ФАКТИ.БГ
  • 9 септември-
  • история-
  • окупация-
  • ссср-
  • българия-
  • пламен павлов-
  • русия-
  • комунизъм-
  • национална катастрофа-
  • бсп

9 септември: българите разбраха, че става дума за един военен преврат и най-вече за една окупация

9 септември е голямата национална катастрофа на ХХ в.

Публикувана: 9 Септември, 2021 12:00
176 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3767
9 септември: българите разбраха, че става дума за един военен преврат и най-вече за една окупация - 1
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.6 от 82 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф. Пламен Павлов, историк. Анализът е направен за агенция БГНЕС.

Датата 9 септември 1944 г. не трябва да бъде игнорирана, каквато тенденция има през последните години. Тя също така не трябва да бъде дефинирана като черна или положителна, защото злощастните последици от явлението 9 септември са факт. Историците показахме ужасните последици от нея, които не са отшумели и до днес. Политическите психолози трябва да обърнат внимание на феномена 9 септември, защото става дума за много дълбоки психологически промени, които българското общество преодолява много трудно.

Хубаво е, че няколко поколения българи след 10 ноември разбраха, макар и с големи колебания, че става дума за един военен преврат и най-вече за една чужда окупация, защото дори превратаджийският елемент в така наречената революция на 9 септември е също комичен. Министърът на отбраната ген. Маринов сваля сам себе си, а на следващия ден вече е главнокомандващ на българските войски.

9 септември е груб, брутален акт на чужда окупация – на окупацията на съветската армия. За това 9 септември е неразривно свързан с 5 септември, когато СССР абсолютно тенденциозно обяви война на България, която нито е воювала с него, нито е изпращала бойци на Източния фронт. Целта на тази обявена война беше България да бъде окупирана. Разбира се, западните съюзници също носят вина и ние не трябва да ги жалим. С решенията на конференциите в Техеран и Ялта България и други страни от Централна Европа бяха хвърлени в устата на Сталин – в лагера на „мира и социализма“. Опитите на демократичната опозиция у нас да намери закрила от западните сили бяха неуспешни, с което не искам да кажа, че не е имало актове на съпричастност. За съжаление и до днес на Запад гледат на нас като на най-верния сателит на СССР/Русия – неща, за които ние нямаме геополитическа вина.

Лечението на травмите от 9 септември е по-скоро въпрос за психолозите, а не за историците. Българската нация е тежко поразена от наследството на тази дата, въпреки че това наследство до известна степен вече е преодоляно в информационен и образователен план. Днес никой няма да тръгне да тръби колко велик е Георги Димитров или Вълко Червенков. Тоталитарното мислене в левичарски дух остава и се проявява в едни изключително изкривени форми, които продължават да се използват в българската политика. Една конкретна партия, БСП, продължава да се гордее с това наследство и отказва да се разграничи от него, защото то не носи нищо добро.

По-рано червената пропаганда и нейната обслужваща историческа наука говореха за национални катастрофи – Първа, Втора. На практика голямата национална катастрофа през ХХ век е 9 септември и станалото след него. Предишните катастрофи от войните бяха преодолени малко или много от българското общество. След девети България загуби своя суверенитет и днес, когато някои кресливо говорят как сме зависими от Брюксел или Вашингтон, те забравят, че до 1989 г. бяхме подчинени на СССР във всяка една област – от армията до икономиката. До днес сме жертви на влияние, идващо от Путинова Русия и в парламента се виждат подобни зависимости. Енергийните проекти от т.нар. „Голям шлем“ са слугинаж към Москва. Трябва да скъсаме с тази политика и зависимости...

След 9 септември бе извършено чудовищно изтребване на интелигенцията, прогонване или физическо унищожение на всичко читаво от стария режим, без да казвам, че той е бил съвършен. Това са вартоломеевите нощи на масово избиване на хора, включително чрез т.нар. Народен съд, който е едно изключително черно петно в нашата история. България няма Пражка пролет, защото всички, които можеха да се съпротивляват, бяха вече унищожени непосредствено след 9 септември. Репресиите у нас са изключително жестоки. Въпреки това у нас горянското съпротивително движение беше много по-многобройно и по-продължително от партизанското. Никой не се извини на горяните и до днес има информационно табу върху тях. От тях се интересуват историците и роднините им.

Една от най-пагубните за националното ни самосъзнание последици от 9 септември е отказът от националните ни идеали, особено от Македония. Ръководената от БКП държава допусна една жива част от българския народ да бъде откъсната. Отказът от Македония носи и до ден-днешен своите травми. Не трябва да се учудваме, че днес имаме проблеми. Ние се отказахме от нашите национални интереси в Добруджа, Западните покрайнини, Беломорието при положение, че толкова българска кръв е пролята за тези земи и толкова много потомци на бежанци от тези райони живеят у нас. Не става дума за пропагандирането на великобългарски национализъм, а за една жестока травма върху националното ни самочувствие и самосъзнание. Тя бе нанесена от 9 септември и неговия интернационализъм, според който българският патриотизъм е любовта към СССР. Това беше закрепено и на законодателно ниво и беше абсурдно.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.6 от 82 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
глупости
1 Отговор
Нищо подобно.

Коментиран от #150


Оценка:
-52 +171

Жоро
2 Отговор
Братушки - най-големите предатели

Коментиран от #7


Оценка:
-151 +51

Мдааааааааа
3 Отговор
МИ ТО СЯ НЕ Е ЛИ СЪЩОТО.ТРЯА ДА ОТКРИЙТЕ РУБРИКА НАМЕРЕТЕ РАЗЛИКАТА.........ТАКАВА НЯМА...

Коментиран от #11


Оценка:
-13 +94

Сух
4 Отговор
Не, българите не разбраха това. Българите разбраха, че някакви продажници постоянно се опитват да сложат в устата им чужди думи..

Оценка:
-24 +155

Пламен да си напъХА
5 Отговор
Дипломата там където трябва и по-бързичко

Оценка:
-25 +129

Майна
6 Отговор
Още някоя ФАШИСТКА СТАТИЯ ДНЕС ЩЕ ИМА ЛИ??

Коментиран от #9, #148


Оценка:
-42 +156

7
Този коментар е премахнат от модератор.
глупости
8 Отговор
Българите разбраха, че демокрацията е една измама, а капитализма е най-несправедливия строй, правещ богатите още по-богати, а бедните все по-бедни и експлоатирани.

Коментиран от #131


Оценка:
-27 +166

Жоро
9 Отговор

До коментар #6 от "Майна":


Господине успокоите се, руските тролове много обичате ДА ПИШЕТЕ С КАПС ЛОК

Оценка:
-90 +32

Гешеф
10 Отговор
Днес слизам от Бояна в Съдебната палата и ще превземем Президентството.Ура другари!

Оценка:
-44 +17

провинциалист
11 Отговор

До коментар #3 от "Мдааааааааа":


Има разлика - тогава държаха българите в България, а сега ги гонят от нея.

Коментиран от #28


Оценка:
-11 +106

Иван Асен
12 Отговор
През 1939 г.средната надница на професионален работник е 66,60 лв., средната месечна заплата на чиновниците – 2500 лв., а средната пенсия – 1400 лв.Порция мешена скара с гарнитура е била около 10 лв,така че сами си направете съпоставка какво е било по царско време,колко мощно е растяла икономиката с около 7% годишно,сега около 3% и как комунистите за няколко години са съсипали всичко това.Това е гибелна дата и по никакъв начин не може да се нарече празник!

Коментиран от #17, #35, #36, #42, #50, #75, #84, #96


Оценка:
-106 +54

Теляк
13 Отговор
Колко ли мръсотия трябва да излочиш, за да станеш професор в България? След това нищо не ги гнуси!

Оценка:
-21 +98

Майна
14 Отговор
Баба ми е една от последните живи партизанки от отряда на Чочолу и аз се ГОРДЕЯ С НЕЯ....Идете да видите паметниците из чирпанския край, колко народ е избит ,извеждани от къщите като ятаци на близките си посред нощите и разстрелвани ,без съд...преди ДЕВЕТИ...ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ЯСТРЕБИНЧЕТАТА И ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ С ТАЗИ АГИТАЦИЯ...ОТКАЧАЛНИЦИ.

Оценка:
-34 +123

Терминатор
15 Отговор
Престъпници терористи

Оценка:
-44 +23

16
Този коментар е премахнат от модератор.
Цитирай процент
17 Отговор

До коментар #12 от "Иван Асен":


Колко от населението е ползвало тези благини?

Коментиран от #140


Оценка:
-15 +64

ЖОРО
18 Отговор
За БОКО крадеца нищо не казваш..УЖАС..ЛЪЖЕЦ..

Оценка:
-11 +56

3.14К
19 Отговор
Професор Пламен Петров- Помиярщина.

Оценка:
-15 +86

ГруЮ
20 Отговор
“ По-рано червената пропаганда и нейната обслужваща историческа наука говореха за национални катастрофи – Първа, Втора.” А сега либералната пропаганда и нейната обслужваща историческа наука говорят за голямата национална катастрофа през ХХ век. Открийте разликите, ако можете.

Оценка:
-8 +57

БОРУНА ЛОМ
21 Отговор
И СЕГА ОКУПАЦИЯ ОТ КРАВАРИТЕ, НО МНООООГОО ДУШМАНСКА! ДО КОКАЛ СМЕ ИЗЯДЕНИ ОТ ТЯХ!

Оценка:
-13 +85

...
22 Отговор
9 септевмри 1944 г. е трагична дата в българската история. Още по трагично е, че наследничката на Българската комунистическа партия, извършила безброй престъпления - БСП, продължава да е политически субект и дори е с претенции да управлява страната...

Оценка:
-79 +35

Сандо
23 Отговор
Един въпрос към професора,верен последовател на шефа си в ТВ Скат,известен още като Винкела:Колко години след 44-та година е имало руски войски и колко американски след 90-та.И когато отговори на този въпрос,можем да сложим начало на спора за окупацията.

Оценка:
-8 +101

ТаУмВзе
24 Отговор
Как бивши комунисти, бълнуват за комунизъм, не ми става ясно. Щото от лошият комунизъм, крадът вече над 30 годин.

Оценка:
-10 +66

мародер
25 Отговор
"9 ceптeмври e груб, брутaлeн aкт нa чуждa oкупaция – нa oкупaциятa нa cъвeтcкaтa aрмия. Зa тoвa 9 ceптeмври e нeрaзривнo cвързaн c 5 ceптeмври, кoгaтo CCCР aбcoлютнo тeндeнциoзнo oбяви вoйнa нa Бългaрия, кoятo нитo e вoювaлa c нeгo, нитo e изпрaщaлa бoйци нa Изтoчния фрoнт. Цeлтa нa тaзи oбявeнa вoйнa бeшe Бългaрия дa бъдe oкупирaнa."
Това може да го каже само една соросоидна подлога - българомразец, готов във всеки един момент да се "хване за палците". Не на 9 септември 1944 година България е окупирана а сега към днешна дата 9 септември 2021 година в родината ми неканени се разполагат както у дома си американска окупационна армия.

Оценка:
-18 +89

Коко
26 Отговор
г-н прУфесУре национална катастрофа е влизането ни в ЕС.А преврат ли е било окупация ли няма значение вашата формулировка.Трябва възмездие с цената на всичко.

Оценка:
-12 +59

грантаджия
27 Отговор
Този професор в последните няколко години започна да говори все неща, доста по-радикални и различни от това, което говореше преди повече години. От един доста по-умерен и обективен историк, стана яростен русофоб. Явно захлебва отнякъде.

Оценка:
-8 +81

Да НО ТЕРИТОРИЯТА Е ВСЕ
28 Отговор

До коментар #11 от "провинциалист":


ОКУПИРАНА А И ИНО ВРЕМЕ КОЙТО Е ИСКАЛ Е ИЗБЯГАЛ А И СЕГА ЗА ДА ИЗБЯГАШ КЪДЕ ТИ ДАВАТ ВЕДНАГА ЧУЖДО ГРАЖДАНСТВО........НИКАДЕ.ИМИГРАНТ СИ ПОНЕ НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ ГОДИНИ ПОД ЗОРКИЯ ПОГЛЕД НА ВСИЧКИ...

Оценка:
-5 +26

ФАТМАКО ОШЕ ЛИ .. МАРШИРУВА
29 Отговор
В ЗЕМЛЯНКАТА ПРЕД...ГЕН. ДЕСО ,...ГОЕВА У БОКЛУКО ЦРЪВЕН?!?

Оценка:
-46 +6

ИмамОчи
30 Отговор
Има съвсем обективна статистика на ООН за икономическото развитие на България в онзи "ужасен" период и в настоящето настъпило светло бъдеще. Субективно, аз израснах с МиГ-23 в небето над мен и исках да стана пилот. Станах инженер. Сега българчетата нямат повод да вдигната глава и погледнат нагоре. Само в екранчетата и новите си гащи гледат. Какви ще станат?

Оценка:
-4 +74

Българин
31 Отговор
България загина след 10 ноември 1989г.
Оказа се, че преди това е живяла добре, хората са се множали, образовали, построило се е почти всичко, което виждаме сега.

Жалко за тези, които не помнят разцвета на България преди 10 ноември 1989г. Мъчно ми е за тях. Дано Бог им даде сила да се изправят и опълчат на тиранията, за да бъдат отново свободни и да могат да живеят достойно.

Всяко поколение си води своята война. Младите имат шанс да я спечелят ако не продават свободата си за пари, не робуват на чужди фирми, не си тъпчат достойнството за някаква заплата. Иначе робството няма да свърши.

Коментиран от #64


Оценка:
-13 +85

сами преценете
32 Отговор
След 45г. "мрачен, кървав комунизъм" - 9 милионна България
След 30г. "цветна, благодатна демокрация и благоденствие" - България под 7 милиона

Коментиран от #38, #157


Оценка:
-5 +82

Съдията Дред
33 Отговор
Може би трябваше да останем съюзници на Хитлер и да водим войната му до победен край ? Тоя е явно историк с особено предназначение, и се храни добре.

Оценка:
-5 +63

Знае се
34 Отговор
че на българина бавно му светва ламБата. 9 септември - най черният ден в историята ни.

Коментиран от #44, #60


Оценка:
-55 +20

БАЙ Х@Й ‼️
35 Отговор

До коментар #12 от "Иван Асен":


🇧🇬🇧🇬🇧🇬 Ей такива много ги обичам 🇧🇬🇧🇬🇧🇬 Ама що не спомена кога билетчето за рейса бе ШЕСТ СТОТИНКИ при СТО И ДВАДЕСЕТ ЛЕВА заплата == 2000 билетчета , а днес след НОВИ 32 години благоденствие ЦЕЛИ 600 билетчета , а в София няма и толкова 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

Оценка:
-5 +58

36
Този коментар е премахнат от модератор.
123
37 Отговор
И сега имаме окупация придружена с евтаназия.

Оценка:
-4 +52

Това е така
38 Отговор

До коментар #32 от "сами преценете":


защото пропуснахме да ви качим 1989 год по дърветата. И до сега дерибействате и то с руска помощ.

Оценка:
-50 +14

39
Този коментар е премахнат от модератор.
чудо
40 Отговор
На някоЕ им беше добре, сега на отрочетата им е още по-супер. Изпокрадоха всичко що можеше да се накраде.

Оценка:
-2 +27

Майна
41 Отговор
За 45 години по оплювания СОЦИАЛИЗЪМ селяните станаха ГРАЖДАНИ и децата на всички са завършвали средно образование, здравеопазването безплатно и спортът също... САМО СА
ЗА 45 ГОДИНИ ..БЪЛГАРИЯ БЕШЕ НА 8мо място в света ! Няма да се обяснявам с малоумниците...

Коментиран от #47


Оценка:
-9 +70

Колко
42 Отговор

До коментар #12 от "Иван Асен":


Авеее...шемет,колко на брой професионални работници е имало в България през 1939г.? То ако в България е имало много професионални работници,Септемвлийското въстание БКП-то нямаше да го направи в Северозападнала България. И имаш ли най-малка представа колко души в България са получавали пенсия? Чиновници,учители,полицаи,военни - колко на брой да са тия ?

Коментиран от #55, #59, #112


Оценка:
-9 +39

Софиянец
43 Отговор
Трябваше като в Румъния с Тошо и червените руски б о к л у ц и да постъпим, сега нямаше да има ДС ченгета да ни управляват. Виновно е това поколение тогава!

Оценка:
-53 +19

ooo
44 Отговор

До коментар #34 от "Знае се":


Даа закопаха ни за 100г.напред че и още им се ще !А колко интелегенция и невинни хора избиха за да им гепят имоти и пари е другия въпрос ..! ДАЖЕ ОЩЕ НЕ СА СЕ ИЗВИНИЛИ !!!

Коментиран от #62


Оценка:
-45 +13

Руски трол
45 Отговор
Къде са русофилистиците, руските тролове? Малко сте.

Коментиран от #106


Оценка:
-48 +9

комшията
46 Отговор
От идването на комунистите на власт в България интелигентните се мачкат,а простаците се издигат за управници. И до ден днешен е така.

Оценка:
-33 +21

То това е
47 Отговор

До коментар #41 от "Майна":


То това е проблема, че селяните станаха граждани, но ти никога няма да разбереш защо.

Оценка:
-18 +13

48
Този коментар е премахнат от модератор.
Спомням си
49 Отговор
Дядо ми ми разправяше, че Марица 3 месеца е текла в червен цвят след 1944г.

Коментиран от #57, #66, #70


Оценка:
-42 +12

БАЙ Х@Й ‼️
50 Отговор

До коментар #12 от "Иван Асен":


🇧🇬🇧🇬🇧🇬Демокрацията ни донесе кисело мляко което не се вкисва, сирене и кашкавал в които няма мляко , стоки "секънд хен" ( как Иврупейску звучи а), а защо ли не се учи "Братчетата на Гаврош" ‼️🇧🇬🇧🇬🇧🇬

Оценка:
-7 +57

Банско
51 Отговор
Пламене ОЛЯЛ си се

Оценка:
-3 +48

ТИР
52 Отговор
Каквито и Да СА,След 9 на гола поляна с лопати са строени Болници,Училища,Заводи,Децки Градини Дори и По Селата,, Който е Роден Преди 1975 Знае

Оценка:
-6 +53

Гост
53 Отговор
Въпросният пореден индивид с първо име "професор" не е бил роден през 44-та и свидетел на събитията, но ръси глупости тук за жълти стотинки! Само да му припомня, че и в гуглето има снимки от 09.09 44 г.,как тогава народа по улиците посреща въпросните "окупатори"! Не знам да има изстрелян патрон по ях, както и по партизаните! На въпросната "интервенция" никой не е виновен, че сключва съюз с Хитлер и също избива, дори много по-интелигентни от тях и то без съд и присъда... Случва им се това, което се случва на съюзниците на Хитлер във Франция, Белгия, Холандия, Дания, Румъния, Унгария и по цяла Европа...

Оценка:
-6 +54

Ало автора,
54 Отговор
А нещо за жертвите на БГ "демокрацията" и диктата на Брюксел и Фашингтон , а ????

Оценка:
-2 +51

Иван Асен
55 Отговор

До коментар #42 от "Колко":


Видно много пропуски имате и ще трябва да наваксате ,като се запознаете с историческите данни на държави,като Швейцария,Франция,Австрия,Чехия ,за да разберете колко близки са били данните които съм посочил.И там не всички са взимали пенсия и там не всички са били чиновници.

Коментиран от #71, #72, #82


Оценка:
-25 +7

56
Този коментар е премахнат от модератор.
ТИР
57 Отговор

До коментар #49 от "Спомням си":


Сега Може да си Платиш и да Избегнеш Наказание,,

Оценка:
-1 +21

Продай България
58 Отговор
А стига пропаганда хората помнят,разликата че преди за всички мислеше държавата а сега за за шепа богоизбрани,преди хората бяха щастливи а сега алчни нещастници

Оценка:
-4 +51

Ха ха ха
59 Отговор

До коментар #42 от "Колко":


Е по-спокойно бре! Те пенсиите, сигурно твойте другари савецките комундели са ги измислили?

Оценка:
-31 +7

60
Този коментар е премахнат от модератор.
61
Този коментар е премахнат от модератор.
666
62 Отговор

До коментар #44 от "ooo":


Не само тогава разграбиха имотите. След 89-та настана голямото грабене. Децата на същите тези бездарни комуняги съсипват държавата последните 30 години.

Оценка:
-21 +15

Павел пенев
63 Отговор
Тази дата е най светлата в нашата история. Беше пометен монархо фашизма и продажния царски двор който ни предаде в ръцете на фашистка Германия и тройната коалиция. Икономиката на страната беше ограбена, 20 хил.българи бяха избити чрез разстрел,обесване и отрязване на глави по площадите,а хиляди мирни граждани пострадаха от англо американските бомбардировки. Защо тогава да няма преврат и окупация? Ние нормалните българи обаче смятаме това за социалистическа революция, а подобни професори считаме за обикновени простаци.

Оценка:
-11 +49

Гостъ
64 Отговор

До коментар #31 от "Българин":


Глупости на търкалета

Оценка:
-9 +2

Превратаджий
65 Отговор
вдигайте малкото юмруче и марш на манифестация…Българоубийци!

Оценка:
-32 +5

Питай
66 Отговор

До коментар #49 от "Спомням си":


Ами иди и питай Радан Кънев за подробности за р.Марица от септември 1944г. Неговата леля, партизанката Кордова наистина е изтрепала лично към 100-на българи в Пазарджишко и Пловдивско. После се чупи в Израел. Попитай и колко от съдиите в Народния съд са били от това племе и точно тия какви присъди са издавали.

Оценка:
-12 +12

67
Този коментар е премахнат от модератор.
Тошко
68 Отговор

До коментар #56 от "ПРОРОК":


За сметка на това комундетата дето само знаят наготово живеят по-дълго защото не се тормозят ама грам, но малко ви остана.

Оценка:
-24 +5

69
Този коментар е премахнат от модератор.
Да де
70 Отговор

До коментар #49 от "Спомням си":


Но дядо ти е имал в предвид юни 1925.

Оценка:
-4 +20

Преди
71 Отговор

До коментар #55 от "Иван Асен":


Преди 09.09.1944г. пенсии в България вземаха нищожно количество хора. А сега хората с минимална пенсия са огромно количество защото частника не осигурява или осигурява на минималната заплата.

Оценка:
-1 +32

БАЙ Х@Й ‼️
72 Отговор

До коментар #55 от "Иван Асен":


🇧🇬🇧🇬🇧🇬Мдаааа, добре че дойде демокрацията викаш , че и ние да видим живи просеци и хора ровещи по кофите за боклук ‼️🇧🇬🇧🇬🇧🇬

Оценка:
-3 +37

И България
73 Отговор
не е изпращала войска срещу съюзниците, ама САЩ и Великобритания
целенасочено разбомбиха София, Мездра и други градове, като целите бяха само цивилни граждани, като са хвърляли играчки с взриватели, та израза: Игарачка плачка от там идва.
Та да си дойдем на думата кой какъв агресор е?

Оценка:
-1 +41

Енгелс
74 Отговор
Няма такова нещо, не лъжете хората. Народа беше щастлив и със светло бъдеще. Бедни и просещи хора нямаше.

Оценка:
-6 +37

Гост
75 Отговор

До коментар #12 от "Иван Асен":


Ти луд ли си ба? Имаш ли представа колко бедни са били българите по царско? Тогава 80% от населението е било в селата, по колиби и паланки. Голи, боси, с цървулите, една крава изхранва цяло семейство, ако им я вземат бирниците и край - мъжа става айдук, да обира търговците по пътищата. Не говори глупости, особено ако не си чел и една книга в жиовта си.

Оценка:
-7 +33

илюминат
76 Отговор
По-добре никой не би го казал.

Оценка:
-9 +7

Гост
77 Отговор
Тук бая султански к04ета пишат русофобски трели.

Оценка:
-1 +19

ДжафДжаф
78 Отговор
Окопация, окопация, но е факт, че след 46-та, съветски войски у нас няма, за разлика от сега! Все още е пресен спомена от преди няколко месеца в пловдивско, когато американски войници накараха цял цех работници да заляга на пода!! Освен това няма как Червената армия да окопира една територия, която всъщност е била окопирана от германците 4г по-рано! Нямаме и интерес да твърдим противното, щото тогава пък ще трябва да се обясняваме за депортациятя на македонските евреи. Та значи за 30г западна зависимост построихме 300км магистрали, с които Бочко Тъпото толкова обича да парадира! За 30г след 9-ти построихме няколко десетки хиляди километри асфалтови пътища, които днес са единственото свидетелство, че в някои райони на страната някога са живели хора! В добавка имаше и 200км магистрали при това без чуждо финансиране. 25г след 9-ти започнахме да строим АЕЦ от която днешните пишман демократи продължават да крадът и да забогатяват! За 25г демокрация се смалихме тамън с 2,5млн! Ама имало ментални промени в мисленето на българите! ОК! Ама странно, че за 30г западно влиание не само, че не сме мръднали в ментално отношение, ами от година на година нещата стават все по-зле.

Оценка:
-3 +40

Механик
79 Отговор
Кои българи разбраха? Тия дето ги отглеждате след новата окупация ли? Дето ги направихте чалгар-зомбита и по официални данни 70% процента от тях са неграмотни?
Иска им се на соросите да е така. Много им се иска и се напъват, като виждат, че въпреки старнията им, нещата нещо не се получават.
Ще ви стъжним и на вас животеца, глобалисти. Не знаете с кого сте се захванали.

Оценка:
-1 +34

не може да бъде
80 Отговор
Изявленията на този професор са прекрасен пример за изкривено ,необективно,неисторическо,несъобразено с реалностите мислене .Точно този тип мислене,според мен е причина за нашите исторически неудачи!Щом като "професорите" ни са такива,какво да искаме от другите!?

Оценка:
-3 +35

секретно байдън
81 Отговор
Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
изтръгнем социалната същност на литературата, ще
насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
към секса, насилието, садизма, предателството -
тоест безнравствеността. Нужни са писания,
осмиващи естествеността и почтеността като
архаични отживелици. Простащината, наглостта,
лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
животинския страх сред хората, безсрамието,
доносничеството и още много пороци заложени в
човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
поколение след поколение, ще предизвикваме
ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
човек с консумативна психика на елементарен
потребител. Всичко това ще извършим под девиза:

"ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
Фостър Дълес 1956

Коментиран от #83, #108


Оценка:
-1 +38

Гост
82 Отговор

До коментар #55 от "Иван Асен":


Франция не са ли социалисти, гусине?

Оценка:
-3 +12

БАЙ Х@Й ‼️
83 Отговор

До коментар #81 от "секретно байдън":


🇧🇬И хвърлиха златото не само на САЩ ‼️ " Волфрамова афера за 10000 тона злато" ‼️🇧🇬

Оценка:
-2 +24

Механик
84 Отговор

До коментар #12 от "Иван Асен":


Язък ти за името, Иване! Язък и за напъните ти!
През 1983-та година, при заплати от около 160-180 лв. българите ходеха на море за две седмици. Вечеря за двама в ресторант струваше средно 8-10 лева в което се включваше и пиенето. Бая пиене. В поликлиниките ги лекуваха БЕЗПЛАТНО, но за това пък качествено. Изнасяхме домати за половин свят, а сега внасяме даже и лук. Зимно време парното беше на 6 и дори държахме прозорците отворени. По селата се отопляваха с НАФТА и също държаха прозорците отворени.
По тия времена НЯМАШЕ нито един задлъжнял на банка, още по-малко такъв, на когото ЧСИ са му конфискували жилището и са поробили децата му в дългове.
Мога още часове да ти описвам ,но ти няма да ме разбереш, защот ти се плаща за това.
п.п.
Е да, нямахме банани и по тази причина не бяхме шебеци.
Понял?

Коментиран от #121, #122


Оценка:
-9 +38

ТИР
85 Отговор
Най Интересното че След Казармата когато Отидох да питам за Работа в ДАП товарни превози не се Вълнувах Каква е Заплатата,Беше щастие да започнеш Работа,,, Парите Стигаха и заделях тогава всеки месец В ДСК,,, ФАКТ

Оценка:
-3 +32

ПРИОБЩЕНИ
86 Отговор
УЧИЛИ БЯХМЕ ЩАСТЛИВИ МАКЪР
И БЕДНИ. АЗ СЕЛЯНЧЕТО БЯХ ЩАСТЛИВ ТОГАВА. И СЪМ РАБОТИЛ ЗА БЛАГОТО НА НАРОДА. СЕГА 30 ГОД СЕ ОПИТВАТ И КРАДАТ, НО ТОВА КОЕТО СЪЗДАДЕ СОЦА НЕМА СВЪРШВАНЕ. АМИН

Оценка:
-2 +27

miro
87 Отговор
поредният платен лъжец,как не те е срам да пишеш глупости.

Оценка:
-5 +28

0909
88 Отговор
Напълно е прав авторът.Всички русофилистици и комунисти в сайта са в потрес,че някой им казва грозната истина за преврат,наложил авторитарна и сталинистка власт в България.С оръжие и насилие.

Оценка:
-28 +10

БОЛНИ СОРОСОИДИ
89 Отговор
По телевизия Евроком върви от години една докувентална поредица "България, която ние построихме", посветена на постигнатото в периода 44-89та. за всички отрасли в икоомиката. В началото на всяко предаане има кратко резюме какво е било положението преди 44-та. Гледайте ги преди да пишете глупости колко добре е биро преди 44-та и как нищо не се е направило през комунизма. Има и лоши страни, но е глупаво да се отрича постигнатото през комунизма.

Оценка:
-4 +27

!!!?
90 Отговор
В България освен диктатура на пролетариата, друг Фашизъм не е имало !!!?

Оценка:
-20 +9

Шоши
91 Отговор
А в Западна Германия, чии не окупационни войски стоят все още?

Оценка:
-2 +21

Йосип Брост
92 Отговор
Щехте да видите вие държава, ако не беше Съветската Армия

Оценка:
-4 +24

!!!?
93 Отговор
Петата колона на Москва тук е най-активна !!!?

Оценка:
-17 +9

94
Този коментар е премахнат от модератор.
!!!?
95 Отговор
Нинова положи ли китка на паметника на съветския окупатор !!!?

Коментиран от #102


Оценка:
-20 +6

един от многото
96 Отговор

До коментар #12 от "Иван Асен":


Иван Асен ли си какъв си не знам , но си личи , че си от новите пари! През седемдесетте , с пет лева в ресторант си пиеше аперитив 100 гр. със салатка и хапваше мешана скара с бутилка вино. Мешаната беше , пържола , кюфте , кебапче , наденичка , дроб , пържени картофки и салата или туршийка (според сезона).

Оценка:
-4 +26

ТИР
97 Отговор
Служих ВВС имаше Дневни И Нощни Полети На МИГ 21 23 , 25,,, Купени С Домати от Плодородните Български Земи, А сега няма Самолети Макър че Дадохме 3 000 000 000 И ядем Боклуците от Други Държави ...

Оценка:
-4 +26

Бълария
98 Отговор
Защо този нагъл псевдо измислен професор не се получи от Паисиевата история
Военни бази СССР не имал но САЩ има и то в излишък на коико българския народ робува, а ние от дър ава се превърна ме в резерват
И само за информация на професор пето от девети девети 44 до десети ноември колко завода е имала България и населението се е множило а сега..... Абдикирал държава без сувеинитет управлявана от посланика на САЩ, без армия, без икономика, без образование, без качествно здравеопазване, без енергетика и още куп без......

Оценка:
-4 +28

!!!?
99 Отговор
Паметника на съветския окупатор е сборище за кремълски шпиони !!!?

Коментиран от #104, #107


Оценка:
-24 +8

СВД
100 Отговор
При бай Тошо нямаше хич да се притеснявате, че някой щял да ви пробута без ваше съгласие някакви мигранти! Обратното - Тошо каза - който не се чувства добре тук, ей ти паспорта и отивай в майката родина!

Оценка:
-4 +23

Scary
101 Отговор
Моят дядо е бил партизанин, но съм съгласен, че това е съветска окупация и превръщането ни в зависима и сателитна държава. Просто е, нека не изопачаваме фактите!

Оценка:
-26 +11

СВД
102 Отговор

До коментар #95 от "!!!?":


,, За пръв път от началото на войната, в България се почувствахме като в роден дом - Сред свои!". - Н. Скоморохов, летец 3 УФ!

Оценка:
-2 +15

!!!?
103 Отговор
Княз Никита Лобанов-Ростовски за "освободителите" !!!?


Оценка:
-14 +2

БАЙ Х@Й ‼️
104 Отговор

До коментар #99 от "!!!?":


🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬Да не забравиш да поднесен венец на паметника на американските пилоти загинали докато хвърлят бомби над София ‼️🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

Оценка:
-5 +21

Посетител
105 Отговор
Ако не беше тази "окупация", днес България щеше да е с размери колкото Княжество България, горе-долу! Гърция е настоявала границата между двете страни да минава между Пловдив и Асеновград а самият Пловдив да бъде обявен за "свободен град" - нещо като Данциг/Гданск.. Отделно претенциите на Югославия - Македония + Кюстендилско, Трънско... Турция е "предлагала" на западните съюзници да навлезе под формата на "мироопазваща" операция на българска територия - отделно са си правили устата за териториални "обезщетения" за техния неутралитет! И тези намерения определено са били към нашата страна! Навремето - като ученици - имахме атласи по история. И там бе показан пътя на Червената армия през България: от Добруджа право на юг, покрай морето към Странджа! Не към София, нито Пловдив, нито към другите големи и ключови населени места! В Странджа заемат плацдарм, недопускайки турски войски в България... За съжаление, професор Павлов си затваря очите към този аспект от историята.

Оценка:
-6 +24

106
Този коментар е премахнат от модератор.
И Е ПЪЛНО С
107 Отговор

До коментар #99 от "!!!?":


ГЕЙФРУТИ СЪС СЪВЕТСКИ УНИФОРМИ💩

Оценка:
-14 +2

Шайба
108 Отговор

До коментар #81 от "секретно байдън":


Който гроб копае другиму,сам пада в него.В днешния свят няма по морално пропаднала и деградирала нация от американската,която разчита най-вече на емигранти за да вдигат поне малко нивото,но и това вече не помага,понеже здраво са се засилили към дупката,която сами си изкопаха.

Оценка:
-0 +15

жуков
109 Отговор
павлов,на 9 септември се сбъдна мечтата на Васил Левски !

Коментиран от #110


Оценка:
-4 +14

Шайба
110 Отговор

До коментар #109 от "жуков":


Коя мечта по точно,да ни яхнат руските мекерета и продажници ли?!Левски е бил твърдо против руски ботуш да стъпва в България,за разлика от Ботев,Каравелов и компания,които ни нагласиха за руска губерния без да им мигне окото,та и затова оставиха Апостола в ръцете на турците,а може и той самият да се е предал като видял накъде отива работата.

Оценка:
-15 +8

111
Този коментар е премахнат от модератор.
Йо Несбьо
112 Отговор

До коментар #42 от "Колко":


Именно! И аз няколко пъти тръгвам да обяснявам точно в тази насока, но те си тръбят за огромните успехи на Царство България. Един даже ме блокира във Фейсбук. Ама София тогава е малък град. Професионални работници има малко. 80% от населението е селяни. То не е като днес, когато по селата няма хора, тогава е било обратното. Някой ми беше изкарал данни за заплатата на учителка в Пещера, вземала тогава към 4000 лв, но не проумява, че тогава в населено място е имало един даскал и цяло село го е издържало, като да си даскал тогава е значело да си между селските първенци, елит... Днес учителите са много на брой, а децата малко... Все едно да вземат доходите на един мениджър средно ниво или управител в някоя средна фирма, която плаща 10 000 лв месечно и да сравняват мешаната скара с гарнитура, която е примерно 35 лв в ресторанта. Ами, ти 10 000 лв няма да можеш да ги изхарчиш. Сравненията са неправилни и тенденциозни.

Оценка:
-1 +10

113
Този коментар е премахнат от модератор.
кифлата
114 Отговор
обявил се за историк, смешник жалък, аз пък се обявявам за клаудия шифър

Оценка:
-7 +9

115
Този коментар е премахнат от модератор.
сволъчофоб
116 Отговор
Подлогите на путъЯнската сФолъч се активизираха! Е добре де, бегайте в масква,какво правите в БЪЛГАРИЯ, която така силно мразите?

Оценка:
-9 +4

Йо Несбьо
117 Отговор
Абе, не е било изобилие и тогава! С 5 лв... А заплата 120-130 лв. 120:5=24 пъти да седнеш в ресторанта. А останалите 6 дни до цял месец? Ами наеми, ток, вода, храна вкъщи... Сядали сме, но и тогава сме си правели сметката... Една илюзия е колко е било хубаво и богато онова време. Цените бяха субсидирани и държавата поне 3пъти фалира. Сега горе-долу става за живот с 1500-2000 лв. Тогава само единици можеха да видят 300-500 лв и то близки до властта.

Коментиран от #133


Оценка:
-4 +11

118
Този коментар е премахнат от модератор.
Joro
119 Отговор
Тази дата от историята не може да се разглежда едностранчиво. Кой какво ще окупира е било решено много преди това. За политическите репресии е вярно, за убийствата и кражбите също. Преразпределяне на собствеността, парите, ресурсите. Същото стана и след 10 ноември. Да не забравяме: Ако не беше СССР гръцката граница щеше да е около Пловдив. Първите две десетилетия даваше оръжие и бойна техника. В икономиката наля около 5 млрд германски марки. Построиха се пътища и ЖП линии. Т.е. социалистическата държава реално действаше икономически като капиталист, акумулирайки средства и влагайки ги в определени сектори. Модернизира се селското стопанство. В много сектори България зае първите света в света. например по износ на тютюн и цигари. Заплатите стигаха не само за оцеляване. Имаше някаква възможност и за частна инициатива, вярно не голяма, но имаше.
Отрицателните неща: системата изкара селяните от селата да работят в заводите. Градовете се напълниха с панелки и стана ясно, че човек може да излезе от селото, но селото от него - не. Кражби и корупция имаше. През последните години, към средата на 80-те се усещаше по-осезателно неефективността в икономиката, взеха се заеми в опит за създаване на нови технологии и продукти, но същевременно комунистите си прибраха част от парите и ги вложиха на лични сметки в чужбина. Въпреки това 1989 г. оставиха значително държавно богатство, което беше разграбвано поне 20 г. след това, а и до днес има още остатъци. Сега сме с БВП л

Оценка:
-0 +13

Владимир Кънчев
120 Отговор
Наивно мислех до днес, че Соломон Паси е най-големия родоотстъпник живял някога в тези земи! Грешал съм, много съм грешал и поднасям извиненията си на Паси. Тази несправедливост трябва незабавно да се поправи! Ако написаното е от професор, то Соломон трябва веднага да бъде признат за академик по евроатлантизъм! Компания ще им прави и видният отвсякъде еднакво борез срещу комунизма.

Оценка:
-1 +10

Ерец
121 Отговор

До коментар #84 от "Механик":


Типичното бедно овчедушие и волска тъпота . А знаеш ли какво е да ти отнемат (национализацията) ниви , овошни градини , 400 глави дребен и едър добитък ? Всичко това е било на пра- дядо ми , който е бил уважаван земевладелец преди тази дата . Всичко отгледано и обработвано от родата без рая. И ако не ти е гузна съвестта я напиши каква кола караш марката на ме интересува , а страната производител ?

Оценка:
-7 +11

Йо Несбьо
122 Отговор

До коментар #84 от "Механик":


Смешно е малко! Сравняваш несравними неща! Тогава всяко предприятие имаше собствени почивни станции и там се даваха карти от предприятието. Ходили сме и помним. Единственото добро беше, че имаше относителна сигурност и не гонеха от работа току-така. Човек след завършване го разпределяха къде да работи по специалността... А банките... Колко банки имаше тогава, че забравих?! Работата беше изцяло държавна... Производството се субсидираше от държавата... Фирмите бяха все големи стопански обединения, където човек изкарваше по 30 години... Символични наеми, определени в норма на Министерски съвет... Накратко, държавата взема общите пари и намалява цените с печалбите от печелившите производства. Съгласен съм, че трябваше създаденото и развитото дотогава да се запази и развие като в Полша и Чехия, но това е друга тема.

Оценка:
-3 +11

Локо Сф1956
123 Отговор
Жалко, че произопачана историята. България беше в съюз с фашистка Германия. Това, че не е изпратила войски на източния фронт, не пречи на на Съветската армия да обяви война на България.....
На срещата Сталин, Рузвелт и Чърчил световната карта се прекроява и България се дава на Сталин.... За това, че сме били с Германия, част от българската армия се бие заедно със Съветската срещу германските войски. Ако това не беше направено, България трябваше да плати големи репарации на Гърция, Сърбия и т. н... г-н професор.

Оценка:
-3 +10

между веждите
124 Отговор
Професор Пламен Павлов е роден през 1958 г. и е на 63 години - типично дете на социализма, издигнало се благодарение на комунистическата власт. А сега рита и плюе срещу нея. Роден е на село - в село Пейчиново, Русенско. Издигнал се е благодарение на таланта си и на работническо-селския си произход - огромно предимство при социализма. След 9 септември, - казва Пламен, - е имало чудовищно изтребване на интелигенцията. Ами да, за да се отвори място за такива селянчета като теб. Да може и те да учат, и един ден да станат професори, които да плюят властта, сменила съдбата им на овчари с тази на градски хора и дори на професори.

Оценка:
-5 +15

Ал Тъпоне
125 Отговор
На учените, занимаващи се с такива науки, като история който им плаща им определя какво "научно" обяснение да дадат. Сега е модерно да се изказват мнения срещу така наречения комунизъм и който го прави може дори да получи овации освен пари за пост, длъжност и титла. Те така в Република Северна Македония техните учени цяла несъществуваща история написаха, а пък тук нашите един тоталитарен режим да не могат да оплюят както трябва ли!

Оценка:
-1 +10

126
Този коментар е премахнат от модератор.
Стига бе
127 Отговор
Нещо нищо не разбирам.
Москва ни е била окупирала, като ни прави военната промишленост, дарява оръжие и патенти, помага за изграждането на военщината ни, въоръжава армията ни до зъби, и не прави техни военни бази с техни войски тук.

Днес сащ-нато не са ни окупирали, но разрушиха военната ни промишленост, взеха военните ни бази и вкараха техни войски тук!!

Е, аз ненормален ли съм, да не мога да събера 2 и 2 и видя кой какво върши, или трябва да вярвам на подобни писаници?!?

Оценка:
-2 +18

цадсхтв
128 Отговор
Съветската армия е била поканена официално от българските власти да нахлуе защото на мирните преговори след втората световна война Англичаните са ни дали договор по който не се преговаря и сме задължени да пуснем гръцката армия и английската и да ни анексират територии. За това е знаела и турската армия и са били готови да ни разпарчетосат. Сега нямаше да съществува тази държава.

Коментиран от #165


Оценка:
-5 +17

Олга
129 Отговор
Никакви признаци на окупация на БГ от СССР нямало независимо, че БГ е била съюзник на Германия.Международно съобщество не е признавало наличие на окупацията.Окупационна администрация в БГ нямало, а была родна българска.Чужди войски (съветски) или бази на територия БГ (както сега американски)нямало Нямало и състояние на война.
Но несомненно имало разделение на Европа на сфери на влияние.Така било решено в Ялта от антихитлеристката коалиция.
Сега няма СССР и влиянието му на БГ няма, дори съвсем напротив - БГ в дружно семейство на ЕС и демократичния Запад. Защо нещата се влошават? Няма вкусни български домати, а ядем чужди и производство благополучно стагнира или на места почина.

Коментиран от #143


Оценка:
-3 +12

Поп
130 Отговор
Аман от тъпи идиоти-журналисти!

Оценка:
-2 +7

131
Този коментар е премахнат от модератор.
раптър
132 Отговор
Пламен-чо , генерал-губернатора отвъд океана не те чу ,ще продължиш да врякаш на празна ясла!!! Аман от гнусари и безгръбначни.....

Оценка:
-1 +9

Посетител
133 Отговор

До коментар #117 от "Йо Несбьо":


Е, не е баш така! 300, че и 500 се взимаха в производството, онова, тежкото... Химическата промишленост, металургията... Но, това са били и с най-тежките условия на труд! Канцеларисти са били с 120 - 150 лв. Но, и с тия пари тогава се е живеело!

Коментиран от #145


Оценка:
-1 +9

Гост
134 Отговор
Дядо ми преди 1989 слушаше ежедневно всички западни станции на Вефа; след като дойде "демокрацията, само няколко години му трябваше, за да каже:
– До сега в България управляваха слугите сатанински, сега вече сам господарят им дявола взе управлението на България в свои ръце.

Оценка:
-1 +10

135
Този коментар е премахнат от модератор.
ДА ГО ДУХ-АТЕ ПРОДАЖНИЦИ
136 Отговор
БЪЛГАРИЯ ПОЧНА ДА СЕ ГРАДИ КАТО ДЪРЖАВА ИМЕННО СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ 1944Г ВСИЧКО ДРУГО СА БРЪТВЕЖИ НА ПРОДАЖНИЦИ КОИТО РАБОТЯТ ЗА ЧУЖДИ СЛУЖБИ И ИНТЕРЕСИ

Оценка:
-6 +10

Професора
137 Отговор
Този Павлов е бивш каторжник от Белене лежал е за кражби 1979г!

Оценка:
-4 +11

Хисторик
138 Отговор
България 1944 г е била на средно балканско ниво по икономика разорена след 2 поредни войни които е загубила след 2 нац катастрофи. България 1989г беше водеща Балйанска икономика с едва 8 милиарда $ външни задължения, силна армия, нулева безработица, енергийно независима, силна индустрия с пазари в чужбина, 9,5 милиона население положителен прираст на населението. България 2021 г последна по дихиди на Балканите, първа по смъртност, енергийно зависима 6,5 население.. Какво стана с,, гнилия " социализъм след 9 Септември?

Оценка:
-4 +16

КОНТРАТА
139 Отговор
Царство България е било фалирало 1944г всичко е било ограбено от фашистите и ипотекирано на банките социализма спасява България от разпарчетосване!

Оценка:
-5 +13

тези
140 Отговор

До коментар #17 от "Цитирай процент":


които не ги е мързяло да работят.

Оценка:
-0 +6

141
Този коментар е премахнат от модератор.
142
Този коментар е премахнат от модератор.
не го
143 Отговор

До коментар #129 от "Олга":


научихте тоя български,бе.И сто години да живеете в България,пак си е същата...

Оценка:
-0 +3

бай Даньо
144 Отговор
Ето ги наредени всичките ортодоксално комунисти - майна, Павел пенев, ТаУмВзе, 3,14К , БАЙ@Х0Й , Професора, КОНТРАТА ... И ах каква изненада всички заедно революционери борци против лошия Бойко!?

Оценка:
-8 +2

Йо Несбьо
145 Отговор

До коментар #133 от "Посетител":


Баща ми и майка ми бяха все по обекти, че там малко повече пари се вземаха. Говорим за строеж на язовирни стени и т.н. Вечер връщане с автобус на 100 км от обекта. Доста такива работници имаше. И всичко беше яко пестене на пари, защото произходът ни е от село и трябваше да си купим поне апартамент. Тогава имаше и жителство, което още повече затрудняваше нещата... Вярно, ходили сме на море, на сватби и кръщенета, на ресторанти и войнишки изпращания, но не е било такъв излишък, както твърдят някои разнежени от носталгия и приятни спомени другари. Имало е, не да е нямало, но пак си беше дефицит. Виждал съм бивши миньори, вече пенсионирани, не помня, май на 45, но вече с увредено здраве, поживеят до 60 и на оня свят... Силикози, отрови, облъчвания от уран... Чичо ми работеше в "Редки метали"... Питай ме дали е жив... Наистина, пенсионира се млад, после захвана бизнес, ама...

Коментиран от #146


Оценка:
-2 +10

Посетител
146 Отговор

До коментар #145 от "Йо Несбьо":


Баща ми цял живот работеше в СХК (Видахим), пенсионира се първа категория. Изкара след пенсионирането си 21 години... Отиде си тази зима... За бивш химик - не е малко! Негови колеги си отидоха къде-къде по-рано... Коментара ми беше, че заплати от по 500 лева имаше, но и съответните условия за труд не бяха от леките!

Оценка:
-1 +11

Софиянецо
147 Отговор
В България никога не е имало комунизъм, а имаше държавен социализъм. В България нямаше комунисти след 60-та година, а имаше членове на БКП. Истинските комунисти са били избити преди 09.09 и в годините след това. Членовете на БКП не вярваха в комунистическата идея, а ставаха такива по лични, най-често кариеристични подбуди. Това е голата истина. Всичко останало е празни приказки.

Оценка:
-0 +11

148
Този коментар е премахнат от модератор.
Бряяяя
149 Отговор
Бряяяя и заглавие. Българите разбраха, демек, видяха светлината, демек...

И кога се случи този очеотворителен момент, като дата? Днеска? Миналата година? 2001? 1987-а? 1972? 1958-а, Август месец? 1950-а, зимата?

Кога бе, младеж, кога го разбраха...?

Оценка:
-0 +6

Срам за ПП
150 Отговор

До коментар #1 от "глупости":


Пламен Павлов - срам за историческата наука!

100% волунтарист и измислен "професор".

Такива като него интерпретатори на историята, днес с лопата да ги ринеш.

И добре, че Съветската армия влезе в България и първата й работа беше да се концентрира в Югоизточна България, като отговор на концентрираните 19 турски дивизии, готови в случай на англо-американска окупация на германският съюзник Царство България, да нахлуят и окупират Югоизточна България.

Братушките не са спали и като военна сила с най-доброто разузнаване в света са били наясно с мераците на Турция, с нейните 380 хиляди войници на българо-турската граница.

Тоя Пламен Павлов, уж патриот, а ще се окаже нато Валери Балев - турско мекере!

Отделно Гърция е имала претенции за Пловдив и дори за Горна Тракия - до Стара планина...

Подготвеното англо-американско примирие от май-юни 1944 г. на практика е предвиждало безусловна капитулация на Царство България, освен съдене на фашистите и виновниците за включване на страната ни във ВСВ на страната на нацистка Германия. Последната 13-та точка е била за безусловно подчинение на по-нататъшни бъдещи искания на Великобритания и САЩ. Осакатената от Турция и Гърция България е трябвало да стане подчинена част от Балканска федерация под диктата на Великобритания, Югославия и Гърция, т.е. на практика да стане нещо като Федеративна република Македония и Босна и Херцеговина в състава на Югославия. Само дето щеше да е част от Балканска федерация и под

Коментиран от #151


Оценка:
-3 +10

Срам за ПП
151 Отговор

До коментар #150 от "Срам за ПП":


(продължение)

Само дето щеше да е част от Балканска федерация и под англо-американска, турска, гръцка и югославска окупация.

Оценка:
-0 +9

152
Този коментар е премахнат от модератор.
153
Този коментар е премахнат от модератор.
мдааа
154 Отговор
Стига с тия анти Руски пропаганди бе ! Абсолютни лъжи,СССР не ни е ОКУПИРАЛ, руснаците не са оставили нито армия нито бази в България за разлика от САЩ и Великобритания ,които окупираха половината свят и си настаниха военни части на чужда издръжка и окупираха държави. Н.А.С.Р.А.Х.ТЕ СЕ от тези западни пропаганди!! И след Руско-Турската война след 1878г Русия не е окупирала България. ПРОБЛЕМИТЕ Са ни изцяло от простата и продажна НАЦИЯ,която се съгласява със шепа прости демагога и подкрепя,без да си гледаме националните интереси....

Коментиран от #158


Оценка:
-0 +12

Димитров
155 Отговор
Това е една немалка част от истината,но не цялата!Специалистът е профилиран в друг период от историята и тук личи или личен интерес или фамилно засегнат!Не може чуждата държава да остави в своя тил един сателит и съюзник на Хитлер,няма как!Защо не беше обявена война на Югославия или Гърция?Да не мислите,че тези страни са допускали,че ще победят Хитлер?НЕ,ИМАЛИ СА ДОСТОЙНСТВО!

Коментиран от #156


Оценка:
-1 +1

я па тоя
156 Отговор

До коментар #155 от "Димитров":


Кой на кого обявява война не зависи от достойнството на народа,а от правителството.Щото път нашите обявиха война на САЩ и Англия,та тия събориха София за нула време...Проблемът на САЩ бил,че една муха кацнала на картата,та не видели в началото къде се намира България...И сега така-репчим се на най-голямата държава в света,дето няма загубена война...

Оценка:
-1 +3

Дядо Пръц
157 Отговор

До коментар #32 от "сами преценете":


Я сега да сметнем. 1878Г. 2млн души.Към 1945г. 6млн. души.До 1989г. малко под 9млн.

Оценка:
-0 +1

Дядо ти Пръц
158 Отговор

До коментар #154 от "мдааа":


Не само, че са оставили 100 000 души.Ами даже Трайчо Костов казал на Сталин да си плащат.Сталин го нарекъл жулик(мошеник руски).и му ударил шамар.

Оценка:
-2 +0

Професор
159 Отговор
Вижте сега, момчета и момичета, не се разглеждат нещата в дълбочина. Споровете са безсмислени. Не водят до нищо. Ще ви обясня как стоят нещата. ПЪРВО. НЯМА друг обществен строй освен КАПИТАЛИЗМА, който да води до забогатяване на средната класа. Просто няма. ВТОРО. Капитализмът е много лош строй. Всичко, което пишете за него за да го оплюете е верно, в една или друга степен. НО ПО-ДОБЪР НЯМА. Просто няма. ТРЕТО. От утопиите гарнирани с влажни мечти за по-добър строй, СОЦИАЛИЗЪМ, какво стана? Имате точно 4 разновидности: а) болшевишки интернационализъм (троцкизъм) -- пълен провал; б) сталинизъм (национал-комунизъм) -- провал, модифицирал се в (-) китайски вариант, заиграващ с капитализма и във (-) вариант татко Ким: държавен автотерор; в) фашизъм и национал-социализъм -- провал; и г) съвременен глобалистки социализъм -- новата утопия, която се развива пред очите ви в ЕС и изобщо в Байдънисткия Запад. Трагедията на България е, че от б) мислеше, че ще премине към печеливш национален КАПИТАЛИЗЪМ, а то се оказа, че преминаваме към г), понеже Западът залитна натам. Чичо ви Тръмп ви обяснява тези неща, но вие слушате неистовата пропагандна канонада на настъпващата г)-утопия и не разбирате какво става.

Коментиран от #160, #162, #164


Оценка:
-2 +2

бай Даньо
160 Отговор

До коментар #159 от "Професор":


Професоре какво точно му е лошото на г) глобалистки социализъм или така защото го казва Тръмпи , друг един професор както знаем леко поорезилил се!?

Коментиран от #161


Оценка:
-1 +0

Професор
161 Отговор

До коментар #160 от "бай Даньо":


Бай Даньо, отговорът е прост: представлява една поредна социалистическа УТОПИЯ, реинкарнираща а). За мен краят й е предизвестен. За тебе -- може би в най-добрия случай, краят е неизвестен. В такъв случай, ти си един утопист, готов да тласне света в нова социалистическа УТОПИЯ с неизвестен край. Има много индикации, че г) ще свърши като а-в. ОТВОРИ очи.

Оценка:
-1 +3

Опростаченият
162 Отговор

До коментар #159 от "Професор":


"професор", опростенчески мисли.

Също като автора на антикомунистическия пасквил по-горе.

От измислени професори - кафа сикме!

А иначе, че Тръмп е по-добрия вариант от сатанистите - истина е, но временна.

Бъдещето е в ръцете ни и се изплъзва от тях като мокър сапун в Софийската централна баня. А наоколо дебнат от ЛГБТИ+... Дебнат да се наведем.

Та и аз да рекна като изпростачен, но поне - анти-професор.
Аман от професори, бе.

Коментиран от #163, #171


Оценка:
-3 +2

Професор
163 Отговор

До коментар #162 от "Опростаченият":


Простьо, представи си -- аз не съм професор в Бг, а в САЩ. Представям нещата просто и ясно. Вие не сте разбрали главните неща, които представих, искате да ви обяснявам и детайлите. Ай с-к-т-р!

Коментиран от #167


Оценка:
-1 +2

яко ни лъжат
164 Отговор

До коментар #159 от "Професор":


oтрaтитeлнo лъжливa cтaтия зaщитaвaщa мрaкoбecния фaшиcтки рeжим и рaзeдинявaщa нaциятa. ТOВE E ЦEЛТA РAЗEДИНEНИE НA НAЦИЯТA И ПРOТИВOПOCТAВЯНE ИДНИ НA ДРУГИ. РAЗДEЛЯЙ И ВЛAДEЙ E ПOРЪЧAЛA ХEРO. ФAКТИ ИЗПЪЛНЯВAТ ЛAКEЙТE!

Оценка:
-1 +2

165
Този коментар е премахнат от модератор.
Marinov
166 Отговор
“Боже Господи, какви нищожества са и професори в българската държава!”

Оценка:
-1 +1

Marinov
167 Отговор

До коментар #163 от "Професор":


Ако щеш да си Професор и в Сфетия Синод, пишеш ФАСМАГОРИИ и ЯВНИ ЛЪЖИ!

Коментиран от #168, #169


Оценка:
-1 +1

Наистина
168 Отговор

До коментар #167 от "Marinov":


Ако така нареченият "професор" беше истински професор, нямаше да се изразява просташки.

А простакът си е навсякъде един и същ, било то в сащ или в България.

Коментиран от #170


Оценка:
-1 +0

Професор
169 Отговор

До коментар #167 от "Marinov":


Кое от това, което казах е явна лъжа? Посочи една.

Оценка:
-0 +1

Професор
170 Отговор

До коментар #168 от "Наистина":


Аз съм действащ професор в САЩ. Обясних ви най-културно как стоят нещата. В отговор получих простащини. Ти искаш на човек, сам дефиниращ се като "опростачен", който ръси простащини, аз да му отговарям културно? Ами не става, сори. Може в балетната школа Арабеск така да е прието, в Тексас не върви.

Оценка:
-0 +1

Професор
171 Отговор

До коментар #162 от "Опростаченият":


Между другото, понеже гледам, че се вълнуваш от лгбтплюс вълната, дай да те питам -- знаеш ли кой е Декрет Номер Три на твоите приятелчета болшевиките-интернационалисти от а)? Хайде, първите два си ги учил в АОНСУ, Декрет за Мира и Декрет за Земята. Ама те питам за третия. Позна! Умник си си и това е! Декрет за узаконяване на лгбткютата, за ликвидиране на църквата, семейството и брака. До какво доведе това? Гражданска война, мизерия и глад. После кой дойде? Чичко ти Сталин, който набута болшевиките в Колима и изтрепа повече от тях отколкото всички бели армии взети заедно. Сега разбра ли за топлата връзка мвжду а) и г)?

Коментиран от #172


Оценка:
-1 +1

Професоре
172 Отговор

До коментар #171 от "Професор":


опростачен, защо се правиш на глупав?

Става въпрос за теб, "умнико"!

Или си мислиш, че другите са глупави?

Коментиран от #173


Оценка:
-1 +1

Професор
173 Отговор

До коментар #172 от "Професоре":


Да, аз лично смятам, че ТИ си много глупав. Описах ти схематично четирите известни социалистически утопии в света. Три от тях се провалиха, с много жертви и престъпления. България пострада много от тях. Сега искаш да се тласнем в четвъртата соц-утопия. Ами няма да стане. Спориш кое било по-лошо, нацизмът, фашизмът или комунизмът. А те и трите са от ЕДНО котило -- това на социалистическата утопия. Кой е направил превратът през 1923 г? А този през 1934 г? Познай. Абсолютно същите хора, които направиха преврата на 9-и септември. Мусолини е корпоративен социалист, Хитлер също. И днес корпоративният социализъм, еволюирал в посока глобализъм, надига уродлива глава. Резултатите ще са същите -- кръв, терор, смърт, бедност, хаос, война -- гражданска, студена, топла... Така че -- готви се.

Оценка:
-2 +1

НОВ РЕД
174 Отговор
АМИ ТО И 10 НОЕМВРИ БЕШЕ СЪЩОТО ! СЛЕД КОЕТО -----Aнгeл Джaмбaзки
Eврoдeпутaтът Aнгeл Джaмбaзки кoмeнтирa приcъдитe нa cъдa в Aceнoвгрaд cрeщу цигaнитe били дeцa
Нeaндeртaлци, въoръжeни c брaдви и мoтики, вилнeят cвoбoднo пo улицитe и млaтят минувaчитe пo глaвитe." А АЗИС Е НАВСЯКЪДЕ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ

Оценка:
-0 +0

175
Този коментар е премахнат от модератор.
176
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Даниел Кадик
Коментар на Даниел Кадик от фондацията „Фридрих Науман“
Правителство на Бойко Борисов не успя да реализира нито една съществена реформа"

Още бисери
ТОП 5