Last news in Fakti

10 Април, 2022 19:00 4 841 30

Как да предотвратим превръщането на Земята в необитаема пустиня

  • глобално затопляне-
  • климатични промени-
  • земя-
  • пустиня-
  • време-
  • соларна енергия-
  • сахара-
  • селско стопанство-
  • вятърна енергия

Пустините превземат нови и нови територии по света, а все по-обширни райони се превръщат в неплодородни почви

Как да предотвратим превръщането на Земята в необитаема пустиня - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Монголия и северозападната част на Китай се простира най-бързо разрастващата се пустиня на Земята - Гоби. Площта ѝ вече е 1,2 милиона квадратни километра, към които всяка година се добавят нови 6 хиляди.

Гоби поглъща тревни площи и цели села и превръща плодородната земя в непригодна за живеене. Този процес се нарича опустиняване (превръщане в пустиня), а хората имат сериозна вина за това. Четири са основните причини: прекомерното потребление на вода в индустриалното земеделие, по-честите и по-тежки засушавания, обезлесяването и прекаленото използване на пасища. Прогнозите са, че до средата на този век една четвърт от цялата суша на Земята ще бъде засегната от процеса на опустиняване. Добрата новина е, че той може да бъде спрян.

Използване на проливните дъждове в пустинята

Едно обещаващо решение е проектът Ал Байда, който работи в близост до Мека. Там експерти по пустинно земеделие са разработили система, която да възстановява опустошени почви с помощта на проливните дъждове, които са често явление в Саудитска Арабия.

“Установихме, че ако можем да направим така, че почвата да поема цялата дъждовна вода, това би се превърнало в устойчив източник на вода, дори да не вали 20 месеца след това,” споделя Нийл Спакман, експерт по регенеративна агрикултура. Заедно с жителите на региона, експертите построяват язовири, ровове и терасни структури по границата на долината в западна Саудитска Арабия. Сега, когато вали проливно, водата се събира там и се пренасочва към нуждаещите се места, където бавно се влива в почвата. Благодарение на тази система, почвата в арабската държава издържа и на 30-месечна суша.

Как възобновяемата енергия предизвиква дъждове

Държави в Северна Африка също експериментират с нови технологии, които да предотвратят опустиняването. Най-голямата пустиня в света Сахара, също като Гоби, се разраства с около 50 километра годишно. Това е и мястото, където човешката намеса унищожава най-много плодородна почва в целия свят. Там работи друг вариант за спирането на разширяването на пустинята - чрез соларните панели и вятърните турбини.

Системата функционира по следния начин: черната повърхност на соларните панели нагрява въздуха, който се изкачва в атмосферата. По същия начин въртенето на хиляди вятърни турбини издига въздуха нагоре. “Когато тези въздушни маси достигнат определена височина, започват да се охлаждат, влажността в тях кондензира и се превръща в дъжд,” обяснява Сафа Моут, физик от университета в Мериленд.

Обръщане на процеса на опустиняване

В Китай тестват още един метод, който вече постига успехи. Само преди няколко десетилетия пустините в Китай се разширяваха с по 10 хиляди квадратни километра годишно. Днес те се свиват с по 2000 кв. км на година. Как? През 1988 г. хората започват да садят дървета в пустинята Кубуки, за да запазят пътна артерия, важна за региона. Това се превръща в една от най-успешните програми за залесяване в света. За засаждането на дървета в пустинните региони са разработени специални водни струи, които пробиват дупки в пясъка. Така времето за посаждане е редуцирано от 10 минути на 10 секунди.

Може ли с нови технологии да спрем опустиняването?

Възможно е да се възраждат опустошени почви и растителност, да се възстановяват водни цикли. Цената и нужните усилия обаче са твърде високи, за да може да всички опустинени територии да се възстановят. Според експерти най-добрият начин да се запазят плодородните почви е да се спре експлоатацията на плодородни земи и естествени водоеми.

Автор: Тим Шауенберг


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЛАНдемия➡ВОЙНА➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО

    34 4 Отговор
    Как да предотвратим превръщането на Земята в необитаема пустиня

    Като се "ваксинираме" с ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИТЕ, нали така? И като не излизаме от вкъщи. Докато милиардерите си ходят на ексурзии по целия свят.

    Коментиран от #12

  • 2 Радио Козяк

    33 2 Отговор
    Нали знаете, кои стоят зад всички проблеми?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 абг

    18 2 Отговор
    Дойче зеле, който не яде, той голям не ще да порасте, не ще има той миокардит, нито джендърит.
  • 6 Някой

    25 6 Отговор
    Като спрете да занимавате хората с несъществуващи проблеми. Планетата си преминава през цикли, които не разбираме, и нищо не зависи от човечеството.

    Коментиран от #21, #24

  • 7 изследовател

    18 3 Отговор
    Като престанем да произвеждаме промишлени боклуци с трайност не по-голяма от 5-10 години!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Винкело

    25 1 Отговор
    Боже какви глупости... А сега прочетете за проекта на Кадафи Великата Либийска река, кой я спря и защо го убиха.
  • 12 баран

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПЛАНдемия➡ВОЙНА➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО":

    И като спрем да ядем пластмасови боклуци произведени незнайно къде и изпратени първо на българите да видят как ще ни се отразят като на опитни мишки. Скоро може да почнем да ядем по едно хапче и готово замества целия цикъл на хранене и пиене. Пустинното земеделие е Българка разработка в тази специалност учеха над 70% студенти от Африка и Азия но имаше и от Латинска Америка и малък процент Българи и други северни държави. Заедно с Факултета по Физика разработваха програми за космическо земеделие поне такива опити се правиха в научните среди на Физичния факултет и Авиоинжинерните технически разработки.
  • 13 Мнение

    31 0 Отговор
    Като се затворят зад решетките всички по веригата на "дълбоката държава"!
    Като се забрани на 1 човек да притежава повече от определена сума пари (щото милиард е твърде много и ги кара да се чувстват едва ли не, господари на света)!
    Като се търси персонала отговорност от "ковачите" на закони във всяка страна!
    Като се промени цялата концепция на т.нар. капитализъм (твърдящ, че ако няма постоянен ръст на печалбата, бизнесът ще фалира), защото няма как да има безкрайна печалба на планета с ограничени ресурси!!!
    За всичко произведено (от хранителни продукти, през строителство, та чак до автомобили), трябва да се търси персонална отговорност на фирмите за: надеждност, дълготрайност и 100% рециклиране!
    Не може преди около 2 десетилетия да хвалят пластмасовите опаковки за еднократна употреба като изкл удобни и безопасни, а сега пластмасата да е един от основните замърсители на планетата ни!!!
    Спечелиха трилиони от еднократните пластмасови опаковки, а сега земята била замърсена??? Чак сега ли се сетихте, или по-важното бе да си начешете алчността???!!!
    Земята принадлежи на обикновените хора, които искат да живеят в симбиоза помежду си и с планетата ни!!! Останалите да търсят друга планета!!!
  • 14 Теодоро

    13 3 Отговор
    Жалки измамници..ДОЛУ дойчи зеле.
  • 15 Трябва нова концепция

    14 1 Отговор
    Всичко е борба за ресурси, влияние и измама за найвниците продължаваща столетия.Единственият губещ от алчният и самозабравил се елит, желаещ да е господар на всичко е планетата .
  • 16 Госあ

    10 1 Отговор
    ГМО, ядрена енергетика с водородна инфраструктура и планова икономика. Най вече планова икономика. Всичко друго са брътвежи на европростолюдието. слънчевите панели предизвиквали валежи 😂😂😂 може - киселинен дъжд 🤬
  • 17 Чернокож китаец

    12 1 Отговор
    няма вода защото се изхождаме в стайте си и ползваме между 5-15 литра на ден само за изхождане. Трябва клозетите да са външни, пред блока.

    Коментиран от #19

  • 18 ха ха

    3 0 Отговор
    Всичко ще се оправи, когато "агрикултурата" стане земеделие!
  • 19 Госあ

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Чернокож китаец":

    Сложна работа е водният цикъл….океански течения, атмосфера … принципно валежи винаги ще има, докато има световен океан и не сме в ледников период, шегата ще бъде, ако тези валежи падат само над океана или се изсипват наведнъж над сушата 💁 Марс тръгнали да колонизират глупаците….
  • 20 шопендар

    9 0 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ СПРЕ ПОФГОЛОВНАТА СЕЧ,И ДА СЕ ЗАПОЧНЕ МАСОВО ЗАЛЕСЯВАНЕ.СКОРО БЯХ В СЕЛО В ПОДНОЖИЕТО НА БАЛКАНА,,В КОЕТО ОТ 23 ЧЕШМИ Е ОСТАНАЛА САМО ЕДНА КОЯТО ЕДВА ЦЪРЦОРИ,А ОТ РЕКИЧКИТЕ КОИТО СА СЕ СТИЧАЛИ ОТ БАЛКАНА СА ОСТАНАЛИ МАЛКИ БАРИ.,И НАД СЕЛОТО ОПУСТУШЕНИ СКЛОНОВЕ,И СИПЕИ...ОТ ГРАДИНА НАПРАВИХМЕ ПУСТИНЯ

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Име

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Някой":

    Тези които са Ви сложили минуси, не са чували за "Циклите на Миланкович".
  • 22 Бай Илия

    12 0 Отговор

    До коментар #20 от "шопендар":

    По времето на "лошият" соц имаше летни младежки бригади за залесяване , бил съм на такава в Родопите , много работа , а вечер купон , незабравими спомени .
  • 23 Хлъц

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "шопендар":

    Сечи е имало още преди да ги направят въпроснитте чешми. По-скоро проблемът е, че няма кой да поддържа тези чешми. Всяко творение си иска поддръжка.
  • 24 Хлъц

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Някой":

    Напротив, много неща свързани с природата зависят от нас. Обезлесяването, замърсяването с пластмаси и изкуствени химически вещества са наше дело. Също унищожаването на голям брой животински и растителни видове - има статистика колко животински видове са изчезнали за последните столетия именно благодарение на човешката намеса. А най-простият пример, който опровергава твоето твърдение, е често използваната фраза, когато казваме как в еди коя си страна в близкия изток - Израел, СА и др, хората са направили от пустините градини, а у нас се случва обратното.
  • 25 оня с коня

    0 0 Отговор
    Няма никакъв Проблем Българин желаещ да закупи едни 50-100 хил. декара от Монголия земя като тая на снимката за по Лев на Декар.Много ще се учудят,но ще си му вземат Парите и ще му издадат надлежно Акт за собственост.И тук се появява върховната Гяволия:Чрез Предварително уговорени Кметове,Служители в Министерство на Земеделието и други Хора с Влияние срещу съответното Царско възнаграждение да Узаконят ЗАМЕНКИ на въпросните Монголски Площи с Територии от БГ в размер 1 към 5 примерно/5 дка Монголска пустиня срещу 1 дка Бълг. земя или сгради/,след което следва и Мигновена разпродажба.А ако Някой от Органите се заинтересува как така Пустиня ще се заменя за Бълг. земя,Ето го и Научното обяснение в Статията - Как от Пустините да направим Плодородни градини!
  • 26 САТЪРА НА ХАНА

    5 0 Отговор
    КАТО Е ЗАПАДНА СТАТИЯТА
    ....
    НЕ ЗНАЧИ ЧЕ СА УМНИ КОЛКО БЪЛГАРИТЕ
    ....
    АМИ ЧЕ ТО ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИЗММА
    НЯМАШЕ БЪЛГАРСКО СЕЛО
    БЕЗ 2-3 ЯЗОВИРА
    ... А КАСКАДАТА ЯЗ.КЪРДЖАЛИ-СТУДЕН КЛАДЕНЕЦ - ИВАЙЛОВГРАД
    .... ПО ВРЕМЕ НА МОЯ ЖИВОТ ... СЪЗДАДЕ
    ЖИВОТ В НАЙ-СУХИТЕ ЧАСТИ НА РОДОПИТЕ
    ....
    САМО ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛИ ДО МИНИМУМ СЕЧТА
    .....
  • 27 Анджело

    4 1 Отговор
    В България мафията изсичане на гори се държи от ДПС. Скоро ще заприличаме на Афганистан.
  • 28 Предложение

    0 0 Отговор
    Много лесно ще оправим положението! Всички от ЕС и DW най-вече като се изходим по веднъж ... и ще се получи прекрасно наторена плодородна земя!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ооо

    0 0 Отговор
    Забранете самолетите и всичко ще се оправи! Само това е достатъчно!