12 Май, 2022 19:00 4 352 29

Петролно ембарго срещу Русия: Какви сметки си прави Орбан

  • владимир путин-
  • виктор орбан-
  • унгария-
  • петрол-
  • русия-
  • европейски съюз

Сега Орбан отново ще може да се почувства силен, включително и в рамките на ЕС: със супер мнозинство от две трети в парламента и възможност да налага вето на решенията на Брюксел

Петролно ембарго срещу Русия: Какви сметки си прави Орбан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ЕС се нуждае от гласа на Унгария, за да приеме петролно ембарго срещу Русия. Цената обаче може да излезе солена. А Виктор Орбан даде ясно да се разбере, че наказанието за Путин не бива да е за сметка на унгарците.

Вече от седмица се водят преговори за петролно ембарго на ЕС срещу Русия, но единство засега не е постигнато. Решението може да се вземе само с единодушие, а Унгария оказва яростна съпротива. Еврокомисията беше предложила вносът на руски суров петрол да бъде преустановен след шест месеца – като санкция заради войната на Русия в Украйна. Като компромис Еврокомисията предложи и преходен период до края на 2024 година за Унгария и Словакия, а за Чехия до средата на 2024 година, за да успеят да се откъснат окончателно от доставките на руски петрол.

Съпротива от Унгария

Този компромисен вариант обаче не задоволява Унгария, затова съпротивата от страна на Будапеща остава силна. Москва доставя почти цялото количество газ, от което Унгария се нуждае - за ядрените електроцентрали и други важни съоръжения. Две трети от петрола и бензина в Унгария пак идват от Русия. Нещо повече, цената на бензина в Унгария има таван, сложен от държавата.

Тази мярка също помогна на Виктор Орбан да бъде преизбран с голяма мнозинство на изборите през април. Евтиният бензин беше едно от централните обещания на неговата партия ФИДЕС. И след вота той иска цените да останат възможно най-стабилни за унгарския народ. Това е вътрешнополитическото обещание на Орбан. Той ще бъда оценяван именно по това дали обещанието е било изпълнено.

„Унгарското правителство ще подкрепи петролното ембарго, ако то не ни засяга“, заяви в прав текст външният министър на страната Петер Сиярто във видео, което той разпространи на своята страница във Фейсбук. Предложението на ЕС за санкции щяло да стане приемливо за Унгария, ако всички доставки на руски петрол, които пристигат по петролопроводи, бъдат извадени от обхвата на санкциите, поясни още той. А такива са всички количества руски петрол, които получава Унгария.

"Няма да позволим унгарският народ да плаща цената за войната"

Според външния министър за Унгария би се оказало прекалено скъпо, ако трябва да преориентира потреблението си, като използва петрол от други държави. Унгария можела да подкрепи петролното ембарго, само ако страната бъде напълно обезщетена за финансовите си загуби, заяви Сиярто.

„Накажете Путин, но не за сметка на унгарския народ“, казва и Виктор Орбан. Аргументът звучи ясно и разбираемо, но скрива факта, че тъкмо добрите сделки на Орбан с Путин финансираха унгарската социална политика, включително предизборните подаръци за семействата, пенсионерите и шофьорите. Унгарският лидер казва, че ако Европейската комисия не предложи решение за цените на горивото, страната не може да подкрепи пакета от санкции: "Защото в този им вид той би бил като ядрена бомба, хвърлена върху унгарската икономика."

Тактиката на Орбан

Наблюдатели предполагат, че Орбан използва тази остра реторика, защото се опитва да получи значителни отстъпки от ЕС в замяна на унгарското съгласие. Знае се, че на дневен ред е наказателната процедура на Брюксел за върховенството на закона в Унгария. Това твърди и Патрик Шишерле, анализатор от независимия мозъчен тръст Political Capital в Будапеща: „В центъра на политиката на Орбан в момента е да поддържа ниски разходите за живот на населението, а това включва и цената на бензина“.

Сега Орбан отново ще може да се почувства силен, включително и в рамките на ЕС: със супер мнозинство от две трети в парламента и възможност да налага вето на решенията на ЕС – какъвто би бил случаят с петролното ембарго. Това обяснява защо Урсула фон дер Лайен, а и Еманюел Макрон побързаха да разговарят с Орбан. Но преговорите изискват време, а Орбан е наясно как би могъл да се възползва от това забавяне.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кирякис

    19 67 Отговор
    Кирил Петков пред Ню Йорк Таймс: Щом България се противопостави на Путин значи всеки може
  • 2 тра ла ла

    54 14 Отговор
    дойчезеленпропаганден не четем
  • 3 Хахахаха

    68 10 Отговор
    За газта клекнаха гейовете, сега се зъбяат за петрола! Жалки комични нищожества!
  • 4 А какви сметки си правят

    17 50 Отговор
    назначените от Кремъл и БКП милионери ?! Бунят страната и искат на баба си .....Не виждат ли, че навсякъде благодарение на техните московски чорбаджии се вихрят проблеми и кризи ! Залпът на "Аврора" отново запали зависимостите на едрия ни бизнес, който е едно отроче на българо-руската мафия !
  • 5 В.В.П.

    48 13 Отговор
    Рф е истинския шеф на смачкания фашистки ЕС..Урсул е д-р Менгеле в съвременен вариант .Путин е Бог!

    Коментиран от #16

  • 6 Хихихи..

    59 9 Отговор
    Орбан си прави ПРАВИЛНИ сметки.Надцака всички с бърза карта - немци,френци,англичани и съпътствуващите ги патладжани.За ганьоолар пък изобще не ми се отваря реч!

    Коментиран от #13

  • 7 📌🇧🇬

    13 21 Отговор
    “ През 1931 г. Йосиф Сталин издава указ на Комунистическата партия и съветската бюрокрация, който има дълбоки последици за всеки мъж, жена и дете в Съветския съюз. Това е толкова важно, че по-късно ще реши голяма част от изхода на Втората световна война. Това беше заповед да се индустриализира Русия в мащаб и с темпове, които никога преди не са били виждани в човешката история. Това е заповед, която ще има човешки последствия и ще доведе до човешко страдание в също толкова несравним мащаб. Заповедите на Сталин към икономическите ръководители бяха пропити с уроците на често трагичното минало на Русия. Той напомни на членовете на Комунистическата партия каква е била цената в миналото за онези управници, които са пренебрегнали значението на модернизацията на Русия.:
    "Да забавиш темпото би означавало да изостанеш. А тези, които изостават, биват бити. Но ние не искаме да бъдем победени. Не, ние отказваме да бъдем бити! Една от характерните черти на историята на стара Русия са непрекъснатите побои, на които тя е подложена поради изостаналостта си. Била е победена от монголските ханове. Била е пребита от турските бейове. Била е пребита от шведските феодали. Била е пребита от полските и литовските благородници. Тя беше победена от британските и френските капиталисти. Била е пребита от японските барони. Всички я биха-заради нейната изостаналост, заради нейната военна изостаналост, културна изостаналост, политическа изостаналост, индустриална изостаналост, селскост

    Коментиран от #26

  • 8 нннн

    49 11 Отговор
    Българинът поискал от Господ да му извади едното око, ама на комшията - и двете. Чула-недочула, Европа.си.вади и двете очи, с.надеждата да извади на Русия едното...
  • 9 📌🇧🇬

    5 23 Отговор
    “ Тя беше победена от британските и френските капиталисти. Била е пребита от японските барони. Всички я биха-заради нейната изостаналост, заради нейната военна изостаналост, културна изостаналост, политическа изостаналост, индустриална изостаналост, селскостопанска изостаналост. Те я биеха, защото това беше печелившо и можеше да се направи безнаказано.”
  • 10 Шамана на Монтерей

    11 54 Отговор
    Орбан лесно може да бъде "убеден да пее в хора".Достатъчно е да му се спрат евросубсидийте,да се наложат глоби на Унгария за неизпълнение на задълженията и в ЕС и ако се инати,да му се наложи тотално ембарго на всякакъв внос,включително и на руски газ,който не стига до Унгария по въздуха.Вярно,че много ще врещи,но рано или късно ще клекне.В момента може да парадира с някакви "успехи в отстояването на унгарските интереси",единствено заради снисхождението на евробюрократите.

    Коментиран от #25

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Който се завира в бой между два х.я

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "Хихихи..":

    накрая намазва и от двамата !
  • 14 Киро Сметката

    40 4 Отговор
    „В центъра на политиката на Орбан в момента е да поддържа ниски разходите за живот на населението"

    Ехх, ако и нашите управляващи мислеха така...

    До авторът: полезна информация е, че Унгария получава ПЕТРОЛ и БЕНЗИН от Русия.

    Коментиран от #18

  • 15 Мдаа дааа

    42 6 Отговор
    Защо и ние си нямаме такъв лидер с топки... или поне такъв Европа да водеше....
    А то брате жендър до жендъра или бай изкукуригали с памперси последвани от пЪдели!!!
  • 16 нееееее

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "В.В.П.":

    Като го отняма на кой бог ще се кланяш???
  • 17 Наблюдател

    18 4 Отговор
    Къде сме ние? Под масата и обслужване подред началниците.

    Коментиран от #19

  • 18 даааааа

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Киро Сметката":

    Но от ЕС няма нищо да получи!!

    Коментиран от #23

  • 19 Бай градски

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Наблюдател":

    Е ти да, но ние не!
  • 20 !!!!!!!!

    4 13 Отговор
    Еми да отидат тогава при крепостните си червенуги.
    И изключване от ЕС
  • 21 дядото

    15 5 Отговор
    всеки непослушен и неподчиняващ се на нато и ес държавник се превръща във враг.дори да отстоява интересите на народа си.и орбан е враг,а джуд.... о зеленски-велик и приятел
  • 22 4о4ко

    6 18 Отговор
    Унгария да излиза от ЕС тогава. Заедно с Беларус и Сърбия да се присъединят към РФ. Те там си принадлежат. Приличат си много с диктаторите хванали властта и др общи неща.
  • 23 Киро Получаващият

    14 4 Отговор

    До коментар #18 от "даааааа":

    Визирах "петрол" и "бензин". Чаткаш ли? Петрол и бензин. Да повторя ли пак? Петрол и бензин.

    А ЕС скоро няма да го има. Хайде със здраве.
  • 24 разума

    27 2 Отговор
    Това е истинска зщита на държавните интереси на унгарския нароз. Къде сме ние....................................................правителството е готово да одере още непоникналата кожа от ковида на българския народ. Когато се отнася за интересите на Франция и Германия ще отлагаме, ще правим всичко за да не пострада икономиката им.Струва ли си европа да води икономическа война с Русия за интересите на САЩ
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Георги

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "📌🇧🇬":

    Нищо не разбрах, за биещите. Но цитираните по горе все големя к... Р на Русия са яли.
  • 27 оня

    12 0 Отговор
    Това е политик:))
  • 28 Народе!

    20 0 Отговор
    "Няма да позволим унгарският народ да плаща цената за войната"
    Кога ли ще чуем от български политик такава фраза за българския народ?!!!!
  • 29 Беля

    11 0 Отговор
    Пази народа си!
    Тя Украйна заби нож в гърба на Европа като затвори кранчето за газ от Русия!
    И ние ще плащаме тройно за всичко!
    Е това вече не може да се припише на Путин! Зеленски спря газта!
    Развявайте смело украйнското знаме, предатели на българския народ. Хляб от 1 лев на 2,50 лева - честита промяна!