13 Април, 2022 18:10 46 419 60

Осман Октай за ФАКТИ: Шумът около Българска народна банка е свързан с разграбването и фалита на КТБ

  • осман октай-
  • бнб-
  • итн-
  • любомир каримански-
  • ктб-
  • има такъв народ-
  • гуверньор-
  • дпс-
  • задкулисие

"Има връзка с разграбването на КТБ и информацията, с която разполага БНБ по тези разграбвания. От тук идва нервността не само на финансовия проект на Слави Трифонов, но и нервността на други формации като ГЕРБ, ДПС, БСП", смята политическият анализатор

Осман Октай за ФАКТИ: Шумът около Българска народна банка е свързан с разграбването и фалита на КТБ - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Още след изборите на 11 юли обявих и във вашия сайт както предварително победата на ИТН, така и също, че това е не толкова политически, а бизнес проект."

Това заяви политическият анализатор Осман Октай в коментар за ФАКТИ.

Потърсихме бившия заместник-председател на Движението за права и свободи (ДПС) в контекста на коалиционните брожения кой да бъде новия управител на Българската народна банка (БНБ), както и в този, че наравно с БСП, "Има такъв народ" се явява доста проблемен коалиционен партньор.

"ИТН, особено откакто участват в правителството, водено от Кирил Петков и "Продължаваме промяната", и с министерствата, които оглавяват, и със задкулисното присъствие на Слави Трифонов като управляващ този проект, в мен продължава да се утвърждават първоначалните ми тези и позиции, че това е един бизнес проект. А този бизнес проект има определени финансови ангажименти към определени задкулисни играчи. От поведението на тези играчи зависи и поведението на формацията на Слави Трифонов", каза още Октай, като от тези му думи възникна логичният въпрос кои са тези задкулисни играчи. Той отговори така:

"Трябва да се проследи коя финансова групировка услужи със заем за стартирането на телевизионния проект на Слави Трифонов. Впоследствие трябва да се видят номинациите на министри и министър-председатели от страна на ИТН, а също и ставащото в момента около регионалното министерство. Днешните протести (б.р. на пътните строители) също имат отношение към финансовите зависимости, за които говоря. Някой се опитва да си прибере заемите. А обикновено огромните междуфирмени заеми винаги се регистрират в БНБ."

"Упорството с тази кандидатура за управител на БНБ (б.р. визира се Любомир Каримански) показва, че явно някой се притеснява от осветяването на тези финансови взаимоотношения на т.нар. политически проект на Слави Трифонов с тези финансови групи", коментира Осман Октай.

"Второто нещо, извън Слави Трифонов и техния кандидат, е, че шумът, който се вдига около БНБ, е свързан и с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и прикриването на много банкови фалити по време на т.нар. Преход. Но най-вече има връзка с разграбването на КТБ и информацията, с която разполага БНБ по тези разграбвания. От тук идва нервността не само на финансовия проект на Слави Трифонов, но и нервността на други формации като ГЕРБ, ДПС, БСП. Това са всички тези, които затваряха очи при разграбването на КТБ или участваха при въпросното разграбване с различни зависимости", заяви още политическият анализатор.

"Кой ще оглави Българската народна банка (БНБ) е много важен въпрос за политическия, финансовия, съдебния и всякакви други държавни елити в страната. Да се намери действително правилният човек, който да оглави банката със своя екип и да е с намерението да се осветят грабителствата около различни банки, точно тази възможност провокира нервността, която ние виждаме в публичното пространство", смята той.

Мненията, че Любомир Каримански е задкулисна кандидатура на ДПС, бившият зам.-председател на тази партия коментира така:

"Определено всички задкулисни операции от всякакво естество, включително финансово, винаги имат отношение към хора от ДПС. Например Пеевски. Аз неслучайно споменах разграбването на КТБ", коментира Осман Октай този аспект, изтъквайки обаче, че не става въпрос само за ДПС: "Задкулисието има толкова дълги пипала, че стига до всички формации", отбеляза той.

Освен към БНБ, според Октай задкулисието има апетити, както винаги, и към финансовите контролни органи, в това число и финансовото разузнаване. "До такава степен са преплетени с взаимни зависимости, че всички са изнервени. Не може да се каже, че са само Движението за права и свободи, но е факт, че ДПС излиза на преден план. Те неслучайно сложиха на първия ред да седи Делян Пеевски като човека, който е координатор на всички тези финансови разграбвания през последните 10-15 години. Неговото присъствие на първия ред в парламента изнервя всички тези, които са със зависимости - както физически лица, така и политически формации", посочи политическият анализатор, като след тези негови думи от медията ни отбелязахме, че Пеевски напоследък го няма в парламента. Този факт Осман Октай коментира така:

"Винаги, когато има международни осветявания на зависимостите в българското пространство, тези посредници ги крият. Както навремето скриха Доган в някакви измислени сараи и го няма в публичното пространство, така и осветените посредници в българското и международното публично пространство обикновено ги крият, снишават ги, докато мине бурята. Очаквам около май месец същото да се случи и с Гешев, като се вдигне много вой и го осветят в тези зависимости".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 264 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Содомикус Гоморикус

    11 21 Отговор
    Петьо, зареди се с лубриканти, че BASF го закриват!
  • 3 българка

    81 2 Отговор
    Шиши не дава - ДОКОГА?

    Коментиран от #26

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бамбука

    168 23 Отговор
    Блестящ анализатор с изключително точен коментар, както винаги.

    Коментиран от #31, #42

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Майна

    69 14 Отговор
    Пентагонът свиква „класифицирана“ среща на 8-те най-големи производители на оръжие в САЩ, докато жънат непредвидени приходи от Украйна
  • 8 Майна

    31 16 Отговор
    Пентагонът свиква „класифицирана“ среща на 8-те най-големи производители на оръжие в САЩ, докато жънат непредвидени приходи от Украйна
  • 9 цв.цв.

    83 2 Отговор
    КТБ и Барека се облажи
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 МАФИЯТА ще оглави

    107 2 Отговор
    Бнб. И тогава всички фалирали. Ограбени банки. В миналото няма да бъдат разследвани. Милиардите най вероятно са в офшорки 😂🤣😅

    Коментиран от #16

  • 13 Много жалък османчо

    31 105 Отговор
    Много! Първо обслужваше Доган, сега Прокопиев! От единият олигарх, на другият и все да се продаваш! Как Прокопиев ви активира отново всички калинки! Всичко се повтаря от миналите избори! Остава да видим, дали и народа ще повтори простотията си и Прокопиев да го излъже по същият начин, за втори път!
  • 14 Наблюдател

    112 3 Отговор
    Много държат да контролират мръсните тайни на БНБ. Същата в лицето на шефовете си бивщи и сегашни изобщо не е невинна по въпроса с грабежа на КТБ! Това се отнася с пълна сила и за грабежа на банките 90-е!
  • 15 инж ут сйелу

    83 4 Отговор
    Шумът около Българска народна банка е свързан с подготвянето на разграбването и фалита на следващото "КТБ".
  • 16 Ако

    37 18 Отговор

    До коментар #12 от "МАФИЯТА ще оглави":

    ползваше онова на рамената, щеше да знаеш, че мафията има две лица! Едното е на Доган, а другото на Прокопиев! Та в този ред на мисли, едното звено на мафията, това откъм Доган, последните 7 години, държи БНБ! Борбата беше, да се измести човека на Доган, като се сложи човека на Прокопиев, чрез проекта му ПП! Та сега отново мафията от страна на Доган, ще остане във владение, от страна на Доган, защото за Каримански ще гласува само ИТН и той няма да бъде избран! В малко по далечен план, Прокопиев, ще изкара нова кандидатура, изглеждаща ужким независима! Номера е, че без подкрепа на ИТН и БСП, няма да могат да го внедрят, а тази подкрепа, няма да я имат! Което означава, че БНБ, ще остане още дълго под Доганово покровителство!
  • 17 хихи

    23 43 Отговор
    Говориелят на Мафията много ги разбира тези неща...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Джо

    38 8 Отговор
    То е ясно бай Османе!
  • 20 Няма хлабаво

    34 60 Отговор
    Да сложиш в едно изречение ИТН (представен, като финансовия проект на Слави Трифонов) и ГЕРБ, ДПС, БСП" в едно изречение е манипулативно. КТБ фалира преди още да е имало Партия ИТН. Истината е точно на обратно ГЕРБ ДПС БСП и П.П. (хората на Хр. Иванов) се страхуват, от ИТН, който няма да спестят истината, на никой замесен във фалита на КТБ. Те са пичове и каквото са казали го правят. Няма хлабаво.

    Коментиран от #23, #43, #45

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 САТЪРА МА ХАНА

    49 16 Отговор
    ИТН = ДПС ЧАЛГАРИ

    Коментиран от #25, #29

  • 23 Липсва ти логика

    53 12 Отговор

    До коментар #20 от "Няма хлабаво":

    Не прикрепяш ИТН към ГЕРБ, ДПС, БСП, защото ги нямало по време на разграбването на КТБ, но залепяш ПП към тях - а те къде бяха тогава?
    Въпроса е дали имат зависимости тези партии и към кого.
    Досега ИТН доказаха с действията си, че играят от другия отбор. Само се замисли Кои партии имат интерес да няма правителство и какво направиха когато спечелиха изборите - да ти подават топката за воле и ти да не я отиграеш… (?!)
    Жалко, че подлъгаха толкова хора

    Коментиран от #24, #27

  • 24 Аха

    17 60 Отговор

    До коментар #23 от "Липсва ти логика":

    ИТН играят на страната на морала, за разлика от останалите продажници, плащащи на глупаци за вменяване на лъжи!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Промяна ама друг път.

    30 19 Отговор

    До коментар #23 от "Липсва ти логика":

    Хр. Иванов бе този който не позволи на ИТН да състави правителство. Направи си справка. П.П. направиха същото с кандидатурата на Каримански, предлагат човека на ББ да остане на поста си, сиреч промяна ама друг път.
  • 28 Бунтата

    15 62 Отговор
    Не пречете на Слави!!!
    Само той мисли за България и народа
  • 29 Ами

    33 5 Отговор

    До коментар #22 от "САТЪРА МА ХАНА":

    Прокопиев и Доган, имат неистова нужда от прости хора, продаващи си бъдещето!

    Не е вярно това твърдение ли, че го изтри?
  • 30 stan40

    38 4 Отговор
    В парламента няма читава партия и както е казал бай Ганьо : " Всички са маскари" . Информацията е пари и който е има може да я осребри. Всичко в българската политика се прави за пари, а народа кучетата го яли.
  • 31 Гошо

    18 15 Отговор

    До коментар #5 от "Бамбука":

    Така е. Има само един недостатък - няма кой да потвърди думите му. А когато няма такъв човек, кое гарантира, че думите му не са измислица? Прост пример: след като Славчови спечелиха предпоследните избори, Октай каза, че знае от "сигурен източник", че, цитирам, "Пеевски е бил в офисите на телевизията на Слави". Само че така и не се намери този "сигурен източник", за да потвърди думите му. Т.е. хвърляш в общественото пространство някаква теза, но нямаш доказателства за нея. И това е само един случай, има още много такива, свързани с кой ли не. Докато Октай един път не докаже твърдението си, няма да му повярвам. Пък и кой знае какви суми е успял да скатае бидейки десния тестис на Доган. Тук работата е като при комунистите и "леките жени" - няма бивши такива.
  • 32 stan40

    18 6 Отговор
    В парламента няма читава партия и както е казал бай Ганьо : " Всички са маскари" . Информацията е пари и който е има може да я осребри. Всичко в българската политика се прави за пари, а народа кучетата го яли.
  • 33 Продълж@в@ме подмян@т@

    51 9 Отговор
    Просто ИТН е създадена от Доган, ДПС навремето помогнаха на Слави да излезе от мазетата къде се криеше и снима😉

    Коментиран от #34

  • 34 Аха

    9 12 Отговор

    До коментар #33 от "Продълж@в@ме подмян@т@":

    За колко стотинки се тиражират лъжите и простотията?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Вуйчо

    19 22 Отговор
    И Русия да върне на Украйна ядрените оръжия които тя и предаде 1994 съгласно договора от Будапеща

    Коментиран от #37, #44

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Капама

    56 9 Отговор
    Уникално информиран човек е Осман!!! Винаги е със абсолютно точни анализи! Жалкото е че управляващите ги е страх от н него!
  • 39 Анонимен

    20 24 Отговор
    Какъвто Слави, такъв и Кирето

    Коментиран от #40

  • 40 Разликата е

    12 32 Отговор

    До коментар #39 от "Анонимен":

    От земята до луната! Слави мрази продажници и безпринципни хора, а Кирето, пък точно такъв! Пълна противоположност!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Мда, прекалено хубаво звучи ИТН

    19 1 Отговор

    До коментар #20 от "Няма хлабаво":

    да "спасява" БНБ от дългата ръка на едната или другата мафия. Но как тогава обясняват факта, че има съмнения от същото естество и спрямо техния кандидат? За да им вярват хората, все пак са нужни някакви "доказателства", че ИТН са тотално чисти откъм дългата ръка на едната или другата мафия ... Че нямат НИКАКВИ зависимости от мафиотски кръгове. Иначе съмненията винаги ще ги има и рано или късно ще избият някъде. В същност си давам сметка, че от така представените факти, в България НЯМА чист човек без зависимости, който да оглави БНБ и да се води САМО и единствено от закона... Ако е така, значи още 200 години на тази земя ще вилнеят мафиотските кръгове... А заслужава ли си тогава да си пропиляваме живота, живеейки го тук, на тази географска ширина? Моля, ако ПП и ИТН са сериозни хора, да излезнат и едните, и другите и публично да докажат, че НЯМАТ зависимости. Иначе, всички останали ги знаем кой с какви зависимости е или не е.
  • 44 Ха ха

    17 5 Отговор

    До коментар #36 от "Вуйчо":

    А Северните макета да си ни върнат танковете.И ФАЩ парите за хвърчилата.
  • 45 мммда

    21 6 Отговор

    До коментар #20 от "Няма хлабаво":

    И Славчо е в играта с подаръците баце, не си мисли че е чистичък.
    Нещо като украинския джендър президент, носещ промяната пък какво направи 6 години ген1цид

    Коментиран от #57

  • 46 Тото 1 и Тото 2

    15 4 Отговор
    Не е ли нормално всеки да иска да спи до чекмеджета с кюлчета и пачки по 500 ? Да бъда обслужван от миски и плеймейтки по каталог ? Да бие дузпи , докато вкара ? Кажете ми !
  • 47 Лошо

    30 2 Отговор
    Когато народът даде цялата власт на чалгарите, те се скриха, и я отказаха, защото целта им беше друга. Сега ясно се разбра кава им е била целта в политиката.Да вземат ключови постове в държавата от които могат да правят корупция и да смучат и златен пръст при гласуване. Всичко това сме го виждали с лумпените на Волен. Неразбирам какви са тези хора които гласуват за клоуните?

    Коментиран от #49

  • 48 ПРЕДАТЕЛИТЕ ОТПРОМЯНАТА ЗАБРАВИХА ЗА КТБ

    11 5 Отговор
    ПРЕДАТЕЛИИИИИИИ !
  • 49 даааааа

    0 7 Отговор

    До коментар #47 от "Лошо":

    Лошо,много лошо става за вас и за такива като тебе!
  • 50 Отврат, това направи летеца с машините

    6 9 Отговор
    Дубай си е купил държавата. Закриват спепрокуратурата, махат Гешев и Дубай и всички олигарси и мутри се връщат при нас. Махайте машинното гласуване.

    Коментиран от #51, #52

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Путиниада

    6 2 Отговор

    До коментар #50 от "Отврат, това направи летеца с машините":

    Отработеното ядрено гориво по договор с Росатом е предадено само на 25%,да отговори Герб,защо не се разработват наще находища,кой плати да се спрът проучванията на шистов газ да 350 милиарда евро ,Москва.
  • 53 Мухаа,хаа!

    7 0 Отговор
    Какво КТБ,бе уважаеми? Истината е, друга! Но никой досега не посмя да е посочи.Еврото,батка- еврото.Там е заровено кучето.Главния Гувернъор на Държавата е със 6 годишен мандат- достатъчен за финализиране на пакет от изисквания,за Еврозоната.Той е фигурата, която ще подписва пакет от документи,за присъединяване към еврозоната.МС и Парламент са лицевата,представителна обложка.Той ще знае,колко златен резерв имаме,колко валутен и в какви наличности- тук,навън,в ценни книжа.До стотинка.А това е Топ - информация.Защото ако е някой по " дръпнат и независим" може да зачеркне доста клаузи,като неизгодни за държавата.И в прав текст ,на брифинг да го каже А това е опасно! За ЕЦБ,МВФ,Световна банка.Примерно,че БНБ се превръща в обикновен филиал на ЕЦБ,че всички валутни и златни резереви минават на директно управление от ЕЦБ,без право на обсъждане или отказ от него.Че монетния двор няма да е на негово подчинение и контрол- то и сега вече не е български.Боко го продаде на франсето преди 10- но Ганчо нали спи,не знае,че франсето му контролира лева.Той го отпечатва ( с наша,внесена преди това технология за 290 милиона) и по френски за всяка купюра , независимо от номинал,му се плаща по 17 евроцента.Същото ,както при Софийска- на практика френска вода.Те на държавата - 2ст/ куб.вода,за населението е продват 2,34 ч.На бедуините в Сахара е по евтино,като процент печалба.
  • 54 Jdjdb

    2 2 Отговор
    Тоя човек като говори и боговете мълчът както се казва 👏👏👏
  • 55 ВСЪЩНОСТ БОЙКО ВЕДНАГА МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ

    5 3 Отговор
    ДО ЖИВОТ В ЗАТВОРА ЗА ГРАБЕЖА НА КТБ !
  • 56 ДИНОЗАВЪР КАРАБАДЖАКОВ

    1 1 Отговор
    ПРЕД ФАКТИТЕ МЪЛЧАТ БОГОВЕТЕ,А ПРЕД ОКТАЙ И ДВЕТЕ....АПРОПО ИМА ЛИ НЕЩО,КОЕТО ДА НЕ СЕ ЗНАЕ ЗА КТБ И ТЕЛЕВИЗИЯТА НА СЛАВИ,ЧЕ ТАКАВА КОНСПИРАЦИЯ ДА Е ИЗБОРЪТ НА ГУВЕРНЬОРА,МНОГО Е УСУКАНО,ЧАК ЗАВЪРЗАНО....
  • 57 Абе

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "мммда":

    тази вредна доганова патерица възраждане, няма ли да се закрива? С какво право търси тъпанари в страната, за да ги наеме да пишат простотии! Лъжат само долни твари! А за пари, само тиняк! Аман от прости хора продажници в тази държава! да се изрива целият боклук!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 щаб за честни избори в България

    1 0 Отговор
    Браво на Осман
  • 60 Стоил Славчев

    1 1 Отговор
    Осман Октай вече разбира и от банково дело ли? Той е бил част от ДПС, така че да не се изказва като експерт по темата! Нека да каже и нещо за доказан престъпник като Цветан Василев! Стига вече е коментирал само Пеевски - него го знаем какъв е!