Last news in Fakti

11 Май, 2022 14:37 2 540 19

Унгария обясни кога ще подкрепи ембарго на руския петрол

  • виктор орбан-
  • владимир путин-
  • петрол-
  • газпром-
  • русия

Повечето от останалите страни членки на ЕС подкрепят забраната на руския петрол, предвидена в новия, шести пакет от санкции срещу Москва заради войната в Украйна

Унгария обясни кога ще подкрепи ембарго на руския петрол - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските доставки по тръбопроводи трябва да бъдат освободени от планираните петролни санкции на Европейския съюз срещу Москва, които в сегашната си форма биха унищожили икономиката на Унгария. Това заяви унгарският външният министър Петер Сиярто, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че след разговори с представители на ЕС споразумение между Будапеща и Брюксел относно предложената забрана все още изглежда малко вероятно.

Брюксел няма предложение за решение, което би могло да се справи с въздействието на атомната бомба от това потенциално ембарго на руския петрол върху икономиката на Унгария, подчерта Сиярто във видео във фейсбук.

Повечето от останалите страни членки на ЕС подкрепят забраната на руския петрол, предвидена в новия, шести пакет от санкции срещу Москва заради войната в Украйна. За такова решение обаче е необходимо единодушие, като именно Унгария е най-отявленият критик.

В понеделник унгарският премиер Виктор Орбан и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обсъдиха инвестиции в модернизиране на унгарската петролна инфраструктура.

Френският президент Еманюел Макрон също проведе разговор с Орбан тази седмица.

Сиярто обаче посочи, че единственият начин за споразумение би бил, ако забраната се прилага само за морски превози на петрол. Според него би било реалистично ЕС се върне към първоначалното предложение на Унгария извън обхвата на ембаргото да останат доставките по тръбопроводи.

Доставките на руски петрол по тръбопровода "Дружба" съставляват около 65% от нуждите на Унгария от петрол.

По-рано Орбан увери, че е готов да преговаря, стига да вижда предложение, което отговаря на унгарските интереси.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дамммм

    70 5 Отговор
    Така се защитава национален интерес...А не в стойка Г към Брюксел и САЩ.
  • 2 Б А Й Х @ Й ‼️

    52 2 Отговор
    Защо ЕС-чо налага санкциите на петрола и газ , ама неще на зърното и на урана ‼️‼️‼️

    Коментиран от #7, #8

  • 3 Урси иска

    35 3 Отговор
    да санкционира Унгария, Орбан не дава. Безобразие.
  • 4 Перо

    46 3 Отговор
    “Което да отговаря на унгарските интереси”, а не на джендърските!
  • 5 ти да видиш

    3 56 Отговор
    Този е путински възпитаник и почитател, "Орбан увери, че е готов да преговаря, стига да вижда предложение, което отговаря на унгарските интереси.", ами и кремълският военнопрестъпник е готов на преговори, ако отговарят на кремълските интереси, т.е. няма война, а "военната операция" е защото Украйна не е съгласна агресорите да я унищожат.

    Коментиран от #6

  • 6 САЩ плаща

    36 1 Отговор

    До коментар #5 от "ти да видиш":

    на Украйна да бъде разрушена, на Унгария никой няма да плати.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    2 38 Отговор

    До коментар #2 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Както написах , НИКОЙ в ЕС не купува зърно от Раша , пари да му даваш !! Руското зърно се изнася за арабските страни и Африка , Турция и Египет са най-големите клиенти !! А Раша внася почти цялото си зърно за посев от ЕС , така че гледай да не се окаже , че ЕС ще наложи санкции , ама за ПРОДАЖБА на зърно за Раша !! А за уран също никой не купува от Раша , там да се оправят със САЩ !! Ама като гледам Казахстан вече взе да вижда накъде отиват нещата и скоро ватенките ще останат на сухо и там !!

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 реалиста

    1 11 Отговор
    а проссийка що не спира износа?Що знаят къв глад ги чака
  • 11 Ехехе хе

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Я не пиши глупости! Дори Борел преди седмица го каза, че ЕС внася жито от Русия. Това му изявление беше по повод на това, че Русия спря износа на жито за ЕС. И Борел говори за настъпването на продоволствена криза...

    Коментиран от #13, #16

  • 12 мародер

    15 1 Отговор
    Кирчо пък договорил по евтин, но не се знае нито колко ще струва, нито кога, нито как ще пристигне в България! Ама го договорил, пък дойде ли той(газа) - "я камилата я камиларя"!?

    Коментиран от #14

  • 13 гост

    2 12 Отговор

    До коментар #11 от "Ехехе хе":

    Абе има някой дето пише глупости от кремълски опорки , ама айде чети малко да не се излагаш !!
    B cвoя инфoгpaфиĸa oт oнлaйн плaтфopмaтa НоwМuсh paзглeждaт ĸoи ca нaй-гoлeмитe пpoизвoдитeли в cвeтa, a cpeд тяx ce нapeждa и Бългapия. B нeя ca изпoлзвaни дaнни нa Meждyнapoдния тъpгoвcĸи цeнтъp. Щo ce oтнacя дo oтдeлнитe peгиoни в cвeтa, Eвpoпa e НАЙ-ГОЛЕМИЯ ИЗНОСИТЕЛ нa житнaтa ĸyлтypa, ĸaтo дъpжи 34,4% oт глoбaлния пaзap !!!!!! Oт дpyгa cтpaнa Aфpиĸa e нa пocлeднo мяcтo c eдвa 0,1%. На второ място е Серна Америка със 27,2 % от световния износ на пшеница от които Канада 13,9 % и САЩ 13, 3 % !!! НА трето място се нарежда Русия със 20,5 % от световния износ !!!
    Борел говореше за световен недостиг , защото държавите , които купуват от Раша НЕ МОГАТ да си позволят цените на зърното от белите държави , а не защото няма зърно за износ , анадънмо ??

    Коментиран от #15

  • 14 Kpler

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "мародер":

    То най-успешният канадски палячо по закон няма никакво право той да договаря каквото и да е свързано с доставки.
  • 15 Али Джамул

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Айде по-кротко с лъжите, а? Има разлика между производител и износител. Ти си сменил услужливо двете понятия, по неясни за нас причини ;)

    Коментиран от #17

  • 16 гост

    0 13 Отговор

    До коментар #11 от "Ехехе хе":

    Пак да повторя , че вие сте съ специални потребности !!! ЕС като цяло изнася ДВА ПЪТИ повее зърно от Раша и пет пъти по-качествено !! Руско зърно в ЕС не го щат дори за фураж !! А Раша внася над 80% от зърното за посев от ЕС , именно защото е сто пъти по-качествено и без него добивите в допотопните ткзста в Раша ще паднат 2-3 пъти !!

    Коментиран от #18

  • 17 гост

    2 9 Отговор

    До коментар #15 от "Али Джамул":

    Сменила е баба ти това дето ти е между ушите !! Просто не съм постнал цялата статия , щото ще ми трябват 10 коментара и писане 1 час !!! Колкото и да те е яд , това е голата истина , както и че даже като отделни страни Раша е първа само по износ на пшеница , като цяло на всички зърнени култури е САЩ и то в ПЪТИ спрямо Раша !!!! И Раша никога не е държала повече от 15-20% от световния износ и то на най-лошото качество и на най-ниската цена , ВИНАГИ за страните от третия свят , щото само те купуват такива боклуци !!
  • 18 Ехехе хе

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    И сто пъти да повтори тази лъжа, то тя няма да стане истина! Казах ти го в прав текст, че Борел също каза, че ЕС купува зърното от Русия! Или той може би лъже?
    Русия в последните години е първа в света по износ на жито.
    Справка: Русия, Украйна и Беларус задоволяват 50% от световното потребление на жито!
    Горе написаното е факт.... а ти може да продължаваш да си пишеш глупостите, разбира се, щом това те успокоява!
  • 19 не може да бъде

    0 0 Отговор
    Според непотвърден източник ЕК и лично г-жа фон дер Лайен ще лобират Виктор Орбан да бъде заменен от възпитаник на Харвард или завършл поне двегодишните курсове като г-н Петков! Предполага се че в този случай Унгария ще подкрепи ембаргото!
Новини по държави: