Last news in Fakti

22 Април, 2021 13:43 7 254 17

Обсадата на Сараево - четири години терор, глад и убийства

  • сребреница-
  • босна и херцеговина-
  • сараево-
  • обсада-
  • радован караджич-
  • ислям-
  • история-
  • слободан милошевич-
  • сърбия-
  • война-
  • терор-
  • убийства-
  • мелина борчак

Тези жертви днес са до голяма степен забравени

Обсадата на Сараево - четири години терор, глад и убийства - 1
Снимка: Shutterstock

Босненският поет Абдулах Сидран ненапразно казва: "Нашето минало никога не може да отмине". Защото последиците от него са видими и до днес. В края на 1991 година Радован Караджич, който тогава е председател на Сръбската демократична партия, открито заплашва в парламента да унищожи военно “мюсюлманския народ”.

На гражданите на Босна не им остава друго, освен да се борят за независимостта си от Югославия. В отговор на това сръбският президент Слободан Милошевич изпраща югославската армия срещу обявилата вече независимост Босна. Мирните демонстрации на босненците са окървавени от куршумите на югославската армия. Сараево става жертва на най-дългата обсада в по-новата история на Европа - четири години терор, глад, изтезания. Половин милион бомби и снаряди унищожават града. 11 541 души, сред които и 1 601 деца, биват убити. 50 000 души са ранени. Сараево е бил обграден от всички страни с танкове, ракетни установки и снайперисти. Градът е разположен в долина, така че убийците в планината са имали перфектна видимост към беззащитните жертви.

Раните на войната са видими и до днес

И до днес в Сараево се виждат разрушените къщи и руините. Усещат се и нелечимите травми на хората, преживелите обсадата, пише Мелина Борчак в емоционално есе за „Тагесцайтунг“. Гледката към планината Требевич също ѝ напомня за извършения тогава геноцид, защото именно там се събирали бойците на Милошевич, Караджич и Шешел. Сред тях бил и един млад мъж, който доброволно напуснал мирната Сърбия, за да замине за Босна и да се включи в битката в помощ на своите съпартийци. По-късно той става министър на информацията в правителството на Милошевич. Според Human Rights Watch, тъкмо по негово време е заведено дело срещу петима главни редактори, чиито вестници си позволили да нарекат избитите албанци “хора”. Обвинението срещу главните редактори било, че са допуснали дезинформация.

„Този мъж се казва Александър Вучич и днес е президент на Сърбия. Той и до днес отрича да е имало геноцид в Босна и подкрепя сръбските сепаратисти и националисти. Въпреки това европейски функционери позират пред камерите с него, без дори да споменават за извършените престъпления“, отбелязва с горчивина Борчак. Показателно е, че депутати от хърватските и сръбските партии в босненския парламент отмениха закон, обявил отричането на геноцида и прославата на военните престъпници за наказуемо деяние. Политиците от ЕС мълчат и по този въпрос.

Отричането на престъпленията води до нови престъпления

Името на Милошевич се е превърнало в синоним за геноцид, масови убийства и войни. Но той не е бил сам в тези престъпления. И днес по-голямата част от сърбите отричат геноцида и масово твърдят, че е ставало дума за Гражданска война, в която всички замесени страни са били еднакво замесени и жестоки. Случилото се в Босна обаче продължава да поражда насилие и до днес. Избиването на мюсюлмани по времето на войните в бивша Югославия де факто служи като вдъхновение за крайнодесни националисти от по-ново време - за престъпниците, избили невинни хора в Ютьоя, Крайстчърч, Хале. Затова геноцидът в Босна си остава актуална тема и днес, пише в заключение Мелина Борчак.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    46 14 Отговор
    Пак ли пропаганда? Дали събитията са били такива, каквито ги оипсва тази "медия"?

    Коментиран от #2, #3, #13

  • 2 Да да

    24 35 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Събията бяха точно такива и това не е пропаганда а история. В началото на 90-те години Югославия се превърна във фашистка държава като диктатора Милошевич, подпомаган от Русия започна война срещу всичките си съседи - Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина и накрая завърши с Косово. Ако не беше намесата на НАТО войната щеше да продължава и в България да има поне половин милион косовари.

    Коментиран от #4, #5, #9, #15, #17

  • 3 Ал Кайда

    16 10 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Мюсюлманите никой не ги вчита за част от Европа
  • 4 Ал Кайда

    21 17 Отговор

    До коментар #2 от "Да да":

    Виновни са Косово и Босна и територията санджак мюсюлманите само те не се съвместими с християнските Хърватия , Словения, Сръбска, Сърбия, Войводина, Черна Гора,
  • 5 гадно

    31 6 Отговор

    До коментар #2 от "Да да":

    Историята винаги я пишат победителите и често няма нищо общо с истината.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 КГБ

    7 16 Отговор
    Бандата на Милошевич разсипа Югославия и избяга в Русия с милиарди

    Коментиран от #8

  • 8 ЦиреУ

    18 4 Отговор

    До коментар #7 от "КГБ":

    А косоварите са едни просяцииии.Даже в Европа пропищяха от бандитизма им.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гоце

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Приятел, май не си ходил в Сараево?! Отиди и виж хълмовете около града, върху които е била сръбската артилерия. Вижда се почти всяка улица. Оттам са изстреляни хиляди снаряди и повярвай ми, обикновените хора не са имали никакъв шанс. Надали някой военен или религиозен лидер е пострадал. В това няма никаква манипулация.
  • 14 Аналитик плюс

    9 1 Отговор
    Дойче Веле е всеизвестен фейк. Ако събитията в Сараево говорят срещу сърбите, войната има и други епизоди, за които Велето преднамерено никога няма да напише. Например: "На 7 януари 1993 г., православната Коледа, формирование на армията на Босна и Херцеговина под командването на Насер Орич напада селото Кравица близо до Братунац. В атаката загиват 46 сърби, от които 35 военни и 11 цивилни. Нападението навръх празника е целенасочено, тъй като сърбите са по-слабо подготвени. Босненските сили използват зоната за безопасност на Сребреница (където военното присъствие е забранено (от НАТО)), за да проведат атаките срещу сръбски села, след което се изтеглят обратно към зоната на безопасност, преди армията на Република Сръбска да е пристигнала. Сърбите докладват, че босненските сили са подпалвали сръбски домове и са избивали цивилното население."
  • 15 Петър

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Да да":

    Не разбрах ако има половин милион косовари в БГ проблем ли е за теб. И ако да какво се чудиш на Милошевич.
  • 16 Ауди

    1 1 Отговор
    А обявяването на държава в държавата не е ли престъпление, а нападенията на мюслитата над без защитни граждани не е ли престъпление
  • 17 Отдел " Убииства"

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Да да":

    Знаеш ли коя е първата и последната жертва на всяка война? Истината!!!