Тема: Украйна

4 643104

Димитър Йончев: Русия няма да остави до границите ѝ да има структури на НАТО

 • димитър йончев-
 • украйна-
 • война-
 • нато-
 • русия

Украйна е плацдарм, който в момента играе роля на място на напрежение и на конфликт, но геополитическото пренареждане не е направено заради живота в Украйна, заяви бившият председател на Комисията по национална сигурност

Димитър Йончев: Русия няма да остави до границите ѝ да има структури на НАТО - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Димитър Йончев е университетски преподавател, почетен професор в Нов българки университет, един от създателите на департамент „Национална и международна сигурност“.
Депутат в Седмото Велико народно събрание, където е председател на Комисията по национална сигурност и неин заместник-председател в 36-ото Народно събрание.

- Проф. Йончев, геополитическите промени зреят отдавна, но допускахте ли, че възелът ще бъде разсичан с война? При това война, която се очертава да бъде дълга и във всички посоки, включително икономическа?

- Моето поколение живя със Студената война и знаехме, че промяна ще стане само със световна ядрена война, след която четвъртата ще бъде с лъкове и копия.

Когато се случи промяната през 1989 година, не беше за вярване, че може да се направи голяма промяна в света без военен конфликт.

Още новини от Украйна

Оказа се, че това не е голямата промяна. Тепърва ще си дадем сметка, че да смениш политическия режим все още не значи да смениш геополитическото статукво. Светът след Втората световна война се организира на базата на антинацизма. Съюзниците създадоха нова организация – ООН, приемник на предишната, която се наричаше ОН, със Съвет за сигурност, в който победителите вземат решения, имат право на вето като основната цел бе да не се допусне възраждане на нацизма.

Падането на Берлинската стена не промени тази организация на света - ООН остана, след едностранно разграждане на противопоставянето остана НАТО. Постепенно икономическите процеси и технологиите доведоха до американизация, която иначе наричаме глобализация, и започна икономическо притискане по цялата територия на планетата, което е позиция на САЩ от повече от век. Тази динамика, ускорена от технологиите, разкъса националните граници. Тя помогна много за падането на Берлинската стена, но не смени организацията на следвоенния свят.

В глобалния следвоенен свят нямаше нацизъм. Икономическата експанзия на Съединените щати, тяхното господство в света се препятстваше военно от Русия, а икономически – от Китай. Трябваше да бъде сменен врагът. Трябваше нов враг в лицето на Русия и на Китай. Започна диаболизацията на Русия, която продължи повече от десетилетия и в момента имаме опит да се изгради свят с нов враг и с нова идеология – не антинацистка, а антируска и антикитайска.

В този смисъл няма връщане към стария свят. Реликт от него е ООН, където непрекъснато се правят опити да се премахне правото на вето на Русия или да се изключи от Съвета за сигурност. Тоест, да се премахне тази структура, тъй като тя е наследена от предишния стабилен свят.
Геополитически светът тръгна към пренареждане и това беше неизбежно. Очевидно е, че то е много по-сериозно, отколкото падането на Берлинската стена, и е свързано с много повече страдания.

- Вашата прогноза – колко дълго може да продължи войната и колко време е нужно за пренареждането на световния ред, което започна?

- Времето за конфликта най-вероятно ще се изчерпа. В един определен момент, когато двете републики бъдат гарантирани, ще се отиде към споразумение. Хоризонтът най-вероятно е следващата смяна в Белия дом. Но това са детайли. Голямата геополитическа ситуация ще се изменя по-бавно, но ще се изменя.

Самата война няма да реши въпроса. Украйна е плацдарм, който в момента играе роля на място на напрежение и на конфликт, но геополитическото пренареждане не е направено заради живота в Украйна. Тя е нищо в сравнение с геополитиката на света. Както се казва в подобни случаи в САЩ, Украйна се оказа на неподходящото място в неподходящото време. Тъжно е за украинския народ, който страда изключително. Но не Украйна е проблемът на света.

Проблемът е как ще се разпределят влиянията на големите играчи. А сред големите играчи, освен САЩ, Китай и Русия, е и Европа, където е трагедията.

От 200 години геополитиците в САЩ най-откровено казват, че тяхната основна задача е да отделят Москва и Берлин, така че между тях да няма топли връзки, да станат враждебни и Русия да се отреже от Европа като неин енергиен източник и ресурс, като по този начин Европа бъде отслабена. Това решава въпроса за контрола на САЩ в икономическото пространство.

ЕС бе създаден с идея не да стане политически субект, а да бъде единно икономическо пространство, за да може в големите конкуренции да се съпротивлява на големите играчи. Отделни държави, даже Германия, в бъдеще не ще могат да направят това. И днес този икономически проект е на път да бъде пожертван заради интересите на САЩ. Това е голям недостатък на Европейския съюз. След големите лидери след Втората световна война страните лека-полека се отпуснаха в руслото на НАТО и особено след Маастрихт, стават вече три десетилетия, те не похарчиха и едно евро в свой интерес и за своя защита. Да го кажа образно – европейските лидери излязоха в безсрочна геостратегическа ваканция.

Сега, когато конфликтът е чисто геостратегически и ще се решава още дълго време, европейците отговарят преимуществено идеологически. Те не могат да разберат, че това е геостратегически проблем и жертват собствената си икономика в името на геополитическия интерес на Щатите. Трагично е да ги гледа човек! Трагично е да слуша човек какво приказва председателката на ЕК. Имаме абсолютно несъответствие. Все едно един излиза на дуел с пистолет, а другият е с шашка или просто изпраща лозунги. Идеологическата реторика е едно, а стратегическият отговор на Европа е съвсем друго. Тя трябваше да настръхне и да се попита как да си защити интереса? Как да не къса връзките и да не допусне абсолютно икономическо господство на Щатите? Да отрежеш пъпната връв, да прекъснеш енергийната връзка, това означава напълно да свалиш гарда геостратегически. В този аспект Европа в момента я няма на геостратегическата карта. Тя е по-зле и от Украйна.

- Има ли някакъв изход?

- Европа няма така лесно да се свести, да създаде лидери и политическо лице. Тя не е като САЩ, които имат федерална структура, а отделните щати почти не знаем какво правят. Федералната структура е важното. Европа няма федерална структура и всеки си взима свои решения. ЕС е тежък динозавър с близо 30 глави. Европа не беше готова за тази ситуация, беше изненадана.

Натискът върху Русия по-скоро накара руснаците да се опитат да се оправят в тежката ситуация, като единственото възможно лекарство е да си направят икономиката нормална. Тяхната икономика от Петър I досега е икономика на добив на суровини и изнасянето им. Те стоят в позицията на роби в икономиката. Натискът върху тях до голяма степен ги накара да се обърнат към разгръщане на собствените им възможности и може би това е по-добре за тях. В перспектива ще им свърши по-добра работа.

- Путин искаше да предотврати допускането на НАТО до своите граници, но предизвика точно обратното – Финландия и Швеция заявиха готовност да се присъединят към пакта, НАТО придоби нов смисъл. Подцени ли Запада руският президент?

- По-скоро те го подцениха. Когато падна Берлинската стена, договорката беше в отговор на разпускането на Варшавския договор да няма разширяване на НАТО на изток. Когато бях в делегацията на Асамблеята на НАТО, имаше американски сенатори, създатели на НАТО, които бяха депозирали официален документ в Конгреса, с който предлагаха да се разпусне НАТО, тъй като го нямаше Варшавския договор. Имаше период - близо половин година, когато доста политици в Съединените щати така преценяваха ситуацията.

Когато Русия започна силно да отслабва, се оказа, че много лесно може да се навлезе там. Почти цялото производство на суровини беше заето от чужди фирми, както златото у нас, и за Русия оставаха трохите. Елцин бе на път да я разглоби на няколко държави. Оттогава тръгна идеята на мястото на Русия да има три държави, тоест да изчезне като военен конкурент. И от падането на Берлинската стена досега имаме пет разширявания на НАТО, а това, което споменавате, е шестото. Това показва, че през този период Русия беше доста слаба.

Но се случи така, че смяната на Путин съвпадна с Арабската пролет и кризите в региона, които направиха цената на нефта много висока. Русия, без да харчи допълнителни средства, започна да си пълни касите, а парите се насочиха към военното производство. Руснаците се окопитиха, а стигането на НАТО до техните граници ги изнерви. Да си спомним кубинската криза – осем ракети в близост до Съединените щати и светът е готов да гръмне. Сега ситуацията е много по-тежка.

Сигурен съм, че Русия с тази армия и самочувствие няма да остави до границите ѝ да има структури на НАТО.

- Какво би могла да се предприеме? Какво очаквате да се случи в тази тежка ситуация?

- Най-вероятно ще се стигне до договаряне на санитарна зона. Когато свърши Втората световна война, Сталин съзнателно не отиде до Ламанша. Историците знаят, че е имал тази възможност, но е отказал. Той не е искал да бъде сам срещу целия свят. На него не му е трябвала Европа, а санитарна зона около Русия, това, което беше така нареченият социалистически лагер. Това беше смисълът на Русия след войната, така тя си осигури спокойствие. Когато тази зона изчезна и НАТО застана до границата ѝ, естествено е, че тя е изнервена. Ако се бяха реализирали Минските съглашения, където дословно беше написано, че Конституцията на Украйна признава двете републики като специални единици със свое управление и се задължава да не влиза в други военни структури, нямаше да има конфликт.

Но никой не е имал намерение на Запад да спазва Минските съглашения. Точно обратното. Постепенно Украйна беше превърната в плацдарм, където са всички стари оръжия на Европа и на САЩ.

- Къде виждате мястото на България на обновяващата се геополитическа карта? Досега успявахме да балансираме, но сега сякаш се налага да направим категоричен избор – Изток или Запад?

- Засега разсмиваме света. За пръв път, както тържествено заяви нашият младеж - министър-председателят, България взима самостоятелно своите решения. Тя вече била суверенна държава. И аз съм много щастлив, че за 150 години нова история за пръв път сме свидетели на самостоятелна България. За пръв път вземаме решенията в София! Представяте ли си докъде сме я докарали! Да не се интересуваме от никакъв голям брат. Просто да ти е драго.

- Долавям иронията Ви.

- Да, мисля си, че това е шеговито отношение към нещо невероятно сериозно, а такова решение се плаща исторически.

- Как оценявате решенията на българския политически елит дотук? За оръжието, за газа?

- Есента ще покаже доколко са верни твърденията, че няма никакъв проблем. Като обикновен човек, когато ходя по бензиностанциите, виждам, че далеч преди зимата ние сме много зле.
Слушам какво говорят експертите по света. Те не могат да повярват на приказките на нашия министър-председател, че при нашата икономика, която 90 процента зависеше от руските доставки, сега всичко било наред и щели да ни донесат газ оттук-оттам.

Мисля, че управляващите не дооценяват важността на проблема и също като европейските лидери отговарят на геостратегическото предизвикателство чисто идеологически. Изговарят правилните лозунги, говорят политкоректно.

Ние, българите, сега се тревожим за Северна Македония, което засяга нашето достойнство, историческата ни памет. Но ако то наистина търгува с тези неща, за по-сериозните няма какво да си говорим. Такова поведение на правителството го поставя в нестабилна ситуация.

- Защо Брюксел не разбира българската позиция за Северна Македония?

- Ние сме обградени от хора, които имат силно национално самосъзнание, за разлика от нас. На Балканите, където гардеробите са пълни със скелети, не може да се прокара такава разделителна линия, която да е приемлива за всички. Затова винаги работи силата.
Когато геополитическото влияние идва от Москва, по линията Север-Юг тогава няма македонски проблем. Когато влиянието идва по линията Изток-Запад, тоест английското и американското, тогава има такъв проблем. Това е геополитическият ромб. Тъй като във вертикала работи християнството, отношенията между Атина, Белград и Москва, там македонски проблем няма. Когато е обратно и линията е пресечена, тогава върви по хоризонта Анкара-Тирана, Македония излиза там като проблем и там се кръстосват интереси.

Но гърците много по-добре от нас се справят с македонския си проблем. Те успяха да наложат това, което искат. Те не отстъпват от националната си идентичност.
Ние не можем. От цялата ни история бих могъл да посоча само първата половина от управлението на Стамболов, когато сме имали ясна представа какво трябва да правим с Македония. Той забранява всякакви четници и воеводи, прибира ги в затворите и казва, че му трябва железопътната линия до Скопие, учители, читалища и свещеници. Той е разбирал много добре какво значи да установиш българското влияние там, което по-късно направиха сърбите. Нашите ура-патриоти с биене по гърдите, с вътрешни организации какво постигнаха? Тъпчене на място, страдания, липса на умения да разчетеш геополитическия код. Иска се интелигентност.

Моята майка ми каза наскоро: всичко тръгна нагоре с краката след войната. Питам: заради болшевизма ли? Не, вика, дотогава, за да дойде човек на власт, трябваше да бъде от сой. Тоест, възпитан, образован, със западна ориентация, не отива на власт, за да задоволява амбиции, а за да върши някаква работа за обществото. А след войната, казва, започнаха да влизат през вратата прости хора. А сега и врата няма!

Властта е мозъкът на обществото. Не е добре всякакви хора да попадат там. Когато примитивизмът попадне нависоко, виждате какво става. Години наред се борим с един език на ниското равнище, който не се употребява другаде, освен в кръчмите, и който беше на високото равнище. Сега наблюдаваме решения, които могат да разсмеят и хлапетата. Как се управлява държава по този начин?! В една Гърция това не се случва, за Турция да не говорим.

- Може ли коалицията да ни преведе през времето на изпитания, в което влязохме и което, както слушам и Вас, най-вероятно ще се изостря?

- Коалицията, както виждам, при това тежко изпитание, което беше за оръжията, изигра сложен танц и се оказа, че тя повече държи на властта, отколкото ние на нея. Властовият интерес е силен мотив. Участниците са твърде различни в политически аспект, но по отношение на стремежа да бъдат на власт очевидно намериха общ език.
На пръв поглед коалицията изглежда нестабилна, но желанието да останат на власт ще им позволява да преодоляват най-различни препятствия, докато някой ден много сериозна криза от гледна точка на глад, енергия, цени не ги разтърси окончателно.
Иначе политически виждам, че са като Ванчо-Изправанчо. Не падат.

- Виждате ли риск нови избори да засилят позициите на партии, които видимо се стремят да променят геополитическия избор на България, държат се провокативно, бих казала – хулигански?

- Тези дни си спомних последни два реда от стихотворение на Иван Динков, на когото имах честта да бъда приятел. Защо народът не излиза от кожата си? И там той беше написал: „Не може да излезе от кожата си народ, който много преди това е бил одран.“

Много сме търпеливи. Вижте и „Суматоха“ на Радичков. Нашият герой се чуди дали да вляза в суматохата, пък после да се оправям с жената или първо жената, после суматохата. Най-хубаво, вика, да изчакам да видя какво ще стане.
Ние стоим, изчакваме. Не сме хора, които бързат да влизат в суматохата. Търпимостта ни е безгранична.

Вече имаме две-три поколения млади хора, които се разпиляха по света, идват насам, виждат света по начин, който не е нашенски, не е традиционен. По някакъв начин е универсален, без връзки с отечество, с родина. Това са универсални хора, по-скоро атомизирани, несвързани с общности и те вземат все по-голямо място в живота ни.

Мисля, че тези, които дойдоха да ни управляват, са точно такива. Не можеш да ги наречеш безродници, защото в тях няма такъв аспект. Нашият министър-председател така и не разбра защо тук не бяха доволни от неговото двойно гражданство. Той не вижда в това никакъв проблем. Не са малко тези хора. А структурата, в която живеем ние с вас, е организирана на базата на национални общности и юрисдикции. Когато ги обезценяваш, лишаваш себе си от съдържание.
Стара традиция, вече от няколко века, е да живеем в национални държави. Времето изпревари тази структура, а нямаме нова. Имаме хора, които се движат между държавите, като паричните потоци. Това обезсмисля връзката с националната структура.

Осъдени сме да ни управляват хора, които нямат природата на структурата, която управляват. Парадоксално, но такива са времената на прехода.

Ние сме не просто в национален преход, не само в геостратегически, но и в културен и цивилизационен. Държавите също имат проблеми със своята идентичност. Сега, когато се разпилява предишната организация, която беше едно глобално пространство, доминирано от Щатите, се оформят най-малко две пространства – руско-китайското с техните сателити и западното с център САЩ. Тези две пространства разделят глобалния свят на две глобални части. И пак не става дума за държави, а за пространства. Те ще гледат да се самозадоволяват, връзките между тези две глобални части ще бъдат значително по-ограничени и контролирани, а точките на съприкосновение – напрегнати.

- Излезе проучване преди броени дни, че две трети от българите искат страната ни да запази неутралитет в конфликта между Украйна и Русия. В същото време 21,1% настояват да подкрепим Украйна, 7,5% - Русия. Как си обяснявате тези данни?

- С това, че не обичаме да влизаме в суматохата. Ако нашите политически ръководители имаха навремето малко повече смелост и бяха направили референдум, щяхте да видите, че България никога нямаше да влезе в НАТО. Тя и в Европейския съюз едва ли би влязла, тъй като всички в ЕС, когато говорят за нас, казват най-бедната държава, най-корумпираната. Ние сме пословични с нашата бедност, с нашата несъвместимост с останалите държави в ЕС. Но влязохме по политически причини.

Слушам в парламента как говорят, че имало национален консенсус за НАТО. Аз не знам откъде знаят, че има национален консенсус. В България национален консенсус е абстракция, тъй като ние от векове сме разделени на русофили и русофоби, независимо каква е ситуацията.
Трябва да се живее с мисълта, че България не може да произвежда единни становища. Въпросът е който е на власт да щади другото мнение и да не вкарва страната ни в голям грях. Крайните позиции не са ни присъщи. Защото крайната позиция в България отрича една част от нея, отрича част от България.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 98 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Хах

  62 48 Отговор
  То се виде Расия каква пасмина армия са.

  Коментиран от #5

 • 2 Последния Софиянец

  22 80 Отговор
  Финландия ще е следващата след Украйна.

  Коментиран от #13, #52, #72

 • 3 България

  21 10 Отговор
  България член ли е на НАТО?

 • 4 умирисан зелен чорап

  46 26 Отговор
  и прохфэсор. 2 в 1 кофти комбинация

 • 5 наистина ще станеш

  29 6 Отговор

  До коментар #1 от "Хах":

  последния софианец

  Коментиран от #8

 • 6 Пич

  45 51 Отговор
  Да , ама НАТО е просто , и се завира в шамарите ! Сега пак провокира с Швеция и Финландия !!! Накрая , руснаците ще бъдат принудени да използват по сериозни оръжия ! А това е лошо за всички !!!

  Коментиран от #11, #16, #43

 • 7 ала бала

  60 17 Отговор
  Та нали в моментана границите на Русия Латвия.Литва,Естония, Полша са членки на НАТО.Какви ги говори този господин?

  Коментиран от #24, #90

 • 8 комента

  6 3 Отговор

  До коментар #5 от "наистина ще станеш":

  беше за последната софианка в тавата
 • 9 И какво предлага

  54 26 Отговор
  Тавариш Йовчев?
  Скатавка, преклонена главица сабя не сече я? Накратко, Путлер да прави що си е решил пък, Йовчев да се навре под масата? Ни лук ял, ни лук мирисал? Срамна работа!
 • 10 Руснака

  36 39 Отговор
  Всичко идва от САЩ искат да имат военни бази навсякъде във всички страни защо се намесват във политика на другите държави единствени пуснали атомна бомба

  Коментиран от #12, #15

 • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 12 майор Чернобаев

  41 11 Отговор

  До коментар #10 от "Руснака":

  те поздравява с песента "BAYRAKTAR"

  Коментиран от #62

 • 13 да питам

  15 0 Отговор

  До коментар #2 от "Последния Софиянец":

  Да ги освободят ли ...🤭😁
 • 14 Българин

  54 28 Отговор
  Всички руско-червени петоколонници и национални предатели са мобилизирани да защитават интересите на психопата Путин и руските мародери садисти и военнопрестъпници.

 • 15 Така е

  47 15 Отговор

  До коментар #10 от "Руснака":

  САЩ са виновни за всичко, включително и за желанието на Путлер да възстанови СССР, както и за желанието на Русия да установи пълен контрол върху Черно море. Както и за желанието на Южна Осетия за присъединяване към СССР! Нахална работа, ей! Взеха та подкокоросаха Финландия и Швеция да искат присъединяване към НАТО. Е от къде на къде? Че, Путлер им е уредил приемането в СССР, а там само мед и мляко, а извинете, нефт и газ без пари. И малко корупция, ама тя е благото на Путлер!

  Коментиран от #20

 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 ала бала

  53 20 Отговор
  Този стар комунист е като говорител на Путин и Митрофанова.
 • 18 jorj

  48 19 Отговор
  Още една путинова песнопойка извадена от нафталиновото небитие. България се оказва склад на съхранение в нафталиновото кремълско сандъче на умрели души, които възкръсват в определен момент за да хранят и дават сили на Империята на ЗЛОТО.
 • 19 Българин

  44 17 Отговор
  Комунистите винаги са били русофили и интересите на Москва за тях винаги са били на първо място. А сега усещат, че след загубата на Путин ще секнат паричните потоци, които досега са ги захранвали и ще трябва да започнат почтена работа!
 • 20 Руснака

  26 36 Отговор

  До коментар #15 от "Така е":

  Най големия агресор е САЩ къде има война и САЩ да не замесен използват момента и веднага изпращат оръжие за милиарди долара всичко е интереси и пари а че във САЩ има милиони бездомници и наркомани които живеят в кашони по улиците че има най много масови стрелби и убийства това не го гледат но се имат за най великата държава

  Коментиран от #51

 • 21 Ние сме на всеки километър

  38 15 Отговор
  Необходимо беше единствено другаря Йончев да напише " Нас червеното знаме роди ни....Да живее Путин" и толкова! Прекалено много ток се е изхабил за тове интервю. Ех, кога ли ще си отидете всички, които помните Брежнев, Елцин и Живков, и да ни оставите да живеем спокойно в Европа. Или поне спрете да се изказвате, след като "обективното" ви мнение не струва и 5 копейки.
 • 22 Хихи

  36 11 Отговор
  Според Гьончев, целия свят ще трябва да се съобразява с Путлер. Кое му харесва и кое не. Ето, Австрия отвсякъде е обградена от НАТО, ама си живее най-спокойно. Щото е нормална държава, а не изостанала азиатска империя...
 • 23 Санитаря

  37 16 Отговор
  Руснаците трепят цивилни, а този ми говори за санитарна зона около Рф.?!?! Санитарна сеч, трябва!!! Особено в България!!!
 • 24 Даа

  38 8 Отговор

  До коментар #7 от "ала бала":

  Имай предвид, че Йончев не е господин, а тавариш...

 • 25 ТръндЮ

  34 12 Отговор
  Значи трябва да преместим границите на РаZZия в сибир за да няма НАТО около нея!
 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Видях най-отгоре "Епицентър"

  34 13 Отговор
  и дори не си направих труда да чета пасквила, защото "Епицентър" е руZZка хибридка и предполагам какви лъжи и глупости се тиражират.
 • 28 Истината

  33 14 Отговор
  Когато един луд фюрер начело на нация от маниаци, смятащи се за велики се опитват със сила да наложат на цялото човечество своето разбиране за морал, правила и световен ред всеки призив за неутралитет и пацифизъм означава единствено путинизъм и подкрепа за руският агресор!
  Украинците се нуждаят от помощ за да се защитят от агресора. Да не се помага означава да им се каже: предайте се, приемете робството и подчинението и целунете руския ботуш.
 • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 32 Ми то

  3 2 Отговор

  До коментар #11 от "пичк@":

  такива като тебе сте за това родени. Друга алтернатива нямате.
 • 33 Дада

  16 28 Отговор
  Абсолютно е прав! Най-после лъч светлина!
 • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 35 Тодор Правешки

  31 12 Отговор
  Бълнувания на цоциалист-петолъчник ! И как Рассия ще спре суверенното право на една държава да реши каква политика да провежда и към кой съюз да се присъедини??? Другаря комунист е прекалил с бояришника!!!
 • 36 О ЯЯЯ

  28 11 Отговор
  И АКВО ЩЕ НАПРАВИ ДЪРТА КОМУНЯГО ЩЕ ГИ НАПЛЯСКА ЛИ АЙДЕ ЧЕМОДАН И НАТАМ
 • 37 ЪХЪЪЪ

  23 8 Отговор
  СТОЙ И ГЛЕДАЙ, МНОГО ГИ БРЪСНЕ НЯКОЙ ТИЯ УБИЙЦИ ВЕЧЕ ЗА НЕЩО!
 • 38 даката

  28 10 Отговор
  Няма да има държава русия, ще има московия в границите от 15- ти век, Москва и околностите
 • 39 JEFF

  20 6 Отговор
  Светът се променя , а хората просто остаряват и оглупяват . И все пак , въпреки всички отживелици и техните брътвежи , светът и неговото бъдеще принадлежи на младите .
 • 40 Разбирач

  26 10 Отговор
  Кой е виновен че Русия е отново тоталитарна страна..кои да си говори с тях при условие че западните елити ходят на избори и имат мандат от народите си докато пухлер има мандат от руската милиция..сблъскват се две социални доктрини и конфликта няма нищо общо с русофобството
 • 41 Тапата

  31 12 Отговор
  От задълбочения анализ на този комунист- "българин" с руска душа разбрахме, че САЩ са виновни, а Русия е принудена да се защитава. Това не беше ли опорката на Путин?
 • 42 Истината

  28 9 Отговор
  Радев, Нинова, Костя Копейкин и русофили ката Йончев искат Украйна да се предаде, украинците да станат руски роби и да целуват ботушите на руснаците. Ако на русофилите това им харесва, украинците не са съгласни отново да ги тъпче руски ботуш! Швеция и Финландия пък не искат да бъдат вероломно нападнати под фалшиви предлози както бе народната Украйна!
 • 43 mi6osp

  15 29 Отговор

  До коментар #6 от "Пич":

  Още преди петнадесетина години САЩ , след години неуспешни опити, са били наясно, че нямат вече достатъчен технологичен капацитет и губят състезанието с Русия в областта на хиперзвуковите. ракети. За да компенсират поне отчасти огромната разлика в скоростите, планират да разположат своите стари дозвукови томахоуци и други нападателни ракети максимално близо до Русия. Разположиха ги в Полша и в Румъния, но в Украйна не стана. Сега приемат Финландия и Швеция в НатО със същата цел.

  Коментиран от #44

 • 44 Пак неразбрал

  21 10 Отговор

  До коментар #43 от "mi6osp":

  Аве клоун..щатите могат в рекордно кратък срок да имат каквито искат бомби..просто не им трябват

  Коментиран от #55

 • 45 Иво

  24 10 Отговор
  Брътвежите на този комунист нямат никакво значение. Русия след лудото Джудже ще се разпадне на независими държави които ще се развиват много по добре икономически.
 • 46 Макробиолог

  11 12 Отговор
  Точна диагноза.Оправданието че сме на кофти мястато на границата между запада,изтока и ориента е невалидно.Унгарците го показват как се прави.
 • 47 Кире

  20 10 Отговор
  Глупости, от къде ги озвадихте тоя мульо???
 • 48 Как

  23 5 Отговор
  Интересно как в цяла Европа никой не се усеща че се прекарват яко ами някакъв офицер от ДС трябва да им каже?И този е бил председател на комисията за национална сигурност. Аман от ДС политолози.

  Коментиран от #56

 • 49 Русия няма какво да направи.

  22 9 Отговор
  Избора е на суверените държави които сами решават какво ще има на тяхна територия. Властта на Русия свършват точно където свършват нейните граници, ако някои наруши границите и тогава русия може да има претенции. Ако ще и цялото оръжие на света да се струпа по руските граници щом е от другата страна на границата това не засяга по никакъв начин Русия Кемалския пигмей е крайно време да приеме това. Мита за силната и модерна армия вече рухна и се разбра, че нейната армия е парадна и е основно на хартия. След като “безаналоговата ”армията на Русия стана за безаналогово посмешище на целия свят.Вече никой не се съобразява и няма да се съобразява с кремълския г-н-о-м терорист.
 • 50 Българин

  25 10 Отговор
  Щом руснаците изровиха и Йончев за да ги защитава значи поражението на Русия във войната е много по-близо, отколкото изглежда. Включването и на Йончев сред защитницата на Русия е като включването старци и деца за защитата на хитлеристка Германия Йончев е част от Фолксщурма на обезувелият фюрер Путин!
 • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 52 Да бе да

  22 9 Отговор

  До коментар #2 от "Последния Софиянец":

  То преди да свърши войната в Украйна Путлеристан ще се е разпаднал вече.
  След като се появят поне 80 независими държави на негово място света ще стане едно много по спокойно и добро място за живот.
 • 53 pepy

  35 7 Отговор
  "... Сигурен съм, че Русия с тази армия и самочувствие няма да остави до границите ѝ да има структури на НАТО..."

  Веселба... Колко страни тогава трябва да напуснат NATO, за да стане това???
  Явно е по-важно е да говорим това, което някои искат да чуят, а не каква е действителността...

  Коментиран от #60

 • 54 Наблюдател 1

  26 1 Отговор
  Господиът е бил делегат на 14-тия конгрес на БКП и депутат от БСП.
 • 55 mi6osp

  12 29 Отговор

  До коментар #44 от "Пак неразбрал":

  Ъхъ. Почти така е било , но преди 60-70 години. Почти, защото не САЩ, а Русия достигнаха първи до спътници, човек в космоса, ракети до Луната, Венера, Марс, Меркурий. Днес САЩ нямат технологичен капацитет за нищо сериозно ново и са в тотален упадък във високите технологии.

  Коментиран от #57, #70, #103, #104

 • 56 pepy

  34 4 Отговор

  До коментар #48 от "Как":

  "... И този е бил председател на комисията за национална сигурност..."

  Националната ни сигурност е в това положение заради подобни председатели на комисии, министри и т.н.
 • 57 Пак неразбрал

  18 6 Отговор

  До коментар #55 от "mi6osp":

  Аве другарю сащ имат Интернет и най-голямата автоматизирана система за разузнаване в света.. Изобщо не си наясно как стоят нещата..ако САЩ не произвеждат нещо значи не им трябва

  Коментиран от #66

 • 58 НЯКОЙ

  20 5 Отговор
  Извинявайте проф. Йончев, не прочетох интервюто! Само искам да кажа, че Русия не е това, което беше и няма да бъде ..... дълго!
 • 59 Поредния спонсориран линк

  23 6 Отговор
  Тоталитарна агресивна и арогантна Русия е естествен и изконен враг на всички свободни народи..ако и автора да ни убеждава че има някаква злостна конспирация срещу руснаците..по скоро това е естествен ход на историята и нищо друго

  Коментиран от #65

 • 60 mi6osp

  2 30 Отговор

  До коментар #53 от "pepy":

  Няма проблем да стане.
  Публична тайна е, че Байдън чрез свои емисари е предлагал на Путин да върне НатО в границите при Варшавския договор, ако Русия сключи съюз не с Китай, а със САЩ .

  Коментиран от #63

 • 61 Истината

  20 7 Отговор
  Много станаха говорителите на Кремъл в България!
 • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 63 pepy

  31 7 Отговор

  До коментар #60 от "mi6osp":

  Умишлено се пренебрегва една елементарна работа - Варшавският договор беше насилствено образование на соц страните в Европа под диктата и за нуждите на Кремъл, a NATO е ДОБРОВОЛЕН отбранителен съюз... Сега спекулациите колко е доброволен /за цели 29 държави без САЩ/ могат да започнат и дори да стигнат до истерия...

  Коментиран от #69

 • 64 пояснение

  7 15 Отговор

  До коментар #16 от "Бай Натю":

  Проблема е такъв , че малко преди руската капитулация , всички хартиени носители на САЩ , както и средствата за записване , ще бъдат безвъзвратно увредени от морската вода , заляла със стотици метри американският континент.
 • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 66 mi6osp

  10 26 Отговор

  До коментар #57 от "Пак неразбрал":

  Интернет вече имаш и ти.
  Вярно е, че САЩ събират огромно количество разузнавателни данни, но нямат нито едно модерно ново оръжие, успешно въведено на въоръжение през последните 40 г.
  Поради това стигнаха да не смеят да се закачат даже с Ким.
  Защото ако Ким ги избомби, интернета хич няма да им помогне.
  А Ким разполага с 50-60 ядрени оръжия, Русия с 5-6000.

  Коментиран от #77

 • 67 Русия нямало да ги допусне според ...!

  18 6 Отговор
  ... Д. Йончев, един от петата колона рубладжии в България. Членове на НАТО: Албания · Белгия · България · Германия · Гърция · Дания · Естония · Испания · Италия · Исландия · Канада · Латвия · Литва · Люксембург · Нидерландия · Норвегия · Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия · Полша · Португалия · Румъния · САЩ · Северна Македония · Словакия · Словения · Турция · Унгария · Франция · Хърватия · Черна гора · Чехия. Кандидати: Босна и Херцеговина · Грузия · Украйна. Скоро Финландия и Щвеция. Йончев си харесва Бангладеша с кривите ракети и ръждясалите танкове, на която футболната агитка на Динамо-Киев би шута да се връща обратно през Беларус към Евразия. "Хотели русские как лучше, а получилось как всегда. Огромная неудача."
 • 68 Комуняга в червата си !

  19 8 Отговор
  Дали му плащат на този или е изкуфял тотално !
 • 69 mi6osp

  5 28 Отговор

  До коментар #63 от "pepy":

  Тъ-цъ.
  Варшавският договор бе отговор на НатО. И беше създаден за да осигури безопасността и на социалистическите държави, и на СССР. Защото за да нападнат СССР, американските бомбардировачи трябваше да минат над държавите членки.

  Коментиран от #74, #78, #79

 • 70 Наблюдател 1

  16 4 Отговор

  До коментар #55 от "mi6osp":

  Първият полет на човек в космоса се е състоял през 1961 г. и е осъществен от СССР. РФ се появява 30 години по-късно. Пишеш глупости. Не разбрахте ли, че никой не се страхува от РФ?
 • 71 Кремъл заложи на един ...

  13 7 Отговор
  ... комичен кифленски принцип. Принципа "Стига още". Вече няма стига, а има още повече НАТО. Не че от страна на НАТО ще бъде нападната евразийския център Москва и тюрмата огромная. НАТО обаче, бидейки на границата ще прави базовите човешки ценности по-видими и достъпни, и разбираеми, и използваеми за целокупното руско крепостно селячество и каторжниците вътре в РФ. Както се казва ще се носят по ефира навътре. Това си е натовска заплаха за Кремъл, както непрекъснато плаче Путин от бункера.
 • 72 Иво

  13 3 Отговор

  До коментар #2 от "Последния Софиянец":

  Май няма да има повече софиянци
 • 73 Хехе

  24 5 Отговор
  Защо лъжеш бе Руски агент долен ?
  Литва, Латвия и Естония влезнаха в НАТО заедно с България през 2004. До сехчга някой да ги е плашил ?
  Хайде си ги заврете теьи руски опорки някъде …
 • 74 Наблюдател 1

  22 8 Отговор

  До коментар #69 от "mi6osp":

  Варшавския договор е военна организация, създадена от марионетните правителства на окупираните от СССР държави, под диктата на Москва. Нищо доброволно няма в това.
 • 75 дядото

  9 30 Отговор
  това интервю трябва да прочетем всички,вкл.хората от властта и политиците.и като го прочетем да помълчим и да помислим,стига да можем.добре е,че са дали трибуна на умен и начетен човек,в това време и това е нещо

  Коментиран от #86

 • 76 Казуар

  21 6 Отговор
  Другарю Йончев, Минските споразумения пропаднаха защото Русия даде руско гражданство на 400000 граждани на Донецк и Луганск и с намерение да се гласува са присъединяване към Русия по подобие на Крим. Така че не заблуждавай невежите.

  Коментиран от #97

 • 77 Да бе да

  14 7 Отговор

  До коментар #66 от "mi6osp":

  Сигурно нямат нови оръжия в САЩ и затова не правят военни паради. Голямата и силна армия която съществува само на хартия с пропагандни цел не върши особена работа при реална война без значение дали ще бъде наречена “специална военна операция” или война. Русия дето армията и е “безаналогова” стана за посмешище на всички в Украйна. Руската военна некомпетентност и некадърност ще влезе в учебниците по военно дело като най-големите грешки които могат да се допуснат по време на война. С минимална военна помощ от стана на западните страни Украйна се оказа непревземаема цел за ордите орки на Путлер. С предимно старото западно оръжие Укайна превърна "безаналоговата" армия на окупаторите в купища скрап. Ядрените оръжия не са средства с които може да се спечели война в съвременния свят, а са само средство което гарантира възпиране. Ако някой се позволи да използва ядрено оръжие ще има моментален отговор от другата страна и със света се свърша печеливш няма да има и не може да има.
 • 78 То по време на Варшавския договор

  18 4 Отговор

  До коментар #69 от "mi6osp":

  През 80 те един немски младеж кацна с некъв селскостопански аероплан на Червеният площад.Толкова за Вършавският договор и ПВО то на СссР.
 • 79 pepy

  24 5 Отговор

  До коментар #69 от "mi6osp":

  "... за да нападнат СССР, американските бомбардировачи трябваше да минат над държавите членки..."

  Не знаех, че от Инджирлик или база в Гърция, Исландия, Великобритания, Канада, Нидерландия, Дания и т.н. американските бомбардировачи е трябвало да прелетят над България... за да стигнат до СССР...

  Никога не е късно да се научи нещо...
 • 80 Георги

  17 22 Отговор
  Много правилно казано. Човека не е комуняга, просто е имал възможност да наблюдава и акъл да анализира. Не го плюй те. Нека всеки от вас да се замисли над думите му.
 • 81 Deja vu

  21 13 Отговор
  За 30 и кусур години би трябвало, йончев да поумнее и да престане да дрънка небивалици, но уви! Явно за полковник - комунист, това е мисия невъзможна!

  Коментиран от #82

 • 82 Ха хо

  7 6 Отговор

  До коментар #81 от "Deja vu":

  Четеш какво е кацал чичето и си водиш записки! Коментарите ти са за анализ от психиатъра ти!
 • 83 Ха ха ха

  12 9 Отговор
  Йончев - жалкото рупурче на комуноидната путтлерастка пропаганда и лъжи , не смятах че е ударил толкова ниско в дъното , та да се продава вече и за неконвертируеми рублички , но човек никога не знае колко долен може да се окаже този или онзи слуга на болшевизма ...
 • 84 ,,Байрактар"70

  11 14 Отговор
  За първи път чета истината! ПОКЛОН!

  Коментиран от #91

 • 85 Komapak

  17 9 Отговор
  Поредната червена подлога. А пък колко червени боровинки са налазили форума, направо не е за вярване.
 • 86 Komapak

  14 7 Отговор

  До коментар #75 от "дядото":

  Умен комунист?! Да бе 😃😃😃😃😃
 • 87 умен и образован

  15 8 Отговор
  Разговор с подобни путиняги като този "професор" е губене на време.
 • 88 Надежда

  5 6 Отговор
  Путин няма да напада Бьлгария Докато не дойдат самолети горе долу до 2027г.
 • 89 Надежда

  3 1 Отговор
  Грешен код от картинката друг път
  И вие сте на страна война а не мир.
 • 90 станимир

  7 0 Отговор

  До коментар #7 от "ала бала":

  ами румъния
 • 91 бай Ставри

  4 0 Отговор

  До коментар #84 от ",,Байрактар"70":

  Само чакам да се поклониш! Зад тебе съм
 • 92 Оракула

  5 5 Отговор
  Този преподавател е чиста традения за Българската наука!
  Главата му пълна с комунизъм и фантазия!
  И този преподаватал , ще учи българските студенти ,на обективност
  да вземат самостоятелно и неутрално становище за истината?????
  Пък и депутат бил???
  Майко мила ...какъв шок!
  Съкратете го от работа ,
  този човек убива истината ежедневно!
 • 93 Вън бг от ес и нато

  6 6 Отговор
  Референдум за ес и нато!

  Коментиран от #94

 • 94 Наблюдател 1

  4 2 Отговор

  До коментар #93 от "Вън бг от ес и нато":

  Референдум заради ретроградните идеи на шепа пенсионери? От къде на къде!
 • 95 Kresi

  3 2 Отговор
  Този червен минзухар защо не каже русия ли измъкна китай от мизерията или пипаш и запада.Даже днес около 50-60% от икономиката на Китай се формира от производство и инвестиции на чужди фирми.В момента в Китай само американските фирми са около 6000
 • 96 Урюрвкос

  0 0 Отговор
  в отговор за новите инициативи на НАТО днес се събира ОДКБето да мисли и решава как да намали новата опастност.
 • 97 Северозапад

  0 2 Отговор

  До коментар #76 от "Казуар":

  Донецк и Луганск станаха независими през 2022. А Минските споразумения са от 2015.
  Нещо яко бъркаш причина и следствие!?

  Коментиран от #98

 • 98 Казуар

  2 0 Отговор

  До коментар #97 от "Северозапад":

  Аз написах за Минските споразумения от 2015 г. които не станаха по причина действията на Русия. Самоуправление в републиките под опеката на Русия в рамките на Украйна няма как да стане.
 • 99 SOS

  2 1 Отговор
  "Когато свърши Втората световна война, Сталин съзнателно не отиде до Ламанша."
  По-голяма глушост от това не бях чувал.

  Коментиран от #102

 • 100 Поздравления!

  1 0 Отговор
  Поздравления за статията. Наистина е рядкост да прочетиш нещо логично и спокойно обяснено. Омръзнаха ни полуобразованите и подивели субекти.
 • 101 ира

  1 0 Отговор
  Интересно би било тези тук, които пишат минуси на тази статия, с какво точно не са съгласни? Може би има за тях непознати думи и термини като Ламанша или диаболизиране. А може би не срещат своите познати любими думи като "подлога" и "боклук" и не се ориентират в чужди води. Иначе недоумявам как може да не харесаш спокойно, логично и добронамерено изложение като това на господин Йончев!
 • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 103 факти

  0 0 Отговор

  До коментар #55 от "mi6osp":

  Кой ще ти се върже на глупостите бе демагог смешен ? САЩ е най-развитата ,технологична ,иновативна и най-важна държава за развитието на човечеството.Абсолютно всичко иновативно и технологично идва от САЩ.Русия от друга страна е държава ,която няма никакво технологично развитие ,като дори не попада в топ 10 на най-технологичните държави.Русия не допринася с нищо за развитието на света ,иновациите и доброто бъдеще.Русия на принципа "чакаме САЩ да направят някоя нова иновация,за да може да я копираме след това"
 • 104 факти

  0 0 Отговор

  До коментар #55 от "mi6osp":

  За какви 60-те години пишеш ? САЩ когато са дали началото на IT технологиите през 60-те ,руските ти господари още не са имали машини за печатане на тоалетна хартия дори.Освен това не бъркай СССР с днешна жалка и смешна русия.Тези успехи са на съюза.Русия дори не е космическа държава вече и не участва в космическото изследване.