Last news in Fakti

5 Април, 2022 16:00 4 825 47

Защо Гешев трябва да бъде отстранен: това е главното основание

  • иван гешев-
  • всс-
  • прокуратура-
  • главен прокурор-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • съд-
  • васил божков-
  • надежда йорданова

Настоящият състав на ВСС прави всичко възможно отстраняването на Гешев да не се случи

Защо Гешев трябва да бъде отстранен: това е главното основание - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Малцина вярват, че процедурата по отстраняване на Иван Гешев във ВСС, която бе задействана от министърката на правосъдието Надежда Йорданова, ще даде резултат. Настоящият състав на ВСС прави всичко възможно отстраняването на шефа на прокуратурата да не се случи: например с решението да се разглеждат деяния на Гешев само от времето на мандата му като главен прокурор, което освен доста ограничително е и изключително странно. Все пак някой може да урони престижа на съдебната власт и с действия преди да е заел последния си пост, които стават публично известни след заемането му. При всички случаи едно такова решение само подклажда съмненията, че ВСС се опитва да скрие някакъв скелет от гардероба на главния прокурор в собствения си килер.

Основният проблем на Гешев

Скелетът е метафора за проблем. И ако някои от дисциплинарните и наказателноправни проблеми на Иван Гешев ще се обсъждат от ВСС, то има един основен политически проблем с ръководството на прокуратурата, който със сигурност ще остане извън вниманието им. Този проблем не се състои в това, че мнозинството в парламента и мнозинството от гражданите искат от поне година той да напусне поста си. Разбира се, и това е политически проблем за Иван Гешев, но той е просто следствие на другия, далеч по-дълбинен.

Този дълбинен проблем е, че главният прокурор иска да убеди обществото в политически и житейски несъстоятелни и неправдоподобни тези. Той се е превърнал в модерен Кашпировски - известния екстрасенс от късния соц, който облъчваше през националната телевизия народонаселението с позитивни мисли, въпреки тихото загниване на обществено-политическата ситуация. Колкото Кашпировски спаси соца, толкова и Иван Гешев ще успее да изчисти и изпере образа на управлението на Борисов чрез активизъм в полза на неправдоподобното.

Казусът с Божков е показателен

Казусът с хазартния бос Васил Божков е показателен в това отношение и може да се използва като илюстрация на проблема с публичната функция на прокуратурата. Нейната версия по този случай е изключително неправдоподобна. Твърдението ѝ, че Васил Божков и Държавната комисия по хазарта (ДКХ) са сформирали ОПГ зад гърба на министъра на финансите и премиера, за да ощетят бюджета с 700 милиона, е prima facie несъстоятелно поради поне три причини:

- ДКХ е орган, подчинен на министъра на финансите, който може по всяко време да уволни ръководството и състава на комисията и да назначи нови хора в нея;

- ДКХ е давала не само годишни отчети за дейността си на министъра, но и му е докладвала за данъците и таксите, плащани от големите хазартни дружества поне на месечна база;

- Не е възможно при съставянето на бюджета "дупка" от над сто милиона годишно да не бъде забелязана от министъра на финансите и това да продължава пет години.

Въпреки тези очевидни възражения, прокуратурата продължава да настоява, че е доказала точно тази неправдоподобна версия на нещата, което означава, че е отхвърлила далеч по-логичния вариант, за който самият Васил Божков си признава. А именно, че той е бил изнудван от властта и охотно или не се е съгласил срещу големи подкупи за Владислав Горанов и Бойко Борисов да продължи бизнеса си при по-добри данъчни условия, гарантирани му от най-високо място.

Прокуратурата твърди, че няма доказателства за конспирация и ОПГ между Божков и най-високите етажи на властта (т.е. Борисов и Горанов). Това явно е така според нея, защото тези етажи “категорично отричат”, че са вземали подкупи. А и прокуратурата доскоро просто отказваше да разпита Божков и да вземе предвид неговите твърдения. Организирането на разпит на дубайския беглец онлайн все още се оказва невъзможно за нашите разследващи, макар че европейската прокуратура вече е успяла да разговаря с него.

Какви са доказателствата, че Борисов и Горанов са невинни?

Вярно е, че няма изтекъл в публичното пространство снимков или видео материал, който да уличава директно Борисов или Горанов във вземане на подкупи. Но въпросът е какви доказателства има прокуратурата в защита на своята неправдоподобна версия, които не само да я потвърждават, но и да изключват другата по-правдоподобна версия?

Тук, разбира се, можем да анализираме само публично известното като събрана информация. Но и това е важно, защото това е информацията, върху която обществото изгражда мнението си. И ето какво се получава по отношение на двете версии:

Кой е давал подкупите?

По този въпрос и двете версии съвпадат. Васил Божков е подкупвал и за това самият той представи информация за теглени големи суми в кеш (регулярно). Също така има и свидетели, които твърдят, че с такива суми той е отивал за срещи в МФ.

Кой е получавал подкупите?

Тук прокуратурата твърди, че определени служебни лица от ДКХ са злоупотребявали с властта си в полза на Божков и че други лица от ДКХ направо са сформирали ОПГ с Божков за ощетяване на бюджета. Какви са доказателствата за тези твърдения поне публично не е известно - не са изтичали и някакви снимки или записи, на които да става ясно, че Божков е давал пари или някакви други материални облаги директно на тези обвиняеми. Ако има такива доказателства, прокуратурата само ще спечели ако ги оповести.

Версията на Васил Божков е, че е давал подкупите в големи размери директно на Горанов, а в малки размери - на пиарката на Борисов. "Нито един суджук не е достигнал до премиера" - това е ясно. Но все пак има свидетелства за множество регулярни срещи между Божков и Горанов в МФ, на които според прокуратурата Божков отивал, носейки само пура.

Засега няма снимков и видео материал от тези срещи. Но и изброеното е достатъчно, за да се види, че публично известното за правдоподобната версия на Божков и за неправдоподобната версия на прокуратурата е общо взето сходно или едно и също. То доказва колкото едната версия, толкова и другата. Нещо повече, поне в публично известното има повече фактология във версията на Божков, отколкото в мистериозното ОПГ между него и ДКХ, което се опитва да докаже прокуратурата.

Прокуратурата защитава версията на бившите управляващи

Ето това е същественият политически проблем на Иван Гешев. При сходна информация и фактология подопечните му избират да защитават версията, която е максимално изгодна за бившите управляващи от ГЕРБ по ключови казуси. Това е по същество адвокатска, а не прокурорска функция. За да се разсеят тези съмнения е необходимо истинско, безпристрастно и професионално разследване на хазартния скандал. Но също и на поредица от други, голяма част от които са в списъка на министър Рашков с над 100 сигнала, по които се чакат реални действия от прокуратурата. Както в случая "Божков", ако прокуратурата е толкова убедена в собствената си определено неправдоподобна версия, тя трябва публично да покаже доказателствата, които има за нея, за да убеди и обществото. Докато това не се случи, усещането за нова инкарнация на екстрасенса Кашпировски няма да изчезне.

Автор: Даниел Смилов


Поставете оценка:
Оценка 4 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    42 13 Отговор
    Защото е чадър на мафията!
  • 2 честен ционист

    12 12 Отговор
    Този ходи на молитвената закуска. Няма да го отстранят, не и по волята на Ганчо.
  • 3 Фен

    20 29 Отговор
    Гешев трябва да бъде отстранен, защото за това се изляха милиони от подгонените олигарси, и сега "промяната" трябва да връщат на спонсорите си! А Гешев им пречи...

    Коментиран от #29

  • 4 Европа

    20 10 Отговор
    Много са аргументите.
  • 5 Всички знаят

    28 16 Отговор
    Само висшият съдебен съвет не знае че Гешев е Маша и прикрива далаверите на Прасчо и Борисов.
  • 6 5577

    26 35 Отговор
    Това е първия прокурор повдигнал обвинения на олигарси заграбили още от тошово време. Единствено на този човек му държи да води битка с мафията. Това че го пришиват към мутри от друга кръчма не е основание за премахването му. И който и да сложите, ако има намерение да повдигне обвинение някому ще е в тази ситуация. Не нападам никого и не оправдавам никого. Преди да го махнете дайте алтернативата първо, защото така само сваляте насилствено обвиненията на мутрите, които са на пангара и няма никаква друга логика освен да оправдавате вложените им средства в тези безумни явления в нашето общество. Мислех че имате благородни намерения, но явно промяна няма да има.

    Коментиран от #13, #26

  • 7 дръж се гешо!

    21 25 Отговор
    падне ли каскета прокопиевата мафия ще ни ликвидира тотално
  • 8 Пунта Канна

    19 22 Отговор
    Основната причина Гешев да бъде отстранен е Черепа, Прокопиев и другите подсъдими олигарси
  • 9 Дългият

    18 10 Отговор
    Кажем ли Гешев, разбираме прокуратурата. Кажем ли прокуратура, разбираме Гешев. Те са свързани навеки.
  • 10 българка

    32 16 Отговор
    Пачки, кюлчета - виждал съм в такова количество само в чекмеджето на Бойко Борисов, а кой е снимал май също стана ясно, че е неговата любима спътница в далаверите - финансови и медийни - г-жа Севда! Това разследване май ще стане известно в историята като "Голямото крадене, голямото лъгане и големият провал на българското правосъдие"! Със сигурност и филм ще направят, може Борисов и Гешев даже да играят себе си, защото показаха много добър актьорски талант в лъжите, които ежедневно изговарят!

    Коментиран от #44

  • 11 Българка

    25 19 Отговор
    Гешев е позор! Оставка и затвор!
    Преосноваване на прокуратурата и ВСС! Съд за всички участници от съдебната власт в ОПГ с мафията!
  • 12 Гербер

    12 26 Отговор
    Гешев пак ще върне Баце на власт и пак ще ви управляваме и ще усвояваме.

    Коментиран от #16

  • 13 Той не е подгонил

    18 11 Отговор

    До коментар #6 от "5577":

    Олигарсите за да има справедливост. А за да обсебят собствеността им други олигарси приближени до Баце и Сокола които пък назначиха Главния.

    Коментиран от #25

  • 14 ИСТИНА Е

    22 12 Отговор
    Защото е пазач на мафията.
  • 15 asd

    11 8 Отговор
    Ако не вие ясно, погледнете пак снимката!
  • 16 Така е

    9 10 Отговор

    До коментар #12 от "Гербер":

    Баце ще го върнат да управлява казана и ще усвоявате катран.
  • 17 Българка

    17 22 Отговор
    Рашков е позор! Оставка и затвор!
    Преосноваване на министерство на правосъдието и МВР! Съд за всички участници от тази власт в ОПГ с мафията!
  • 18 отстраняването на гешев

    15 13 Отговор
    и ВЛИЗАНЕТО МУ В ЗАТВОРА ЗАЕДНО С БОКО ТРЯБВА ДА ВЪРВЯТ РЪКА ЗА РЪКА !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Самата фамилия Гешев

    12 9 Отговор
    Говори, че трябва да го махнат. Гешев произлиза то гешевти /кражби и далавери/. А и какво е работил като прокурор. Нищо.
  • 21 Копейко Евров

    13 8 Отговор
    Добре бе, нека Гешев влезе в затвора възможно най-скоро с Борисов, Шиши, Горанов и с всички други престъпници. Само 1 въпрос имам: как очаквате реформа в прокуратурата, като от 2 години не се намери 1 читав прокурор да протестира, да напусне или да повдигне обвинение на самия Гешев? Прокурорите са над 1500 в България! Явно с манталитет на слуги, на мишки и корумпирани по съвместителство - каква реформа чакате!????
  • 22 Пророк

    13 8 Отговор
    Гешев ви е неудобен затова, толкова рев, значи е качествен човека, в БГом Бойко, Радев и Киро ги управляват смятай колко им е акъла
  • 23 боко

    4 13 Отговор
    Повечето са от гербераската мафия няма да си премахнат закрилника
  • 24 Абе

    6 8 Отговор
    Нема пък да бъде отстранен, Ще отстранихме келешите
  • 25 5577

    9 7 Отговор

    До коментар #13 от "Той не е подгонил":

    Чини ми се че си зависим от мутрите от другата кръчма. Бая години бяхте наврени в ъгъла и сега ревете като буга. Омръзнахте ми. Трябва някой с твърда ръка за да върне държавността. С такива като вас хаир няма. Дори и не се сещате какво трябва да се прави. Тия предните мутри поне заделяха нещо за хората и се виждаше, пък вие наредихте 4 чекмеджета и само кражба на 100%
  • 26 Ужас

    2 8 Отговор

    До коментар #6 от "5577":

    Ти сериозно ли?
  • 27 ComfortablyNumb

    14 8 Отговор
    Даниеле, какви милиони от Божков бе този , нали ставаше въпрос за една пан-галактичека корупция от която Бойко бил крадял по 10 милиарда на година!? Стихнахте смешни и след няколко месеца отичате в канала . Обратното броене за вас почна. Неминуемо е американците да не натиснат за помощ за Украйна и ли някакво друго съдействие в НАТО, а БСП да излязат от коалицията защото те друга роля нямат освен да предават България на Русия ... Свършихте! Крадете какво има да крадете за 2-3 месеца и умната че пак Гешев ще ви разследва ...
  • 28 МАЛКА пенсИЯ

    7 0 Отговор
    Историята,с тия500,700мил.,ми напомня,за ТРИТЕ,МАЙМУНИ/КИ.НЕ ЗНАМ,НЕ ЧУХ,НЕ ВИДЯХ.
  • 29 Кои чул кои видял

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "Фен":

    Един казал че дал Никои не видял А сега трябва да се търсят къде са парите История за прости хора Тези крадат и викат много се е кралу Пък никои не видялА рашков с 20 бр имота и с пот на челото ги изкарал честно Дали всички държавни служители имат по толкова пари и имоти
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Защо

    7 8 Отговор
    ме изтрихте,защото Гешев е позор,Събрал един куп ментори -стари кримки и си мисли,че ще оцелее.Няма такъв филм.ОСТАВКА!ОСТАВКА!ОСТАВКА!Служи на мафията и заплата получава откъде накъде???????
  • 32 DW!! Гешев е Чадъра над ГЕРБ и Борисов

    6 7 Отговор
    За това, трябва да бъде отстранен!!
  • 33 Васил

    8 5 Отговор
    Едни кръгове заменят други кръгове, това е играта, това е и задачата на Йорданова.
  • 34 Разбира се

    8 5 Отговор
    Че Гешев ще бъде сменен някога.Но няма да е поне в близките 5 години. Пък после ще я смятаме.
  • 35 DW. ВИЕ ЛИ ПИТАТЕ, ЗАЩО ГЕШЕВ ТРЯБВА

    4 6 Отговор
    Да Бъде отстранен!!?? Защото е Чадъра над Мафията на Борисов!! Това е само накратко!
  • 36 Рачко Пръдлето

    3 4 Отговор
    До тези,които искат на всяка цена да премахнат Гешев. Прокуратурата,съдът работят с доказателства,а не с предположения. И какво стана с чувала от АМ"Хемус". Остана си само една фикция на болните ви мозъци и опити за машинации.
  • 37 Биволъ

    5 4 Отговор
    Пачки и кюлчета съм виждал само на снимки от фотошопа на пРезидента. А Крим е на Русия,но и Мариупол, цялото приазовие, черноморие,Донбас и може би Киев.
  • 38 Йейейе

    2 5 Отговор
    Иванушка
  • 39 Тиквата е нищожество

    1 3 Отговор
    Защото така трябва !
  • 40 ГЕШЕВ Е = 00 , ЗАТОВА ТРЯБВА ДА Е В

    2 4 Отговор
    ЗАТВОРА ОТДАВНА !
  • 41 ГЕШЕВ БОКО И КИРО ЗАЕДНО ЩЕ

    1 3 Отговор
    ВЛЯЗАТ ПРИ БАЙ СТАВРИ !
  • 42 Даааа

    1 2 Отговор
    За да има справедливост и който си е хапвал от кацата с мед през последните години да си плати с лихвите, както ние си плащаме за всичко!Каскета е главната причина че няма наказани за кражби и престъпления срещу цял народ!А който укрива престъпник , също е престъпник!
  • 43 Лея13

    2 0 Отговор
    Още един, който добре "знае" какво искат българите:)) Мнозинството от парламента и мнозинството от гражданите, искали,разбираш ли, оставката на Гешев поне от година.Хайде да не се съгласим с теб, който и да си!Ако наистина хората се вълнуваха истински от Гешев и оставката му, значи трябваше поне 80% от гласуващите на последните избори да гласуват за ПП, защото основните им намерения кат управляващи щяха да са: изчегъртването на Гешев, изчегъртването на ГЕРБ.Обаче! Нищо такова не се случи.Тези разказвачи на празни лозунги получиха едва 24% от 40% гласували! Значи правим извода, че за обществото Гешев не е на първо, че дори и на второ място в приоритетите му.Също така и че обществото не е припознало точно пък ПП и ДБ за истински важната, обществената работа, която трябва да се извърши.Така че с тази статия знаеш какво можеш да направиш!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 6543

    0 0 Отговор
    Смилов по добре да обясни, как със заем 80 хиляди си купи апартамент в Дубай за милион и половина.
  • 46 Грую

    3 1 Отговор
    Щом комундрелите вият на умряло,значи Гешев е правилния човек. Авторчето иска да ме убеди, че Черепа е ангел небесен а Гешев му е виновен. Но няма да стане.
  • 47 ИДАТ ЧЕРНИ ОБЛАЦИ ЗА ГЕШЕВ

    0 0 Отговор
    ТЕЧЕ РЕМОНТ В ЗАТВОРА НА ГЛАВНА КИЛИЯ И ПРЕМИЕР КИЛИИ! БАДАНОСВАТ С ГАСЕНА ВАР !