Тема: Украйна

1 Май, 2022 17:00 3 064 31

Как поляците се запалиха по стрелбата

  • полша-
  • оръжия-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • нато-
  • поляци-
  • стрелба-
  • сигурност-
  • отбрана-
  • владимир путин

Броят на пацифистите намаля

Как поляците се запалиха по стрелбата - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"За съжаление нямаме мишена с Путин - всички вече са надупчени", казва Мариуш Кашмарчик. Той закача нова мишена със силует на нападател, който не може да се сбърка с истински човек или дори с президента на Русия. Стрелбището, на което е собственик 49-годишният мъж, е в покрайнините на Варшава. Само ден след началото на руската инвазия в Украйна свободни места почти не остават - резервациите се утрояват. "Броят на хипарите и пацифистите намаля с около 70 процента", казва Кашмарчик - само донякъде на шега.

Да овладееш "Калашников"

Още новини от Украйна

Михал е идвал неведнъж на стрелбището, още преди 24-и февруари. Днес е довел трима свои около 20-годишни приятели. Опитват се да стрелят с "Калашников" - може би най-популярното оръжие в света. Очаквано, точността на начинаещите не е особено висока.

Те предпочитат да не говорят за тренировките по стрелба - темата е неудобна в държава с доста строги оръжейни закони и много малък брой частни оръжия. "Това би било проблем в случай на криза: имаме само по един пистолет на 100 души", казва Кшищоф Пшепиурка.

Бившият подполковник от полското специално подразделение GROM е инструктор на стрелбището. В миналото са идвали почти само мъже, но от началото на войната идват цели семейства, включително деца. Не става дума само за стрелково обучение, казва Пшепиурка. Два дни по-късно той ще посети училище, където ще обучи 150 учители за действие в случай на въздушно нападение и за оказване на първа помощ.

Милитаризацията не води до мир

Но призивът му за повече оръжия в гражданското общество не се посреща само с одобрение: "Милитаризацията никога не е водила до мир. Не ни трябват повече оръжия, а свободни и образовани общества, които могат да кажат "не" на грешките на собственото си правителство без насилие и най-вече да не са безразлични към злото", казва Катаржина Пшибила, ръководителка на Института за изследване на мира и конфликтите към частния варшавски университет Collegium Civitas.

Междувременно Правителственият център за сигурност (RCB), който обичайно изпраща съобщения за възможни природни бедствия, пусна преди няколко дни в интернет документ, посветен на съвсем друга катастрофа. "Бъдете готови! Наръчник за времена на криза и война" е наречен 36-страничният труд, в който на достъпен език се обяснява какво трябва да има всеки в раницата за евакуация, как да се разпознава дезинформацията или какво се препоръчва, ако бъдат взети заложници.

Новата ситуация изисква нови знания

"Ако бяхме публикували това преди година, вероятно щеше да предизвика паника", казва Дамян Дуда, ръководител на информационния офис на RCB пред Радио Варшава. "Но сега мисля, че всички осъзнават нуждата от такива знания. Наръчникът е направен с помощта на войници от специалните сили и хора, които са били в Украйна."

Оценката, която му дават полските експерти по сигурността, е доста положителна, но разпространението все още е ограничено. Ръководството е изтеглено по-малко от 300 000 пъти.

На бункерите не може да се разчита

Една тема, която наръчникът почти не засяга, е достъпът до бункери. Не без причина: "Убежищата са толкова малко, че могат да обслужат най-много няколко процента от населението. Ако бяхме обстрелвани като Харков или Мариупол, нямаше да има къде да се скрием от въздушните атаки", казва генерал Леон Коморницки, бивш заместник-началник на Генералния щаб.

Според него инфраструктурата за сигурност е била занемарена след присъединяването към НАТО през 1999-а година. "Съществуващите бункери бяха зазидани, превърнати в подземни гаражи, занемарени. Повечето от тях не изпълняват ролята си." Повечето бункери са строени по времето на комунизма и Студената война. Всъщност много от съоръженията са в лошо техническо състояние - ако изобщо още могат да бъдат открити. Причината е, че откакто се присъедини към ЕС Полша вече няма концепция за защитна структура. "Вече никой не е длъжен да води регистър на убежищата, да ги поддържа или да планира нови", казва говорителка на градската администрация във Варшава. А има и друг проблем: понякога просто липсва ключът.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нека се палят

    44 8 Отговор
    Щото ако Русия и Германия не се разберат, пак може поляците да изгорят!

    Коментиран от #8, #31

  • 2 На коча звънците

    25 7 Отговор
    Учат се да стрелят з българско оръжие
  • 3 майтаки

    17 8 Отговор
    Да се учат, и когато са готови да заповядат, във форма съм и ги чакам!
  • 4 Дон Кихот

    42 6 Отговор
    Какви интересни заглавия !
    Почни безобидни, но с идеята да приемем новата световна война, която ни готвят, като някакво интересно хоби.

    Жени войници, колко хубаво и красиво!

    А, всъщност войната е СМЪРТ.
  • 5 Киро Ракетата

    24 5 Отговор
    Тия си мислят, че ще има по какво да стрелят ако Путин реши да ги зачетка. Щом са толкова мераклии дайте им мишени с ракети.
  • 6 дедо Герчо

    27 5 Отговор
    "За съжаление нямаме мишена с Путин - всички вече са надупчени"И НИЕ КАКВО ДУП..ЧЕНЕ ИМ ХВЪРЛЯХМЕ НА ПОЛЯКИНИ,ГЕМАНКИ,АНГЛИКАНКИ...ХЪХЪХЪ...АХ,НА ДЯДААА.....
  • 7 Стрелата

    12 4 Отговор
    Тренира йй че идааат не е сън да се размине..
  • 8 Беше,беше

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Нека се палят":

    Варшава август 1920.Армията на Съветите тръгнала да помага на германските комунисти и да сложи в ред парижките изнудвачи е разбита.Едно фалшива представа в следните 20 години у полския естаблишмънт.Германският райсканцлер апелира за по-сговорчиво отношение.Някой желаеше по-мащабна война и поляците захапаха на празната въдичка.А как биха подходили,ако това не се бе случило.

    Коментиран от #11

  • 9 Кууурва

    22 6 Отговор
    Ще ядете скоро скоро курката на Путин .
  • 10 Уса

    18 5 Отговор
    Българските калашници са най-качествените и американците си мечтаят да ги притежават а вие ги подарявате на поляците,колко сте глупави.Румънски калашник всеки може да си купи в сащ,но това е детска играчка в сравнение с българския.Въпросът тук е,как всички други могат и успяват да се набутат в големите бизнеси а нас българите вечно ни прецакват,защото работим добре и качествено е една от причините

    Коментиран от #12

  • 11 Много им дигнаха мизата на тия поляци

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "Беше,беше":

    Наш Освободител Гурко ги мачкаше в квартала прага в техната столица.Манерхейм там водеше 12 конна руска дивизия срещу германците и после те ти полска държава.Някак си минаха метър със солиддарношч и тва онова и ся даже и първа европейска сила се натискат.Дано догодина на руснаците им дойде акъла в главата и да си върви както си беше.Иначе?Както в началото на 70те 10 пъти по голяма скъпотия и ... да го.....бедните.
  • 12 Кви калашници??

    6 11 Отговор

    До коментар #10 от "Уса":

    Китайското оръжие е същото.Фанали руснаците някъде германски инженер да им го направи и...голем патент.Съседната им Северна страна го има същото оръжие казва се автоматична пушка в атака.И китайците така му казват.Тааа ай малко да свалим гарда.А на един съвецки челавек,бивши офицер(не руснак) кат му казах,че в Бг на конвейер ги бачкат,той не поверва.Ко ли си вика- Балгаирия памидораф и вина
  • 13 те и украинците се

    12 3 Отговор
    бяха запалили по упражнения с дървени пушки преди да дойдат руснаците, ама над 5 милиона се изнесоха навън
  • 14 Сър Джефри

    17 4 Отговор
    Абе те и украинците последните 8 години са тренирали стрелба по лика на Путин,но сега ядат хурката.И аз съм голям юнак,но бай бабо мечка да не ме среща!

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Баце

    13 0 Отговор
    Следващата 404.
    "Полш@ е Хиената на Европа" - Казал го е не друг а най-известния русофоб Уйнстън Чърчил!
    По-добре няма как да бъде казано, но и те по реда си!

    Коментиран от #19

  • 17 Абе,

    11 1 Отговор
    ядренната вълна не мож я спря с калашник ...

    Коментиран от #18

  • 18 Ами ...

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Абе,":

    Така е. НАТО обаче има системи за противабалистична защита. Ще я спре. И после пак ще опрем до калашника. Шубе ли ви е? 😀
  • 19 Ами ...

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Баце":

    Първо раша. 😀

    Коментиран от #21, #29

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Физиотерапевт

    3 1 Отговор
    А инструктора казал ли им е,че най-напред трябва да изпилят мерника на Калашника.Много помага.Ще им е от полза като дойдат руснаците.
  • 23 СИМВОЛ ВЕРУЮ НА 🌍🌏🌎ДНЕС Е:

    1 3 Отговор
    ВСИЧКО ЗА УКРАЙНА ВСИЧКО ЗА ПОБЕДАТА
  • 24 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀

    5 1 Отговор
    ПОЛЯКИНИТЕ СТРЕЛЯТ С АВТОМАТ А БЪЛГАРКИТЕ СЕ„ СТРЕЛЯТ ”ЗА ЕРГЕНЪТ🌹
  • 25 Военна романтика като вирус...

    3 0 Отговор
    Лудоста като начин на живот, но опасото е, че е остро заразно и много ум не трябва...
  • 26 Blackthorn

    3 2 Отговор
    Запалили са се по стрелбата? Е, възможно е да им се наложи хубаво да си пострелят, но да не си мислят, че по тях няма да се стреля!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хи и фи

    1 1 Отговор
    Ужас . Снимката показва как не трябва да се държи оръжие. Само това като видиш , и ти става ясно как ще завърши това обучение.
  • 29 Баце

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ами ...":

    Раша винаги е била на 1-во място и така за последните 150 години, но ТЯ винаги довършва това, което другите започват, затова им е черна и не слиза от списъка им. Сега пак е "на ред", но тя все още само "загрява", чака да се оформи "хубава глутница" насреща й, да се определят хубаво желаещите да се пробват и тогава ще покаже какво може, защото за нея залогът винаги е бил "ИЛИ, ИЛИ",а тогава няма задръжки.
    P.S. Освен това ако ТЯ си замине и започне период на разпад ще настъпи ужасен хаос, който няма да засегне "Стария Запад", но такива джуджета и квази държави с по 5 - 10 млн. население, които са в близката и нейна орбита вероятността да изчезнат и то по не само политически признак е мнооого голяма!!!
  • 30 Едно време исках

    2 0 Отговор
    да съм поляк.
    Бяха ми казали че е добра професия.
    Ама май не е вече.
  • 31 тикви американски

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Нека се палят":

    Полякините са известни по обичта си към дулата!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания