Last news in Fakti

28 Декември, 2021 12:15 2 849 31

"Сръбски свят" и поддръжниците на Милошевич възраждат национализма на Балканите

  • сърбия-
  • иво йосипович-
  • милошевич-
  • хърватия-
  • балкани-
  • национализъм-
  • сръбски свят

Национализмът и дори териториалните претенции се появяват отново в почти всички страни

"Сръбски свят" и поддръжниците на Милошевич възраждат национализма на Балканите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Национализмът и териториалните претенции се проявяват отново в Западните Балкани и зад това стоят теоретиците на "сръбския свят" пробуденият дух на Милошевич. Това каза ексклузивно в интервю за портала CdM университетският професор и бивш хърватски президент Иво Йосипович, предаде агенция БГНЕС.

"За съжаление, национализмът и дори териториалните претенции се появяват отново в почти всички страни. Няма единствен виновник, но мисля, че е ясно кой е главният. Теоретиците на "сръбския свят" и пробуденият дух на Милошевич са най-отговорни за бурната политическа сцена на Западните Балкани. И трябва да се каже, че в някои страни, за съжаление, има нарастващи тенденции, противоречащи на европейските ценности", каза Йосипович. "Разбира се, известно влияние оказва и постоянната глобална конкуренция на големи и по-малки сили за влияние на Балканите. Но без местни националистически агресивни политики настоящата криза не би съществувала. Разбира се, не бива да се подценява ролята на нарастващата корупция и организирана престъпност на Балканите".

"Не се съмнявам, че богатата история и култура на Черна гора, независимо кой е на власт, ще бъдат солидна основа за запазване на черногорската идентичност", каза Йосипович. Според него е важно Черна гора да приложи реформите и да приключи преговорите с ЕС възможно най-скоро. Йосипович подчерта, че този път не е нито лесен, нито бърз, но че наградата в края на пътя е голяма. Според Йосипович днешната ситуация не може да се сравнява със зловещите времена от 90-те години. "90-те години бяха експлозия на национализъм, въоръжена агресия и ужасяващи престъпления. Днес няма такова нещо. Но историята ни учи, че злото винаги ни дебне и че затварянето на очите, дори преди първоначалните сигнали, че то е отново назрява, може да доведе до непредвидими последици", каза професорът.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Без История

    25 5 Отговор
    един народ е като един човек без Биография.Никой.Зомби.Зомбиращите от Запад ще се провалят със Сигурност.За пореден път..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Деградация Гешев

    23 0 Отговор
    Прокуратурата пое случая с прегазеното куче, пращат пари от чужбина за лечението му! Прокуратурата масово потулват жалби срещу ОПГ-та на Борисов и Гешев!
  • 4 Механик

    22 19 Отговор
    Дениска, колкото и да не ви се иска,сърбите никога няма да ви простят войната. Никога!
    Не са поддръжници на Милошевич, а са патриоти.

    Коментиран от #15

  • 5 Ердоган

    7 22 Отговор
    Малко по-нежно с национализма! Белград е турски град, и Синан Сакич и Шабан са наши певци! Да не си отворя сърцето и да приема целите Балкани под сянката на луната!

    Коментиран от #8, #21

  • 6 врбе

    10 8 Отговор
    чека србе !
  • 7 Българин

    18 14 Отговор
    Отново антисръбска пропаганда на ЦиРейУ, с която да зомбират българите !
    Сякаш не Саш и Турция заграбиха сръбска земя и я превърнаха в мюсюлманска "държава" и огромна военна база - Косово.

    Коментиран от #25

  • 8 Леко,Ердо

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ердоган":

    Пробваш ли се отново,пак ще ядеш шашки казашки.Этот раз с плеча до пояса..
  • 9 ВЪРБА

    25 8 Отговор
    Сърби, има да плащате за зверествата ви срещу българите в Македония.

    Коментиран от #11

  • 10 Кинжал

    11 28 Отговор
    България трябва да направи военен и икономически съюз със Сърбия и час по-скоро да напусне ЕС и НАТО ! Така ще се превърнем в непреодолим фактор на Балканите и в Европа , като същевременно ще имаме братята руснаци зад гърба си , а също и икономическата подкрепа на Китай!

    Коментиран от #30, #31

  • 11 Летописец

    8 14 Отговор

    До коментар #9 от "ВЪРБА":

    Всички вражди между българи и сърби са раздухвани от "запада" - в началото Австро - Унгария, после Западна Европа, сега Саш и Турция.
    Все ще дойде ден българи и сърби да се осъзнаят . Тогава подстрекателите на враждите между тях ще се люлеят под върбите.

    Коментиран от #13, #14

  • 12 Us Army

    6 8 Отговор
    Американската армия ще ги оправи пак.
  • 13 въобще не

    20 5 Отговор

    До коментар #11 от "Летописец":

    Всички вражди между българи и сърби са заради сръбския апетит към българкси земи.
    Ако ще търсим интригите на великите сили то те са били изцяло насочени срещу старата българска империя. За да не бъде тя възродена. За да не стане България "прекалено голяма". И топва не е никаква тайна по време на всичките му официални конференции по темата.
    Заради икономическия, културен, политически и демографски потенциал на България.

    Не, не казвам ,че трябва сега да се мразим. Младите, които не са захранени с българофобия са част от нашия общ културен и демографски ареал. Само че те не мърдат и на йота от грубата изкривена пропаганда на последните 90 години.
    А и ние 30 години правим тъ-пи мафиотски филми, вместо да си изразим историческата гледна точка и да си рекламираме културата и ценностите. Апропо, то и това едва ли е случайно. Толкова ресурс и толкова добри кинаджии, можеха да създадат мощен културен гравиотационен център. Не им разрешиха ли, какво ли.
    Показват само как някакви озлобени хора се пребиват или застрелват -и др. под . тъпо-тии.
    ...................
    Темата е дълга
  • 14 За всички

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Летописец":

    заблудени сърбофили, напишете в гугъл Благородна Божинова. Четете.
  • 15 история

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    За чудовищното явление Югославия основни виновници са Русия и западните държави. В ухажването си към нея те създадоха бъркотията на балканите в ущърб на България, която орязаха. Днешна Сърбия трябва да мине през очакван разпад още веднъж, защото в състава си влизат чужди земи.

    Коментиран от #16

  • 16 както

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "история":

    Когато се разреши и проблема Македония, изкуствено създаден, защото за него също са отговорни Русия и западните държави. Само тогава, ще има стабилност на балканите. Великите сили имат неизплатен дълг към България.
  • 17 Вакича

    20 4 Отговор
    НИЕ СЪС СРЪБСКИТЕ МИШКИ ИМАМЕ СТАРИ СМЕТКИ ЗА УРЕЖДАНЕ , ЗА МРЪСОТИИТЕ , КОИТО СА ВЪРШИЛИ НАД НАШИЯ НАРОД В ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ И ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ.
  • 18 Перо

    5 3 Отговор
    Какъв национализъм, когато целите Западни Балкани може да бъдат събрани под една круша в белградския санджак!
  • 19 Батан

    19 3 Отговор
    До Българин Механик и Кинжал.
    Сърбия през 1878 отнема с благословията на Русия българското поморавие -земите на изток и юг от Ниш, напада България в гръб през 1885, окупира Македония през 1912 зад гърба ни, докато България, във военен съюз със Сърбия воюва с турците в източна Тракия. Навсякъде в тези земи сърбите подлагат българите на жесток терор и дебългаризация. Виждате какво става в днешна Македония - внуците на българите ругаят България и горят български знамена. Всичко това е благодарение на Сърбия.
    Какви сте вие , българи или сърби,  или зомбирани от Сърбия македонци?

    Коментиран от #29

  • 20 Реалист 2

    7 6 Отговор
    Йосипович - хърватски професор и президент !? Ясно, хърватските католици са първи дружки на саш и турция на Балканите.
  • 21 карамфила

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ердоган":

    Да,прав си,Белград е турски град и означава на турски Бялград.Това означава че никой в Белград не говори турски и града е сръбски,християнски,и никога няма да бъде мюсулмански.
  • 22 Анонимен

    0 11 Отговор
    Целиятнсвят ще е мюсюлмански.
  • 23 Матей

    3 9 Отговор
    Сърбия е една от страните в които Русия може да прати стратегическо въоръжение,ако щатите се заинатят в преговорите,другите вероятни дестинации са Венецуела и Куба,в полярните райони,може да им затвори северния полярен морски път.

    Коментиран от #24

  • 24 Наблюдател

    3 7 Отговор

    До коментар #23 от "Матей":

    Ха дано Русия добре въоръжи сърбите ! 👍
    Ако не, оставаме между мюсюлмански Турция от югоизток и мюсюлманска Албания от запад. А ако натото докопа Крим и го направят турска военна база, тогава и от север.
  • 25 Ами ...

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Pravi Srbin си ти, а не българин. Моите прадеди българи, винаги преди война с Византия, първо наритвали сърбите. Профилактично. 😀 Прочети историята на Косово, преди да пишеш глупости.

    Коментиран от #26

  • 26 Българин

    1 6 Отговор

    До коментар #25 от "Ами ...":

    Ами, ще ти кажа, шиптърче : Ако янките не всяваха раздори между православните българи и сърби, вие албанците отдавна да бяхте извън играта.
    "Наритвали" ? 😀 Благодари на съдбата, че Иван Шишман повярвал на османците, и предал другите православни като не пратил войска на Косово поле. Заради него всички гледат на българите като предатели.

    Коментиран от #28

  • 27 Ами ...

    7 1 Отговор
    Пророчество на сръбски предсказател:
    "И когато всички сърби се съберат под една слива, на нашата земя ще има вечен мир и спокойствие."
    Изглежда пророчеството ще се изпълни скоро. 😀
  • 28 Ами ...

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    Ще ти се србче. 😀 Вас србите, който ви е хванал, все ви е бил, като маче у дирек. 😀 И най-много моите прадеди - българите. Но все се пънете. 😀 Косово е било българско, но сръбско не. Няма и да бъде. Обаче на България имате да връщате Западните покрайнини.
  • 29 Ами ...

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Батан":

    Сърбин е трола. Като стана дума за Косово, скочи като ужилен. Знае български, но не му е роден, личи си.
  • 30 Outfielder

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Кинжал":

    Вие,сте несъмнен иqиот коминтерновски
  • 31 Outfielder

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Кинжал":

    И сте медийно неграмотен и сляп като къртица на светло.