Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Март, 2022 10:00 22 735 98

Ами ако Путин изгуби тази война?

  • владимир путин-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • евгений дайнов-
  • адолф хитлер-
  • киев

Дори да превземе и задържи някаква територия, той ще е начело на една държава, презирана от целия свят

Ами ако Путин изгуби тази война? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди седмица си позволих да задам немислимия тогава въпрос: „Ами ако Киев не падне?”. В политиката, както казваше Харолд Уилсън, една седмица е много време. А войната, както помним от Клаузевиц, е продължение на политиката с други средства.

Тази седмица мина и в момента задавам очевидния следващ въпрос: „Ами ако Путин изгуби тази война?”.

Както при първия ми въпрос, така и при този, не хвърлям във въздуха случайни хрумвания. Появиха се обстоятелства, които правят този въпрос резонен и логичен.

Преди няколко дни украинският президент Зеленски намекна, че през цялото време, далеч преди войната да започне, украинците са знаели какво и къде да очакват и са се подготвили, доколкото са могли. В първите два-три дни такава подготовка не беше особено видима. Но след това започнаха да се трупат доказателства, предимно косвени, но многобройни, че украинците знаят по-добре, какво правят, отколкото изглежда отстрани.

Руската конвенционална офанзива затъва

Оставам настрана съвършената им информационна кампания, която веднага изтри от лицето на земята путинската пропаганда и превърна Зеленски в световна звезда с размерите на Елвис. Това ще го преподавам на студентите си. Да погледнем военно-стратегическото положение.

Украинците очевидно не са нито планирали, нито пък провеждат конвенционална отбранителна кампания. Правят нещо съвсем новаторско – според един американски о.з. генерал, “творческо” – но като че ли го правят доста успешно. И това е една от причините конвенционалната руска офанзива да затъва.

Тия дни останах поразен от две събития на бойното поле. Първото: 60-километровият руски военен конвой, който дни наред необяснимо защо стои на едно и също място, вместо да напредва към Киев. Машините не са затънали в калта, защото са на асфалт. Но не мърдат. Външните военни анализатори се лутат в догадки. Най-близо до истината изглежда хипотезата, че колоната е станала жертва на типичното руско нехайство, развихрило се до невиждани размери по време на нехайното управление на Путин: липса на ясна цел, липса на елементарна организация, липса на подготовка на личния състав за операцията, липса на гориво, липса на храна, липса на изправни машини, липса на мотивация и липса на компетентно командване.

Украинците знаят какво правят

Второто събитие е свързано с първото: украински снайперисти унищожиха трима висши руски генерали, отишли (според откъслечни данни) към колоната, за да се опитат да я размърдат.

Това мирише на огромна по мащаби засада, организирана от украинците. Ако приемем, че те знаят какво правят, планът е ясен. Знаели са до какво ще доведе руското нехайство. Знаели са, че след няколкодневно висене на колоната на едно място руските генерали ще се ядосат, ще изпълзят от командните си пунктове далеч в тила и ще се запътят към предни позиции, ставайки видими. И украинците просто са ги чакали.

Ако това е така, значи украинската отбранителна стратегия е наистина творческа. Основана е върху поредица от психологически залози, върху които са заложили съдбата на държавата си.

За света на Путин

Залог първи: светът на Путин. Кремълският автократ от едно десетилетие не излиза из света, не се среща с хора, живее в самоизолация и допуска до себе си единствено лакеи, които да му казват онова, което той иска да чуе. Изводът от това положение го знае всеки историк: диктаторите в крайна сметка падат жертва на собствената си пропаганда. Приемат за истина лъжите, които сами са си измислили. И следователно непрекъснато се спъват и падат по нос, когато се окажат въвлечени в реалния свят.

За украинската душевност

Залог втори: душевността на украинците. Путин си е внушавал, че украинското население ще посрещне неговите войски като освободители и ще подкрепи инсталирано от него правителство, и е планирал военната си офанзива по съответния начин. А именно – онова, което видяхме в първите дни: бърз пробив с мобилни сили, светкавично превземане на новата (Киев) и старата (Харков) столица и поставянето на света пред свършен факт. Какви санкции, би питал той Запада с невинна физиономия, след като старата нацистка Украйна вече не съществува, а новата ми е съюзник?

Явно украинците са знаели този план и са заложили на това, че украинският народ, шокиращо за Путин, ще се съпротивлява до последния човек. Това е огромен риск, тъй като, ако украинските власти не бяха разчели правилно собствения си народ, досега щяха да са смачкани. Да заложиш всичко на вяра в народа си... Аз не бих поел същия риск по отношение на моя народ...

За духа на нападателите

Залог трети: духът на нападателите. Положението тук го видяхме в първите часове на войната. Великите и непобедими руски воини се оказаха съвършено неопитни, гладни, неорганизирани, необучени, зле въоръжени, зле оборудвани и зле предвождани сополанковци в прекалено големи униформи и разпадащи се в кишата обувки, които плачат и не знаят какво търсят в Украйна. Или, както тия дни писа украинският блогър и анализатор Олексий Арестович, „руската армия не е силна; тя е просто много дълга”.

Този залог също е огромен риск. Допуснали са, че състоянието на разпад и некомпетентност, в което от години се намира руското общество, е състоянието и на руската армия.

Събирайки трите залога виждаме онова, което виждаме. Първо, остри контраатаки на бойното поле с избягването на класически битки. Унищожават бронираните колони още докато те се движат в походен строй, преди да са се разгърнали в боен ред. Тази тактика произлиза от елементарния факт, че украинската армия и авиация е в пъти по-малка от руската и, ако се яви на класическа битка в полето, ще бъде пометена. Второ – съсредоточаване на усилието в населените места. Именно тази тактика приема, че духът на населението ще превърне войната в народна и така ще я изведе вън от обсега на руската офанзивна стратегия.

В името на солидарността

Украинците направиха и четвърти залог, не по-малко рисков от първите три. Заложиха на събуждането на отбранителните рефлекси на демократичния Запад. Преди седмица аз не бих направил това – не и след като две десетилетия съм слушал мънкане откъм Европа и САЩ, че Путин е „прагматик” и не е опасен, че отношенията с Русия са „просто бизнес” и подобни недостойни брътвежи. Украинците обаче поеха риска да заложат главите си върху допускането, че след като Путин отприщи истинска война в Европа, то Западът ще направи онова, което направи срещу Хитлер: ще се ядоса, обедини и мобилизира за отпор. Хитлер, знаем днес от документи, изобщо не е очаквал да се изправи пред единен демократичен фронт. Путин – също. И двамата смятат демократичните страни за страхливи женчовци. А украинците заложиха на спомен отпреди 70 години, че това не е така.

Има и още нещо, което помага на украинците да печелят, а на Путин – да губи тази война. Това нещо е толкова неочаквано, че дори интелигентните украинци едва ли са го предвиждали. А именно: под натиска на войната процесът на глобализация роди глобална общност. Вижте списъка на компаниите, които отрязаха Русия. Те не са инструменти на правителствата си и не изпълняват държавни заповеди. Те, компаниите, вземат тези мерки доброволно. Те отрязват Русия с пълното съзнание, че ще загубят пари. Но те решават да се лишат от печалби в името на солидарността: глобалните компании придобиха поведението на активни граждани, застанали заедно срещу тиранията.

Не виждам как Путин може да спечели тази война. Не и срещу такъв умен и решителен противник на бойното поле, не и срещу целия свят, включително – търговския. Дори да превземе и задържи някаква територия, той ще е начело на една държава, презирана от целия свят и бързо отплуваща към онази „външна тъма”, в която (според Евангелието от Матей) има само „огромен плач и скърцане със зъби”.

Автор: Евгений Дайнов


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 174 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Аноним

    104 66 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува.

    Коментиран от #47

  • 3 Гьобелс Веле

    85 52 Отговор
    Веревайте на чичо Сам
  • 4 Само едно не ми е ясно

    125 62 Отговор
    като са толкова душевни и си защитават родината защо не си я взеха обратно ами оставиха американците да я опоскат?
    Може би щото американците ги нападнаха не с танкове и самолети а с едни пари, похарчени за правилните политици като Кулеба и Зеленски. И Яценюк, все забравям че от там започнаха.
    Абе знае ли някой Яценюк къде е?

    Коментиран от #68

  • 5 дедо Герчо

    75 39 Отговор
    НЕМА ТАКЪВ ФИЛМ...ХЪХЪХЪ...
  • 6 Гранта ви говори

    147 40 Отговор
    По времето на Елцин, Русия прави дипломатически сондажи за присъединяване към НАТО.
    Те са отхвърлени с официален аргумент, че страната първо трябва да се стабилизира по западен модел. Неофициално, отхвърлянето е, защото "присъединяването на Русия би обезсмислило съществуването на НАТО".
    Путин, в началото на управлението си, не е изобщо агресивно настроен към НАТО. Даже на няколко пъти, включително в официални изказвания, се "заиграва" с темата на евентуално руско членство в алианса. Няма отговор от насрещната страна и Русия продължава по нейния самостоятелен път. Защо? Защото на "Запада" Русия им трябва като територия, не като държава.
    Ако се беше случило, не мислите ли, че нямаше да има нужда Русия да подсигурява контролът в Черно море с Крим и в Средиземно с базите в Сирия?
    Така че, аз, средностатистическия фопумен драскач, обвинявам за събитията в Украйна самозабравилата се и импотентна западна дипломация, която имаше хиляди възможности да прекрати ескалацията, но предпочете да продължи да се държи като "победител в студената война"!
    Сега, същите тези, които се провалиха безапелационно, говорят за "международно право"...Вие ми показвате листчета хартия...аз ви хвърлям в лицето Ирак, Либия, Судан, Афганистан, Пакистан, Югославия, Сирия, Косово... и Украйна! Къде беше международното ви право тогава?
    Да, за сегашните военни действия в Украйна са виновни най-вече провалените и слаби западни дипломати и политици! Тези, същите, които в продължение на 8

    Коментиран от #7, #57

  • 7 Гранта ви говори

    134 28 Отговор

    До коментар #6 от "Гранта ви говори":

    ...Да, за сегашните военни действия в Украйна са виновни най-вече провалените и слаби западни дипломати и политици! Тези, същите, които в продължение на 8 години се занимаваха с правата на "многосексуалните", докато в Украйна умираха деца!
    Преди няколко седмици, един американски генерал заяви: "руската армия може да е на тяхна територия, но е прекалено близко до нашите сили, така че трябва да се изтегли!" Колко попоказателно отношение искате?
    Вие, дипломатически и политически некадърници, направихте всичко възможно да изръчкате мечката от бърлогата й... да ви видя как ще я приберете обратно! Може и да успеете, но цената ще я платят държавите от "буфера", включително Украйна и България, които са нищо повече от пионки на дъската ви.
    Днес, тия хора в Украйна са жертва на голяма, мръсна и гнусна англо-американска политика.
    Който сее вятър, ще жъне буря!

    Коментиран от #51

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 bullneck

    38 23 Отговор
    Бзел Дайнов от дойче зеле
  • 10 Путин я изгуби тая война

    80 40 Отговор
    в момента в който ги нападна.
    Украйнците също изгубиха.
    Европейците изгубиха финансово най-много, само че още не са го разбрали.
    А САЩ спечелиха.
    И продължават да печелят.
  • 11 Путин мрази Русия!

    62 69 Отговор
    Най ожесточено бомбардира най руският град - Харков! Там 85 % са руснаци!
  • 12 Факт

    32 15 Отговор
    Да ама Не..
  • 13 Гледайте

    67 59 Отговор
    ютюб канала " Телеканал Прямий". Сега най великата армия е гладна и граби украинските магазини. Великата руска армия не може да победи Украйна, която практически няма армия!

    Коментиран от #86

  • 14 Няма такава опция-ако.

    68 56 Отговор
    Има два варианта, или Украйна капитулира, или ТСВ-ядрена. Кой луд ще иска вторият вариант. И без това Украйна е без история, лесно ще се жертва от света, защото и на краварите им се живее.

    Коментиран от #70

  • 15 пьешу

    36 26 Отговор
    надежди говежди...
  • 16 Всичко е възможно

    57 23 Отговор
    Според мен това от което умира от ужас запада е думата денацификация и възможния съдебен процес след успешна операция. Защото тогава вече нещата ще са на държавно ниво и напълно признати от международното право. Кошмара се състой във възможноста всички замесени държави и фирми да бъдат официално оповестени и признати със законен съдебен акт.
  • 17 гошо

    61 36 Отговор
    "той ще е начело на една държава, презирана от целия свят" тия си повярваха, че са светът, и това е. смях! всъщност са една застаряваща, деморализирана, нищо не произвеждаща част от него. която върви към залеза си.
  • 18 Муньо

    37 17 Отговор
    Мечтите са безплатни,генчо
  • 19 top idiot

    35 20 Отговор
    ..."„Ами ако Путин изгуби тази война?”....(цитат)
    Д.Веле де жижда Война ?Едните провеждат операция и
    останалите имат само една цел :колкото се може по-вече
    загуби да понесът първите.
  • 20 пьешу

    35 52 Отговор
    "Кремълският автократ от едно десетилетие не излиза из света, не се среща с хора, живее в самоизолация и допуска до себе си единствено лакеи, които да му казват онова, което той иска да чуе." така е! играе хокей сам със себе си, участва сам в мероприятия в огромни зали, на стадиони и т.н. вкисналото зеле надминаха учителя си гьобелс! тепърва ще гледаме "висини" в безогледната пропаганда.
  • 21 чегевара

    49 56 Отговор
    естествено че ще я загуби
    те вече я загубиха, цял свят е с Украйна.
    за Украйна, това е народна отечествена война
    в събота, опълченец,пенсиониран пощенски служител свали руски щурмови самолет за 40 милиона долара с пзрк стрела 1 от 1974 година

    Коментиран от #89

  • 22 Иванушка

    47 28 Отговор
    Засега Запада губи 500млрд $, не е кой знае какво, но е добро като за начало ))
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    22 21 Отговор
    хубава статия.винаги ме радват хора опитващи се да мислят!Разгледайте вариант...Колоната спира за да привлече атака......Генералите са се провинили и лудия ги изпраща на разстрел.това е Вярна насока.Колкото до битката за киев....Там ще видите големи изненади....И те меко казано,ще покажат кой какво е подготвил.тази война вече я виждам пред крим,а вие пред киев.....
  • 24 При всички случаи

    50 34 Отговор
    Русия се превръща в СССР 2.0. Пак ще ядат своите ракети, както беше казал Рейгън през 80 -те години. Така беше.

    Коментиран от #72

  • 25 Избирател

    37 24 Отговор
    Не знам, дали ще я загуби, но почти сигурно е, че нищо хубаво няма да спечели. Вече сме свидетели на резултатите от мерките.
  • 26 Мислещ

    52 21 Отговор
    Не чета Дуче Зеле, но ще извадя кристалната топка и ще предположа, че в статията не се споменава нищо за нацисти.
  • 27 Теодоро

    42 19 Отговор
    Предния мазен та капещ пасквил..
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Въпрос

    45 17 Отговор
    Ами ако не я загуби,а спечели?

    Коментиран от #31

  • 30 Мислещ

    48 23 Отговор

    До коментар #28 от "!!!?":

    С една "незначителна" поправка, че поклонниците на Хитлер са в Украйна.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Челмето

    21 16 Отговор
    Много прости българи
  • 33 Комон Сенс

    55 19 Отговор
    Поредната доза пожелателно говорене, което не води до деескалация, ами налива масло в огъня.

    Ако Путин спечели територия - осигури водата на Крим, свърже по суша полуострова с Доцек и Луганск, ако поеме контрола на до близките важни пристанища - напр. Мариопул и ако постигне признаване на атвономията на руските зони, то на него ще му е през оная работа за нечие презрение.
    И защо да му пука? Презрението се излива към него и страната му от десетилетия и без война. Да сте видели по филмите руснак положителен герой? Путин просто няма какво да губи в това отнопение. Може сам ода спечели. Когато вече си набутан и презрян в ъгъла, всяка популярност ти върши работа - дори първоначално в негативен план.
  • 34 Механик

    56 22 Отговор
    Аз пък питам какво ще стане ако Путин НЕ изгуби тая война?
    Специално за дойчевеле мога да кажа, че те НИКОГА повече няма да се появят в руски ефир. НИКОГА.
    Същото се отнася и за много други плямпала.
  • 35 Леличката

    48 24 Отговор
    Всичко върви по план. Вече старата Украйна остава в историята.
  • 36 Българка

    29 44 Отговор
    "Не виждам как Путин може да спечели тази война. Не и срещу такъв умен и решителен противник на бойното поле, не и срещу целия свят, включително – търговския. Дори да превземе и задържи някаква територия, той ще е начело на една държава, презирана от целия свят и бързо отплуваща към онази „външна тъма”, в която (според Евангелието от Матей) има само „огромен плач и скърцане със зъби”.
    Този материал е най-малко за размисъл на путинистите в България и форума. Но дори да спечели Путин, то това ще е пир по време на чума

    Коментиран от #55

  • 37 Павел пенев

    53 22 Отговор
    Киев не пада защото Шойгу не иска да го срути,всепак е украинец и мисли повече от тебе. Путин не разрешава да се стреля по мирното население а само по нацистите бандеровци и евреите ционисти. И едните и другите са гнусни същества.

    Коментиран от #79

  • 38 Мим

    47 11 Отговор
    Да ама ако Путин превземе и тази територия а имено югоизточната част на урките и установи там власт с дружелюбно правителство,останалата Украйна ще бъде лишена от достъп до Чермо море и ще е с подрязани криле.Предполагам,че така и ще стане,а що се отнася до спомените,те бързо се забравят,както и 2 св.война забравиха западняците...
  • 39 велик

    42 15 Отговор
    Няма такъв вариант,евромишки.
  • 40 Комон Сенс

    41 7 Отговор
    ЕС е основният губещ пт тази война и трябва да положи повече усилия за прекратяването му, Влизането в наратива на твърдата военна пропаганда е крайно нежелателно. С подобна пропаганда конфликти не биват прекратявани, а напротив - биват раздухвани.
    Дори у нас вече те обявяват за враг, ако не си с синхрон с твърдата военна пропаганда. А знаем много добре от историята, че военната пропаганда е най-скараната с истината комунуикация, известна на човечеството.

    Деескалация и дипломация.
    Помислете за хората под обстрел. Помислете за милионите младежи, мобилизирани пряко волята им. Питахте ли ги тях, дали първата им мечта е да застанат в един окоп и да стрепят по своите копия от другата страна?
  • 41 Отново дв

    33 11 Отговор
    ако,ако,ако баба ти беше мъжка,щеше да има дръжка.Не щаст ни пропагандатори
  • 42 България

    9 9 Отговор
    Какво ще преподаваш? Ти си класически пример за истински идиот!3389
  • 43 Гост

    24 27 Отговор
    За всички путлеристи, всяко мнение неодобрено от него, единствен и невероятен путо е пасквил или фалшива новина.Абе да ви питам вие българи ли сте, защото с тази пламенна защита ,ми мязате на роби,лижещи задника на него, големия и единствен пут.о.Срам е от такива като вас васали на една или друга държава.България преди всичко.

    Коментиран от #46

  • 44 НасраДамус

    35 15 Отговор
    Дайнов, ако си решил да плюеш ро Лусия и Путин, прави го без да се опитваш да правиш военна оценка - това е нещо, от което нямаш никаква представа. Виж сводките на украинския генерален щаб. Ако използваш Гугъл мапс, ще видиш, че северно от Одеса напредват една към друга две руски групировки - едната от Приднестровието, а другата от изток и между тях има едва 90-100 км. Съединят ли се (а това може да стане много бързо, и може би щеше да стане още утре или други ден, ако не беше една успешна украинска контраатака), Одеса е отрязана. В Донбас има друг чувал. Има овладяна от руснаците сухопътна ивица от ДНР и ЛНР до Крим. Киев е обкръжен от три страни... А ти - колона. Добре, ами защо украинците нея унищожат тази неподвижна колона? Нямат ли авиация, нямат ли артилерия, нямат ли ракети? И кой ти каза, че тази колона е там все още? Войната е мобилна, фронтът е разпокъсан - над 3000 км. Ми, Дайнов, чети ги тези сводки на украинския ГЩ, бе Дайнов! Може и да се сетиш, защо Зеленски вчера обвини Запада, че сме ги изоставили да умират.
  • 45 Сър Пичук

    25 29 Отговор
    Путин вече е изгубил войната.
    Може да превземе Киев, да сложи марионетки начело но държавата, но те няма да са признати от никой и няма да могат да управляват защото никой няма да им се подчинява.
  • 46 ИМПЕРИАЛИСТ

    20 32 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    OТГOВOР: Русия активира своите "спящи клетки". Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските агентурни "спящи клетки", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух.... Сделката за F-16 беше наистина повратен и решителен момент за България ! Сега вече комунягите и русофилите ще започнат да усещат че България е завинаги част от ЕС и НАТО и основния враг е Русия ! Тежки времена идват за руските подлоги в България
  • 47 Някой си

    18 17 Отговор

    До коментар #2 от "Аноним":

    Гладна , гладна ..колко да е гладна? Гледаш ли до какво ниво паднаха орките, да мародерстват магазини и банки? Гледаш ли какво става в Икеа? Как и с кава скорост се изпразват магазините, правопропорционално на падането на рублата? Сблъсъкът с реалността винаги е много тежък, особенно за онеаи 2млн, които са безработни по руските улици.Извади си главата от задните части...щото това, което идва е едно голямо кафяво///и много миризливо
  • 48 Борис

    28 18 Отговор
    Украинците уж печелят на всички фронтове, пък бягат като попарени в Полша и други страни - вече милион и половина
    Ако не завръщаха като овце мъжете обратно ,цифрата щеше да е двойно по-голяма. Нацията изпращат на заколение собствения си народ,но идва видов ден!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 сесесере

    19 27 Отговор

    До коментар #7 от "Гранта ви говори":

    Изръчкаха гладната боса и проскубана мечка от дупката където се беше навряла, сега украинците ще я набутат обратно с шутове!
  • 52 Watchdog

    17 17 Отговор
    САЩ няма да позволят Руската федерация да изгуби тази война. С ефективното закриване на държавата Украйна се разрешава по важния въпрос за новата система на сигурност на европейския полуостров. Територията на Украйна ще бъде част от Руската федерация, а украинците отново ще станат руски граждани, каквито си бяха до съвсем скоро.
  • 53 Крокодил

    29 13 Отговор
    Е не може да има по-глупав анализ от този на Дойче Зеле! Ако всичко това беше вярно досега НАТО да беше влезнало в Украйна и да смачка Руската Армия, а Зеленски да беше станал президент на Русия!!!
  • 54 Аз съм българче

    29 14 Отговор
    Искам да знам защо никой не споменава как Зеленски се гаври със своя народ ???
  • 55 Коко

    24 15 Отговор

    До коментар #36 от "Българка":

    Абе не виждаш Путин как ще спечели но дори и да спечели я си подреди мислите и тогава се изхождай по въпроса още нещо Европа и САЩ не са целия свят да не говорим че половин Европа мислят различно но немогат да го кажат войната е лошо нещо но всеки трябва да се запита кой точно я започна и защо а на теб ще ти кажа хубаво е човек да има лично мнение дори то да е различно не да повтаря в хор простотиите спускания от еврГЕЙския съюз
  • 56 Футболист

    20 23 Отговор
    Казано на футболен език:
    Путин си вкара автогол от центъра със задна ножица.
  • 57 Божеее

    14 5 Отговор

    До коментар #6 от "Гранта ви говори":

    Както си се разпенил,може и сам да си повярваш на глупостите!
  • 58 Ще е кофти, Западът ги унижи

    25 11 Отговор
    преди 30-години, не искам това да се случва втори път. Същият този Запад ще стане още по-арогантен, по-упорит в налагането на трети, четвърти пол, налагане на Зелени сделки, с още по-жестока експлоатация на работниците и предлагането на нови вируси, с които да ни трепат и оключват по къщите.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Бацкатаа

    18 12 Отговор
    Еми ако Евгени и дойчето се наакат!!???
    Явно ще мирише!!
    Ми то и сега мирише!!!
  • 61 По добре

    17 10 Отговор
    Си задай въпроса Русия като спечели войната кво правим
  • 62 злобар

    17 11 Отговор
    Светът все още гадае и недоумява защо една велика сила не е успяла да приключи една военна операция на територия идеална за офанзива дори за технология от световните войни на миналия век.Всъщност няма нищо за гадаене.В момента се води демографска война...тоест в действие е Сирийският вариант...прочиcтване на определени територии от нежелано население!...Върви бавно защото не го правят брутално като в Сирия...Засега плашат с ракети и с възможно най малко цивилни жертви.Целта е да се прочисти Източна Украйна още сега по време на операцията...защото след окупацията преселение с такъв мащаб е политически неудобнo.
    Ако Зеленски не капитулира през идната седмица , бруталноста ще се увеличи и войната ще се превърне в кръвополитие като във всички истински войни...
    Вече няма да има състояния на Студени войни...Путин каза това от Китай на откриването на Зимната олимпиада...кой разбрал разбрал...сега е време да разберем как великите от запад и изток приспиват хората и си поделят света... за съжаление ! : (

    Коментиран от #74

  • 63 РЕЗЕРВИСТ

    14 9 Отговор
    Драги професоре! Мисля че силно преувеличаваш! Глобалните компании като примерни граждани, пацифисти? Да не си се нашмъркал? Или не ти е ясно, че това е война за ресурси? Да ще загубят пари, но те се надяват да си ги върнат многократно, когато настоящия руски режим капитулира и започне "масовото възстановяване на икономиката" и най- вече на "демокрацията" в Русия. Да не би да не знаеш какво става в Ирак?
  • 64 В.В.П.

    11 12 Отговор
    Путен търси Зеления + Кличко и 1000 главореза .Украйна я оставя на майка и Германия....Крим ,Одеса,Херсон ,Донбас.в в Русия..Това съм казал преди 1 год ,и днес повтарям
  • 65 Мп1234

    16 13 Отговор
    Свободни съчинения на автора в тон на световната мода за демократичния лидер Земенски и изстрадалата му марионетна държава
  • 66 Матей преображенски

    14 14 Отговор
    Дайнов си фантазира,кьорав ли е какво става или защото му плащат?Укрите бягат панически,захвърлят бойна техника,защото са разбрали ,че тя лесно става мишена за руските бойни самолети,същото е със складове и бази,отбранителни съоръжения.Остава им да дезертират,преоблечени в цивилни дрехи и да се крият,или пък да се прикриват в населени райони,държейки хората като заложници.Няма да се състои и прословутата им партизанска съпротива,в Украйна няма планини и девствени гори,пък и подобна тактика е лишена от перспектива,затова не е регистриран нито един партизански отряд.Населените места систематически се прочистват,в един момент ще се яви инициативен комитет за спасение на Украйна и съгласувано с рускато командване ще състави временно правителство,което ще подпише акта за пълна и безусловна капитулация.
  • 67 Цветан

    10 3 Отговор
    Той вече един мъртвец
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 хахаха

    5 7 Отговор
    ами ако баба ти беше мъжка? ....дали щеше да плямпаш тука? :)))
  • 70 Onix

    16 12 Отговор

    До коментар #14 от "Няма такава опция-ако.":

    Като не знаеш историята си мълчи, че ставаш смешен! Каква история има Русия? От 300 години от Петър Първи, преди това какво? Украйна има история от 10 век. Първите основи на Киев са поставени от Шамбат по заповед на Кубрат. Чети и се образовай!

    Коментиран от #98

  • 71 Ренегатът

    9 11 Отговор
    Отново с пиянска изцепка. Пуснал е по погрешка молбата си за американски грант в Дойче Веле.
  • 72 Бжежински

    16 8 Отговор

    До коментар #24 от "При всички случаи":

    След разпада, към който се е засилила с 200, РФ ще се превърне в едно малко СССР-че състоящо се само от една република.
  • 73 Тити

    6 2 Отговор
    Северна Корея на един хвърлей разстояние.
  • 74 Drang nach Osten

    5 9 Отговор

    До коментар #62 от "злобар":

    Редуцират Украйна до 10 млн и я заселват с афроамериканци.
  • 75 Никой

    17 15 Отговор
    Само като прочета заглавието и ми се отщява да чета! Какво според вас означава "презирана от целия свят" ? Нима ЕС и USA са целия свят? Колко арогантно! Напротив това е по малката част от света. Но войните в Азия и останалата част от света не ни засягат нали? Колко гласност се даде когато НАТО заедно с терористите от Ислямска държава трепеха Християни в Сирия? Путин ще спечели войната, няма избор както нямаше избор да я започне! Приятен ден.

    Коментиран от #84

  • 76 Пълен майтап

    14 14 Отговор
    Компаниите напускали от солидарност, голям смях! Информирай се моля ти се преди да пишеш небивалици. Кой напуска? Кока кола, веригите за бързо хранене ли, Кнауф с милярд и половина инвестиции, останалите строителните колоси ли? Путин им постави условия за напускане за да си запазят хората работните места хахахаххахах. Ако не, просто ги национализират, приватизират и продължават. Следи внимателно икономическите новини! Хора нали не мислите че всички тези санкции не са им били предварително ясни и съответно не са се застраховали? Русия не е "бензиностанция с ракети". Санкциите ще навредят в пъти повече на запада, скоро ще се убедите!
  • 77 дайнофф момче проЗздо

    5 8 Отговор
    стига се сравнявали х@йлото с чичо Адик,който беше и е Велик Човек!
  • 78 Вълк

    15 7 Отговор
    Ако путлер изгуби тази война, украинци и руснаци отново ще се разбират и заживеят по-добре
    Света също ще си отдъхне и ще стане малко по- добър
  • 79 Ммм

    10 5 Отговор

    До коментар #37 от "Павел пенев":

    Какво не разрешавал? Явно си в друга реалност. Директно стрелят по жилищни блокове. Събуди се! Не че краварите не са за разстрел но това не оправдава геноцида, който извършва момчето с подметките.
  • 80 Иван Радоев

    6 6 Отговор
    Украйна са най - демократичната, не корумпирана, културна, миролюбива, неоправдана, антифашистка, социална, независима и по-важна и значима от нашата родина.
  • 81 Оптимист

    14 4 Отговор
    Загуби я отдавна самозабравилият се диктатор. Часовникът тиктака...
  • 82 Боян вучков

    3 9 Отговор
    КАКВО ЩЕ СТАНЕ АКО РУСИЯ СПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА?
    Този, който преди мене е упражнявал Краснопис, трябва да знае, че въобще няма място за сравнение,между украинската и Руската войска!
    Една страна, която е готова да воюва едновременно със САЩ, НАТО, и ЕС едновременно, на какво мислите разчита?
    Ами много просто !
    Разчита на духа на собствената си армия!
    ,,Най добрия приятел на Руският народ, е Руската армия"!
    Руската армия е с най модерното въоръжение !
    Руската армия е с хиперзвукови ракети!
    Ядрените бойни глави в Руската армия са с 1000бр. Повече от на САЩ !
    Руската армия е готова със целия свят да воюва до последният войник!
    ,, ЗА КАКВО НИ Е ЦЕЛИЯТ СВЯТ, СЛЕД КАТО
    РУСИЯ НЯМА ДА Я ИМА !"
    В Путин
    С Руските ВКС няма как да загубят войната!
    Не вярвате ли ?
    Ами проверете !

    Коментиран от #83

  • 83 RR 2021

    8 3 Отговор

    До коментар #82 от "Боян вучков":

    Русия спечели ВСВ благодарение на демократичният свят, който е снабдяваше с всичко необходимо, задържаше Япония да не извърши нападение от исток, никой не може да победи демокрациите, като толкова ви харесва тоталитарната Русия идете там през Турция, хората в Украйна за 8 год видяха разликата, живота им тръгна на запад,както нашият, сега си представете, какво би станало, ако левите про руски сили, начело с Костадинов и Янев с Бсп-комунисти решат да ни извадят от НАТО и Евро съюза, ше бъдат унищожени от младите
  • 84 RR 2021

    2 1 Отговор

    До коментар #75 от "Никой":

    Целият демократичен свят ,към който ние принадлежим,благодарение на който Китай става богат а Русия се въоръжава с наще пари, войната е пари, като всичко друго
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Чичо Доктор

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гледайте":

    Пийни водичка и се успокой,че още си сънит,сънувал си кошмари!
  • 87 Зеле

    3 9 Отговор
    Дойче веле са шампион по тъпи,аматьорски анализи и пропаганда на най-ниски ниво,която ако я чете обикновен човек със сигурност би станал русофил.
  • 88 Ебтер

    4 7 Отговор
    Абе колко долара ще вземеш за тези глупости, които публикуваш? Какви са тези глупости? Зеленски бил станал герой??? Ха ха, та той се крие в сащ посолството в Полша и излиза все с една и съща фланелка пред камерите, защото от посолството нямат евро, че да му купят други дрехи! А затова че се прави, че е в Украйна добре прави, защото ако наистина се появи в Украйна ...може нацистите да му видят сметката, все пак е жид, а те такива не обичат! Ще стане същата работа като преговарящия, когото гръмнаха, после къде предател къде герой го изкараха!? А Зеления ще кажат, че братушките са му видели сметката! Така че вашия "герой" от типа на Елвис да си седи там в посолството и ..да продължава да се прави на палячо, какъвто си и е!!!
  • 89 Ебтер

    3 7 Отговор

    До коментар #21 от "чегевара":

    Ти през ноща си сънувал сън и като се събуди ни го разказваш!?! Но ние на сънища не вярваме! Путин ще изчака още малко и ...ще даде на Р.К.а.д.и.р.о.в да си прави каквото знае! Тогава за два три дена всичко ще е приключило! А запада ако много знае, Путин ще го охлади малко с ...океянска вода! И готово! Но светът ще се промени! Няма да има джендари, защото ще се страхуват да си признават че са педита! Няма да има нацисти, защото ще се мушнат в миши дупки! Няма да има масони, защото ...ще се появи очаквания Махди и той ...ще ги унищожи със словото си! Светът ще стане съвсем друг! Да живее Путин, да живее Русия! Амин!
  • 90 Няма как

    0 1 Отговор
    Той е много добър...
  • 91 Добро утро

    4 4 Отговор
    Това не е война между Русия и Китай Украйна а между Русия и САЩ. А САЩ искат да владеят в света на когото дължат 17 трилиона долара. И искат да погасят този дълг чрез война но не на тяхна територия. И ще се включат накрая като "освободители". И така света ще опрости дълговете на техния "освободител". Осъзнайте се. Щом като плюете срещу Путин, това означава че лижите памперсите на истинския престъпник.

    Коментиран от #95

  • 92 Последния Софиянец

    3 3 Отговор
    Ботокса от Кремъл трябва даУмре !!!
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Истинският

    2 0 Отговор
    Бандеровците утре може да са на друго място и да стрелят по вас и вашите деца
  • 95 Никой

    2 0 Отговор

    До коментар #91 от "Добро утро":

    Малко ще те поправя в края на 2021г дългът на САЩ прехвърли 30 трилиона!
  • 96 Пълен майтап

    1 0 Отговор
    А относно солидарността и печалбите на компаниите, Шел изкараха точно четири дена без руски петрол! Много сме солидарни ама видиш ли не мога да фалирам хахахахх. ЕС и те са солидарни ама не има се мръзне и си точат газ всеки ден! Лицемерието е ужасно.....
  • 97 Джипко Бибитков

    1 0 Отговор
    Евгений Дайнов, както обикновено, си живее в неговата си паралелна реалност там някъде в Миндя... И си реди характерните за него лакърдии, сглобени на базата на повърхностния ми поглед на нещата...
  • 98 😏😏😏

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "Onix":

    Като държава има в предвид човека. Тя и България като има хилядна какво?! Виж в каква помия живеем