2 Април, 2022 10:00 4 298 27

"Аз съм българин. Аз съм македонец. Аз съм марсианец."

  • северна македония-
  • македонци-
  • ес-
  • българия-
  • българи-
  • етнос-
  • българско малцинство-
  • преброяване-
  • марсианец

Колко са българите в Северна Македония? Вече имаме отговор.

"Аз съм българин. Аз съм македонец. Аз съм марсианец." - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Голямата надежда за отпушване на българо-македонския цирей беше пренасочването от нерешимите исторически спорове към една истински европейска тема, каквато са правата на българите в Северна Македония. Но колко са тези българи? Имаме отговор: 3504 човека. Двукратно увеличение отпреди 19 години, но пак - нищо работа. И какво сега, получаваме гаранции за правата на тези хора и тръгваме заедно към членство в ЕС? Нищо подобно. Защото проблемите ни с югозападните комшии не са да бъдат решавани - напротив, задачата е да се усложняват, та нашите героични политици да легитимират упорството си.

Българите, македонците и числото 3504

Защото едва обявени резултатите, в България вече се надигна патриотичен щит: не е вярно, не може да са само толкова. Появиха се слухове, че някой привиквал гражданите на разговор и възпитано им обяснявал, че нямало да е добре за кариерата им да се пишат българи. Честно да си кажа, не си го представям - обикновено тези преброявания са анонимни и как точно етническият българин ще влезе в някакви информационни масиви, не знам. А онези, които се борят за правата си, така или иначе са добре известни, защото тази работа не е статистика, а публична активност, да протестират, да се борят, не да се преброяват. Има и обратната хипотеза: миналата година един македонски зам.-министър агитираше съгражданите си да се пишат българи, белким се вдигне проклетото вето. Така или иначе аз не видях по нашите или по европейските медии репортажи за хора, насилвани да "се пишат" едни или други. Преброяванията на Скопие винаги предизвикват политически караници, но проблем са преди всичко албанците, които отиват към една трета, а също и турците, които отново не са доволни от своите под 4%.

В тази посока ще разберем и мотивациите на българите оттатък границата: Петър Колев, лидер на българската партия там, обясни, че всичко в тяхната държава било на квотен принцип, така че признаването на българско малцинство би гарантирало (на хора като него) места в общинските съвети. Е, малко по-прозаично звучи това от възгласите за мъките, на които уж са подлагани нашите хора там, но поне е разбираемо. Няма лошо в квотния принцип за участие на едни или други групи, само не виждам защо с тази тема да се занимава една съседна страна като България - представете си например Гърция да поиска от нас да въведем квоти за каракачаните.

Основният аргумент, който оттук нататък ще спира евроинтеграцията на комшиите, са десетките хиляди северномакедонци, получили български паспорти. Свое Фейсбук проклятие в този смисъл вече написа г-н Трифонов - никакво вдигане на ветото, докато не се преброят правилно. Значи идват тук да се молят, вадят документи за български произход, а после се пишат македонци. Тук обаче има една уловка, която следва да обяснят юристите. Доколко отговорите (анонимни, както казахме) в едно преброяване подлежат на юридическа санкция? И още: по какъв начин определяме за истина или лъжа изказване от типа "аз съм влах", "аз съм българин", "аз съм мюсюлманин", "аз съм марсианец"?

Или да вземем прословутите наши паспорти, които си бяха една бомба, целенасочено заложена от ВМРО. Има много случаи, когато дадена страна дава гражданство на свои етнически групи - направиха го и Германия, и Гърция след падането на Желязната завеса. Само че ставаше дума за хора, които ще се завърнат в своята прародина и ще бъдат нейни граждани. Какво направихме ние? Дадохме възможност на хиляди хора да се регистрират на фиктивни адреси, да вземат тапията срещу съответното заплащане под масата и да заминат за Западна Европа. Чудя се и каква е юридическата стойност на заявленията им пред нашите власти. Аз съм етнически българин, аз съм българин по произход - означава ли, че аз ще бъда български гражданин оттук нататък? А как стои въпросът с двойното гражданство - ако например един човек е едновременно северномакедонски и български гражданин, какво му пречи да избере едното или другото за водещо в преброяването? Абсурдизмът се увеличава от призивите да отнемем "пасошите" на тези хора като наказание, че не са се писали каквито трябва. Как се отнема гражданство? Как се проверява какво са писали в анкетите на преброяването?

Тези количествени фантазии нямат нищо общо с възможните случаи на дискриминация, та били те на 3504 човека. Но тази работа няма общо със статистиката и трябва да се доказва с конкретни случаи, каквито кой знае защо не виждам в досиетата на Европейския съд по правата на човека. Така или иначе, има си преговорна глава и, разбира се, няма да я затворим, ако има нарушения.

Етносът като идеология

Забележете обаче как безсрамно се завърна етническата тема в съвременния свят. Руският империализъм оправдава агресията си с така наречения руски мир - онези родени в руската, после съветска империя, от Полша до Аляска, които Москва си дава правото да "освобождава". Щеш, не щеш - руснак си, значи си наша собственост. И голямо беше разочарованието на генералите, когато се оказа, че рускогласните в Харков и Одеса наместо с цветя ги посрещнаха със снайпери. Мога само да кажа - слава богу, че нямаме танкове, та да ходим да "освобождаваме" нашите 3504 етнически сънародници. Ограничаваме се засега с едното вето.

Вижте, етническите характеристики наистина излязоха на мода през последните години. Но това вече не е някаква предмодерна принадлежност към стадото. За съвременния човек преоткриването на произход и предци е акт на индивидуализация, който се наслагва върху модерната му национална, политическа или религиозна идентичност. Най-видимо е това в Америка, където все повече хора се определят с тиренца - афро-корейски, френско-еврейски, българо-полски. Тези процеси виждаме и в многоетнически страни като Северна Македония и Украйна, но кой знае защо те не подкопават националната им цялост, въпреки желанието на българските или руските националисти. Напротив, човек се чувства по-добре, когато, наред с общата национална, има и своята особена лична идентичност. Просто такъв е съвременният свят, все по-многопластов. Да откриеш и пазиш етническата си особеност е индивидуален акт и право, не задължение, което стоварва върху теб някакъв агресивен съсед. Ако някой иска да бъде българин - да му помогнем с интеграция, култура, приятелство. Ако си е избрал нещо друго - да го уважаваме.

Автор: Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фактиии

    59 5 Отговор
    За втори път публикувате този антибългарски донос.
  • 2 ВЧЕРА

    46 4 Отговор
    Турските власти казаха официално, че не приемат преброяването и данните за турското малцинство в него.
    А нашето правителство? Кирчо пуска скопяни в ЕС!
  • 3 ъъъъ

    31 4 Отговор
    В България няма политици. Ако бях аз премиер, махам веднага всички КПП-та по границата с Македония и казвам - един народ и една държава. Толкова.

    Коментиран от #25

  • 4 Така е

    38 5 Отговор
    Украйна е Руската Македония !!!
  • 5 Г-н Трифонов??

    24 0 Отговор
    Ма той от Дупката ли се обажда,не съм го мяркал от Изборите насам?! А статийката е на г-н Дичев Ивайло,на Стефан Дичев момчето..
  • 6 Хаха

    38 1 Отговор
    Промивката върви с пълна сила, доларите трябва да се харчат докато все още струват нещо.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 120 000

    31 3 Отговор
    Граждани на РСМ са получили български паспорти, 3504 са получили македонско-гръцко! Всички те са доказали че дядовците им да имали български паспорт! Което показва че Господ ги е създал българи, с Тито ги направи макадан-сърби!
  • 9 Ганьо

    5 2 Отговор
    Дрън дрън
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Внушаване се

    30 2 Отговор
    Че понятието нация се размива
    Глобализация в действие

    Българи забравете за историята и за своите сънародници това искат да ми кажат дойчовците
  • 12 Абееее с тия статии

    26 2 Отговор
    лъжи на некои хора ша им паднат напълно кепенците и ще докарате времената на Белене и Скравена!Как може да публикувате откровени лъжи!?Националното преброяване НЕ Е анонимно!!!!Дори не съм ви чел сега статията щото вчера спрях да я чета до това лъжливо твърдение!
  • 13 Мдааааа,

    19 1 Отговор
    Дори МП Киро се усети,че в икономиката мое прави мазало,но заиграе ли се с тази българска струна Македония,ще бъде изхвърлен от министерството като мръсно коте,и милицията е мое го опази!!!!

    Коментиран от #22

  • 14 Дамм

    24 2 Отговор
    Македония е обкръжена от общини и области с българско население, само в самата нея няма българи, има първи братовчеди на Саше Македонски от преди 22 века.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Любопитен

    25 3 Отговор
    Гладен Ивайло за 50 евро вижте кво пише завалията!
  • 18 Дън Бай

    11 5 Отговор
    Като стигнах до "руснаците" и разбрах смисъла на статията на Зелето.
  • 19 незнайко

    13 1 Отговор
    Голям смях ! Приехме 56 000 украинци а говорим за 3500 българи в Македония !!! Това не е ли някаква комедия ???
  • 20 Читател, но не, пази Боже, писател

    18 2 Отговор
    Не е ясно защо, хора с криви писалки като Ивайло Дичев, се смятат за авторитети. Мине не мине време, все някой ще ги покани да вземат отношение по важни въпроси. И те не отказват. Нищо че книгите, които са написали, никой не ги чете и никой не ги купува. Но те са "авторитети". Толкова големи авторитети, колкото струва драсканякът, написан от тях. Например, по-горе.
  • 21 Жалкия пасквил

    16 1 Отговор
    колко пъти ще публикувате тая гнyc?
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "Мдааааа,":

    Мaкeтaтa, в гoлямaтa cи чacт, изпитвaт живoтинcки cтрaх дa нe ги пoмиcли някoй тeхeн пoзнaт зa БУГAРAШИ...
    Cвидeтeл cъм нa тaкивa кoмични cцeнки, чe нe знaeш дa ce cмeeш ли или дa плaчeш....Рeпубликa Мaкeдoния ce oтдeли oт Югocлaвия пo мирeн път зaщoтo ни МРAЗEХA. Вcякaкви припиcвaни зacлуги нa Бългaрия зa мирнoтo oбocoбявaнe ca фaнтacмaгoрии.
    Cигурeн cъм, чe кoгaтo в CМ oтнoшeниeтo към нac ce oбърнe към пoдoбрявaнe, aлбaнцитe щe бъдaт пoдтикнaти дa нaнecaт удaрa cи там.
    В Бългaрия дocтa хoрa ca изнeнaдaни oт дeйcтвитeлнoтo пoлoжeниe нa нeщaтa в CМ. Тoвa e кaтo eдин вид шoк зa мнoзинa бългaри, нo пo-дoбрe e дa ce знae рeaлнocттa.
    Чacт oт хoрaтa тaм, дoри иcкaт пaк дa ce върнe Югocлaвия…………
    Тoвa пoтвърждaвa, чe……aвтoритeтнa и прocпeрирaщa Бългaрия,щe върнe мaкeдoнцитe към иcтинaтa , e вeрният път. Другoтo e връщaнe към 50 гoдишнитe бeзплoдни уcилия нa Бългaрия. Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe тoвa ce прaви мoжe би cъзнaтeлнo с разните му договорки за авиолинии .
  • 23 Пак ти, ли, безродно чучело?

    9 1 Отговор
    Те, македонстващите побъркаха момчето, което щеше да ги представя на Евровизия, защото каза, че баба му е българка и защото в клипа му се видели цветове като на нашето знаме. Не искаха да го пускат на Евровизия, заплашваха го, прогониха го. В Сев. Македония има арестувани, защото са сложили българското знаме в двора си. Помните ли Спаска Митрева? Заради това, че заяви, че е българка, я уволниха от работа, отнеха й детето, арестуваха я многократно, накрая я разболяха от рак и тя почина заради неспиращите преследвания и тормоз в течение на години. Пожелавам на това продажно мекере ивайло дичев същите мъки, като на стотиците хиляди измъчвани, хвърляни в затвори и в концлагери и убивани българи, само защото не са се отрекли, че са българи. Това дичев не може да го разбере- за него да си българин не е никаква ценност. Затова за него е празен звук, че на 6.01.1945 г., на Кървавата неделя, са убити 30 000 българи в Македония, а 130 000 са хвърлени в затвори и концлагери, защото са отказали да се подчинят на забраната да се наричат българи. Тази забрана, както и забраната да се говори на български, да се четат и издават български книги и вестници, да има български училища и църкви във Вардарска Македония, започва от началото на 20 век, когато сръбският политик Стоян Новакович измисля македонската нация и сърбите я налагат с насилие и терор до 1944 г. ,после продължава Тито, намесва се и Сталин, но за кратко, защото се скарва с Тито. Но Тито и сърбите продължават

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Скопие

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "ъъъъ":

    И името на таа држава ке биде Македонија! Браво за иницијативата.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Българин

    1 0 Отговор
    Ей, господин умнико, не те ли е срам? Знаеш ли изобщо как се проведе преброяването?! Мислил си товаа или оноваа, можело да е такаа, а можело и да не е...... Да ти кажа от първа ръка! Заплахите към определящите се като българи бяха много и от най-различно естество. Преброителите по населени места не бяха случайни граждани, както е в България. Това бяха добре обучени хора да измъкват информация и да я предават на властите. Сега идва ли ти на ум за какво става въпрос? Идва ти, знам! Но ти си национален предател, който получава облаги под най-различни форми от някой заинтересовани държави! Плюя на теб!