Last news in Fakti

12 Февруари, 2022 10:00 3 832 6

Методи Андреев: Атанас Атанасов носи репутационен риск за ДСБ

  • методи андреев-
  • атанас атанасов-
  • риск-
  • дсб

Някак не върви на тази ярко гражданска организация лидер да бъде човек, който е бил началник на тайна служба, казва доц. Андреев 

Методи Андреев: Атанас Атанасов носи репутационен риск за ДСБ - 1
Снимка: Евроком
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес предстои Националното събрание на „Демократи за силна България“, на което ще бъде избрано ново ръководство. Не е ясно колко ново ще бъде то. В надпреварата влизат Атанас Атанасов и Цецка Бачкова. Доц. д-р Методи Андреев сподели в интервю за Frognews мнението си не като член, а като симпатизант на партията. Според него Атанас Атанасов създава репутационен риск за ДСБ. Андреев призова сегашния лидер на партията на събранието днес да отговори на един съществен въпрос.
Какво обяснение дължи Атанасов на членовете на „Демократи за силна България“ според Андреев- в интервюто:

Какво очаквате от Националното събрание на „Демократи за силна България“ днес?

Първо искам да кажа, че не съм член на ДСБ, но съм симпатизант. Не ми е безразлично кой ще бъде лидерът на „Демократи за силна България“, защото, макар и неголяма партия, тя има характер. Профилът ѝ е насочен срещу влиянието на задкулисието в българската политика. Според мен Атанас Атанасов не беше силен лидер. ДСБ отстъпи позиции, включително и в коалицията, в която участва – „Демократична България“. В провинцията партийната работа на ДСБ е абсолютно занемарена, изключвайки по-големите градове. Бяха изоставени малките и средните населени места. Между другото, от тези три партии, които сега участват в тази коалиция „Демократична България“, ДСБ имаше най-добре развита мрежа от организации в провинцията. Загубата на авторитетно лидерство на ниво коалиция не се хареса на членовете на „Демократи за силна България“. Това не означава, че трябва да има нездрава конкуренция между лидерите на трите партии в ДБ. Трябва да има градивна конкуренция, която да се базира на влиянието на всяка една от тези политически сили върху политическия сегмент, който представлява.

Какъв лидер бе Атанас Атанасов?

За съжаление профилът на Атанас Атанасов не е на граждански лидер. Той по-скоро е един интровертен политик. Много трудно може да бъде вкаран в граждански дебат. Обикновено се явява и говори за неща, свързани с националната сигурност. Някак не върви на тази ярко гражданска организация лидер да бъде човек, който е бил началник на тайна служба. В момента не говоря „против“ или „за“, не се намесвам в избора на председател на ДСБ. Говоря за проблемите, които виждам в ръководството досега. При всички случаи проблемът с лидерството на Атанасов е проблем на всеки един член на партията. Самата фигура на Атанасов носи репутационен риск за ДСБ.

Защо?

ДСБ – като дясна партия, радикален противник на влиянието на ченгесарите в политиката, не може да има за лидер човек, който не отговори адекватно на обвиненията, които бяха отправени в последно време от доста информирани хора. Колкото и парадоксално да звучи, аз и до днес не знам дали ген. Атанас Атанасов е завел дела за клевета срещу Богомил Бонев и проф. Сачев /баща на министърката на Бойко Борисов Деница Сачева/. В прав текст те го обвиниха в това, че е бил агент на Държавна сигурност. Аз все още смятам, че това е клевета. Когато едно лице, което не е лидер на партия, бъде обвинено в нещо, негова работа е дали ще отговори на клеветите и ще търси възмездие по законов път. Познавам Атанасов от много години, даже съм го хвалил. Когато написах Закона за досиетата в 38-то НС, това беше единственият генерал, който защити този закон, за разлита от Димо Гяуров, който беше противник. Винаги съм имал симпатии към Атанасов поради тази причина. Не е нормално, когато обвиненото лице, председател на политическа сила, не заведе дела за клевета и не предприеме нищо, за да защити ако не своя авторитет, то авторитета на организацията, чийто лидер е, и на членовете ѝ. Нещо повече – когато беше отправено първото обвинение в тази посока, Атанасов отново беше зам.-председател на НС /45-тото/. Включително от позицията си на длъжностно лице той много добре знае какви права му дава Наказателният кодекс, ако се смята за наклеветен. Това, което излезе на неговата Фейсбук страница, беше една честитка, че ще съди клеветник /ставаше дума за проф. Сачев, не визираше изобщо Богомил Бонев/. А иначе самият Бонев вече няколко пъти се явява в публичното пространство с това твърдение. Излиза, че лидерът на ДСБ създава шум около себе си. Създава впечатление за нещо нередно и скрито. Нормалната реакция на лидерът, който е гражданско лице, беше да ги съди, да обяви, че е започнал дела срещу тях. А когато спечели тези дела, да дари парите за някаква обществено значима кауза. Такова нещо не видях. Един пример ще дам. Навремето Осман Октай заведе дело срещу Ахмед Доган. Осъди го за 1 лев, но същественото беше, че спечели делото.

Според Вас какво се очаква сега от ген. Атанасов?

Аз не казвам, че Цецка Бачкова е подходящият човек. Това си е техен проблем, но според мен Атанас Атанасов утре трябва да даде отговор защо не е завел дела срещу тази клевета. Това е клевета не само срещу човека Атанасов. Това е клевета срещу лидера на ДСБ, срещу зам.-председателя на Народното събрание. Това е клевета срещу човек, който е бил шеф на Националната служба за сигурност. Обяснението, че не иска да си къса нервите и не иска да пада на тяхното ниво, не върви. Или че Сачев го бил казал, защото дъщеря му е министър на Бойко... Да, може и заради това да е, но ти нямаш основание да заведеш дело за клевета и да го спечелиш ли?

Аз никога не съм давал ухо на твърденията, че Атанасов е бил прокурор по времето на комунизма, още повече, че хора като Антон Тодоров разнасяха тази информация. Но сега си задавам въпроси. Защото ако е бил агент на ДС, то тогава е ясно защо е станал прокурор по времето на комунизма. Тогава не се ставаше лесно и случайно прокурор. Всичко това води до един много сериозен репутационен риск, защото лидерът на ДСБ винаги ще бъде обвиняван за тази си своя история. Ако беше завел дела срещу тази клевета и ако беше използвал цялата строгост на закона, която му позволяваше в качеството на служебно лице да потърси справедливост, сега нямаше да има такъв проблем. За мен проблем има, не знам как мислят моите приятели от ДСБ. Най-малкото – утре на това Национално събрание той трябва да даде истински отговор на тези въпроси. Дължи го на хората, които ще гласуват за него. Ако не обясни смислено, те също носят печат, че лидерът не е опровергал твърдение, което засяга фундаментално политиките и авторитета на партията. Когато не обжалваш подобни твърдения, означава, че криеш нещо. Определено съществува репутационен риск за ДСБ.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП

    7 4 Отговор
    Мето бе в групичка от 90 те с Гечев,Янаки,Премянов,Дърева,Масларова Р.Петков,Мая .Много кражби ама много
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Павел пенев

    6 0 Отговор
    Вие старите седесари сте реален риск за бъдещето на България. Да оставим репутанционния риск настрана тъй като и без това имате репутация на интриганти,клеветници и крадци.
  • 4 Смърфиета

    3 1 Отговор
    адв. Митоди е скрита лимонка, но като човек от Пещера и малкия град, знае една истина: когато за шев на Партията се явяват съратник на Гаргамел и роднина на Гаргамел и негов търговски представител във видимия свят, изборът е ясен. Честит избор за г-жа Цецка Бачкова и комплименти за чантата й армани!
  • 5 боко

    0 0 Отговор
    Защо ли само плюеш той ,че е бок--к е вярно но и ти беше шеф ,а нищо не оповести поне щато си сдс б----к
  • 6 Петър

    4 0 Отговор
    С няколко думи, Атанасов е пълна скръб:
    "Той по-скоро е един интровертен политик. Много трудно може да бъде вкаран в граждански дебат. Обикновено се явява и говори за неща, свързани с националната сигурност. Някак не върви на тази ярко гражданска организация лидер да бъде човек, който е бил началник на тайна служба."