Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Май, 2022 07:12 15 609 92

„Роснефт“ се огъва под удара на санкциите

  • роснефт-
  • санкции-
  • владимир путин-
  • петрол-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • ес-
  • газпром-
  • лукойл-
  • игор сечин

„Роснефт“ регистрира най-големите понижения на производството на петрол след инвазията

„Роснефт“ се огъва под удара на санкциите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският държавен петролен първенец, ръководен от приближени на президента Владимир Путин, отчита най-рязкото понижение на производството от началото на инвазията в Украйна, съобщава Bloomberg, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Около две трети от понижението на производството на петрол в Русия след войната в Украйна е генерирано от „Роснефт“, чийто главен изпълнителен директор Игор Сечин е част от вътрешния кръг на Путин от десетилетия, и нейните дъщерни дружества, сочат данни на Министерството на енергетиката. Това е около двойно ниво над дела на компанията в националното производство, което означава, че „Роснефт“ е засегната непропорционално. „Това може би е най-големият потърпевш от последния кръг на международни санкции“, коментира Виктор Катона, Kpler.

Още новини от Украйна

„Роснефт“ се превърна в основния източник на съкращения на производството в Русия“. Повечето западни страни, с изключение на САЩ и Великобритания, не са наложили санкции върху вноса на руски петрол. Редица други фактори обаче – от корабоплаването до слабото вътрешно търсене и отхвърлянето на режима на Путин от международните компании, принуждават страната да свие производството. Производството на петрол на Русия в средата на май се понижи с 830 хиляди барела на ден спрямо февруари, сочат изчисления, базирани на данните на енергийното министерство. Проектите на „Роснефт“, включително активите, управлявани от дъщерното дружество „Башнефт“, генерират 560 хиляди барела на ден от съкращенията, става ясно още от данните.

„Роснефт“ не е отговорила на запитване за коментар от Bloomberg News.

Спадът на руското производство е разпределен неравномерно поради редица причини. „Основният фактор, движещ производствените тенденции в руските компании, е способността им да продават петрол за износ и да увеличават процесите в страната“, коментира Дария Мелник, Rystad Energy. Забраната за внос от САЩ беше особено тежка, защото засегна предимно руските доставчици на петролни горива по Персийския залив. Лишени от голям пазар, запасите от по-тежките сортове петрол в рафинериите бързо започнаха да нарастват, което принуди заводите да преустановят временно дейност. Производството и доставките на „Роснефт“ – най-голямата рафинерия в страната, се свиват с близо 28% през първите дни на май в сравнение с нивата преди пандемията, показват изчисления на Bloomberg, базирани на данни от индустрията.

Изнасянето на големи международни петролни компании също оказа влияние. Exxon – оператор на гигантския проект „Сахалин-1“, реши да напусне Русия. Добивът там се свива с над 145 хиляди барела на ден – 71% до средата на май в сравнение с февруари.

Частната "Сургутнефтегаз" също има проблеми с предлагането на суров петрол в чужбина, което доведе до спад от около 72 хиляди барела на ден в производството ѝ до средата на май. За други големи руски компании последиците от ограниченията изглежда не са толкова тежки. „Лукойл“, вторият по големина петролен производител в Русия, успя да запази операциите си почти непроменени отпреди инвазията в Украйна благодарение на работата на своето трейдърско звено „Литаско“, което успешно пласира петрола в чужбина, според Мелник.

„Газпром нефт“, част от групата „Газпром“, е единствената водеща руска петролна компания, която успя да повиши производството между февруари и средата на май, показват индустриални данни. „Газпром нефт“ може да е била подпомогната от факта, че е по-малък производител, притежаващ подходящите рафинерии, което помага за намаляване на проблемите с износа на мазут, и относително солидни експортни договори“, коментира Рон Смит, анализатор в BCS Global Markets. „Лукойл“ и „Газпром нефт“ не отговориха на молбата за коментар по темата. От „Сургутнефтегаз“ също отказаха да коментират.

Жертвай пешката

Изкачването на „Роснефт“ до върха на руската петролна индустрия отразява консолидацията на Владимир Путин по отношение на властта. Преди двадесет години това беше малка компания с едва една-десета от текущата си продукция. Тя се превърна в национален първенец чрез поредица от придобивания на стойност милиарди долари – активи, които правителството беше иззело от „Юкос“ в началото на века; сделката с TNK-BP през 2013 г.; както и приватизацията на „Башнефт“ три години по-късно.

В резултат на тези сделки сега „Роснефт“ е оператор на някои от най-старите и най-богатите находища на Русия в Западен Сибир. Това може би е свързано с решението на „Роснефт“ да намали производството в тази конкретна област, посочва от своя страна Смит. Между февруари и април звената на „Роснефт“ в Западен Сибир, като „Юганскнефтегаз“, както и подразделението във Волжско-Уралския регион претърпяха най-голям спад в производството, показват данни на CDU-TEK. Звеното в Юганск намали производството си с почти 390 хиляди барела на ден през периода, докато „Башнефт“ загуби над 130 хиляди барела на ден, сочи статистиката. „Башнефт“ винаги е бил основната жертвена пешка в портфолиото на „Роснефт“ след първите съкращения на производството през 2017 г.“, когато Русия обедини усилията си с Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), коментира Мелник.

Възстановяване на производството

Този месец руската петролна индустрия показва признаци, че се приспособява към ограниченията и производството нараства. „Роснефт“ води в тези усилия, компенсирайки спада при други компании. Производството на „Юганскнефтегаз“ нараства с почти 350 хиляди барела на ден през първите 15 дни на май в сравнение с предходния месец. „Башнефт“ обаче продължава да намалява производството си този месец с обща производствена загуба от над 170 хиляди барела на ден до средата на май в сравнение с данните за февруари.

„Нарастването на производството на „Роснефт“ през май вероятно е резултат от нови експортни сделки в Азия, както и заради възстановяването на вътрешното търсене на горива“, посочва Катона. Добивът на петрол в Русия ще продължи да се възстановява до юни, след като производителите в страната диверсифицираха своите експортни дестинации, смята вицепремиерът Александър Новак. „Да, имаше някакъв шок, който ни позволи да намерим нов баланс“, сподели Новак по-рано този месец. „За два месеца нашите компании се трансформираха и днес се чувстваме доста уверени“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Честито на изтеглилия късата пръчка-

    53 86 Отговор
    Путин! На останалите късмет в следващия тираж

    Коментиран от #36

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Азиим

    109 29 Отговор
    Цяла дисертация сте съчинили, преписвайки оттук-оттам.

    Коментиран от #28

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Умножете

    11 41 Отговор
    По 10.
  • 6 Хихи

    71 99 Отговор
    Бедите на Рашистан тепърва започват. Скоро ще е не в третия, а в четвъртия свят. Жалкари.

    Коментиран от #34, #71

  • 7 Много време има до зимата.

    27 74 Отговор
    Тогава му е силата, в студа. Дали ще изкара до тогава? Ще му вземат здравето тея садисти. Горкият Путин.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Оф вече писна

    109 33 Отговор
    ... демек, .. Русия губи войната, а о.краина печели!?
    ... демек сме обединени в Европа зад ценности и не ни пука ни за цени на газ и горива?
    ... Ми толко кат сме обединени и единни що не ми плащат колко в Люксембург или Франция надник,..!?
    ... Майка ми буха 38 год, в България трудов стаж за да взима 3 пъти по малко за месец, от колко татуиран нацист с х6 , които няма и 3 часа изработени за тая България!!!

    Коментиран от #75, #91

  • 13 Таласъма

    103 30 Отговор
    Роснефт така се огъна от удара на санкциите, че има рекордни приходи от продажбите на нефт от началото на 2022.
  • 14 Незнам ама

    89 20 Отговор
    От десетилетия все се"огъват" все са"на ръба" все са "рухнали" и т.н....-ама бензина ние го плащаме дебело..3.20 лв...
  • 15 дедо Герчо

    22 7 Отговор

    До коментар #9 от "Аз не съм видял":

    АБЕ,НЕ ЛЕЖИ НА ТОВА УХО...ХЪХЪХЪ...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Танк

    53 9 Отговор
    При 100 за барел и 60,колко ли да се огъва?
  • 19 Тая медийна война

    64 12 Отговор
    Е много жалка и просташка
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 майтаки

    70 24 Отговор
    За Роснефт не знам, но ЕС при тия цени до септември ще е ЧАО... А НАТО с бездарната си пропаганда може да го изпревари даже.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 поговорка

    78 14 Отговор
    Не е важно на нас да ни е добре , важно е на Русия да и е зле . ....новата политика на Урсула и бандата и .
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Таласъма

    64 15 Отговор
    В публикация от 05.05.2022 Bloomberg (но не България, а оригиналът) твърди, че по данните от първите месеци на годината, през 2022г. Русия ще удвои приходите си от продажби на нефт.
  • 28 Не, просто

    39 6 Отговор

    До коментар #3 от "Азиим":

    са постнали, което им е пратено от "партнЕрите".
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Те само лъжат

    37 6 Отговор

    До коментар #8 от "Това е официално от Блумбърг.":

    Друго не правят. Кой е собственик на медията?
  • 31 Я дай

    31 3 Отговор

    До коментар #26 от "Огъване се":

    неизкопаемите продукти с какви цени са? +40%
    😂😂😂😂
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Не бе игъл

    44 13 Отговор

    До коментар #6 от "Хихи":

    Те ще се оправят, ти ще седиш в центъра на четвъртия свят, тракайки със зъби някак евроатлантически. А да и прочети цар плъх, може да захванеш бизнес наесен
  • 35 Дааааааа

    23 1 Отговор

    До коментар #9 от "Аз не съм видял":

    Това всекиго го чака. Даже и тебе. Ред и начин за това няма. Но да сравняваш една държава, която и да е тя, е глупаво и пропоганда. За там са други факторите.
  • 36 ле ле

    48 9 Отговор

    До коментар #1 от "Честито на изтеглилия късата пръчка-":

    Който чел ..чел..Важно да видиш какво пише накрая, а не да четеш като кон с капаци..„Нарастването на производството на „Роснефт“ през май вероятно е резултат от нови експортни сделки в Азия"..А най интересното че дори при намаляването на производство на горива и газта печалбите са нараснали...защото цените се качили до небеса..Точка по въпроса. Честито на изтеглилия дългата пръчка...

    Коментиран от #48

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Диоген

    32 12 Отговор
    Роснефт си обезпечи печалбите,значително по-големи сравнение с миналата година, с по-малко продадена стока.Докато Пенсионерът в Бялото типи се кълнеше,че рублата за месец ще удари двеста за едно зелено,тя взе,че се укрепи на нива около шестдесет,а гривната полетя в небето като волна птичка.
    Бензинът опря 9,4 за галон,въпреки ,че средствата за масово зомбиране наричат изменението,,путинско поскъпване" се появиха лепенки по бензолколонките със снимка на същия белокос ,,мъдрец" и надпис:,,Аз ви причиних това"
    ,,.Совите не са това,което са"
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Да де да

    11 13 Отговор

    До коментар #36 от "ле ле":

    Само дето чета много други неща и знам, че са договорили с Индия износ но на цени малко под 70 долара на барел.
  • 49 Кроасан с кисело зеле пръжки и чесън

    31 10 Отговор
    Пишещите упорито следвате повелята на големия брат ! И какво като ЕС чупи ръцете на Руснаците? Колко европейски граждани ще платят с живота си с глад и мизерия, заради това политическо действие? А колко още ще ги последват заради неефективноста на зеления път по който поема европа? На всеки инвестирани 7евро има възвръщаемост от 1 евро при възобновяемите енергийни източници и какво правим? Тази икономическа война се обърна срещу обикновения човек. То работата е ясна на невиждащия се дава правото да чете, на немия да говори ,а нечуващия има право само на радио ...
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Блумбърг?

    21 13 Отговор
    Като знаем на кого принадлежи, вярва се автоматично обратното. Жалки напъни на гьобелсовва пропаганда. ГУедаш курса на рублата и като имаш в предвид покритието й, коментарът е излишен. Само платен пропагандист и заблуден наивник биха подели тоз изтъркан рефрен. Лебедовата песен на евроХатлантическите "ценности".

    Коментиран от #92

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Тиквата е нищожество

    24 5 Отговор
    Логично ,като намалее потреблението поради двойните цени , е да намалее и производството на петрол.Тази новина е даже тревожна за нас ,на какво с радват някои не е ясно.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 КОй

    12 24 Отговор

    До коментар #50 от "Стига с мулт филмите.":

    Също така, но това само ако малко ти работи сивото вещество...20хил годипно умират в Америка от стрелба и 50хил в Русия от алкохолно отравяне....Е колкото и да си проЗт, все трябва да можеш да видиш разликата.....Айде със здраве и по малко водка днекса :)
  • 57 Сесесере

    12 6 Отговор
    Не е вярно Россия е изкупена от Евреите РОТШИЛД И РОКФЕЛЕРОВИ Лукойл Роснефт Юкос и т.н са под техен контрол всичко друго е ИЗМИСЛИЦИ И ЛЪЖИ......
  • 58 асдаа

    25 7 Отговор
    За петрола питайте оня дето се ръкува с въздуха - бай Дънчо. В момента в САЩ ремонтират клонките по бензиностанциите. Слагат им по още една цифра за могат да показват цена 10$ и нагоре. САЩ явно лъжат че само 8% от вноса им на петрол е бил руски.
    Тази година само от продажбата на газ за Европа Русия ще получи 100 милиарда долара - около два пъти повече, отколкото миналата година.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Вътю Т.Панчев

    21 6 Отговор
    ДОБИВЪТ СЕ СРИВА , ПЕЧАЛБИТЕ РАСТАТ ...НАПРАВО УМРЯХА
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Ли Си Цин

    23 9 Отговор
    Не разбирам много много от петролен пазар
    Ама доколкото знам руснаците добиват предимно тежък нефт
    Не знам дали превилно го казвам ама няма значение
    Извинявам се за невежеството си ако греша
    Та на въпроса
    Хем санкции срещу Русия и отказ от руския нефт хем излишък в рафинериите
    Кои рафинерии
    А бай Джо освобождавал дизеловия резерв на САЩ
    Същия бил предназначен за краткосрочна реакция при подобна криза
    А в дългосрочен план какво правим
    На Мадуро ли ще се молим
    То и той е под санкции
    Иранците и те
    Шейховете и телефона не му вдигат
    Мексиканския залив си личи по името
    А доколкото съм чел дизел се прави о тежки сортове петрол
    Като руския
    А всички камиони работят на дизел
    А щатите без камиони умират
    А резерва все ще свърши
    Като се замисля вероятен сценарий бай Джо на подсъдимата скамейка а следващия президент поднася извинения на Русия
  • 64 Иванов

    9 13 Отговор
    Отрежете пъпните върви и змията ще умре или свие толкова е просто и изпитано средство както те изолират пристанището и крадат зърното от корабите на Украйна след време ще почнат да се огъват в всички насоки
  • 65 Отново...

    17 9 Отговор
    Нечии влажни мечти. По-точно тези на "цивилизования" Запад. Путин бил болен от рак, до края на годината щели да го настанят в психиатрична клиника, готвят се преврати срещу него, и прочие дивотии. Гледам разни блогове на руснаци от градовете им и не виждам да имат особени затруднения. А безумието с битка до последния украинец ще унищожи окончателно "демократична" Украйна, за което немалка отговорност носи Зеления клоун. Най-много поляците да си вземат Галичина, за която явно властимащите им ламтят неприкрито. Не можеше да се предвиди до какви върхове ще стигне лудостта в ЕС и САЩ. Изглежда трагично, но непрекъснато ме напушва смях от напъните да се представят пораженията за големи "перемоги".

    Коментиран от #80

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Българин

    8 15 Отговор
    Пълна изолация на русия и психопата путлер от цивилизованият свят.

    Коментиран от #72

  • 68 Ууууй

    12 3 Отговор
    Хаха пак лъжи преди огъването печели по 800милиона,$ сега 1.6милиарда. И се гънели
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Буха ха

    12 3 Отговор
    Много тенденциозна статия, говорят само за количества, но нито дума за приходи и печалби. Защо така? Ами защото ще се види че продават по малко но печелят повече поради високите цени.
  • 71 хаха

    11 5 Отговор

    До коментар #6 от "Хихи":

    Колкото повече поръчкови политически материали има, толкова значи работата върви на зле за нас. Но важното е да не ни пука - да се изпускаме в гащите, но да не ни пука. Това е агитация за невежи. Още днес започнаха обходи към Русия да пуска износ на храни за Украйна срещу отслабване на сонкциите. Най-хубавото тепърва предстои.Но тогава най-кресливите сега ще се спотаят.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 И защо се изтрили мнениято ми

    7 4 Отговор
    Отговор на трола, дето рева, че Путин вземал 50%?
    Да взема, щом може, нали трябва да се въоръжава руската армия!

    Коментиран от #78

  • 74 ПИНОКЬО

    11 5 Отговор
    Абееее измислени факти погледнете цените на горивата и веднага ще разберете кой се огъва. РУБЛИ НИ ТРЯБВАТ ЗА ГАЗИЦА
  • 75 Чашата отдавна преля

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Оф вече писна":

    А може да ти плащат и както във Владивосток....
  • 76 Инсайдър

    9 4 Отговор
    По-малко производство =по-малко разходи +по-висока цена=по-голяма печалба.Елементарна математика.Това все едно да ми намалят работното време ,а да ми вдигнат заплатата.....дай боже на всекиго такова "огъване"....Само ЕС не се огъва, а плаща яко за нефт и газ , заредили са се здраво с рубли и не ги е страх.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Той ги взема за чекмеджето бе чук

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "И защо се изтрили мнениято ми":

    Само дето чекмеджето му е сто бойкови чекмеджета
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ОГЪНАХАСЕ ,АМА ДРУГ ПЪТ!

    1 2 Отговор
    –ЗА ТОВАЛИ СТАНАХТЕ МОРСКИ РАЗБОЙНИЦИ???????
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 РУБЛА

    1 2 Отговор
    –СКОРО ЩЕ ЯХНА ДОЛАРЧЕТО!!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 У ут д фк ла

    1 1 Отговор
    Американска пропаганда и нищо повече. Само да застудее и ще падате на колена на газпром
  • 87 КОГАТО РУСИЯ УМРЕ , НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА Я

    2 1 Отговор
    ПОГРЕБЕ - СЕЩАТЕ СЕ ЗАЩО !
  • 88 ЗЗ0% СКАЧА ПАРНОТО

    1 2 Отговор
    НО НЕ В РУСИЯ А ТУК !КОЙ ЩЕ СЕ ОГЪВА РУСИЯ ИЛИ НИЕ ........ А ЗИМАТА ДОРИ НЕ СИ ПРЕДСТАВЯМ КАК ПРЕДАТЕЛИТЕ ЩЕ БЯГАТ И КЪДЕ !

    Коментиран от #90

  • 89 Оня

    2 0 Отговор
    Време е за освобождение ! От Газпром и Лукойл ! Да си ходят в Сибир !
  • 90 Как ,да стане

    2 0 Отговор

    До коментар #88 от "ЗЗ0% СКАЧА ПАРНОТО":

    Копейкин,газта падна с 13%,ще пада още,няма да скочи парното, ще ти скочи порното, разбрахте ли гербо комунисти,бспари,депесари, про руски партии начело с Бойко и Гешев. Пускаме интерконектора с Гърция и газта пада с 39%
  • 91 Защото,защото

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Оф вече писна":

    Твойте приятели комунистите,заедно с руснаците от Кремъл,разбираха от всичко най вече от войни,създавайки не производителна индустрия и губеща икономика,работещите взимаха по 120 лв,като до 1989 достигнаха 240 лв.още не сме достигнали 70%от производителноста на запада,но офицерите и милиционерите взимат над 1000 лв.пенсия и други номенклатурчици.
  • 92 Страничен наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Блумбърг?":

    Да вземеш ,да си купиш мозък.Има вече 3D принтери ,които може да направят всичко от което човек има нужда.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания