Last news in Fakti

9 Февруари, 2022 16:37 3 418 16

Ако газът от Русия секне: какво стана в Германия по време на кризата от 1973 г.

  • газ-
  • енергийна зависимост-
  • русия-
  • германия-
  • европа-
  • северен поток 2-
  • опек-
  • ембарго-
  • фрг-
  • петрол-
  • война

Тогава спира движението на автомобили в неделя, временно скоростта е ограничена, пести се дори от отопление на класните стаи

Ако газът от Русия секне: какво стана в Германия по време на кризата от 1973 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Какво ще стане, ако Русия спре газа за Европа в отговор на западните санкции в случай на агресия срещу Украйна? Преди почти половин век, в края на 1973 година, на Федерална република Германия и на другите страни от Западна Европа вече им се е случвало да попадат под ударите на внезапен енергиен бойкот - макар и не газов, а петролен. Поуките оттогава могат да се окажат доста полезни днес.

Отмъщение на арабските страни

По онова време петролът играе още по-голяма роля, отколкото днес, а основен доставчик за САЩ и западноевропейските страни тогава е Близкият изток. Арабските страни-членки на ОПЕК решават да се възползват от тази зависимост, за да накажат колективния Запад за оказаната от него подкрепа на Израел. В рамките на т.нар. Шестдневна война Израел буквално за дни разгромява Египет и Сирия, които внезапно го атакуват на шести октомври 1973-а година - в деня на най-важния еврейски празник Йом Кипур. За да си отмъстят за това поражение най-големите арабски износители рязко съкращават добива на петрол и налагат ембарго за всички доставки за САЩ и Нидерландия (Ротердам още тогава е бил най-голямото нефтено пристанище на Европа). На 17-и октомври цената на нефта скача на световния пазар с между три и пет долара, а след това - през 1974-а година - достига 12 долара за барел. Тогава това е "истински ценови шок" според германските публицисти и историци. За ФРГ и другите западноевропейски държави това означава не просто по-скъп петрол, но и недостиг на суровината – при това малко преди началото на зимата. Освен за гориво за превозните средства, тогава нефтените продукти са се използвали и за отопление на жилищата.

Колите спират в неделя

В Западна Германия пред бензиностанциите се извиват дълги опашки, хората започват да се запасяват с гориво, а на бензиноколонките се появяват надпис "горивото свърши". Именно в този момент правителството на ФРГ взима безпрецедентно решение: парламентът приема закон, който забранява за четири седмици карането на автомобили в неделя и налага за шест месеца ограничение на скоростта от 100 км/час. Предназначението и на двете мерки е да се намали разходът на гориво в страната. Подобни забрани и ограничения въвеждат и Швейцария и Австрия. А австрийските власти удължават и ученическата ваканция, за да се пести от отопление на класните стаи.

За какво могат да послужат празните автомагистрали

Не е известно доколко ефективни са се оказали тези мерки, но празните улици и автомагистрали привличат вниманието на цялото население към проблема с дефицита на гориво, ставайки същевременно символ на съпротивата срещу шантажа от страна на износителите на нефт. Още повече, че много жители на ФРГ действат на принципа „всяко зло за добро" и започват в неделя да карат колело по автомагистралите, да си организират празненства и даже пикници по скоростните отсечки - превръщат принудителните ограничения в масови забавления. В крайна сметка ФРГ преживява зимата на 1973/74 без тежки загуби и сътресения, но скокът на цените на енергоносителите води до инфлация от седем процента и обрича западногерманската икономика на рецесия. Тя продължава повече от година и води до намаление на брутния вътрешен продукт с над един процент и до висока безработица, която се превръща в хронична.

Радикални промени в енергийната политика

„Петролният шок" от 1973-а година води до кардинални промени в енергийната политика на западноевропейските страни. Осъзнавайки своята уязвимост заради високата зависимост от близкоизточния нефт, те започват да се освобождават от нея по три линии: ускорено разработване на европейските нефтено-газови находища (предимно в Северно море), развитие на ядрената енергетика и увеличаване на покупките на нефт и газ от Съветския съюз. Същевременно се набляга повече на различните възможности за пестене на енергия и за повишаване на енергийната ефективност, жилищата и административните сгради започват все повече да се отопляват с газ, а и се обръща все повече внимание на възобновяемите енергийни източници. Въвеждането от страна на редица държави на лятното часово време в края на 1970-те години също в немалка степен е свързано с възможностите за икономии на енергийни ресурси.

Новите зависимости – следствие от арабското петролно ембарго

Т.е. днешната висока зависимост на Централна и Западна Европа от доставките на енергоносители от Русия е до голяма степен следствие на последователния курс за развитие на сътрудничеството с алтернативни доставчици след арабското петролно ембарго от 1973-а година. Що се отнася до източноевропейските страни, то тяхната зависимост е обусловена от продължителното пребиваване в социалистическия лагер, чиято енергийна инфраструктура е била обвързана с доставките на нефт и газ от СССР.

Автор Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тея дават примери

    21 16 Отговор
    с дата преди 50 години. доста не актуално. Половин век прогрес иновации и нови технологии ги няма в уравнението

    Коментиран от #9, #11, #16

  • 2 Ротшилд

    5 21 Отговор
    Моят Израел не могат да го пипнат никога.
  • 3 Ротшилд

    7 21 Отговор
    Наказали били Европа и САЩ през 1973 г., понеже те помогнали на Израел във войната.... Хей, аз командвам парада. Аз давам хляба и го режа на филийки на запад. У мен са и ножа и хляба.
  • 4 Винкело

    24 4 Отговор
    "австрийските власти удължават и ученическата ваканция, за да се пести от отопление на класните стаи."

    Ами дечурлигата вкъщи с какво се топлят? Икономисваш 50 кила нафта от една класна стая днес, те по къщите си изгарят общо 100. Туй австрийците още тогава не са били особено разсъдливи.
  • 5 /////

    24 2 Отговор
    Ъхъ те страните от източна Европа били зависи, а обединена Германия ич не е зависима като сама си спря ядрените мощности и добива на въглища хаха.
  • 6 Мендоса

    8 3 Отговор
    Ще включван Отново спрените централи!

    Коментиран от #10

  • 7 Няма как

    22 2 Отговор
    ще почнат да горят боклук, за да се греят. Това е добре. Ще намалее трафикът на боклук към България.
  • 8 ха ха хааа

    16 3 Отговор
    Ако газът секне , и препаратите за вана ше са кът ...🤭😁
  • 9 Да не е

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тея дават примери":

    много актуално,защото тогава спират да си карат колите и си карат търкалетата по аутобаните,а сега без газ трябва да спрат да живеят,защото студа е по силен,а и икономиката им тогава изпада в рецесия,а сега направо ще банкрутира,защото няма газ няма енергия няма ток и мсичко е фалит.Значи за 50 години не са разбрали нищо,е тогава как да не им кажеш,че са тъпанари всички в този загубен и никому ненужен ЕС.
  • 10 То това да

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мендоса":

    не ти е да го ръгнеш в контакта и така да го включиш.Ще минат месеци преди да заработят спрени централи,ако въобще тръгнат и в условия на криза още по-трудно става.
  • 11 Прав си

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тея дават примери":

    Сега ако няма газ или петрол можеш онлайн да си поръчаш зарзават.
    Който няма да дойде щото пак опира до газ и петрол.
  • 12 1944

    4 15 Отговор
    ехххххх , мъка русофилска. срината германия след войната е по добре дори в криза от победителката расия. два свята , северо източния е излишен.
  • 13 Бай Вълчан

    6 4 Отговор
    Русия никога няма да изостави братска Германия. Ако им врътнат кранчето, ще им доставят дърва. В Сибир има достатъчно.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 😄😄😄

    11 0 Отговор
    Ще има износ на ток за Германия и режим на тока в България 🤔😄😄😄
  • 16 ПЕШО

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тея дават примери":

    Доста актуално даже пич.Но високите цени на газа все пак дават шанс на шистаците.Все пак високите цени ,ще останат ,ако няма руски газ ,а ОПЕК не мисли да увеличава добива .Те за това разхлабиха положението около иран ,а дано ама ...гладна кокошка просо сънува.
Новини по държави: