19 Май, 2022 19:00 6 251 70

Жотева не помни точната длъжност, на която ще работи при Гешев

  • бетина жотева-
  • иван гешев-
  • сем-
  • длъжност-
  • прокуратура-
  • главен прокурор

Как Гешев назначи бившата шефка на СЕМ Бетина Жотева в пресцентъра си

Жотева не помни точната длъжност, на която ще работи при Гешев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Свободна Европа"/ автор: Борис Митов

Доскорошната председателка на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева от понеделник работи в дирекция “Публична комуникация” към администрацията на главния прокурор Иван Гешев. Това потвърдиха от държавното обвинение и самата тя пред Свободна Европа във вторник. Жотева беше член на СЕМ от 2016 до 2022 г. от квотата на президента Росен Плевнелиев. Тя председателстваше медийния регулатор през последните две години от мандата си. На 9 май президентът Румен Радев назначи на нейното място дългогодишната военна репортерка от бТВ Габриела Наплатанова.

Точно седмица по-късно, на 16 май, е бил първият работен ден на Бетина Жотева в прокуратурата. Свободна Европа изпрати официално запитване до пресцентъра на институцията с молба за уточнение каква е новата ѝ длъжност, както и дали е спечелила конкурс за позицията. Ръководителят на пресцентъра Веселин Иванов отговори с имейл, че Жотева е била назначена в дирекцията “до провеждането на конкурс”.

“Радвам се, че професионалист с дългогодишен опит в институционалните комуникации и връзките с обществеността прие поканата ми да се присъедини към дирекцията. Убеден съм, че експертизата на г-жа Жотева ще допринесе за задълбочаване взаимодействието на прокуратурата с европейските и международни институции”, добави Иванов. Той обаче не отговори на въпроса каква е точната длъжност, заета от Жотева. Самата тя също не успя да я уточни в телефонен разговор с обяснението, че не си я спомня. “Ами, това вече са много такива въпроси... За какво, кому е нужна тази информация”, попита на свой ред бившата председателка на СЕМ, след което добави: “Ами, не мога да ви я кажа. Смисъл, не си спомням точно какво е.”

Назначението съвпада с разкриване на нов отдел

Конкурсите за назначения в администрацията на прокуратурата се обявяват публично в секция “Кариери” на нейния сайт. През последните месеци единствената обява за работа, свързана с пресцентъра на Гешев, е публикувана на 1 март. Тя гласи, че се търси “една щатна бройка за длъжността “Главен специалист“ в отдел “Институционални и международни отношения“ на дирекция “Публична комуникация“ към Администрация на главния прокурор”.

Това всъщност е нов отдел в пресцентъра на държавното обвинение, разкрит съвсем наскоро, става ясно от решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за няколко кадрови промени, взето на 20 април. Справка в сайта на ВСС показва, че тогава председателстваната от Гешев колегия е съкратила един щат за “експерт, връзки с обществеността” в Специализираната прокуратура, за да разкрие нов щат за “началник отдел” в дирекция “Публична комуникация” при администрацията на главния прокурор. Това е станало шест дни след окончателното закриване на спецправосъдието от парламента.

В решението на Прокурорската колегия се казва, че преместеният щат ще бъде в “нов отдел, който ще осъществява и подпомага дейността по институционални и международни отношения”. “Разликата в размера на възнаграждението между двете длъжности ще бъде финансово обезпечено за сметка на утвърдения бюджет на Прокуратурата на Република България за 2022 г.”, завършва решението по темата без да се уточнява конкретната заплата за новата длъжност.

"Анархолиберали" и "радикални" НПО

Бетина Жотева има дългогодишен опит като журналист и експерт по връзки с общствеността в български и международни институции, но никога досега не е работила в сферата на правосъдието. Някои нейни публични изказвания по повод български медии и неправителствени организации обаче имат допирни точки с отношението на Гешев към неговите критици.

В средата на април, например, Жотева коментира пред Нова телевизия, че много български медии получават под някаква форма заплащане от Русия и “санкции са невъзможни”. “Става дума за вестници и сайтове, които получават например рекламно спонсорство или спонсориране за някакво събитие. Има го и обратното - западно влияние в български медии. Говорим за небезизвестните НПО-та, които са гръбнакът на либералната демокрация. Някои НПО-та са твърде радикални и насищат безкрайно много и излишно напрежение в медийната картина в България”, коментира тя на 17 април.

От началото на мандата си в края на 2019 г. главният прокурор неведнъж е застъпвал тезата, че е жертва на “анархолиберални хибридни атаки”, включително и по повод конкретни критики срещу прокуратурата в медиите. Другото често използвано от него определение за хората, които са скептични към дейността на държавното обвинение е “психодесни”. Един от аргументите, с които правосъдната министърка Надежда Йорданова в момента иска освобождаването на Гешев, пък е неговото враждебно отношение към неправителствени организации.

Още като заместник главен прокурор той беше реагирал изненадващо на годишен доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК) за състоянието на човешките права в страната. Тогава Гешев беше изпратил на БХК екземпляр от романа “Под игото“ на Иван Вазов, като отбелязва главата “Батареята на Зли дол“. Заедно с него беше изпратил и сборник с разкази на Йордан Йовков, с отметка на разказа за циганката Божура, който започва с описание, че майка ѝ Калуда се възползва от състраданието на хората към дъщеря ѝ, за да печели пари. “Подтекстът е въпрос на лично възприятие, но демонстрираното неуважение е очевидно за всички“, каза този повод министър Йорданова в искането си до ВСС за отстраняване на Гешев, което ще бъде разгледано тази сряда.

Кариерата на Бетина Жотева досега

Новото попълнение на пресцентъра на главния прокурор има бакалавърска степен от университета в Будапеща и е магистър по философия и философски науки в Софийския университет. Говори английски, френски и руски език. Журналистическата ѝ кариера започва през 1990 г. като водеща на новини и редакторка в БНТ. Била е кореспондент на телевизията в Белград, Персийския залив и Европа. От 2000 до 2005 г. е кореспондент на в. “Труд”, а от 2005 до 2007 г. работи към НАТО като консултант и анализатор.

Между 2007 и 2010 г. Жотева е първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в българското представителство в Брюксел, а след това се ориентиа към държавния сектор в София. Между 2010 и 2013 г. ръководи пресцентъра на финансовото министерство, след това последователно и за кратко отговаря за връзките с обществеността в Министерството на икономиката и енергетиката и в кабинета на Екатерина Захариева, докато заема поста на вицепремиер в служебния кабинет на Георги Близнашки. През следващите две години е говорител на Външно, докато министър е Даниел Митов. През 2016 г. издигнатият от ГЕРБ президент Росен Плевнелиев назначава Жотева за член на СЕМ, който тя оглави през май 2020 г.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Полям граз

    80 0 Отговор
    Че за кво й е да помни длъжността. Важното е да не е забравила как се правят ту ту рутки. Те затова я взимат.

    Коментиран от #23, #43

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 5 Отговор
    Искам някой да ме напълни така,както американец пълни пуйка за деня на благодарноста.
  • 3 Красимир Петров

    90 0 Отговор
    Тази цял живот е била на хранилката,независимо кой е управлявал България.
  • 4 сила

    68 0 Отговор
    Е ДА ДЕ......В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ , АМА КАКВО ТОЧНО........КЛАСИКА
  • 5 наблюдател

    71 0 Отговор
    Единственото, което се иска от нея, е да слушка и добрува на хранилката. Такава е сделката, пък каква била длъжността, какво значение има?
  • 6 Противна жена

    88 1 Отговор
    Много противна перничанка. Доказателство как без образование и без грам мозък можеш цял живот да лежиш на Държвната хранилка. Спомням си навремето беше любовница на Жорж Ганчев, който я уреди на Държавната софра и оттогава си е все там.

    Коментиран от #33, #56

  • 7 духалка

    58 0 Отговор
    ще работи! ще духа пепеляка на хилядите забатачени дела срещу ОПГ ГРОБ
  • 8 Сделано в СССР

    11 35 Отговор
    Съветските другарки се приютяват в съветската прокуратура . Само не знам, сибирския злодей като започнат да го тричат къде ще се приютите. Едва ли в руZия ще искат предатели.
  • 9 един

    43 1 Отговор
    Много работна. Който е навсякъде той е никъде.
  • 10 Който добре лиже, на сухо не остава!?

    49 0 Отговор
    Ето го жив пример.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 хах

    36 0 Отговор
    ОЩЕ ЕДИН ВЪЗРОДЕН МОСКВИЧ БРАВО ГЕШКА ПРИЗНАЛ СЪМ ТЕ ЦАР СИ НА КОТЕШКИТЕ КАВАЦИ
  • 13 Ба, нормално е

    55 0 Отговор
    То каскета не помни какво работи при тиквата.
  • 14 Зззз

    46 0 Отговор
    Боже боже ,егати 21 я век ! Дава се път на некадърността!. Добра е в лизблиз вече 40 години.
  • 15 1234

    54 0 Отговор
    Тя до към 30 годишна игра волейбол,няма как да е учила университет освен задочно или дистанционно,и освен български друг език не знае,пробвайте я да видите ,тикаха я на голяма заплата заради бащаи Славчо
  • 16 Айдаааа

    35 1 Отговор
    От публична комунизация в публична комуникация... браво! Абе тази защо все в публични обекти търси работа?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 перничанин

    37 1 Отговор
    Колкото баща и /лека му пръст/ беше изключително добър човек, волейболист и треньор тази е на обратния полюс.
  • 19 Петров

    44 0 Отговор
    Тази е същата, като поцинкованата кофа.
  • 20 Парцалана от Перник

    36 0 Отговор
    Тая на кой ли не го ла па през последните близо 40 години. Щом опря и до съсухренчето на вакарелския милиционер ... ама то на тия години не може да избира много вече. Където й подадат - там ще сму че.
  • 21 Долу антикорупцията😂

    7 8 Отговор
    Аааа, не така, що не питахте и Габито дали
    е минала конкурс за СЕМ, или щом я е посочил рундьо-тя ще е 😁 А иначе тез служби са напълно излишни, само точст парите от бюджета. Ама и Янев си назначи отроците на сладки длъжности, пък оказа се, че "Свободна" Европа, е зависима, те си знаят от кои "важни" кукловоди😂😂😂
  • 22 Е как

    15 0 Отговор
    старши треньор по билярд с една мека пръчка и 2 топки.
  • 23 Филип Георгиев

    27 0 Отговор

    До коментар #1 от "Полям граз":

    Не е малко попревтасала за тази отговорна задача. Те и заместничките му с тва се занимават.
  • 24 Помнещ

    31 0 Отговор
    Споням си че навремето се казваше Чампоева. После не разбрах как точно си смени името на Жотева. Но хората свикнаха и с него де. Те с всичко свикват. Особено като им го показват всяка вечер по телевизията.
  • 25 Валентин Панов

    33 0 Отговор
    От дните, когато не можеше да прецени къде е предиханието при четене на новини в БНТ, където неясно как попадна, през всичките флиртове с партии и фракции, тя кръжи около върха на властта като бяла гургулица, а от време на време каца по склоновете й за мътене. Дори има фен групи на нейното име.

    Някакви хора с остра нужда от психологическа консултация дори създадоха форум, който има за цел да я защити от “комунистите”.

    Само напомням, че съпруът й Огнян Чампов е разкрит офицално сътрудник на КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ.

    Коментиран от #64

  • 26 Даса

    42 1 Отговор
    Тази жотева вместо да лежи в затвора за заплахи за убийство към друга жена и тези записи изтекоха публично преди няколко години тя е назначена в прокуратурата . Още си вярвайте ме някога ще се оправим ! Никога няма да се оправим няма такъва държава

    Коментиран от #61

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Уточнение

    29 0 Отговор
    Има едно питие курвоазие. Наздраве!
  • 29 Ангелов

    32 0 Отговор
    Спомням си навремето като беше любовница на един грозник на име Сашо Йовков, правещ се на спортен журналист. Колегите им в БНТ по това време ги бяха изненадали в тоалетната как правят едни неща, няма да кажа какви.
  • 30 ауууу

    25 0 Отговор
    Как какво ще работи? Ще крепи химикалката да не падне...

    Коментиран от #36

  • 31 щом не помни

    28 0 Отговор
    Да й припомня какво ще работи - най-древната професия. Длъжността не е от значение!
  • 32 Васко от Сухата река

    32 0 Отговор
    Доста грозна бабушкера със злобно излъчване. Надали некой ше са фане вече...Пресъхнал кладенец, обрасъл с паяжина.
  • 33 Доста

    24 0 Отговор

    До коментар #6 от "Противна жена":

    преди това беше говорителка в държавната телевизия,въпреки,че е с говорен дефект.
  • 34 РЕКЛАМА

    16 0 Отговор
    НА МАФИЯТА.
  • 35 Тахумба

    18 0 Отговор
    Дамата с учестеното дишане.
  • 36 555

    23 1 Отговор

    До коментар #30 от "ауууу":

    По времето на Орешарски имаше едно Министерство на инвестционното проектиране,което се намираше в бившето Америанско посолство на ул.Съборна.Та тази “специалистка”Б.Жотева беше съветничка на някаква Зам.министерска за шест месеца един път не се появи след това СЕМ сега нова служба,просто нямам думи кой ги бута тия некадърници по тия сладки и платени служби.
  • 37 бетер си е

    15 0 Отговор
    Тъпото Бети.....
  • 38 Гост

    19 0 Отговор
    Заслужена поредна синеКурна длъжност. Заслужена с какво ли? В случая вероятно просто по линия на безобидни услуги с разни части на тялото за правилните хора по правилното време. А иначе - и тази е причислена към отпадъците, тровещи България вече прекалено много десетилетия...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Påm

    5 10 Отговор
    Всички я оплювате,аз пък ми харесваше Бетина Chампоева кат беше млада беше симпатично момиче
  • 43 Кви туууу... рутки

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Полям граз":

    Тая само кошмари мое да сънуваш като я видиш
  • 44 Въххх

    16 0 Отговор
    Тая мъ стресира .А едно време фащаше очото ..... кво прай живота с насссс....
  • 45 Бай Лисан

    18 0 Отговор
    Жотева, длъжността не помниш, ама да не забравиш да си вземеш заплатата.
  • 46 комерс

    13 0 Отговор
    Ще свири на кожена гайда с два меха,а на почивките на кавал.За друго не става.Прилича на вещицата от Блеър.
  • 47 скрофата

    12 0 Отговор
    Този продукт е плод на сблъсъка между два вкиснати сперматозойда.Такова съвършенство и от роман на Стивън Кинг не излиза.
  • 48 Гост

    14 0 Отговор
    Длъжността не помни, ама държавната заплатка много добре е запомнила....
  • 49 Тази е

    15 0 Отговор
    типичната калинка, свиреща по свирката на политиците. Гнусно безгръбначно.
  • 50 биг к

    14 0 Отговор
    Как не помни какво ще работи. Ще работи на непълно работно време в леглото на Каскета с малкия Каскетчо )))
  • 51 Бат Нако с мерако

    12 0 Отговор
    Еееххх Бетинчеее... колко точих лиги по тебе ... ама ...коги беше ... Сега глеам ... остарела си ,кат мене ..."пистата " ти е нявярно ,кат бат Бойковите магистрали и нема де да вдигна стария самолет ...Ще му требе ветер ...насрещен ...дуане му викат :)))
  • 52 БАЙ КУРТИ

    16 1 Отговор
    Навремето и викаха ку.... трошачката. Аферим на булката ,знае си цената . Верно поовяхна вече но си знае мястото . Издига се в ерархията. Някои с акъл , други .........
  • 53 Естет

    13 0 Отговор
    Доста е едра и грубовата - прилича на травестит. Не харесвам такива грамадни и груби жени.

    Коментиран от #63

  • 54 дедо Герчо

    8 0 Отговор
    УРОДЕ...ХЪХЪХЪ...
  • 55 Росен

    10 0 Отговор
    Няма да е за ползване от Гешев,той си има млада любовница,иска й се на тая раздърпана дамаджана.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Петров

    15 0 Отговор
    Тази е същата, като поцинкованата кофа.Закоравяла селянка.
  • 58 КРАЙНО ВРЕМЕ

    10 0 Отговор
    ЧАМПОЕВОЖОТЕВА ДЪЛГОНОСОВА В КОМПЛЕКТ С КАСКЕТОВ ......У КАНАЛА....ВЛАДАЙСКИЯ !!!
  • 59 Валери

    9 0 Отговор
    Прокуратурата е Държава в Държавата. Мафи... организация в момента и от доста години назад.
    Организация за поръчки.
  • 60 Пфу

    9 0 Отговор
    Тази е типична калинка. Издържаща се от държавата.
  • 61 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Даса":

    Ще се оправим когато ботуша и цялата му държавна сигурност се ометат от тук с краденото.
  • 62 Аз мога

    4 0 Отговор
    Да й припомня ! Сандвич с нейните филии....
  • 63 Сивата котка

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Естет":

    Ама кък ша та стискаааа...че още ще ти се искааа...
  • 64 Сивата котка

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Валентин Панов":

    От край време е така - няма случайни ни в държавните институции, ни в медиите. Почти всички са от тези среди, да не звучи съвсем глупаво, ако река всички.
  • 65 хехехе

    1 0 Отговор
    бетито по нагла муцун@ няма пък и заплашва да дойде да ме заплаши да види дебелия дърта кофа такава нагла па и дза друго не става отдаавна
  • 66 уики

    0 0 Отговор
    Родена е на 28 октомври 1964 г.56 в семейството на волейболиста Славчо Жотев и учителката по литература Людмила Антонова.

    Била е омъжена за Огнян Чампоев, дипломат и служител от МВнР, впоследствие установен и обявен като секретен сътрудник на Държавна сигурност.789
  • 67 МИ ТЯ ВИНАГИ Е РАБОТЕЛА ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ

    2 0 Отговор
    И ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И КРАДЦИТЕ , ДОКОЛКОТО Е РАБОТЕЛА ИЗОБЩО ! ТЯ Е ПАРАЗИТ КАТО МНОГО ДРУГИ !
  • 68 Tиаго

    1 0 Отговор
    Минус 0 -0
  • 69 Ххх

    0 0 Отговор
    Жетева преди 30 г мрънкаше, не можеше да говори, подиграваха и се умните инженери, не че и те бяха нещо, но жотева млади хора не си струва да я коментирате, но като няма конкуренция, за нея е добре дошло да е и прецидент на България, няма да се учудят мнозина живи хохо
  • 70 Анонимен

    0 0 Отговор
    Няма заплатени работни места в Бг и от там идват проблемите на хората. Едва ли биха мислили и обсъждали политиците, ако им е ок в живота. Парите не са важни, но много народ не им достигат до края на месеца, жалват се те. И мръсни ходят. Много беден народ има в България. Зъбите им окапали, а са по млади от бойко б.