. На практика голямата национална катастрофа през ХХ век е 9 септември и станалото след него. Предишните катастрофи от войните бяха преодолени малко или много от българското общество. След девети България загуби своя суверенитет и днес, когато някои кресливо говорят как сме зависими от Брюксел или Вашингтон, те забравят, че до 1989 г. бяхме подчинени на СССР във всяка една област – от армията до икономиката. До днес сме жертви на влияние, идващо от Путинова Русия и в парламента се виждат подобни зависимости. Енергийните проекти от т.нар. „Голям шлем“ са слугинаж към Москва. Трябва да скъсаме с тази политика и зависимости...

След 9 септември бе извършено чудовищно изтребване на интелигенцията, прогонване или физическо унищожение на всичко читаво от стария режим, без да казвам, че той е бил съвършен. Това са вартоломеевите нощи на масово избиване на хора, включително чрез т.нар. Народен съд, който е едно изключително черно петно в нашата история. България няма Пражка пролет, защото всички, които можеха да се съпротивляват, бяха вече унищожени непосредствено след 9 септември. Репресиите у нас са изключително жестоки. Въпреки това у нас горянското съпротивително движение беше много по-многобройно и по-продължително от партизанското. Никой не се извини на горяните и до днес има информационно табу върху тях. От тях се интересуват историците и роднините им.

Една от най-пагубните за националното ни самосъзнание последици от 9 септември е отказът от националните ни идеали, особено от Македония. Ръководената от БКП държава допусна една жива част от българския народ да бъде откъсната. Отказът от Македония носи и до ден-днешен своите травми. Не трябва да се учудваме, че днес имаме проблеми. Ние се отказахме от нашите национални интереси в Добруджа, Западните покрайнини, Беломорието при положение, че толкова българска кръв е пролята за тези земи и толкова много потомци на бежанци от тези райони живеят у нас. Не става дума за пропагандирането на великобългарски национализъм, а за една жестока травма върху националното ни самочувствие и самосъзнание. Тя бе нанесена от 9 септември и неговия интернационализъм, според който българският патриотизъм е любовта към СССР. Това беше закрепено и на законодателно ниво и беше абсурдно.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 99 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глупости

    178 58 Отговор
    Нищо подобно.

    Коментиран от #150

  • 2 Жоро

    60 159 Отговор
    Братушки - най-големите предатели

    Коментиран от #7

  • 3 Мдааааааааа

    98 17 Отговор
    МИ ТО СЯ НЕ Е ЛИ СЪЩОТО.ТРЯА ДА ОТКРИЙТЕ РУБРИКА НАМЕРЕТЕ РАЗЛИКАТА.........ТАКАВА НЯМА...

    Коментиран от #11

  • 4 Сух

    161 26 Отговор
    Не, българите не разбраха това. Българите разбраха, че някакви продажници постоянно се опитват да сложат в устата им чужди думи..
  • 5 Пламен да си напъХА

    135 28 Отговор
    Дипломата там където трябва и по-бързичко
  • 6 Майна

    161 48 Отговор
    Още някоя ФАШИСТКА СТАТИЯ ДНЕС ЩЕ ИМА ЛИ??

    Коментиран от #9, #148

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 глупости

    172 32 Отговор
    Българите разбраха, че демокрацията е една измама, а капитализма е най-несправедливия строй, правещ богатите още по-богати, а бедните все по-бедни и експлоатирани.

    Коментиран от #131

  • 9 Жоро

    35 96 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Господине успокоите се, руските тролове много обичате ДА ПИШЕТЕ С КАПС ЛОК
  • 10 Гешеф

    19 48 Отговор
    Днес слизам от Бояна в Съдебната палата и ще превземем Президентството.Ура другари!
  • 11 провинциалист

    111 15 Отговор

    До коментар #3 от "Мдааааааааа":

    Има разлика - тогава държаха българите в България, а сега ги гонят от нея.

    Коментиран от #28

  • 12 Иван Асен

    56 111 Отговор
    През 1939 г.средната надница на професионален работник е 66,60 лв., средната месечна заплата на чиновниците – 2500 лв., а средната пенсия – 1400 лв.Порция мешена скара с гарнитура е била около 10 лв,така че сами си направете съпоставка какво е било по царско време,колко мощно е растяла икономиката с около 7% годишно,сега около 3% и как комунистите за няколко години са съсипали всичко това.Това е гибелна дата и по никакъв начин не може да се нарече празник!

    Коментиран от #17, #35, #36, #42, #50, #75, #84, #96

  • 13 Теляк

    103 23 Отговор
    Колко ли мръсотия трябва да излочиш, за да станеш професор в България? След това нищо не ги гнуси!
  • 14 Майна

    129 38 Отговор
    Баба ми е една от последните живи партизанки от отряда на Чочолу и аз се ГОРДЕЯ С НЕЯ....Идете да видите паметниците из чирпанския край, колко народ е избит ,извеждани от къщите като ятаци на близките си посред нощите и разстрелвани ,без съд...преди ДЕВЕТИ...ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ЯСТРЕБИНЧЕТАТА И ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ С ТАЗИ АГИТАЦИЯ...ОТКАЧАЛНИЦИ.
  • 15 Терминатор

    27 44 Отговор
    Престъпници терористи
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Цитирай процент

    68 16 Отговор

    До коментар #12 от "Иван Асен":

    Колко от населението е ползвало тези благини?

    Коментиран от #140

  • 18 ЖОРО

    62 13 Отговор
    За БОКО крадеца нищо не казваш..УЖАС..ЛЪЖЕЦ..
  • 19 3.14К

    89 17 Отговор
    Професор Пламен Петров- Помиярщина.
  • 20 ГруЮ

    59 9 Отговор
    “ По-рано червената пропаганда и нейната обслужваща историческа наука говореха за национални катастрофи – Първа, Втора.” А сега либералната пропаганда и нейната обслужваща историческа наука говорят за голямата национална катастрофа през ХХ век. Открийте разликите, ако можете.
  • 21 БОРУНА ЛОМ

    88 14 Отговор
    И СЕГА ОКУПАЦИЯ ОТ КРАВАРИТЕ, НО МНООООГОО ДУШМАНСКА! ДО КОКАЛ СМЕ ИЗЯДЕНИ ОТ ТЯХ!
  • 22 ...

    38 82 Отговор
    9 септевмри 1944 г. е трагична дата в българската история. Още по трагично е, че наследничката на Българската комунистическа партия, извършила безброй престъпления - БСП, продължава да е политически субект и дори е с претенции да управлява страната...
  • 23 Сандо

    105 9 Отговор
    Един въпрос към професора,верен последовател на шефа си в ТВ Скат,известен още като Винкела:Колко години след 44-та година е имало руски войски и колко американски след 90-та.И когато отговори на този въпрос,можем да сложим начало на спора за окупацията.
  • 24 ТаУмВзе

    68 11 Отговор
    Как бивши комунисти, бълнуват за комунизъм, не ми става ясно. Щото от лошият комунизъм, крадът вече над 30 годин.
  • 25 мародер

    93 23 Отговор
    "9 ceптeмври e груб, брутaлeн aкт нa чуждa oкупaция – нa oкупaциятa нa cъвeтcкaтa aрмия. Зa тoвa 9 ceптeмври e нeрaзривнo cвързaн c 5 ceптeмври, кoгaтo CCCР aбcoлютнo тeндeнциoзнo oбяви вoйнa нa Бългaрия, кoятo нитo e вoювaлa c нeгo, нитo e изпрaщaлa бoйци нa Изтoчния фрoнт. Цeлтa нa тaзи oбявeнa вoйнa бeшe Бългaрия дa бъдe oкупирaнa."
    Това може да го каже само една соросоидна подлога - българомразец, готов във всеки един момент да се "хване за палците". Не на 9 септември 1944 година България е окупирана а сега към днешна дата 9 септември 2021 година в родината ми неканени се разполагат както у дома си американска окупационна армия.
  • 26 Коко

    62 16 Отговор
    г-н прУфесУре национална катастрофа е влизането ни в ЕС.А преврат ли е било окупация ли няма значение вашата формулировка.Трябва възмездие с цената на всичко.
  • 27 грантаджия

    84 10 Отговор
    Този професор в последните няколко години започна да говори все неща, доста по-радикални и различни от това, което говореше преди повече години. От един доста по-умерен и обективен историк, стана яростен русофоб. Явно захлебва отнякъде.
  • 28 Да НО ТЕРИТОРИЯТА Е ВСЕ

    29 5 Отговор

    До коментар #11 от "провинциалист":

    ОКУПИРАНА А И ИНО ВРЕМЕ КОЙТО Е ИСКАЛ Е ИЗБЯГАЛ А И СЕГА ЗА ДА ИЗБЯГАШ КЪДЕ ТИ ДАВАТ ВЕДНАГА ЧУЖДО ГРАЖДАНСТВО........НИКАДЕ.ИМИГРАНТ СИ ПОНЕ НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ ГОДИНИ ПОД ЗОРКИЯ ПОГЛЕД НА ВСИЧКИ...
  • 29 ФАТМАКО ОШЕ ЛИ .. МАРШИРУВА

    7 49 Отговор
    В ЗЕМЛЯНКАТА ПРЕД...ГЕН. ДЕСО ,...ГОЕВА У БОКЛУКО ЦРЪВЕН?!?
  • 30 ИмамОчи

    77 5 Отговор
    Има съвсем обективна статистика на ООН за икономическото развитие на България в онзи "ужасен" период и в настоящето настъпило светло бъдеще. Субективно, аз израснах с МиГ-23 в небето над мен и исках да стана пилот. Станах инженер. Сега българчетата нямат повод да вдигната глава и погледнат нагоре. Само в екранчетата и новите си гащи гледат. Какви ще станат?
  • 31 Българин

    88 15 Отговор
    България загина след 10 ноември 1989г.
    Оказа се, че преди това е живяла добре, хората са се множали, образовали, построило се е почти всичко, което виждаме сега.

    Жалко за тези, които не помнят разцвета на България преди 10 ноември 1989г. Мъчно ми е за тях. Дано Бог им даде сила да се изправят и опълчат на тиранията, за да бъдат отново свободни и да могат да живеят достойно.

    Всяко поколение си води своята война. Младите имат шанс да я спечелят ако не продават свободата си за пари, не робуват на чужди фирми, не си тъпчат достойнството за някаква заплата. Иначе робството няма да свърши.

    Коментиран от #64

  • 32 сами преценете

    85 7 Отговор
    След 45г. "мрачен, кървав комунизъм" - 9 милионна България
    След 30г. "цветна, благодатна демокрация и благоденствие" - България под 7 милиона

    Коментиран от #38, #157

  • 33 Съдията Дред

    65 7 Отговор
    Може би трябваше да останем съюзници на Хитлер и да водим войната му до победен край ? Тоя е явно историк с особено предназначение, и се храни добре.
  • 34 Знае се

    22 58 Отговор
    че на българина бавно му светва ламБата. 9 септември - най черният ден в историята ни.

    Коментиран от #44, #60

  • 35 БАЙ Х@Й ‼️

    61 7 Отговор

    До коментар #12 от "Иван Асен":

    🇧🇬🇧🇬🇧🇬 Ей такива много ги обичам 🇧🇬🇧🇬🇧🇬 Ама що не спомена кога билетчето за рейса бе ШЕСТ СТОТИНКИ при СТО И ДВАДЕСЕТ ЛЕВА заплата == 2000 билетчета , а днес след НОВИ 32 години благоденствие ЦЕЛИ 600 билетчета , а в София няма и толкова 🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 123

    55 5 Отговор
    И сега имаме окупация придружена с евтаназия.
  • 38 Това е така

    16 52 Отговор

    До коментар #32 от "сами преценете":

    защото пропуснахме да ви качим 1989 год по дърветата. И до сега дерибействате и то с руска помощ.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 чудо

    31 4 Отговор
    На някоЕ им беше добре, сега на отрочетата им е още по-супер. Изпокрадоха всичко що можеше да се накраде.
  • 41 Майна

    73 13 Отговор
    За 45 години по оплювания СОЦИАЛИЗЪМ селяните станаха ГРАЖДАНИ и децата на всички са завършвали средно образование, здравеопазването безплатно и спортът също... САМО СА
    ЗА 45 ГОДИНИ ..БЪЛГАРИЯ БЕШЕ НА 8мо място в света ! Няма да се обяснявам с малоумниците...

    Коментиран от #47

  • 42 Колко

    42 10 Отговор

    До коментар #12 от "Иван Асен":

    Авеее...шемет,колко на брой професионални работници е имало в България през 1939г.? То ако в България е имало много професионални работници,Септемвлийското въстание БКП-то нямаше да го направи в Северозападнала България. И имаш ли най-малка представа колко души в България са получавали пенсия? Чиновници,учители,полицаи,военни - колко на брой да са тия ?

    Коментиран от #55, #59, #112

  • 43 Софиянец

    23 55 Отговор
    Трябваше като в Румъния с Тошо и червените руски б о к л у ц и да постъпим, сега нямаше да има ДС ченгета да ни управляват. Виновно е това поколение тогава!
  • 44 ooo

    16 48 Отговор

    До коментар #34 от "Знае се":

    Даа закопаха ни за 100г.напред че и още им се ще !А колко интелегенция и невинни хора избиха за да им гепят имоти и пари е другия въпрос ..! ДАЖЕ ОЩЕ НЕ СА СЕ ИЗВИНИЛИ !!!

    Коментиран от #62

  • 45 Руски трол

    11 51 Отговор
    Къде са русофилистиците, руските тролове? Малко сте.

    Коментиран от #106

  • 46 комшията

    24 35 Отговор
    От идването на комунистите на власт в България интелигентните се мачкат,а простаците се издигат за управници. И до ден днешен е така.
  • 47 То това е

    17 20 Отговор

    До коментар #41 от "Майна":

    То това е проблема, че селяните станаха граждани, но ти никога няма да разбереш защо.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Спомням си

    14 46 Отговор
    Дядо ми ми разправяше, че Марица 3 месеца е текла в червен цвят след 1944г.

    Коментиран от #57, #66, #70

  • 50 БАЙ Х@Й ‼️

    60 8 Отговор

    До коментар #12 от "Иван Асен":

    🇧🇬🇧🇬🇧🇬Демокрацията ни донесе кисело мляко което не се вкисва, сирене и кашкавал в които няма мляко , стоки "секънд хен" ( как Иврупейску звучи а), а защо ли не се учи "Братчетата на Гаврош" ‼️🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 51 Банско

    50 4 Отговор
    Пламене ОЛЯЛ си се
  • 52 ТИР

    56 8 Отговор
    Каквито и Да СА,След 9 на гола поляна с лопати са строени Болници,Училища,Заводи,Децки Градини Дори и По Селата,, Който е Роден Преди 1975 Знае
  • 53 Гост

    56 7 Отговор
    Въпросният пореден индивид с първо име "професор" не е бил роден през 44-та и свидетел на събитията, но ръси глупости тук за жълти стотинки! Само да му припомня, че и в гуглето има снимки от 09.09 44 г.,как тогава народа по улиците посреща въпросните "окупатори"! Не знам да има изстрелян патрон по ях, както и по партизаните! На въпросната "интервенция" никой не е виновен, че сключва съюз с Хитлер и също избива, дори много по-интелигентни от тях и то без съд и присъда... Случва им се това, което се случва на съюзниците на Хитлер във Франция, Белгия, Холандия, Дания, Румъния, Унгария и по цяла Европа...
  • 54 Ало автора,

    53 4 Отговор
    А нещо за жертвите на БГ "демокрацията" и диктата на Брюксел и Фашингтон , а ????
  • 55 Иван Асен

    9 26 Отговор

    До коментар #42 от "Колко":

    Видно много пропуски имате и ще трябва да наваксате ,като се запознаете с историческите данни на държави,като Швейцария,Франция,Австрия,Чехия ,за да разберете колко близки са били данните които съм посочил.И там не всички са взимали пенсия и там не всички са били чиновници.

    Коментиран от #71, #72, #82

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ТИР

    22 1 Отговор

    До коментар #49 от "Спомням си":

    Сега Може да си Платиш и да Избегнеш Наказание,,
  • 58 Продай България

    53 7 Отговор
    А стига пропаганда хората помнят,разликата че преди за всички мислеше държавата а сега за за шепа богоизбрани,преди хората бяха щастливи а сега алчни нещастници
  • 59 Ха ха ха

    9 33 Отговор

    До коментар #42 от "Колко":

    Е по-спокойно бре! Те пенсиите, сигурно твойте другари савецките комундели са ги измислили?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 666

    19 22 Отговор

    До коментар #44 от "ooo":

    Не само тогава разграбиха имотите. След 89-та настана голямото грабене. Децата на същите тези бездарни комуняги съсипват държавата последните 30 години.
  • 63 Павел пенев

    51 15 Отговор
    Тази дата е най светлата в нашата история. Беше пометен монархо фашизма и продажния царски двор който ни предаде в ръцете на фашистка Германия и тройната коалиция. Икономиката на страната беше ограбена, 20 хил.българи бяха избити чрез разстрел,обесване и отрязване на глави по площадите,а хиляди мирни граждани пострадаха от англо американските бомбардировки. Защо тогава да няма преврат и окупация? Ние нормалните българи обаче смятаме това за социалистическа революция, а подобни професори считаме за обикновени простаци.
  • 64 Гостъ

    2 10 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    Глупости на търкалета
  • 65 Превратаджий

    7 33 Отговор
    вдигайте малкото юмруче и марш на манифестация…Българоубийци!
  • 66 Питай

    15 13 Отговор

    До коментар #49 от "Спомням си":

    Ами иди и питай Радан Кънев за подробности за р.Марица от септември 1944г. Неговата леля, партизанката Кордова наистина е изтрепала лично към 100-на българи в Пазарджишко и Пловдивско. После се чупи в Израел. Попитай и колко от съдиите в Народния съд са били от това племе и точно тия какви присъди са издавали.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Тошко

    8 25 Отговор

    До коментар #56 от "ПРОРОК":

    За сметка на това комундетата дето само знаят наготово живеят по-дълго защото не се тормозят ама грам, но малко ви остана.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Да де

    21 4 Отговор

    До коментар #49 от "Спомням си":

    Но дядо ти е имал в предвид юни 1925.
  • 71 Преди

    33 3 Отговор

    До коментар #55 от "Иван Асен":

    Преди 09.09.1944г. пенсии в България вземаха нищожно количество хора. А сега хората с минимална пенсия са огромно количество защото частника не осигурява или осигурява на минималната заплата.
  • 72 БАЙ Х@Й ‼️

    38 5 Отговор

    До коментар #55 от "Иван Асен":

    🇧🇬🇧🇬🇧🇬Мдаааа, добре че дойде демокрацията викаш , че и ние да видим живи просеци и хора ровещи по кофите за боклук ‼️🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 73 И България

    42 2 Отговор
    не е изпращала войска срещу съюзниците, ама САЩ и Великобритания
    целенасочено разбомбиха София, Мездра и други градове, като целите бяха само цивилни граждани, като са хвърляли играчки с взриватели, та израза: Игарачка плачка от там идва.
    Та да си дойдем на думата кой какъв агресор е?
  • 74 Енгелс

    39 8 Отговор
    Няма такова нещо, не лъжете хората. Народа беше щастлив и със светло бъдеще. Бедни и просещи хора нямаше.
  • 75 Гост

    34 9 Отговор

    До коментар #12 от "Иван Асен":

    Ти луд ли си ба? Имаш ли представа колко бедни са били българите по царско? Тогава 80% от населението е било в селата, по колиби и паланки. Голи, боси, с цървулите, една крава изхранва цяло семейство, ако им я вземат бирниците и край - мъжа става айдук, да обира търговците по пътищата. Не говори глупости, особено ако не си чел и една книга в жиовта си.
  • 76 илюминат

    7 10 Отговор
    По-добре никой не би го казал.
  • 77 Гост

    20 1 Отговор
    Тук бая султански к04ета пишат русофобски трели.
  • 78 ДжафДжаф

    41 6 Отговор
    Окопация, окопация, но е факт, че след 46-та, съветски войски у нас няма, за разлика от сега! Все още е пресен спомена от преди няколко месеца в пловдивско, когато американски войници накараха цял цех работници да заляга на пода!! Освен това няма как Червената армия да окопира една територия, която всъщност е била окопирана от германците 4г по-рано! Нямаме и интерес да твърдим противното, щото тогава пък ще трябва да се обясняваме за депортациятя на македонските евреи. Та значи за 30г западна зависимост построихме 300км магистрали, с които Бочко Тъпото толкова обича да парадира! За 30г след 9-ти построихме няколко десетки хиляди километри асфалтови пътища, които днес са единственото свидетелство, че в някои райони на страната някога са живели хора! В добавка имаше и 200км магистрали при това без чуждо финансиране. 25г след 9-ти започнахме да строим АЕЦ от която днешните пишман демократи продължават да крадът и да забогатяват! За 25г демокрация се смалихме тамън с 2,5млн! Ама имало ментални промени в мисленето на българите! ОК! Ама странно, че за 30г западно влиание не само, че не сме мръднали в ментално отношение, ами от година на година нещата стават все по-зле.
  • 79 Механик

    35 2 Отговор
    Кои българи разбраха? Тия дето ги отглеждате след новата окупация ли? Дето ги направихте чалгар-зомбита и по официални данни 70% процента от тях са неграмотни?
    Иска им се на соросите да е така. Много им се иска и се напъват, като виждат, че въпреки старнията им, нещата нещо не се получават.
    Ще ви стъжним и на вас животеца, глобалисти. Не знаете с кого сте се захванали.
  • 80 не може да бъде

    36 5 Отговор
    Изявленията на този професор са прекрасен пример за изкривено ,необективно,неисторическо,несъобразено с реалностите мислене .Точно този тип мислене,според мен е причина за нашите исторически неудачи!Щом като "професорите" ни са такива,какво да искаме от другите!?
  • 81 секретно байдън

    39 3 Отговор
    Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956

    Коментиран от #83, #108

  • 82 Гост

    13 3 Отговор

    До коментар #55 от "Иван Асен":

    Франция не са ли социалисти, гусине?
  • 83 БАЙ Х@Й ‼️

    25 2 Отговор

    До коментар #81 от "секретно байдън":

    🇧🇬И хвърлиха златото не само на САЩ ‼️ " Волфрамова афера за 10000 тона злато" ‼️🇧🇬
  • 84 Механик

    39 10 Отговор

    До коментар #12 от "Иван Асен":

    Язък ти за името, Иване! Язък и за напъните ти!
    През 1983-та година, при заплати от около 160-180 лв. българите ходеха на море за две седмици. Вечеря за двама в ресторант струваше средно 8-10 лева в което се включваше и пиенето. Бая пиене. В поликлиниките ги лекуваха БЕЗПЛАТНО, но за това пък качествено. Изнасяхме домати за половин свят, а сега внасяме даже и лук. Зимно време парното беше на 6 и дори държахме прозорците отворени. По селата се отопляваха с НАФТА и също държаха прозорците отворени.
    По тия времена НЯМАШЕ нито един задлъжнял на банка, още по-малко такъв, на когото ЧСИ са му конфискували жилището и са поробили децата му в дългове.
    Мога още часове да ти описвам ,но ти няма да ме разбереш, защот ти се плаща за това.
    п.п.
    Е да, нямахме банани и по тази причина не бяхме шебеци.
    Понял?

    Коментиран от #121, #122

  • 85 ТИР

    33 5 Отговор
    Най Интересното че След Казармата когато Отидох да питам за Работа в ДАП товарни превози не се Вълнувах Каква е Заплатата,Беше щастие да започнеш Работа,,, Парите Стигаха и заделях тогава всеки месец В ДСК,,, ФАКТ
  • 86 ПРИОБЩЕНИ

    28 5 Отговор
    УЧИЛИ БЯХМЕ ЩАСТЛИВИ МАКЪР
    И БЕДНИ. АЗ СЕЛЯНЧЕТО БЯХ ЩАСТЛИВ ТОГАВА. И СЪМ РАБОТИЛ ЗА БЛАГОТО НА НАРОДА. СЕГА 30 ГОД СЕ ОПИТВАТ И КРАДАТ, НО ТОВА КОЕТО СЪЗДАДЕ СОЦА НЕМА СВЪРШВАНЕ. АМИН
  • 87 miro

    29 6 Отговор
    поредният платен лъжец,как не те е срам да пишеш глупости.
  • 88 0909

    12 29 Отговор
    Напълно е прав авторът.Всички русофилистици и комунисти в сайта са в потрес,че някой им казва грозната истина за преврат,наложил авторитарна и сталинистка власт в България.С оръжие и насилие.
  • 89 БОЛНИ СОРОСОИДИ

    28 6 Отговор
    По телевизия Евроком върви от години една докувентална поредица "България, която ние построихме", посветена на постигнатото в периода 44-89та. за всички отрасли в икоомиката. В началото на всяко предаане има кратко резюме какво е било положението преди 44-та. Гледайте ги преди да пишете глупости колко добре е биро преди 44-та и как нищо не се е направило през комунизма. Има и лоши страни, но е глупаво да се отрича постигнатото през комунизма.
  • 90 !!!?

    12 21 Отговор
    В България освен диктатура на пролетариата, друг Фашизъм не е имало !!!?
  • 91 Шоши

    22 2 Отговор
    А в Западна Германия, чии не окупационни войски стоят все още?
  • 92 Йосип Брост

    26 6 Отговор
    Щехте да видите вие държава, ако не беше Съветската Армия
  • 93 !!!?

    11 18 Отговор
    Петата колона на Москва тук е най-активна !!!?
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 !!!?

    7 20 Отговор
    Нинова положи ли китка на паметника на съветския окупатор !!!?

    Коментиран от #102

  • 96 един от многото

    27 6 Отговор

    До коментар #12 от "Иван Асен":

    Иван Асен ли си какъв си не знам , но си личи , че си от новите пари! През седемдесетте , с пет лева в ресторант си пиеше аперитив 100 гр. със салатка и хапваше мешана скара с бутилка вино. Мешаната беше , пържола , кюфте , кебапче , наденичка , дроб , пържени картофки и салата или туршийка (според сезона).
  • 97 ТИР

    27 6 Отговор
    Служих ВВС имаше Дневни И Нощни Полети На МИГ 21 23 , 25,,, Купени С Домати от Плодородните Български Земи, А сега няма Самолети Макър че Дадохме 3 000 000 000 И ядем Боклуците от Други Държави ...
  • 98 Бълария

    29 7 Отговор
    Защо този нагъл псевдо измислен професор не се получи от Паисиевата история
    Военни бази СССР не имал но САЩ има и то в излишък на коико българския народ робува, а ние от дър ава се превърна ме в резерват
    И само за информация на професор пето от девети девети 44 до десети ноември колко завода е имала България и населението се е множило а сега..... Абдикирал държава без сувеинитет управлявана от посланика на САЩ, без армия, без икономика, без образование, без качествно здравеопазване, без енергетика и още куп без......
  • 99 !!!?

    10 25 Отговор
    Паметника на съветския окупатор е сборище за кремълски шпиони !!!?

    Коментиран от #104, #107

  • 100 СВД

    24 4 Отговор
    При бай Тошо нямаше хич да се притеснявате, че някой щял да ви пробута без ваше съгласие някакви мигранти! Обратното - Тошо каза - който не се чувства добре тук, ей ти паспорта и отивай в майката родина!
  • 101 Scary

    14 27 Отговор
    Моят дядо е бил партизанин, но съм съгласен, че това е съветска окупация и превръщането ни в зависима и сателитна държава. Просто е, нека не изопачаваме фактите!
  • 102 СВД

    16 3 Отговор

    До коментар #95 от "!!!?":

    ,, За пръв път от началото на войната, в България се почувствахме като в роден дом - Сред свои!". - Н. Скоморохов, летец 3 УФ!
  • 103 !!!?

    2 15 Отговор
    Княз Никита Лобанов-Ростовски за "освободителите" !!!?

  • 104 БАЙ Х@Й ‼️

    22 7 Отговор

    До коментар #99 от "!!!?":

    🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬Да не забравиш да поднесен венец на паметника на американските пилоти загинали докато хвърлят бомби над София ‼️🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 105 Посетител

    25 7 Отговор
    Ако не беше тази "окупация", днес България щеше да е с размери колкото Княжество България, горе-долу! Гърция е настоявала границата между двете страни да минава между Пловдив и Асеновград а самият Пловдив да бъде обявен за "свободен град" - нещо като Данциг/Гданск.. Отделно претенциите на Югославия - Македония + Кюстендилско, Трънско... Турция е "предлагала" на западните съюзници да навлезе под формата на "мироопазваща" операция на българска територия - отделно са си правили устата за териториални "обезщетения" за техния неутралитет! И тези намерения определено са били към нашата страна! Навремето - като ученици - имахме атласи по история. И там бе показан пътя на Червената армия през България: от Добруджа право на юг, покрай морето към Странджа! Не към София, нито Пловдив, нито към другите големи и ключови населени места! В Странджа заемат плацдарм, недопускайки турски войски в България... За съжаление, професор Павлов си затваря очите към този аспект от историята.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 И Е ПЪЛНО С

    2 15 Отговор

    До коментар #99 от "!!!?":

    ГЕЙФРУТИ СЪС СЪВЕТСКИ УНИФОРМИ💩
  • 108 Шайба

    16 1 Отговор

    До коментар #81 от "секретно байдън":

    Който гроб копае другиму,сам пада в него.В днешния свят няма по морално пропаднала и деградирала нация от американската,която разчита най-вече на емигранти за да вдигат поне малко нивото,но и това вече не помага,понеже здраво са се засилили към дупката,която сами си изкопаха.
  • 109 жуков

    15 5 Отговор
    павлов,на 9 септември се сбъдна мечтата на Васил Левски !

    Коментиран от #110

  • 110 Шайба

    9 16 Отговор

    До коментар #109 от "жуков":

    Коя мечта по точно,да ни яхнат руските мекерета и продажници ли?!Левски е бил твърдо против руски ботуш да стъпва в България,за разлика от Ботев,Каравелов и компания,които ни нагласиха за руска губерния без да им мигне окото,та и затова оставиха Апостола в ръцете на турците,а може и той самият да се е предал като видял накъде отива работата.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Йо Несбьо

    11 2 Отговор

    До коментар #42 от "Колко":

    Именно! И аз няколко пъти тръгвам да обяснявам точно в тази насока, но те си тръбят за огромните успехи на Царство България. Един даже ме блокира във Фейсбук. Ама София тогава е малък град. Професионални работници има малко. 80% от населението е селяни. То не е като днес, когато по селата няма хора, тогава е било обратното. Някой ми беше изкарал данни за заплатата на учителка в Пещера, вземала тогава към 4000 лв, но не проумява, че тогава в населено място е имало един даскал и цяло село го е издържало, като да си даскал тогава е значело да си между селските първенци, елит... Днес учителите са много на брой, а децата малко... Все едно да вземат доходите на един мениджър средно ниво или управител в някоя средна фирма, която плаща 10 000 лв месечно и да сравняват мешаната скара с гарнитура, която е примерно 35 лв в ресторанта. Ами, ти 10 000 лв няма да можеш да ги изхарчиш. Сравненията са неправилни и тенденциозни.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 кифлата

    10 7 Отговор
    обявил се за историк, смешник жалък, аз пък се обявявам за клаудия шифър
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 сволъчофоб

    5 9 Отговор
    Подлогите на путъЯнската сФолъч се активизираха! Е добре де, бегайте в масква,какво правите в БЪЛГАРИЯ, която така силно мразите?
  • 117 Йо Несбьо

    12 5 Отговор
    Абе, не е било изобилие и тогава! С 5 лв... А заплата 120-130 лв. 120:5=24 пъти да седнеш в ресторанта. А останалите 6 дни до цял месец? Ами наеми, ток, вода, храна вкъщи... Сядали сме, но и тогава сме си правели сметката... Една илюзия е колко е било хубаво и богато онова време. Цените бяха субсидирани и държавата поне 3пъти фалира. Сега горе-долу става за живот с 1500-2000 лв. Тогава само единици можеха да видят 300-500 лв и то близки до властта.

    Коментиран от #133

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Joro

    13 1 Отговор
    Тази дата от историята не може да се разглежда едностранчиво. Кой какво ще окупира е било решено много преди това. За политическите репресии е вярно, за убийствата и кражбите също. Преразпределяне на собствеността, парите, ресурсите. Същото стана и след 10 ноември. Да не забравяме: Ако не беше СССР гръцката граница щеше да е около Пловдив. Първите две десетилетия даваше оръжие и бойна техника. В икономиката наля около 5 млрд германски марки. Построиха се пътища и ЖП линии. Т.е. социалистическата държава реално действаше икономически като капиталист, акумулирайки средства и влагайки ги в определени сектори. Модернизира се селското стопанство. В много сектори България зае първите света в света. например по износ на тютюн и цигари. Заплатите стигаха не само за оцеляване. Имаше някаква възможност и за частна инициатива, вярно не голяма, но имаше.
    Отрицателните неща: системата изкара селяните от селата да работят в заводите. Градовете се напълниха с панелки и стана ясно, че човек може да излезе от селото, но селото от него - не. Кражби и корупция имаше. През последните години, към средата на 80-те се усещаше по-осезателно неефективността в икономиката, взеха се заеми в опит за създаване на нови технологии и продукти, но същевременно комунистите си прибраха част от парите и ги вложиха на лични сметки в чужбина. Въпреки това 1989 г. оставиха значително държавно богатство, което беше разграбвано поне 20 г. след това, а и до днес има още остатъци. Сега сме с БВП л
  • 120 Владимир Кънчев

    11 1 Отговор
    Наивно мислех до днес, че Соломон Паси е най-големия родоотстъпник живял някога в тези земи! Грешал съм, много съм грешал и поднасям извиненията си на Паси. Тази несправедливост трябва незабавно да се поправи! Ако написаното е от професор, то Соломон трябва веднага да бъде признат за академик по евроатлантизъм! Компания ще им прави и видният отвсякъде еднакво борез срещу комунизма.
  • 121 Ерец

    12 8 Отговор

    До коментар #84 от "Механик":

    Типичното бедно овчедушие и волска тъпота . А знаеш ли какво е да ти отнемат (национализацията) ниви , овошни градини , 400 глави дребен и едър добитък ? Всичко това е било на пра- дядо ми , който е бил уважаван земевладелец преди тази дата . Всичко отгледано и обработвано от родата без рая. И ако не ти е гузна съвестта я напиши каква кола караш марката на ме интересува , а страната производител ?
  • 122 Йо Несбьо

    12 4 Отговор

    До коментар #84 от "Механик":

    Смешно е малко! Сравняваш несравними неща! Тогава всяко предприятие имаше собствени почивни станции и там се даваха карти от предприятието. Ходили сме и помним. Единственото добро беше, че имаше относителна сигурност и не гонеха от работа току-така. Човек след завършване го разпределяха къде да работи по специалността... А банките... Колко банки имаше тогава, че забравих?! Работата беше изцяло държавна... Производството се субсидираше от държавата... Фирмите бяха все големи стопански обединения, където човек изкарваше по 30 години... Символични наеми, определени в норма на Министерски съвет... Накратко, държавата взема общите пари и намалява цените с печалбите от печелившите производства. Съгласен съм, че трябваше създаденото и развитото дотогава да се запази и развие като в Полша и Чехия, но това е друга тема.
  • 123 Локо Сф1956

    10 4 Отговор
    Жалко, че произопачана историята. България беше в съюз с фашистка Германия. Това, че не е изпратила войски на източния фронт, не пречи на на Съветската армия да обяви война на България.....
    На срещата Сталин, Рузвелт и Чърчил световната карта се прекроява и България се дава на Сталин.... За това, че сме били с Германия, част от българската армия се бие заедно със Съветската срещу германските войски. Ако това не беше направено, България трябваше да плати големи репарации на Гърция, Сърбия и т. н... г-н професор.
  • 124 между веждите

    15 5 Отговор
    Професор Пламен Павлов е роден през 1958 г. и е на 63 години - типично дете на социализма, издигнало се благодарение на комунистическата власт. А сега рита и плюе срещу нея. Роден е на село - в село Пейчиново, Русенско. Издигнал се е благодарение на таланта си и на работническо-селския си произход - огромно предимство при социализма. След 9 септември, - казва Пламен, - е имало чудовищно изтребване на интелигенцията. Ами да, за да се отвори място за такива селянчета като теб. Да може и те да учат, и един ден да станат професори, които да плюят властта, сменила съдбата им на овчари с тази на градски хора и дори на професори.
  • 125 Ал Тъпоне

    10 1 Отговор
    На учените, занимаващи се с такива науки, като история който им плаща им определя какво "научно" обяснение да дадат. Сега е модерно да се изказват мнения срещу така наречения комунизъм и който го прави може дори да получи овации освен пари за пост, длъжност и титла. Те така в Република Северна Македония техните учени цяла несъществуваща история написаха, а пък тук нашите един тоталитарен режим да не могат да оплюят както трябва ли!
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Стига бе

    19 2 Отговор
    Нещо нищо не разбирам.
    Москва ни е била окупирала, като ни прави военната промишленост, дарява оръжие и патенти, помага за изграждането на военщината ни, въоръжава армията ни до зъби, и не прави техни военни бази с техни войски тук.

    Днес сащ-нато не са ни окупирали, но разрушиха военната ни промишленост, взеха военните ни бази и вкараха техни войски тук!!

    Е, аз ненормален ли съм, да не мога да събера 2 и 2 и видя кой какво върши, или трябва да вярвам на подобни писаници?!?
  • 128 цадсхтв

    17 6 Отговор
    Съветската армия е била поканена официално от българските власти да нахлуе защото на мирните преговори след втората световна война Англичаните са ни дали договор по който не се преговаря и сме задължени да пуснем гръцката армия и английската и да ни анексират територии. За това е знаела и турската армия и са били готови да ни разпарчетосат. Сега нямаше да съществува тази държава.

    Коментиран от #165

  • 129 Олга

    12 4 Отговор
    Никакви признаци на окупация на БГ от СССР нямало независимо, че БГ е била съюзник на Германия.Международно съобщество не е признавало наличие на окупацията.Окупационна администрация в БГ нямало, а была родна българска.Чужди войски (съветски) или бази на територия БГ (както сега американски)нямало Нямало и състояние на война.
    Но несомненно имало разделение на Европа на сфери на влияние.Така било решено в Ялта от антихитлеристката коалиция.
    Сега няма СССР и влиянието му на БГ няма, дори съвсем напротив - БГ в дружно семейство на ЕС и демократичния Запад. Защо нещата се влошават? Няма вкусни български домати, а ядем чужди и производство благополучно стагнира или на места почина.

    Коментиран от #143

  • 130 Поп

    7 2 Отговор
    Аман от тъпи идиоти-журналисти!
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 раптър

    9 2 Отговор
    Пламен-чо , генерал-губернатора отвъд океана не те чу ,ще продължиш да врякаш на празна ясла!!! Аман от гнусари и безгръбначни.....
  • 133 Посетител

    9 2 Отговор

    До коментар #117 от "Йо Несбьо":

    Е, не е баш така! 300, че и 500 се взимаха в производството, онова, тежкото... Химическата промишленост, металургията... Но, това са били и с най-тежките условия на труд! Канцеларисти са били с 120 - 150 лв. Но, и с тия пари тогава се е живеело!

    Коментиран от #145

  • 134 Гост

    10 1 Отговор
    Дядо ми преди 1989 слушаше ежедневно всички западни станции на Вефа; след като дойде "демокрацията, само няколко години му трябваше, за да каже:
    – До сега в България управляваха слугите сатанински, сега вече сам господарят им дявола взе управлението на България в свои ръце.
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 ДА ГО ДУХ-АТЕ ПРОДАЖНИЦИ

    10 7 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ПОЧНА ДА СЕ ГРАДИ КАТО ДЪРЖАВА ИМЕННО СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ 1944Г ВСИЧКО ДРУГО СА БРЪТВЕЖИ НА ПРОДАЖНИЦИ КОИТО РАБОТЯТ ЗА ЧУЖДИ СЛУЖБИ И ИНТЕРЕСИ
  • 137 Професора

    11 5 Отговор
    Този Павлов е бивш каторжник от Белене лежал е за кражби 1979г!
  • 138 Хисторик

    16 5 Отговор
    България 1944 г е била на средно балканско ниво по икономика разорена след 2 поредни войни които е загубила след 2 нац катастрофи. България 1989г беше водеща Балйанска икономика с едва 8 милиарда $ външни задължения, силна армия, нулева безработица, енергийно независима, силна индустрия с пазари в чужбина, 9,5 милиона население положителен прираст на населението. България 2021 г последна по дихиди на Балканите, първа по смъртност, енергийно зависима 6,5 население.. Какво стана с,, гнилия " социализъм след 9 Септември?

    Коментиран от #185, #186

  • 139 КОНТРАТА

    13 7 Отговор
    Царство България е било фалирало 1944г всичко е било ограбено от фашистите и ипотекирано на банките социализма спасява България от разпарчетосване!
  • 140 тези

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Цитирай процент":

    които не ги е мързяло да работят.
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 не го

    3 0 Отговор

    До коментар #129 от "Олга":

    научихте тоя български,бе.И сто години да живеете в България,пак си е същата...
  • 144 бай Даньо

    3 8 Отговор
    Ето ги наредени всичките ортодоксално комунисти - майна, Павел пенев, ТаУмВзе, 3,14К , БАЙ@Х0Й , Професора, КОНТРАТА ... И ах каква изненада всички заедно революционери борци против лошия Бойко!?
  • 145 Йо Несбьо

    12 2 Отговор

    До коментар #133 от "Посетител":

    Баща ми и майка ми бяха все по обекти, че там малко повече пари се вземаха. Говорим за строеж на язовирни стени и т.н. Вечер връщане с автобус на 100 км от обекта. Доста такива работници имаше. И всичко беше яко пестене на пари, защото произходът ни е от село и трябваше да си купим поне апартамент. Тогава имаше и жителство, което още повече затрудняваше нещата... Вярно, ходили сме на море, на сватби и кръщенета, на ресторанти и войнишки изпращания, но не е било такъв излишък, както твърдят някои разнежени от носталгия и приятни спомени другари. Имало е, не да е нямало, но пак си беше дефицит. Виждал съм бивши миньори, вече пенсионирани, не помня, май на 45, но вече с увредено здраве, поживеят до 60 и на оня свят... Силикози, отрови, облъчвания от уран... Чичо ми работеше в "Редки метали"... Питай ме дали е жив... Наистина, пенсионира се млад, после захвана бизнес, ама...

    Коментиран от #146

  • 146 Посетител

    12 1 Отговор

    До коментар #145 от "Йо Несбьо":

    Баща ми цял живот работеше в СХК (Видахим), пенсионира се първа категория. Изкара след пенсионирането си 21 години... Отиде си тази зима... За бивш химик - не е малко! Негови колеги си отидоха къде-къде по-рано... Коментара ми беше, че заплати от по 500 лева имаше, но и съответните условия за труд не бяха от леките!
  • 147 Софиянецо

    13 0 Отговор
    В България никога не е имало комунизъм, а имаше държавен социализъм. В България нямаше комунисти след 60-та година, а имаше членове на БКП. Истинските комунисти са били избити преди 09.09 и в годините след това. Членовете на БКП не вярваха в комунистическата идея, а ставаха такива по лични, най-често кариеристични подбуди. Това е голата истина. Всичко останало е празни приказки.
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Бряяяя

    6 1 Отговор
    Бряяяя и заглавие. Българите разбраха, демек, видяха светлината, демек...

    И кога се случи този очеотворителен момент, като дата? Днеска? Миналата година? 2001? 1987-а? 1972? 1958-а, Август месец? 1950-а, зимата?

    Кога бе, младеж, кога го разбраха...?
  • 150 Срам за ПП

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "глупости":

    Пламен Павлов - срам за историческата наука!

    100% волунтарист и измислен "професор".

    Такива като него интерпретатори на историята, днес с лопата да ги ринеш.

    И добре, че Съветската армия влезе в България и първата й работа беше да се концентрира в Югоизточна България, като отговор на концентрираните 19 турски дивизии, готови в случай на англо-американска окупация на германският съюзник Царство България, да нахлуят и окупират Югоизточна България.

    Братушките не са спали и като военна сила с най-доброто разузнаване в света са били наясно с мераците на Турция, с нейните 380 хиляди войници на българо-турската граница.

    Тоя Пламен Павлов, уж патриот, а ще се окаже нато Валери Балев - турско мекере!

    Отделно Гърция е имала претенции за Пловдив и дори за Горна Тракия - до Стара планина...

    Подготвеното англо-американско примирие от май-юни 1944 г. на практика е предвиждало безусловна капитулация на Царство България, освен съдене на фашистите и виновниците за включване на страната ни във ВСВ на страната на нацистка Германия. Последната 13-та точка е била за безусловно подчинение на по-нататъшни бъдещи искания на Великобритания и САЩ. Осакатената от Турция и Гърция България е трябвало да стане подчинена част от Балканска федерация под диктата на Великобритания, Югославия и Гърция, т.е. на практика да стане нещо като Федеративна република Македония и Босна и Херцеговина в състава на Югославия. Само дето щеше да е част от Балканска федерация и под

    Коментиран от #151, #184

  • 151 Срам за ПП

    9 1 Отговор

    До коментар #150 от "Срам за ПП":

    (продължение)

    Само дето щеше да е част от Балканска федерация и под англо-американска, турска, гръцка и югославска окупация.
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 мдааа

    12 3 Отговор
    Стига с тия анти Руски пропаганди бе ! Абсолютни лъжи,СССР не ни е ОКУПИРАЛ, руснаците не са оставили нито армия нито бази в България за разлика от САЩ и Великобритания ,които окупираха половината свят и си настаниха военни части на чужда издръжка и окупираха държави. Н.А.С.Р.А.Х.ТЕ СЕ от тези западни пропаганди!! И след Руско-Турската война след 1878г Русия не е окупирала България. ПРОБЛЕМИТЕ Са ни изцяло от простата и продажна НАЦИЯ,която се съгласява със шепа прости демагога и подкрепя,без да си гледаме националните интереси....

    Коментиран от #158

  • 155 Димитров

    1 1 Отговор
    Това е една немалка част от истината,но не цялата!Специалистът е профилиран в друг период от историята и тук личи или личен интерес или фамилно засегнат!Не може чуждата държава да остави в своя тил един сателит и съюзник на Хитлер,няма как!Защо не беше обявена война на Югославия или Гърция?Да не мислите,че тези страни са допускали,че ще победят Хитлер?НЕ,ИМАЛИ СА ДОСТОЙНСТВО!

    Коментиран от #156

  • 156 я па тоя

    3 1 Отговор

    До коментар #155 от "Димитров":

    Кой на кого обявява война не зависи от достойнството на народа,а от правителството.Щото път нашите обявиха война на САЩ и Англия,та тия събориха София за нула време...Проблемът на САЩ бил,че една муха кацнала на картата,та не видели в началото къде се намира България...И сега така-репчим се на най-голямата държава в света,дето няма загубена война...
  • 157 Дядо Пръц

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "сами преценете":

    Я сега да сметнем. 1878Г. 2млн души.Към 1945г. 6млн. души.До 1989г. малко под 9млн.
  • 158 Дядо ти Пръц

    1 2 Отговор

    До коментар #154 от "мдааа":

    Не само, че са оставили 100 000 души.Ами даже Трайчо Костов казал на Сталин да си плащат.Сталин го нарекъл жулик(мошеник руски).и му ударил шамар.
  • 159 Професор

    3 2 Отговор
    Вижте сега, момчета и момичета, не се разглеждат нещата в дълбочина. Споровете са безсмислени. Не водят до нищо. Ще ви обясня как стоят нещата. ПЪРВО. НЯМА друг обществен строй освен КАПИТАЛИЗМА, който да води до забогатяване на средната класа. Просто няма. ВТОРО. Капитализмът е много лош строй. Всичко, което пишете за него за да го оплюете е верно, в една или друга степен. НО ПО-ДОБЪР НЯМА. Просто няма. ТРЕТО. От утопиите гарнирани с влажни мечти за по-добър строй, СОЦИАЛИЗЪМ, какво стана? Имате точно 4 разновидности: а) болшевишки интернационализъм (троцкизъм) -- пълен провал; б) сталинизъм (национал-комунизъм) -- провал, модифицирал се в (-) китайски вариант, заиграващ с капитализма и във (-) вариант татко Ким: държавен автотерор; в) фашизъм и национал-социализъм -- провал; и г) съвременен глобалистки социализъм -- новата утопия, която се развива пред очите ви в ЕС и изобщо в Байдънисткия Запад. Трагедията на България е, че от б) мислеше, че ще премине към печеливш национален КАПИТАЛИЗЪМ, а то се оказа, че преминаваме към г), понеже Западът залитна натам. Чичо ви Тръмп ви обяснява тези неща, но вие слушате неистовата пропагандна канонада на настъпващата г)-утопия и не разбирате какво става.

    Коментиран от #160, #162, #164

  • 160 бай Даньо

    0 1 Отговор

    До коментар #159 от "Професор":

    Професоре какво точно му е лошото на г) глобалистки социализъм или така защото го казва Тръмпи , друг един професор както знаем леко поорезилил се!?

    Коментиран от #161

  • 161 Професор

    3 1 Отговор

    До коментар #160 от "бай Даньо":

    Бай Даньо, отговорът е прост: представлява една поредна социалистическа УТОПИЯ, реинкарнираща а). За мен краят й е предизвестен. За тебе -- може би в най-добрия случай, краят е неизвестен. В такъв случай, ти си един утопист, готов да тласне света в нова социалистическа УТОПИЯ с неизвестен край. Има много индикации, че г) ще свърши като а-в. ОТВОРИ очи.
  • 162 Опростаченият

    2 3 Отговор

    До коментар #159 от "Професор":

    "професор", опростенчески мисли.

    Също като автора на антикомунистическия пасквил по-горе.

    От измислени професори - кафа сикме!

    А иначе, че Тръмп е по-добрия вариант от сатанистите - истина е, но временна.

    Бъдещето е в ръцете ни и се изплъзва от тях като мокър сапун в Софийската централна баня. А наоколо дебнат от ЛГБТИ+... Дебнат да се наведем.

    Та и аз да рекна като изпростачен, но поне - анти-професор.
    Аман от професори, бе.

    Коментиран от #163, #171

  • 163 Професор

    3 1 Отговор

    До коментар #162 от "Опростаченият":

    Простьо, представи си -- аз не съм професор в Бг, а в САЩ. Представям нещата просто и ясно. Вие не сте разбрали главните неща, които представих, искате да ви обяснявам и детайлите. Ай с-к-т-р!

    Коментиран от #167

  • 164 яко ни лъжат

    2 1 Отговор

    До коментар #159 от "Професор":

    oтрaтитeлнo лъжливa cтaтия зaщитaвaщa мрaкoбecния фaшиcтки рeжим и рaзeдинявaщa нaциятa. ТOВE E ЦEЛТA РAЗEДИНEНИE НA НAЦИЯТA И ПРOТИВOПOCТAВЯНE ИДНИ НA ДРУГИ. РAЗДEЛЯЙ И ВЛAДEЙ E ПOРЪЧAЛA ХEРO. ФAКТИ ИЗПЪЛНЯВAТ ЛAКEЙТE!
  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Marinov

    2 1 Отговор
    “Боже Господи, какви нищожества са и професори в българската държава!”
  • 167 Marinov

    1 1 Отговор

    До коментар #163 от "Професор":

    Ако щеш да си Професор и в Сфетия Синод, пишеш ФАСМАГОРИИ и ЯВНИ ЛЪЖИ!

    Коментиран от #168, #169

  • 168 Наистина

    0 1 Отговор

    До коментар #167 от "Marinov":

    Ако така нареченият "професор" беше истински професор, нямаше да се изразява просташки.

    А простакът си е навсякъде един и същ, било то в сащ или в България.

    Коментиран от #170

  • 169 Професор

    1 0 Отговор

    До коментар #167 от "Marinov":

    Кое от това, което казах е явна лъжа? Посочи една.
  • 170 Професор

    2 0 Отговор

    До коментар #168 от "Наистина":

    Аз съм действащ професор в САЩ. Обясних ви най-културно как стоят нещата. В отговор получих простащини. Ти искаш на човек, сам дефиниращ се като "опростачен", който ръси простащини, аз да му отговарям културно? Ами не става, сори. Може в балетната школа Арабеск така да е прието, в Тексас не върви.
  • 171 Професор

    1 1 Отговор

    До коментар #162 от "Опростаченият":

    Между другото, понеже гледам, че се вълнуваш от лгбтплюс вълната, дай да те питам -- знаеш ли кой е Декрет Номер Три на твоите приятелчета болшевиките-интернационалисти от а)? Хайде, първите два си ги учил в АОНСУ, Декрет за Мира и Декрет за Земята. Ама те питам за третия. Позна! Умник си си и това е! Декрет за узаконяване на лгбткютата, за ликвидиране на църквата, семейството и брака. До какво доведе това? Гражданска война, мизерия и глад. После кой дойде? Чичко ти Сталин, който набута болшевиките в Колима и изтрепа повече от тях отколкото всички бели армии взети заедно. Сега разбра ли за топлата връзка мвжду а) и г)?

    Коментиран от #172

  • 172 Професоре

    1 1 Отговор

    До коментар #171 от "Професор":

    опростачен, защо се правиш на глупав?

    Става въпрос за теб, "умнико"!

    Или си мислиш, че другите са глупави?

    Коментиран от #173

  • 173 Професор

    2 3 Отговор

    До коментар #172 от "Професоре":

    Да, аз лично смятам, че ТИ си много глупав. Описах ти схематично четирите известни социалистически утопии в света. Три от тях се провалиха, с много жертви и престъпления. България пострада много от тях. Сега искаш да се тласнем в четвъртата соц-утопия. Ами няма да стане. Спориш кое било по-лошо, нацизмът, фашизмът или комунизмът. А те и трите са от ЕДНО котило -- това на социалистическата утопия. Кой е направил превратът през 1923 г? А този през 1934 г? Познай. Абсолютно същите хора, които направиха преврата на 9-и септември. Мусолини е корпоративен социалист, Хитлер също. И днес корпоративният социализъм, еволюирал в посока глобализъм, надига уродлива глава. Резултатите ще са същите -- кръв, терор, смърт, бедност, хаос, война -- гражданска, студена, топла... Така че -- готви се.
  • 174 НОВ РЕД

    1 0 Отговор
    АМИ ТО И 10 НОЕМВРИ БЕШЕ СЪЩОТО ! СЛЕД КОЕТО -----Aнгeл Джaмбaзки
    Eврoдeпутaтът Aнгeл Джaмбaзки кoмeнтирa приcъдитe нa cъдa в Aceнoвгрaд cрeщу цигaнитe били дeцa
    Нeaндeртaлци, въoръжeни c брaдви и мoтики, вилнeят cвoбoднo пo улицитe и млaтят минувaчитe пo глaвитe." А АЗИС Е НАВСЯКЪДЕ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ
  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 КУ КУ

    2 0 Отговор
    НИКОГА В НЪЛГАРИЯ НЕ Е ИМАЛО ТАКАВА МИЗЕРИЯ И ГЛАД , КАКТО СЕГА
  • 178 Браво

    1 1 Отговор
    Поздравявам ФАКТИ за статията . Абсолютна истина е окупацията .
  • 179 ПОБЕДЕНИТЕ ГИ ОКУПИРАТ- ТОВА РАЗБРАХМЕ

    1 0 Отговор
    А НАЙ - ПАЧЕ РАЗБРАХМЕ ЧЕ СЪЩИТЕ ЛЪЖЦИ И КРАДЦИ ОТ БКП И ДОСЕГА НИ КРАДАТ , КАТО СИ ПЛАЩАТ НА ДЖУРНАЛЯТА ДА НИ ЛЪЖАТ КАКВОТО ИМ СКИМНЕ НА ТЪПАЦИТЕ КРАДЦИ !
  • 180 Пеньо Пенев

    0 0 Отговор
    Потомци, вий напразно ще се ровите,
    докрай едва ли ще узнайте вий,
    когато се наливаха основите —
    какъв живот живяхме ний!

    О, колко трудности за нас дойдоха!
    Завидна беше нашата съдба!
    Ний не живяхме дни, епоха —
    борба живяхме ний, борба!
  • 181 Хихата

    0 0 Отговор
    Добре хортуваш аФторе, ама щомълчиш за сегашните репресии върху критиците на евроатлантизма и борците срещу корупцията? Тези репресии са по-перфидни, но не по-малко жестоки. Да си спомним за убития (уж случайно) Милен Цветков и какво сполетя кметицата на Младост когато се опълчи срещу строителната мафия. Но повечето критици просто не ги отразяват. ЕС все повече заприличва на СИВ и започва да се разпада. Хитрите ингилизи първи напуснаха потъващия кораб. Хамериканците наводняват Европа с азиатски и африкански пълчища посредством войните, които разпалват. И ся кАжи с какво тоя неолиберастен евроатлантизъм е по-добър по комунизЪма?
  • 182 НИКАКЪВ ВОЕНЕН ПРЕВРАТ НЕ Е ИМАЛО

    1 0 Отговор
    РУСНАЦИТЕ ПРОСТО ВЛЯЗОХА И ДАДОХА ВЛАСТ НА НЕГРАМОТНИЦИТЕ КОИТО БЯХА МНОГО ПО - ГРАМОТНИ ОТ СЕГАШНИТЕ КУРСИСТИ ОТ ОКСФОРД - ОБУЧЕНИ ЕДИНСТВЕНО КАК ДА СЕ ПОДЛАГАТ И КРАДАТ ! !
  • 183 Вуйчо

    1 0 Отговор
    И Русия да върне на Украйна ядрените оръжия които тя и предаде 1994 съгласно договора от Будапеща
  • 184 Ти да видиш

    0 0 Отговор

    До коментар #150 от "Срам за ПП":

    Забрави да споменеш, че и джадаите от Шестата република на Мъглявината Андромеда дебнеха да ни атакуват, нооооо великите рууууски вооойни се хвъриха в саможертвена атака и ги отблъснаха.
    То бива наглост и безочие, но вие задминахте всичко измислено и неизмислено на този свят. Ако не беше жалко щеше да е смешно. Ама никак не е! Поне за нас българите.
    Проф. Пламен Павлов е един от най-ерудираните ни учени и доказал се патриот, така че безобразната ви злоба, която бълвате срещу него, за пореден път показва, че вие рускоробите сте всичко друго, но не и българи.
  • 185 Вервай си

    0 0 Отговор

    До коментар #138 от "Хисторик":

    Не знам в измислената ти "Балйанска икономика" дали е била нещо, но комунистите фалираха България три пъти и ни оставиха външен дълг в пъти по-голям от БВП, амортизирана инфраструктора и най-лошото, деградирал човешки материал. А преди 1944г. България е била в несравнимо по-добра икономическа и финансова кондиция от една Гърция. Ако съветските пълчища не бяха окупирали България, сега щяхме да сме една средно статистическа европейска държава по всички показатели.
  • 186 Професор

    0 0 Отговор

    До коментар #138 от "Хисторик":

    Виж сега, през 1939 г. националният доход на глава от населението на Царство България е НАД този на следните европейски страни: Испания, Португалия, Румъния, Гърция, Югославия, Ирландия, Полша и е колкото този на Унгария. Хайде, махни Югославия от този списък (понеже днес не съществува). Кажи ми през 1989 г. как се позиционира този показател спрямо същите тези страни? Ще ти подскажа: капиталистическите Испания, Португалия, Ирландия и Гърция са далеч НАД България, както и Унгария. Тоест, комунизмът е донесъл на България ОТНОСИТЕЛНО ОБЕДНЯВАНЕ. От 1989 г. нататък, чак до днес, България е на ПОСЛЕДНО МЯСТО сред тези държави. Помисли ЗАЩО.