Last news in Fakti

16 Май, 2022 20:51 1 335 22

Неутралитетът в Европа - все по-рядко явление в перспективата на очакваното разширение на НАТО

  • нато-
  • русия-
  • швеция-
  • финландия-
  • йенс столтенберг

Страните от Европейския съюз са поели ангажимент да си помагат в сферата на отбраната в случай на външна атака, но това обещание до голяма степен продължава да е само на хартия

Неутралитетът в Европа - все по-рядко явление в перспективата на очакваното разширение на НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Финландия и Швеция са все по-близо до кандидатстване за членство в НАТО в момент, в който Русия води война срещу Украйна, и списъкът с „неутралните“ държави, които не са обвързани със съюзи в Европа, изглежда ще намалее.

Безпокойствата във връзка със сигурността, породени от войната, промениха сметките на Финландия и Швеция и накараха и други традиционно „неутрални“ страни отново да помислят какво в действително означава това понятие за тях.

„Това е от ключово значение, когато става дума за неутралитета - той означава различни неща за различни хора“, каза историкът Самюел Крьойзинха от Амстердамския университет.

Страните от Европейския съюз са поели ангажимент да си помагат в сферата на отбраната в случай на външна атака, но това обещание до голяма степен продължава да е само на хартия, тъй като силата на НАТО засенчва схващанията на блока за колективна отбрана.

Ето поглед към някои държави, които са записали „неутралитета“ в законите си или като цяло се считат за неутрални.

ШВЕЙЦАРИЯ

Вероятно най-известната неутрална държава в Европа е Швейцария. Тя записва неутралитета в конституцията си и още преди десетилетия швейцарските гласоподаватели решават да останат извън Европейския съюз. Но през последните седмици, след като подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия, на швейцарското правителство му е трудно да разясни концепцията си за неутралитет и напоследък швейцарският неутралитет ежедневно е обект на анализ в местните медии.

Малка е вероятността Швейцария да се отклони още повече от неутралитета си. Правителството вече поиска Германия да не изпраща швейцарско военно оборудване в Украйна.

Популистката крайнодясна партия, която има най-много места в парламента, се колебае дали да въведе още мерки срещу Русия, а швейцарците усилено защитават своята роля на посредник между враждуващи страни и на център за хуманитарни действия и защита на човешките права. Неутралитетът помага за подобряването на тази репутация.

АВСТРИЯ

Неутралитетът на Австрия е ключов компонент на модерната ѝ демокрация. Обявеният от Австрия военен неутралитет беше едно от условията съюзническите сили да напуснат страната и през 1955 г. и тя да си върне независимостта.

От началото на руската война в Украйна канцлерът Карл Нехамер постигна деликатен баланс в австрийската позиция. Той твърдеше, че страната не планира да променя статута си в сферата на сигурността, като в същото време заяви, че военният неутралитет не означава задължително и морален неутралитет и заяви, че че Австрия строго осъжда руските действия в Украйна.

ИРЛАНДИЯ

Неутралитетът на Ирландия отдавна е донякъде в сивата зона. Премиерът Михол Мартин по-рано тази година обобщи позицията на страната по следния начин: „Ние не сме политически неутрални, но поддържаме военен неутралитет“.

Войната в Украйна възобнови дебата по въпроса какво означава ирландският неутралитет. Дъблин наложи санкции срещу Русия и изпрати помощ на Украйна, която обаче не включваше смъртоносни оръжия.

Ирландия участва в бойни групи на ЕС, с които блокът се опитва да уеднакви военните си сили.

Крьойзинха, който е съавтор на издадената от Кеймбриджския университет „История на Първата световна война“ и е писал по въпроса за неутралитета, предположи, че колкото повече членството в ЕС и в НАТО си приличат, толкова по-добре е това за възможността блокът „да се представи като геополитическа сила“.

МАЛТА

В конституцията на Малта е записано, че малкият средиземноморски остров официално е неутрален, като се придържа към политика на „необвързаност и отказ да участва в каквито и да е военни съюзи“. Анкета, поръчана от външното министерство, която беше публикувана две седмици преди руската инвазия, показа, че по-голямата част от респондентите се застъпват за неутралитет и едва 6 процента са срещу него.

В. „Таймс ъф Малта“ съобщи миналата сряда, че по време на официална визита в страната ирландският президент Майкъл Хигинс е подчертал значението на идеята за „положителен“ неутралитет и е осъдил войната в Украйна заедно с малтийския си колега Джордж Вела.

КИПЪР

Отношенията между Кипър и САЩ се развиха значително през последното десетилетие, но идеята за членство в НАТО продължава да не е на дневен ред поне засега.

Президентът на етнически разделената островна държава в събота каза, че „е твърде рано“ дори да се мисли за подобен ход, който неизменно ще се натъкне на силната съпротива на съперника ѝ Турция.

Много кипърци, особено тези с леви убеждения, продължават да обвиняват НАТО за фактическото разделяне на страната след нахлуването на турски войски в средата на 70-те години. По това време Турция беше член на НАТО и алиансът не направи нищо, за да предотврати военните действия.

Великобритания, която е стабилна членка на НАТО, има две суверенни военни бази в Кипър, които разполагат с усъвършенстван подслушвателен пункт на източното крайбрежие. В тях работи и американски военен персонал.

Кипър също иска да запази облика си на неутрална държава и позволи на руски военни кораби да се презареждат с гориво в кипърски пристанища, въпреки че тази привилегия беше отменена след началото на войната в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОСТ

    20 5 Отговор
    КИНЖАЛИТЕ ЩЕ РЕШАТ ПРОБЛЕМА С ФАШИЗМА И НАЦИЗМА ПО СВЕТА !!!
  • 2 Да,бе

    20 5 Отговор
    Циреят /НАТО/ се надува и скоро ще се пръсне разнасяйки гнилост и зараза.

    Коментиран от #7

  • 3 ComfortablyNumb

    4 12 Отговор
    Мда , има такова нещо казва се пропутински неутралитет ...
  • 4 Верно ли

    13 2 Отговор
    Мхм, кой не пее в кресливия хор, е червен :)))
  • 5 Последния Софиянец

    17 7 Отговор
    7 милиона българи искат неутралитет.

    Коментиран от #20

  • 6 345678909876543

    17 2 Отговор
    неутралитет в Европа....недупостимо явление в НАТО
  • 7 оня с коня

    6 15 Отговор

    До коментар #2 от "Да,бе":

    Ами обясни го това на Русофилите дето призовават за разни Референдуми за излизане на България от НАТО,щото е безсмислено- просто да изчакат Цирея да се пръсне както обещаваш.

    Коментиран от #9, #12

  • 8 АЗ СИ МИСЛЕХ

    10 19 Отговор
    ЧЕ НИЕ СМЕ НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА..РУСНАЦИТЕ МЕ ОПРОВЕРГАВАХА...СЪС ТЕЯ НАКИЧЕНИ ПО ТАНКОВЕТЕ ХЛАДИЛНИЦИ И ТОАЛЕТНИ ЧИНИИ НАПРАВО МЕ ХВЪРЛИХА В НЕУСВЕСТ...И ТОВА Е АРМИЯ...СРАМ И ПОЗОР..

    Коментиран от #14, #16

  • 9 Да,бе

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    Не може да има референдум за излизане,като не е имало референдум за влизане.Консултирай се с коня!
  • 10 Хихи

    14 2 Отговор
    Да, ама Реджеп каза днес, че Швеция и Финландия ще видят НАТО през крив макарон и изобщо да не му пращат дипломати. Султанът пак има последната дума. Мисли повече за шведите и финландците от собствените им правителства. Хехе. И турците вече не броят ЕС за живи.
  • 11 Нищо днес за Азовстал?

    15 0 Отговор
    Че изкарват ранените на носилки, ни дума. Откарват ги в болницата на ДНР. Предали са се и здрави азвоци.
  • 12 Ти, отявления защитник

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    На разнообразието на поло вете, ти, който плюеш по някакви русофили, дето хората просто искат нормален живот, а не живот първите години момиченце, а после момченце, а после ни едното, ни другото.
    Сопри се, да се работи са сатаната не е работа.
  • 13 И кво, всички искат Трета Световна Война

    12 0 Отговор
    Така ли е? Безмозъчни същества.
  • 14 Сериалът с тъпизми

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "АЗ СИ МИСЛЕХ":

    Явно много ти харесва.
    А не чу ли, чакай да те обогатя в простотиите, Арестович заявил, че руснаците са си "барикадирали" места в ресторантите на Киев да празнуват победата.
    Сериалът с простотии го гледам на украински, вече го схващам, но повечето украинци вече започнаха да говорят кой знае защо на руски, даже Арестович на руски говори, нещо не му се отдава "родния" език.
  • 15 Анонимен

    11 0 Отговор
    По време на втората световна война Швейцария остана неутрални а сега се повлия от краварите Блокира руските авоари а сега се оказва че според техните закони са го направили неправомерно.. Сега се чудят как за замажат скандала...
  • 16 Аз видях руски танкове

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "АЗ СИ МИСЛЕХ":

    Руски танкове как на буксир теглят повредени украински танкове, как после ги ремонтират, слагат характерната маркировъчна краска, естественно Z-то и обратно в боя в обратна посока.

    Коментиран от #18

  • 17 dogan

    5 5 Отговор
    България трябва да излезе от есес и натото. Така и проблема с Македония ще се реши!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Израждане

    1 8 Отговор
    Оня наркоман копейкин как си ги превежда нещата ми е въпроса?..или още си мисли че може да скача на НАТО
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мирослав

    2 0 Отговор
    Безполови държави поддържащи терористични организации! Става дума за Швеция и Финландия!
    НАТО е защитна организация а не нападателна! Като дава оръжие извън алианса става Антанта - тоест агресивен нападателен блока!

    Коментиран от #22

  • 22 Верно ли

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Мирослав":

    НАТО е отбранителен съюз, колкото ЕсЕс е съюз за свободно придвижване на хора, стоки, услуги и капитали (само ня някои хора, и само нечии капитали, па другите плащат с данъците си хотели за укри) :))))