Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Март, 2022 19:00 2 347 5

Колко опасен е амонякът?

  • амоняк-
  • суми-
  • русия-
  • украйна-
  • опасен-
  • война-
  • отровен газ

От химическо предприятие в Украйна се стигна до изтичане на отровен амоняк

Колко опасен е амонякът? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украинската Гражданска защита реагира бързо и правилно: след изтичането на силно отровен амоняк от химическо предприятие в град Суми, населението в радиус от пет километра около предприятието беше призовано да се укрие в мазета или партерни жилища. Високотоксичният газ с остра миризма е по-лек от въздуха и се вдига нависоко. Междувременно изтичането на амоняк беше спряно.

Какво представлява амонякът?

Амонякът е химическо съединение от азот и водород, химическата му формула е NH3. Той е един от най-масовите химикали: годишно в света се произвеждат по около 170 милиона тона амоняк, от които 80 процента се използват като основна съставка за синтетичните азотни торове. Украйна, която се слави като "житницата на Европа", използва големи количества амоняк за своите плодородни черноземни почви, които позволяват високи добиви на зърно. Освен това амонякът намира приложение и в пречистването на отработени газове, както и като хладилен агент.

Колко опасен е амонякът?

За щастие дори и най-минималните количества амоняк във въздуха се усещат заради твърде характерния и много неприятен мирис на веществото. Затова и рядко се стига до отравяния. Някои познават този мирис от животинските обори или от прясно третираните с оборска тор ниви. Острата миризма се използва и за свестяване на припаднали хора – като под носа им се поднася напоен с разреден амоняк тампон. Вдишването на по-големи количества от този газ обаче води до отравяне. Очите, носът и гърлото започват да горят, човек започва усилено да киха и кашля, очите му сълзят, а всичко това е придружено от силно главоболие. При по-висока концентрация се стига и до задух и болки в гърдите. В такива случаи помагат излагането на чист въздух и инхалациите.

Как се образува амонякът?

Естествените залежи на амоняк са много ограничени. Като свободен газ той се отделя например при разлагането на мъртви растения или животински екскременти. Амонякът обаче се среща и в човешкото тяло, където играе важна роля за образуването и разграждането на аминокиселини. Чрез кръвта той стига до черния дроб. За да не се стига до висока концентрация на амоняк в черния дроб, той се отделя от организма чрез тъй наречения цикъл на уреята. Признак за отделяне на амонячен газ е съответният силен мирис на урината.

За селскостопански цели в миналото амонякът е добиван чрез загряване на вар и амониев хлорид. По-късно започва да се произвежда промишлено чрез синтеза на азот и водород по метода на Хабер-Бош. Процесът се извършва в метален катализатор, където при много високо налягане и температура от 450 градуса по Целзий атмосферният азот се превръща в амоняк чрез реакция с водорода.

Автор Александър Фройнд


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Surko

    12 2 Отговор
    НА ТИЯ ИМ ДАВАТ ЕКСТРА ХОНОРАРИ АКО ПИШАТ ХВАЛЕБСТВЕНО ЗА УКРАЙНА.
  • 2 Враца

    7 0 Отговор
    В Суми има завод за титан а няма азотно торов завод стига сте писали лъжи.
  • 3 Сандо

    8 1 Отговор
    След ката нацистите сами минираха цистерните с амоняк,си ги обстреляха сами и само природната им некадърност спаси населението от катастрофа.Разбира се,"демократичният" Запад проспа предупреждението,направено от Русия какво готвят укронацистите два дни преди случката.
  • 4 WhiteNoise

    7 0 Отговор
    незнам амоняка колко е опасен... ма калибъра, града, урагана и солнцепека не ги препоръчват от минздрав ... в никакви количества
  • 5 гост

    5 0 Отговор
    Във Враца някога си го дишахме всяка сутрин.