Тема: Украйна

15 Март, 2022 10:44 24 721 109

Излъга ли Путин за Украйна: проверка на фактите

  • владимир путин-
  • лъжа-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • история-
  • ленин-
  • ссср

Путин твърди, че Украйна е била "измислена" и създадена от Ленин

Излъга ли Путин за Украйна: проверка на фактите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Непосредствено преди инвазията в Украйна руският президент Владимир Путин изрече едно много спорно "историческо" твърдение. "Съвременна Украйна възниква в резултат от болшевишката политика. Кой я създаде? Ленин. Владимир Илич", заяви Путин. Според него този процес е започнал непосредствено след Октомврийската революция през 1917 година. Ленин и неговите последователи отделили от Русия онова, което исторически погледнато е било руска земя, без да питат милионите хора, живеещи там, смята руският президент. Отговарят ли тези твърдения на истината? Проверихме фактите.

Ленин е създал Украйна?

Още новини от Украйна

Да го кажем с две думи: за Путин тъкмо Ленин е бил създателят и архитектът на Украйна. Но той бил допуснал нещо повече от грешка, когато на украинската територия бил даден статут на отделна република в рамките на Съветския съюз, смята още Путин. Той явно има предвид политиката към националностите, която под ръководството на Ленин се води през първите години след възникването на СССР. Тогава реално-политическите условия и балансът на силите са такива, че на неруските народности в периферията на Съветския съюз от немай къде се дават определени свободи по отношение на езика, културата и самоуправлението.

Само че съвременна Украйна не е "измислена" от Ленин и Русия. Самостоятелна украинска национална държава съществува в продължение на две години още преди Червената армия да я превземе през 1920 година: това е Украинската народна република. Тя възниква в резултат от борбата на украинците за независимост от Царска Русия, към която принадлежи по-голямата част от днешната украинска територия до разпадането на империята през 1917. А териториите, които до 1918 година са част от Австро-Унгарската империя, също придобиват независимост и през 1919 година се обединяват с Украинската народна република.

Специалистът по източноевропейска история Гидо Хаусман обяснява: "Може да не е било задълго, но важното е, че в края на Първата световна война тази държавна конструкция вече съществува. И не е възникнала просто по милостта на Русия, тъй да се каже".

"Абсурдно е да се твърди, че Украйна е изкуствено творение на болшевиките"

Историкът Йоахим фон Путкамер също твърди, че Путин изцяло пренебрегва националните въжделения на украинците - както по времето на Царска Русия, така и по-късно в рамките на Съветския съюз. "Ако познаваме дългата история на украинските национални движения, направо е абсурдно да се твърди, че Украйна е изкуствено творение на болшевиките", казва Путкамер, който е декан на Факултета по източноевропейска история в университета "Фридрих Шилер" в Йена. Путкамер е категоричен, че Ленин просто е реагирал на украинското национално движение и на възникналата украинска държава, а не ги е създал.

Автор: Инес Айзеле


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 103 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    102 23 Отговор
    Питам те Санчо, знаеш ли какво е свободофил? Това е рядка порода от която съм и аз. Гледам как всички се делят на фили и фоби, но малцина знаят що е то. Идват от древногръцки, едното е обич,а другото страх. Едните изхвърлят страха си чрез омраза, а другите пък бъркат благодарност, уважение и харесване на нечия култура и народ с обич. Няма как да обичаш нещо повече от собственото си. Обичта е нещо много лично. А можеш ли да имаш Санчо собственост без свобода? Можеш ли да подариш въздуха в небето си на някой да те пази? Забрави ли, че въздуха е свободата която вдишваш с всеки дъх? Можеш ли да вкараш стражи в двора си и да им плащаш,че дрънкат с копията си? Това прави ли те свободен? От кого те пазят Санчо? Ако живееш неутрално между две кралства, нямаш нужда от защита. Ще те пазят и двете,пазейки се един от друг. Защо да плащаш за свободата си, достатъчно е да я имаш. Знам, че другите няма да ме разберат Санчо, затова само на теб ти думам. Малко сме които знаят що е свобода, а мераклии за сребърници много.
    Като си ида, ако не разказваш що е туй свободофилия, ще останат само и единствено човекофоби,които всъщност ще са обикновени роби!
    Свободата Санчо, отдавна не е на върха на копието, а на върха на разума!

    Коментиран от #2, #12, #13, #20

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Не е излъгал

    124 18 Отговор
    Точно така е. Е зависи от историка разбира се. То според нашите Левски скоро ще бъде обявен за терорист.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 теле

    32 6 Отговор
    нали се именувам теле нищо не разбрах
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Човек с памет

    112 32 Отговор
    Не рaзчитайте на "проверка на фактите" от платениtе лъжци DW.

    Коментиран от #86

  • 8 Емил

    40 23 Отговор
    Ленин отделя Русия от Украйна! Вижте малко по назад в историята. Петър Първи е швед.

    Коментиран от #47

  • 9 Така е

    113 28 Отговор
    Украйна е Руската Македония !!!
  • 10 теле

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "делфийский":

    имаш бъдеще
  • 11 123

    90 32 Отговор
    Така е! Излъга мискинани :) Как си позволява да показва Декрета на Ленин, с който е създадена Украйна. Срамота :) Ами те укронацистите са древни, колкото е древна Планетото Земя :) Дори Боговете на Олимп са техните прародители :)

    Коментиран от #16

  • 12 пико

    42 6 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    Статията - 10:44
    Коментара - 10:44

    Копи-пейст пропагандата много прозрачна.

    Коментиран от #26

  • 13 руска подлого

    26 31 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    Оценка на свободата

    TV1 е самото сърце на пропагандата (след фабриката за тролове в Санкт Петербург), наистина смел акт, фатален, за 15 години затвор.
    Още единици с листа по улиците. И това е цяла Русия...
    Останалите 35% страхливи седят вкъщи и чакат хладилникът да спечели, а не телевизионното зомби.
    Останалите 65% са наистина чугунени чела, зомбита, терористи, фашисти и помпозни зли таласъми, тук просто няма надежда ... "

    Коментиран от #85

  • 14 !!!?

    35 41 Отговор
    За Путин историята на Россия започва от баба му Путина !!!?

    Коментиран от #65, #66

  • 15 хихихи

    85 22 Отговор
    Ама разбира се, че не е излъгал, някой знае ли един Украинки Цар? Никой не знае такъв Цар. Хайде сега умниците от дойче зеле да видят картата на Царска Русия преди 1917 и ще разберат към кои територии Путин точно има претенции. Явно всички в Кремъл са решили да не дават от Царските територии на натю, щото са ги подарила на Украинская ССР ама за натю не е ставало дума тогава

    Коментиран от #23, #29

  • 16 теле

    40 5 Отговор

    До коментар #11 от "123":

    най древни са макдонците
  • 17 ВеМСеРНеС

    53 10 Отговор
    ДВ, факти и истина. Вие сериозно ли?!
    Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.
  • 18 Уий

    16 31 Отговор
    За Путлер, оле...

    Коментиран от #28

  • 19 незнайко

    68 15 Отговор
    Украйна е равносилна на Македония в по голям мащаб !!! Сега украинците ще обърнат историята както македонците, това е самата истина !!!

    Коментиран от #90

  • 20 SCH💿Nino Brown

    48 69 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    Винаги ми е било интересно как успява Русия по цял свят да има тролове не сте само в България, с конкурс или сте руснаци или деца от смесен брак с руски ген много сте бе няма отърване от вас дори и анонимни Винаги се познавате
  • 21 Обяснихте го та

    59 11 Отговор
    Обяснихте го, та никой не разбра истината !!! Съветвам читателите да проследят в нета по години Украйна в какво граници е била. Ама проследете хубаво и как са се наричали сегашните и източни части от Днепър на изток преди Ленин да и "даде" сегашните граници и Хрушчов да и подари Крим. Между другото тези части които са "придадени точно по времето на Ленин Руснаците в момента са ги овладели на 80%.
    А да ми публикувате половинчати неща, само потвърждавате, че добрата лъжа съдържа и половина истина !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 теле

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "хихихи":

    хмелницки

    Коментиран от #49

  • 24 ДжафДжаф

    72 22 Отговор
    Путин няма как да лъже на тема история по простата причина, че ТОЙ самият прави историята! Това е положението другари грантоеди! Такиви като този германски "историк" пишеха и утре пак ще пишат, че българите лъжат за Македония. Дето се вика: Не на нас тия!
  • 25 Антон

    42 30 Отговор
    В едно свое видео проф. Иво Христов също твърдеше, че Украйна била създадена 20-те години на XX в. Явно от къде му е спусната информация. Някои хора удобно забравят за една страна - Киевска Рус, възникнала преди повече от 10 века, време, когато Санкт Петербург не е съществувал, а Москва не е била град.

    Коментиран от #30

  • 26 Ииии

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "пико":

    Като всеки коментар - израз на собствено мнение.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 теле

    1 6 Отговор

    До коментар #18 от "Уий":

    в твоето г...зе
  • 29 незнайко

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "хихихи":

    Сега прочетах коментара Ви и съм напълно съгласен с Вас.
  • 30 Ne zabravyame

    43 13 Отговор

    До коментар #25 от "Антон":

    Не. Не забравяме. Това е Русия.
    Киев е сърцето на Русия. Както и имената говорят - Киевска Рус - Киевска русия. Украйна - покрайнините.

    Коментиран от #37

  • 31 Първият декрет

    54 12 Отговор
    На болшевишкото правителство доминирано от Ленин е бил за Мира и земята
    Девизът е бил Мир веднага което е постигнато буквално за дни
    Девизът на декрета за земята е бил земята на тези които я обработват
    Цялата земя е била национализирана и оставена на селяните да я обработват
    Да не забравяме че някои помещици са имали толкова земя че на практика е била по-голяма отколкото е територията на някои малки западни държави
    Ленен създаде и СССР
    До него в цялата огромна руска държава всички бяха руснаци
    Той обособи в отделни държави макар и в състава наСССР
    Почти всички националности с изключение на средна Азия където там разделението стана по-късно
    Сталин довърши оформянето на Украйна като след войната добави към нейната територия територия от всички съседни държави Румъния Словакия Унгария Полша и наложи Украйна като член на съвета за сигурност на ООН
    Нека не забравяме че благодарение на Съветския съюз Украйна стана една от най-могъщите в индустриално отношение държави в рамките на съюза
    Всичко друго което си пише за Украйна е ала-бала
    40% от населението на Украйна са руснаци останалите са също така но говорещи един диалект на руски език наречен украински
    Повече от жалко е че пропагандата успя да раздели тези два народа и сега страдат и двата

    Коментиран от #35

  • 32 Абсурдистан

    25 51 Отговор
    Кремълският касапин си е пословичен лъжец. Мислех го за малко по-умен, но се разочаровах. Путинофилите по правило не знаят руски, но и малцината, които го знаят, ако им се заговори на украински няма да разберат и 10% от смисъла. Ако се обърнем към нашата 1300 годишна история, то 700 години от нея сме били част от чужда империя. Съседите на Русия имат злата участ да са до империя, чиито имперски мераци не са утихнали!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 пешо

    14 11 Отговор
    не разбирам какво значи специализирана операци може ли някой да ми обясни-козар съм ведно монтанско село
  • 35 теле

    8 12 Отговор

    До коментар #31 от "Първият декрет":

    джендърите не магат да асимлират това писание
  • 36 Аз да попитам

    25 7 Отговор
    Днепропетровско-Слобожанская република, Донбаская република, Република Новороссия и Република Крим какви са, кога са присъединени към Украйна и не са ли с площ два пъти по голяма от тогавашната Украйна. А, и къде се намират не е по малко важно - от изток към Русия или от запад към "Запада".

    Стига манипулации !!! От тях само отвращение и съжаление към тези които ги създават !
  • 37 иван

    9 9 Отговор

    До коментар #30 от "Ne zabravyame":

    а защо говорят украински

    Коментиран от #39

  • 38 SCH💿Nino Brown

    7 5 Отговор

    До коментар #33 от "Ами ние не сме":

    Нищо общо нямам с Америка пич в големи филми влизаш 🥴🤭 SCH е рап певец от Марсилия казва се
    Julien Schwarzer от немски произход и съм му фен ,а Nino Brown е негова песен. SCH - Nino Brown
  • 39 Иване Иване

    46 11 Отговор

    До коментар #37 от "иван":

    Там е работата, че и украински не говорят !!! Само в Лвов и най западните части. Украинския за руснаците е като "македонския" за българите. Всички ТВ и други медии до излизане на "специалния им закон" за езика можеше да ги гледаш на чист руски език. Господин Зеленски своето шоу го водеше на по чист руски език от говорителите по новините в Москва. Дано си ме разбрал.
    Жалкото е, че някои успяха да накарат два братски народа да се унищожават взаимно. Тия които "боядисаха" украинците заслужават да бъдат обесени с краката нагоре.
  • 40 Психология на перверзията

    22 24 Отговор
    Историята се повтаря първо като трагедия, после като фарс.
    Майката на малкия Путин е Хитлер, а баща му е Сталин.
  • 41 Факт е,

    11 20 Отговор
    " Путкамер е категоричен, че Ленин просто е реагирал на украинското национално движение и на възникналата украинска държава, а НЕ ГИ Е СЪЗДАЛ." А Путин просто е реагирал на желанието на жителите на Крим да бъдат едно цяло с историческата си Родина, в състава на която е бил няколко века. " Самостоятелна украинска национална държава съществува в продължение на ДВЕ ГОДИНИ още преди Червената армия да я превземе през 1920 година: това е Украинската народна република. А сега реагира и на желанието на ДОНБАС ! И ще реагира и на желанието на ОДЕСА ( официално основана през 1794 г. като руска военноморска крепост в земите, присъединени от Османската империя в резултат на Яшкия мирен договор от 1792 г. , ХЕРСОН ( През 1737 г. във време на Руско-турската война (1735 – 1739) на мястото на днешния Херсон руските войски издигат укрепление, което наричат Александър Шанц. Постепенно значението на укреплението нараства и на 18 юни 1778 г. императрица Екатерина II подписва указ за основаване на крепост и корабостроителница, а на 19 октомври 1778 г. вече са поставени основите на крепостта и корабостроителницата на новия град), ДНЕПРОПЕТРОВСК (Градът е основан през 1776 г. и е наречен Екатеринослав в чест на императрица Екатерина II. ), ЗАПОРОЖИЕ (През 1770 г. тук е заложена Александровската крепост – форпост в руско-турските войни. Тя прераства към 1806 г. в град Александровск – център на уезд (околия) в Екатеринославска губерния )... История това не е нещо, което

    Коментиран от #43, #60

  • 42 генчо

    9 11 Отговор
    по принцип шизофрениците казват истината на себе си и си вярват, така погледнато е казал истината сам на себе си и си е повярвал
  • 43 Факт е,

    15 2 Отговор

    До коментар #41 от "Факт е,":

    История това не е нещо, което може да се измисли, а събития, които са се случили в миналото. 1. Действителността в непрекъснатото и развитие.
    2. Миналото, запазено в човешката памет.
    3. Наука за миналото на народите.
  • 44 !!!?

    14 6 Отговор
    УКРАИНА 1720 г.

  • 45 Смех‌‌‌‌‌‌‌‌‌

    9 11 Отговор
    Каквото и да е написано в тази статия няма как да е вярно защото ние истини не чуваме тук.. просто бращолевене на пропагандатори... А и кои са тия дето ще решават какви са фактите и кое е вярно и кое не полицията на истината ли?

    Коментиран от #46

  • 46 Смех‌‌‌‌‌‌‌‌‌

    21 11 Отговор

    До коментар #45 от "Смех‌‌‌‌‌‌‌‌‌":

    По същата логика и македония не е създадена от коминтерна и български предатели а е автентична държава като украйна...

    Коментиран от #57

  • 47 Rado

    16 6 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    Вижте малко путиновата история. Той каза, че 24 май е празник на Македония
  • 48 Япък

    18 19 Отговор
    Путя лъжливото овчарче няма нищо общо с лидерите , които изградиха СССР. И те правеха, гадости , но превземаха хитро и търпеливо. Ленин и Сталин знаеха как се гради империя. Путя уби мечтата за СССР, сега даже и наще русофили не искат в Русия и се плашат при мисълта да живеят там.
  • 49 чичо джок(стамат)

    22 9 Отговор

    До коментар #23 от "теле":

    Хмелницки е бил атаман(не цар или крал) и въстанието му е било срещу тогавашна ПОЛША(ЖЕЧПОСПОЛИТА). До 1917 г.в нито един исторически документ не се споменава държава УКРАЙНА.

    Коментиран от #56

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 оня с коня

    20 24 Отговор
    на снимката се вижда НАЙ-УМРАЗНАТА Физиономия на Света.Така и ще остане в Историята тоя човек - нареден ДО ХИТЛЕР!

    Коментиран от #93

  • 52 Смях

    12 18 Отговор
    Какви ги бълнува този изкуфял старец. Ленин държеше Украйна и много други страни изкъсо без да започне нито една открита война. Заради лумпени като Путин получили власт на готово СССР се разпадна и никога повече няма да го има.
  • 53 абе пуссин

    5 5 Отговор
    шо мрази лелин ?
  • 54 Васил

    14 12 Отговор
    А кога Путин е казвал истината?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #49 от "чичо джок(стамат)":

    Ти си по открехнат от човека...колко научни труда имаш....
  • 57 Руснаков

    11 0 Отговор

    До коментар #46 от "Смех‌‌‌‌‌‌‌‌‌":

    Не се усмихвай накриво, ами чети историята...ограничен...
  • 58 Само найменования на женски полови...

    2 10 Отговор
    Органи,,Историкът Йоахим фон Путкамер също твърди, че Путин"Направо замириса на ,,Дуловки"...
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 стоян

    13 13 Отговор

    До коментар #41 от "Факт е,":

    До 41 ком -другарю -като си толкова запознат с Украинската история -известно ли ти е че Киевска Рус се пресаединява с договор със московското царство преди 300 години -но след 1 година договора го късат украинците защото руснаците не го спазват -но тия факти са скрити в московската история дето я четете
  • 61 Блабла

    16 6 Отговор
    Както винаги ДВ чете Путин, като дяволът Евангилието:

    1. Путин каза, че съвременна Украйна се е разширила в "ДО ТЕЗИ СИ ГРАНИЦИ" благодарение на болшевиките, а не че те са я създали. Ленин - присъединява Малорусия, Сталин - западна Украйна, Хрущчов - Крим
    2. Историкът Йоахим фон... и т.н. твърди, че руснаците пренебрегвали украинците? А да не би Австро-Унгария, която насила прави западна Украйна католическа, а в Полша са ги приравнявали с кучета. На много магазини и барове е имало надпис - С кучета и украинци влизането е забранено. Да не мислите, че случайно западноукраинците избиват или изселват всички поляци от Украйна (Волинско клане). Да не би тези държави да не са ги пренебрегвали?
    3. А териториите, които до 1918 година са част от Австро-Унгарската империя, също придобиват независимост и през 1919 година се обединяват с Украинската народна република. - А защо ДВ не казва, че след няколко месеца Петлюра подарява тия земи на Полша? (В днешна Украйна, Петлюра е нац. герой, а Сталин, който 39-та ги връща е забранен.)
  • 62 Гошо

    8 4 Отговор
    По наблюдателните от вас ще забележат че този който се представя за Путин няма нищо общо с изтинският Путин!!
  • 63 Шовинистична хиена

    15 9 Отговор
    Никаква независима Украинска народна република не е имало. До 1917 г. земите на Украйна са окупирани от немците и те им създават марионетна държава със земи и от Полша,но без земите владяни от Австро-Унгария. След краха на Германия и Австо-Унгария през 1918г. Полша си взема завзетите земи и окупира голяма част от днешна Украйна,както и от Белорусия,както и голяма част от Литва,барабар със столицата и.Полското нашествие е причина за войната и със Съветска Русия от 1920/21г. Съветска Русия не успява да си върне завзетите земи от Полша и това става чак през 1939г. - тогава Сталин излиза а линията Кързон. Тая линия е определена от Антантата и определя докъде на изток се простира полският етнос. Западните украинци са същата шовинистична хиена като Полша и прилапват чужди земи от всички посоки... за съжаление с глупавото съдействие и на Ленин,и на Хрушчов.

    Коментиран от #71

  • 64 0220022020

    6 2 Отговор
    МИР , това е най важното сега.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Василева

    20 10 Отговор
    Срамно е колко простотия и невежество има в България. Вместо да осъдите войната с едно изречение и унищожаването на суверенна страна и избиването на невинни хора и деца, вие се правите на историци. Колко грозно и нечовешко!

    Коментиран от #78, #94, #99

  • 68 Баро

    13 3 Отговор
    Историята не оправдание за счупените къщи убити хора и най вече ДЕЦА
  • 69 Колчев

    0 2 Отговор
    И Македония
  • 70 Жулиен Гаков

    12 15 Отговор
    Не е интересно дали е излъгал или не, по- интересното е , че украйна( мал. бук. ) е ВЕЧЕ РУСКА!!! америка ( пак м. б.) - загуби войната!! Евроба изяде дървото ! И тепърва ще го яде! Ние за ПОРЕДЕН път заложихме на куция англо-сакски кон, ама на най- куция!!!! Честито народеееее!

    Коментиран от #72, #74

  • 71 Qqqq

    7 2 Отговор

    До коментар #63 от "Шовинистична хиена":

    Всичко това е напълно нормално. Нали самия Ленин е взел пари от Германия и е бил пратен от кайзера с цел да направи революция , да свали руския император и след това да подпише примирие и да изтегли Русия от войната. Така , че след падането на последния руски император , държавата Русия също си е една голяма измислица на болшевиките.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 чокумба

    2 2 Отговор
    Да. Естествено.
    Абе, а какво стана с българския чуждестранен батальон ?
    Французите имаха легион такъв...
    Ние като по бедни само батальон...
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Болен Пидеров

    10 0 Отговор
    Ще ви бия, бия, запретам ръкави и идвам, млък! Не стига че обезценихте пълните ми с рубли джобове и само тежестта и издутоста ми остана, ами и не ми козирувате като нахлувам в Нова да му го подкрепя на бащицата Путин! Скачам като петел и ще ви кълвя! Утепал там некви хора, голема работа станало, вижте му доктрината! Вие мен уважавате ли ме уе!? "тръц"
  • 76 Болен Пидеров

    8 0 Отговор
    Гаджева е с мен заради мен самия, не за друго. Тя не е сребролюбка. Само незнам що ме гложди от 2 седмици, че нещо почна да ми подбегва.
    - на уше: Болене, рублата ти не струва вече, за тва бате! Сега се двоуми милата на некой с долари или некой с юани да му седне на скута. Ти с рублите - във Вц-то бате🤣
  • 77 Учения

    6 1 Отговор
    Това гумено човече се забърка в голяма каша, страх лозе пази драги ми КА ГЕ БИС
  • 78 До Василева

    10 2 Отговор

    До коментар #67 от "Василева":

    Вас кое Ви кара да си мислите че тези които пишат тук са Българи? Тук пишат Руси, Сърби, Чехи, Черногорци. Четете и отбирайте. Забележете че някъде има "взрив от мнения" когато Русия се чуства заплашена. Руснаците обичайно говорят високомерно срещу българите "колко сме прости" и в този ред, а Путин е велик, руснаците голяма работа. Работа на Mypзилка.
  • 79 Путкомер

    3 0 Отговор
    Кой е този историк с такова име : Историкът Йоахим фон Путкамер
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Един

    3 6 Отговор
    За ревльовците на Украйна - четете съвременна украинска история и вижте какво пише там за нас българите. Тогава ще ви питам още ли ги защитавате? Четете и за средновековието там също има прекрасни неща за нас.
  • 84 ВИВА РУСИЯ

    5 5 Отговор
    САЩ е във война през всички 242 години от своята история, с изключение на 16 години, обяснява Картър. Картър определя САЩ като "най-войнствената нация в историята на света", поради склонността да се опитва да принуди другите да "възприемат американските ни принципи". "Изхарчихме, мисля, че 3 трилиона долара", допълва Картър за американските военни разходи. "... Това е повече, отколкото можете да си представите. И все на ЧУЖДА ТЕРИТИРИЯ !

    Коментиран от #104

  • 85 Пениш ли се от злоба?

    7 6 Отговор

    До коментар #13 от "руска подлого":

    Пени се! Като дойдат и тук руснаците ще изхвърлят мръсната пяна! Че много мръсотия се събра за 30 години. Почистване трябва!

    Коментиран от #95

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Б. М.

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "незнайко":

    Вярно си незнайко.
    Украйна е БЪЛГАРИЯ!!! Набий си го в главата. Украинската територия е била 800 години БЪЛГАРСКО. Поради тази причина и генно украинците са много повече БЪЛГАРИ!!!
    НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА ПАНСЛАВЯНИЗМА ДА ВИ ПРОМИВА МОЗЪЦИТЕ!

    Коментиран от #103

  • 91 ФАКТ

    5 4 Отговор
    DW знае и от Украинците повече за създаването на Украйна! (Що не си гледате Хитлера и Шулца?!)
  • 92 КАКВОТО И ДА ГОВОРИТЕ,

    6 7 Отговор
    УКРАЙНА Е РУСКА ЗЕМЯ! УКРАЙНА ЩЕ СЪЩЕСТВУВА В ПРЕДЕЛИТЕ НА РУСИЯ!

    ИЛИ ИСКАТЕ ДА КАЖЕТЕ, ЧЕ Е НА САЩ?!!!!
    ..........И Д И О Т И.........

    Коментиран от #105

  • 93 НА СНИМКАТА СЕ

    5 6 Отговор

    До коментар #51 от "оня с коня":

    ВИЖДА ЛИЦЕТО НА ТОЗИ И ВЕЛИКАТА РУСИЯ, КОЯТО ЩЕ НАТРИЕ НОСА НА САЩ, НАТО, ПЕНТАГОНА....ТАМ КЪДЕ СЛЪНЦЕ НЕ ОГРЯВА!

    СБОГОМ УБИЙЦИ - САЩ, НАТО И ВСЯ КРАВАРСКА СБИРЩИНА!!!
  • 94 Моряка

    4 7 Отговор

    До коментар #67 от "Василева":

    Каква суверенна,след като американците я откраднаха от Русия при разпадането на СССР.Сега си я връщат.А " украински " е езика "галицийски",на който говорят фашагите от областите Галиция и Волина,силово наложен език от американския Майдан за официален език в чисто рускоговорящи територии(Новорусия,Донбас,Приазовието,Одеска област).И в смесените- Сумска,Киевска,Полтавска и др.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Пут

    5 2 Отговор
    На Пут вярват само слепите. Кой чете и слуша големият манипулатор за какво се прозява без да слага ръка на устата си. Че ако Украйна бе създадена от Ленин по изкуствен начин, чрез декрет, решение на някой отгоре, то нямаше Втората световна война част от украинците да бъдат на страната на Германия. Още тогава е била налице тенденция за самостоятелност. Чудното е, че Украйна и Русия, които са много близки да достигат до военен конфликт. Какво ли остава конфликт между Русия и някоя друга страна, близка, но не-толкова

    Коментиран от #106

  • 98 ле ле

    2 3 Отговор
    Ама ви сериозно ли ...да четем мнение на г-н Путкамер...да не би това псевдонима на Иво Инджев...
  • 99 Един българин

    3 2 Отговор

    До коментар #67 от "Василева":

    Госпожо Василева вярвам че повечето хора са категорично против войната.Но голямото НО е това че тя е само връхната точка на наслагваните с години проблеми.Защо т.н.западен свят не предприе нищо за предотвратяване на започването на това зло защо в преговорите с Путин, Макрон и Шолц не инициираха намерение да се приемат някои от исканията на Русия ами напротив само думите санкции слушаме - каква идея за решаване на проблемите предложиха т.н.западни водещи стани-НИКАКВА.Сега ще посочиме ЗЛОТО да ама не злото си има лакеи -подбудители и съучастници -макар били и те преки или косвени -ЗЛОТО не идва от нищото -то е отглеждано и подхранвано и накрая отприщено.............Жалко за горките хорица и от двете страни.

    Коментиран от #101

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Факт

    2 1 Отговор

    До коментар #99 от "Един българин":

    Да приемат исканията на Русия...ти сериозно ли..да приемат исканията на една комунистическа държава ,държава в която е абсолютна и тотална диктатура ..нещо срещу което Европа и САЩ се опитват от години наред да премахнат от всички държави...така че ако те си позволят да приемат каквито и да е искания на Русия е равносилно на това да приемат диктатурата...а това не трябва да се позволява .да не говорим че ако веднъж им се позволи това значи че Русия ще почнат да искат и много други неща...защото от Русия ще решат че Европа е готова да приема всякакви глупости на един луд диктатор...така че на Русия не трябва да се приемат каквито и да било искания...до като този диктатор Путин е президент там....дори Европа трябва да предложи на руския народ ако не искат да ги сринат икономически..първото нещо което да направят е да се смени президентът им...тогава да се водят каквото и да е преговори...защото в момента водят преговори с тотална откачалка и очакват разбиране от него....и как ще стане това..??..Путин да бъде сменен и на Русия да и наложени вето за производство на военно оръжие и да им позволят да произвеждат други технологии които да позволят на Русия ида се развива икономически народът им да стане много по богат ..и да бъде велика и силна икономическа държава а не да говорят само за оръжия...от оръжия полза за народа по света няма...те водят само до проблеми..нищо повече..
  • 102 Факт

    1 2 Отговор
    Разбира се, не трябва да се изключва и опцията президента на Украйна също да бъде отстранен защото и той има толкова вина колкото Путин....поне според само така проблемите в Украйна ще спрат ако Путин и Зеленски бъдат премахнати и на тяхно място да бъдат сложени някакви нормални типове....защото реално народа на Русия и на Украйна а и народа по целия свят страдат заради тези двама иди-ти които вземат решения които унищожавайки буквално милиарди хора...а не ми изглежда редно заради двама сбъркани типове да страдат милиони..единия решил да си превзема чужда държава другия решил че трябва да ходи в НАТО...и кой страда от това...хората ..и защо.защото Путин или Зеленски искат нещо си.....гледайки собствените си интереси...а интересите на милионите по света...дали на Путин и Зеленски им пука за тях...???..Ани очевидно не...
  • 103 Факт

    3 1 Отговор

    До коментар #90 от "Б. М.":

    А бе да попитам имали държава съседна на Русия и не само съседна която да не била под руско робство...???..някак си народа на много държави вече твърдо е решил да се освободи от това руско робство...или окупаторство...наричайте го както искате...имайте предвид че това руско робство и това окупаторство в много държави в историята им е представено като "освобождение"...от Руснаците които са им написали историята...което се отнася и за нашата държава ...празнуваме руското ни робство или окупаторство..което "освобождение"...само ще това освобождение е представено така от руснаците в руската ни история...но всички български революционери..включително Левски и Ботев...описват това като Поробяване и окупаторство...което някак си противоречи на руските измислици..наречена "история на България"...а написана от Руснаците...все едно гърците да ни напишат някаква история и ние да я приемем като наша...е от къде на къде ...и до кога въобще ще ни промиват още от деца мозъците с четене на Руска история...??..ние не можем ли да си напишем наша...достоверна...такава..??

    Коментиран от #107

  • 104 Kresi

    5 1 Отговор

    До коментар #84 от "ВИВА РУСИЯ":

    И как тогава си обясняваш че болшинството искат в сащ и почти никой в прекрасна русия.Не разбрахте ли че само с голи лозунги вече не се ловят шарани
  • 105 Kresi

    4 0 Отговор

    До коментар #92 от "КАКВОТО И ДА ГОВОРИТЕ,":

    Ти можеш ли да обясниш как етнически китайци населяващи тайван не искат и да чуят да са под китайско владичество.И да си припомним 1939 финландия1956гунгария,1968гчехословакия 1953гс.корея напада ю.корея с китай и руски летци със самолети.Тогава се намесва сащ и сега има самсунг и други известни ю.корейски фирми.Сега можем да направим разликите
  • 106 Kresi

    5 1 Отговор

    До коментар #97 от "Пут":

    Ти задаваш ли си въпроса защо украйна не иска да има нищо общо с феодална русия и сега путин се стреми насила да ги заобичат
  • 107 Руската федерация

    2 0 Отговор

    До коментар #103 от "Факт":

    Държавата Русия се нарича в момента Руска федерация и е съвременна османска империя, поробила 20+ републики със различни нрави, етноси и религии.
  • 108 Путлер

    1 0 Отговор
    ... използва същите лъжи както Хитлер. Методите му също са същите, с добавен към тях тероризъм.
  • 109 Путлер може и да си вярва

    0 0 Отговор
    Ама историята е ИСТОРИЧЕСКИТЕ ДОКУМЕНТИ.

    А дали грешките трябва да се оправят със СВО-тата на Рашистите и путлеристите, а?!

    Аман от редактори на историята и то някакви си юристконсулти на КГБ-то!
    Дано да имаме Нюрнбергски процес и да бъдат съдени всякакви рашисти и най-вече путлеристите заради жертвите и страданията на казаците!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания