Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Май, 2022 21:09 7 133 45

Невзрачно късче земя: какво има на Змийския остров и защо е толкова важен

  • украйна-
  • черно море-
  • змийския остров-
  • русия-
  • крим

По сведения на британските тайни служби сега Москва се опитва да укрепи военното си присъствие на острова с крилати ракети и със стратегическа противовъздушна отбрана

Невзрачно късче земя: какво има на Змийския остров и защо е толкова важен - 1
Снимка: DW

Това е една невзрачна ивица земя в Черно море, но руснаци и украинци водят ожесточена битка за нея. Защо украинският остров Змийски е толкова важен? Какво има там и какво се знае за стратегическото му значение?

Биле е напълно откъснато от света. Това е единственото селище на Змийския остров - малка ивица земя в Черно море с размери 600 на 600 метра. Произходът на името не е известен - там змии няма. Знае се само, че според официалните данни островът е обитаван едва от 2007 година, без обаче да е ясно колко точно са неговите жители. А според гръцката митология на този остров е бил погребан Ахил.

Днес най-голямата забележителност е фарът, издигнат преди близо 200 години. Иначе най-важната постройка е станцията за мобилни връзки, която свързва хората тук с външния свят.

Краят на усамотението

24 февруари 2022 година носи рязка промяна и в Биле. Руските войски навлизат в Украйна, като завземат и Змийския остров, който се намира на 200 километра от Крим и на около 500 километра от Донбас. Селището е почти напълно разрушено, 13-те стационирани там украински граничари са пленени. Световна популярност получи паметната фраза, отправена към агресора от един от разположените на острова войници: "Руски кораб, върви на м.....а си". Тази реплика се превърна в синоним на украинската съпротива, посветена ѝ беше дори пощенска марка.

Оттогава насам островът е под контрола на руснаците, но в момента за него отново се водят тежки битки. Преди броени дни украинските военни съобщиха, че са потопили руски десантен катер край бреговете му. Ударен и сериозно повреден е бил и руският кораб за тилово осигуряване "Всеволод Бобров", който е бил на път към острова. След поразяването на катера украинският министър на отбраната Олексий Резников написа иронично в Туитър: "Традиционният парад на руския флот за 9 май ще се проведе тази година край Змийския остров, на дъното на морето".

Стратегическото значение на Змийския остров

Колкото и незначителен да изглежда, от самото начало островът има важно стратегическо значение и за двете страни. От една страна в Черно море няма много острови. От друга - Змийският остров, който е на около 200 километра южно от Одеса, предлага възможност за контрол на цялото мореплаване около най-големия украински пристанищен град. Завземайки острова, Русия би била в състояние да блокира целия износ на стоки от пристанището на Одеса. Включително на милионите тонове жито, които вече се налага да се превозват много по-трудно по суша.

Черноморските страни отдавна са наясно със стратегическото значение на острова, който е превърнат във военна база още по съветско време. Змийският остров разполага с хеликоптерна площадка, както и с кейове, на които могат да акостират и големи военни кораби. Смята се освен това, че там има складове за муниции и гориво, радарни инсталации и ракетни установки, някои от които са там още от времената на СССР. Тази данни обаче няма как да бъдат проверени от независими източници, тъй като в продължение на десетилетия островът е затворена военна зона и не бе достъпен и преди избухването на войната в Украйна.

До 1948 година островът принадлежи на Румъния. Едва след това влиза в състава на Съветския съюз. Оттогава насам за него спорят първо Румъния и СССР, а след това Румъния и Украйна. Както в много други подобни случаи, в споровете става дума и за природни богатства.

През 2007 година Украйна решава да изгради на необитаемия дотогава остров селището Биле, за да подчертае териториалните си претенции. А фактът, че островът стана една от първите мишени на руските атаки след началото на войната, е допълнителен аргумент за стратегическото му значение.

Плановете на Русия

По сведения на британските тайни служби сега Москва се опитва да укрепи военното си присъствие на острова с крилати ракети и със стратегическа противовъздушна отбрана. Вероятно се планира и строителството на писта за бойни самолети. През последните десетина дни украинската армия се опита да предотврати укрепването на острова с цяла серия нападения с дронове и ракети.

Няма никаква гаранция, че украинските военни ще успеят да си върнат острова. Но не може и да се смята, че битките за него ще бъдат прекратени - поради простата причина, че Киев иска на всяка цена да предотврати превръщането на острова с гроба на Ахил в ахилесова пета на украинската отбрана.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    33 5 Отговор
    това е ГАВРА с ИСТОРИЯТА а тя не ПРОЩАВА

    Коментиран от #4

  • 2 ДойчЗеле ГрозноМиризливо

    70 13 Отговор
    Скоро Русия ще ви отговори на въпроса.

    Коментиран от #14, #34

  • 3 Украйна

    70 12 Отговор
    Защо не пише за огромните жертви на Украйна на острова. Пускат войничета с гумени лодки да го превземат. Всеки ден подводната авиация на Украйна се увеличава покрай острова, задължително с бонус няколко дрончета към самолета

    Коментиран от #12, #27

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 НАТО се провали отново

    73 11 Отговор
    Имя гробище за натовски ентусиасти хахахаха ...Щели да развалят празника на Русия за 9 май...Само за един ден 3 хеликоптера със десант вътре ,Су 24 ,Миг 29 ,десантен катер също със месо вътре и няколко байрактара...9 май отново се оказа благосклонен към руското оръжие.Разбира се този разгром се крие в България всячески.А да...Русия също понесе "загуби" в тази битка.Почти успяха да потопят един катер.Вече е ремонтиран и върнат на служба де.Но почти успяха...
  • 6 хмм

    15 60 Отговор
    Много руска скрап има край островчето, носи им късмет на украинците.
  • 7 смех

    48 8 Отговор
    Украинските лай на ядат брутален побой какво връщане
  • 8 az #Контрапропаганда

    68 8 Отговор
    Нацистите от "Азов" капитулират ...
    Очакваме горещи новини!

    Коментиран от #13

  • 9 1111

    77 9 Отговор
    Помните ли за "героите" от змийския остров избрали славната смърт пред това да дадът острова в ръцете на "агресора"?Бухахахах ...само ден след поредните западняшки лъжи изплува истината как героите набързо да се предали ...Просто защото не са безмозъчни зомбите че да мрът за интересите на сащ и банковата сметка на зеленски и ко.

    Коментиран от #18

  • 10 Путлер

    3 22 Отговор
    ..А мъй плъйвьом..мдаа!!!

    Коментиран от #23, #42

  • 11 34567890-098765

    58 5 Отговор
    системите на тва късче земя блокират базата на на НАТО в констанца . проста военна стратегия
    но следва да четам за дълбоки идеали и ценности
  • 12 дет мароз

    16 6 Отговор

    До коментар #3 от "Украйна":

    В кой филм това?
  • 13 Рахат Локумич

    8 10 Отговор

    До коментар #8 от "az #Контрапропаганда":

    Пак ли..и за колко часа утре е насрочено събитието?

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Голем смях

    9 3 Отговор
    хахахахахахаха.....
  • 17 az #Контрапропаганда

    33 6 Отговор

    До коментар #13 от "Рахат Локумич":

    Дотук 51 нацисти - 20 в тежко състояние, 31 боеспособни ...

    Навоюваха се! 🤣🤣🤣
  • 18 БКП

    12 28 Отговор

    До коментар #9 от "1111":

    Помниш ли "героите" от лодката "Москва", дето уш ги спасили, е, не са ги спасили.

    Коментиран от #32

  • 19 Ехааа

    45 3 Отговор
    Щом там е погребан Ахил, значи острова е тракийски, тоест български. Да си го вземем!
  • 20 mi6osp

    48 8 Отговор
    Напротив , има гаранция за това, че украинците няма да завземат острова. Защото на острова няма цивилно население, а украинците могат да държат известно време дадена позиция, само зад жив щит.
  • 21 Искаха да освободят пътя за

    50 4 Отговор
    контейнерите с пшеница.
    Даже СВУ са били против, но британците се налагат.
    Да дадеш народа си под наем да го убиват, изверги са тия и Порошенко, и Зеленски и сие!
  • 22 Бате Енчо

    9 2 Отговор
    Тука троловете още не знаят какво да изплющят, затова няма коментари.
  • 23 Рахат Локумич

    6 8 Отговор

    До коментар #10 от "Путлер":

    ХАХАХАХАХАХАХА.... ИСТИНАТА ЗА РУСИЯ НА 5:40 мин.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 А бе

    45 8 Отговор
    Какъв подстъп към Одеса ще варди тоя остров? Одеса до 1 месец става руска.
    Другаде е заровен ключа от бараката.
    Станциите в Констанца и Шабла се зануляват. В носа на Румъния е. Кофти.
    А и е много близо до всяка точка в Европа.
    С тез Кинджали, докато си затворят прозорците в Брюксел и ....сбогом Чарли.

    Коментиран от #29, #37

  • 26 Реалист

    18 0 Отговор
    В живота всичко е важно !
  • 27 mi6osp

    35 4 Отговор

    До коментар #3 от "Украйна":

    Украинците са опитали да превземат острова с три десантно-штурмови катера ,и четири големи десантни хеликоптера, натоварени с най елитните спецназовци, подкрепяни от няколко самолета , десетина безпилотника и ударни хеликоптери. Руският гарнизон от острова е незабелязано изтеглен два часа преди украинската акция. Когато украинците дебаркират на острова, ти посреща огнен ад. Избити са до крак, а също техните хеликоптери, катери , самолети, безпилотници са унищожени .

    Коментиран от #30, #31, #35, #36

  • 28 Камънак..

    9 4 Отговор
    Избиват се за глупости 😁
  • 29 Знаеме колко са страшни

    5 30 Отговор

    До коментар #25 от "А бе":

    Киев за 3 дни, Харков и той хахаха
    Рашистите както са тръгнали да отстъпват победоносно постигайки целите си, току виж до месец и в Крим забучили украинския пограничен кол.
  • 30 Чапай

    5 21 Отговор

    До коментар #27 от "mi6osp":

    Еха фантазиор , Холивуд ряпа да яде .хахаха
    Дерат ги само с байрактар. Просто се гъбаркат с тъпите орки. Хахаха

    Коментиран от #38

  • 31 ха ха

    3 26 Отговор

    До коментар #27 от "mi6osp":

    Пак си гледал някоя компютърна игра... или руската пропаганда тотално е изтрила мозъчните ти гънки. Украинците нямат кораби, с които да снабдяват войска на острова. Морето е контролирано от руския Ченоморски флот. За какво са им войници там на украинците? За да не могат да ги снабдяват с храна и муниции като руска спецоперация? Не са толкова неграмотни като руската армия...

    Коментиран от #33

  • 32 Абе,

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "БКП":

    тъпаците това ги зомбира ! Не тока,петрола,или мамбото !
  • 33 Абе,

    21 0 Отговор

    До коментар #31 от "ха ха":

    Хахо,твойто дойчезеле казва,че е имало укри на острова,които геройски са се предали,щото не са зомбирани като тебе !
  • 34 РОМАН

    2 12 Отговор

    До коментар #2 от "ДойчЗеле ГрозноМиризливо":

    Когато Москва стане столица на Украйна ли?
  • 35 Ами,

    19 1 Отговор

    До коментар #27 от "mi6osp":

    и 50 "елитни " нацисти фира дали !
  • 36 ПараШут

    24 3 Отговор

    До коментар #27 от "mi6osp":

    Така е колега, изиграха ги руснаците тъпите украинци и ги съсипаха. Свалиха два Су-24, три десантни Ми-8 с 30тина войници всеки на борда и един щурмови Ми-24. Твърди се, че и спецназ е доставен с подводни апарати чрез румънска подводница, който също е унищожен. Катерите не ги броим въобще, както и онези щайги Байрактар. На следващия ден свалиха Миг-29 и още един Ми-24, и разбиха още 6 броя Ми-8 в една авиобаза край Одеса, откъдето са излитали и другите. Оказа се също, че тези хеликоптери са били доставени от Полша. Пълно фиаско за укронацистите!

    Коментиран от #39

  • 37 Ал Бунди

    5 12 Отговор

    До коментар #25 от "А бе":

    Брех..голем тактик са извъди бе? Я кАжи, как така 4 дивизиона, разгърнати на п-в Крим, проспаха потапянето на флагмана на ЧФ барабар с половината галоши около него? Абе тебе трябва да те вземат да нпланираш руските операции в ГЩ на РФ. То и без това Герасимов е на почивка в Лефортово, та що и на неговия стол да не седнеш.Хахахахаха..разбирач...
  • 38 mi6osp

    19 2 Отговор

    До коментар #30 от "Чапай":

    Ъхъ, компютърна игра...
    Загуби на ВСУ при тази операция: четири самолета, 10 хеликоптери, четири от тях с десантчици, тридесет безпилотника, от тях 9 ударни Байрактари, три бронирани десантни катери Кентавър с десантчици, жива сила минимум 50 бр.. Това е по сводката на руския ГЩ. Показателно, сводката на украинския ГЩ нямаше нищо за акцията, но седмица след това англичаните изплакаха, че в Украйна рязко е намалял броят на военните пилоти.

    Коментиран от #41

  • 39 Втората армия ... Втора ама в Украйна .

    3 10 Отговор

    До коментар #36 от "ПараШут":

    Не бе колега ,бяха 100 мига ,200 Байрактара ,300 ми 24.
    Направо взривиха цялата ВСУ . Ужас ужас .май имало и 100 Т72 танка направо ужас.само че кво става при Харков . Хахаха

    "Мобилизация не поможет,у нас не хватает техники." На РосТВ
    внезапно рассказали правду
  • 40 Чапай

    3 10 Отговор
    Това е по сводката на руския ГЩ.
    Хахаха то няма сводка и за Мацква великия безаналогов Крайцер .хахаха защо ли ?
    А знаеш ли че Путлер забранил да се пуши на кораби катери самолети танкове.
    Звучало така ... Пушенето може да причини Смърт . Хахаха
  • 41 Ал Бунди

    2 11 Отговор

    До коментар #38 от "mi6osp":

    Ехееее..докато стигнат събитията в Белогоровка и Чернобаевка...наш колко има още да са напъват орките. Само на переправата в Белогоровка си заминаха две батальонни групи и 70 единици техника. А сега , гледам че почват работа и италианските гаубици. Малко по-старички са, ама пак мЕтат на 35-40 километра.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Бай Иван

    13 0 Отговор
    Не вярвайте на българските медии. Русия ще победи
  • 44 Каква

    1 1 Отговор
    писта, на остров с тези размери? Аман от пропаганда!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: