Тема: Украйна

14 Май, 2022 16:00 5 495 36

Приятелят на Путин: Падението на бившия канцлер Шрьодер

  • герхард шрьодер-
  • германия-
  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • война-
  • канцлер

Бившият канцлер на Германия загуби симпатиите на хората и вече не е желан гост на много места

Приятелят на Путин: Падението на бившия канцлер Шрьодер - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 7 април Герхард Шрьодер навърши 78 години, което си е достатъчен повод за голямо празненство. От 1990 до 1998 г. той беше министър-председател на германската провинция Долна Саксония, а от октомври 1998 до ноември 2005 беше канцлер на Германия – седмият поред след края на войната. Преди 7 години, когато празнуваше своята 70-та годишнина, Шрьодер събра 200 официални гости в кметството на Хановер, чийто почетен гражданин беше тогава бившият канцлер.

Днес почетното гражданство на Хановер му е отнето, а и не е сигурно дали въобще би събрал достатъчно гости за голямо тържество. С отказа да се откаже от ръководните си позиции в надзорните съвети на руски енергийни компании и да се дистанцира от Владимир Путин, бившият германски канцлер изпадна в тежка изолация. Дори приятели и негови бивши политически съмишленици се отвърнаха от него.

Още новини от Украйна

Нежелан гост

Бившият канцлер на Германия загуби симпатиите на хората и вече не е желан гост на много места. Когато в началото на май пристигна заедно с петата си жена Со-Йон Шрьодер-Ким на почивка на остров Нордернай в Северно море, един местен ресторантьор затръшна вратите на заведението си за Шрьодер.

Известният в артистичните среди на Берлин ресторант "StäV" изхвърли от менюто си популярното „Филе на бившия канцлер“ - вид наденица с къри, която била предпочитана от Герхард Шрьодер . Освен това от ресторанта свалиха и снимката на Шрьодер.

По-малко пари за бившия канцлер

Берлин отиде още по-далеч: бюджетната комисия в Бундестага обмисля възможността да съкрати парите за бившите канцлери, които те получават пожизнено, за да могат да поддържат офис помещения, да имат служебна кола и да плащат на сътрудници. Финансовият министър Кристиан Линднер дори предложи да бъде изцяло спряно държавното финансиране на Шрьодер, което възлиза на около половин милион евро годишно.

В действителност обаче Шрьодер вече не разполага с никакви сътрудници, тъй като още през март всички го напуснаха в знак на несъгласие с позициите му по повод войната в Украйна. Дори дългогодишният шеф на канцеларията му и автор на речите му, работил за Шрьодер цели 20 години, го напусна.

Забрана да упражнява дейност?

„Ню Йорк Таймс“, на който Шрьодер неотдавна даде обширно интервю, написа, че бившият канцлер на Германия печели по около 1 милион евро от постовете си в руската енергетика. През 2005 година, малко след като напусна активната германска политика, той влезе в управата на дружеството „Северен поток“, където и до днес е председател на Комитета на акционерите. Освен това Шрьодер е в Надзорния съвет на руската държавна енергийна компания "Роснефт" и е управляващ директор на дружеството „Северен поток-2“ АД.

От фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага сега предлагат да се забрани на Шрьодер да заема постове в руската енергетика. Ако такава му бъде наложена, той ще бъде длъжен да внася в държавния бюджет в пълен размер всички суми, които би получавал занапред от тази си дейност.

Санкции по партийна линия

В Социалдемократическата партия от месеци се опитват да накарат Шрьодер да напусне партията – засега без успех. Дотук са внесени общо 14 предложения за изключването му от партията, но процедурата е доста сложна и ще се проточи във времето. В същото време Шрьодер винаги е заявявал, че живее живота си, както той намери за добре, и че не дава да му се месят.

Лидерът на партията Ларс Клингбайл обаче е на друго мнение: „Не можеш да имаш бизнес отношения с агресор като Путин, който подпалва войни. А когато си и бивш канцлер на Германия, ти никога не действаш само от свое име – особено пък в една ситуация като днешната“, твърди Клингбайл.

Личностна промяна, алкохолизъм?

Бившият правосъден министър а Долна Саксония и дългогодишен негов съпартиец Кристиан Пфайфер казва, че Шрьодер много се е променил: “Човекът, когото виждаме днес, вече не е онзи Герхард Шрьодер, когото познаваме от времето, когато беше канцлер“, казва той.

Медиите пък спекулират за това дали бившият германски канцлер не прекалява с алкохола. Повод за това е фактът, че по време на интервюто за „Ню Йорк Таймс“ Шрьодер изпил голямо количество вино. През 2020-та, две години след като му стана жена, Со-Йон Шрьодер-Ким каза в едно токшоу на телевизия NDR, че преди сватбата Шрьодер е обещал в бъдеще да пие само по две чаши вино на ден. Самата тя не е голяма почитателка на виното, но признава, че му прави компания, „просто, за да пие той по-малко“


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    20 44 Отговор
    Шрьодер не падна, той се удави!

    Коментиран от #3

  • 2 Верно ли

    45 6 Отговор
    Хахахх, зелето направо си станаха жълта (ама в техния случай жълто-кафява) медия. Бил акохолик, щото пиел по две чаши вино! Не рупа рукола, а .д.били?
  • 3 АнтиМилена

    16 46 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Още много приятели на руснаците ще паднат.

    Коментиран от #32

  • 4 proi4o

    11 7 Отговор
    Приятелят на Путин: Падението на бившия канцлер Бою Простия....
    ...
    нещо ъбаут диз и кученцето Йорго?
  • 5 Ейприл

    23 2 Отговор
    Костенурките нинджа ще накажат Шрьодер.
  • 6 Булгар Веле

    35 5 Отговор
    Приятелите на Сорос: Падението на днешните лидери на ЕС
  • 7 факт

    35 6 Отговор
    Ако управляваха Тръмп и Меркел, война в Украйна нямаше да има.
  • 8 Ами

    26 1 Отговор
    Едни са хора с принципи и гледна точка, други са фурнаджийски лопати. А в нашия политически обор лопати бол
  • 9 Хмммммм

    24 8 Отговор
    Дойча Зеле пасквил.
  • 10 user

    39 4 Отговор
    Да не забравяме, че лицемерието е най-характерната евроатлантическа черта ! Когато беше един от тях други качества ли е имал - едва ли, кой се променя след 50 години - бил си е същият, но сега е политически удобно да бъде наритан и затова го плюят, включително и онези, които преди го величаеха ! Така е демократично нали ? Едва ли, по скоро е елементарно - по евроатлантически ! Не мисля, че може да паднат повече в морално отношение евроатлантиците - третият пол, хомоизцепките с осиновените дечица, безразличието към болката на народите от източните държави, помощта за фашистите в украйна, липсата на състрадание към болни, бедни и нуждаещи се хора от други държави, различни от тяхната ... медийните извращения са тяхната основна ценност в момента !
  • 11 пак дойче веле

    25 4 Отговор
    какво журналистическо падение
  • 12 Никога не е късно

    29 4 Отговор
    Дв да стане за резил.
    Кога се строеше Северния поток и Германия даваше милиарди Дв си траеше с години. Сега изведнъж моралът ги плесна през лицето, ама ... много късно се сетиха за "падението" на бившия канцлер. Едва ли някой ще повярва на този морал...Прозрачен слугинаж
  • 13 Така е

    20 4 Отговор
    При демокрацията
    Или ще водиш правилната политика иначе ще бъдеш подгонен по всички линии от всякъде
  • 14 Най-много

    13 4 Отговор
    Ме заболя от това че един ресторант е изхвърлил от менюто си ястие с неговото име
  • 15 Георги

    29 3 Отговор
    Малко са тези които в наше време могат да видят нещата за напред. Шрьодер е политик много мъдър и почтен. Путин съ що знае колко струва приятелството и за това Малко приятели има. А лакеи бол.))
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Радан-Костовист

    9 21 Отговор
    Поредния западен политик деградирал до равнището на Путин!
  • 18 Дойче Веле

    14 2 Отговор
    Да се преименуват на Дойче Хьоле. Там ще бъдат водеща медия.
  • 19 Човек с памет

    11 6 Отговор
    Дайте ми ба мен такива падение! Да съм в борда на директорите на Газпром !
  • 20 Реалиста

    23 6 Отговор
    ДОЙЧЕ не можа ли да напишеш по голяма глупост! Света живееше до някъде в мир благодарение на Шрьодер и Меркел.Те бяха дипломати и добри политици, от това печелеха двете държави! САЩ успя да прелъсти Украина да наложи там фашизма и за зла участ сегашните недоразумения политици ще фашизират света и държат хората в страх и мизерия!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Пропадане

    17 2 Отговор
    Няма по-голямо падение от Падението на Мисирките.
  • 23 Кочо

    23 5 Отговор
    Трябва да се коригира заглавието: Падението на германското правителство в причиняваното самоубийство на германската икономика и дух, в името на унизителният слугинаж на САЩ!
  • 24 не може да бъде

    16 2 Отговор
    А може би явлението Шрьодер има и друг аспект -в Германия май решиха или таки им наредиха да гледат на събитията с широко затворени очи -но Шрьодер реши да гледа поне с едно отворено око!
  • 25 Европа няма избор

    6 4 Отговор
    Или се съобразява с политиката на справедливостта или в ямата.
  • 26 Шрьодер е от ранга

    14 5 Отговор
    На Де Гол, като мислене! Европа има крещяща нужда от такива хора.
  • 27 Орел

    5 2 Отговор
    Дреме му на шрьодера!
  • 28 Путинодебил

    6 7 Отговор
    Деградацията съпътства всеки опрял се до Русия. Алкохолик, смучещ пари и привилегии, паднал до нивото на кремълски шут и позор за страната си и позицията която е заемал. Къде е баба Меркел сега която със северен поток и подкрепата си за нашия поплювко с турски поток даде зелена светлина за фашистите в Украйна?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Любопитен

    4 2 Отговор
    Слаб превод. Не знам немски и не мога да прочета от оригинала. Каква е това филе наденица?
  • 31 Урюрвкос

    3 1 Отговор
    а Барозу къде е и какви интереси защитава?
  • 32 ZamVler

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "АнтиМилена":

    СвоихНеБросаем
  • 33 Ли Си Цин

    3 3 Отговор
    Западна им работа
    Един читав човек да има и го оплюват
    После нямало олио в немско

    И един съвет
    Ако пушите във Великобритания си подгответе кутия с вдна цигара
    Иначе ще ви трябва стек
    Сори ласт сигарет
    Иначе са голямата работа
  • 34 Антикомунист

    1 0 Отговор
    Ето по това се различаваме от западнярите, не нашите мазни политици с полумерки и всевъзможни еквилибристики , уж в името и доброто за България.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ФАКТИчески...

    0 1 Отговор
    Цензурата цари тук!