Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Май, 2022 10:00 8 568 115

Европа: Сбогом, руски газ!

  • руски газ-
  • русия-
  • украйна-
  • европа-
  • полша-
  • българия-
  • война-
  • енергетика-
  • италия-
  • гърция-
  • газопровод

След спирането на доставките за България и Полша много от европейските страни искат максимално бързо да намерят с какво да заместят руския газ

Европа: Сбогом, руски газ! - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Голямото опасение е, че ако Москва продължи да настоява заплащането за доставките на природен газ да е в рубли, скоро и други държави ще последват съдбата на Полша и България и ще спрат да получават руски газ. В понеделник Европейският съюз ще обсъди доколко опитите на енергийните компании за маневри при плащането са нарушение на санкциите. Става въпрос за плащания към "Газпромбанк" в евро, които автоматично се прехвърлят в сметка в рубли.

В случай, че конфронтацията с Русия се засили, рискът от голяма газова криза е съвсем реален. Как реагират отделните държави?

Още новини от Украйна

Италия

Италия експресно намалява обема: миналата година на Апенините са пристигнали 11,4 милиарда кубика руски газ, което превръща Рим във втория най-голям потребител на руски газ в Европейския съюз. В средата на следващата година обаче това ще спре - намеренията са в следващите месеци доставките да бъдат намалени наполовина. За целта са подписани нови договори с Ангола, Конго и Алжир. Италия е свързана с Транссредиземноморския газопровод и може да получава газ директно от Северна Африка. Рим преговаря и с Катар, Мозамбик и Азербайджан.

Освен това италианското правителството смята драстично да пести енергия. "Мир ли искаме или климатици?", попита премиерът Марио Драги. Правителството реши, че охлаждането на училищата и обществените сгради през лятото ще е до 25 градуса, а отоплението през следващата зима - до 19. Така ще се спестяват до четири милиарда кубически метра газ годишно.

Гърция

Гърция се вижда като бъдещ основен разпределител на природен газ за Балканите. Първоначално плановете предвиждаха ограничаване на зависимостта от Турция, а сега са насочени срещу руските доставки. Необходимата инфраструктура е осигурена от Трансадриатическия газопровод, все още недовършения интерконектор с България и новото отклонение към Северна Македония.

Още преди избухването на войната правителството в Атина реши да разшири и модернизира терминала за втечнен газ на остров Ревитуса. Други пристанища близо до Коринт и Александруполис също ще приемат и съхраняват втечнен природен газ.

Гърция задоволява около 30 процента от енергийните си потребности с руски газ, но още тази година две трети от руския газ ще бъде заместен с друг вносен, например от Азербайджан. В средносрочен план Гърция планира да изследва и собствените си находища, за да гарантира независимостта си.

Гърция първа обеща помощ на България. Доставки могат да се извършат от терминалите за втечнен газ, а направлението по "Турски поток" да бъде обърнато. До юни трябва да е готова и връзката между България и Гърция, която се строи от 11 години. Гръцкото правителство очаква в края на май "Газпром" евентуално да спре доставките за страната, ако плащанията не се извършват в рубли, каквито са изискванията на Москва. Управляващите в Атина увериха, че са подготвени за този сценарий.

Полша

Подобно на България, Полша също ще бъде захранена от своите съседи. В понеделник енергийните министри ще обсъдят в Брюксел възможните решения. През следващите няколко месеца Полша може да се снабдява с газ по почти завършения тръбопровод от Литва, а в случай на необходимост може да получава газ и от Германия. Това би означавало, че руският газ ще продължи да се влива в полските тръбопроводи по заобиколен начин.

Хранилищата за газ в Полша са пълни на три четвърти и правителството уверено заяви, че до края на април ще бъде постигната пълна незавасимост от руския газ. Министър-председателят Матеуш Моравецки изтъкна значението на Балтийския газопровод, който в момента се строи и ще създаде връзка с Норвегия, откъдето предстои да идва голяма част от бъдещите доставки.

Полша се подготвя отдавна за намаляване на доставките от Русия. През последните години енергийната независимост бе най-вече политически проект - отношенията между дяснопопулисткото правителство във Варшава и Москва бяха сериозно обтегнати още преди войната и полските управляващи се опасяваха от опити за изнудване. Страховете им се оказаха оправдани.

А другите?

Унгария е почти напълно зависима от руския газ и петрол и засега отказва да промени това. Будапеща до момента не подкрепя и енергийните санкции на Европейския съюз. Причината е близостта на премиера Виктор Орбан с руския президент Владимир Путин.

Франция получава едва 20 процента от газа си от Русия и затова е слабо засегната. Но пък няма газова връзка с Испания, откъдето би могъл да бъде доставян алжирски или втечнен газ.

Литва е отличникът на Европа. Тя беше първата страна от ЕС, която напълно преустанови вноса на руски газ след началото на войната. Оттогава терминал за втечнен природен газ близо до град Клайпеда снабдява страната, например от Норвегия. Капацитетът на терминала е значително по-голям от потреблението, поради което Литва може да снабдява и съседите си с природен газ, казват във Вилнюс.

Макар от години да е предупреждавана от ЕС и САЩ, Германия продължава да е най-големият вносител на руски газ и е подложена на огромен натиск от началото на войната. Съвсем наскоро министърът на икономиката Робърт Хабек заяви, че отказът от газа няма да бъде възможен преди 2024-а година. Германия дори не разполага с терминал за доставки на втечнен газ. Що се отнася до вноса на петрол, федералното правителство промени позицията си и може да се съгласи с налагането на ембарго.

Автор: Барбара Везел


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    119 20 Отговор
    Сбогом немитая Европа
  • 2 ПРОТИВ "ВЕЛИКОТО НУЛИРАНЕ"❗

    136 19 Отговор
    😷


    А в друга статия четем:


    Европейски държави крият, че са открили сметки в рубли, за да си плащат газа


    Пропагандата на ДВ и САЩ издиша.



    😉
  • 3 Киро Ракетата

    117 15 Отговор
    Малии, якото заглавие. А после четеш и то какво станало... държавите в европа които консумират 10% от доставките на руски газ се отказали.
    Начело с българия. Затова богатите държави ще си останат богати а ганьо ще си рупа цървулите.
  • 4 Гърците са

    106 12 Отговор
    Най хитри а нии сме най прости
  • 5 А после

    117 13 Отговор
    Тия льольовци ще се дървят до септември-окотмври,а после ща започнат да скимтят.

    Коментиран от #7, #22

  • 6 Хаха

    131 11 Отговор
    Германия снабдявала Полша с газ, а той е РУСКИ 🤣😂🤣😂🤣 Ние сме най големите балъци в галактиката. Може да нямаме загубена битка и пленено знаме, ама открай време нямаме свестни политици
  • 7 До септември, октомври

    24 77 Отговор

    До коментар #5 от "А после":

    Европа ще си е решила проблема а ватниците ще обикалят още около цеха.

    Коментиран от #38, #104

  • 8 АЙДЕ МАРШ

    89 10 Отговор
    КАКВО ДА ПИШЕ ДОЙЧЕ ZЕЛЕ , КОГАТО ГИ НАТИРИХА ОТ РУСИЯ И БЕЗ .....СБОГОМ ДОРИ !
  • 9 Летописец

    73 13 Отговор
    Бай, бай долар ! 😃
  • 10 Пари за Путин

    15 56 Отговор
    Това означава нови войни!
  • 11 Хahaha

    84 9 Отговор
    Аре някой да обясни защо долара вече е 70 рубли и защо рублата продължава да поскъпва.

    Коментиран от #14, #18

  • 12 Оziris

    84 14 Отговор
    Без руски газ инфлацията ще смачка този жалък ЕС!

    Коментиран от #37, #65

  • 13 дедо Герчо

    61 11 Отговор
    СБОГОМ ЕВРОПА...ХЪХЪХЪ...

    Коментиран от #20, #46

  • 14 9003

    59 4 Отговор

    До коментар #11 от "Хahaha":

    58 рубли е 1 долар от 112 през Февруари за долар!

    Коментиран от #19, #21, #40

  • 15 Меркел и Шрьодер

    11 33 Отговор
    Дадоха на Путин трилиони евро за тази война!
  • 16 ХАН КРУМ

    67 6 Отговор
    С нашите 3 милрд.куб. м. така сме притеснили Газпром ,че сме им разбили баланса. Но какво става с нашите предприятия? Или на кой му пука за тях? Важна е евроатлантическата солидарност доразсипваща България.

    Коментиран от #23, #52

  • 17 Хahaha

    61 6 Отговор
    Единствената възможност на Европа е бързо да се разработи нова технология за енергия, но май няма да стане. В момента европейските държави си препродават една на друга руски газ. Но източника е един и същ. Дори и втечнения газ е руски, но препродаден от САЩ. Полша правела газопровод с Литва! От кога Литва е производител на газ?. България щяла да вземе газ от Гърция! В Гърция колко находища на газ има и от кога произвеждат газ?Тези политици верно ни имат за идиоти.

    Коментиран от #32

  • 18 Това може да ти обясни само Путин

    18 29 Отговор

    До коментар #11 от "Хahaha":

    Той определя курса. Иначе в Москва не можеш да намериш долари под 300

    Коментиран от #26

  • 19 Само,че на черно

    15 35 Отговор

    До коментар #14 от "9003":

    един долар е 400-500 рубли.Ако си намериш.

    Коментиран от #42

  • 20 НАЛИ

    18 41 Отговор

    До коментар #13 от "дедо Герчо":

    СБОГОМ НО ЕВРОПА ТИ ПЛАЩА ПЕНСИЙКАТА НЕ ПУТЛЕР

    Коментиран от #24

  • 21 Киро Ракетата

    43 7 Отговор

    До коментар #14 от "9003":

    71,68 рубли за долар. То преди войната беше 80рубли за зелена тоалетна хартия. Санкциите вършат работа.

    Коментиран от #45, #69, #111

  • 22 Русия

    9 37 Отговор

    До коментар #5 от "А после":

    ще се дърви още една година и после ще духа супата.
  • 23 Хahaha

    39 7 Отговор

    До коментар #16 от "ХАН КРУМ":

    А ти от къде си сигурен, че няма договорка между САЩ и Русия за поддържане на конфликта, докато Европа бъде ликвидирана икономически. По начина, по който се води тази война, този сценарий изобщо не е изключен.

    Коментиран от #75

  • 24 Тъпчо

    31 7 Отговор

    До коментар #20 от "НАЛИ":

    То па една пенсия... Знаеш ли че в България има хора които получават 70-80лева пенсия на месец?

    Коментиран от #31

  • 25 Някой

    42 9 Отговор
    Сбогом, европейска икономика!
  • 26 Хahaha

    27 8 Отговор

    До коментар #18 от "Това може да ти обясни само Путин":

    ти кога се върна от Москва и кога пазарува долари там?
  • 27 ГруЮ

    47 7 Отговор
    Каквито и локуми да разтягате в тези статии, ЕС внася от Русия 140 милиарда куб.м газ и такъв обем физически няма как да бъде заместен.
  • 28 Петьо Петров

    31 6 Отговор
    Абе как се заблуждавате, че Путин може да си слага какъвто иска курс на рублата? Знаете ли изобщо какво е борса? Търсене и предлагане, от това се определя курса!

    Коментиран от #48

  • 29 Левски

    27 5 Отговор
    Русия: сбогом евро!
  • 30 Комунивирис

    12 38 Отговор
    Имам чувството,че Русия за да не гори газа,който не може да пласира ще го продава почти без пари,но никой няма да го иска

    Коментиран от #39

  • 31 Хahaha

    46 5 Отговор

    До коментар #24 от "Тъпчо":

    Е да ама за украинските бежанци от твойте и мойте данъци отиват по40 лв. на ден на човек, т.е 1200 лв на човек на месец и никакви данъци не плащат на тези пари.На 1200 лв. колко са данъците? от 1200 лв. ще вземеш максимум 950 и от тях трабва да си платиш данъци, и всичко останало. Сруг е въпроса колко човека в българия извън софия са на 1200 лв. А ако имаш 2 деца? Украинец с 4 членно семейство ще вземе 4800 лв. А ти? Чужденец да си в България.!!! Като ще дават такива пари на бежанци, да направят необлагаемия минимум 1200 лв. на човек и ако семейството ти няма доход 1200 лв. на човек да му се дават помощи до тази сума и никакви данъци да не плаща. Каква е тази история - за чужденците има, а за българите не. Другият въпрос е защо сирийските, ираксите, афганизтанските и др. бежанци бяха третирани по друг начин и настанявани в лагери, а не по хотелите, като украинците, на които проблема им е, че хотела нямал СПА и като им липсва нещо, ходят да си го вземат от собствените апартаменти в близост до хотелите, в които са настанени. Аман от двойни стандарти по евроджендърски.

    Коментиран от #58

  • 32 До хахакавия

    11 21 Отговор

    До коментар #17 от "Хahaha":

    Балтийските държави си закупиха един супер танкер за втечнен газ и си задоволяват нуждите, има и за продан на Полша,така ще им излезе по-евтино.

    Коментиран от #34, #43

  • 33 Fen

    5 3 Отговор
    Курса е една рубла за долар стига да намериш кой да ти го даде !
  • 34 Хahaha

    20 4 Отговор

    До коментар #32 от "До хахакавия":

    А втечнения газ си го наливаш от чешмата директно в танкера. Може и директно от морето с кофата да си го налееш.

    Коментиран от #51

  • 35 ХАХАХАХАХАХАХАХ

    28 6 Отговор
    От Катар може да се вземе газ само ако се пренасочат доставките за Китай. Излишни количества НЯМА. Азерите казаха, че не могат да конкурират руснаците на европазара на газ. Всичките им находища се разработват от РУСИЯ. Мозамбик никой не го е чувал, но сигурно може да достави газ за потребителите от Елин Пелин и Мало Бучино или Симеонова и Драгалевци, например.
    И кво излиза ГАЗ НЯМА НЯМА И ДА ИМА, ОСВЕН ОТ РУСИЯ.
  • 36 горски

    25 4 Отговор
    А някой замислял ли се е ,колко крехка е системата за доставка на газ,при един сериозен конфликт.Ако има саботажи саботажи и бомбардировки по газова инфраструктура,какво правим....
    Утре проблема ще е не толкова с газ-а,а с зърното и торовете......и нали знаете какво казват тъмнозелените
    "глада е по силен от тока"
    Като се юрнат към джендърска Европа 50-100 млн гладни и гневни ,американските кораби няма да ги натоварят за Канада и Сащ....

    Коментиран от #57

  • 37 Д-р Ох Булит

    14 3 Отговор

    До коментар #12 от "Оziris":

    OZORIS:
    "този жалък ЕС" 😊
  • 38 mi6osp

    23 5 Отговор

    До коментар #7 от "До септември, октомври":

    Ъхъ, ще си е докарала газ от газовите гиганти в Слънчевата система.

    В следващите стотина години който в Европа иска да ползва достатъчно газ, ще трябва да купува от Русия .
    Защото недостигът на газ и скъпият газ водят към мизерия и деградация на обществото. А това хич няма да се хареса на свикналите с изобилие европейци.

    Коментиран от #49

  • 39 При биполярно разстройство

    22 4 Отговор

    До коментар #30 от "Комунивирис":

    чувствата са много ярки и фантазиите се смесват с реалността. В момента керван от десетки руски газовози и танкери пътуват към Индия и Китай с газа и нефта, които бяха за евродебилите. Китай и Индия са никой, естествено, само западните улави джендери са някой.
  • 40 Гост

    7 21 Отговор

    До коментар #14 от "9003":

    Да, а я пробвай да си купиш долари в Русия. То и при СССР един долар беше 60 копейки, ама мизерия пълна , но руската пропаганда от 80 години е най силната в света

    Коментиран от #62

  • 41 Хahaha

    16 2 Отговор
    До скоро един бивш владетел на България твърдеше, че ще станем производител на газ и ще изнасяме. Газа щеше да е от някакви блокове в шелфа на Черно море. Дупчиха взривяваха и вече нито говорят нито дупчат. по думите на бившия вожд вече трябваше да сме минали на собствено захранване, но явно тези, които трябваше да добият газа, са преценили, че газ няма или е твърде малко и не си заслужава инвестицията. Единствения вариант е нова технология за производство на ток и всичко да мине на ток. А
  • 42 9003

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "Само,че на черно":

    Много мечтаеш фъфлек
  • 43 Ицето

    13 5 Отговор

    До коментар #32 от "До хахакавия":

    И ОТКЪДЕ ЩЕ МИНЕ ТОЯ ТАНКЕР,ЗА ДА СТИГНЕ ДО ТЯХ?А,АКО НЕ ГИ ПУСНЕ БАЛТИЙСКИО ФЛОТ,ИЛИ ПО-ЛОШО,М?...ХЪХЪХЪ...
  • 44 Олга

    18 2 Отговор
    Руския газ: С Богом Европа!
  • 45 То и при нас

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "Киро Ракетата":

    Долара беше 76 стотинки и после дойдоха купоните 🤣🤣🤣🤣
  • 46 Благодаря

    7 16 Отговор

    До коментар #13 от "дедо Герчо":

    Но не, не и отново соц., комунизъм и т. н. Не ги искам руснаците да ме командват
  • 47 ЕС НА СВЕЩИ

    22 4 Отговор
    Колко сме щастливи няма руска газ, какво щастие ифлацията космическа след ВСВ е била по ниска.
  • 48 Д-р Ох Булит

    6 17 Отговор

    До коментар #28 от "Петьо Петров":

    За каква борса говориш бе, пич?
    Тая в хуйлорусийск?
    Естествено че Русия определя цената на рублата.
    Проблема е че никъде не я искат!

    Коментиран от #67

  • 49 Хahaha

    12 5 Отговор

    До коментар #38 от "mi6osp":

    Прав си, на Титан има цели морета от втечнен метан, може да си го гребеш с кофатаи директно в танкера за втечнен газ.
  • 50 Бонго

    21 3 Отговор
    Значи се подготвят още " ПРОКСИТА " срещу Русия !!!
    Полша и Румъния да се готвят !!!
    Поетапно !!!

    Коментиран от #114

  • 51 Чичи

    21 2 Отговор

    До коментар #34 от "Хahaha":

    Не. Ти не разбираш - балтийските държави са си купили не просто танкер, а супертанкер! Той се пълни от самосебеси-затова е супер и им е по-изгодно ;) даже инат за продаване. Не сварват да опразнят супертанкера. Даже на Русия предлагат само и само да не прелее..
  • 52 Важна е

    2 16 Отговор

    До коментар #16 от "ХАН КРУМ":

    Защото без ЕС ще гледаш някакви предприятия през крив макарон изобщо

    Коментиран от #63

  • 53 Хahaha

    17 1 Отговор
    Има и метанов лед, Може да си го режеш на кубчета и да си го товариш в багажника.
  • 54 Бесни българи

    29 2 Отговор
    Абе Кирчо и Кокорчо я обяснете как стана тази работа със руския газ??????? Значи гърците ще ни препродават нашия руски газ тоес вместо руския газ от газопровода да влиза от севера демек от горе .....сега ще ни го набутат от долна бг ????????? Е много е умен тоя арбаб Ганьо!!!!!
  • 55 Ххххх

    13 1 Отговор
    Вие вярвате ли си на глупостите дето пишете?
  • 56 ZZZZZ

    31 1 Отговор
    Гърция се вижда като бъдещ основен разпределител на природен газ за Балканите. !!!!!!
    А можеше да е България, АКО НЕ НИ УПРАВЛЯВАХА МАЛОУМНИ ТИКВИ.
  • 57 Биби

    17 1 Отговор

    До коментар #36 от "горски":

    Споко, Корчо ще гръмне тръбата която минава през Бг и тогаз и Турците ще дойдат да я ремонтират!!
  • 58 Глупак

    4 16 Отговор

    До коментар #31 от "Хahaha":

    Как не разбра, че парите по 40 лв на ден не ги дават на украинците, а на хотелите, което са ги приюти ли за да се покрият разходи за ток, храна и т. н.

    Коментиран от #66

  • 59 Любопитен

    24 2 Отговор
    И какво,инфаркт ли ще се получи,ако се плати ,както е поискала руската страна.Между другото консумацията от последния месец не е платена.Ако Украйна толкова рита срещу руската газ,защо не взриви газопровода. Бъркаме бизнеса с оцеляването и ще закъсаме.

    Коментиран от #70

  • 60 Посетител

    19 1 Отговор
    Да де, затова вашите фермери предупреждават, че заради санкциите и високите цени на горивата, хляба може да стане 10 евро! Продължавайте все така!

    Коментиран от #77

  • 61 Сбогом русия

    3 25 Отговор
    Само благодарение на един единствен американски агент на име путлер, русия сама се закопа.
  • 62 Няма проблем ама ти от де да знаеш

    15 3 Отговор

    До коментар #40 от "Гост":

    От две седмици даже премахнаха комисиона за банката. Единственото ограничение е, че можеш да купиш до 1000долара, но не пречи да влезеш в съседната банка и да купиш още 1000 долара. Има един съществен въпрос-какво ще ги правиш тия хартии? Нищо не можеш да купиш с тях.

    Коментиран от #99

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Тони

    20 2 Отговор
    Не на фашизма. Не на нацистка Окраина насъсквана от ФАЩ и НАТО.
  • 65 Посетител

    19 1 Отговор

    До коментар #12 от "Оziris":

    Не само инфлацията, без газ спира индустрията, производството! Доста компании вече предупредиха, че ще им се наложи да закрият производства поради липса на на газ! BASF, ИГ Фарбениндустри...
  • 66 Хahaha

    26 1 Отговор

    До коментар #58 от "Глупак":

    Българския пенсионер масово живее с 400-500 лв. що не го настаняват по хотелите, държавните бази и да им плащат по 40 лв. на ден или той не е човек. С тези 400 лв. трябва да си плати тока, водата, лекарствата, храната и данъците. Както и да го смятам не му излиза по 40 лв. на ден. Българските деца, получават по 50 лв. на месец и то ако родителите имат ниски доходи, т.е. далеч по ниски доходи от 1200 лв. чисто на човек. При около 700 лв. дават добавка за дете. Двама родители с по 700 лв. е 1400 лв. за тричленно семейство и държавата добавя 50 лв. Супер а? Направо са богаташи. три1членното украибнско семейство получава 3600. И в германия дават пари на бежанците, ама там минимума е 900 евро и ако си под минимума ти дават помощи и то не само на чужденците, ами и на местните.
  • 67 Петьо Петров

    17 4 Отговор

    До коментар #48 от "Д-р Ох Булит":

    Явно нямаш никакво понятие. Има международен курс и той се определя от търсенето и предлагането на дадена валута или стока. Искането на Русия да си превалутира валутата в Московската борса е с цел да избегне блокирането на сметките им от друга западна такава. Не ми дреме ни за Путин, ни за Байдън, но това е най изгодния за България изход.

    Коментиран от #71, #78, #79, #84

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Хahaha

    13 1 Отговор

    До коментар #59 от "Любопитен":

    Щото Байдън ще им дърпа ушите. Чудя се само защо спряха да плащат държави, които получават газ по други газопроводи, а не през Украйна.
  • 71 Ал Бунди

    6 2 Отговор

    До коментар #67 от "Петьо Петров":

    Ами да...да купуваме рублите по трънския курс ли? Айде не ми разправяй смешки...
  • 72 Урюрвкос

    16 1 Отговор
    засега виждаме скок на поръчките за руски газ плюс Полша максимално цуца по реверса от Германия.
  • 73 А50

    16 2 Отговор
    Сбогом Европа. Който учил английски език, учил, уже не нада
  • 74 Хahaha

    27 1 Отговор
    Украйна водела война с Русия, а Русия финансирала войната с парите от газ, който изнася през Украйна. До момента няма нито един саботаж срещу газопроводите през Украйна, но всички реват, че не трябвало да се купува руски газ.Не е ли малко странно нападнатия да продължава транзита на стоки от нападащия, към тези, които искат да се откажат от тези стоки и финансират нападнатия?
  • 75 Посетител

    24 1 Отговор

    До коментар #23 от "Хahaha":

    Поначало, това е интереса на Америка. Тяхна цел N:1 е недопускането на икономически съюз Германия - Русия, тъй като това ще означава и силен Евросъюз! На САЩ им е нужен ЕС потребител а не производител.

    Коментиран от #91

  • 76 Русия

    14 1 Отговор
    Сбогом Европа , замръзни сега
  • 77 Ал Бунди

    10 8 Отговор

    До коментар #60 от "Посетител":

    Ами да ти кажа. От десет дена съм в Гърция. Хлябът(истинския, а не този в България, с който си хранят прасетата) бе 1, 30 за 0,5кг...днес го взех същия за 0, 90 цента..ако искаш вярвай, ако искаш -не. Твой проблем. А в България балъците си имат държава....

    Коментиран от #86

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Д-р Ох Булит

    3 10 Отговор

    До коментар #67 от "Петьо Петров":

    Ми нали точно това съм написъл БЕ, пич.

    Явно ТИ нямаш никакво понятие.
    Путин може да се слага какъвто си иска курс .
    И без това никой не купува рубли.
    Тоалетната хартия е малко по-скъпа, но е много по-удобна.
  • 80 Ал Бунди

    3 17 Отговор
    Бре..и днес балалайките са в атака..не разбрахте ли, че Рашастан приключва, а? Руските билети щели да изместят цар $ и еврото...Хахахахахаха..това само болни мозъци могат да си фантазират. При 110трлн/$ световен БВП, икономика като на Занзибар.., която произвежда под 1,5% от този СБВП..вие сериозно ли си вервате на глупостите???? Колкото за Gold-a..ми вижте какви са златните запаси на Рушастан и вижте какви - на САЩ и ЕС. Айде, приятна почивка. И удре касите на Драган Цанков ще работят от 1000 сутринта. Ще има и първомайски бонуси(едно време им викахме- премии)

    Коментиран от #83, #90

  • 81 Джендърите ще измръзнат

    13 1 Отговор
    тази зима,управлявани от марионетните си правителства.
  • 82 Пи-скоро

    9 0 Отговор
    Сбогом зеле
  • 83 Хahaha

    9 2 Отговор

    До коментар #80 от "Ал Бунди":

    Само че европейските златни запаси са в САЩ и никога няма да си ги получат, а какво наистина има във Федералния резерв само те си знаят. Имаше някакви волфрамови златни кюлчета тяхно производство.

    Коментиран от #85

  • 84 Ал Бунди

    5 8 Отговор

    До коментар #67 от "Петьо Петров":

    А кой търси рубли? Та да има такъв курс днес. Или изкуствено го помпат, за да опитат да преодолеят замразените от санкции авоари. Или искаш да кажеш, че рубли се търсят в Бразилия, да речем..или на О-ви Зелени нос.. а стига бе ..не ме разсмивай.
  • 85 Ал Бунди

    2 9 Отговор

    До коментар #83 от "Хahaha":

    А я кажи,какво правят руските запаси в Лондон? Та изгоряха така скортопостижно и сега вият като карпатски вълци? А?Всъщност златния стандарт изобщо не може да покрие нуждата от купюри и то в световен мащаб. Просто защото стоките и услугите многократно превишават наличните запаси. А на днешно време вече технологиите са по-важни от златото - русия има злато и какво ли още не от Менделеевата таблица+..а живеят 95% от населението като скотове. Да не говорим, че по-голямата част дори не е газифицирана....

    Коментиран от #93

  • 86 Посетител

    8 2 Отговор

    До коментар #77 от "Ал Бунди":

    Да съм казал нещо за Гърция? Аз ти говоря за Германия. Това немските фермери го твърдят. На тях го кажи...

    Коментиран от #92

  • 87 Изплюха камъчето

    12 2 Отговор
    Бъдещето на ЕС е поставено на карта от Германия, защото тя получава газ и връща на останалите смелчаци като Полша която уж се отказа. За по ефтино. Ако в близките дни Русия врътне кранчето на Германия всички вързани с нея умират прави.
  • 88 Анонимен

    10 1 Отговор
    На 19 градуса зимата в Италия не завиждам. За себе си - не си представям да стоя на 19 градуса. Как я мислят тази работа - не знам.
  • 89 МалкоЛогика

    12 2 Отговор
    Сбогом, европейска промишленост. Здравей, трети свят !
  • 90 Анонимен

    8 3 Отговор

    До коментар #80 от "Ал Бунди":

    Наводнил си с мнения. Разбрахме позицията ти, няма нужда от десетки коментари. От такива като теб сме на това положение.
  • 91 Анонимен

    12 2 Отговор

    До коментар #75 от "Посетител":

    Така е. Съюз Германия-Русия ще е непобедим. Затова и американците ги е страх и правят всичко възможно, за да го предотвратят. След ВСВ превърнаха Германия в послушно кученце. Да, тя е най-силната икономика в Европа, но за сметка на това пълна с мъже, които желаят да бъдат домакини - по последни данни около 70% от германците мъже желаят да си стоят вкъщи и да си гледат децата и да домакинстват. Смачкани и с промити мозъци.

    Коментиран от #94

  • 92 Ал Бунди

    6 3 Отговор

    До коментар #86 от "Посетител":

    А тебе какво те боли за Германия..а? Нали си си оправил собствената държава, та си седнал Германия да мислиш...абееее...

    Коментиран от #97

  • 93 Display

    9 3 Отговор

    До коментар #85 от "Ал Бунди":

    Коло години си живял из Русия, че знаеш за газа......а БВП, го остави, че нещо секнаха много работи в последните 2 месеца, инфлацията в целия ЕС расте, ти ми обяснявай после глупости за първолаци...........

    Коментиран от #95

  • 94 Ал Бунди

    2 6 Отговор

    До коментар #91 от "Анонимен":

    Е да..щото пък Ганювеца го мързи да работи. Превърна една райска градина в пущинак. Седи на КирЕ у гаражо и лочи пърцуца докато чака жена му да му прати някой еврак, че да си плати на КирЕто вересиите от тетрадката. А китайчетата даже и мартеничките почнаха да му правят. Така че, гледай себе си, не гледай германците. Те ще се оправят, ама ти с тоя пречупен гръбнак..едва ли.
  • 95 Ал Бунди

    2 6 Отговор

    До коментар #93 от "Display":

    А ти да не би да си живял? И ако си живял, къде, в Москва или в Питърсбург? За там знаем, че всичко е цветя и рози..ама ходил ли си в глубинке..за там ми говори. А не за живота от лъскавите списания..

    Коментиран от #102

  • 96 Тъпанар

    11 2 Отговор
    Ние пак сме на руска газ но по европейска и скъпа
  • 97 Посетител

    7 2 Отговор

    До коментар #92 от "Ал Бунди":

    Какво ли? Защото каквото стане в Германия, скоро става и у нас! Нали все гледаме Германия и правим като тях...

    Коментиран от #98

  • 98 Ал Бунди

    2 7 Отговор

    До коментар #97 от "Посетител":

    Ами бе...тия на шапката ми ги разпраай. Приказки от шипковия храст...ако гледахме от германците..къде щяхме да сме сега..еееиииийййй...ти знаеш ли? Не гледаме от германците, а се кълчим под руснаците...затова сме го докарали до под кривата круша. Щото русоробите тука са повече и все чакат някой я да ги освобождава, я да ги спасява//докато лочат пърцуца на КирЕ у гаражо...

    Коментиран от #107

  • 99 Явно ти не си разбрал

    4 3 Отговор

    До коментар #62 от "Няма проблем ама ти от де да знаеш":

    Да купиш не можеш, можеш да изтеглиш долари само ако имаш сметка в такива и то не повече от 10000 общо. Иначе в рубли можеш да си го изтеглиш всичките накуп. Ако беше прав нямаше уличният курс да е 1:400
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Ama

    2 0 Отговор
    Защо дв пише Русия накрая, като ги изгониха оттам като диверсанти... 😁
  • 102 Азиим

    5 1 Отговор

    До коментар #95 от "Ал Бунди":

    А ти в някое българско село, особено в северозапада, живял ли си, щото и там не е цветя и рози.

    Коментиран от #105, #113

  • 103 То е ясно

    4 3 Отговор
    Сбогом руски газ ! Здравей мизерия !
  • 104 ЦК на КПСС

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "До септември, октомври":

    пуси от вътрешността на цеха ореваха цял свят, а от вън си пушат спокойно.
  • 105 Ал Бунди

    2 3 Отговор

    До коментар #102 от "Азиим":

    АМИ ДА, ЗНАМ. и СЪМ ДАЛ ПРИЧИНИТЕ ЗА ДА Е ТАКА. щОТО КОМУНДЕРИТЕ И ТЕХНИТЕ СЕМКИ ОЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ..ТАКА ЧЕ ЯВНО НЕ СИ В ЧАС СЪС СЪБИТИЯТА. и ДОКАТО ОЩЕ ЧАКАМЕ РУСКИТЕ СМРАДЛИВИ ПАРТЕНКИ НА ОРЛИТЕС ЦВЕТЯ И ЗАСУКАНИ ДЕВОЙКИ, ТАКА ЩЕ Е..МИЗЕРИЯ ЩЕ Е ....
  • 106 Ха ха ха

    3 2 Отговор
    Да видим как отличниците ще тракат със зъби зимата Лошото е ,че нас ни чака същото.

    Коментиран от #112

  • 107 падналия ангел

    3 2 Отговор

    До коментар #98 от "Ал Бунди":

    Аз знам какво стана, когато два пъти бяхме на страната на Германия и срещу Русия!

    Коментиран от #108

  • 108 Ал Бунди

    3 3 Отговор

    До коментар #107 от "падналия ангел":

    Aбе не знам какво знаеш, ама фактът как живеят победените и как драпат победителите да живеят като тях говори достатъчно ясно на онези, които искат да видят истината такава, каквато е...
  • 109 Матей преображенски

    5 2 Отговор
    Напротив,казват ХЕЛОУ,РУСКИ ГАЗ!Ще купуват в рубли и хоро ще играят,всичките кандисаха,само нас и поляците ни впрегна САЩ.За поляците както и да е,те си враждуват от памтивека,ами на нас защо ни погодиха тоя номер американците?Явно много ни мразят и искат да ни залагат на икономическия фронт за пушечно месо.Ползват марионетното правителство ,сътворено по техен тертип за да ни вкарат не само в икономическа война с Русия ,ами и в напълно реална война.Киро се изцепи самонадеяно,че никакви рубли не иска да вижда ,само долари,как да не го потупат по рамото с едно конграчулейшънс за верноподанското си фашингтонистко държание.
  • 110 Жаба Кикерица

    2 1 Отговор
    Тези , които казват СБОГОМ РУСКИ ГАЗ сигурно са управляващите Европа несретници , които са така охранени и преосигурени , че не им пука колко ще струва газта ! Цената ще я платат обикновените хо! Те да му мислят ! Не разните БойкоВци , Макроновци и Меркеловци.......
  • 111 тишо

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Киро Ракетата":

    1рубла=0.026.ЛЕВА
  • 112 ЧАКО

    0 0 Отговор

    До коментар #106 от "Ха ха ха":

    твоята е лисна отиваш в москва на топлао, газа безплатен
  • 113 пъро

    1 0 Отговор

    До коментар #102 от "Азиим":

    я живеем у индия
  • 114 кики

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Бонго":

    не бой се увас няма да спират газа
  • 115 96 89

    0 0 Отговор
    Искаш газ без пари няма да получиш....