Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Март, 2022 12:44 3 211 125

Ако купуваме петрола на Путин, плащаме за неговите военни престъпления

  • петрол-
  • андерс фог расмусен-
  • русия-
  • украйна-
  • газ-
  • владимир путин-
  • путин-
  • война

В големи части на страната инвазията е в застой и войната навлиза в нова опасна фаза

Ако купуваме петрола на Путин, плащаме за неговите военни престъпления  - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Войната на Владимир Путин не върви по плана три седмици след нейното начало. Мечтата му за бърза и безболезнена смяна на режима в Украйна се превръща в кошмар заради твърдата съпротива. На руските войски им е било казано, че ще бъдат приветствани като освободители, но вместо това те са посрещани с ракети „Джавелин” и снайперистки огън. Дори в градовете, където руснаците номинално контролират, граждани, облечени в украински знамена, стоят един до друг с войниците.

В големи части на страната инвазията е в застой и войната навлиза в нова опасна фаза. Путин вдига залозите и прибягва до все по-брутални тактики, като руските войски изстрелват снаряди и ракети по цивилни райони. Но понеже той засилва бруталността на своите военни усилия, ние също трябва да засилим интензивността на нашия отговор. И трябва да решим проблема със слона в стаята: вносът на петрол и газ в Европа. За да сложи край на тази война, Европейският съюз трябва да затвори крановете.

Още новини от Украйна

Досега Западът показа решимост и единство през лицето на тази криза. Икономическите санкции започват да хапят и всеки ден европейска или американска компания спира дейността си в Русия. Путин може да прави всичко възможно, за да скрие войната си от обикновените руснаци, но не може да скрие икономическите последици. Руснаците вече не могат да гледат Netflix или да купуват най-новия iPhone. И дори да можеха, рублата в джоба им струва наполовина по-малко отпреди две седмици. Но дори когато налагаме санкции, ние все още изпращаме стотици милиони евро всеки ден, които се използват за финансиране на руските военни усилия. През 2021 г. 36% от руските държавни приходи идват от продажби на нефт и газ. ЕС остава най-големият търговски партньор на Русия и основен пазар за нейните енергийни резерви. Повече от 50 процента от износа на нефт и газ на страната отива за Европа. С едната ръка тласкаме руската икономика към ръба скалата, а с другата ѝ хвърляме спасителен пояс.

Тази текуща политика е контрапродуктивна. С покачването на цените на петрола и газа ние наливаме все повече и повече пари в хазната на Путин – ние директно финансираме неговата война и военните му престъпления. Единственото ефективно решение е пълното прекратяване на трансферите към Русия. ЕС трябва да се присъедини към САЩ и незабавно да прекрати целия внос на руски петрол и газ. Това би поставило руската икономика на колене.

Да не допуснем грешка. Пълната забрана на вноса на руски петрол и газ в Европа ще има цена. Но тази цена е малка в сравнение със сегашното страдание на украинския народ; тя е малка в сравнение със загубата на свобода, която ще настъпи, ако не действаме сега. И това е цена, с която можем да се справим.

Енергийната политика е и политика за сигурност. Чрез замяна на руските газови потоци с повече втечнен природен газ, увеличаване на вноса на петрол от други доставчици, размразяване на нашите хранилища и намаляване на потреблението на енергия, можем да управляваме ситуацията в краткосрочен план. В дългосрочен план трябва да подобрим енергийната ефективност и да ускорим развитието на нови и устойчиви енергийни източници.

Путин изчислява, че икономическите интереси на Европа ще превъзхождат моралната и политическата ѝ подкрепа за Украйна. Трябва да му докажем, че греши. Трябва да покажем, че това ни е дългосрочен ангажимент. Че сме готови да издържим на икономическа буря, за да сложим край на зависимостта си от руската енергия. Това със сигурност няма да е евтино, но ако помогне за прекратяване на страданията в Украйна, това е цена, която си струва да се плати.

Андерс Фог Расмусен е основател и председател на Rasmussen Global. Той беше съветник по сигурността на бившия украински президент Петро Порошенко (2016-2019), бивш генерален секретар на НАТО (2009-2014) и бивш министър-председател на Дания (2001-2009).


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 102 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 HARVARD

    109 14 Отговор
    китай го купува за да произвежда пластмасови боклуци за западния свят....каква ирония или по-точно цирк
  • 4 Войниче

    39 169 Отговор
    Съвсем скоро НАТО ще го спре този селяндур с малката си старомодна армия!
  • 5 Мммммм

    90 27 Отговор
    Европейците (в Европа, не в България) са готови да плащат по-висока цена за бензина, но да не плащат на Путин!

    Коментиран от #78, #94

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ако НЕ

    112 13 Отговор
    Купуваме петрола на Путин плащаме за престъпленията на фашистите. Всъщност ТЕ фашистите ПАК купуват от петрола на Путин и ни го продават лато пълнят джобовете т.е. отново вършат престъпления. Кокошката или яйцето а???
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гневен

    125 14 Отговор
    Лесно е да плямпаш, като си на хранилката на фащ. А какво да прави бедния българин? Как да живее и да плаща скъпите сметки??

    Коментиран от #50

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 НАЙ КАЧЕСТВЕНИЯТ Е РУСКИЯТ НЕФТ

    104 15 Отговор
    И НАЙ - ЕВТИНИЯТ Е ОТ САЩ ЛИ ДА КУПУВАМЕ ЗА ДА ИЗБИВАТ ЦЕЛИЯ СВЯТ ?
  • 12 АНТИПУТЛЕРИСТ СЪМ

    13 52 Отговор
    КУПУВАМ САМО ОТ ЛУКОЙЛ А ТОЙ НЯМА НИЩО ОБЩО С ПУТЛЕР

    Коментиран от #32

  • 13 Блабла

    109 7 Отговор
    Ми да не купува. Защо например българския народ трябва да плаща по 1000-2000 долара за куб. м. газ и да страда, само защото някой си мисли, че ще насоли на Путин? Той леко и с финт, ще продаде газта в Китай, а скоро и в Индия... Защо българите трябва да страдаме заради Украйна, а в това време те даже не са се потрудили да обявят война с Русия, нито са се отказали от руската газ, нито са се отказали от руската тръба през Украйна. Извинявайте, но това е лицемерие, още повече че Дания си купува въпросната газ от Норвегия и това няма да я засегне.

    Коментиран от #23, #56

  • 14 българина

    93 7 Отговор
    който ползва долара финансира всичките 100 войни на сащ и милионите убити

    Коментиран от #60

  • 15 Ами да

    8 30 Отговор
    Много правилно!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Kcaniba

    72 9 Отговор
    яхвайте каруците - либерастня!! Евророма!!!
    Аман от пропагенда!! По соца по малко са ни облъчвали!!!
  • 18 mi6osp

    62 3 Отговор
    Както я караме, Русия ще ни даде възможност да купуваме нефт, газ , гориво за АЕЦ и др. откъдето намерим и ако намерим.
  • 19 Спарта

    83 6 Отговор
    Лицемерие на квадрат.
    Да не би да спряхте да купувате американски гмо-та и т.н. боклук когато УСА сриваше Ирак например??
    Големите демократи те, срамота!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Наполовина

    57 4 Отговор
    Истината е на половина. Както винаги. Плащаме половината, другата половина като акциз и ДДС отива у нашите "умници", които ни обясняват колко много са ни дали. Пак от нашите пари и то по малко от тая половина дават. Другите пари отиват за издръжка на глупостите им и нищо не правеща администрация. Така че ........... в нашия случай за нас Путин ни е по малкия душманин !
  • 22 Рошко

    17 1 Отговор
    Търся си женско магаре вече, не искам никой да умира от войни,
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 JEFF

    7 61 Отговор
    Точно така . Безсмислени са всички санкции, ако продължава търговията с енергиини ресурси от Русия . Колкото по-бързо се прекратят тези сделки , толкова по-бързо ще приключи желанието на Путин за военни авантюри . При добра работа и координация РФ ще фалира , а Путин ще бъде изправен пред трибунала в Хага , както е редно за всеки военнопрестъпник.
  • 25 Биби Кинг

    7 33 Отговор
    Купувайки фашисткия съвецки нефт,ние съсипваме крепосната икономика завбъдеште!
  • 26 Rado

    11 31 Отговор

    До коментар #2 от "Don Pazzolini":

    Защо Русия не въведе санкции и сама да спре газа? Русофилите говорите само за това кранче

    Коментиран от #41, #43

  • 27 76543456543

    29 0 Отговор
    за да се наядеш требва хляб, не пари
    ресурсите с книги не можеш ги заместиш
    ниската .....мултикултура ....скоро ще се изплати
  • 28 Behemoth

    54 4 Отговор
    Още един глупак....алоооо в Европа се бият за олио.....ти искаш да не купуват газ и нефт...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Българка

    61 6 Отговор
    САЩ първо да ни доставят самолетите, които платихме на 100% и военно оборудване към тях за компенсация на неспазен договор, а след това да ни поучават. Америка винаги е насърчавала военни действия, но далече от тяхната земя. Така че не им вярваме на 100%

    Коментиран от #40

  • 31 Буламач

    40 3 Отговор
    От банални западни опорки... Най смешното обаче с този прословут руски газ е че се застъпват едновременно две противоречиви логически тези - тази на "зависимостта на Европа" от руския газ и тази на зависимостта на "Путин" от консумацията на неговия газ. Това е логическо противоречие, което към момента не намира своето разрешение.
  • 32 Asan

    22 7 Отговор

    До коментар #12 от "АНТИПУТЛЕРИСТ СЪМ":

    75% от акциите на Лукойл са притежание на фамилията Рокфелер.
  • 33 В грешка си

    5 3 Отговор
    Пасквил
  • 34 JEFF

    3 11 Отговор

    До коментар #6 от "BOB":

    Той дедовият ти вече не може да вози .
  • 35 123

    32 4 Отговор
    Ами не купувайте :) Аз с кеф си зареждам на Лукойл :)
  • 36 Хехе

    25 4 Отговор
    Ако не го купуваме опъваме петалата. Ами сега?
  • 37 Лост

    46 3 Отговор
    Нямало да си купуват Айфони и да гледат Нетфликс. Смях. Аз и тук не ги гледам и купувам.
  • 38 Край

    57 7 Отговор
    То хубаво го рисуват Путин с мустачки ама я вижте позицията на Израел по въпроса. Нафтали Бенет поиска Украйна да изпълни всички искания на Русия и да се денацифицира и да се изкоренят всички фашизоидни групировки там. Бандера беше обявен за герой на Украйна.
    За пръв път от 30 години позицията на Израел няма значение за нашите свободни демократични телевизии.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ЗА КАКВО СА НИ

    5 20 Отговор

    До коментар #30 от "Българка":

    ТА НЯНКОВА ДА ГИ ПОДАРИ НА ТОВАРИЩЬ ПУТЛЕР ЛИ ВИЖ ЧЕ НЕ ИСКА САМОЛЕТИ ДА НИ ПАЗЯТ
  • 41 Знаещ

    31 4 Отговор

    До коментар #26 от "Rado":

    А защо да го прави Русия. Нали трябва да и плати някой масрафа. И еврогей. овете го правят. Като са много ербап да спрат да купуват. Ма само лаене от тях
  • 42 Я глей

    16 4 Отговор
    На тойо плакат са го изкарали много секси Путин. Правят му реклама?
  • 43 Блабла

    44 4 Отговор

    До коментар #26 от "Rado":

    Ми защото в "демократичния" свят е нормално да прецакаш другия и да не си изпълниш договора, след като си взел пари по него. А в "тоталитарна" Русия е нормално да си изпълняваш задълженията по договор...

    Коментиран от #84

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Rampage

    43 5 Отговор
    Жълтите жилетки във Франция раздават и лепят
    листовки на които пише,, Само Макрон не вижда украинския фашизъм на Азов има и протести в Париж и вс големи градове във Франция
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 име

    14 4 Отговор
    Тази статия колко пъти ще ни я показвате?
  • 48 !!!?

    7 35 Отговор
    Вън кремълските ВАРВАРИ от Украйна !!!?

    Коментиран от #64

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 JEFF

    6 16 Отговор

    До коментар #9 от "Гневен":

    Стига мрънкане . Да не мислиш , че на запад всички са богати ?

    Коментиран от #58

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Физиономия на невменяем

    7 26 Отговор
    Ненормално джудже.

    Коментиран от #65, #68

  • 53 Не на петрола

    29 1 Отговор
    Скоро по всички пътища, 1 конска сила))
  • 54 воца

    22 3 Отговор
    много добре си върви всичко ,стойте та гледайте

    без денацификация и демилитаризация на украйна нема спре
    капитулация и рекултивацията е добро решение
    ама ,там немат интерес ,, помагачите ,,
  • 55 абе гнидди

    41 7 Отговор
    чий петрол да купуваме тогава?! егати наглите идиоти! нали само лукойл прави бензин! почвате много яко да ми писвате! почвам много да мразя всичко украинско! украинец да не е стъпил тук!
  • 56 6303

    10 3 Отговор

    До коментар #13 от "Блабла":

    А защо някой трябва да страда заради нас , ако ни се случи ? Ей , много големи егоисти и материалисти станха българите.
  • 57 да му ядеш сапа

    6 2 Отговор

    До коментар #49 от "Ташунко Сапа":

    ша му пръднеш на .я !

    Коментиран от #61

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 МИЛДЕ

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "българина":

    Ти дори и не подозираш , че основно ползуваш долара като разплащателно средство . Така че си в играта , не коментирай неподготвен .
  • 61 Ташунко Сапа

    7 28 Отговор

    До коментар #57 от "да му ядеш сапа":

    Още една седмица и джуджето е мъртвец отново изгорен за да не може да бъде разпонат като оня пришълец хитлери.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Кирето харварда предлага

    27 3 Отговор
    Предлагам да купуваме петрол от руснаците и да го даряваме на украинците, които от своя страна да го продават в ес, а ес да го продава на нас😁😁😁 всички са доволни и една камара посредници ще ще искарат една камара пари))

    Коментиран от #100

  • 64 Професора

    22 4 Отговор

    До коментар #48 от "!!!?":

    Що не ходиш краварите да си правят биоологични опити с теб в Грузия или Окрайна?
  • 65 Ташунко Сапа

    6 14 Отговор

    До коментар #52 от "Физиономия на невменяем":

    Вие сте лудо влюбени в един луд.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Айде да се спрете малко

    23 1 Отговор
    Искате ли да направите друго- навсякъде където се придава руски петрол да сложите табели и всеки сам да направи информиран избор иска или не да налива пари в руската икономика. Просто и ефективно! Аман от дебили дето знаят какво искат другите

    Коментиран от #74

  • 68 Ташунко Сапа

    3 14 Отговор

    До коментар #52 от "Физиономия на невменяем":

    В сащ е готово новото водородно гориво , измислено в силициеви долина Калифорния сан Франциско. И руските ще първият газзз
  • 69 Стоян Александров

    20 4 Отговор
    Z. Да. Да, Да. Спретееееее да копувате петеола, дизела, бензина и газа ВЕДНАГАААААА. Спрете тока от АЕЦ Козлодуй веднага лицемери, веднагаааа. Всеки който ползва това финансира Путин. Моля Ви от ПП СПРЕТЕ ГИ БЕЕЕЕЕ, СПРЕТЕ ГИИИИИИ, ВЕДНАГА. Така по-този начин България ще се оправи на 100%. До един месец БЪЛГАРИЯ ВИ ГАРАНТИРАМ, ЧЕ ЩЕ СЕ ОПРАВИ И ВСИЧЙИ ЛОШИ ХОТА ВЕЧЕ НЯМА ДА СА ТУК, ВСИЧКИ. 100% БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОПРАВИ. САМО ЗА ЕДИН МЕСЕЦ. МОЛЯ ВИ ЛИЦЕМЕРИ СПРЕТЕ ТЕЗИ РЕСУРСИ И ВСИЧЙО ЩЕ СВЪРШИ. Мъките на обикновенните и честни българи ще свършат. Хайде давайтеееее.... ZZZZZZZZ

    Коментиран от #72, #119, #120

  • 70 наглосакс

    23 4 Отговор
    Купувайте тогава биологични отпадъци от Италия , заравяйте ги и чакайте да се превърнат в нефт !Не мога да ви помогна с други съвети !
  • 71 Монгола

    22 1 Отговор
    Радио Сорос дето пее от Брюксел не е Европа.
  • 72 джау

    10 1 Отговор

    До коментар #69 от "Стоян Александров":

    Прав си по добре ужасен край от колкото ужас безкрай .

    Коментиран от #79

  • 73 80% deбили

    25 2 Отговор
    "Парите не миришат"...петрола струва пари и заради него се водят войни ,а еврогeй страхливците сами си го начукват глупово вярвайки ,че истинска война се печели със санкциики )))
  • 74 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #67 от "Айде да се спрете малко":

    Това за самолетите отнася ли се ?
  • 75 Петко

    30 3 Отговор
    Айде още санкции, айде бензин за 100лв литъра и да подкрепяме Зеленский 😭😭😭 4ти пакет санкции, 44ти пакет санкции, 444 пакет санкции, докато не минем на човешко месо има още място за санкции 😁

    Коментиран от #81

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Урюрвкос

    10 1 Отговор
    къде е публикуван плана на Путин за бърза и безболезнена смяна на режима в Киев, това което виждам особенно след срещата с Президента на Иран на 19 януари е много подробно съставен план (А) за дългосрочно присъствие. План (Б) трябваше ако НАТО се намеси в първия ден което не стана.
  • 78 big

    20 3 Отговор

    До коментар #5 от "Мммммм":

    Значи те са много глупави! Високата цена на руските суровини няма да се отрази само на бензина, а за всичко, включително работата им и храната им, дори в банкрута на Германия!

    Коментиран от #83

  • 79 Стоян Александров

    18 5 Отговор

    До коментар #72 от "джау":

    Z. Края ще ужасен в този случай за НАТО, ЕС и за Херо Мустафа. Ще бъдат изрити до дупка. Атлантиците ще си счупят краката да бягат. 100 % гаранция. Само спрете тези ресурси и гледайте шоууууу. Зеленски ще Ви се стори като детенце. Само ги спрете. Zzzzzzź
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Фатмака

    3 2 Отговор

    До коментар #75 от "Петко":

    Петко ,на коя доза ваксина си ,сигурно на 5 та . Болен си, върви да спиш следобеден сън
  • 82 Кирчо харварда

    16 0 Отговор
    Минаваме на екологични горива, никакъв петрол😁😁

  • 83 Мммммм

    4 24 Отговор

    До коментар #78 от "big":

    Мдааа. Само че преди банкрута на Германия, Русия ще е погребана заедно с Путин! Така, че пълна забрана!
  • 84 Rado

    4 8 Отговор

    До коментар #43 от "Блабла":

    За това ли искат да спрат изплащането но пътническите самолети взети от Запада. И за тях има договор. Пак си приказвате каквото ви оттърва 🤥😂😂😂
  • 85 Ами

    2 22 Отговор

    До коментар #80 от "Е,защо не ви харесва истината?Тя е една!":

    Това няма значение, че скача! Тук става въпрос за война в Европа, създадена от Русия! ЕС не може да си затвори очите и да финансира една терористична държава!

    Коментиран от #96

  • 86 Киев ще падне до дни!

    21 2 Отговор
    Зеленият си пие уискито в Лондон и му дреме на пуловера,че загиват хора!

    Коментиран от #103

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Ми няма

    15 1 Отговор
    Да купуваме ше караме каруци и скоро и за хляба и за тока и за парнота ще стане така като с олиото защо да угодим на разни лицемери и двуличници от ЕС
  • 90 Ka444

    15 0 Отговор
    Първо украинците да стопират руския газ през тяхната територия, но така ще им секнат и паричките от Русия.
  • 91 XXL

    19 1 Отговор
    Голям смях са тия демонстрации срещу Путлер на запад. Ако руския петрол не го купите директно, ще купите същия руски петрол от САЩ и фирмите на ЦРУ. Схемата е изпитана и отработена по време на студената война, за титана и други стратегически за запада суровини.
    САЩ и запада примат закони за санкции срещу "врагът" и жестоки глоби за всеки който ги наруши. Ура! Санкционираме диктатора щот сме големи демократи. Обаче, още преди да обявят санкциите, в много държави по света ЦРУ и западните служби вече са създали вериги от подставени фирми, които купуват и им осигуряват всичко необходимо, от същия тоя "враг". И тези фирми никой не ги разследва, нито ги наказва. А на западните, демократични и свободни медии им е забранено въобще да се споменават, че има нещо такова. Пак щот са демократи :))
    Така е вече и с руския петрол и всичко останало, което запада ще продължи да купува от Русия.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Васил

    11 2 Отговор
    Преди години Европа се втурна да спасява Афганистан даже прати и войски ама сега за Украйна не може излиза бесните чалми са по ценни за Европа.

    Коментиран от #99

  • 94 Д-р Менгеме

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мммммм":

    Когато се говори от името на другите хора това е или болшевизъм или шизофрения.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Украинците са терористи а не Руснаците

    17 4 Отговор

    До коментар #85 от "Ами":

    Така ли.И ти като си толкова отворен,защо не кажеш на всички,кои са терористите.Защо не гледаш информация от Донбас или Луганск, как човека както си кара с колата и пред него пада бомба или снаряд и всичките коли връкват на парчет въ въздуха и това е в центъра на града.Защо не попиташ украинските фашисти,защо палят живи руските войничета,след като има закон за военопленици.Коя армия се крие зад мирното население ,стреля от балконите и го използва като жив щит.Руската или Украинската.Мен определено ме е яд на Путин,защо не пусне чеченците в Киев.Рапредушиниха отряда Аидар за 2 часа.Украинските гадове заслужават чеченските ножове.Само като чуят за тях и са се подмокрили.Скоро всичко ще свърщи и да се надявам да продължи през Полша,Балтийските пудели и да дойде и в България.
  • 97 БПФ

    16 2 Отговор
    Хахахаха, а дали гражданите на ЕС ще са съгласни да се върнат в средновековието, за да се хвалят, че са защитили неонацисткият режим в украйна? Защото точно това ще се случи !!! Доста непосилна цена, а? Дори ми се иска ЕС да прибегне към тая мярка, защото хората ще вдигнат революция и ще изметат днешните неадекватни и нагли европейски политици !!!
    А как така се изпуснахте да напишете истината, че само 36% от приходите на Русия идват от газ и петрол... нали тя уж била само бензиностанция? А да не говорим, че износът на Русия превъзхожда като стойност вноса със около 70%... значи тя ПАК ще има положително търговско салдо !!! Пак ще намери на кой да си продава петрола, дори и на по-ниска цена.
  • 98 Дяконъ

    17 1 Отговор
    Ами да копуваме тогава от САЩ , та да плащаме за техните престъпления ?

    Коментиран от #105

  • 99 Дяконъ

    6 0 Отговор

    До коментар #93 от "Васил":

    3 -та световна ли искаш ?
  • 100 До Кирето

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "Кирето харварда предлага":

    Схемата е много близка до действителостта!
  • 101 Перо

    7 0 Отговор
    Голям проблем! Намалява броя на джендърите и е затруднена доставката на вибратори за Русия!
  • 102 Роднините на байдъновци

    12 1 Отговор
    Са много изобретателни, бизнеса с украински газ им пострада и те не може гат да простят на руснаците, които им пресекоха потоците на милионите към офшорните зони
  • 103 Перо

    9 0 Отговор

    До коментар #86 от "Киев ще падне до дни!":

    Кадиров има хора на всякъде,вкл. Лондон! Може да свърши като неговия сънародник Троцки!
  • 104 Не ме интересува

    17 2 Отговор
    това което е казал някой,дали бивш или настоящ член на нато.Искам да имам бензин,който да мога да си позволя да купя.Дали от Путин или от Джо,няма значение.НО,като знам че америте само вземат и нищо не да ват даром,съм склонен да правим бизнес само с Русия.Сори кравари!
  • 105 Ние и всички краварски колонии

    17 3 Отговор

    До коментар #98 от "Дяконъ":

    Сме източвани от краварите, а не от Путин...да не би Путин да ни обира милиардите чрез измами за продажби на самолети и некви такси от 4% от БВП на година за некви натувски терористи, които не ни пазят, а ни избиха с вирусите си и инжекциите си..
  • 106 Юруш на маслените

    12 3 Отговор
    Сега ще копуваме петрол,и то на "безценица" от краварите! Нали за това е войната им!
  • 107 Морски

    14 2 Отговор
    Що няма автор под тази глупост че да го наредя едно хубаво!?Аз нямам намерение по никакъв начин да страдам заради украйнския нацист!Искам си руския газ,руския петрол и руския турист!
  • 108 На гол тумбак

    13 0 Отговор
    Пуснете дизела по 0.50 лева, а аз ще карам с отващение.
  • 109 Аристотел ХА ХА

    2 10 Отговор
    Този изрод трябва да остане още много време на власт в тази империя на злото, защото направи толкова злини на Русия които и най големите им врагове за 200 години не могат да сътворят. Русия се запътва доста бързо от феодален строй към пещерен комунизъм.
  • 110 mi6osp

    13 4 Отговор
    Междувременно приключиха с неуспех преговорите на САЩ с Венецуела и Иран за закупуване на техен тежък нефт на местото на руския.

    А в Калифорния цената на галон бензин достигна 8.45 долара.

    Коментиран от #113

  • 111 А ако купуваме американските стоки

    16 4 Отговор
    Колко милиони души избиваме?
  • 112 ВънСатаНАТОтЗемятаНи

    12 4 Отговор
    Слава на Путин!Господ здраве да му дава и да го дари с дълъг живот,за да въдвори мир на Земята и за да изтреби до крак световните терористи - ФАЩ !
  • 113 СмъртЗаТерориститеКраваре

    13 5 Отговор

    До коментар #110 от "mi6osp":

    Слава на Мадуро !
  • 114 незнайко

    4 4 Отговор
    Предпочитам по евтин петрол от престъпник отколкото пи скъп от КАПИТАЛИСТ !!!
  • 115 Ана

    8 4 Отговор
    КУпувайте от САЩ деменция , но и там псуват , представете си Путин ! Западният свят обезумя ,управляван от злобни малоумници! Факти им приглася ,жалко !
  • 116 бай онзи

    5 3 Отговор
    НА ПУТИН ВСИЧКО МУ Е ПО ПЛАН АМА НА ЕВРЕЙСКИЯ СЪЮЗ И НА БАЙ ТРЪЦ НЕ Е ,ВСЕКИ ДЕН РЕВЕТЕ ЗА СРЕЩИ И ЦЕНИТЕ СА ПО 5 И ЩЕ СТАНАТ ПО 10 ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ НЕ СТАВАТЕ ЗА НИЩО
  • 117 Петрол от Америка

    7 5 Отговор
    ли да купуваме? 3 пъти по скъп от руския газ, нали затова аметата спретнаха тази война, за да спрат нордстрийма, като използват украинския клоун, стига с тези манипулации!!!⛔⚠️
  • 118 Им пукат

    5 2 Отговор
    В момента литовците купуват тоталитарен банзин та.... ушите им пукат.
  • 119 стоян

    3 1 Отговор

    До коментар #69 от "Стоян Александров":

    До 69 ком -другарю влюбен в путина - по спокойно че като гледам си изтирясъл - Европа и петрола ще спре и газа ще спре за да премахне този полуделия в бункера дето заплаши света с ядрено оръжие
  • 120 Патриот

    2 3 Отговор

    До коментар #69 от "Стоян Александров":

    Ще минем на дърва и каруци - няма ток,няма гориво. Без Русия няма да има достатъчно от тези "екстри".
    Сега си представи колко може да си купи българина и европееца с доходите си.
    Сметна ли при средна заплата от 350евро срещу 3500 от европееца кой ще дуX@ супата?
  • 121 Не купувайте

    1 1 Отговор
    Герои.
  • 122 xmmm

    1 1 Отговор
    А като продаваме оръжие на ураинците, не спонсорираме конфликта.
    Мачкай Путин.
  • 123 Сух

    1 1 Отговор
    А, като купуваме амерски, плащаме за тяхната демокрация постигната с оръжие ли?
  • 124 Ники

    1 0 Отговор
    Защо нашите медии не говорят за биологичните лаборатории които Деляна Гайтанджиев преди две години разкри а сега и Русия нашите приятели се готвели да унищожават цялото славянство или защото сме в НАТО трябва с всичко да се съгласяваме.
  • 125 Какаото

    0 0 Отговор
    Безмитен внос в Украйна беше само за бизнеса на поРошенко, и тоя се е омазал с него