Last news in Fakti

17 Май, 2022 19:00 4 429 107

Унижение за Путин: как Финландия не се огъна пред Русия

  • финландия-
  • швеция-
  • владимир путин-
  • русия-
  • нато

Дългогодишният им опит от контактите с Русия ги е научил, че Кремъл взима насериозно само онези, които са готови на жертви и които не се огъват

Унижение за Путин: как Финландия не се огъна пред Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди повече от 80 години малка Финландия се опълчва на Русия. Днес страната отново не се огъна пред руснаците. И унижи Владимир Путин.

Бях тийнейджър, когато моята кръстница Олга за пръв път ми разказа за "Зимната война" между Съветския съюз и Финландия през зимата на 1939/1940 година. Когато навремето Сталин започнал под измислен предлог своя зле подготвен завоевателен поход срещу Финландия, Олга работела като медицинска сестра в Москва.

"В учебниците тази война се споменаваше само с няколко реда"

"Беше ужасно. Докарваха безброй млади войничета с ужасяващи измръзвания и рани от снайперисти, които изобщо не можеха да бъдат лекувани. Финландците унищожиха нашата армия, но на нас ни беше забранено да говорим за това. Те трябваше да ни отстъпят няколко области, но ние така и никога не успяхме да ги превземем", разказваше моята кръстница. Това беше истински шок за мен, защото в нашите учебници тази война се споменаваше само с няколко реда.

През моето детство, т.е. през 1970-те и 1980-те години, в тогавашния СССР на Финландия се гледаше като на "най-приятелската" от всички капиталистически държави. Някои финландски продукти като топено сирене или зимни якета бяха почти единствените западни продукти, до които съветските граждани успяваха да се доберат. Но след разказите на моята кръстница Олга вече не можех да гледам на финландците като на безобидни производители на сирене.

Години по-късно чух за пръв път една прочута финландска песен от военната 1939 година, чийто рефрен "Нет, Молотов" осмиваше Сталиновия народен комисар за външните отношения Вячеслав Молотов. Финландците действително бяха успели да опазят своята независимост, макар и с цената на известни ограничения и условия, диктувани от Москва.

Спазването на неутралитет беше най-важното от тези условия. Или с други думи: забраната Финландия да влиза в НАТО, основан през 1949 година. Дори когато Съветският Съюз се разпадна през 1991 година, обществеността във Финландия остана резервирана по отношение на евентуално присъединяване към Алианса.

Финландия винаги е била много тясно обвързана с Русия в икономическо отношение. По-голямата част от потребностите на страната от петрол и газ се покриват с руски доставки. Росатом - държавната руска фирма за строеж на атомни централи дори проектира изграждането на една централа във Финландия. А това е рядко срещано за една западна страна.

Поддържането на политически контакти с Кремъл беше неотменима съставна част на финландската политика. Финландският президент Саули Нийнистьо беше сред малкото западни политици, които до януари редовно разговаряха или се срещаха с руския президент Путин.

Днес обаче в Хелзинки отново се пее старият войнишки хит от 1939 година. Финландците отново казват "Нет" - този път на Путин. И са готови да се присъединят към Северноатлантическия съюз. Финландският неутралитет - един от най-дълготрайните белези на европейската архитектура за сигурност след Втората световна война, се срина само за няколко седмици - под впечатлението на руската нападателна война срещу Украйна.

За Путин това е тежък политически удар. От първото си официално посещение във Финландия през 2001 година той неизменно полагаше големи усилия, за да поддържа политическите и икономически контакти между двете страни. А сега е принуден да види как плодовете на неговата политика бяха унищожени само за няколко седмици. Финландия предприе и втори символичен акт - отказа се от изпълнението на проекта за атомна централа с Росатом.

В отговор Русия прекрати доставките на електроенергия за Финландия в нощта срещу 14 май. Финландците обаче са подготвени за евентуални трудности и вече търсят нови доставчици на енергия. Дългогодишният им опит от контактите с Русия ги е научил, че Кремъл взима насериозно само онези, които са готови на жертви и които не се огъват.

Путиновият опит за военно изнудване е обречен на провал

Войната в Украйна разкри колко жалко е състоянието на руската армия. Същевременно финландските въоръжени сили редовно участват в ученията на НАТО, притежават модерни оръжия и са напълно съвместими с останалите армии от Алианса.

Ако Кремъл реши да увеличи своето военно присъствие по протежението на 1000-километровата граница с Финландия, финландците ще могат да разчитат на подкрепа от страна на новите си съюзници от НАТО, включително от САЩ, които ще прехвърлят свои войски и въоръжения в региона.

Стратегическите позиции на Русия в Северна Европа ще се влошат съществено. Швеция навярно ще последва финландския пример и така Балтийският регион на практика ще се превърне в територия на НАТО.

Стига Алиансът да пожелае, той ще може вече и много по-лесно да изолира Калининград - руския анклав между Полша и Литва.

Каква ирония само: Путин превърна борбата срещу разширяването на НАТО в своя запазена марка, а сега е принуден да гледа как войските на НАТО се разполагат на 130 километра от Санкт Петербург. На Молотов това никак не би му се харесало.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пацо

    107 68 Отговор
    Джуджи е бита карта.

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Груз 200

    57 58 Отговор

    До коментар #1 от "Пацо":

    Жужето е моло
  • 3 Теле

    36 72 Отговор
    Ще се огъне, по трудния начин
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Унижението е

    75 91 Отговор
    за финландското правителство, което се огъна под натиска на САЩ.
  • 6 Пацо

    72 51 Отговор
    Кой го бръсне тоя вече за слива
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 антидържавата

    43 36 Отговор
    Рядко геополитическо и за съжаление на моите приятели от Русия, икономическо скодоумие на явно невнятен дядка.
  • 9 DW-прпаганден машинен

    58 65 Отговор
    Фалшиви "геройства" за надъхване от DW! Финландците правят историческа грешка от която, ще берат плодове в бъдеще! Много са се опитвали да унижат Русия и накрая са свършвали позорно, справка историята!

    Коментиран от #19

  • 10 хаха

    52 44 Отговор
    Дойче зеле и Джамбаза вън от България.
  • 11 О ХАА

    56 42 Отговор
    ЖУЖЕТО КОЛКОТО ПОВЕЧЕ МЪРДА ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ МУГОНАБИВАТ
  • 12 Някой

    48 61 Отговор
    Тя и Украйна щеше да става член на НАТО, ама както е тръгнало ще изчезне от картата на света
  • 13 Руските

    53 28 Отговор
    военни още помнят финландеца Бялата Смърт

    Коментиран от #24

  • 14 Просто човек

    72 42 Отговор
    Пут.лер направи неща, които за много хора бяха невъзможни...ЕС се обедини, Швеция и Финландия ще станат членки на НАТО, почти цял свят застана зад Украйна, България ще се отърве от Рашия скоро... Благодарим!

    Коментиран от #86

  • 15 Ленин

    50 31 Отговор
    никой вече не го е страх от Путин. Него го е страх да натисне червената кнопка
  • 16 Унижение ли..?

    30 40 Отговор
    Преди малко гледах видео, където показаха как @Искандери@ пътуват за границата с ФинландияЗ

    Коментиран от #21, #41

  • 17 123

    42 50 Отговор
    Бихте ли написали и как давърши Зимната война и колко територия зауби "победителката" Финландия :) И руската армия е толкова жалка в Украйна, че Азов и Зеления лазят по подземия и се крият зад мирни граждани, а половината територия вече е руска :) Всъщност Адов вече не лазят, а пълзят е се предават на руснаците, молейки за милост :)

    Коментиран от #38, #60

  • 18 Киро Финландеца

    32 46 Отговор
    За съжаление се очертава Финландия да бъде държавата с най-кратко членство в нато.

    Коментиран от #29

  • 19 Да де

    53 22 Отговор

    До коментар #9 от "DW-прпаганден машинен":

    Нали ти написаха историята! Русия губи войната срещу финландците 1939-1940 година! Много я споменавате тази история, когато ви пасва! А да сте чули, че Украйна си даде атомното оръжие на Русия, срещу гаранции за целостта на Украйна? Къде са сега гаранциите?

    Коментиран от #23, #26, #28, #87

  • 20 Аааа

    24 20 Отговор
    Те , в началото всички са бабаити, ама после огъват китки ...
  • 21 Мдааа

    39 22 Отговор

    До коментар #16 от "Унижение ли..?":

    И във Финландия пътуват ракети за границата! Ти какво мислиш, че само рашките ли могат? Ама те и това не могат, само лаят! Вижда се руската армия в Украйна! След 3-я месец е окупирала по-малко от колкото след 3-я ден!

    Коментиран от #25

  • 22 Сандо

    30 42 Отговор
    Истинското заглавие трябва да бъде:Финландия се огъна пред САЩ.Но не е политкоректно,а и истината отдавна не е на почит в Западната демократична част на планетата.

    Коментиран от #78

  • 23 Само питам

    29 37 Отговор

    До коментар #19 от "Да де":

    А обещанията , че НАТО няма да се разширява на изток ? Къде са гаранциите?

    Коментиран от #98

  • 24 Финландска водка

    20 13 Отговор

    До коментар #13 от "Руските":

    Не случайно е най-добрия снайперист в света!
  • 25 Истината не е по

    25 19 Отговор

    До коментар #21 от "Мдааа":

    Бг медията. А и аз вярвам на видео материали, а не на драсканиците на некви пропагандьори. Ракети имали? Ми като имат защо се бутат в нато ве?

    Коментиран от #105

  • 26 Сандо

    23 15 Отговор

    До коментар #19 от "Да де":

    Всъщност всичко е доста по-различно,но 30 години демократично образование не прости на никого.
  • 27 Грула

    34 22 Отговор

    До коментар #4 от "Грульо":

    Както ви е хубаво така го казвайте. Смисълът е един - раша иди на...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Султаня няма да

    14 27 Отговор

    До коментар #18 от "Киро Финландеца":

    Разреши на Финл. и Швединия( неформалните Кюрдистан, Арабистан и Иранистан).
  • 30 Професора

    28 47 Отговор
    По голямо унижение за НАТО от това което се случи в Украйна не се е случвало.
  • 31 Унижение за Путин: как Финландия не се

    35 14 Отговор
    Унижение за Путин: как Финландия не се огъна пред Русия

    НАТО, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПАЛЯКА ПОЧТИ ВЛЕЗЕ В ПЕТЕРБУРГ БЕЗ БОЙ!

    Коментиран от #91

  • 32 Бай Иван

    25 37 Отговор
    Статията си е типиченопит за дезинформция. Финландската война наистна е започната от СССР, защото Сталин, отчитайки надвисналата опастност от нападение на фашистка Германия предлага на финландците, които скоро са получили независимост благодарение на болшевиките, да разменят територии, за да може да се улесни защитата на Ленинград. За изненада на руснците, които до този момент са в отлични отношения с финландците, последните категорично отказват. Тогава Сталин решава, че осигуряването на защита на Ленинград е по-важна от отношенията с финландците и заповядва нахлуването в тези територии, като се надява на слаба съпротива. За изненада на руснаците, финландците оказват много яростна съпротива и това довежда до много големи жертви сред руската армия. Руснаците обае не се отказват и подсилват войските си и сменят управлението на войските и като резултат постгат победа във войната макар и с цената на много жертви. Завзетите територии, заради които започва войната се оказват по-късно наистина много важни за удържането и снабдяването на Ленинград при фашисткото обкръжение. Между впрочем по време на ВС война Финландия става съюзник на Хитлерова Германия. Така, че нищо ново под слънцето!

    Коментиран от #33, #100, #102

  • 33 Това е било едно време

    19 4 Отговор

    До коментар #32 от "Бай Иван":

    Аналоговото. Сега е време на достанционните, дроновете, ракетите, сателитите...

    Коментиран от #56

  • 34 Satyricon

    21 19 Отговор
    Русия така воюва ...вълна след вълна след вълна докато врагът клекне от изтощение...спомнете си Плевен...никой не може да устои на това кърваво жертвоприношение..юхахах...и после день победой...
  • 35 В.В.П.

    26 43 Отговор
    Финландия е пълна мър..ша..Алкохолици и лентяи..Щом искат да ги пазят,,ще ги пазят ,докато ги продънат като Осраина ..Лек им път.! Всички бази Рф ще ги изгори .Да гледат героична Украйна..600 юнаци от Азов ,излязоха ,щото помощ няма.Няма и да има.

    Коментиран от #40

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 КОНТРАТА

    19 42 Отговор
    Много се сили сорос.нята. Щели да прекарат армия до Санкт Петербург дали? Балтийския флот ви чака натовски бок.луци и 250 000 армия в Калининградска област !
  • 38 Хахахаха

    32 16 Отговор

    До коментар #17 от "123":

    Зеленски се крие в подземия при война, а Путин се крие в бункер в мирно време! Хахахаха.

    Коментиран от #94

  • 39 pepy

    46 17 Отговор
    За да са в синхрон с Кремъл, путинофилите вече започнаха да мразят и финланците... после явно идва ред на шведите и т.н.... докато останат евентуалнo само сърбите и унгарците... не се знае и те какво ща направят в един момент... После защо никой не иска да прави бизнес с нас и т.н.

    Коментиран от #90

  • 40 Ееееее

    32 19 Отговор

    До коментар #35 от "В.В.П.":

    Стига с тоя Азов бе! От 3 месеца ги стрелят, чак сега успяха да ги победят, а Мариупол е на границата! И това го пишете за успех? Ми то е смешно, за втората най-силна армия в света! Хахахаха. Успяла да победи Азов в Мариупол! А какво стана в Киев? А какво стана в Харков? А в Херсон вече вървят контраатаки!

    Коментиран от #42, #55

  • 41 ъхъ

    30 15 Отговор

    До коментар #16 от "Унижение ли..?":

    Аз гледах как ушанки се опитват да сглобят Москвич в завод на Тойота в Раша
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 НИКОЙ НЕ МОЖЕ

    17 45 Отговор
    ДА УНИЖИ РУСИЯ!!!

    НО ВСЕКИ МОЖЕ И СЕ ПОДИГРАВА С КРАВАРИТЕ САЩ!!!

    СЛАВА, ВЕЧНА СЛАВА НА РУСИЯ!!! СМЪРТ ЗА САЩ - УБИЕЦА АНТИХРИСТ!!!

    Коментиран от #99

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Иванушка  🇷🇺

    10 35 Отговор
    Финландия е Руска, няма къде да ходят.
    Нали те са основателите на Русия пък сега се правят на "уплашени".

    Коментиран от #49

  • 47 Ееееее

    20 16 Отговор

    До коментар #42 от "Теле":

    Какво ще видя сега? Най-много да видя, как пак бягат русите с 200 в Русия! Или ще бягат с 200 или с Груз 200!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Хахахаха

    31 12 Отговор

    До коментар #46 от "Иванушка  🇷🇺":

    Ама вече никой не иска в диктаторска Раша! Всички бягат с 200 от там и не искат освобождение!
  • 50 ХА ХА ХА

    14 28 Отговор
    БРАВО ДЙЧЕ ЗЕЛЕ , ФИНЛАНДИЯ НЕ СЕ ОГЪНА НА РУСИЯ .....НЕ СЕ ЗНАЕ ДО КОГА !!!!!!! А Я КАЖЕТЕ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ КАКВО НАПРАВИХА ШВАБИТЕ ???? И ЗАЩО КОПУВАТ ГАЗ СЪС РУБЛИ ???? СЪС ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА ЗАПОЧНЕТЕ .....ИСТИНАТА БОЛИ И Я ЗАОБИКАЛЯТЕ !
  • 51 БСП на Бунището

    27 16 Отговор
    Ми тя Палачинката се обръща,когато почне да загаря...Време е за един болезнен Шут на Руския Окупатор!!!Да си седне на Ядрените бомби и да си направи Харакири!;;
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ

    13 27 Отговор
    Е ГОЛЯМ ФЕЙК ЗА НОВИНИ ! УЖАС , ТОВА ЛИ Е ДЕМОКРАЦИЯТА , ДА ЛЪЖЕШ ???
  • 54 Механик

    13 34 Отговор
    Голяма гордост за Зеленски- Азов се предават с бели знамена, свалени гащи, мръсни, одърпани, деморализирани, плачейки (клипове в нета колкото да искаш). Непобедимите, дето като седнат да пият на думи убиваха по минимум милион руснака на човек, железните "ние ще се бием до край", тия дето викаха "героям слава", се предадоха като мишоци. Плачат и молят пощада. Жалка гледка. Даже пленените фашисти през ВСВ на парада пред мавзолея имаха по-голямо достоинство!
  • 55 В.В.П.

    7 24 Отговор

    До коментар #40 от "Ееееее":

    Руски + укропи + чеченци ще трепят заедно Финландия + Полша + балтийците през 2032..Може и Шведско да закачи..Помни 2032.!
  • 56 pepy

    23 5 Отговор

    До коментар #33 от "Това е било едно време":

    "Аналоговото..."

    Не е точно така... някои го използват... примерно както ЛОГАРИТМИЧНАТА линия...

    Коментиран от #79, #84

  • 57 Сталинчо

    28 13 Отговор
    Тия рашките винаги са имали претенция за чужди територии Финладия , Полша,Грузия ,Украйна ,Молдова ,България много жалко ,че през втората световна война САЩ и Англия им помогнха да отблъснат Германия.Ако ги бяха оставили и Велика Германия победила рассия, Светът щеше да бъде едно по-добро място за живеене!!!!!!!!!

    Коментиран от #88

  • 58 Българин

    29 9 Отговор
    За съжаление единствено родните политици се огъват и снишават пред Русия!

    Коментиран от #62

  • 59 Мддааа

    5 21 Отговор
    Без тайна договорка между Русия и Финландия докъде може да стигне Финландия в Нато и начина на присъствието и там няма как да се случи, кой разбрал, разбрал!
  • 60 Хорейшо

    8 19 Отговор

    До коментар #17 от "123":

    Така е прав си, но тук ти помпат минуса, все едно не е вярно че Украинците се предават. Истината се крие и то е ясно на всички Българи, но някои хора не се предават.
  • 61 Ама

    8 19 Отговор

    До коментар #44 от "Яко на някой друг":

    Той си действа.Бавно и постепенно си върши каквото си е планирал.Ако не пазеше хората,можеше и по-бързо.Обяснения няма намерения да дава.Принципът е"Кучетата си лаят,керванът си върви"

    Коментиран от #64

  • 62 Как

    9 19 Отговор

    До коментар #58 от "Българин":

    Как точно се огъват?! Де да си гонехме националния интерес...Ама някои му казват липса на достойнство,преклонена глава.Пък за мен липса на морал е да оставиш народа си да мизерства,за да правиш на пук на Путин.Пък Путин дали въобще ни е отбелязал,че сме се изрепчили...Едва ли.
  • 63 Ebasi

    29 7 Отговор
    За нормален човек, тия дето тролите за копейки, сте толкова прозрачни, че даже вършите обратна работа… Сигурен съм, че тук - таме има и по някой натурален тъпанар, ама да искаш да живееш като редови руснак, честно, струва ми се м областта на психичните отклонения… Дано по - скоро намерят начин да го затъркат тоя грандоман и да продължяваме напред, деца имаме…

    Коментиран от #66

  • 64 Как

    18 9 Отговор

    До коментар #61 от "Ама":

    Като срине целия град как пази цивилните?Странна тактика. Да бутнеш всичко за да ьапазиш цивилните.

    Коментиран от #67

  • 65 Българин

    22 9 Отговор
    Поздравявам всички страдащи русофили с финландската песен "Njet Molotoff". Напишете я в Гугъл и я чуйте! Приятно слушане!
  • 66 Не съм

    11 21 Отговор

    До коментар #63 от "Ebasi":

    Не ми плащат нито с копейки,нито с центове.Виновна ли съм,че не желая България да плаща за чужда война.Защо решихме да се направим на "Барабар Петко с мъжете" и си спряхме газа.Да де,ама мъжете излязоха хитри и заобикалят санкциите,пък ние --в киреча.
  • 67 Ама

    7 16 Отговор

    До коментар #64 от "Как":

    Помисли и сам ще се сетиш как точно може да стане бързо.Пък те даже азовците пожалиха.Грозно нещо е войната,не е парад.
  • 68 То с наливането

    9 19 Отговор
    На оръжие в украйна им развързват ръцете на Русия ...
    Сега може да се разходят и до новите кандидат членки на НАТО..
  • 69 Алекс

    26 9 Отговор
    Путин прави грешка след грешка.В залеза на политическата си кариера жертва просперитета на страната си , за да изпълни болните си амбиции.
  • 70 Анонимен

    11 19 Отговор
    Преди 80 г. Финландия имаше мъже като Симо Хейхе. Сега има министър-председателки, които са щерки на лесбийки. Коментарът е излишен. Ядреното изтребление очаква финландците. Бог ще ликвидира тези дегенерати.

    Коментиран от #71

  • 71 Истината

    19 8 Отговор

    До коментар #70 от "Анонимен":

    ...... Ядреното изтребление очаква финландците....... И ти си Плаши Путинарник като реуснаците. Финландският генерал Гамис Ставридис на техните заплахи каза :"Каним ви да се присъедините към 200 - те хиляди руснаци, които вече са заровени на няколко метра в земята на Финландия след последният ваш опит в 1939 година."

    Коментиран от #73

  • 72 Искаме Мир, а не НАТО

    14 22 Отговор
    Унижение за Финландия: как Финландия се огъна пред САЩ

    Коментиран от #75

  • 73 Анонимен

    6 23 Отговор

    До коментар #71 от "Истината":

    Гръцки монах предсказва, че Скандинавия ще претърпи ядрен удар. Поинтересувай се.

    Коментиран от #76

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Истината

    28 12 Отговор

    До коментар #72 от "Искаме Мир, а не НАТО":

    Ако не бяхме в НАТО досега да сме станали Задунайска губерния с генерал-губернатор госпожа Мутрафонова. Нинова и Манолова щяха да и бъдат камериерки, Радев и Янев назначени за коняри или портиери а Костя Копейкин, като най-млад щеше да бъде фаворит на генерал-губернаторката и да се се грижи за развлеченията и.

    Коментиран от #81

  • 76 Истината

    21 8 Отговор

    До коментар #73 от "Анонимен":

    Русофилчетата ще получите удар когато НАТО се увеличи!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Радо Калиное

    15 9 Отговор

    До коментар #22 от "Сандо":

    СмЕх, смЕх!
    Опорки, кенефи на двора, и презрение от целия свят!
    И троловете чугунени на амбразурата, връткат се, а то вде по-дълбоко им се набива, ама не - не било така!
    Безаналоговитъпунгери сте, евалла!
    😂😂

    Коментиран от #89

  • 79 СИБИРСКИ КИТАЕЦ

    20 7 Отговор

    До коментар #56 от "pepy":

    АНАЛОГОВНЕТ. Всичката им работа е такава. Сигурно и папуасите им се смеят вече :)
  • 80 ФИНЦИ

    7 4 Отговор
    ДЪРЖАВАТА НА БЕЛИТЕ НОЩИ НА БРАКОВЕ МЕЖДУ БРАТ И СЕСТРА --- ЗА КО ГОВОРИТЕ БЕ ТОВА КВА ДЪРЖАВА Е КАТО И БГ.
  • 81 Искаме Мир, а не НАТО

    10 16 Отговор

    До коментар #75 от "Истината":

    Може и така да е, да сме станали , НО главния въпрос е: дали щяхме да сме последната дупка по всичко в Задунайската губерния, както сега сме в Атлантическата колония????
    Щото, като гледам в изолирана Задунайска Сърбия се строи и инвестира много, а тук лапаме мухите и се кланяме на губернатора...
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Шамана на Монтерей

    13 8 Отговор
    Един финландски генерал покани руснаците да дойдат,като им намекна,че има място да ги заровят всичките.След провала в Украйна,бъдете сигурни,че в Кремъл единствено ще изкарват пяна по устата,но по никакъв начин няма и да се опитат да провеждат "специални операции",по отношение на Финландия и Швеция.
  • 84 МалкоЛогика

    10 18 Отговор

    До коментар #56 от "pepy":

    След като гръмнат атомните бомби, електрониката умира. Ту-160 ще работи и след началото на ядрена война. Западните хвърчила просто ще паднат.

    Коментиран от #85

  • 85 Много логика

    9 14 Отговор

    До коментар #84 от "МалкоЛогика":

    Не му го обяснявай, той е копирал от някъде нещо без да разбира и си мисли, че е велик. А не може да си обясни, защо руснаците ползват свръх звукови оръжия, а други едва сега извършват изпитания
  • 86 Ти пък

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "Просто човек":

    Европа обедня, друго не виждам
  • 87 Колко още пъти да ти се обяснява

    6 14 Отговор

    До коментар #19 от "Да де":

    Украйна не е имала ядрено оръжие, СССР са имали ядрено оръжие.
    И Русия поема дълговете на СССР, всички републики излизат без дългове. Затова Русия запазва ядреното оръжие и изплаща до 2006 година заемите още от ВСВ.
    А гаранциите за целостта на Украйна къде са? Та самите украинци бутнаха всчики статуи на Ленин, човекът, който ги създаде. А Крим и двете републики са подаръци на Ленинова Украйна, а понякога подаръците се връщат.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Не трябва човек да е психолог

    1 1 Отговор

    До коментар #78 от "Радо Калиное":

    За да разбере психологическите ти проблеми, покрай това "набиване".
  • 90 Финландците винаги са били

    7 14 Отговор

    До коментар #39 от "pepy":

    едни дребни тарикато.
    В Зимната война от тарикатлък са загубили територии.
    След това са били съюзници на Германия обаче са били пощадени.
    По времето на СССР не са имали нито една икономическа криза само защото съветският пазар е бил отворен за тях (само за тях). И като се има предвид че е бил социалистически пазар, там всичко финландско е вървяло.
    Сега плюят на всичко това а можеха само да поддържат санкциите и да си траят.
    Само че Русия, за разлика от СССР, има повече лостове за натиск.
  • 91 Кога това?

    0 5 Отговор

    До коментар #31 от "Унижение за Путин: как Финландия не се":

    В 1939г., 1940г. , или в 1941г .?
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 бокотиквомразец

    1 5 Отговор

    До коментар #38 от "Хахахаха":

    Как се крие, на 09 май беше на площада за да празнува ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА! А за малоумниците ката вас има видов ден!
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Кико

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Само питам":

    А това че Рейгън е канил Горбачов да се присъедини към НАТО знаеш ли? Ама не Руските трябва да са контра. А ако бяха в НАТО сега щяха да дърпат сармите на Китай
  • 99 Българин

    5 2 Отговор

    До коментар #43 от "НИКОЙ НЕ МОЖЕ":

    Слава на Украйна най долната държава в света е русия
  • 100 Ванго

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Бай Иван":

    Тоз Сталин много прозорлив, ама те Рибентроп и Молотов нали се били разбрали?!
  • 101 нснс

    2 5 Отговор
    швеция и Финландия влизат в нато под натиск а не по тяхно желание .

    Коментиран от #104

  • 102 Някой

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Бай Иван":

    Само да добавя , че в края на войната , палачинката рязко се обръща , и армията на Финландия гони фашистите заедно с Червената Армия . И така получават снизхождение от Сталин. И от края на ВСВ до преди тези финландски решения за НАТО отношенията чудесни и приятелски.
  • 103 Матей преображенски

    1 2 Отговор
    Това е американското извратено виждане по въпроса,защото това е тяхна провокация,много сериозна и с възможни тежки последствия за Финландия.нАВРЕМЕТО почти по същия начин стават съюзници на хитлер и Съветския Съюз решава ,че границата е прекалено близко до Ленинград и при едно нападение на хитлеристите градът ще бъде изненадан и превзет.Затова предлагат на фините размяна на територии,за да се измести границата по-далече от Ленинград,фините отказват.Тогава Москва започва военна кампания и тъкмо навреме,защото ако не е била тая буферна зона,Ленинград сигурно е щял да бъде превзет от хитлеристите,а знаем какъв морален удар е щяло да бъде това за руснаците.Сега ситуацията е сходна,с тая разлика ,че сега от Финландия ще може да се прострелва с ракети територията на Русия,С ядрени ракети,без да може тя да реагира.Затова сега Русия ще предприеме някакви стъпки,които за някои ще се видят прекалени и агресивни,а всъщност са неизбежна защита на територията от внезапен удар.

    Коментиран от #107

  • 104 Опълченец

    4 0 Отговор

    До коментар #101 от "нснс":

    Ми влизат под натиск от Русия
  • 105 Б. М.

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Истината не е по":

    Много пъти използваха гумичка за мнението ми, дано сега се смилят.
    Та, никоя, повтарям НИКОЯ държава НЕ ДАВА дори и един патрон на финландците. Накрая мунициите свършват и маршал Манерхайм е принуден да иска примирие. Въпреки, че има обещание от много държави, никоя НЕ помага на Финландия.
    Сега, ако са членове на НАТО, нещата ще са различни. Мъдрите хора се учат от грешките си!
  • 106 Смях и гряххи

    0 2 Отговор
    Хаха изчакайте малко и ще видите всичко, ще лижите гъзче то на Руссия още
  • 107 Б. М.

    2 0 Отговор

    До коментар #103 от "Матей преображенски":

    Ти тази история в АОНСУ ли я слуша? Защото няма нищо общо с истината.
    Финландия НЕ Е съюзник на Германия през 1939. През 1941 финландските войски навлизат точно до границата от 1939, нито метър напред. . Няма, повтарям НЯМА финландска армия срещу СССР. Има Унгарска, има Румънска, но финландска НЯМА!
    То вярно, че и Българска нямало, но това не ни помогна на 5.09.1944. Влязоха Чебурашките, та забравиха да излязат чак до 1947.