Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Март, 2022 19:00 6 339 103

"Путин не е рационален играч поне от 2013 година"

  • владимир путин-
  • путин-
  • татяна дронзина-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • крим

Светът в момента е по-близо до ядрена война, отколкото беше по времето на Карибската криза

"Путин не е рационален играч поне от 2013 година" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Г-жо Дронзина, рационално ли е поведението на Путин в кризата, която сам предизвика? През годините се изговориха много суперлативи за това какъв майстор на стратегиите и на геополитическите игри е руският президент.

Татяна Дронзина: Не, Путин не е рационален играч поне от 2013 година, а вероятно и отпреди това. За какво му беше Крим, където и без това имаше база на руския Черноморски флот? Какво спечели Москва с анексията от 2014 година? Нищо. Какво се случи с т.нар. Донецка и Луганска народни републики? Руският президент прикачи към страната си две територии с гладно население и разрушена физическа и социална инфраструктура.

Но този път Путин предупреди, че може да използва ядрено оръжие - нещо, което никога преди това не се беше случвало. Резултатът е, че светът в момента е по-близо до ядрена война, отколкото беше по времето на Карибската криза.

ДВ: Има ли Кремъл някакви шансове да спечели войната и мира в Украйна?

Татяна Дронзина: Путин тръгна към Киев, защото успя да спечели хибридната война срещу собствения си народ. Колкото и да се говори за антивоенни протести в Русия, това е едва капка в морето. Истински демонстрации срещу войната там няма. Аз се свързах преди седмици с център "Левада" - може би единствената социологическа организация в Русия, на която имам доверие. Според тяхното изследване за февруари 71% от хората подкрепят Путин. А неодобрението за него намалява до 27% в сравнение с 34% за същия месец през 2021 година.

От "Левада" ми казаха и че ще направят проучване за отношението към нахлуването в Украйна, но нищо подобно не беше публикувано. Не е изключено да е спряно именно заради новите правила, влезли в сила заради войната.

Русия наистина може да завладее Украйна, но тя никога няма да бъде нейна. Ще последва Майдан след Майдан и партизанско движение. Един ден страната наистина ще бъде свободна. Но големият проблем според мен е, че всичко това вероятно би могло да бъде началото на един дълъг световен катаклизъм.

Китай не се обаждаше особено много по време на тази криза, но наблюдава внимателно. Целият свят не можа да спре Русия, която е 11-та икономика в света. Възниква въпросът какво би станало, ако Китай, която е втората, посегне да си връща Тайван?

Украйна е привърженик на евроатлантизма, но не е стратегически партньор на САЩ, които имат решаващия глас в НАТО. Именно заради това тази война е мръсна и примитивна. Но един конфликт за Тайван вече би се водил по различен начин. Тайван произвежда огромна част от чиповете, частите за компютри и онези неща, благодарение на които съвременният живот функционира. Разстоянията до Тайван са преодолими само за изключително модерни оръжия.

Китай засега ще продължи да мълчи. Но моята прогноза е, че е възможно в по-дългосрочна перспектива да се стигне до анексиране на Тайван.

ДВ: Скорошно изследване на "Алфа Рисърч" показва, че подкрепата за руския президент в България е намаляла почти наполовина до под една трета. Доколко трайна е подобна тенденция?

Татяна Дронзина: Когато Путин спря доставките на газ през 2009 г. също имаше такава реакция, но тя не продължи дълго. И може би моментната картина би трябвало да бъде скрепена институционално-политически. Засега оценявам положително онова, което прави новото правителство, макар и те да са склонни да се подават на натиск. Все пак мисля, че този кабинет има шанс да ни направи малко по-надежден съюзник на НАТО.

ДВ: Войната в Украйна повече обединителна или повече разделителна ще бъде за българското общество?

Татяна Дронзина: Никой все още не може да отговори на този въпрос. Но нашият проблем не са русофилите. Засега в обществото се наблюдава по-скоро стихийна, спонтанна депутинизация, а доколко трайна ще бъде тя не е ясно. По-скоро ставаме свидетели на една колеблива и непоследователна позиция. Ако бяхме чакали по този начин да падне Берлинската стена, това едва ли щеше да се случи някога.

Но трябва да си даваме и ясна сметка, че не е толкова лесно тези проблеми да бъдат решени. В България има огромни мрежи от тролове например. Ще се опитам да перифразирам една мисъл, която преди години прочетох в статия на ДВ: за всичките години преход нашите медии така и не подкрепиха българската читателска и зрителска аудитория в цивилизационния ѝ избор. Ролята на медиите не е само информационна.

Другата скрита част от този айсберг е преподаването на историята и обществените науки в училище. Нашите ученици и до днес не учат какво е ставало през комунизма, защото този период не бил достатъчно отдалечен във времето, за да му бъде дадена оценка. Опасявам се, че ние като общество имаме много сериозен и дълбок проблем. И ако не подходим институционално към него, тепърва още много неща може да ни се струпат върху главите.

ДВ: Изследвали сте много конфликтни точки по света. Какво целяха последните големи руски инвазии - в Украйна и Грузия и интервенцията в Казахстан?

Татяна Дронзина: Случаите с Украйна и Грузия са от един и същи порядък, докато в Казахстан инвазията беше извършена от името на Организацията на Договора за колективна сигурност. Този съюз навремето беше създаден по инициатива на бившия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев с намерението да имитира европейската ОССЕ. Първа цигулка в организацията свири Москва, а операцията в Казахстан вероятно е била съгласувана и с Пекин. Изпращането на руски войски е първият случай на задействане на договора. Имаше други две изпратени молби за намеса - на Киргизстан през 2010 г. и на Армения заради Нагорни Карабах, но след едномесечно мълчание и двете държави получиха отрицателен отговор.

В Казахстан реакцията бе подозрително бърза, но следва да имаме предвид, че това е деветата по големина страна в света. Тя произвежда и добива всички елементи от Менделеевата таблица, дава 42% от световния добив на уран и е на десето място по нефтодобив. Протестите там бяха предизвикани от двукратното повишение на цените на газа. Около 90% от транспорта и домакинствата употребяват газ. Недоволството тръгна от Западен Казахстан, който е обитаван от най-младшия жуз. Жусът е група от племенни обединения, формирани преди няколко века, но запазили известно влияние и днес.

Тъй като нефтодобивът е съсредоточен точно в тази част на Казахстан, възприятието на местното население е, че е ощетено от високите цени на енергоносителите. Когато недоволството ескалира, цените бяха свалени дори и под предишната ставка, но протестите вече бяха достигнали огромни размери. Големите погроми се дължат включително и на сериозния престъпен свят в Казахстан, който се присъедини към демонстрациите.

Поделянето на властта в страната между стария президент и новия - Токаев, който остана в сянката на Назарбаев, също много дразнеше хората. В Казахстан половината от националното богатство е в ръцете на 162-а магнати, които принадлежат към семейството на Назарбаев. Според поправка в конституцията, влязла в сила през 2010 г., тези хора не подлежат на финансов контрол. Но докато не знаем къде се намира Назарбаев и неговото семейство, ние няма как да знаем и кой сценарий за преразпределение на властта в страната се е разиграл.

Татяна Дронзина е политически анализатор и изследовател на конфликти в горещите точки на света. Автор е на множество книги и публикации, учен и професор в Софийския университет.

Автор: Димитър Ганев


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Октопус

    25 69 Отговор
    Къв играч е малкия Мук той е смешкоооо с големи налъми
  • 2 Иванушка🇷🇺

    19 79 Отговор
    Нашите братя Руси, нашите господари, нашите ментори , първия по голям град който превзеха е Мелитопол...Арестуваха кмета и го изправиха на съд за "Оказване на съпротива и финансиране на националистически батальони". Грози го смъртна присъда...Братя безкомпромисни Руси..Влезте и в България с танкове, оръдия , бронетранспортьори и самолети...Ще ви посрещнем с цветя и калпаци във въздуха...Сменете и кметицата на София Фандъчката и я дайте на съд..После като преземете без бой и другите наши градове, арестувайте и техните кметове и ги затворете...Да живее Володя Путин и Русия - нашите господари 🇷🇺😃✌️Z✌️

    Коментиран от #20, #48

  • 3 Терминатор

    36 74 Отговор
    Путин е военно престъпник

    Коментиран от #12

  • 4 ЗНАМ ЗНАМ

    70 12 Отговор
    ОООООООООООООО, ДОЙЧЛАНД ЗЕЛКА СИЧКО ЗНАЕ , АМА НА ...ОПАКО !!!
  • 5 DW-пропаганден машинен

    79 13 Отговор
    Машината за пропаганда и манипулации на DW не спира са рабити нито за миг! Бъдете внимателни!
  • 6 Коцето

    60 11 Отговор
    Е разбира се Кирето харварда е най големия играч и специалист по всичко, баш майстор по всички дисциплини😁
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кравата демократ

    60 10 Отговор
    Абе що стана с чуждестранните наемници от кравария и ЕС. От 200 - 170 са се отказали да воюват с руснаците. Съобщава се и за 180 убити наемници днес.

    Коментиран от #21

  • 9 ГОЛЯМ СМЯХ

    63 5 Отговор
    воче зеле щом е статия няма смисъл да я четете, тия само истината пишат ха ха хаааа, аз не ги чета тия всичко е лъжа и пропаганда, сега може да ме изтриеете щото нали има свобода на словото
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Опа

    35 6 Отговор

    До коментар #3 от "Терминатор":

    Термит, пише се слято: "военнопрестъпник", а кой какъв е историята, ще покаже!
  • 13 Внимавайте кво си пожелавате

    29 4 Отговор
    Ако всички масово ревът(както досега)за ядрена война накрая ще се случи
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Б.Х

    41 5 Отговор
    Факти , като подгласник на Дойче зеле, докато не започне да да отразява и проверява и двете страни на даден въпрос , ще си останат мисирки и дребни пропагандатори.
  • 16 мишо

    56 13 Отговор
    ВЧЕРА НА 12 МАРТ В ДРЕЗДЕН ГЕРМАНИЯ Е ИМАЛО ШЕСТВИЕ В ПОДКРЕПА НА РУСИЯ НАШИТЕ МИСИРКИ МЪЛЧАТ

    Коментиран от #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Само питам

    48 9 Отговор
    Тая с ли ва и тя ли стана специалист по Путин ? Щом не можа да разбере защо руснаците си прибраха Крим , значи бъкел не разбира ситуацията . А нещо да каже за лабораториите в Украйна ?
  • 19 мишо

    25 5 Отговор
    МОЖЕ ДА МЕ ИСТРИЯТ НО ЧЕТЕТЕ АФЕРА БГ ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
  • 20 уточнение

    29 8 Отговор

    До коментар #2 от "Иванушка🇷🇺":

    Кмета фашага ли е ? Свързан ли е с десен сектор или азов ?
  • 21 Ами

    10 28 Отговор

    До коментар #8 от "Кравата демократ":

    Може! А какво стана с Кадировите? Че нещо много им се радвахте, а не се чуват!

    Коментиран от #26, #29

  • 22 Смехурко

    30 5 Отговор
    Дойче зеле отговаря на наименованието си заслужено!
  • 23 !!!?

    11 29 Отговор

    До коментар #16 от "мишо":

    Стига си бръмчал бе ! Няколко путинови 80 годишни проксита срещу яко заплащане са са правили на демонстранти !!!?

    Коментиран от #98

  • 24 Стойко

    10 36 Отговор
    Какъв рационален играч е бил някога тоз пигмeй? Той е в бункера си и оттам си гризе ноктите какво ше го правят родителите на тези нещастни русначета над 13 хиляди на които джyджака отне клетите животчета! Вижте видеотата от протестите на 8 март на руските майки и съпруги срещу пигмeя и които са влачени от еничарите му от ОМОН. Но Русия се вдигна и с джуджака е свършено.

    Коментиран от #25

  • 25 Иван

    11 33 Отговор

    До коментар #24 от "Стойко":

    Така е. Над 40 града в РУСИЯ и днес имаше масови протести срещу войната и Путя! Досега са арестувани над 18 хиляди протестиращи Руснаци! Новия закон който издаде ПУТЛЕР е който говори за жертвите на Русия в Украйна се наказва със затвор! И сега разбирам колко е била права сегашната депутатка от Възраждане адв.Елена Гунчева през 2015 г.след убийството на лидера на опозицията Борис Немцов- " В Русия винаги е имало терор а Путин е най зловещото зло след Сталин"....

    Коментиран от #83

  • 26 Кравата демократ

    25 6 Отговор

    До коментар #21 от "Ами":

    Не се чуват по кравешките СМИ. Иначе претопиха едни 250-300 нациста в един металургичен комбинат. Поинтересувай се и може да разбереш как бягат от тях и то истерично захвърляйки всичко.
  • 27 Анка Картечарката

    8 28 Отговор
    Фашисткият Кремълски Пигмей,отдавна е с биполярно разтройство и шизофрения едновременно.Налудничавите брътвежи,които ръси по разни пресконференции,ясно показват,че е изгубил връзка с главният мозък,което го прави още по-опасен.

    Коментиран от #58

  • 28 ПУТИН Е ВЕЛИК държавник 😇

    32 10 Отговор
    Номер едно в света! Сащ. Европа..неуспяха с плановете да ограбят ресурсите на Русия 😊
  • 29 Сивата чапла

    14 3 Отговор

    До коментар #21 от "Ами":

    Работят!
  • 30 Какви ли не

    15 2 Отговор
    Цветчета прораснаха в бившата катедра по научен комунизъм... преподавателите им са повече от студентите.
  • 31 ха ха ха

    26 6 Отговор
    кравопитеци какво става с Иран? ще има ли нафта от там или тая бензиностанция праща само ракети?
  • 32 MGewehr

    10 30 Отговор
    Най общото между населението на България и Русия?.... Безкрайното желание днес и за вбъдеще да останат крепостни селяни!

    Коментиран от #35, #39

  • 33 3.14К

    20 1 Отговор
    Къде е снимката на Дрондзина?

    Коментиран от #64

  • 34 В.В.П.

    29 9 Отговор
    Путин е бог !.Дълго трая Укро боклуците,да си разиграват коня.и да си вършат престъпленията .Приключвай по бързо с мъката на Украйна..
  • 35 ЦК на КПСС

    15 4 Отговор

    До коментар #32 от "MGewehr":

    Не с лошо де ей гейпарад
  • 36 Хич

    23 3 Отговор
    Дойче зеле тъпа медия или мафия
  • 37 ПУТИН Е ГЛУПАВ ПРОСТ ТЪП И ТН

    18 14 Отговор
    Я КАЖЕТЕ БАЙГЪН КАКЪВ БОКЛУК И КРАДЕЦ Е , АМА ЧЕСТНО - ЩОТО ЗНАЕМЕ !
  • 38 неомагьосан кръг

    6 21 Отговор
    путлер да гледа филма "великият диктатор" с Чарли Чаплин!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 САЩ И ЕВРОПА ЩЕ ПОЧАКАТ ДОСТА ОЩЕ

    26 7 Отговор
    С РАЗГРАБВАНЕТО И НА РУСИЯ И НА УКРАЙНА - ПУТИН ИМ ГО НАХАКА !
  • 41 Путин е виновен за всичко това!

    25 6 Отговор
    Ужасна новина от Русия. Пианистът Лука Сафронов-Затравкин, син на известния художник Никас Сафронов, се е заключил с белезници за вратата на Макдоналдс, в знак на протест, че от утре затварят и лишават руснаците от символа на свободата, за какъвто той смята ресторантите на Макдоналдс в Русия.
    Горкият, какво ще прави сега? Без хамбургерите от Макдоналдс може да отслабне със 100-150 килогарама. Сега тежи около 250...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 пьешу

    22 4 Отговор
    като гледам, и на прокисналото зеле, и на "ученият и професор" им е вътрешно. иска им се да е ввп "рационален играч". но няма. сори. играта вече няма да се води по вашите правила. това, че от "колективния запад" тихичко се "забравя" отношението на китай, индия, бразилия и куп още големи държави към конфликта и към русия, няма да ви помогне. знаете накъде отива светът, затова и квичите.
  • 44 НЕ МИ СЕ ИСКА НО...ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЕМ..

    8 16 Отговор
    ХУЙЛО ШАЛОМОВ е тежко психично и физически увредено уродче с некролог в Джоба!
    НЕ ВЕРВАМ ТОА СПАРУЖЕН СБЪРКАНЯК И УМРЕЛЯК А ДОЧЕКА...КОЛЕДА
  • 45 Тъжна констатация

    29 8 Отговор
    Кризата не предизвика Путин,а я предизвика САЩ! Целта е да вкара Европа във война с Русия,за да бъде изпепелена! Европа разбира се го знае всичко това,но е прекалено стара,за да се противопостави! Господ да и е на помощ!

    Коментиран от #47

  • 46 Hoho Boho

    6 15 Отговор
    Това е вярно:
    "България има огромни мрежи от тролове"

    Ако кажа какво мисля за тях, ще ми изтрият коментара...

    Коментиран от #51

  • 47 Ха-ха-ха

    6 21 Отговор

    До коментар #45 от "Тъжна констатация":

    Това ли е новата Рушлямска Опорка?.
    Демек, ако избият семейството ти до 9-то колено, то вината си е ИЗЦЯЛО ТВОЯ, защото виждам,че одобряваш избиването на невинни хора?
  • 48 Биби Кинг

    8 11 Отговор

    До коментар #2 от "Иванушка🇷🇺":

    Ма и да не забраваме кога посрештаме асвабадителите да си туриме освен калпаците и цръвулете,нале? :)
  • 49 Гледам Алфа

    2 10 Отговор

    До коментар #17 от "Стойко":

    По минута,две на ден,колкото да разбера,че Белата Златка (Сачмата),след като "вкара "Цв.Цв. и Киро в затвора сега щял да разследва Събев Еконта и евентуално и него го очаквала същата съдба.Бухаха...
  • 50 Иванушка

    9 22 Отговор
    Братя руси превземете България, избийте децата и жените..ние българските русофили сме с вас..и ще ви подкрепяме, във всеки град ще има паметник на Путин, даваме ви всичко, грабете ни както сте ни грабили през 1944г, ние българските русофили ще ви помагаме, помагали сме, избийте всичко живо..ние българските русофили, комунисти, отрепки от бившото ДС, изтрещели полуживи бесепари, угоени бизнесмени предани на Матушка Русь..сме с вас..УРААА..и ПОБЕДА..!!!!!

    Коментиран от #88

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Жалко джудже жалка държава

    12 16 Отговор
    Путин задействал ислямските орки да трепят православни..аз като обяснявам че болшевика няма как да е християнин смятам че съм ясен
  • 53 Сивата чапла

    5 16 Отговор
    ...Да живее Русия..моята родина, там съм, на фронтовата линия, при чеченците на Кадиров..в момента ме уважават..оохххх..от зор снесох двадесет яйца по десет стотинки, цените падат, защото рускии идут..оооххх...да живее Путин..и лорд Минчев!!!!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 БПФ

    25 4 Отговор
    Щом спонсорираната от САЩ организация лИвада центр отчита 71% подкрепа за Путин, значи може и над 80% да е. Дори да е намаляла сега, пак е доста над 50%. В САЩ узурпаторът-чyчуло има подкрепа под 25%. А ако тая дрозина не разбира защо е Крим на Русия, значи тотално няма мозък.
  • 56 Дотук четох. Лелката е tъпа.

    17 4 Отговор
    "За какво му беше Крим, където и без това имаше база на руския Черноморски флот"
  • 57 Кинжал

    30 6 Отговор
    Западния свят понеже е толкова изроден и загубил всякакъв човешки облик, за 30 години така и не можа да опознае манталитета нито на руснаците , нито на Путин, нито пък на нас балканците. Никой от тях не разбра, че руснак и балканец колкото повече го притискаше и мачкаш той толкова повече се втвърдява и калява. Путин е здрав като камък , както и руският народ, както и ние балканците. Здрави ни прави православието и моралните ни и нравствени ценности, които са непонятни за останалия сбъркан свят. Ние ментално сме извисени. Не можете да ни унищожите и ще ви го докажем!!!

    Коментиран от #60, #84

  • 58 ген Столти

    7 4 Отговор

    До коментар #27 от "Анка Картечарката":

    Нашето биологично оръжие си ти.
  • 59 Подлите украинци

    13 5 Отговор
    Не искат да се регистрират като бежанци. Защо ли?За да могат да шетат безконтролно ИЗ Европа и да правят фашистки клетки за да я фашифизират отново
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ген Столти

    7 2 Отговор
    А пък на мене, сфинктера ми е отворен за всякакво оръжие, за чеченско, сирийско и украинско..може и за картечница, стига да е кораво и право..да живее Путин и Шойгу с елените!!!! СЛАВА!!!
  • 62 Как сте руфосилски м'рши

    8 8 Отговор
    Мутрофанова не ви дава почивен ден? 🤣🤣🤣

    Коментиран от #75

  • 63 zZz

    4 3 Отговор

    До коментар #60 от "Корави корави колко да са корави":

    А ти ще квичиш като коледно прасенце докато не се провесят всичките ти вътрешности и ще бъдеш филмиран как издълбават буква Z на челото ти
  • 64 Повяврвяй ми,

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "3.14К":

    не ти трябва да я виждаш.
    Аз сега пиша завит през глава от страх.
  • 65 ЯКО НИ ЛЪЖАТ

    15 0 Отговор
    ПИШЕТЕ ЗА КИРЧО, КОЙТО НИ ВОДИ КЪМ ПРОПАСТ. ДОСЕГА ИНФЛАЦИЯТА ВЕКЕ Е 50%. КИРО КАНАДЕЦА СЕ ОКАЗА ЕДНО МЕНТЕ! ВИДЕНОВАТА ЗИМА ЩЕ СИ СЕ СТОРИ ЛЯТО!!!!
  • 66 ХАН КРУМ

    15 3 Отговор
    Ако у нас 32 години само се руши,съсипва и ликвидира ,по света не е така.Не сте ли много дребнички, да оценявате геополитиката на страна с ,която са се съобразявали всички и все повече ще се съобразяват.Ако някой беше в състояние да се противопостави,да го е направил!Но явно няма такава ! Всичко е едно празно, безмислено ,лицемерно плямпане,което липсваше през последните 20години по отношение на военните конфликти,в които Русия не участваше.A защо ли?Или е право само и единствено наСАЩ да определят международния ред? Е вечи не е!
  • 67 ВОДНИЯ ДУХ

    3 10 Отговор
    Хага-Путин-съд-затвор.
  • 68 Иво

    19 3 Отговор
    От много места съобщават за мародерски банди от украинци които въоръжени с оръжие ограбват граждани и приписват убийствата на руснаци. Даже има клипове снимани от украинци как техни сънародници тарашат магазини и офиси. Гръмнат в главата... Вероятно от близо. Няма войник руски, украински или какъвто и да е който във военни действия да се доближи толкова близо че да гърми някого в главата. Малка и подвижна мишена. Войник би стрелял в тялото, мародер ще те набележи, проследи и гръмне от близо.
  • 69 за Благовещение

    2 9 Отговор
    пуссин ще е изстинал
  • 70 Фермер

    10 4 Отговор
    Путин направо им спре тока!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Истина е

    6 1 Отговор

    До коментар #71 от "rusnak":

    ПИZДИН ПРЕЗИДЕНТ АЛКАШИ РОССИИ.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Перко Наумов

    11 3 Отговор
    най добрия играч за последните 50 години а този другар дето е писал статията да се нареди на опашка за олио най добре
  • 75 Истина е

    9 9 Отговор

    До коментар #62 от "Как сте руфосилски м'рши":

    Сега путинофилистиците са бесни ,че любимата им рубла става само за тоалетна хартия
    А тьотка Митрофанова не дава долар зелен ,няма пари действайте .
  • 76 Смях и ужас

    12 4 Отговор
    Дивата Нанси Пелоси каза вместо в Украйна, в Ухан умират много хора, а наркомана нарече Керенски .Всичко се обърка ,коне танкове, ракети, руснаци, иранци китайци в миш маш.
  • 77 Ivan

    6 2 Отговор
    "учен и професор в Софийския университет."
    Значи думите "учен" и "Софийския унивеситет" не знам как ги поставят едно до друго... Всеки, който е учил в тази кочина знае за какви "учени" иде реч.
  • 78 Истина е

    6 8 Отговор

    До коментар #73 от "Факти":

    Отивай си в любимата Русия. Какво чакаш ,станахте като братята сигани. Всяка втора дума е фашизъм . Света видя какви хуни са войските на ДЖУДЖЕТО ПИZДИН. Колкото и да изопачавате нещата ,фактите говорят .
  • 79 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    4 4 Отговор
    Защото не ви играе по свирката ли?
    ДАНО ДА ИМА ТРЕТА СВЕТОВНА ЯДРЕНА ВОЙНА!
    ПОНЕ ЩЕ СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ!
  • 80 А50

    4 4 Отговор
    Путин е най-предвидимия държавен лидер. Прави точно това, което е казал, явно на запад живеят някакви особенно тъпи хомо-нещо си.

    Коментиран от #86

  • 81 Уса

    5 2 Отговор
    Не беше рационален играч,но благодарение на САЩ се включи в Сирия да изправи нещата после седна да си почине,но му дадоха зор от запад и сега вече е основния играч.Тук няма съдия и играта ще спре,когато Путин каже.САЩ дадоха на задна и нищо не могат да направят,защото знаят,как ще завърши всичко.Богатите не искат да умират или живеят в бункери до края на своя живот и да умрат целите пъпчасали от липса на слънце и радиация.Вие това за игра ли го взехте?
  • 82 Hoho Boho

    5 4 Отговор
    Путин е един луд, който си има ядрено куфарче.
    НАТО са страхливци.
    Очакват от един ЛУД рационални решения...
    нонсенс
    НАТО трябва да затвори небето над Украйна!
    и да не очакват, че един луд ще действа рационално

    пийте йод
    купете си олио
  • 83 И аз да кажа

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Иван":

    Да, де, ама същата сега е депутат от ,"Възраждане" и друго пеят с Копейкин. Да бяхте припомнили тези й приказки преди изборите! Съвсем се овъртяха всички
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 И аз да кажа

    4 3 Отговор

    До коментар #71 от "rusnak":

    Като му е толкова екстра всичко, що му трябва милионна Росгвардия и ОМОН, що ходи с два самолета на сватба във Виена, що крие за дворците и се таи по бункери? И защо 40%от младежите в Русия искат да емигрират? Имам още доста въпросчета, но тези за начало
  • 86 Луди всякакви

    4 5 Отговор

    До коментар #80 от "А50":

    Сериозно? Нали каза, че нямало да напада Украйна? Да не говорим за тъпотията с неонацистите ( при президент актьор евреин), кагебистът, назначил за патриарх друг кагебист, раздава квалификации! Къде сте видели държава, начело с милиционер или военен, да просперира?!

    Коментиран от #90

  • 87 Hoho Boho

    2 4 Отговор
    Русия е пред фалит.
    Ще стане васал и суровинен придатък на Китай, в най-добрия случай... ако продължи да съществува

    Коментиран от #89

  • 88 Иванушка

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Иванушка":

    Определение за фашизъм:
    Фашизъм-терор на финансовия капитал.
  • 89 Hoho Boho

    3 3 Отговор

    До коментар #87 от "Hoho Boho":

    Светът без Русия се лишава от човешкия си облик. Русия ще я има.
  • 90 Луди всякакви

    3 1 Отговор

    До коментар #86 от "Луди всякакви":

    И Хитлер е имал еврейска кръв.
    Винаги се е коментирало
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Простичко беше

    5 3 Отговор
    А можеше да няма военни набези и жертви и да си се живее в мир и сговор, но байалцхаймерови инати.
    Туй им казваше Путин и преди... за да няма патаклами, прибирайте си играчките в близост до нашата ограда и не 0пикавайте портата на мечката за да не я събудите... Е не го направихте пък сега олеле... събудихте я!!!!
    И сега Путин ще получи пак това дето искаше преди операцията... но вече през силата!!!
  • 93 Лъжи, лъжи и пак лъжи

    4 2 Отговор
    От DW и Факти
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Гост

    1 2 Отговор
    Не играе по вашата свирка, затова не е рационален ли?! След Медведев пое курс към независимост и го постигна! А вие в 2014 решихте, че може да си разигравате коня в задния му двор. Е, търпя ви осем години и получихте първия шамар! Очаквайте следващите скоро, ако не се опомните!
  • 97 Тихомир

    0 1 Отговор
    Щом знаете годината от която всичко е започнало, знаете и причините довели до това. Кажете си истината и ще ви олекне.
  • 98 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "!!!?":

    Ми млади са, не са виждали соц. Но пък имат топки, за разлика от теб! И акъл да мислят самостоятелно, пак за разлика от теб. В Германия няма при-руска пропаганда, RT няма лиценз, но хората мислят, разсъждават и действат, още веднъж - за разлика от теб!
  • 99 кико харварда

    0 2 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ ПУТИН!!!!
    СЛАВА РУСИИИИ!!
    ВЪН ОТ НАТО И ЕС !
  • 100 Россия

    1 1 Отговор
    Милата ми , тя дори не знае кой е спрял газта 2009 г за Европа.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Човек с памет

    0 2 Отговор
    DW са платени лъжци. Както всичи знаем, когато някой лош човек не може да обори фактите и идеите, започва да обижда хората които му показват тези факти и идеи. Има една тъпа сексистка фраза, с която не съм съгласен, но описва принципа "Мъжете обсъждат проблемите, а жените обсъждат мъжете." В случая заменете "мъжете" с разумните добронамерени хора, а "жените" с лъжци/манипулатори. Мислете, дами и господа !
  • 103 Спасение няма

    0 0 Отговор
    от агресивния путлеризъм и нашите нагри червени кхмери.
    Не могат да приемат очевадното, че Четвъртия Райх губи поредната си война.

    А дали Четвъртия райх щел да се разпадне, изобщо не ме интересува.
    Важното е Четвъртия Райх да КАПИТУЛИРА и да се върви на Украйна в НАТО, ЕС, Еврозона, Възстановяване И да си направят живота нов и техен.
    Дали ще се изгражда Украинска стена за да се разделят от скапаните рашисти си е избор на самите казаци!