Last news in Fakti

11 Април, 2022 18:13 8 550 31

Методи Андреев за ФАКТИ: Най-вероятно ДПС агитира ГЕРБ да подкрепи Каримански

  • методи андреев-
  • каримански-
  • дпс-
  • герб-
  • итн-
  • има такъв народ-
  • слави трифонов-
  • продължаваме промяната-
  • андрей гюров-
  • бнб

"Ако ИТН не са поели някакви ангажименти, че точно Каримански трябва да е шеф на БНБ, и ако са умни хора, тогава би трябвало да оттеглят кандидата си", смята бившият народен представител

Методи Андреев за ФАКТИ:  Най-вероятно ДПС агитира ГЕРБ да подкрепи Каримански  - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като управляващата коалиция издигна двама кандидати за поста управител на Българската народна банка - Андрей Гюров от “Продължаваме промяната” и Любомир Каримански от “Има такъв народ”, след сериозното разклащане на коалицията, след оттеглянето на единия кандидат - Гюров, предстои да видим дали и другият кандидат - Каримански, ще оттегли кандидатурата си, за да не бъде избран с гласовете на опозицията, както бе призован да направи от министър-председателя Кирил Петков, или ИТН, ГЕРБ и ДПС дружно ще гласуват избирането му.

Какви са възможностите от евентуален вот и какво стои зад двете кандидатури, по темата от ФАКТИ разговаряхме с доц. д-р Методи Андреев, преподавател, бивш народен представител и председател на Комисията по досиетата.

“Трябва да разглеждаме ГЕРБ и ДПС винаги заедно, тъй като преди работеха заедно, сега още повече. Има две възможности ГЕРБ и ДПС да подкрепят Каримански. Единият възможен вариант е да изберат Каримански напук - да се помъчат да забият още по-дълбоко клина, който съществува в коалицията, за да разцепят коалицията. При този вариант би трябвало да си зaдадем въпроса кой агитира ГЕРБ да подкрепи Каримански. Най-вероятно ДПС агитира ГЕРБ, защото Каримански все пак е работил в "Демирбанк". Ще направя следната провокация - Ахмед Демир Доган е името на почетния председател на ДПС. Банката се казва "Демирбанк". Нищо не казвам, такива са фактите.

Вторият вариант ДПС и ГЕРБ да подкрепят Каримански е те просто да са за него. Те си казват, че той е правилният човек, че го харесват, че е супер, че отговаря на техните виждания за шеф на БНБ. И в двата случая нещата не са добре", коментира доц. Андреев.

"Известен съм със своето отрицателно отношение към вожда на “Има такъв народ” Слави Трифонов, не харесвам заявките на ИТН, в никой случай не мога да харесвам и Каримански", каза още той.

"Смятам, че “Продължаваме промяната” издигнаха нелоша кандидатура за шеф на БНБ. Някои казват, че той нямал опит като банкер. За мен най-важното е шефът на БНБ да е почтен човек, на второ място - да е смел, на трето - да е професионалист. Този човек задължително трябва да е почтен. Видяхме какво се случи с БНБ по времето на КТБ - видяхме как действаше тогавашният гуверньор, той се изниза и повече никой не чу за него. КТБ обаче беше плячкосана", припомни доц. д-р Андреев.

"Смятам, че Андрей Гюров имаше добре експертиза в следния контекст - една от основните роли на централните банки е да анализират ситуацията, да предвиждат кризи, да правят анализ на риска пред банковата система на държавата. Гюров е експерт в това. Опитаха се да го обвиняват, че работил в австрийска банка, която била собственост на руската банка "Сбербанк", собственост на олигарх на Путин. Да, така е. Само че Гюров не е бил изпълнителен директор на банката. Той е бил началник на риска, водел е отдел от кадърни и ценни за всяка банка хора, които имат много добри математически познания, могат да боравят с Теория на вероятностите, могат да работят с детерминиран хаос. Това са хора, които могат да правят математически модели и са ценни за всяка банка. Гюров е отговарял за риска и не е бил ръководител на банката, докато Каримански е бил и прокурист на “Росексимбанк”, и изпълнителен директор на банката на Петя Славова. Помним, че банката на Петя Славова се свързваше с един от кръстниците на Прехода - ген. Любен Гоцев. Каримански е бил фактор и в “Демирбанк”. С това не казвам, че Каримански е бандит. Да си изпълнителен директор на такива банки обаче - някои от тях от т. нар. “гнили ябълки”, нещата не са сигурни... Напатили сме се на добри професионалисти, които са се продали на сенчести интереси. При Гюров съмнения за подобно нещо не се забелязват”, коментира Методи Андреев.

Според доц. Андреев решението на Андрей Гюров да оттегли кандидатурата си за шеф на БНБ е правилно. “Умните хора обикновено отстъпват. Това не означава, че ПП не са мотивирани да имат шеф на БНБ. Аз нямам нищо против и човек на ИТН да стане шеф на БНБ, но нека този човек да не предизвиква такива разнопосочни асоциации и такова несигурно мнение. Ако аз бях народен представител, нямаше да мога да гласувам за г-н Каримански. Едно е да си председател на Комисията по бюджет и финанси - там не дирижираш музиката, а си пръв между равни, поставяш дневния ред на заседанията, водиш ги. Друго е да си гуверньор, друго е да си бил изпълнителен директор на банки - тогава ти лично носиш отговорност. Това, че “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и останалите коалиционни партньори са подкрепили Каримански за председател на Комисията по бюджет и финанси, не значи, че ще го подкрепят за гуверньор на БНБ. Този човек трябва да е почтен, смел и професионалист. Не е лесно да се намери такъв човек”.

Методи Андреев коментира и поведението на представителите на “Има такъв народ” в последните дни: “Учуден съм от Ива Митева. Тя беше много добър експерт, чиято експертност от “Групата за натиск” в 43-тия Парламент използвахме много. Сега е започнала да говори като партийка. Човек стане ли партиец, скъсва със своята независимост, със своята експертност. Когато човек започне да говори като партиец, вече не мога да вземам думите му за чиста монета. ИТН не напразно пускат Ива Митева да говори, защото тя има нелош имидж”.

“Ако ИТН не са поели някакви ангажименти, че точно Каримански трябва да е шеф на БНБ, и ако са умни хора - а те не са глупави, все пак 20 години правеха най-гледаното шоу, което впрочем никога не съм харесвал, тогава би трябвало да оттеглят кандидата си. Самият Каримански е по-добър за поста, отколкото Гюров, само че над Каримански виси всичко, което говорихме досега”, смята още той.

“ИТН говорят, че имало достатъчно контролни органи. Същите тези контролни органи допуснаха фалита на КТБ, както и маса други глупости по времето на Борисов, които остават без последствия. Контролните органи в България по времето на Борисов трябва да се възприемат като част от мафиотската система, установена в България като държавно управление. Не може да се оправдаваш, че тези представители на държавната мафия, не са намерили пропуски в работата на някого, в случая на г-н Каримански. Това е абсолютно нелогично и неиздържано. Нали точно това искаме - контролните органи, които допуснаха безобразията в България, да бъдат сменени, да бъдат реформирани, променени. Сега се оказва, че те били критерий за почтеност в определена ситуация. Това е несериозно”, завърши доц. Методи Андреев.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    45 13 Отговор
    Слави отдавна е обещал БНБ на Доган.

    Коментиран от #25

  • 2 отвратен

    37 12 Отговор
    ИТН-има такива намкьори !!!! Дано на следващите избори да се изпарят !!!
  • 3 ДИГ-94 ЕООД

    37 13 Отговор
    КАКЪВ КАРИМАНСКИ МАХАЙТЕ ГО ТОВА КОМПРОМЕ ДА Е МИСЛИЛ КАКВИ ГИ ВЪРШИ

    Коментиран от #12, #13

  • 4 1234

    11 25 Отговор
    Сичкуту сорос е впрегнато да спре Каримански.

    Коментиран от #5, #11

  • 5 умник

    24 10 Отговор

    До коментар #4 от "1234":

    АКО Е ЗА КАРИМАНСКИ И КАРИМАНЧОВЦИ НИЙ СИ ИМАХМЕ БАЦО ПО ДОБЪР БЕШЕ ОТ НЕГО НОСЕШЕ ЧУВАЛИ НА ГРЪБ ОТ БАНКИТЕ
  • 6 До Последният Украинец

    16 16 Отговор
    Бай Методи е хлъзгав ,като мокра връв.Подлога на всеки,който го пожелае.Толкова е тъп,че скърца.
  • 7 Кой ?

    21 2 Отговор
    Ако не те ! Но тези далавери , унижаващи българския народ и България , трябва да се прекратят час по - скоро ! Държавата е на всички българи , а не на измамниците облечени във власт и смятащи се за недосегаеми !
  • 8 Бамбука

    26 7 Отговор
    Гюров се оттеглил, Каримански мълчи. Следва да видим ДПС и ГЕРБ във възторг. Коя ще е следващата българска банка след КТБ ?

    Коментиран от #10, #14

  • 9 Мнение

    28 5 Отговор
    "Kаримански е работил в "Демирбанк"!!! Амчи значи Каримански е човек на ДПС. От което следва, чее ИТН са проект на ДПС. Избирайки ИТН избирате пак ДПС. ХАХАХА
  • 10 истината

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "Бамбука":

    Ами има една банка, която тогава я спасиха, а оставиха КТБ да фалира. Тя даже днес излезе с изявление, че била стабилна:" Изпълнихме предсрочно набелязаните от ЕЦБ и БНБ мерки, кредитният ни рейтинг е повишен." Ама знае ли човек.Те май даже повече от веднъж я спасяват,
  • 11 ухуиух

    16 7 Отговор

    До коментар #4 от "1234":

    Сичкуту мафиозо е впрегнато да постави Каримански за гуверньор в БНБ.
  • 12 пфуй

    22 7 Отговор

    До коментар #3 от "ДИГ-94 ЕООД":

    Така е, Каримански е работил в банки на мафията и има връзки с тях.
  • 13 реш

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "ДИГ-94 ЕООД":

    Не само компроме, ами направо си е корумпе.
  • 14 тшр5тд

    22 9 Отговор

    До коментар #8 от "Бамбука":

    Жалко за Гюров, беше идеалният кандидат за БНБ. Жалко, че не издържа на напрежението и мръсните игри на чалгарите.
  • 15 Един друг

    17 6 Отговор
    Ама хората си обичат Славито,чалгата и простоийките.Това си избра народа-ядосания Слави който ще отмъщава и ще слага ред в държавата.Та каквото иска народа това му говорят и агитират.В други държави на запад такова шоу и некадърник не биха търпяли и един ден,но тука е друго.Затова си трябва още глад и мизерия за това племе
    докато от изток му превземат земята.
  • 16 Дааа

    18 6 Отговор
    Странен народ е това българския, гробокопачите му - етническа партия, мутри и мафия вкарват нов мега крадец в Бнб да ги ограби, а народа гледа безразлично и е готов наново да обеднее още повече и да гледа как украйнските бежанци карат най-новите джипове...Роби! Сега и хартииени бюлетини ще върнат и Мутрите здравйте, едбокнижника пак би.
  • 17 Малееее

    12 15 Отговор
    Колко жалка калинка на Прокопиев е този! Пише и вменява лъжи като прост трол! Голяма гнус! Но няма какво да се очаква от мафията и задкулисието на Прокопиев и кръга капитал! ПП и ДБ, проекти на мафията!
  • 18 Позор за България

    10 5 Отговор
    В България се Екзекутират хора от милиции близки до Борисов и Гешев!

    Коментиран от #21

  • 19 Синдикат на Ало Измамниците

    3 0 Отговор
    Агитира или инструктира!?
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 3 Отговор
    ДПС Е ЗАДКУЛИСИЕТО НА българия а ппгерб негови слуги мутри мафия престъпници
  • 21 Пиши

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Позор за България":

    До Тодор Живков
  • 22 cpv

    0 1 Отговор
    Агитира баба ти,защо не се скриеш някъде и повече не се показвай,защото си смешен...!
  • 23 САТЪРА НА ХАНА

    9 3 Отговор
    ДЪЛГИЯ ЧАЛГАР ОТКАЗА ДА Е ВСЯКАКЪВ
    ..... ПОНЕЖЕ
    ИМА ЗАЕМИ ОТ ПРАСЧО ПЕЕВСКИ,
    КОИТО АКО Е ДЕПУТАТ ИЛИ Т.Н ТРЯБВА ДА ОБЯВИ ПУБЛИЧНО
    ...

    Коментиран от #24

  • 24 Каква полза

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "САТЪРА НА ХАНА":

    имаш от вменяването на лъжи? Достойнството няма цена, за да го продадеш за няколко жълти монети! Продажници!
  • 25 Ятак

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Ами този методиев не беше и СДС Наи крадливите които оставиха нарождалось просишка тояга После в ДБс БСП А сега акъл дава
  • 26 Петя

    0 0 Отговор
    Този път не познахте. Няма да го подкрепят.
  • 27 Юрист

    3 2 Отговор
    Методи Андреев "Самият Каримански е по добър за поста от Гюров". Даже и строителният инженер М.Андреев го е разбрал, ама се напъва да накара ИТН да се откажат, за да се хареса на Киро и Кокорчо!
  • 28 Я Я Я Я ДА

    0 0 Отговор
    ЛИЦЕ В ЛИЦЕ СЪС ЦВЕТАНКА ОРИЗОВА ХА ХА ХА ХА - ТЛЕДАЙ ЦЕЦКА ОРИЗОВ .
  • 29 Токин

    3 1 Отговор
    Едва ли от ГЕРБ са толкова глупави, че да подкрепят компрометиран кандидат като Каримански за БНБ!
  • 30 Савата

    2 2 Отговор
    Методи, я обратно в дупката от която си изпълзял!
  • 31 Фалита на КТБ

    2 2 Отговор
    Така наречените десни, като Методи, вятър ги вей на бял кон. Споко бе сладур, Каримански едва ли ще събере достатъчно гласове, не защото не е достоен а тъкмо, за това. В БНБ има тайни, който трябва да останат такива. Тайни свързани с фалита на КТБ.