Last news in Fakti

19 Юли, 2022 16:25 3 157 29

Човекът ли е отговорен за промяната на климата? Проверка на фактите:

  • климатични промени-
  • климат-
  • пожари-
  • време-
  • горещини-
  • наводнения-
  • горски пожари

Все още има хора, които отричат изменението на климата. Какво обаче показват научните изследвания?

Човекът ли е отговорен за промяната на климата? Проверка на фактите: - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Опостушителна суша в Монтерей, Мексико, смъртни случаи след отчупване на част от ледника Мармолада в Италия, горещини и пожари в Европа. Това са само част от природните явления, които активисти смятат за неоспорими доказателства за климатичните промени. Но далеч не всички са убедени, че климатът се променя в резултат от действията на човечеството. ДВ провери фактите.

Вярата в климатичните промени е политически въпрос

Все още има хора в целия свят, които отричат изменението на климата. Според проучване на YouGov от тази година 5% от германците не вярват в глобалното затопляне. В САЩ те са 9 на сто, а 23% не са сигурни.

Клаус Оберауер, когнитивен психолог от Университета в Цюрих, смята, че вярата в изменението на климата не зависи от нивото на образование. Oтричането на климатичните промени е "сложна политическа стратегия", казва той. Хора определят този научен въпрос като въпрос на гледна точка, за да се идентифицират с определена политическа ориентация, коментира Оберауер пред ДВ.

Въпросът за изменението на климата обаче не опира до чувства или гледна точка, а до факти. Какво казват те?

Твърдение: "Глобалното затопляне не съществува, няма изменение на климата"

Това пише потребител в Twitter, като публикува част от интервю на Си Ен Ен с метеоролога Джон Колман. По време на разговора съоснователят на Weather Channel отрича глобалното затопляне.

Какво показа проверката на фактите на ДВ: Това е лъжа

Въпросното интервю е било показано по телевизията през 2014 година. Weather Channel изрично се дистанцира от изявленията на Колман. Метеорологът почина през 2018 година. Отричащите климатичните промени обаче продължават да се позовават на негови изказвания. Твърдението в туита е недоказано и противоречи на научните изводи.

Научно доказана ли е промяната на климата?

Отговорът на този въпрос е лесен - да. Глобалното затопляне и изменението на климата са научно доказани, при това от десетилетия. Всъщност изследователите са установили, че изменението на климата е започнало преди повече от 180 години по време на началото на индустриалната революция. В доклад на Междуправителствената експертна група по климатичните промени учени от 195 държави декларират, че съществуват все повече доказателства за екстремни метеорологични явления като горещи вълни, обилни валежи, суши и тропически циклони.

Те откриват и доказателства за човешкото влияние върху глобалното затопляне. Още през 1995 г. експертната група заключва: "Балансът на доказателствата сочи значимо човешко влияние върху световния климат".

Германският консорциум за климата (DKK) също стига до заключението, че всички части на климатичната система като океани, лед, суша, атмосфера и биосфера са се затоплили значително през последните десетилетия.

Затова и експертите са категорични, че глобалното затопляне трябва да бъде ограничено до 1,5 градуса по Целзий. В противен случай то ще доведе до множество катаклизми.

Отговорен ли е човекът за изменението на климата?

Стотици научноизследователски институции в целия свят са единодушни, че забързаното изменение на климата, което наблюдаваме, е причинено от човека. Едно американско проучване е анализирало 88 125 изследвания на климата и е стигало до извода, че 99% от тях са съгласни, че изменението на климата е причинено от човешката дейност.

През 2021 г. и НАСА публикува свое проучване, в което изследователите използват сателитни наблюдения на земната радиация, за да покажат, че изменението на климата не е естествено, а е причинено от хората.

Изгарянето на изкопаеми горива като въглища, нефт и природен газ води до отделяне на въглероден диоксид. Съвместно с останалите парникови газове той блокира топлинното излъчване, което води до затопляне на Земята. "През 2020 г. средногодишните концентрации на CO2 са били почти с 50% по-високи, отколкото преди началото на индустриализацията", посочва уебсайтът на DKK.

Към 12 юли 2022 г. средното глобално ниво на CO2 в атмосферата е 417 ppm. За последен път нивото на CO2 е било толкова високо преди около 3 милиона години, когато морското равнище е било с около 30 метра по-високо и съвременните хора не са съществували.

Кои природни бедствия са предизвикани от климатичните промени?

"Заради промените в климата екстремните явления се променят по отношение на честота и интензивност, което означава, че те стават по-чести и по-силни", казва Мари-Луиз Бек от DKK.

Според международно проучване вероятността от екстремни валежи, подобно на онези, които предизвикаха наводненията в Германия, Белгия, Нидерландия и Люксембург през 2021 г., се е увеличила до девет пъти.

Андреас Бекер от Германската метеорологична служба обяснява, че тези наводнения все пак са много рядко въпреки изменението на климата. "Но без изменението на климата такива валежи биха се случвали едва на 20 000 години", казва метеорологът.

"От проучването става ясно също така, че интензивността на тези екстремни валежи се е увеличила с между 3 и 19% поради предизвиканото от човека глобално затопляне в региона", се казва в изявление на Германската метеорологична служба.

Извод: Има научен консенсус по темата

Съществува почти стопроцентов научен консенсус, че климатът се променя. И отговорността за това е на хората. Всичко това води до зачестяване на екстремните метеорологични явления, които застрашават живота както на хората, така и на цялата планета.

Автор: Катрин Весоловски


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    32 1 Отговор
    Може би да.
    Може би - не.
    Имало е ледникови периоди.
    Имало е динозаври....
    Имало е катаклизми.
    Сега има хора.
    А кой знае какво ще има в утрешното Утре?
  • 2 да де

    30 4 Отговор
    Проверка на фактите лъже ли DW ДА лъже, човека ли е виновен за промяната на климата и да е виновен след като го твърди DW най-малкото е съмнително.
  • 3 Хората

    24 4 Отговор
    Са най - голямото зло което е на земята! Климата е щял да се променя и без нас с годините, но ние сме забързали тези климатични промени! Земята си отмъщава за всичко което и причиняваме!

    Коментиран от #25

  • 4 Хахаха

    32 7 Отговор
    Путин е виновен:) Виновен е и за ледниковия период и изчезването на динозаврите:) А сега сериозно: в DW само идиоти ли работят?

    Коментиран от #8, #27

  • 5 Проблем

    27 2 Отговор
    Проблемът е, че ако имаме статия, в която се обяснява какво е истина и какво е лъжа, авторът е задължително да не е компрометиран, лъжец или рупор на чужди интереси, тоест Дойче Веле не отговаря на нито едно от тези изисквания.
    И какво правим тогава?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Няма такава държава

    33 1 Отговор
    Климата се променя с нас и без нас ... Един супер вулкан се равнява на цялата индустрия на земята за 100 години но последствията от него по катастрофални ... Човека може да допринася но не е фактор ... Имало е по високи температури на земята преди нас имало е ледникови периоди ... Може да има затопляне но всичко се превръща в пари и хаос ... След последния ледников период кой е виновен за повишаване на температурата?

    Коментиран от #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Някой

    22 3 Отговор
    Много обичам т. нар. "Fakt check". Само удобните "факти" се изтъкват. Неудобните се подритват под миндера, да не се видят.
    Това явление се роди в началото на COVIDидиотията - всякави хора се състезаваха да ни представят проверяване на фактите. Изсмукани от пръстие, за да докажат теорията колко оапсен е вируса. Как произлиза от Китай, как ваксините са единственото спасение на света и т.н.
    Затова такива статии се четат само до заглавието. Останалото е буламач, и ако човек има малко поне медийна хигиена, би се въздържал от нацапването с него.
    Така и постъпих с конкретната статия. Не съм я чел, но пък знам какви са изводите от проверените факти.

    Коментиран от #15, #20

  • 10 Един там някъде си

    19 1 Отговор
    Проверете с колко се е изместила оста на земята за последните 50 години и ще си отговорите на въпроса защо покрай нас е така, не е заради хората. Пустините не са от жегата пълни с пясък с километри, и каньоните не ги е дълбал вятъра със сигурност. В тракийската низина хора докато си обработват земята а намирали черупки от миди.....сигурно защото нали те са си живели там..аха.... за това ще да е. Трябва да си умствено изостанал за да приемеш че човека е виновен за промяната на климата. Това ви го говорят онея на които им пречите. С колите си, и с това че те има, за да има място за тях и затова са стикерчетата и другите екомекошпеко глупости. Едно време парния локомотив какво е направил а? с години. Гумите на колите отделят хиляди пъти повече фини частици от ауспуха да знаете...научно доказано, Ся на каруци с дървени колела ли да минем. Демек вървим от 21 ек към 1....Егати прогреса....ма докато има вярващи на онея къде ви "помагат" така ще е . Образовайте се вече може да прочетете всичко с доказателства!
  • 11 ГруЮ

    14 0 Отговор
    По времето на динозаврите ( триас) СО2 е достигал до нива от 2500 ppm. И нищо- живеели да си, при това са се изхитрили да достигат огромни размери, защото е имало много листна маса. А е имало, защото радтенията се хранят с …СО2.

    Коментиран от #13

  • 12 Няма такава държава

    9 0 Отговор
    Земята си има цикличност... Студени и топли периоди ... Само незнам кой е виновен когато вулканите са били по активни на земята ... Отделянето на сяра и отровни газове е големи количества... И след тях пак е имало живот ... А падналия астероид на земята който заличил динозаврите ... А движението на плочите ,хубаво че бавно се движат иначе и тях сигурно щяха да изкарат човека виновен.. единствена вреда която нанасяме е че сме пренасели земята и унищожили растителността ... А не възстановяваме а това с индустрията е изтъркано ефекта над природата е равен с този на по честия период на земята когато са били активни вулканите
  • 13 Няма такава държава

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "ГруЮ":

    Огромните размери са следвие на кислорода които е бил над днешните нива ... Иначе за СО2 е така но колкото повече растителност и СО2 повече кислород .. решаващия фактор е бил растителноста
  • 14 хХх

    3 0 Отговор
    "Към 12 юли 2022 г. средното глобално ниво на CO2 в атмосферата е 417 ppm. За последен път нивото на CO2 е било толкова високо преди около 3 милиона години, когато морското равнище е било с около 30 метра по-високо и съвременните хора не са съществували."
  • 15 Само коментирам

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":



    Много хубав коментар - съгласен съм.







    😉
  • 16 Край

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Няма такава държава":

    Нищо подобно един вулкан не отделя повече въглероден двуокис от един ТЕЦ на въглища. Ние изравяме от земята въглероди които милиони години са се трупали там и ги окисляваме/изгаряме/ и ги пращаме в атмосферата необратимо. Това е проблема.
  • 17 го шо

    10 0 Отговор
    "ДВ провери фактите."
    още в предходните изречения се съдържа манипулация. но спрях да чета тук. и се посмях на глас.
  • 18 очевидец

    5 1 Отговор
    Изменения в климата има, но дали е от човешка дейност или просто развитие на планетата нямам представа. 100% има влияние на изгорелите газове от ДВГ, централи, заводи и т.н, в съчетание с изсичането на горите.
  • 19 007

    4 1 Отговор
    Вече е време не да се доказва дали, или, а да се действа с технически средства, начини. Разбра се, че организационно не може да се реши проблемът, пречи егоистичната природа на човека. Например, в точката на Лагранж, между земята ислънцето да се разпръснат като облак керамични усукани люспи за да намали слънчевата радиация в областта на екватора, вместо да се разкарват тористи из космоса.
  • 20 де го чукаш, де се пука

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    Аз пък мисля, че грешиш. Удобните факти се разпространяват, а неудобните се замитат под килима откакто съществува човечеството. Това го наричат галено "политика" и всеки "силен на деня" го ползва без угризения на съвестта. Точно това е в основата на израза: "Политиката е мръсна работа!" Проблема на обикновените хора е, че хранят огромна надежда да се появи "някой", който да е различен и да се държи с населението както в легендите за щастлив народ или като митичните герои помагащи на бедните. Точно такава е първоначалната идея за демокрация, народа да "държи юздите" на тези, които сам е поставил да го представят пред света, но никъде по света народа не е влязъл в ролята си, защото е по склонен някой друг да се появи изневиделица и "да го оправи", без той самия да прави каквито и да било усилия. Особено у нас, където вместо да се обединяваме срещу различните шмекери и да защитаваме нашите общи интереси, всеки се опитва да защитава някого от тях с надеждата да получи облаги ако той получи власт.

    Коментиран от #26

  • 21 Мда

    4 0 Отговор
    Съвсем скоро тези паразити наречени Хомо Сапиенс ще изчезнат от лицето на Земята, вследствие на собствената си алчност!
    Най-интелигентните същества на тази планета са и най-глупавите, каква ирония.
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    тОВА Е ЕСТЕСТЕН ПРОЦЕС В,КОЙТО СМЕ УЧАСТНИЦИ!Човека и неговата дейност увреждат,но не са причина за тези аномалии.Вероятно на някакъв период време се получават тези аномалии.В момента се променят позициите на северния и южен полюс и те най вероятно променят климата на различни земни места.Въпросът е хората да се адаптират към променящата се среда за да не изчезнат,като други видове.......
  • 23 Taka така

    1 0 Отговор
    Е преди 3 млн. Години не е имало ХАРП и кеми трейлс, не е имало и лаборатории за производство на вируси Явно е, че хората са виновни но КОИ??? Със сигурност не е баба Вуна от чепръчене която пърди по 10 пъти на ден изимъска гори по 3 кубика дъреа
  • 24 11112222333

    2 0 Отговор
    Човекът ли е отговорен за промяната на климата?
    Мравката може ли да построи планина ?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 111122233

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "де го чукаш, де се пука":

    11 изречения правилни изречения, без връзка с темата.
  • 27 Ежко Бежко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Да. Там работят само идиоти. Сега сериозно: Баширов и Петров са виновни.
  • 28 Признавам си

    0 0 Отговор
    Аз съм виновен! Аз съм човека!
  • 29 репер

    0 0 Отговор
    За мен критерий, репер, нишан, ниво и пътеводна нишка е Холандия. Тя има средна надморска височина 2метра. Щом затоплящият се океан се затопи и надигне, залива и потапя Холандия и аз лично се подписвам за антропогенният фактор в глобалното затопляне.