Last news in Fakti

15 Февруари, 2022 10:00 2 479 43

Дългата сянка на Милошевич

  • милошевич-
  • слободан милошевич-
  • сърбия-
  • посланик-
  • югославия-
  • русия-
  • момчило бабич-
  • алекснадър вучич-
  • хага-
  • велика сърбия

Идеите му, причинили на Югославия само страдания, са живи и днес

Дългата сянка на Милошевич - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само преди броени дни за сръбски посланик в Москва бе назначен Момчило Бабич - близък приятел на семейството на Слободан Милошевич през 1990-те години. Точно преди 20 години в Хага започна процесът срещу дългогодишния сръбски президент, обвинен във военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството. Обвиняемият, чиято политика значително допринесе за войните в бивша Югославия, до последно отричаше легитимността на Международния съд - бил "незаконен". Четири години по-късно, още преди съдът да е постановил решението си, Милошевич почина в килията си от инфаркт.

Революция без обрат

Свалянето му от власт през 2000-та година след т.нар. Октомврийска революция донесе надежда за Сърбия - след години на авторитарно управление и войни в Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово. Първият демократично избран президент Зоран Джинджич, следвал в Германия и с отлични връзки на Запад, бе смятан за гарант за реформите и скъсването със старите елити от времето на Милошевич. Но Джинджич бе убит от специалните полицейски части на Милошевич "Червените барети", а неговите убийци бяха осъдени на 40 години затвор. В момента върви петиция за тяхното предсрочно освобождаване.

Този опит за реабилитация на убийците на Джинджич и верни съратници на Милошевич се вписва отлично в актуалната политическа обстановка. Идеята на Милошевич за Велика Сърбия - обща държава, в която да живеят всички сърби, доведе навремето до кръвопролитни войни и разрушения. От миналата година тази националистическа програма отново е жива - този път под името "Сръбски свят". Нейното мото гласи: Белград трябва да се погрижи за своите сънародници в съседните на Сърбия страни, за да не се чувстват онеправдани. Това се използва като предлог за съответната активност на Белград в Босна и Херцеговина, Косово, Хърватия и Черна гора, където живеят големи сръбски малцинства.

Новите - като старите

И няма нищо изненадващо в това, че идеите на Милошевич днес изживяват истински ренесанс. Защото представители на стария политически елит отново имат думата в региона. И най-вече в Сърбия - в лицето на сегашния президент на страната Александър Вучич. По времето на Милошевич той работи в пропагандна медия на босненските сърби, а от 1998-а до 2000-та година е министър на информацията. Оттогава името му се свързва с контрола над медиите, чийто рецепти се прилагат и днес: сръбските медии са в услуга на Вучич, особено телевизията Pink на верния последовател на Милошевич Желико Митрович, която е един вид частна телевизия на президента.

Друг съмишленик на Милошевич, който го наследи начело на неговата Социалистическа партия, и който беше външен министър на Сърбия, днес е председател на парламента в Белград - Ивица Дачич. Още един някогашен кадър на Милошевич днес е влиятелна личност в страната: Милорад Вучелич - бивш генерален директор на държавната пропагандна телевизия RTS, днес ръководи влиятелното булевардно издание "Новости". Вестникът подклажда негативни настроения срещу съседните на Сърбия страни и "злата чужбина", която потиска сърбите от векове. В общата картина се вписва и благоразположението на сръбската държава към осъдени военнопрестъпници като генерал Владимир Лазаревич или Драган Василкович ("Капитан Драган"). Потисканата днес опозиция, както и водещи критично настроени историци се питат дали ситуацията в страната днес е като тази през деветдесетте години или е още по-зле.

Автор Томас Брай


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гьобелс Веле

    26 6 Отговор
    Абе я кажете,колко хиляди жертви взе войната на НАТО в Югославия, без санкция на Съвета за сигурност при ООН?

    Коментиран от #21

  • 2 Механик

    23 6 Отговор
    Не идеите на Милошевич причиниха страдния на Сърбия, урановите бомби, които САЩ разхвърля.
    Дойчевеле не търпят патриоти. Те плюят по тях, защото за дълбоката държава патриотите са опасни.
    За нея са добри безродниците, безполовите, защото те не оказват съпротива.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 mi6osp

    20 3 Отговор
    Идеите на Милошевич, донесоха само мъки и страдания на Югославия.
    Само че САЩ се погрижиха да покачат тези идеи на бомбите и ракетите си и в стил Хирошима Нагазаки да ги пуснат върху Югославия.
  • 5 Раша

    11 8 Отговор

    До коментар #3 от "Голям праз със зеле":

    Киевска хунта има намерения да "зачисти"Донбас по хърватски сценарий.Затова тя има над 120 хил.главорези до Донбас."СРЕБРЕНИЦА ше има на Донбас,ако никой не защити тези рускоговорящи хора!
    Затова Русия варди техно съществование в украйна.

    Коментиран от #11

  • 6 НЯКОЙ

    6 0 Отговор
    Така че ЕС да не си прави илюзиите спрямо Сърбия и да не ни притиска за РСМ, където се вихрят същите великодържавни идеи!

    Коментиран от #27

  • 7 101010

    15 1 Отговор
    Идеята на Милошевич за Велика Сърбия - обща държава, в която да живеят всички сърби


    Какво лошо има в тази идея нима ние българите не искаме всички българи да живеем в една държава същото важи за всяка нация естествен стремеж е

    Коментиран от #12

  • 8 Пропуснали са

    16 1 Отговор
    Че Милошевич беше убит нагло без никакви угризения очевидно за всеки нормален човек
    А уж бил починал от инфаркт

    Коментиран от #10

  • 9 Българин

    17 4 Отговор
    Милошевич го съдиха и беше оправдан бе соросоидни пропагандатори от дойче зеле - трябва обаче вас да ви съдят както и "спонсорите" ви които бомбандираха Сърбия и откъснаха парче територия от нея да направят измислената държава Косово защото господарите ви си решиха че им трябва тази територия за да си направят база.

    Трябва също господарите ви да бъдат съдени защото тъкмо те предизвикаха това етническо напрежение за да могат да се намесят след това - защо ли преди това нямаше етническо напрежение. Разделяй и владей - това е политиката на англосаксонците - за това и разделихте сан Стефанска България на берлинския конгрес - не трябва да има големи и силни държави на Балканите.

    Коментиран от #22

  • 10 Делото

    17 2 Отговор

    До коментар #8 от "Пропуснали са":

    Срещу Милошевич беше в задънена улица
    Нито едно от обвиненията срещу него не можа да се докаже затова го ликвидираха

    Коментиран от #24

  • 11 Redarmy

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "Раша":

    Те как ги изтърпяха до сега, а не ги "реформираха" набързо като Чечня, Грузия и Казахстан?

    Коментиран от #25

  • 12 Политолог

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "101010":

    Е така е ама за англосаксонците е неприемливо това - политиката им е да разделят народите и да ги насъскват едни срещу други. Руснаци срещу украинци (пак руснаци), българи срещу македонци (пак българи), сърби срещу сърби
  • 13 Въпросче

    8 0 Отговор
    А някой от католическите (хърватски) военни , или някой от мюсюлманските главатари лежа ли в затвора. ? 🤔 Не !
    Целта на Саш и Запада Отново бе да се смазват православните народи .
  • 14 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    7 1 Отговор
    Четири години по-късно, още преди съдът да е постановил решението си, Милошевич почина в килията си от инфаркт.🤔🤔🤔🤔 дори дяволът не може да чете така Евангелието ‼️‼️‼️
  • 15 туууу

    4 4 Отговор
    Интерсни хора сте, явно за вас няма проблем с убийството на Джинджич от хората на Милошевич, продължавате да си затваряте очите за касапските му обноски.
  • 16 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    6 3 Отговор
    "...Малко преди смъртта си, Милошевич пожелава да бъде лекуван в Кардио-хирургичния център в Русия, но Трибуналът отказва разрешение, тъй като няма гаранции, че евентуално бягство може да бъде предотвратено. По същото време Милошевич изразява съмнения, че може би е отровен. Разразява се скандал, когато става ясно, че според предишен медицински тест от 12 януари в кръвта на Милошевич е открит рифампицин – лекарство, което нормално се употребява за лечение на проказа и туберкулоза, и което е неутрализирало ефекта на лекарствата за понижаване на кръвното налягане. След като случаят е приключен, някои предполагат, че медицинският персонал в Хага умишлено е предписал това лекарство, докато други смятат, че лекарството е взето от него, за да влоши сърдечното си състояние и да бъде изпратен за лечение в Русия, където да избяга. Под въпрос е също, дали той е имал възможност да внесе такива лекарства, след като всички негови посетители са били претърсвани поне веднъж....."

    Коментиран от #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Съд

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Гьобелс Веле":

    Войната във Велика Сърбия, маскирана като Югославия я запалиха самите сърби. Милошевич хвърли ЮНА в братоубийствена война, за да запази териториите на изкуствено създадената си държава, просъществувала под няколко имена от 1918 година до края на този конфликт, под диктата на Белград. В тази война сърбите стъписаха света с масовите си убийства, изнасилвания на около 3500 мюсюлмански жени от всички възрасти, депортация, геноцида в Сребрениза, етническо чистене. Сръбските жертви са повече от 200 000. НАТО спря кървавата баня, която застрашаваше целия регион. Всички сръбски генерали са осъдени за престъпления срещу човечеството, в Хага. Милошевич умря в затвора в Шевенинген, безславно, след посещението на руски лекар и доста дълго обвинение в престъпления към човечеството.

    Коментиран от #28, #29, #38

  • 22 Милошевич не е оправдан.

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Милошевич не е оправдан, почина в затвора в Шевенинген, очаквайки съдене по доста голямо обвинение, от тонове снимки, показания, описания, факти, доказващи вината му. Инфаркт той получи странно, след посещението на руски лекар, за което бе поискано специално позволение.

    Коментиран от #43

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Има обяснение.

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Делото":

    Това не е вярно, адвокатите на Милошевич непрекъснато отлагаха делото по най-различни поводи, предимно здравословни. До мистериозната му смърт, която настъпи след посещение в килията му, на руски лекар.
  • 25 Раша

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Redarmy":

    Малко поадекватно разсъждавай.
    Кво общо има Грузия,Казахстан...
    Чечня-автомия.Крим-също.Кое е ...общо?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Не от ЕС

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "НЯКОЙ":

    Македонизмът и антибългаризмът в РСМ, се диктува от Белград, от 1918 до днес. С благословията на Москва.
  • 28 Гьобелс Веле

    9 2 Отговор

    До коментар #21 от "Съд":

    Така ли, я да ти опресня паметта:
    Там бе гражданска война. Войната в бивша Югославия започна от Словения и Хърватска в средата на 1991г.в края на същата година, в Хърватия започва гражданска война между сърбите и ЮНА от една страна, срещу новоформирлата се хърватска армия. Непризнатата Хърватия на Франьо Туджман отнема правата на сърбите с новата конституция на страната. Сърбите в Хърватия, по-късно и тези в Босна и Херцеговина, започват война срещу хърватите.
    Тогава обаче НАТО и ЕС не се намесиха, макар че, бяха почнали клнетата от мюсюлмани на православни. А когато жертви станаха мюсюлманите в Босна(по късно Косово), изведнъж евроатлантиците забравиха мнимия си пацифизъм.

    Коментиран от #31, #34

  • 29 Гьобелс Веле

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "Съд":

    Я още да ти опресня паметта:
    "Сребреница е град с големината на нашия Ботевград. Разположен е в Източна Босна, близо до границата със Сърбия. Т. нар. „клане“ и въпросният „геноцид“ е трагедия, разиграла се през 1995 г. Но тази трагедия е всъщност последваща на трагедията в Сребреница в продължение на две години след 1992 г., за която днес никой не говори и светът не знае точно какво се е вършило през тези две окупационни години, през които редовната войска на Босна, под командването на Насер Орич (бивш телохранител на Милошевич) завзема този град, отдалечен от големите сражения и населен с 25 % сърби. Там Орич създава мюсюлмански анклав с площ 900 кв. км и с център Сребреница, където започва и етническо прочистване на сърбите. Под ножа на бошняците-мюсюлмани попадат 50 сръбски села. Няма делник, няма празник за жестокостите на бойците на Орич. Реакцията на международните правозащитни организации е вяла и може би затова те и досега не могат да дадат смислен отговор на два въпроса: има ли разлика между убийството на 8 000 мюсюлмани за 3 дни и на същия брой православни сърби в сръбските села за 3 години? И защо след като жертвите от страна на православните сърби били малобройни, както ни убеждават, всяка година православната сръбска общност организира всеобща панихида за загиналите в Източна Босна?"

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Предатели

    4 4 Отговор
    Жалко за вас, другари путинисти! Готови сте да застанете на страната на Сърбия, която с руска помощ ни причини толкова мъки и страдания. По време на турско-руската война Сърбия ни отне Поморавието, удари ни в гръб през 1885 г. и после и Западните покрайнини.Именно Сърбия откъсна Македония от нас и настрои макетата антибългарски, вече близо 100 години. Сърбия и днес се гаври с нас заради Западните покрайнини. От 120 000 през 1918 г. сега българите там са останали 20 000 души. Белград ръководи днешният македонски елита да ни пляе и ругае. Но за вас , другари путинисти, сърбите са важни, защото са руски съюзник, а вие сте готови и сте плюли на Родината си, защото най-много от всичко на света обичате Путин.

    Коментиран от #42

  • 33 Имай срам

    2 6 Отговор

    До коментар #29 от "Гьобелс Веле":

    Имай малко почит към хилядите избити, изнасилени, прогонени от сърбите бошняци и хървати. Всеки има име, но не всеки има гроб. Сърбите и до днес мълчат, къде са масовите гробове, в които са хвърлили избитите от тях бошняци и хървати, албанци. Пред тези зловещи факти, човек трябва, поне да замълчи. Така сърбите са избивали и българи, по времето на Кървавата Сърбизация на българската област Вардарска Македония.
  • 34 Зверствата на сърбите са неизмеримо, по-

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "Гьобелс Веле":

    Няма памет човек, който е погрешно информиран и се информира от сръбски, и руски медии. Словения се отдели мирно, без бой. Туджман, който преди войната бе близък до сръбските лидери, много добре знаеше, какво ги чака хърватите. Затова се опита са изтласка сърбите от хърватските огнища. Зверствата на хърватите обаче не са съизмерими по мащаб, с тези на сърбите, през целия конфликт. Бошняците организират своята отбрана.

    Коментиран от #36, #37

  • 35 Един Човек

    3 0 Отговор
    Ще ме извините,не съм чел статията,просто щото е на Дойче веле и влизам само да ги оплюя !А към Редактора и журналистите на този сайт,един съвет!Ако не искате да си изгубите читателите,спрете да публикувате на “ТеЯ” глупостите!Няма по Долна и гнусна пропаганда от тяхната,дори американските медии не бълват такива глупости!
  • 36 Гьобелс Веле

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Зверствата на сърбите са неизмеримо, по-":

    Бре, така ли, я да опресняваме още паметта:

    "Десетдневната война (на словенски: Desetdnevna vojna), понякога наричана Словенска война за независимост (на словенски: Slovenska osamosvojitvena vojna), е кратък военен конфликт между словенската териториална отбрана и Югославската народна армия (ЮНА), която е подкрепена от италианската армия от другата страна на границата, тъй като Италия подкрепя СФРЮ и не е съгласна със сепаратизма на словенците поради сепаратистки течения на собствената си територия. Конфликтът идва от обявяването на независимост на Словения през 1991 г."
  • 37 Гьобелс Веле

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Зверствата на сърбите са неизмеримо, по-":

    "човек, който е погрешно информиран и се информира от сръбски, и руски медии"


    През 2003 в България излезе една документална книжка-Да убиеш един народ - на Майкъл Паренти.., и веднага след това я забраниха и свалиха от книжния пазар. Преди доста години се сдобих с нея от черния книжен пазар, на десеторна цена.

    Майкъл Паренти е американски политолог, академичен историк, който пише по научни и популярни теми. Преподавал е в университети. Той бе и свидетел на войната в Югославия. В тази документалистика-Да убиеш един народ - Агресията срещу Югославия има неща, които изобщо не са допуснати никога до медиите.
  • 38 Гьобелс Веле

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "Съд":

    "НАТО спря кървавата баня, която застрашаваше целия регион. Всички сръбски генерали са осъдени за престъпления срещу човечеството, в Хага. Милошевич умря в затвора в Шевенинген, безславно, след посещението на руски лекар и доста дълго обвинение в престъпления към човечеството"


    Да припомня /за/ Лицемерието на САЩ:
    Гражданската война в САЩ 1861-1865 г. е по причина опитите на Южните щати да се отделят и излязат едностранно от Съюза/федерацията/ САЩ!
    В Гражданската война в САЩ са загинали почти 150 хил. Граждани на САЩ, в т.ч. и цивилни!
    Главнокомандващият силите на съюзната/федеративната/ армия и президент на Съюза/федерацията/
    САЩ Ейбрахам Линкълн и до днес е тачен и почитан там национален герой на САЩ!
    ...
    Войните в бивша Югославия през 1991-1995 г. бяха по причина опитите за едностранно отделяне и излизане от федерацията Югославия на републиките/без Сърбия/!
    Във войните в бивша Югославия/СФРЮ/ са загинали 100-110 хил. Граждани на Югославия, в т.ч. и цивилни!
    Главнокомандващият силите на югославската армия и президент на Югославия Слободан Милошевич бе нарочен от САЩ, НАТО и сие за "военнопрестъпник" и пратен на Съд/МНС в Хага, който съд, впрочем, САЩ НЕ признават и до ден-днешен, като легинимен да съди Граждани на САЩ!/!
  • 39 Ерец

    3 0 Отговор
    Кога Зоран Джинджич е бил президент ? Бил е кмет на Белград и премиер на Сърбия !
  • 40 Ххххх

    3 0 Отговор
    Дойче зеле изпусне Русия подхвана Сърбия !Тези две да ги забранят навсякъде !
  • 41 защо не

    1 0 Отговор
    Сега пък за Милошевич ли се сетиха? И защо да няма "дълга сянка", само западните политици ли имат право? Него нали го бомбардираха, нали спретнаха срамна война 1999т., е, защо не са се справили със сянката?
  • 42 bella ciao

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Предатели":

    Не съм Путинист, а Интербигадист. Имаше американци французи, испанци, югославяни. Да се научиш да не дрънкаш глупости.
  • 43 Подло

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Милошевич не е оправдан.":

    Е, щом е от "руски" лекар, всичко е ясно. Нещата се подреждат, в името на цивилизования свят и правилните ценности. Ха Ха!