2 487 23

Емил Соколов за ФАКТИ: Дясното не изчезва, то се самообезличава

 • емил соколов-
 • дсб-
 • да-
 • българия-
 • демократична българия-
 • дясното

"Смятам, че в следващата година няма да видим нов десен проект", посочи политическият анализатор

Емил Соколов за ФАКТИ: Дясното не изчезва, то се самообезличава - 1
Кадър: Денят с Веселин Дремджиев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Десните партии - в случая ДСБ, която е част от управлението и би могла да налага десни политики, вместо да го прави, се опитва да дефинира себе си спрямо ГЕРБ. Не се коментира бюджетът, не се коментират политики, в които дясното има с какво да допринесе, а се създава нова дефиниция на дясното - че то е всичко, което ГЕРБ не е. Това е доста нелепо, тъй като според мен хората, които вярват, че ГЕРБ е дясна партия, са много малко. Когато се опитваме да наложим интерпретация на това какво е дясното като отрицание на всичко, което ГЕРБ е, по-скоро правим ГЕРБ популярни и обезценяваме дясното”.

Това каза в интервю за ФАКТИ историкът и политически анализатор Емил Соколов.

Разговаряхме с него в контекста на изборите на нови председатели в “Демократи за силна България” и “Да, България” с поглед в бъдещето на дясното у нас.

“Голямата опасност е, че в момента, в който тръгне да се появява нова дясна партия, “Демократична България” веднага ще обяви, че някой ги напада или ГЕРБ се опитва да ги разцепи, което ще опорочи дискусията. Вместо да се помисли как дясното може да бъде по-конкурентно, отново ще се изпадне в поредните конспирации как някой се опитва да открадне нечии гласове”, смята политическият анализатор.

“При един следващ провал - на местните избори през 2023 година, вече може да се заговори за един нов проект”, посочи той.

Целия разговор четете в следващите редове:

- Г-н Соколов, струва ли Ви се, че дясното изчезва от българската политическа карта, с оглед и на дебатите за Бюджет 2022?

- Не бих казал, че дясното изчезва, по-скоро то се самообезличава. Какво имам предвид - широко коментирани бяха изборите за ново ръководство в “Демократи за силна България”, естествено, че страстите се разгорещиха. Големият проблем, ако не изпадаме в апокалиптични прогнози, е, че десните партии - в случая ДСБ, която е част от управлението и би могла да налага десни политики, вместо да го прави, се опитва да дефинира себе си спрямо ГЕРБ.

Не се коментира бюджетът, не се коментират политики, в които дясното има с какво да допринесе, а се създава нова дефиниция на дясното - че то е всичко, което ГЕРБ не е. Това е доста нелепо, тъй като според мен хората, които вярват, че ГЕРБ е дясна партия, са много малко. Когато се опитваме да наложим интерпретация на това какво е дясното като отрицание на всичко, което ГЕРБ е, по-скоро правим ГЕРБ популярни и обезценяваме дясното.

Ген. Атанасов говори за врагове в лицето на ГЕРБ и как дясното трябва да се предпази от тях. Истината е, че най-голямата опасност пред десните хора в България е, че нямат визия какви политики трябва да се развиват и да се преследват, няма свежа кръв - нови хора, които да придадат смисъл на тези политики и да ги презентират по добър начин. От това, което видяхме в ДСБ, няма вътрешен диалог между десните хора, в който да се гради консенсус, да се обсъждат политики и да се водят конструктивни спорове.

Има едно налагане отгоре, че за да са десни, трябва да са пълно отрицание на ГЕРБ, да се борят с кюлчета, чекмеджета и т.н., но го няма диалога “ясно е какво не сме, но какво сме?”. За какво се борят, какво отстояват? Бюджетът беше един чудесен пример дясното да покаже на гласоподавателите какво може да предложи, да даде конкретни стъпки, да отстоява конкретни политики. Вместо да се преследва конструктивна политика, диалогичност и налагане на десни цели и идеи, десните хора се капсулират и ограничават вниманието си до това да са опозиция на ГЕРБ. Това, само по себе си, няма да доведе до нищо. То нищо не казва на хората, няма послание нито към периферията, нито към хората, които имат интерес да изповядват десни идеи, но не са съвсем запознати с тях. Дебатът, ако изобщо можем да го наречем дебат, се принизява, а фокусът пада върху възможно най-злободневните неща, което никога не е било в основата на дясната политика.

- В такъв случай трябваше ли да има промяна в ръководството и на ДСБ, и на “Да, България”?

- Моето мнение е, че в “Да, България” за момента Христо Иванов няма алтернатива. Това е лично негова вина - че не е създал свои наследници или хора, които да могат да поемат.

В “Демократи за силна България” имаше ясна алтернатива в лицето на Цецка Бачкова, имаше кандидат с ясна визия. ДСБ обаче избра Атанас Атанасов - новия-стар председател. Да кажем, че това е донякъде оправдано. Големият проблем дойде веднага след избирането на Атанасов - първата му реплика беше да каже, че той няма да се промени, съответно ДСБ няма да се промени. Тоест уроците абсолютно не са научени, електоралният срив, който “Демократична България” и конкретно ДСБ претърпя на последните избори, явно не е дал никакви индикации на новото-старо ръководство, че нещо трябва да се промени.

По върховете и на двете партии - “Демократи за силна България” и “Да, България”, тоест в контролните им органи, продължават да са едни и същи хора, с малки промени. Ако приемем, че лидерите не са успели да създадат своите наследници - нещо, което е абсолютно техен проблем и показва, че не са си свършили работата, не стана ясно каква е причината същите хора да останат в контролните органи с козметични промени.

Промяната в ДСБ е, че г-жа Цецка Бачкова вече не е заместник-председател. Ген. Атанасов продължава линията да се огражда с хора, които са му много верни. И в двете партии се направи много малко, за да се вкара свежа кръв - затова казвам, че няма вътрешнопартийни дебати и в двете партии. Ген. Атанасов можеше да протегне ръка към г-жа Бачкова и да ѝ предложи да продължи да бъде част от ръководството, както и хората около нея. Той обаче реши да заложи на една чистка, която много прилича на чистките в БСП. като се огради с хора, които са му тотално верни.

С риск да бъде по-груб ще кажа следното - няма как да разчиташ на такива хора, които не могат да съберат достатъчно гласове, за да станат домоуправители, както част от хората около Атанасов, да създадат привлекателна визия на партията ти. Хора, които са тотално електорално непривлекателни, няма как да създадат едно модерно ДСБ и едно модерно дясно, след като не могат да конструират дори своя собствен публичен образ така, че да печелят гласове. Проблемът в ДСБ е този.

Проблемът в “Да, България” е по-скоро, че виждаме в ръководните органи хората, провели последната кампания, която беше изцяло неуспешна.

- В такъв случай, има ли необходимост от нова дясна партия?

- Това е сложен въпрос. Всички се надявахме, че провелите се конференции на двете партии ще бъдат достатъчно демократични, че да се поучат от грешките си, да направят анализ, да проведат дискусия. Идеята на тези конференции уж беше точно такава. Оказа се обаче, че в “Демократична България”, въпреки всичките им претенции колко са демократични, всъщност видяхме едно сляпо следване на спорни авторитети. След провала на последните избори преизбирането на лидерите и контролните органи трудно може да се обясни с някакви демократични механизми. Липсата на вътрешнопартийна демокрация прави почти невъзможно провеждането на дебат в обществото за това какво трябва да е дясното.

Единият вариант е то да се разцепи още повече, да се появи нова дясна формация, за да може разговорът за дясното да се случи. Голямата опасност е, че в момента, в който тръгне да се появява нова дясна партия, “Демократична България” веднага ще обяви, че някой ги напада или ГЕРБ се опитва да ги разцепи, което ще опорочи дискусията. Вместо да се помисли как дясното може да бъде по-конкурентно, отново ще се изпадне в поредните конспирации как някой се опитва да открадне нечии гласове.

За съжаление ситуацията с дясното в България в момента е патова. Партиите, които твърдят, че са носител на дясната идея, тотално бягат от конкуренция, отказват да проведат вътрешнопартийни дебати, за съжаление оставам и с впечатлението, че залагат на клиентелизъм, че това, което ги вълнува е чий човек на каква позиция е, вместо да ги вълнува сблъсъкът на идеи и отвличането на най-добрата политика, на най-доброто решение. В момента страхът е да не стане така, че да не извлекат максималните ползи от това, че са на власт.

Може би дебат за дясното няма да видим скоро. Дори да се появи нова партия, която да представлява десните идеи, създаването ѝ ще отнеме време. Нейната поява ще доведе до обвинения за конспиративни разцепвания, крадене на гласове и т.н. От цялата работа ще страдат десните хора, тъй като те ще са непредставени. Десните хора искат да чуят нещо конкретно, нещо смислено. За съжаление нито настоящите партии им го дават, нито една бъдеща партия в настоящия политически пейзаж ще може да се откъсне. Една такава партия ще бъде привидяна като невероятен враг.

Смятам, че в следващата година няма да видим нов десен проект. След местните избори през 2023 година обаче това е възможно. Ако настоящите партии, които наричат себе си десни, продължават да се държат по същия начин, както сега, те няма да постигнат добри резултати - това е абсолютно гарантирано. При един следващ провал - на местните избори през 2023 година, вече може да се заговори за един нов проект. Тогава, колкото и истерично и конспиративно да се държат определени хора, няма как да могат да измият срама от това, че отново са оставили десните хора непредставени.

Тогава ще можем да проведем и дебата за дясното. В момента ни се казва да оставим новите-стари ръководства да се докажат. Когато едни и същи хора правят едни и същи неща, разбира се, че постигат едни и същи резултати. Не е трудно човек да се досети. Рано или късно това ще застигне и ДСБ, и “Да, България”. Не съм оптимист, че те ще успеят да променят поведението си. При един евентуален и очакван пореден електорален срив, вече ще можем да говорим за бъдещето на дясното и кои са хората, които трябва да го представляват.

- Смятате ли, че самата коалиция “Демократична България” ще успее да се запази цяла?

- Това зависи изцяло от тях. С конференциите си те имаха шанс да променят нещо. Не зная защо избраха да карат постарому. Подозирам защо го направиха - защото след като са на власт, лидерите не искат да се лишат от възможността да раздават порциите. А така дясна политика не се прави.

Ако някакво чудо се случи - тези хора се поучат от грешките си и започнат да чуват конструктивната критика, започнат да реагират на критиката, започнат да търсят диалог - първо в структурите си, а след това в обществото, биха могли не само да се съхранят, но и да постигнат резултати. Това, което ме кара да се съмнявам, че това ще се случи, е видяното на конференциите на партиите, особено на конференцията на ДСБ - грозните нападки към младежката им организация, с внушенията едва ли не, че младите хора пречат на политиката. Хора с такъв комсомолски патос трудно могат да бъдат самокритични или да видят грешките в себе си.

До следващите съществени избори - местните избори, имаме една година, в която да видим. Индикациите не са добри. Никой няма да е виновен - нито ГЕРБ, нито медиите, нито илюминатите, нито друга конспирация, за това, че едни хора не искат да пуснат кокала. При следващ провал на избори, никой друг няма да е виновен, освен старото-ново ръководство. Те ще са единствените виновни и е важно това да бъде ясно.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 17 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 щъркел

  6 1 Отговор
  Голям и зелен празъ!
 • 2 Оптимист

  1 4 Отговор
  Да се върнем към лявото с десни средства, крайно време е!
 • 3 Българка

  12 1 Отговор
  Аз не знам кое е дясно и кое е ляво. Но определено БСП не е лява партия с лидер Нинова. Мога ли да питам защо не се огласяват фактите около назначения от Нинова Стоеновски за шеф на ВМЗ Сопот. В медийна публикация във Фрог пише, че това е станало срещу 500 К. Освен това новия шеф е старият скандален шеф Стоеновски, докарал до фалит военния завод. Та според мен Нинова го раздава "дясно" и е на пазара
 • 4 другарят

  15 3 Отговор
  "Десните" талибани унищожиха България, за което ще отговарят един ден! Един милион българи бяха ликвидирани от дивашките им "реформи" и два милиона бяха прогонени от страната!

 • 5 asd

  6 0 Отговор
  "дясно"-"ляво"
  "фашисти"-"антифашисти"
  "комунисти"-"антикомунисти"
  "цецка"-"лецки"
  "републиканци"-"демократи"...

  От слабоумници за слабоумници. Нали така бе г@нщайните?

  Хахахахахахахаха
 • 6 ле ле

  4 1 Отговор
  Този от къде го намерихте..знаел бил къде уляво и удясно....
 • 7 НЯКОЙ

  4 0 Отговор
  Когато са маскари - няма десни нито леви, а за център да не говорим! Това са приказки за баламурници! Очакваме промени и дано не ни подминат като влак, който вече не спира на тази гара! Очакваме почтеност, а не плетене на нови мрежи от някои попаднали във властта по необходимост да попълнят кворума! Мафията не се шегува и се отбранява, като скоро ще премине в ръкопашен бой - дотолкова е изтрещяла! Какво ли още ще се стовари върху нещастните ни български глави!
 • 8 Сатана

  4 1 Отговор
  Дясното в Бг е новият фашизъм с леви идеи. По-лесно смилаема идеология (ако изобщо е) за масите.
 • 9 Професора

  8 1 Отговор
  Дървен философ завършишл със стипендия от сороснята сороснята..
 • 10 bbb

  6 4 Отговор
  ДСБ и Дай България не са партий а секти.
  Само ГЕРБ!!!
 • 11 Светлина

  3 2 Отговор
  Аман от такива "загрижени" за дясното. Изобщо не се хабете да пишете и говорите за неща, които не са ви работа. Търсете си хонорарите от Баце и ви оставете на мира
 • 12 Точно така

  6 0 Отговор
  Един пример в това отношение е,кметът на града на Апостола и зам.предс. на СДС -Кабаиванов,който от седесар се превърна в милионер,обслужващ всеки ,който му носи пари и далавери,като включително обезличи СДС в Пловдивско до такава степен,че Карлово се превърна в най-червената община в България.
 • 13 пенсионер 1

  3 1 Отговор
  Абе това младоче на кого е протеже?
 • 14 Мамул

  2 2 Отговор
  Дясното е различно от псевдорусофобството на синове и дъщери на комунисти. Либералите плюещи по Русия се имат за десни, а са на издръжка на Сорос.

 • 15 LOSHIA

  3 1 Отговор
  Десни в България никога не е имало! Всички представящи за десни са ПРЕБОЯДИСАНИ ЛЕВИ! Истинските десни българи са в чужбина,а не в България!!
 • 16 десни

  3 0 Отговор
  Какви десни, като господарите им в САЩ са крайно леви?
 • 17 Емил Соколов! ЗЕЛЕНО тикве!! Като

  2 0 Отговор
  Порасне ще стане дебела жълта тиква!!
 • 18 боко

  0 0 Отговор
  Какво дясно бе ид--т мутрата 12г.,крадеца царя 4г., костов разсипника 4г,,смешковците софиянски,филипчо и още някой десняци и нищо за народа,а те окрадоха България чрез приватизации,кражби,подаръци на макета и къщи в Барселона ЗАТВОР за ДЯСНОТО
 • 19 ФАКТИ

  0 0 Отговор
  БЪДЕЩЕТО Е В НИНОВА И ЛЯВОТО. УРА.
 • 20 безпартиен

  0 0 Отговор
  След 10.11.1989 в България беше въведен терминът "дясна политическа сила".Такива "десни" партии се създадоха от членове на лявата до тогава БКП,ДС служители и агенти!Вечерта заспали като комунисти-сутринта се събудили "демократи","зелени","центристи" и каквито се сетите още!Все още мисли ли някой,че децата и внуците на АБПФК/активните борци против фашизма и капитализма/ ползвали привилегии до тогава,ще направят крачка в страни и разграничат от всичко което е било за тях до тогава?Нищо не промениха!Не скъсаха с миналото и оставиха всичко както си е било!И сега остават имената на села,градове,улици,площади,учебни заведения на лица "освободили" ни от самите нас на 9.9.1944 и взели власт с оръжие в ръка!Във всяка държава и по всяко законодателство такава "въоръжена борба" е чисто и просто тероризъм!Лустрация?Няма как да стане,просто защото трябва да лустрират самите себе си!Промяна няма да има!Подмяна-също!
 • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 СОДОМИТ

  1 0 Отговор
  ЕМИЛЧО МНОГО СЛАДКИ УСТЕНЦА ИМАШ