Last news in Fakti

23 Февруари, 2022 13:13 3 539 33

Светът ще се отправи в променен състав към добре познатия ни двуполюсен вариант

  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • двуполюсен модел-
  • война

За съжаление, войната в Украйна изглежда неизбежна, продължителна и жертвите от двете страни ще бъдат значителни

Светът ще се отправи в променен състав към добре познатия ни двуполюсен вариант - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За съжаление става все по-ясно, че може би сме свидетели не на "криза около Украйна", а на "операция Украйна". Всички приказки за НАТО, размяна на срещи, театрална дипломация с връчени искания и отговори изглеждат като димна завеса пред процес, свързан с дълбока криза на руската идентичност, липса на етос и неспособност да се намери "баланс на интересите" извън формулата на "баланс на силите".

За днешна Русия изглежда не е достатъчно да бъде един от големите равнопоставени фактори на световната политическа сцена и не е готова да участва в политически разнороден, многополюсен, но силно конкурентен свят.

Путин нарича разпадането на СССР най-голямата геополитическа грешка на 20 в. От позицията на днешната икономическа и геополитическа реалност това е абсолютно ирационално и безпочвено - несравнимо по залог и мащаб с провалът на "края на историята" на Фукуяма.

Ако трябва да цитирам един от най-известните американски политолози-реалисти: -"the move from bi-polar to uni-polar to multi-polar world is not a crime, it is more than a crime, it is a blunder...".

Тук дори не е нужно да се отчитат вторичните трепети от изказването на Путин в посока Китай, на който се отрежда незаслужено и подарено място на масата на големите.

С оглед на реалностите през последните години Съединените щати трябваше основно да преразгледа и модифицира външната си политика към условия на съжителство и модел на постепенно разрастваща и технологично усложняваща се конкуренция за сметка на приемане на реалностите на политическото устройство в останалите части на света. Най-общо казано казано - САЩ и съюзниците им спряха да се интересуват от "особеностите на местните режими". Променена е визията и концепцията за "световна привлекателност" и предвид реалностите изоставиха нескончаемия "износ на идеология".

Добър или лош, дори в условията на свирепа и непозната за последните сто години вътрешна криза и социално-политическа турбуленция, фундаментът на Конституцията на Съединените щати не позволява безконтролност и неуправляемост на процесите и осигурява здравословна законодателна рамка, около която могат да се извършват значителни обществени трансформации. Дори застоялата и вмирисана "административна държава" (известна и като 'дълбока държава') започва полека да се проветрява и адаптира под силата на вътрешните процеси.

Китай - с неговата автократична, но стабилна, повтаряема, предсказуема, добре оформена и идеологически поддържана управленска структура е също достатъчно възпроизводим модел, който може и да не се харесва на либералния свят, но се отчита и приема в неговата цялост - военна, икономическа и политическа.

Решението на кризата с идентичността в Русия обаче никак не е лесно. Никакво значение няма цената на петрола, газопроводите, има или няма Кинжали или други високоточни и мощни оръжия. Никое оръжие не може в дългосрочен план да компенсира липсата на повтаряем и устойчив социален, политически и устройствен модел. Русия има своите достойнства, стойност и място в света, но подобно на САЩ, ще трябва да смири и укроти своя "russian exceptionalism" и да приеме, че в днешния свят на изравнени възможности, в т.ч. ядрени, "балансът на силите" е само една дименсия от "баланса на интересите", а запазването и утвърждаването на историческите традиции в клуба на големите минава през многопластово съжителство и здравословна конкуренция на социалнополитически и икономически модели.

Риториката и поведението от последните седмици ме кара да смятам, че "проблем НАТО" по-скоро няма и не съществува.

Поставянето и поддържането на неизпълними и неприемливи условия може да маскира временно тези процеси, но не може да ги прикрива дълго. Възможно ли е тези 150 хил. войници в комбинация с препратките към Ленин, СССР и КПСС да са част от дипломатическия инструментариум на натиск за постигане на заложени стратегически цели? Възможно е, но след признаването на ЛНР и ДНР не изглежда правдоподобно и вероятно.

За съжаление, войната в Украйна изглежда неизбежна, продължителна и жертвите от двете страни ще бъдат значителни. Действия извън полето на дипломацията обаче, няма да решат големия вътрешен руски въпрос - само ще го отместят във времето, а светът по необходимост и с бързи крачки ще се отправи към добре познатия ни двуполюсен вариант. В променен състав.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мнение

    3 61 Отговор
    Жужето ще се озори с цяла Украйна.

    Коментиран от #5

  • 2 А бе

    60 1 Отговор
    Война няма да има,но ако случайно стане,нито ще е дълга,нито ще е кървава. Руснаците ще предложат пари и войниците ще си продадат оръжията.
    Корупцията в Украйна е в пъти по голяма от Нигерия да речем.

    Коментиран от #33

  • 3 Майна

    49 1 Отговор
    Това искат САЩ, за да прикрият всичко ,което ГЛОБАЛИСТИТЕ прокарват ..Управляващите сключиха сделка с Дявола , но тази сделка ще ги унищожи...Всичко,което са планирали,зависи САМО ОТ ЧОВЕЦИТЕ...ОТ ВСИЧКИ НАС ЗАВИСИ ДАЛИ ЩЕ ОЦЕЛЕЕМ ИЛИ ЩЕ ни заличат като такива
  • 4 Грозд-ан

    40 0 Отговор
    Както гласи един от по-непопулярните вицове по темата - "Украйна е във война с Русия от 2014-та, десетки хиляди загинали, много унищожени танкове, самолети и тн. А Русия още не знае, че воюва.". Та и тук така, Путин си постигна целта - буферна зона между Русия и Нато. Сега ще си стои отстрани и ще остави "младата демокрация" да изпадне в колапс.
  • 5 ХИХИХИИ

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "мнение":

    НЯМА ДА Е САМО ЦЯЛА ОКРАЙНА КОХАРНИК
  • 6 Иванушка

    25 3 Отговор
    "...големите равнопоставени фактори на световната политическа сцена..."
    - Много by american статия изпълнена с неонелогизми и англизми. За съжаление в момента има само един световен Хегемон САЩ и без "равнопоставени фактори"
    Не разбрах кого има впредвид автора за двуполюсния модел, дали САЩ - Русия , дали САЩ - Китай или пък Русия - Китай ?
  • 7 БгТопИдиот

    39 0 Отговор
    Припикваха прага на мецан ,дърпаха го за опашката и сега ще има .....оле ко стана с нас третопловите.

    Ама явно спазиха традицията че първото предложение е най-доброто.Ама нема кой да се учи от историята.
  • 8 ХАХАХАХАХАХАХАХАХ

    41 0 Отговор
    Първо каква е твоята идентичност, та говориш за криза в идентичността на една силна империя? Второ нищо не ти е ясно! Светът не се връща в двуполюсен модел, а в многополюсен модел, какъвто е бил преди ВСВ! И трето не се занимавай с неща от които бъкел не разбираш, освен да усвояваш грантове от лидера в надпреварата с катафалки.
  • 9 Японеца

    38 1 Отговор
    Чета и не вярвам, тези доктори, доценти, професори и т.н. диоти с титли да имат поне малко понятие от история, та да не фъфлят небивалици. Много ретени настояват открито за силова намеса на Запада в Украйна. Това ще е краят на Запада във вида в който го познаваме. Война няма да има мили бг диоти с титли, жадни за внимание неакадрници!
  • 10 ХАХАХАХАХАХАХ

    31 1 Отговор
    САЩ първо да укроти все по нарастващата инфлация и структурната си криза, да реши надигащият се проблем в двата и задни двора и след това, ако и остане някой цент, който няма да и стигне, да се захваща с Китай и накрая с Русия. Щото Тайван се движи с огромна скорост към материка.
  • 11 смадокчо

    35 0 Отговор
    Ха-ха-ха, поредният дълбокомислен анализ, ало Карлуково...!
  • 12 Да ама не

    34 0 Отговор
    "...жертвите от двете страни ще бъдат значителни" - тук определено не позна Илиев! Без никакво пристрастие - Путин е един от малкото ръководители в световната история, който с минимум жертви от военни действия, постигна максимални резултати. За тези му действия, дори от запад му завиждат, защото тяхната стратегия е - първо да бомбардират цели държави или столици, или да направят преврати с доста жертви, а после да обърнат посоката на някоя страна
  • 13 пьешу

    23 0 Отговор
    "За днешна Русия изглежда не е достатъчно да бъде един от големите равнопоставени фактори на световната политическа сцена и не е готова да участва в политически разнороден, многополюсен, но силно конкурентен свят." само някой много не-остър може да каже това за русия. или пък продал си ония части, южно от кръста, на краварите. именно те са тези, които се страхуват от реална конкуренция, поради което се опитват с всякакви средства да контролират и сдържат света. друга причина да се напише подобно нещо няма.
  • 14 смерш

    9 3 Отговор
    Какъв е основния проблем на Руската Федерация всъщност-тлеещите процеси на неизбежно силно вътрешно сътресение основано на силни етнически и религиозни вътрешни противоречия!
    Около 160 млн население с прибилително 30-35 % ислямски състав!
    Неперкъснато приждащи от Средна Азия/бившите ссср р-ки/икономически емигранти силно повишават този процент-към края на 2020 г.това са близо 15 млн регистрирани официално и няколко пъти по толкова неригистрирани!
    Затова страната не желае дебнещо нато до своите граници-при избухване на такива вътрешни вълнения,англосаксонците веднага ще се възползват и ще пробват дълго лелеяното разпадане на Федерацията!

    Коментиран от #18

  • 15 Русофил

    3 11 Отговор
    Голям кеф! Към територията ще потекат реки от рускини бежанки.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Един др инженер

    20 1 Отговор
    Не е компетентен да дава геостратегически оценки.Само малко умници могат да подценяват силата на Русия.Тя може спокойно да се справи с НАТО в Европа,при положение че тъпите амери не решат пак да използват ядрено оръжие
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дернев

    16 0 Отговор
    "добре познатия ни двуполюсен вариант. В променен състав." Вярно, но в този променен състав Русия е пак там начело със СЕЩ в обединената Европа. А на вторият полю7 не са САЩ, а Китай. Това кара сегаЩатите да направят всичко възможно да не допуснат създаването на обединена и силна Европа. И засега го постигат. Дано най-после се появи новият Де Гол на Европа .
  • 20 Дамммммм

    18 0 Отговор
    АФторе-точно тук си в грешка...-за "руската идентичност" .... И точно Путин върна тази идентичност на гражданите си в последните десетилетия.Това му беше задача номер 1-и я изпълни брилянтно.Лично съм виждал как в С Петербург като започна химна на РФедерация всички станаха на крака-а имаше разни националности-ингуши,башкири,авари,нагайци ,дагистанци и т.н...Бяхме в кръчма и гледахме състезание по ММА-но всички станаха -нищо че повечето бяха на градус.Та не си измисляй проблемиза руската идентичност...-олекваш с такова мнение
  • 21 бай онзи

    11 0 Отговор
    само ти ни беше плюл в тоя платен клюкарник
  • 22 доктор НееЕнчев

    6 0 Отговор
    Инжилер пише за геополитика?

    Кучето ми прави мозъчни операции, дайте адреса на въпросния, като гледам ще е първи в пациентската листа.
  • 23 Lo640vek

    1 16 Отговор
    Колко да е двуполюсен? От едната страна Путин с подкрепящите го йеменски бунтовници, а от другата страна - всички останали!? След 1 месец Путин няма да е господар на Кремъл.
  • 24 Пако

    13 0 Отговор
    ВСЯКАКЪВ РОД ПАЛЯЧОВЦИ СЕ ИЗКАЗВАТ ПО НЕПОНЯТНИ ТЕМИ ЗА ТЯХ.
  • 25 Иван

    10 0 Отговор
    Живеем в много интересно време, когато всеки един инженер се смята за сериозен политолог. Какво ни чака по-нататък? Стойностни политически анализи от седмокласници?
  • 26 Леле -леле

    9 0 Отговор
    Вече сме първи по политолози на глава от населението . И този господин не щял вече да е инДжинер . За по-модерно станал политолог . Поне някой лев към заплатата на инженер . 😀
  • 27 Верно ли

    6 0 Отговор
    Аааайде, още една звезда изгря на небосклона да ни обяснява за "еднополюсния, двуполюсния и многополюсния свят", дето пък целия трябва да се кланя на Дълбоката държава. На прост език се нарича "баланс" - когато някой се приближава до притежание на цялата мощ, естествено е в един момент да я изгуби. И май Корона цирка беше спусъка. Може би трябва да се вторачим в процесите, случващи се в потъваща Европа (не за друго, а защото сме част от нея), а не да се вторачваме в Русия. Ще хвана накрая и аз да напиша един политоложки труд, дали ще ми го публикувате, а?
  • 28 Гошо

    4 0 Отговор
    Авторът,хубаво цитираш някой си на английски,ама пишеш в български сайт и си длъжен да го преведеш. Никой четящ Факти не е длъжен да знае английски.

    Коментиран от #32

  • 29 разрядник газов

    3 0 Отговор
    Като инженер да отправя забележка към колегата - да укаже потенциалните разлики, пробивното напрежение и максимална стойност на тока. Да знаем може ли да си врем гагите там, или да работим с предпазни средства.
  • 30 Българин

    6 0 Отговор
    "the move from bi-polar to uni-polar to multi-polar world is not a crime, it is more than a crime, it is a blunder..."

    Хайде бе многополюсния свят бил по лош от престъпление - било грешка. Много им се иска на краварите да са световни господари и цял свят да им е подчинен и да работи за тях а те само да печатат долари.

    "Китай, на който се отрежда незаслужено и подарено място на масата на големите."

    И защо да е незаслужено и подарено мястото на Китай - той е голям във всяко отношение - незаслужено е мястото на Англия или Франция или Германия които отдавна не са големи в никакво отношение.

    "Риториката и поведението от последните седмици ме кара да смятам, че "проблем НАТО" по-скоро няма и не съществува."

    Точно НАТО е най-големия проблем и тъкмо чрез него САЩ налагат политиката си и тъкмо чрез него провеждат експанзията си. Трябваше НАТО да бъде закрит още със закриването на Варшавския договор а не да се разширява до границите на Русия.

    НАТО ужким е отбранителен съюз но до сега няма нито един път да се е отбранявало но пък десетки пъти е нападало други държави.
  • 31 hihi

    1 0 Отговор
    Не я дочетох. Всеки който говори за "края на историята" на Фукуяма (освен да дискредитира труда и автора) по всяка вероятност е или измамник или малоумник.
  • 32 авторчето

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Гошо":

    Руски също не съм длъжен да зная но постоянно се цитира тук.
  • 33 Случаен

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "А бе":

    1 ден да беше изчакал)))