Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Май, 2022 10:00 12 897 57

Шрьодер и "Роснефт": играта свърши

  • герхард шрьодер-
  • роснефт-
  • германия-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • петрол-
  • ангела меркел

Бившият канцлер се отказа от поста си в руската петролна компания

Шрьодер и "Роснефт": играта свърши - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившият канцлер все пак осъзна, че нещата не могат да продължават по този начин – въпреки пословичното му твърдоглавие. Решението на Шрьодер да се оттегли от крайно спорния му пост в "Роснефт" може би е било повлияно от три неща.

Първото е решението на бюджетната комисия на Бундестага, с което се отменя държавното финансиране за офис и сътрудници. Второто е резолюцията на Европейския парламент за налагане на санкции и срещу бившия канцлер. Каквото и да било готвено за него, сега санкциите ще отпаднат. Възможно е и Шрьодер да е преразгледал своята преценка за близкия си приятел Владимир Путин в светлината на последните събития. Или пък може така да са го посъветвали някои от последните му останали верни последователи.

Още новини от Украйна

Сигурно обаче е едно нещо: нанесените щети са огромни. Оставаме с впечатлението, че Шрьодер е решил да действа чак когато започна да усеща последиците по джоба си. Ясно е, че и с другите му длъжности, като тази в "Северен поток", е свършено. Само въпрос на време е той да се прости и с тях. Играта свърши, а Шрьодер събира парчетата от разпадналата се негова политическа кариера.

В дълбока изолация

Смущаващо е да гледаме оставеното наследство от двамата предшественици на Ангела Меркел. И Хелмут Кол, междувременно покойник, и Герхард Шрьодер демонстрираха след края на канцлерските си мандати непримиримо и твърдоглаво поведение, без да ги е грижа какво мислят приятелите или враговете им. Те очевидно продължаваха да смятат, че знаят всичко най-добре и че трябва да се налагат – както когато са били на власт. И двамата все повече изпадаха в изолация. Също и Кол накрая беше останал почти без приятели в собствените си редици. Шрьодер пък изглежда вече няма абсолютно никакви никъде. Жалко е.

И сега? Шрьодер обяви чрез своя адвокат, че ще предприеме съдебни действия срещу лишаването му от офис и персонал. И може би шансовете му за успех не са малки. Защото депутатите от Бундестага също са знаели, че се движат по тънък лед, когато са приемали въпросното решение. В него не се споменава нищо за доходната дружба с руския агресор, и само бегло се посочва, че Шрьодер вече няма "никакви продължаващи задължения, произтичащи от бившата му длъжност". Какво точно означава това, остава много неясно. Това вероятно се отнася и за Ангела Меркел, която също разполага със собствен офис и персонал. Ще бъде интересно да се наблюдава развитието на спора. Съществуват опасения, че той може да се окаже доста грозен.

Ами Меркел?

Да се надяваме, че оставката на бившия канцлер ще сложи край и на нагласата на мнозина настоящи управляващи да хвърлят цялата вина върху Шрьодер за всички минали грешки относно Русия и Путин. Години наред много политици от различни партии нямаха абсолютно нищо против добрите отношения с руския президент, дори и след войните в Грузия и Чечения, бруталната намеса във войната в Сирия и анексирането на Крим. Останалите наистина не стигнаха толкова далеч, колкото Шрьодер в приятелството си с Путин, но мнозина демонстрираха наивност.

Крайно време е Ангела Меркел също да обясни защо до края на мандата си държеше на газопровода "Северен поток". Може би ситуацията с Шрьодер ще ѝ предостави възможност за това. А закъснелите прозрения на Шрьодер едва ли ще му спечелят симпатии - в страната, или в чужбина. Ето това е истинска трагедия - и в личен, и в политически план.

Автор: Йенс Турау


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    37 47 Отговор
    Не ми пука за Шрьодер, пука ми за Копейкин!

    Коментиран от #16

  • 2 Костенурките нинджа

    37 57 Отговор
    Шрьодер е злодей!

    Коментиран от #40

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Roze може

    42 34 Отговор
    Корупцията е в Германия, Путин подкупва всички политици на запад и най вече в Германия
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ти да видиш - DW държи сметка на

    69 38 Отговор
    Германските канцлери с кого си другаруват и с кого не! Нямали били вече приятели горките! А, видите ли, лъжливото соросоидно DW всички го обичат! Дааа..!
  • 7 Ами ...

    21 32 Отговор
    Без значение. Той отдавна беше бита карта.
  • 8 Иван

    61 21 Отговор
    Никога не четете DW! Ще затъпеете!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 В.В.П.

    44 28 Отговор
    Германците обявиха война на Путин ,заради Изсрайна Утре ,Руски ,укри,и чеченци ще трепят пак ,немските фашаги . .На Шолц ще му дадат голям пост в Лвов .Кмет на някое село ..

    Коментиран от #43

  • 11 редник

    56 18 Отговор
    "време е Ангела Меркел също да обясни защо до края на мандата си държеше на газопровода "Северен поток"."
    Лесно е - дълг на всеки управляващ е да осигури колкото се може повече енергия за страната си на ниска цена!

    Коментиран от #14

  • 12 Кинжал

    47 28 Отговор
    Да, играта за неонацистите от Германия и Украйна свърши, при това не в тяхна полза! Свърши и за всичките им последователи, включително и от България. Никой никога не си е представял, че западният свят ще се провали по такъв категоричен начин и че ще изглежда толкова жалък и безсилен. Действията им срещу Шрьодер също го доказват. Снимката по-горе също говори много.

    Коментиран от #25

  • 13 нинджато

    27 16 Отговор
    Шрьодер е лапал от Роснефт, Газпром, Северен поток 1 и 2 общо 800 000е / годишно.
  • 14 Сульо Пулев

    29 31 Отговор

    До коментар #11 от "редник":

    Дълг на всеки политик е, да прецени дали евтините суровини и горива няма да поставят страната му в енергийна и политическа зависимост от чужда държава. В случая някой политици са очевадно са взели милиарди за да прокарват вредни за държавите им политики, като шрьодер....

    Коментиран от #21

  • 15 Професора

    29 31 Отговор
    Такава ще е съдбата на всички чужденци, които бяха на щат към кремъл!
  • 16 Рахат Локумич

    5 12 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    И защо? Помиярът винаги си остава помияр...
  • 17 Лея13

    14 25 Отговор
    Тия от политическите върхушки не се наядоха!То бива лакомия,бива,ама това тяхното граничи с болестно състояние.И всички тези Шрьодеровци,Меркели и производните им про стаци са виновни за цялостната политика на зависимости от руските енергийни ресурси.Долна , лицемерна пасмина.
  • 18 СИБИРСКИ КИТАЕЦ

    24 32 Отговор
    Плъховете напускат кораба. Вероятно скоро дребосъка ще е аут от бункера :)

    Коментиран от #57

  • 19 ЕДГАР КЕЙСИ

    18 20 Отговор
    АМИ КАКВА ЩЕ Е СЪДБАТА НА НАШИТЕ МУНЧОВЦИ ? ? ? И ПО СПЕЦИАЛНО НА РЕЗИДЕНТА МУНЧО....? ? ?
  • 20 Някой

    31 16 Отговор
    Лов на вещици! В целия западен свят се вихри.
  • 21 Някой

    38 11 Отговор

    До коментар #14 от "Сульо Пулев":

    Така е! Но просто Киро прави точно това - поставя ни в зависимост от друга страна, като даже енергията не е евтина.
    Прав си!

    Коментиран от #24, #32, #35

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 просто да отбележа

    19 15 Отговор
    Шрьодер струва на България четири блока на АЕЦ Козлодуй и дълги години по-скъпа газ от Русия.
  • 24 Роко

    18 31 Отговор

    До коментар #21 от "Някой":

    Приятелю вкарване на държавата в зависимост от побъркано джудже не е осигуряване на евтина енергия. Както показаха събитията. Първо спря доставките без всякаква причина после повиши цените и накрая започна война в Европа без никаква причина освен да се почиства значим.
  • 25 Роко

    18 27 Отговор

    До коментар #12 от "Кинжал":

    Приятелю на двете неонацистки сборища (организирани от Русия) нямаше нито един украинец първото се проведе в града на Хитлер - Виена (за да покаже приемственост) второто се проведе в града на Путин - Санкт Петербург (за да покаже кой е лидер на неонацистите). А ако някой се е провалил то е Русия за ТРИ МЕСЕЦА не успяха да вземат един Мариупол (и като си помислиш че тези искаха да превзимат Киев за три дни, че и до Берлин щяли да стигнат смешници). Но най - смешни са феновете на джуджето у нас виждат че е оцапал гащите, но продължават да врещят колко е велик и как запада ще се затрие. Не знам това шизофрения ли е или просто нямат нищо в междуушието

    Коментиран от #56

  • 26 DW Какво ще стане ако Зимата е много

    28 14 Отговор
    Студена и се наложи да се пусне газ за Германия по Северен 2??През Украйна няма да върви газ повече към Европа!! Тогава Какво ще кажете на Шрьодер?? Извинявай, че плюхме по теб, но така ни наредиха!! DW я се поспрете с Плюенето!!
  • 27 Пълни глупости от позната медия

    21 15 Отговор
    Рейтингът на Шродер е скочил до небесата и ако в момента се кандидатира за политик,ще спечели всякакви избори.Въобще не му пука за лакеите от правителството,които продължават да губят почва с антигерманската си политика и скоро ще летят на китайски метли, посока зад океана.Свалянето на това колониялно правителство е въпрос на няколко месеца а на власт ще дойдат тези,които са против санкциите и против нацистка Украйна и нейните псевдобежанци.Първа ще изгърми Германия ,а след нея и всички останали.
  • 28 ханс

    15 10 Отговор
    Парцал зеле: колкото повече глупави лъжи - толкова по-голям ефект! Всички работят за Русия
  • 29 Хаахо

    14 7 Отговор
    Не е само нефта и газа дето напазаруваните политици от Европани докараха БУЧА.
    Ами емигрантите които Путин и Ердоган изпратиха от Сирия и покрай тях и тези от Африка и Афганистан.Това също е следващото оръжие на Русия.Как ги прибра Меркел.Англичаните го решават в момента проблема и то успешно.Пристигат в Англия, на самолета и в Руанда.Я как поискаха не в Руанда а в техните си страни.
  • 30 Браво

    14 19 Отговор
    Руския мир ни готвел революция в ЕС.Хората щели да пометат политиците, които Путин си накупил.
    Да ама реалността е друга.Обществото изхвърля всичко руско от Европа.Всеки умен политик отдавна се дистанцира от военнопрестъпниците.Даже и от фейк КУЛТУРАТА им.Ей това е положението в момента.
    Зеленски-най влиятелния политик в Света в момента.
    Финландия, Правителството на България, с по голям рейтинг в Европа от останалите.Така пишат в Свободния свят.

    Коментиран от #38

  • 31 Путинофил

    13 5 Отговор
    Само го вижте тоя недочовек в средата.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Треньор по бокс

    6 6 Отговор
    Някой знае ли какво стана с едни боксьорчета от ЛАЙНАРНА, НАЙ-ДОБРИТЕ бойци на тихо и спокойно място, че се притеснявам нещо....
  • 34 Гост

    16 4 Отговор
    За какви нанесени щети плаче ДВ? За газ по 200евро на 1000 кубика, при пазарна цена 1400 евро?!?!?! Ми да, процента на кражба е един и същ, но при различна цена, нетото е различно. Та, Германия още получава газ по дългосрочни договори подписани от Шрьодер по 200 евро. И не може да се краде достатъчно при 5%. Малко са.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 баста

    6 12 Отговор
    Добра кагебейска схема.
    Дигаш пазарната цена на 1400 евро и разделяй и владей с цени на 200-300 евро на едни.Следва корупция, зависимост, протести, сваляне на правителства, ако ти се месят да убиваш и насилваш и мародерстващ, щото не си кадърен да произведеш даже и пирони.
  • 37 Ли Си Цин

    10 7 Отговор
    Преко шрьодеровия му е
    Ама ще плащат в рубли
    Иначе ние сме солидарни
    И без газ
  • 38 Ли Си Цин

    13 9 Отговор

    До коментар #30 от "Браво":

    Ко каза ко
    Що не прочетеш какво пише тук там
    Германци и италианци ще плащат в рубли
    А ние станахме бетер македонци
    Само се пенявим и накрая все в партер
  • 39 Дойче веле

    6 5 Отговор
    Дойче тъпни
  • 40 Бил Гет

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Костенурките нинджа":

    Байдън не е .
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Аз беАз бе

    4 3 Отговор
    "Парите не миришат"!!! Той и Путин не е корумпиран??? Подкупеният и подкупващия са съочастници..." взятка"," чайовие"," tip"," бакшиш", "подкуп"... ПАРИТЕ ВОДЯТ СВЕТА!!! И войните са пряко следствие...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 2993

    5 3 Отговор
    и той и бабичката бяха руски агенти
  • 46 Димитър

    5 10 Отговор
    Шрьодер е нагледен пример как Путин си пазаруваше немски политици. А те от своя страна корумпираха други политици от по ниски нива. На А. Меркел също не и е чиста работата. Бившата гедерейка е обвинявана, че е вербувана от Щази, а сега досието е в Москва. Меркел на два пъти успя да спре приемането на Украйна и Грузия в НАТО и ЕС. Тя лобира за Северен поток две, както и масовото приемане на емигранти в Германия. Оказа се, че руснаците са корумпирали доста германци. Но войната на Русия в Украйна им отвори очите и започна истинска депутинизация на Германия.

    Коментиран от #55

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Павел Николов

    1 2 Отговор
    Просто е купен с куфарчета с руски пари. Това е бившото ГДР

    Коментиран от #51

  • 50 Не като Джесика Паркър

    5 1 Отговор
    Някои хора имат лично достойнство, не си плюят в лицето и не се въртят ката пумпали щом се наложи. Той не е като тези които ни заобикалят ежедневно. Той не е Сара Джесика Паркър от "Секса и града". След като работиха с "Тузаря", Крис Норт двадесет години, мацките от сериала за един час го загърбиха след като Норт стана жертва на обвинение. Паркър, или позната като Кари във филма, направила веднага унищожително изказване. Правилно, така се остава сред правилните хора.
  • 51 Подло

    7 2 Отговор

    До коментар #49 от "Павел Николов":

    Ти пък веднага с клишето "куфарчета". Защото Меглена Кунева Лиляна Павлова,Ивайло Московски, Симеон Дянков , все почерпени на високи постове в чужди банки, не са "купени с пари"? Всички могат, само Русия не може, що за логика. А забравих за иконата, мис Безпардонност, Кристалина Георгиева, на нея всичко се полага, Само Шрьодер е "купен"!
  • 52 Лицемери и двуличници

    6 0 Отговор
    Защо, Вашите управници не са ли "купени" като се отчитат сутрин и вечер пред нужния ментор? И като сега, ще облагодетелстват определени американски фирми да се намърдат за доставка за газ? Тези политици не са ли "напазарувани"?
  • 53 Да му мислим

    6 0 Отговор
    Напазарувани? Световно иизвестна с бедност страна като България, която ще купува тепърва руски газ, заобиколно, през нос Добра Надежда и Суецкия канал, намира кусури на други? Българина не е купен, той е харизан...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 сноу

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Димитър":

    Виждам че си попил всичката елементарна помия която се излива в доволни количества,но сред нея се надявам да си мярнал преди дни едно от частните изказвания на Юрген Мьолеман /икон.министър на Кол/.Става дума за времето когато зелените ,заедно с големите концерни го натискаха да намали с почти 50% добива и използването на въглища тъй като този енергиен източник продължаваше да прави германското машиностроене тромаво и скъпо.Той първи направи крачката към осъвременяване на енергията ,въпреки че това струваше живота му /резнаха му едно от въжетата на парашута с който скачаше/а стотиците хиляди турски гастарбайтери работещи из мините рур,камен ,бергкамен и т.н.с месеци демонстрираха из градовете...В крайна сметка едно от най важните заключения които прави Мьолеман а по късно и наследникът му че руската газ ще превърне немската икономика в мощна ,конкурентоспособна и дори ще посрещне 21 век с над 7-8 пъти нараснала собственна стойност...Не знам как е смятал човека ама през 2007 год при кризата от беглите рекапитулации се мяркаше цифрата 12-15....та се наложи баб шменкел да раздаде част от това, стимулирайки покупката на нови автомобили...
  • 56 Чоко

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Роко":

    Рокич, смени малко репертоара! Тая манджа дето сервираш една и съща от 2 - 3 месеца вече прокисна. Тъп ли си та не можеш да измислиш други словоблудства, или тези които ти плащат са абдали и не знаят как те натиснат да си размърдаш сивото питието вещество в кратунката!
  • 57 Бря, бря

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "СИБИРСКИ КИТАЕЦ":

    Надай се к..е на пияна жена!