Тема: Украйна

23 Май, 2022 10:00 4 674 108

От коя страна на Желязната завеса ще се окаже България?

  • русофили-
  • желязна завеса-
  • българия-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • корнелия нинова-
  • бойко борисов-
  • итн-
  • герб-
  • румен радев

Европа вече е разделена от нова Желязна завеса и България трябва спешно да реши от коя нейна страна ще се окаже

От коя страна на Желязната завеса ще се окаже България? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европа вече е разделена от нова Желязна завеса и за съжаление ще остане така в обозримо бъдеще. На запад е свободният свят, обединен в съюзите ЕС и НАТО. На изток е Русия, която се е превърнала в завършена военна диктатура, отричаща гражданските права и свободи.

Въпросът е от коя страна на тази завеса ще е България и дали ще остане на сегашното си място - членка на НАТО и ЕС. Този въпрос може да не изглежда толкова свързан с настоящето, но всъщност е ужасно спешен. Защото днес се формират обществените настроения, които в близко бъдеще ще се тестват от един или друг политически предприемач. Най-голяма отговорност за ситуацията - като във всяка демокрация - имат основните партии и избраници в НС и президентството: от тях зависи какви обществени настроения се формират.

Още новини от Украйна

Затова отговорът на въпроса за разположението на България спрямо новата Желязна завеса изисква решението на едно уравнение с четири политически константи и четири променливи. Колкото повече променливите изясняват своите позиции, толкова по-ясно ще става къде ще се окаже България.

Проевропейски и проатлантически константи

В прозападния лагер най-ясно позиционираната партийна структура е ДБ, която винаги е имала едни и същи разбирания и в момента настоява за скъсване с руската енергийна зависимост, както и за военна помощ за Украйна. На сходни позиции е всъщност и ПП, макар че те като основна управленска партия се опитват да запазят правителството с цената на определени компромиси. С компромиси или не, ПП е от западната страна на Желязната завеса, здраво стъпила в евроатлантическия лагер.

Последният сигурен участник в него, но с най-големи уговорки, е ДПС. На стратегическо ниво ДПС винаги е декларирало привързаност към европейските ценности и като цяло е действало в прозападна посока. В тактически план обаче, както и за удоволетворение на бизнес интересите на част от лидерите си, ДПС е влизало (директно или не) в сложни и проблематични връзки с руски партньори. Един от последните примери е поръчката на стойност стотици милиони левове от българската държава на руска фирма за удълбочаване на Варненското езеро до пристанището на Ахмед Доган. Тук не е мястото да се изяснява как се е случило това чудо и кой носи конкретната вина за изяждането на тази доста тлъста баница. Въпросът е, че апетит у ДПС има и този апетит е без граници: т.е. може да мине дори отвъд новата Желязна завеса.

Евразийски константи

Копнеещи по източната страна на Желязната завеса са формациите "Възраждане" и "Възход". За първата няма какво да се говори - положението около нея е напълно ясно и еднозначно. Ако за Волен Сидеров някой все пак би имал съмнение, че пламът и решимостта му са политически театър, то за лидера на "Възраждане" колебания няма: като един анти-Аспарух той планира и действа да върне българите там, откъдето са тръгнали. Някъде на изток.

За "натовския генерал" Стефан Янев нещата може да не са чак толкова кристализирали, но срещата му в настоящата ситуация с посланик Митрофанова разсейва мъглявините (поне за будните и зрящите).

Променливите

Хубавото е, че и четирите променливи към момента имат по-скоро прозападна стойност. Заради това България все още е от западната страна на новата Желязна завеса. Проблемът е обаче, че в позициите на променливите се наблюдават трепети и колебания, които формират опасни обществени настроения и наливат вода в мелницата на евразийските сили. Неслучайно тези сили регистрират ръст.

Променливата "Румен Радев"

През седмицата от президентството се обидиха на журналист от DW, според когото президентът на България говори едно в чужбина и друго в страната. Въпросът обаче не е толкова в липсата на консистентност. Радев лесно би могъл да стане и по-последователен и навсякъде да говори за необходимостта от запазване на зависимостта ни от руските енергоресурси, за лишаването на Украйна от военна помощ, за забавянето на членството на България в еврозоната и т.н. С такива позиции всъщност България бързо ще се изолира и маргинализира в ЕС и НАТО, а тези аргументи ще подготвят и проевразийски акции: референдуми, протести и т.н. Какво всъщност цели със своите позиции Радев - това е въпрос, който не може да бъде сметeн под килима на криворазбрани "национални интереси".

Променливата "Корнелия Нинова"

Същите разсъждения се отнасят и за БСП под ръководството на Нинова. Социалистите отстояваха до дупка тезата, че няма да изпратим и един патрон на Украйна, докато военните ни заводи отчетоха рекорден милиарден износ през първите месеци на годината. И тук проблемът не е в двуличието, а в това кое лице в крайна сметка ще избере левицата. Защото едно от лицата тегли към източната, а другото към западната страна на Желязната завеса.

Засега в БСП се самоуспокояват, че по душа са прозападни, но по електорат са произточни. И това според тях налагало известно стратегическо двуличие. Докато се успокояват с тези разсъждения обаче, електоратът им - третиран като произточен и системно убеждаван, че е такъв - си търси и намира автентични евразийски водачи. И наистина, докато червените говорители не спират да настояват, че хората си харесвали Путин, че любов към Русия и към диктатурата е горе-долу едно и също, че България трябва да е "неутрална" в сблъсъка между свободния свят и тиранията, не бива да се чудят, че избирателите им започват да предпочитат "Възраждане", "Възход" или направо руска окупация.

Променливата "Бойко Борисов"

Борисов е евроатлантик, разбира се, но по свой особен начин, който не му пречи да построи с три-четири милиарда български пари тръбопровод, удобен за режима на Путин. Когато Москва ни спря газа, Борисов благородно заяви, че ще подкрепи правителството, за да скъса веднъж завинаги с енергийната зависимост от Русия (за която той все пак не е съвсем невинен). Но наскоро Борисов ревна гръмовно, че правителството краде от хората, защото не купува газ директно от "Газпром", а търси алтернативи в краткосрочен и дългосрочен план. Каква тогава е позицията на ГЕРБ за газа след всички тези приказки?

Опасението е, че идеалът на Борисов е България да е контрабандистът през новата Желязна завеса. Да стои от западната страна, но да вкарва от изток я газ, я петрол, я дълбачка за пристанище, я каквото падне (срещу прилична комисионна). Простотата и хитростта на това решение са очарователни и е вярно, че е необходим определен натюрел и социално-политически опит за неговата реализация. Борисов притежава и двете.

Въпросите тук обаче са два. Първо, едва ли ще получим от партньорите си в ЕС и НАТО разрешение за подобна контрабанда, тъй като Борисов е позагубил обаянието си сред тях. Второ и по-важно - ако принадлежността ни към ЕС и НАТО се крепи на ползите от контрабандния ни бизнес, мястото ни от западната страна на Желязната завеса няма да е особено сигурно.

Неизвестната ИТН

Слави Трифонов и голяма част от колегите му са от поколението, за което европеизацията на България е безспорна ценност. Самият Трифонов нееднократно е заявявал, че за него ЕС и НАТО са вече направен, безвъпросен избор. Това е наистина хубаво, но проблемът с ИТН е, че те все още не разбират една от основните ценности на Европа - парламентарната демокрация. И така я упражняват, че голяма част от хората започват да изпитват отвращение от нея. При това тук не става дума толкова за факта, че ИТН вече разтуриха два парламента миналата година и трайно наложиха в НС език, който не прави чест на парламентите (а и на други заведения). Проблемът е по-дълбок - с действията си те не дават стабилен хоризонт, не очертават ясна управленска перспектива, а правят всяко едно решение като възможен край на правителството и идването на нови избори. Липсата на дългосрочна стабилност е нещо, което обслужва добре евразийските сили и създава условия, в които те могат да опитат да преместят България на изток.

Страната ни има шанса да реализира възрожденския идеал на Левски - да стане равна на другите европейски народи. Големите крачки са вече направени и повечето път е изминат: имаме нужда от едно-две десетилетия, в които да продължим да се възползваме от предимствата на членството в ЕС и НАТО. Но не бива да разчитаме само на шанса - има нужда от отговорни политици, които са константи, а не променливи в своите ценности и убеждения.

За съжаление има обаче и възраждания-менте, след които страната може да се върне в изходна, долна мъртва точка. И да попадне от страната на диктатурата, военизираното насилие и социално-икономическия примитивизъм при спускането на новата Желязна завеса. След което ще можем само да се надяваме, че в Ловеч отново ще се сглобяват "Москвичи".

Автор: Даниел Смилов


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пич

    46 3 Отговор
    Не бързайте !!! Може нещата да се променят по драстично , отколкото въобще някой очаква ! Ще видим !!! И дали ще е за добро , или зло !!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мим

    74 14 Отговор
    Първо не може да се каже,че като имаш изгода с И от Русия,трябва да се определяме като източнофили или западнофили или нещо подобно .Ние знаем,че сме в Европа ,но никога против Русия.Поне до сега от западняци помощ не сме имали,а в най трудните моменти на нашата история,помощта е идвала от Русия...и на нея сме разчитали...

    Коментиран от #28

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гьобелс Веле

    62 10 Отговор
    Лъжа още в първото изречение.

    Европа вече е разделена (от САЩ) от нова Желязна завеса
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 истината

    64 12 Отговор
    Абе, защо Швейцария не е член на ЕС? Като е толкова хубаво.....

    Коментиран от #38, #50

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Някоя си

    64 19 Отговор
    “На запад е свободният свят, обединен в съюзите ЕС и НАТО. На изток е Русия, която се е превърнала в завършена военна диктатура, отричаща гражданските права и свободи."
    Дойче защо насаждате омраза и налагате своето виждане....
    Изобщо Русия не е военна диктатура и не отрича правата и свободите....
    Диктатура налага ес ....и всички го виждаме и усещаме...
    За всяко решение или начинание трябва да искаме разрешение или одобрение от брюксел.....
    В ес няма свободна държава... Няма свобода на словото ... Обикновенния гражданин няма права...

    Коментиран от #82

  • 20 Тошо

    27 4 Отговор
    ПО ПРИНЦИП И ПО УСЛОВИЕ ВИНАГИ ОТ ГРЕШНАТА.

    Коментиран от #76

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 незнайко

    49 10 Отговор
    А защо няма статия в която да МИ ОПИШАТ, какво спечели БЪЛГАРИЯ за 30 години докато сме насочени на ЗАПАД ? Западни МОЛОВЕ западни ФАБРИЧКИ и унищожени всички наши ПРОМИШЛЕННИ ЗАВОДИ ! Енергетиката ни е продадена ! ТЕЦ Марица -изток 1 и 3 печелят на наш гръб ! Каквото кажат от ЕС това трябва да правим ! ТОВА ЛИ Е СВОБОДАТА ??? МЕРСИ , СТИГА ТОЛКОВА ДЕМОКРАЦИЯ - ПАРДОН ДЕМАГАГИКА !!!

    Коментиран от #33, #64

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 123

    25 3 Отговор
    От грешната страна както обикновенно...

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Путинофил

    5 21 Отговор
    Тук няма никакъв спор. Територията си е русофилска и е ясно от коя страна на завесата ще застане.

    Коментиран от #61

  • 32 Абе не знам къде ке се паднем

    37 4 Отговор
    Ама Германия, Австрия, Унгария, Италия, Сърбия са от къде страната на газа и петрола на Русия!!!!
  • 33 До Незнайко

    14 41 Отговор

    До коментар #26 от "незнайко":

    Определено не знаеш, какво беше в промишлеността при комунизма.
    Не Западът я унищожи. А сбърканият съветски икономически модел, който насаждаха тук с огън и желязо 40 години. Трите фалита на НРБ-то по време на комунизма - защо ги забравяш?
    Ама бързо забравяте - мандаринките в торбичките от детските градинки (веднъж годишно от Дядо Мраз), чакането за жилище, за москвич, за цветен телевизор. За вас идеалът е хоремаг и радиоточка, гуменетки и вафла. И партията да бди. Роби. Аз пък ви казвам - БАСТА, НИКОГА ПОВЕЧЕ!

    Коментиран от #40, #47, #83

  • 34 най сигурно и вярно

    19 3 Отговор

    До коментар #29 от "123":

    "От грешната страна както обикновенно... "
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 смилофф

    37 5 Отговор
    Този "свободен свят" според автора е много далеч от свободата и е пълен ерзац.
  • 38 редник

    44 6 Отговор

    До коментар #16 от "истината":

    "Абе, защо Швейцария не е член на ЕС? Като е толкова хубаво...."

    И защо Англия напусна €С, като е токова хубаво?... ;-)

    Коментиран от #56

  • 39 Поп Андрей

    32 1 Отговор

    До коментар #28 от "До МИМ":

    "Кой победи комунизма и ни даде шанс за свободно и независимо развитие" - Я да споделите ваша милост , какво развитие имаме след като победихме комунизма, че нещо не се сещам.
  • 40 Дъ Тъ открехна...

    37 7 Отговор

    До коментар #33 от "До Незнайко":

    ИКОНОМИЧЕСКОТО ЧУДО НРБ (от 44 г. до 89 г.) в Цифри и Факти! ЕТО КАК БЪЛГАРИЯ ЗАЕ 25-ТО МЯСТО ПО БВП В СВЕТА:
    За периода 1979-1988 г. САЩ увеличава БВП на глава от населението със 182%, Япония с 275%, Германия със 158%, Франция със 157%, а България увеличава БВП на глава от населението с 234%. Това ще рече, че България по време на комунизма, дори и в годините на Перестройка, никога не е била в рецесия, камо ли фалирала, както поучава западната пропагандна
  • 41 Българка

    34 3 Отговор
    Интересно, според ДВ държави които искат да са като Швейцария , от коя страна на завесата са. Защо да не сме такива които си гледат собствения интерес. До кога ще търпим обвинение по системата "щом не сте с нас, значи сте с Путин"?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Маке

    10 0 Отговор
    Я па сакам да съм шефот на завесата.
  • 44 Историк

    19 1 Отговор
    Както винаг -откъм грешната. Още от времето на Аспаруха сме си праволинейни и недипломатични. Затов и винаги сме побеждавали, но винаги други са печелили от нашите победи.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Не знае ко

    18 3 Отговор

    До коментар #33 от "До Незнайко":

    Тез неща са верни, дет ги пишеш. И важаха за сички. Сега не е така -за някои, но за повече от половината бълагри (които нямат по три астрички), не мандарините, а хлябът е кът. А основно препитание им е изръшкването на контейнерите за смет върху асфалта (дето го няма).

    Коментиран от #52, #57

  • 48 Хахаха

    40 3 Отговор
    Прочетох само това: "На запад е свободният свят", сетих се за последните три години локдауни и насилствена ваксинация и почнах да се смея:)

    Коментиран от #49, #71

  • 49 А на изток какво е???

    4 12 Отговор

    До коментар #48 от "Хахаха":

    Сигурно те е заболял корема от смях.

    Коментиран от #55

  • 50 нееееее

    7 6 Отговор

    До коментар #16 от "истината":

    Защото Швейцария държи не малка част от парите на света, и нея никой никога, няма да я нападне умнико

    Коментиран от #62

  • 51 Д-р ОхБоли

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от ";;;":

    Май те гази синдрома на Даун -Крюгер..или по-точно- ефектът на Зенон. Това е абсолютен постулат в психиатрията. Проявява се при пациенти, които са толкова глупави, че дори не си представят колко са глупави. Демек- напреднал стадии на шизофрения..за съжаление няма лечение.
  • 52 Къде..

    4 11 Отговор

    До коментар #47 от "Не знае ко":

    Ги видя тези българи дето изръшкват контейнирите за хляб???...ти да не си клошар ???
  • 53 Бравос

    28 2 Отговор
    Специален поздрав за свободните и демократични ЕС и НАТО - Кметът на Ню Йорк, Ерик Адамс, подписа заповед, с която обяви извънредно положение в града поради недостиг на бебешки храни в САЩ.

    Русия ще пребъде докато джендърския съюз и САЩ ги чака само глад, мизерия и извънредно положение, било заради пландемии, било заради най обикновени стоки от първа необходимост.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Хахаха

    17 2 Отговор

    До коментар #49 от "А на изток какво е???":

    Така е, още се смея:) Между другото по миналата зима когато гражданите на свободния ЕС бяха под поредния домашен арест ходих за две седмици на изток - в Бахрейн /там е нещо като Дубай/, разхождах се свободен, без маски, каски и сертификати.

    Коментиран от #59, #70

  • 56 нееееее

    5 6 Отговор

    До коментар #38 от "редник":

    Защото Великобритания е в пряк контакт със САЩ, и не иска посредници. Когато Дейвид Камерън беше на посещение в България и видя какъв управлява страната, и къде и как потъват европейските средства, беше тотално разочарован И Тръмп умело се възползва, за да разклати и разедини ЕС! Нещо, което за момента Путин прави !

    Коментиран от #104

  • 57 нееееее

    3 2 Отговор

    До коментар #47 от "Не знае ко":

    Защо не потърсиш медицинска помощ?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ..........

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "Хахаха":

    За русия ти намеквам, смехурко..
  • 60 Оптимистично

    23 3 Отговор
    Никаква желязна завеса няма да има Смилов,а нов световен ред! Нито запада ще е същия, нито изтока! Империята на злато сащ ще си замине,ЕС може и да се разпадне,нато си е изпяло песента,такава е диалектиката!
  • 61 А ПО ЛЕКО

    2 6 Отговор

    До коментар #31 от "Путинофил":

    Не бъркай понятията. Путинофил е едно, а русофил-съвсем друго!
  • 62 Само коментирам

    7 2 Отговор

    До коментар #50 от "нееееее":



    Ние затова ли влязохме в ЕС - за да не ни нападне някой ли?


    Коментиран от #66

  • 63 Този коментар

    15 1 Отговор
    все още не е изтрит от ..... Та кое беше нецензурното за "свободният свят" ? Свят на джендъри,"политкоректност", двуличие и т.н?
  • 64 даааааа

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "незнайко":

    Ако си мислиш, приемайки руския начин на живот ,че ще видиш реки от благоденствие жестоко са лъжеш! Навсякъде здраво се работи! И в Европа и в САЩ, Канада Австралия и др., та дори и в Русия! "Леж та яж" НЯМА НИКЪДЕ!!
  • 65 Е как от къде...

    9 2 Отговор
    Иска ли питане... както винаги от къде страната на булката!!!!
  • 66 нееееее

    4 0 Отговор

    До коментар #62 от "Само коментирам":

    Дори само и да коментираш, трябва да нарегнеш главата .ЕС е политико-икономическа съюз ,а не отбранителен!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 🇧🇬🇷🇺

    5 3 Отговор
    🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺

    Коментиран от #97

  • 69 666

    3 17 Отговор
    България си остава комунистическа и проруска държава. Целта на Радев си остава излизане от ЕС и НАТО. Младите хора масово ще избягат в свободния свят. Тук ще останат бедни пенсионери комунисти. Очаква ни мрачно бъдеще и руски ботуш.
  • 70 Иво

    5 1 Отговор

    До коментар #55 от "Хахаха":

    Живей в Бахрейн бе хахо
  • 71 Пешо

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "Хахаха":

    Лудите се смеят без причина
  • 72 Амдертлиев

    13 1 Отговор
    Откоято и страна да се озовем все сме в наведена и разкрачена позиция,благодарение на тези които наричаме политици.
  • 73 И ДА ЗНАЕШ, МИНКЕ !

    5 10 Отговор
    Нито един "Райх" не е издържал тежестта на Юнака Балкански. Преди години се курдиса с дисагите в "Третия райх " ; и ко да видим - рухна за нула време. Гушна се в Рашо-Съветския райх - разпадна се като тенекиена барака. И Натовския райх ще гътнат; стига на гаризонте да се появи на келепир друг райх. Ето, пращящите от Чест и Достойнство Русоробски комуняги забляха за Евроазийския Райх. Сънуват как Украйна пада и целокупният наш народ посреща със "Здравствуйте братушки " брадатите чеченци на Кадиров и китайоидните буряти и калмуки - досущ славянски братя.

    Коментиран от #85

  • 74 Шамана на Монтерей

    4 7 Отговор
    Дойче веле драматизира излишно.За мен лично,по-несигурна е ситуацията с Германия,оплетена от руски корупционни схеми и с една доста голяма политическа олигархия,която прави всичко по силите си да не изпусне кокала.При нас е същото,но не ние ръководиме ЕС.В България се провалят не само добрите идеи и инициативи,но и лошите.При това със завидна последователност.Янев и Копейкин ще внесат малко колорит в Парламента-нищо повече.След залеза на Атака и останалите псевдонационалисти,тези двамата се намърдаха в освободената ниша.Няма да има нов 9 септември,не заради "усилията" на ЕС да противодейства на Русия,а заради САЩ,които консолидират НАТО и на практика вкараха в час откъсналите се от действителноста евробюрократи.
  • 75 Бежанец в държавата си

    13 5 Отговор
    От както започна войната с руската военна операция в Украйна ,като гледам как украинските бежанци си добре живеят по чужди курорти и хотели и пътуват заливайки масово и свободно с привилегии на бежанци Западна Европа където получават и солидни парични помощи за издръжка, а и вече половин милион украинци съвсем легално и законно се приемат по бързата процедура в САЩ , Канада и Нова Зеландия, направо съжалявам и ми се къса сърцето от мъка, че българите не предизвикаха достатъчно Русия за да обяви една " военна операция" и на България ...!!!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Р.А.Е.М

    8 5 Отговор
    Всички български евроджендори-атлантици скоро ще ядат нагайката, докато копат с кирки и лопати тунела под Шипка! Малко ви остава жълтопаветни нищоправци и предатели...
  • 80 Сандо

    5 3 Отговор
    От грешната!Както винаги.
  • 81 Матей преображенски

    10 6 Отговор
    ДВ беше и си остана вражеска станция,всичко което казва и коментира е противно на българския национален интерес,рупор е на колективния запад,който ни иска здраво вързани за тяхната колесница,да опъваме каиша до последен дъх.Това са мер-зав-ци и не го крият,присмиват ни се и ни третират като малки деца.Коя България ще го решава в кой лагер ще сме,народа или продажната клика,която се осмелява да говори от наше име?При един честен референдум ще има 80% за съюз с Русия,и какво ,много лошо ли ще ни бъде,както допреди 33г.?тогава сащ и нато скърцаха със зъби завистливо и злобно зад желязната завеса и накрая намериха начин да срутят социализма,който беше идеалната среда за развитието на източна Европа.Успяха чрез подлост,сега пак се опитват,да задържат неизбежното,връщането ни в руската орбита е на дневен ред,западняците даже го ускоряват с безумните си действия.И никаква желязна завеса може и да няма след няколко години,когато положението се уталожи,когато американците се пръж-до-сат ,Евразия ще си функционира като идеален синхронизиран механизъм,колкото и да им е криво на щатите.
  • 82 За да има България

    15 6 Отговор

    До коментар #19 от "Някоя си":

    Само съюз с Русия, ще измие срама от България за последните 30 г американски протекторат!!!
  • 83 Да изчистим България от Фащ

    14 5 Отговор

    До коментар #33 от "До Незнайко":

    Тия опорки ги тиражират хора реваншисти и фашаги, не благодарим от сърце за мизерията в която ни държахте 33 години. Който не му отърва да заминава заКраваристан

    Коментиран от #84

  • 84 ВЕРНО Е ГОЛЯМА

    8 4 Отговор

    До коментар #83 от "Да изчистим България от Фащ":

    ГОЛЯМА МИЗЕРИЯ ЧОВЕК НЯМА КЪДЕ ДА СИ ПАРКИРА КОЛАТА ОТ МИЗЕРИЯ В ПОЧИВНИТЕ ДНИ ТАПИ ПО МАГИСТРАЛИТЕ ОТ МИЗЕРИЯ НА ПЛАЖА НЯМА МЯСТО ОТ МИЗЕРИЯ
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 ИТОГИ

    7 5 Отговор
    Дори да изчезне "Империята на злото", нашите комуняги, чистакровние "Кучета на Павлов ", ще продължават да вият до небесата, че Крепостните мужици са най-магучие, непабедимие, справедливие, че и асвабадителние. Същите разграбиха и оплюскаха България; останахме, има-няма, 6 милиона, сред които ,панимайш ли, имало нормални хора, искащи смърт или затвор за украинците, защитаващи родината си.
  • 88 истината е че

    7 3 Отговор
    в България се сглобяваха булгаррено преди ровър след и двете производства се закриха заради алчните политици нима не виждате че който и да управлява управия няма
  • 89 истината е че

    7 4 Отговор
    когато байдън вече не е президент войната ще свърши
  • 90 истината е че

    6 4 Отговор
    един ай ти българин взема колкото лидъл касиера в берлин а честито
  • 91 Ний сме за камунистический рай !

    8 6 Отговор
    Ватенка, картошка и баяршник дарагой !
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 истината е че

    4 2 Отговор
    идеологиите и религиите в ръцете на жадните за власт . ВИЖДАТЕ КАКВО СТАВА
  • 94 Рашка е в колапс

    5 8 Отговор
    Да не дава господ някога да сме с руснаците ,защото тея аборигени ще ни върнат отново в 19 век
  • 95 истината е че

    5 2 Отговор
    дъщерята на георги илиев 17 години след смърта му влага 10 000 000 лева в кравеферма . КОЛКО ПАРИ ПРИТЕЖАВА .кирчо кажи
  • 96 истината е че

    4 3 Отговор
    смилов да ходи да се ееееее
  • 97 🇧🇬🇪🇺🇺🇸

    0 3 Отговор

    До коментар #68 от "🇧🇬🇷🇺":

    🇧🇬🇪🇺🇺🇸🇧🇬🇪🇺🇺🇸🇧🇬🇪🇺🇺🇸🇧🇬🇪🇺🇺🇸
  • 98 Запознат

    7 1 Отговор
    България е оцеляла защото не е слушала какво искат голямите ,. Ние ще си намерим пътя ...гладни ,бедни но сме оцелявали ,само не ни вменяваите какво е по добре за нас.
  • 99 майтаки

    4 1 Отговор
    Тва само абсолютен неадекватник може да го съчини. Ако спре търговията между Европа-Азия-Америка... Само Азия ще оцелее. Европа и Америка са толкова зависими от Азия, колкото не можете да си представите.
    Да не говорим, че петролните монархии ще са също отвъд бленуваната ви завеса. Без петрол първо САЩ ще даде фира, а много скоро след това и Европа.
  • 100 Чоко

    4 2 Отговор
    България е винаги с Русия.!.Но се намира в Европа .Така че .Ще ни траят .От ЕС..
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Георги

    2 1 Отговор
    Истанбулска конвенция насила, ЛГБТ мурафети насила, Зор зорна ни вкараха във филма няма да купувате газ и петрол за рубли а САЩ и неговите послушни марионетни Западно Европейски правителства отварят сметки в рубли или отменят санкции когато и както им е удобно. То бива безгръбначност и неадекватност в Западно Европейския Елит но в последните години просто счупиха всички критерии. ЕС е Орел, рак и щука - всеки дърпа към себе си чергата а за капак се печатат милиарди евро/долари без покритие а ние като най бедна държава служим единствено за донор на Западните икономики със своя човешки потенциал или с ограбващи концесии като тази на Дънди Прешъс от Канада или изкупуване на Ел. Енергия на преференциално по високи цени от Американските Марици. Предплащане на американски самолети с незнайна дата на доставка и самоунищожаване на най ефективното ни оръжие - руските ракети SS 23 пак под американски диктат. Трябва човек наистина да е лишен от разсъдък за да не вземе правилното решение.
  • 104 Георги

    2 1 Отговор

    До коментар #56 от "нееееее":

    Великобритания за момента е най големия губещ понеже не може да изгради своя валутна зона за разлика от САЩ, РУСИЯ и Китай!!!
    Затова по всякакъв начин се стараят да сринат Германия и приберат под свой контрол това което ще остане след разпада на ЕС!!!
  • 105 Матракчи

    1 1 Отговор
    "От коя страна на Желязната завеса ще се окаже България?"
    Както винаги - На губещата страна.
  • 106 Както

    1 1 Отговор
    Както винаги , от към губещата.

    Коментиран от #107

  • 107 555

    0 1 Отговор

    До коментар #106 от "Както":

    С тоя материал сме си направо за Евразия.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.