Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Юни, 2022 08:00 5 422 40

Меркел: Русия допусна голяма грешка

  • ангела меркел-
  • владимир путин-
  • война-
  • русия-
  • германия-
  • украйна

Русия извърши брутално нападение, каза тя

Меркел: Русия допусна голяма грешка - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руското нахлуване в Украйна е "брутално нападение, при което не се зачитат човешките права, а за това няма извинение", каза бившият германски канцлер Ангела Меркел в първото си интервю, откакто напусна поста си, цитирана от ДПА.

Тя заяви, че това нападение е голяма грешка, но отбеляза, че никога не е имало вариант, при който да бъде създадена такава архитектура на европейската сигурност, която да убеди Русия да следва друг път. "Разбира се, че съм се питала къде сгрешихме", каза тя, размишлявайки върху по думите ѝ тази "голяма трагедия". Можехме ли да направим повече за предотвратяването на тази голяма трагедия. Затова и ме питате защо, естествено, все още си задавам подобни въпроси", предаде NOVA.

Още новини от Украйна

Но Меркел заяви, че по никакъв начин няма да се извинява за опитите, които е правила като канцлер да търси дипломатическо решение на нарастващото напрежение, докато през цялата 2021 г. Русия постоянно загатваше, че може да нападне Украйна. "Не трябва да виним дипломацията само защото не е проработила", каза тя. "Затова не виждам защо трябва да казвам, че съм сгрешила и няма да се извинявам за това." Тя отбеляза, че никога не била наивна по отношение "ненавистта", която руският президент Владимир Путин изпитва към западния модел на демокрация. По думите ѝ е предупреждавала на няколко пъти колегите си, че той иска да разбие Европейския съюз, който според нея Путин смята за дъщерен проект на отбранителния пакт НАТО, съществуването на който руският президент е използвал като предлог за войната.

Тя изтъкна също, че постът, който е заемала, налага да преценява много внимателно думите си, когато коментира конфликта в Украйна. "Аз съм бивш канцлер, което означава, че не съм съвсем редови гражданин", каза Меркел. Тя посочи, че затова се пази да не влияе на днешните дебати, тъй като по думите ѝ не е нейна работа да седи и дава съвети отстрани. Вместо това, каза Меркел, тя поема само такива ангажименти, каквито смята, че биха ѝ били приятни.

Меркел добави, че освен това има "пълно доверие" в сегашното правителство на канцлера Олаф Шолц, който беше финансов министър в последния ѝ кабинет. По отношение на Минските споразумения бившият канцлер, която през 2014 г. оглави процеса по налагането на санкции от Запада на Русия заради анексирането на Крим, каза, че те са успокоили обстановката след анексирането на Крим и са дали време на Украйна да укрепне, посочва Ройтерс. "Какво щеше да стане, ако през 2014 г. никой не го беше грижа и Путин просто беше продължил? Изобщо не искам и да си го представям", каза тя. Меркел добави, че навремето е била против приемането на Украйна в НАТО, защото е искала да предотврати изостряне на отношенията с Русия, а в Киев не са били готови за членство.

"Това не беше тази Украйна, която виждаме днес. Страната беше нестабилна и пропита от корупция." Интервюто взе германският журналист от сп. "Шпигел" Александър Озанг, който в миналото няколко пъти е интервюирал Меркел. То беше излъчено по германската обществена телевизия А Ер Де. Меркел напусна канцлерския пост след парламентарните избори миналата година и реши да си вземе няколкомесечна почивка, след като беше управлявала Германия от 2005 до 2021 г. През последните месеци Меркел казваше, че не иска да говори публично, защото смята, че като бивш лидер не бива да се меси, правейки коментари отстрани. Миналата седмица тя най-накрая обяви, че подкрепя всички усилия на германското правителство, ЕС, САЩ, НАТО, Г-7 и ООН за "прекратяването на тази варварска агресивна война на Русия", отбелязва ДПА. При управлението си Меркел винаги е гледала да не оставя комуникацията с Путин да прекъсва напълно, въпреки че тя лично не изпитваше симпатии към руския лидер. Но действията ѝ по отношение на руско-германския газопровод "Северен поток 2" ѝ навлякоха доста критики, че с този проект се увеличава зависимостта на Германия от Москва, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо Калинов

    26 8 Отговор
    Да, мути, радваме се, че се върна в съзнание...
  • 2 Теле

    41 9 Отговор
    Нападението е нежно ма ако беше брутално...
  • 3 Ало, ало...

    71 0 Отговор
    Меркел да обясни защо като гарант на миналите споразумения не си свърши работата.

    Коментиран от #4

  • 4 Ало, ало...

    44 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ало, ало...":

    Минските
  • 5 Да ама не

    25 5 Отговор
    Първата композиция от 11 вагона натоварени с пшеница от Запорожието е отпътувала от гарата на Мелитопол към Крим нощес!!!
  • 6 глоги

    16 2 Отговор
    бившАТА германскА канцлерКА Ангела Меркел

    Коментиран от #33

  • 7 Истина

    30 3 Отговор
    Меркел е агент на ЩАЗИ.С баща пастор какъв е шанса да не е била вербувата?Нула.Досието и е прехвърлено в КГБ като преспективен агент.Подобно на много хора у нас.

    Коментиран от #13

  • 8 Иванушка  🇷🇺

    17 3 Отговор
    ".. човешките права..." - човешките права са нещо "Екс клузивно" ли и само хората имат права, а останалите Божии гадинки са безправни, така ли ? Е, видя се че правото на хората е да Умрат, кой го е грижа ? ))

    Коментиран от #14, #15, #36

  • 9 Някой

    48 6 Отговор
    Е, то и западните страни нападнаха доста държави, включая и една европейска, но не съм чул да го броят за грешка... Защо сега действията на Русия да се обявяват за грешка?
  • 10 да помага

    21 1 Отговор
    Меркел да праща "гостите" на източния фронт.
  • 11 Гост

    10 29 Отговор
    Тая никаквица и отпадъкът Шрьодер преди нея доста помогнаха на руската клоака да си повярва и да твори простотиите си.
  • 12 ТО-220

    16 4 Отговор
    Коя беше тази бабичка?
  • 13 Тъп си та дрънкаш

    20 8 Отговор

    До коментар #7 от "Истина":

    Меркел беше генерал-губернатор на най-голямата наглосксонска колония Гeрмaнистан и като цяло още по-голямата колония ЕС, та как си я представяш да назначена от краварите с досие от КГБ, другарю халюциниращ демократ?

    Коментиран от #16

  • 14 555555

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "Иванушка  🇷🇺":

    Свободния човек си е свободен по презумция ,права имат само робите и животните.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 555555

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тъп си та дрънкаш":

    Демократите са комунисти-Троцкисти,а ти трябва да си абсолютен делетант ако не знаеш това.
  • 17 Васил

    8 13 Отговор
    Не само Меркел ами цяла западна Европа защото бяха алчни да инвестират в Рашистан.

    Коментиран от #25, #26

  • 18 Хазарин

    10 0 Отговор
    Некои наши ора много насериозно се вземат, дори след като са уволнени.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дъ-Ге

    19 4 Отговор
    Мекерето щом казва, че нападението било брутално на руснаците да сравни нападението на Германия на всички европейски и неевропейски държави какво е било. Да обясни как Германията разпали Втората световна. При нападението на Германия се гориха села и се избиваха всички до крак, без оглед на възраст, събираха се определени етноси в лагери на смъртта и се избиваха по различни съдистични начини. Вадеха се златните зъби, правеха си абажури от кожите и, правеха сапуни от хората, правеха се опити с жени, деца и старци колко могат да издържат на болка, инжектираха и се всякакви гадости, опити всякакви. Това нападение какво е бе, Мерекернце????? Хуманно ли, че нещо започвам да бъркам понятията. Вие пък германците трябва да си мълчите като риби и да не се обаждате изобщо по подобни тематики и да давате определения!!! А сега гледам пред очите на света се опитвате да създадете и Четвърти райх, но няма да ви се получи. Нямате вече критична маса. Започнете ли, даже няма да ви набутат в концлагери, а ще ви лекуват по улиците и в домашни условия.
  • 21 Бай бабо да не ме срещне мечка

    24 3 Отговор
    Меркел както винаги,демагогства! Русия ли допусна грешка,или така наречения колективен запад я принуди да действа по този начин?? Когато мечката излезе от бърлогата,нищо не може да я спре! Е, колективният запад направи всичко възможно да я изкара от бърлогата й! Сега ще и сърба попарата!

    Коментиран от #34

  • 22 Поп

    17 2 Отговор
    Точно тая ще говори за грешки
  • 23 Кинжал

    22 5 Отговор
    Меркел, щом се питаш къде сгрешихте, ще ти подскажа - датата е 21.06.1941 , а операцията се казваше Барбароса. Нищо не е забравено ! Сега отново сгрешихте още по-жестоко, но този път Путин ви изпревари и сега той води операцията. Като сгази фашистка Украйна, и тръгне към фашистка Германия , което ще бъде неизбежно след всичко, което вие фашистите натворихте, се сетете за една друга дата 01.05.1945 г.
  • 24 Иванушка  🇷🇺

    17 3 Отговор
    "...Русия допусна голяма грешка...." - абсолютно верно.
    Трябваше от самото начало да Срине Киев и убие Зеленчука. Но и така бива - хем да обучи разпасалата се Руска Армия, хем да покаже на Европата как се лигавят и спират Северни Потоци. Русия може без Европа, въпроса е ще може ли Европа без Русия и колко ли ще може ? ))

    Коментиран от #37

  • 25 Пловдив 1912

    18 2 Отговор

    До коментар #17 от "Васил":

    Защото искат да папкат ресурси , искат петрол , газ , руда , желязо , торове и тн...с ресурси , почти без пари Запада си живееше царски , имаше едно условие само , да не въвличат съседните (граничещи) държави на Русия в Натовската игра , обаче уви НЕ , не им стига на Сащ 2/3 от света , те искат всичко...Вижда се , че няма да стане това , дори с цената на края на света ...Русия и Китай няма да колиничат пред статуята на Свободата...А Украйна беше , нож в сърцето на руснаците...Сащ са подготвили явно всичко...
  • 26 Дъ-Ге

    15 2 Отговор

    До коментар #17 от "Васил":

    Няма такова нещо като чужда инвестиция, която да работи за теб. Запомни го това добре. Тези западни фирми не са инвестирали, а са отишли там за да грабят и печелят, като се стараят и данъци да не плащат. Същото е там, същото е и тук. Историята на така наречената чужда инвестиция е следната. Идва един чичко паричко направо на високо ниво, избира си къде да си построи завод или магазин и си плаща рушветчето. До тук инвестицията е влязла само в едни джобчета, нямащи нищо общо с благото на народа. След построяването започва и истинската експлоатация. Огромни печалби, малки заплати плюс яка експлоатация - няма нужда да разяснявам как точно става. Всичките пари се изсмукват и по различни начини излизат извън границата, като подхранват чужда икономика, а тази вътре се обезкървява. Другата "инвестиция" е да купиш готов бизнес, като енергетика, водоснабдяване, телекомуникации. Все доходоносни нещица. Всъщност обаче по документи всички тези "инвестиции" и бизнеси се оказват, че са на абсолютна загуба по документи естествено. Така държавата получава данъци под формата на един жест от конфигурация с три пръста, като преобладаващия е средния. Това представляват чуждите инвестиции. И ще ти дам най-простите примери и с БГ. Държавната авиокомания Балкан беше купена за половин милион долара от чужди инвеститори, които трябваше да инвестират. Но те за година разпродадоха целия авиопарк, включително с недвижимото имущество и престана да съществува. Така нашата държава загуби

    Коментиран от #28

  • 27 дончичо

    11 3 Отговор
    Можехте, Германия и Франция бяхте гаранти на Минските споразумения ,но не си мръднахте и кутрето да бъдат спазвани от Украина,вместо това тръгнахте със санкции срещу другият гарант ,Русия. Да напомня ли ...Навални,само това ви стига,за да видите колко безпочвени са сегашните ви вопли, ... Да не споменаваме Одеса ,няма смисъл. Речта на Порошенкович руските деца няма да ходят на училище ,а ще се крият в мазетата,руските деца няма да говорят на руски....това стига ли ви да се огледате в истинското огледало !?

    Коментиран от #29

  • 28 Дъ-Ге

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "Дъ-Ге":

    Така нашата държава загуби за една година пари, колкото вътрешния ни продукт за 3 години. За месец станахме единствената държава без въздушен флот. Държавата беше принудена да създаде нова компания и със собствени средства да изкупи вече на големи пари собствените си летища и структури в собствената си държава и да купува самолети на старо, за да има въздушен флот. Така загубите се оказаха още по-големи в резултат на "чуждата инвестиция" Може да си направиш справки в нета без проблем. Така се държи чуждия капитал и чуждата инвестиция навсякъде по света, доколкото и се позволи разбира се. Вкарваш един долар, а вземаш един милион. Съотношение сбъдната мечта.
  • 29 Дъ-Ге

    9 1 Отговор

    До коментар #27 от "дончичо":

    И САЩ също бяха гаранти. Путин всички ги обиколи и ги предупреждаваше, какво може да се случи, ако продължава геноцида над донбаския и логанския народ. Нямало причина!!! Абе тия са смешни. На 02.06.2014 г украински военен самолет бомбандира центъра на гр. Донбас, като имаше и убити и ранени без каквото и да е предупреждение. Там нямаше нито военни, нито убити военни, а само цивилни. Нямаше военни поделения, нито пък военна техника където те бомбеха. За такива военни престъпления кой говори изобщо. Тази е абсолютна безсрамница и дебелоока бабичка, за да си позволи да си отваря устата по тематиката и да бръщолеви небивалици.
  • 30 Дъ-Ге

    6 3 Отговор
    Има една песен "Не воювайте с руснаците", която е нова. Текста не е толкова дълъг, но е описателен и обрисува не само историята, но и настоящето. В самия край се казва, че с руснаците могат до воюват само руснаци, но да не пробват. Е. В момента руснаци воюват с руснаци и това е част от причината да зацикли операцията. След като обаче се установи руски контрол в границите на ДНР и ЛНР предполагам руснаците ще са в тези граници, а нечувстващите се руснаци ще са в останалата част. Може би тогава и операцията ще се превърне в нещо по-друго.
  • 31 Според Запада

    9 1 Отговор
    е грешка,но според мислещите не е.Даже много закъсня.Неонацистите трябваше да бъдат смазани още през 2014 година.Гршката я допуснаха точно западните "лидери",мислейки че като дават оръжие наукрите ще променят нещо.Нищо не можете да промените,освен повечето жертви.А може би и ъова да е целта на"демократите".
  • 32 Ком

    7 1 Отговор
    Смешно. Оценка да ва политикът, който предизвика "мигрантската" криза, истерията "Ковид" и не успя да накара кликата в Киев да спазва Минските споразумения. Точно тя не виждаше изтреблението на хора ДНР и ЛНР
  • 33 Безграмотнико

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "глоги":

    Думи, обозначаващи професии и титли, в официалната ни реч се изписват и изговарят само в мъжки род! Взеамй читанката и обратно в първи клас!
  • 34 Българските турци

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Бай бабо да не ме срещне мечка":

    Няма значение кой допусна грешката...Ердоган 100% ще се възползва от тази "прекрасна" ситуация !
  • 35 Не Русия

    6 3 Отговор
    САЩ в зора си да си запази статуквото, допусна тази грешка! Сега 2/3 от света, ще направят съюз. който ще ги игнорира и вече няма да са световният дерибей, причиняващ войни, злини и интриги!

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Българските турци

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Иванушка  🇷🇺":

    Шефкет ти недей гледа Чоко...Истината винаги стъпва по "мазоли" и кара някои да подскачат ! ...: )
  • 38 !!!?

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Не Русия":

    Е кой ще бъде в този съюз - Северна Корея, Куба, Сирия, Венецуела и Чечения !?...даже Сърбия няма да иска да членува в него !!!?

    Коментиран от #39

  • 39 Ами

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "!!!?":

    айде помисли! От 195 държави, 65 откликнаха на интригите на САЩ! Останалите не! Не е трудно да се помисли! И може би случайно пропусна такива като Китай, Индия, ОАЕ и т.н.!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: