Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Март, 2022 19:00 2 546 125

Проф. Янакиев: "Всички трябва да сме ужасени от това, което Русия върши в Украйна"

  • украйна-
  • калин янакиев-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • българия-
  • владимир путин-
  • трети март-
  • комунизъм-
  • кремъл

Тази година не просто не можем да изказваме благодарност на Русия, а трябва заедно с целия нормален свят да сме възмутени и даже ужасени от онова, което тя върши в Украйна

Проф. Янакиев: "Всички трябва да сме ужасени от това, което Русия върши в Украйна" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вие призовахте, заради руската инвазия в Украйна, към бойкотиране на нашия национален празник, доколкото той досега повече или по-малко протича като честване не на България, а на Русия. Тази година открихте ли разлика?

Някаква срамежлива разлика сякаш открих. Поне не присъстваше руската посланичка, която наскоро използва оскърбителна дума към България и членовете на евроатлантическия алианс. Но имаше нещо изключително неприятно – изглежда съществува една позорна човешка способност, когато виждаш нещо с очите си, когато съвестта ти го освидетелства по безапелационен начин и сам не можеш да отречеш, да се опиташ да го надвикаш. Такова надвикване на реалността и на самия себе си наблюдавахме в сцените, които се случиха на 3 март на връх Шипка. Това, което няма как да бъде отречено, е, че тази година ние не просто не можем да благодарим на Русия, а трябва заедно с целия нормален свят да сме смутени, възмутени и даже ужасени от онова, което тя върши в Украйна.

Още новини от Украйна

Трети март подходяща дата ли е за национален празник? Защо, например, не възниква въпросът: днешните поколения кое освобождение трябва да поставят по-напред – от Османската империя или от комунизма?

Изглежда българите, а и с други народи е така, са свикнали да празнуват миналото, само когато стане достатъчно далечно, за да се превърне в легендарика. Забравяме, че само допреди 30 години ние фактически бяхме в положение на колония на Съветския съюз. Трезвото размишление ще ни убеди, че комунизъм в България не би могло да има, ако той не беше донесен на дулата на съветските танкове. Но ние сякаш сме нация, която спи за близкото си минало, а когато се събуди, се събужда за далечното си минало. Затова честваме освобождение от Османската империя, а преминаваме като в кратък предутринен сън през онези 45 години, в които бяхме колония. Не изживяваме падането на комунизма като освобождаване, а като нещо естествено свършило, за което при това споровете и спекулациите продължават – не беше ли по-добре тогава, не стана ли по-лошо после…

На празника поддръжници на националистическата партия "Възраждане", развели български и руски знамена, крещяха на премиера "предател" и "Вън от НАТО". Защо за националистите националните ни интереси съвпадат с руските, а не с евроатлантическите?

Първо трябва да уточня, че за мен партия „Възраждане“ не е националистическа партия, което до голяма степен е така и за другите подобни формации. Характерното за тях е, че не са „про“, а „анти“. Българският тъй наречен национализъм всъщност е европофобия с всичките ѝ митологии – джендър идеология, развала, унищожаване на националната идентичност и т.н. Специално партия „Възраждане“ обаче е откровено путинофилска политическа формация. В това отношение тя не си прилича с ВМРО и даже с „Атака“, които се стараеха все пак да се окичат с някакви националистични символи. „Възраждане“ е изключително амбицирано руско прокси, качило се на вълната на антиваксърството, което пък няма нищо общо с национализма. И сега по време на войната в Украйна вече си влезе в оригиналната роля, за която собствено е създадена. Тази партия, освен че е заплаха за националните ни интереси, е и оскърбление за цивилизацията. Нейният лидер редовно си позволява във ФБ призиви за откриване отново на лагера в Белене. Заканва се, че ако партията му дойде на власт, демократите ще трябва да се трудят за благото на родината, намеквайки, че ще трябва да го правят именно в трудови лагери.

На какво въобще се дължи значителната подкрепа у нас на путиновия режим, включително и на инвазията му в Украйна? В каква пропорция отговорност за това носят образованието, медиите, църквата?

Образованието има много голяма роля за насаждането на архимитовете за Русия като освободителка, като създателка на Сан Стефанска България, като духовна страна, като спасителка на света от нацизма. То следва романтическата историография, която възниква през 19 век като следствие от утвърждаването на етническите национални държави в Европа и има широко разпространение най-напред в Германия, а след това на славянофилска почва и в Русия. За мен е необяснимо защо историографията в България и до този момент е в плен на тази изключително анахронична школа, която успя да се съхрани и през половинвековния комунизъм с много малки добавки. И децата продължават да учат за Русия според нейните митове. Централните медии също с готовност се опират на тези митове, може би защото така им е най-лесно.

За мен е много травматична ролята на църквата, но тук трябва да направя уговорка, че русофилията е присъща на висшата ѝ йерархия, на митрополитите, повечето от които са получили образованието си в Русия, и които и до ден днешен си остават изключителни русофили. Това е валидно за по-голямата част от тях, макар и не за всички. Тази година, например, пловдивският митрополит произнесе учудващо за повечето хора слово за агресията на Русия, даже намекна, че трябва да сменим националния си празник. Но висшият клир като цяло се придържа към една консервативна русофилия и подкрепя това, което прави Русия, независимо дали има нещо общо с църквата. В момента той е по-скоро на страната на Путин, въпреки че неговата инвазия в Украйна е война на един православен народ срещу друг православен народ.

Казахте, че с нахлуването в Украйна Путин започва война с цивилизацията и ще стигне докъдето тя му позволи. Това осъвременена версия на Третия Рим ли е, чиято цел е да превърне Русия с подкрепата на Китай вероятно във водеща световна сила, а либералната демокрация да остане в историята?

Трудно ми е да направя такава аналогия. Но действително Русия, не от днес, гледа на света бинарно – тя и целият останал свят, който винаги е против нея и иска да я унищожи, да възпрепятства величието ѝ. Бинарността влезе и в политиката на Владимир Путин, който иска да внуши, че либералната демокрация е деградиращ фактор и той може да спаси света от нея. Но ако до този момент това беше топос главно в риториката на консервативните му идеолози от типа на Александър Дугин, вече е във всеоръжието на агресора. Митът, че „Русия граничи с Бога“ – фразата, някога наивно произнесена от Райнер-Мария Рилке, буквално е преобърната и сега Русия граничи с Ада. След заплахата на Путин, че ще натисне ядреното копче, той се инсталира като държащ ключа за бездните сатанини и почти го е пъхнал в ключалката. Ако вярва в изречението, което често повтаря – за какво ни е светът, ако в него я няма Русия – разбирай великата Русия, ние се намираме в гангрена на руската бинарност. Докъде ще стигне Русия в момента е въпрос, на който никой не може да отговори. Но ако не срещне решаваща съпротива, тя би могла да отиде много далеч, а Украйна да е само първата крепост по пътя ѝ.

Руската православна църква и руската интелигенция имат ли в перспектива потенциал да спрат Путин?

Със съжаление трябва да кажа, че не. В последните десетилетия ролята на руската интелигенция чувствително отслабна. Днес ги няма големите имена, с които руската култура беше известна в предходните десетилетия. Мнозина от тях, чийто глас беше проевропейски, или замлъкнаха, или влязоха в колаборация с путиновия режим.

А що се отнася до Руската православна църква – тя е в трагично състояние. Дори трудно бих могъл да я определя като същинска православна църква. Нейният епископат буквално е придворно жречество на режима. Тя самата е конструирана почти еднолично. Шеговито ще кажа, че това е папство в една отделно взета страна. Патриархът има право по волята си да размества, сваля и качва митрополити и епископи, което е немислимо в другите църкви. Освен това РПЦ провежда своя, макар и в различен мащаб, агресивна политика, съпоставима с тази на държавно равнище. Само преди два месеца тя, за да отмъсти на Александрийската патриаршия, която призна независимостта на Украинската православна църква, извърши нещо безпрецедентно в историята на Православието изобщо: обяви, че създава своя екзархия в Африка, която е канонична територия на Александрийската патриаршия. Все едно утре тук да се появи паралелна на БПЦ структура, начело на която да стои руски екзарх и той да е алтернативен църковен предстоятел на българския патриарх Неофит. Според каноните на Православната църква подобна инвазия подлежи на най-строга санкция. Древните патриаршии – Константинополската, Александрийската, Антиохийската и Йерусалимската – се готвят за събор, на който да реагират на тази руска инвазия. Още повече, че руският митрополит Иларион Алфеев, когото наричат външния министър на РПЦ, се закани, че подобни екзархати ще бъдат създавани и на други места. Как да противодейства РПЦ на путиновата агресия, след като върви в крак с нея?

Ядрената заплаха аргумент ли е за смекчаване на тона спрямо Кремъл?

Ядрената заплаха е невероятен риск за света, на който не може да се отговори, защото това ще взриви света. Но аз все пак се надявам, че Путин няма да успее да съкруши Украйна, а и да я съкруши, няма да може да продължи нататък, тъй като собствената му държава ще изпадне в невероятна мизерия. Съзнавам колко безчовечно и цинично е да се каже това спрямо Украйна, но когато някой е пъхнал ключа в ключалката на ада, нещата стават непредсказуеми и неконтролируеми.

* Проф. дфн Калин Янакиев е преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, член на Международното общество за изследвания на средновековната философия (S.I.E.P.M.), автор е на много книги, сред които и „Политико-исторически полемики. Европа, Русия, България, Съвременността“

Автор: Георги Лозанов


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЕПУТИНИЗАЦИЯ НА РУСИЯ

    17 77 Отговор
    ТОВА Е РЕШЕНИЕТО

    Коментиран от #25

  • 2 Бaро Вкаров

    102 19 Отговор
    Всички сме ужасени и чакаме Путин да дойде и в България!Слава на братска Русия!👍👍👍👍👍👍

    Коментиран от #11, #90

  • 3 КУНЧЕВ ЗАКОНА МАЙ НЕ ВАЖИ ЗА ОКРАИНЦИ

    96 10 Отговор
    АЗ СЪМ УЖАСЕН ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ВЛИЗАТ ЧУЖДЕНЦИ БЕЗ СЕРТИФИКАТИ,БЕЗ ВАКСИНИ И НЯМАТ 14 ДЕНА КАРАНТИНА. ДОЦ. КУНЧЕВ ВЛЕЗЛИТЕ ЧУЖДЕНЦИ- ИМАТ ЛИ СЕРТИФИКАТИ????? АКО НЕ ЗАЩО НЕ СА ПОД КАРАНТИНА 14 ДЕНА НА ПАЛАТКИ МОНТИРАНИ ДО ГРАНИЦИТЕ???? КУНЧЕВ НАЛИ ИМА КОВИД, ЗАЩО ВАШИТЕ ЗАПОВЕДИ ЗА КОВИД НЕ ВАЖАТ ЗА ОКРАИНЦИТЕ ????? КУНЧЕВ ИМА ЛИ КОВИД? ДА ИЛИ НЕ????
  • 4 Иванчо

    100 12 Отговор
    Аз съм ужасен и от зверствата на украинците по време на Втората световна война и през последните години спрямо руското население в Украйна. Вижте последния Бесогон в ю туб.

    Коментиран от #92

  • 5 Теодоро

    88 13 Отговор
    МНОГООО МАЗЕН ПАСКВИЛ. ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ
  • 6 Доцент Мангъров

    77 13 Отговор
    Професор миризливец
  • 7 Иванушка

    14 64 Отговор
    Аз съм УЖАСЕН от Импотентността на Руската Армия.
    Разбирам че това не е тяхната война но все пак толкова безсмислени жертви и разрушения и то за както се очертава за Нищо Шокират. Киев трябва да падне инак цял Свят ще се подиграва на самоубийствената "инвазия"
  • 8 Тр/ол

    52 12 Отговор
    Така е ,жестоко е в украина...но не мога да се спра да тро/ля !...като се сетя ,че украините са избивали в концлагерите бухенвалд,освиенцим...евреи,поляци, руснаци, чехи,румънци,цигани...не мога да спра .....съчувствам на украинскете деца (на мъже и жени нази не !)...но като се сетя за нашите хора в концлагерите ...троля ли троля...

    Коментиран от #16

  • 9 Отряд К 19

    80 11 Отговор
    Бях ужасен и от това което ставаше в Сърбия,ама тогава мълчахте
  • 10 Путлер е терорист и убиец

    14 74 Отговор
    Тезата, че Русия нямала друг избор и защитавала руснаците живеещи в Украйна и затова нападнала е напълно несъстоятелна. А защо просто Русия не отвори границите си не призова да се изселят всичките няколко милиона руснаци живеещи на украинска територия в Русия? Така те щяха да бъдат нъплно защитени без да пострада абсолютно никой. В Украйна да си правят каквото искат на своята територия след като там вече няма руснаци. Просто това е едно скриване на имперските амбиции на режима в Кремъл зад лъжите, че защитавали на живота на руснаците живеещи в Украйна. Напротив в момента режима в Кремъл жертва живота на много руснаци само заради интересите си , които нямат нищо общо с интереса на обикновените руснаци. Украйна в НАТО не е и не може да бъде никаква военна заплаха за Русия, защото балтийските стани отдавна са в НАТО и реално НАТО отдавна е на руската граница. Просто Украйна в НАТО значи край за всички имперски амбиции на Русия и тя се стреми по всякак начин да ги запази, защото режима в Кремъл се нуждае от тези амбиции за да може да си запази властта.

    Коментиран от #103, #125

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Потребител

    55 9 Отговор
    Предател долен подкупен, как може да има такива гниди ,за съвест и морал не питам
    Киряк Стефчов
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българин

    66 12 Отговор
    "Всички трябва да сме ужасени от това, което Русия върши в Украйна"

    Вярно е, но защо ли никой не беше ужасен от това което се вършеше в Сърбия, Ирак, Либия, Сирия. Защо ли никой не беше ужасен от това което се вършеше в Донбас - и сега всичките изведнъж се ужасихте.

    Всяка война е ужасна но когато господарите ви нападат държави вие даже се радвате и пляската - помня как Хилърито пляскаше с ръце когото научи че са убили Кадафи - сега ще пляскате ли с ръце ако застрелят Зеленски.

    Лицемери сте всички такива като теб и леят крокодилски сълзи - пълни лицемери.

    Коментиран от #20, #47

  • 15 Hoho Boho

    11 41 Отговор
    Копейката вече не се котира.
    Предателите никога

    Коментиран от #44

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 на бай дън мекия ли джвакахте

    51 6 Отговор
    Абе, и на мен не ми харесва войната, ама на вас харесваше ли ви разни нацистчета са се подвизават в Украйна, да палят хора, да бомбандират райони с преобладаващо руско население...? Гледайте документалния филм на Mark Bartalmai Ukrainian Agony: Der verschwiegene Krieg. От 2015, има други на тая тема. Монетата винаги има две страни!
  • 18 History

    8 45 Отговор
    Възмотени и ужасени сме от военнопрестъпника Путин и шайка, но май това не е достатъчно .....
  • 19 Стоян Александров

    52 8 Отговор
    Не само, че ме сме ужасени ами ПОДКРЕПЯМЕ БРАТСКА РУССИЯ С ДВЕ РЪЦЕ. ДАВАЙ ПУТИН, ДАВАЙ. МАЧКАЙ ЗАПАДА ЯКО. СПРИ ИМ И НЕФТА И ГАЗА И ГЛЕДАЙ СЕИРИ. До месец ики два ЕС се разпада.

    Коментиран от #61

  • 20 Hoho Boho

    29 15 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    От ръководството за тролове пише, че в подобни случаи трябва да питате -
    а когато НАТО нападаше Югославия, а?; а помните ли Троянската война?
    ..и ще отклоните темата, всички ще почнат да ви се обясняват. АМИ ЧЕТЕТЕ!

    Коментиран от #32

  • 21 9689

    53 7 Отговор
    Пишман професоре,що не се ужаси за ставащото в Донбас? Разликата е,че Русия щади мирното население разбира се колкото е възможно .Дребосъко,ужаси ли се за Ирак,Югославия............
  • 22 Ти ,

    28 5 Отговор

    До коментар #11 от "Азов":

    Ко праиш бе , добре ли си , ..дръж се прилчно мульо, не сме в гето
  • 23 бълвоч

    38 4 Отговор
    Това същество георги лозанов наскоро пусна един булмач, в който твърдеше че неваксинираните са ЗАПЛАХА за ваксинираните. Хич не се изненадвам от поредния му бълвоч!

    Коментиран от #39

  • 24 РУСКА МАЙКА

    9 34 Отговор
    ВЗЕХА МИ СИНА НА ФРОНТА, ВЪРНАХА ГО В ....ЧУВАЛ

    Коментиран от #37

  • 25 кнаус 485

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "ДЕПУТИНИЗАЦИЯ НА РУСИЯ":

    ЍБЕ , ГАСПОДИНЕ.....ОТИ СИ ТОЛКО ЛОШ СПЕЦИАЛИСТ ПО ДАВАНЕТО НА РЕШЕНИЯ.....
  • 26 ДЕСЕН СЕКТОР

    11 37 Отговор
    “Великата” руска еврейска армия всъщност е една циркова група от отряд Самоубийци ! Станаха за смях на целия свят и пращат едни уродливи деца с ментални проблеми криви зъби като във филма ХЪЛМОВЕТЕ ИМАТ ОЧИ . Вижте ги само на снимките където са заловени от украинската националистическа армия . Да се смееш ли да плачеш ли

    Коментиран от #76

  • 27 ПЕТ МИЛИОНА УКРАИНСКИ МЪЖЕ

    6 38 Отговор
    СТИСКАТ ЗДРАВО ОРЪЖИЕТО....ПУТИН, КЪДЕ СИ ТРЪГНАЛ
  • 28 Мислиш

    26 8 Отговор

    До коментар #16 от "Хитлер":

    Ли на мкати в шроката д го вкрм....ето за това и заради такива нацисти Путин и Россия трябва да запалят и изравнят със земята ОКраена! Нека да скоро...мк ви да е нештасни!

    Коментиран от #30

  • 29 ПУШЕЧНО МЕСО В УКРАЙНА

    6 29 Отговор
    СА РУСНАЦИТЕ....ОТСТРЕЛВАТ ГИ КАТО ГОРСКИ ЗАЙЦИ
  • 30 Хитлер

    3 16 Отговор

    До коментар #28 от "Мислиш":

    Ко речи ко ? Я пробвай пак неграмотен ма-нгал

    Коментиран от #41

  • 31 кнаус 485

    4 11 Отговор

    До коментар #11 от "Азов":

    АПА ТОА...ЩО У УСТАТА....ША ГО ЗАДАВИШ....ПА МОЖЕ И ДА ТЕ УАПЕ,,,ДА ЗНАЕШ,ЧЕ МНОГО БОЛИ ,....ТА СИ ПОМИСЛИ.....
  • 32 Козяшки трол

    34 6 Отговор

    До коментар #20 от "Hoho Boho":

    Пък в козяшкото ръководсво пише да се плюе постоянно по Русия, да се обвинява във виски грехове на света даже нашите да са по големи, да се издокарат нацистите от Азов като жертви и да не се споменаватникакви наши действия по света.

    Коментиран от #36

  • 33 Соросоид

    33 6 Отговор
    Това е Оня професор, неизкъпаният и смърдящ ли? Онзи соросоид, на издръжка НПО на шорош? Ясно!
  • 34 Сайта

    23 5 Отговор
    Фракти , допуска и толерира окраенски нацисти да пишат Тук!...щом така пуснете и руските !
  • 35 ДЕПУТИНИЗАЦИЯ НА РУСИЯ

    9 23 Отговор
    ПУТИН ГО ТРЕСЕ ДЕМЕНЦИЯТА. НЕАДЕКВАТЕН Е
  • 36 БСП ПРЕБОЯДИСАНО КОМУНДЕ

    6 19 Отговор

    До коментар #32 от "Козяшки трол":

    НИЕ СТОИМ ТВЪРДИ ЗАД ПУТЛЕР
  • 37 Гръч

    17 3 Отговор

    До коментар #24 от "РУСКА МАЙКА":

    По същия начин ни връщаха роднините от ковид отделенията и не само.Благодарение на западната "култура"
  • 38 пьешу

    15 5 Отговор
    "а трябва заедно с целия нормален свят да сме възмутени и даже ужасени" можете да сте каквото си искате. защо ни занимавате с комплексите и фобиите си?
  • 39 Вирусолог

    20 5 Отговор

    До коментар #23 от "бълвоч":

    Всички които преди ни убеждаваха че трябва да се ваксинираме и даже и бустер задължително да си сложим сега се преквалифицираха и ни убеждават колко е лоша Русия и какви добри са бандеровците.

    Дали не им плащат от едно и също място.
  • 40 БСП КОМУНЯГИТЕ В ШОК......

    7 19 Отговор
    СВЕТЪТ СРЕЩУ ПУТИН....САМО БСП СА ЗАД НЕГО
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 БСП ВИЦЕТО

    7 9 Отговор
    ПРАЩАМЕ ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА ПРЕЗ ПОЛША
  • 43 Хайнрих Химлер

    7 26 Отговор
    Фактите са че Украйна е като Небесно царство и с небесен народ. Там всеки жив организъм се бори срещу окупатора убиец . Имам чувството че ако дадеш автомат на някое горско животно и то ще стреля срещу руския комунист. Изключително велик народ и горда нация . Жени деца старци всичко живо е грабнало автоматите и защитава родината си от комуниста убиец терорист . Чест и слава на Украйна тя ще пребъде и ще победи. Такава е БОЖИЯТА ВОЛЯ ! БОГ Е НА СТРАНАТА НА УКРАЙНА

    Коментиран от #49, #105

  • 44 Читател

    16 4 Отговор

    До коментар #15 от "Hoho Boho":

    Е на теб нали ти плащат в центове - какво се притесняваш.

    Коментиран от #48

  • 45 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    9 18 Отговор
    ПУТЛЕР Е НЕАДЕКВАТЕН...САМ ША СА СВАЛИ
  • 46 Препоръка

    24 10 Отговор
    Проф. Янакиев да грабне автомата и да отиде в Украйна да защитава убийците братя Кличко и Зеленски.
  • 47 За всичко е виновна Русия

    10 19 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    След 8 години опити чрез финансиране и подпомагане на сепаратистите и безсмисленото погубване на живата на хиляди руснаци и украинци, руските амбиции се провалиха напълно, а дребното комплексарче в Кремъл, не може да приеме това, защото това значи да загуби властта. То е готово да пожертва всичко и всички само да запази собствената си вечна власт.

    Коментиран от #57

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Антитрол

    14 14 Отговор

    До коментар #43 от "Хайнрих Химлер":

    БОГ Е НА СТРАНАТА НА УКРАЙНА

    Вие на Байдън вече и Бог ли му викате.
  • 50 Хитлер

    2 10 Отговор

    До коментар #41 от "Речих":

    Ко речи ко ? Дай пак неграмотен Ци-ганин
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 РАМБО

    5 16 Отговор
    ПРАЩАТ МЕ В УКРАЙНА...ИМАЛ СЪМ ОПИТ В ТРЕПАНЕТО НА РУСНАЦИ
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Анонимен

    24 9 Отговор
    Тоя "православен християнин" не спря да плюе по Русия. И то не от вчера, а откакто го помня.

    Коментиран от #67

  • 55 Вълк

    8 23 Отговор
    Путин е страхливец и никога няма да нападне натовска страна. Възмущаващо е лицемерието на наши съграждани които разочаровани от мизерния си животец подкрепят полудел руски диктатор и войната му

    Коментиран от #62

  • 56 Hoho Boho

    6 18 Отговор
    Всички които преди ни убеждаваха че трябва да се ваксинираме и даже и бустер задължително да си сложим сега се преквалифицираха и ни убеждават, че Путин е светец.
    Ще гори в Ада!

    Коментиран от #59

  • 57 Българин

    21 10 Отговор

    До коментар #47 от "За всичко е виновна Русия":

    Да не би Путин да стреля по "сепаратистите"- не бяха ли нацистите от Азов

    Коментиран от #65

  • 58 ДЕПУТИНИЗАЦИЯ НА РУСИЯ

    9 19 Отговор
    И РУСНАЦИТЕ СЕ ВДИГАТ СРЕЩУ ПУТЛЕР...ТЕХНИТЕ СИНОВЕ ГИНАТ ЗА КЕФА НА РУСКИЯ САТРАП
  • 59 Антитрол

    18 7 Отговор

    До коментар #56 от "Hoho Boho":

    Не позна - точно този ни убеждаваше че трябвало да се ваксинираме - сега същия плюе по Путин - финансирането е от едно и също място.

    Коментиран от #68

  • 60 БСП КОМУНЯГИТЕ В ШОК......

    9 16 Отговор
    ПУТИН СА ДЪНИ В УКРАЙНА....ХИЛЯДИ ИЗБИТИ РУСНАЦИ ЗА КЕФА НА РУСКИЯ САТРАП
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Антитрол

    16 9 Отговор

    До коментар #55 от "Вълк":

    Полуделия диктатор е отвъд океана - иска да завладее целия свят пък едни го подкрепят за центове.
  • 63 БСП ПРЕБОЯДИСАНО КОМУНДЕ

    4 13 Отговор
    НИЕ СМЕ С ПУТИН...ША УМРЕМ С НЕГО
  • 64 Bai...

    21 7 Отговор
    Професор Янакиев, прочетох първите 2-3 реда и трябва да ти кажа, че преди да коментираш трябва да се подстрижеш, обръснеш и изкъпеш! Нещастник!

    Коментиран от #104

  • 65 За всичко е виновна Русия

    8 16 Отговор

    До коментар #57 от "Българин":

    А кои ги създадете финансираше въоръжаваше и поддържаше сепаратистите в източна Украйна? Да не би това да не беше Путлер? Ако нямаше сепаратисти нямаше да има 8 години война в източна Украйна нямаше да се появят и националистите. Те са продукт войната разпалена от имперската политика на политиката на Путлер.
  • 66 Някой

    4 9 Отговор
    Вярва,ли че Копейкин е ходил в Украйна.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Hoho Boho

    4 10 Отговор

    До коментар #59 от "Антитрол":

    Никой честен човек не е защитавал фармамафията и никой честен човек няма да застане на страната на един убиец.
    ...независимо колко му плащат
  • 69 А ми не сме ужасени

    18 7 Отговор
    даже мислим,че действията на Русия много закъсняха.Още 2014 г трябваше да приключат с тая измислена държава.Ужасени могат и ще бъдат ес страните

    Коментиран от #71

  • 70 Някой

    10 7 Отговор
    Псевдо професоре комунизъм в България нямаше да има ако нямаше фашизъм и сега е същото добрите германци искат да влязат в войната но сега вместо евреите ще гонят руснаците а Вие сте един лизач.
  • 71 Напротив

    9 16 Отговор

    До коментар #69 от "А ми не сме ужасени":

    Не просто още 2014 Украйна трябваше да е в НАТО и на нейна територия я да има огромна армия на НАТО която да възпира Кремълския варварски империализъм за винаги. Русия нападна една суверенна държава само заради имперските амбиции на режима в Кремъл. Обикновения руснак няма какво да спечели от войната в Украйна той само ще загуби.Това е война само на кремълския режим и самозабравилото се джудже което е готово да жертва всичко и всички само да остане на власт.

    Коментиран от #74, #96

  • 72 Мършояд в костюм

    8 5 Отговор
    Да, обаче не сме! Лаладжията не разбра, че това е хирургия с усложнения, поради невменяемост на пациента.
  • 73 Трайно безработен

    13 8 Отговор
    Защо държат заложници цивилните за жия щит в градовете! Като са мъже да се бият а не да се крият зад жени и деца. Това се вика Фаш и с ти
  • 74 Мексико

    4 6 Отговор

    До коментар #71 от "Напротив":

    Що няма руска вокски?
  • 75 !!!?

    8 4 Отговор
    Ключът към Ада !!!?

  • 76 1234

    13 7 Отговор

    До коментар #26 от "ДЕСЕН СЕКТОР":

    Явно доста холивудски филми си гледал и в главата ти е пълен буламач.
  • 77 !!!?

    14 5 Отговор
    Защо ни е тази Русия ако го няма този Свят !!!?

    Коментиран от #83

  • 78 Гранта ви говори

    14 11 Отговор
    Всички трябва да сме ужасени от това, което САЩ извърши в Украйна с Майдана,.. Югославия , Ирак, Либия, Афганистан...

    Коментиран от #80

  • 79 Eu lv f

    7 4 Отговор
    Заблуден и промит мозък. Тъ. ак.
  • 80 Hoho Boho

    5 9 Отговор

    До коментар #78 от "Гранта ви говори":

    В ръководството за тролове пише, че в подобни случаи трябва да питате -
    а когато НАТО нападаше Югославия, а помните ли Троянската война?
    ..и ще отклоните темата, всички ще почнат да ви се обясняват.

    Добре се справяш!
    Ще получиш премия, товаришч!

    Коментиран от #82

  • 81 Гранта ви говори

    11 8 Отговор
    Представянето такива грантаджии вместо титлата "професор" трябва да ги изписват "соросоид"
  • 82 Ааааа

    5 6 Отговор

    До коментар #80 от "Hoho Boho":

    Всичко ново е добре забравено старо ,та и ти добре заработваш говедарино.
  • 83 !!!?

    10 5 Отговор

    До коментар #77 от "!!!?":

    Поправка:

    Защо ни е този Свят ако я няма тази Русия !!!?

    Коментиран от #88

  • 84 България е наред

    12 7 Отговор
    Аз съм ужасен от вашата гнусна пропаганда.Изкарахте убийците фашисти жертви, а жертвите агресори.Е на това му се вика пропаганда по американски,на която и Адолф може да завиди.Скоро ще ви изметем,цялата продажна сган,кочто приглася на империята на злото САЩ.Днеска Китай предупреди САЩ,че дружбата им с Русия е като камък и Китай няма да застане на страната на неправдата,прокламирана от САЩ и изпълнявана от пуделите от ЕС.Украйна трябва да изчезне от картата на европа и да се почне после от България и Румъния,заедно с балтийските кречетала.Ще има Видов ден по Руски и да видиме тогава къде ще са НАТО и САЩ да ви спасяват.
  • 85 Въх въх

    5 2 Отговор
    Ми аз не съм, напротив, радвам се, като гледам какъв нацизъм се е развихрил там!
  • 86 А дали

    1 1 Отговор
    Трябва ама не сме
  • 87 ПЛАНдемия➡ВОЙНА➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО

    10 4 Отговор
    И какво пък толкова върши Русия в Украйна? Има видеа от украинските градове - хората си разхождат кучетата и бебетата. Да ви имам и "войната". Като "пандемията" с грипа. След това Холивуд ще ни представи и "извънземни".
  • 88 Hoho Boho

    4 8 Отговор

    До коментар #83 от "!!!?":

    Поправка:

    "Защо ни е този Свят ако я няма тази Русия !!!?"

    Смисълът е:
    За какво трябва да съществува света, ако мене, Путин, ме няма.
    ...чети между редовете, дребния шрифт

    Коментиран от #91, #94

  • 89 ГанюБалкански

    5 13 Отговор
    във всички цивилизовани, демократични, държави хората са възмутени и протестират, само в балканска българия идиотите са в подкрепа на тиранина убиец путин

    Коментиран от #99

  • 90 ПутиноФоб

    5 8 Отговор

    До коментар #2 от "Бaро Вкаров":

    да дойде идола ти путин да ти го вкара !!
  • 91 Смисълът е друг

    5 7 Отговор

    До коментар #88 от "Hoho Boho":

    За какво трябва да съществува света, ако аз великия Путлер не съм на власт в Русия.
  • 92 Сталинист

    7 9 Отговор

    До коментар #4 от "Иванчо":

    що не гледаш сталин колко милиона руснаци изтрепа, русоробе ??

    Коментиран от #95

  • 93 Българин

    9 6 Отговор
    Аз съм горд!!!! Русия е велика империя
  • 94 Добре

    9 3 Отговор

    До коментар #88 от "Hoho Boho":

    Защо ни е този САЩ ако го няма този Свят !!!?

    А сега кой шрифт да чета??
  • 95 Та Путлер от кого се учи

    7 9 Отговор

    До коментар #92 от "Сталинист":

    В момента хиляди хора умират заради Путлер, който започна една напълно безсмислена война от която даже няма какво да спечелят обикновените руснаци, а само теистичния и престъпен кремълски режим.За Путлер властта е всичко, а човешките животи просто статистика се пак той се учи и възхищава не на кого да е, а на Сталин. Обаче скоро самите руснаци ще го свалят от власт насилствено заради това което и причинява и на което ги обрича.
  • 96 Ами

    12 3 Отговор

    До коментар #71 от "Напротив":

    Ами той и обикновеният американец няма нищо общо с инвазията в Ирак,Либия и други това е само американското военно лоби нали?
  • 97 Hoho Boho

    5 1 Отговор
    Тролове,
    "Винаги се намират полезни идиоти"
    Ленин
  • 98 Helmut

    14 5 Отговор
    Всички истерични русофоби трябва да се срамувате от подкрепата си за престъпните киевски нацисти, извършили геноцида в Донбас!

    Коментиран от #100

  • 99 Руся

    5 6 Отговор

    До коментар #89 от "ГанюБалкански":

    Мале каква загуба. За нас не е важно колко ни мразят, а колко са с нас. Любовта е по силна от омразата. Злобарчетата, другари на откачени пуло украинци, пуло фашисти само ще ви тече пияна. Как ще Ви боли още дълго. Ние сме тук сега и ще бъдем и за напред. Русия диктува играта. Вие само се тресете.
  • 100 За войната в Домбас

    5 7 Отговор

    До коментар #98 от "Helmut":

    вината е единствено и само на Русия. Жертвите там като и тези сега в цяла Украйна са следствие на действията кремълското изчадие Путлер.
    Защо Русия не отвори тогава границите си и не си прибра сънародниците си за които твърди, че е много загрижена, а се стреми чрез тях да извършва подривна дейност, като междувременно ги използва по най-бутален начин превръщайки ги в заложници на своите имперски амбиции и в пушечно месо? С парите с които Русия финансираше цели 8 години сепаратизма и войната в източната част на Украйна можеше да построй нови гадове на руска територия за абсолютно всички руснаци живущи в Украйна които са се чувствали потиснати и които не са желали да са част от Европейска и независима Украйна, но не това беше целта. Престъпния кремълски режим просто използваше тези хора обричайки да живеят на фронта на водеща се война между официалната власт и терористичните сепаратисти финансирани от нея.
  • 101 БПФ

    9 4 Отговор
    Какъв професор си ти бе, по какво? По наглост и безочие ли !!! Българският народ си каза думата и на Шипка - Български и руски знамена, залп от снежни топки по кeлешът 5ков. А къде беше ти, бе - да се ужасиш от това, което украйна върши 8 години със собствените си граждани? Само ти ли не виждаш маршируващите из нея нацистки легиони? Не ги ли виждаш и сега как се крият като мишки - тия "герои" зад жени и деца? В Одеса, в Бесарабия, в Донбас бяха убивани и българи - а ти "професоре" ревеш за убийците им !!!

    Жалко, че в тая наша загиваща държава, родоотстъпничеството е безнаказано, иначе такива мeрзавци нямаше да смеят да ни заливат с вoнята си !!!
  • 102 Някоя си

    8 2 Отговор
    А да сме ужасени от това де "Азов" върши в Украйна
  • 103 БПФ

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Путлер е терорист и убиец":

    А защо хората трябва да напуснат домовете си заради един нацистки режим? Те права нямат ли? Длъжни ли са да търпят укрите да ги наричат пoдчовеци? А ние призовахме ли Българите от Бесарабия да си дойдат в Родината?

    Коментиран от #107

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Моряка

    2 0 Отговор
    Пълната хармония между вътрешната и външната мръсотия в естетиката се нарича Пошлост.
  • 107 Путлер е терорист и убиец

    3 8 Отговор

    До коментар #103 от "БПФ":

    Ако някои не се чувства украинец, а се чувства руснак, който е репресиран, защо не заминава за Русия, а се натиска да го анексират? Населението на Украйна беше малко над 43 милиона души, като 77,8% от тях са украинци, 17,3% руснаци, а останалите са от над 100 други народности. Тоест руснаците са под 7.5 милиона. За Русия която е над 146 милиона население не би било проблем да приюти дори и всичките тези 7.5 милиона руснака от Украйна и да ги защити .Но не това е целта, тези хора са само използвани от престъпния античовешки режима в Кремъл за когото живота на никого не струва нищо без значение дали е руснак украинец или какъвто и да е.Колкото до без арабските българи в момента когато се оказаха заплашени ние им осигуряваме възможност да дойдат тук и някой се възползваха вече. Кремълския режим дори и това не направи за руснаците след 2013-2014, а използва сънародниците си като ги принуди да живеят на фронтовата линя създадена от него за да доказва чрез техните жертви колко в лоша е новата власт в Украйна. Само за 10 дни от руската инвазия в независима Украйна например Полша е дала убежище на повече от милион хора застрашени от войната. За 8 години война в Домбас Русия колко бежанци е приела на своя територия? Няколко десетки хиляди и то сега преди да нападне Украйна, а не в времето докато хората трябваше а живеят на фронтовата линия и да ги обстрелват от двете страни. Питам защо това е така кат уж толкова са занижени Кремъл за тях?

    Коментиран от #117

  • 108 знаещ

    6 3 Отговор
    А това, което правеха украинците в Донбас....

    Коментиран от #109

  • 109 За всичко е виновна Русия

    4 6 Отговор

    До коментар #108 от "знаещ":

    А кой създаде финансираше въоръжаваше и поддържаше сепаратистите в източна Украйна? Да не би това да не беше Путлер? Ако нямаше сепаратисти нямаше да има 8 години война в източна Украйна нямаше да се появят и националистите. Те са продукт на войната разпалена от имперската политиката на Путлер.

    Коментиран от #118

  • 110 Никой

    4 3 Отговор
    Никой няма право да казва на някой какво ТРЯБВА най малкото този пропаднал така наречен професор,
  • 111 Мери

    5 3 Отговор
    А, г-н Янакиев не е ли ужасен от бедността на българите, от плачевните резултати от нашето образование, здравеопазване, от създателите на нашата култура, които за повечко парички я превърнаха в халтура. Преди по-малко от час в магазин Билла умря човек. Бързо го покриха и се виждаха само обувките му, вехти, ожулени, кърпени. Сякаш половината българи бяха скрити в тези обувки. Та, г-н Янакиев не отхвърляйте мисълта на Маркс, че "битието определя съзнанието", защото при друго битие българите биха имали и друго мислене.
  • 112 Не се радвам на страданията на

    5 2 Отговор
    украинците. Те са жертва на болните амбиции на Зеленски, едно нашмъркано и арогантно лике с фашистки рефлекси.
  • 113 Коцето

    4 3 Отговор
    Всички трябва да сме ужасени от това, което Америка причини на цяла Европа със запалването на войната в Украйна. Натовската експанзия на цената на какво, драги евроатлантици? На една смазана държава и разбити икономики на всички в Европа. Големият "брат" зад океана е враг на цала Европа. Събудете се!!!
  • 114 Даа

    1 0 Отговор
    Верно ли!? Ся отивам да припадам от ужас.
  • 115 Хайл

    3 1 Отговор
    Дойче звере вие май държите тон,какво ТРЯБВА ДА ПРАВИМ ЛИ????? ЩО НЕ СИ ЕЕЕБЕТЕЕЕ МАМАТААА ГН УСНА
  • 116 Не ужасени

    2 1 Отговор
    Но е крайно гнусно и срамотно от страна на русия. Не обявяват война, било операция, после осигуряват коридори, но към агресорите, блъскат в тюрмата съграждани пацифисти, щял Путин да изключва руснаците от интернет. Тъпотия някаква.
  • 117 ВЕРНО ЛИ

    3 0 Отговор

    До коментар #107 от "Путлер е терорист и убиец":

    АМИ ТОВА ВАЖИ И ЗА БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ И ТАКА НАТАТЪК КАТО НЕ СЕ ЧУВСТВАТ МАКЕДОНЦИ ДА СИ СЪБИРАТ ПАРЦАЛИТЕ И В БЪЛГАРИЯ
  • 118 ВЕРНО ЛИ

    1 1 Отговор

    До коментар #109 от "За всичко е виновна Русия":

    АМИ РАЗБИРА СЕ ТРЯБВАШЕ ДА ГИ ИЗОСТАВИ ДА ГИ ТРЕПЯТ ТИЯ ОТ АЗОВ / Е СЕГА ТЕ ТРЕПЯТ ТИЯ ОТ АЗОВ КОЙТО СЕЕ ВЕТРОВЕ ЖЪНЕ БУРИ /
  • 119 4INGIZ

    0 1 Отговор
    И що не бяхте ужасени кво става в Ирак,Либия ,Сирия ,Афганистан..Югославия-
    сега сте "УЖАСЕНИ"??От кво ве тъпчовци скапани..
  • 120 фен

    1 0 Отговор
    Гледайки,ЦЕНИТЕ,на горивата,хран.стоки,НАИСТИНА,СМЕ УЖАСЕНИ!
  • 121 бай Минчо

    0 1 Отговор
    Янакиев е радетел за праминаване към Римокатолицизма и премахване на Православието в България – един вид сатанист.
  • 122 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Така е !!! И трябва да е във възторг от това, което САЩ сътвориха в Ирак !! И в Либия ........... и в Сърбия ...и по целия свят. Какво да правят горките с годишен военен бюджед над 750 милиарда долара.........??
  • 123 Професор ли?!

    0 0 Отговор
    Ужасени сме, да, ужасени сме от Десен сектор, от “Азов” и от подкрепящите ги фашизоиди в БГ били те професори, или обикновени откачалки.
  • 124 Факт

    0 0 Отговор
    Ужасен съм ,че америка гласува МИЛИАРДИ ДОЛАРИ помощ за Украйна - с които ще платят на всякакви наемници от цял свят да се бият с Русия, само и само тази война да продължи! Ужасен съм колко е "плитка" паметта на хората с власт! Явно им пълнят дъбоки джобове за да става по американски, по европейски ... ДА, който плаща -той избира "музиката", а всички други играят според свирката им! А колко лесно спира войната ако артиста зеленски каже : "не искаме нато"! Да ,ама нато иска !
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.