Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Май, 2022 13:00 13 830 173

Подивели ли са българите?

  • русофили-
  • българия-
  • българи-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • нато-
  • подивели-
  • евгений дайнов-
  • костадин костадинов-
  • северна македония

На декларативно ниво българският народ е див и варварски, но у дома той е кротък, приличен, дори уважителен

Подивели ли са българите? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може би всеки народ има способността от време на време да подивява. Да изпада от рамките на цивилизованото поведение и да се превръща в свирепа глутница. Това, знаем, се е случило на германците в периода 1933-45 година. В момента в това положение се намира руският народ. А българският?

Разликата между цивилизовано и диво поведение

Още новини от Украйна

Цивилизовано поведение - това ще рече поведение обрано, уважително, дисциплинирано, следване на поведенчески код, който не допуска силните да тормозят слабите, а напротив - очаква от силните да закрилят слабите. Различните не се схващат като опасност за групата, а като възможност за обогатяване на опита на индивидите.

Цивилизацията целенасочено създава условията за това, обикновените хора да живеят добър, подреден и удобен живот, защото са сигурни, че утре няма да дойде някой насилник (или държавен орган), който да им вземе всичко. Цивилизованото поведение е изкуствено. То не съществува в природата, а е породено от съзнателните усилия на човешкия разум.

Дивото поведение е онова поведение, което не е породено от усилията на човешкия разум. То е част от природата. В рамките на дивото поведение силните тормозят слабите, "другите" се схващат като врагове на групата, всяко различие се схваща като опасност или израз на слабост и се наказва. Насилието се въздига в основен принцип на обществена подредба и силните имат безусловното право да вземат каквото искат от слабите, които на свой ред не виждат смисъл да си подреждат живота, който неминуемо някой ден ще бъде разрушен от някой минаващ наоколо бандит или държавен началник.

Подивели ли са българите?

Цивилизацията, накратко, е арена на приличието. Диващината е арена на обратното на приличието. Погледнете Филип Димитров и ще видите приличен човек, представител на цивилизацията. Погледнете Костадин Костадинов и ще видите обратното на приличен човек, представител на диващината. Първият, докато беше премиер, искаше да постигне онова "максимално удобство за широките маси", което Чърчил описва като сърцевината на цивилизацията. Вторият, днес действащ политик, иска да трича, вкарва в затвори и заключва в лагери всички, които са различни от него.

При повърхностен поглед, българинът като че подивява. Украинските бежанци от войната бягат обратно, прогонени от диваците по българското Черноморие и от органите на държавата, оказали се неспособни да предоставят на жертвите на путинските орди цивилизовани условия за живот. Очевидно е, че расте подкрепата за партията на гореспоменатия Костадинов, чиято идеология е омразата и насилието. Като че мнозинството българи, подбутнати от позорното вето на ГЕРБ-ВМРО срещу Северна Македония, декларират омраза към македонските си роднини.

И друг път е имало признаци за подобно българско подивяване. Във втората половина на 1980-те години повечето българи като че се бяха подвели по пропагандата на БКП и се опитваха да мразят българските турци. В началото на 1990-те години имаше периоди, когато изглеждаше съвсем реално българското общество да влезе в "югославски режим" на междуетническо изтребление. По повод на прословутата "Истанбулска конвенция" изглеждаше, че българите са на косъм от това да бесят по дърветата всички, които им изглеждат като да са с "нетрадиционна" полова ориентация.

После обаче, когато пушилката се вдигна, се оказа, че българите нито са намразили турците, нито са готови да ги изтребват, нито пък истински искат да бесят "нетрадиционните".

Декларативно - дивак, в същината - приличен и свит

Изглежда, че българският народ е див и варварски единствено на декларативно ниво. Това има своето обяснение. Учен поколения наред, че от неговите усилия нищо не зависи, българският народ е "свит" и с особено ниско самочувствие. Това създава празнота в неговата душа, която празнота той запълва с декларации, че е насилник и че обича насилниците - като например Путин или Хитлер, или Пиночет. Така, мисли свитият българин, той ще бъде забелязан и припознат като "някой", колкото и да няма никакви видими постижения.

Под декларативната диващина обаче се крие един приличен, макар и свит, народ. Това личи дори по неговия бит, сравнен например с руския такъв. Погледнете руските села и по-малки градове. Това са кочини. Нищо не е подредено, в нищо не е инвестирано по простата причина, че в тамошната диващина всеки момент някой началник може да дойде и да ти вземе всичко. И да те тикне в затвора. Защо да инвестираш усилия в подредбата на обикновения си животец?

Българският бит не е такъв. Не толкова подреден като, да речем, германския, българският бит е светлинни години по-цивилизован от руския и така разкрива базисното приличие на българското съзнание. Поговорете с народа си и ще констатирате, че той споделя ценностите на диващината в кръчмата. У дома си той е кротък, приличен и дори уважителен. Това е видно и в голямото европейско изследване на ценностите - European Values Study - което се провежда в ЕС на всеки 10 години от 1990 година насам. В него е видно, че българинът, макар по-малко цивилизован от холандеца или французина например, общо взето се вписва в общата европейска картина. По някои показатели българите, както и унгарците, изглеждат доста по-диви от средното за Европа. Но все пак българите не допуснаха Борисов да се превърне в дивак като Орбан.

В България източникът на дисциплината идва основно отвън

Българският народ като че се бои да споделя своята базисна приличност поради ниското си самочувствие. Някак не изглежда много героично просто да си приличен човек. По-героично е да славиш Путин, Хитлер или Пиночет и да крещиш, че Македония е българска. От това положение следва, че трябва да се направи нещо със самочувствието на българите, което нещо да делегитимира дивашкото поведение и да легитимира приличието като основна ценност.

Тук на помощ ни идват мащабните изследвания на холандския социолог Хеерт Хофстеде. В последните десетилетия на 20-ти век той изследва въпроса със самодисциплината, която е основен признак за цивилизованост: колкото по-самодисциплиниран е един човек, толкова по-цивилизован е той. Хофстеде открива, че при различните европейски народи центърът на дисциплината ("локусът на контрол") се намира на различни места. При северните и западните народи локусът на контрол е вътре в самите индивиди, т.е. дисциплината иде отвътре. При източните и южните народи локусът на контрол е предимно външен: дисциплината върху поведението е налагана отвън - от традицията, родата, вярата, обществото, държавата. Българите, бидейки хем южен, хем източен народ, имат предимно външен източник на дисциплина.

Днешните управляващите трябва да убедят народа, че е по-добре да си цивилизован

Това положение отваря огромно пространство за упражняването на лидерство. Бойко Борисов, когато правеше това, легитимираше дивашкия компонент в българското съзнание и в някаква степен българското общество подивя. Или поне стигна до извода, че да си цивилизован човек не е кой-знае колко важно. Днешните управляващи са прилични хора, социализирани в цивилизовани страни, в които локусът на контрол е вътрешен. Ако те упражнят достатъчно лидерство върху объркания български народ, то няма да е трудно този народ да бъде убеден, че е по-добре да е цивилизован, отколкото да подивява.

Това няма да е трудно, защото макар объркан и дезориентиран, все пак българският народ, за разлика от руския, успя да остане базисно приличен.

Автор: Евгений Дайнов


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 168 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 майтаки

    247 28 Отговор
    Гледай да видиш септември месец какво ще стане, ако бензина е над 3лв... Е тогава ще разберете кой е подивял!

    Коментиран от #76

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Теле

    182 11 Отговор
    Не не са подивели сте от тъпия сайт факти

    Коментиран от #11

  • 10 СЛАБА Русия

    34 212 Отговор

    До коментар #4 от "българин":

    СЛАВА Украйна

    Коментиран от #162

  • 11 АХМАК СИЛА

    25 167 Отговор

    До коментар #9 от "Теле":

    Рашистите са в покрайнините до хотел "Мир". Търпят тежки загуби.

    Коментиран от #19

  • 12 майтаки

    92 10 Отговор

    До коментар #4 от "българин":

    А като се събуди, гащите мокри ли бяха?

    Коментиран от #21

  • 13 И Ко ще правите

    19 64 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Ще садите цветя ли
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дойче ЦРУ зеле

    170 15 Отговор
    Пръдливо и миризливо.

    Слуги на световната мафия.
  • 16 Да вярно

    14 90 Отговор

    До коментар #7 от "Да се знае":

    Часовника в Москва спря
  • 17 Медиите са виновни...

    123 15 Отговор
    Дават трибуна на полуидиоти, хора недоучили и примитивни. За д тях обаче, стоят парите на освободителите !
  • 18 Сега и

    94 3 Отговор
    от маймунската шарка съвсем ще луднат!
  • 19 Теле

    48 4 Отговор

    До коментар #11 от "АХМАК СИЛА":

    Айде бе

    Коментиран от #28

  • 20 Кочо

    135 8 Отговор

    До коментар #7 от "Да се знае":

    Ти свободно избра ли от кой пол си?! Ако се колебаеш Карин Жан-Пиер ще ти помогне в избора! А най-добре отивай свободно да развяваш знамето на дъгата някъде в свободния свят, извън България!

    Коментиран от #30, #35

  • 21 българин

    5 30 Отговор

    До коментар #12 от "майтаки":

    Да, от радост.

    Коментиран от #32

  • 22 достатъчно

    163 6 Отговор
    Подивяла е агресивната антибългарска пропаганда, която чужди медии постоянно произвеждат у нас.
    Постепенно започва да стана ясно, че цялата "модернизация" за която се борят е едното подриване на българския интерес във всички негови измерения.
    Добре е тези чу жди медии да носят флаговете на страните чиито интересе защитават, Така
    е можем да държим отговорни съответните посланици, а не да се праивм на разсеяни и да си милим, че четем някакви "български" медии. провеждащи някакъв "български" дебат.

    Коментиран от #145, #163

  • 23 Омразата се генерира

    153 9 Отговор
    от Запад!Така беше векове преди техният фюрер,така е и след него.Генетично е за западните хора,било то нацисти или католици,"Светата Инквизиция", аутодафета и сексуалните извращения идват с майчиното им мляко,Изтокък прогледна за този Западен фундамент..

    Коментиран от #79

  • 24 Имаш ли

    4 45 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен _Язовец":

    Пиш..е че да пикаш Беден Ядовец?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ужким

    81 2 Отговор

    До коментар #1 от "Поп":

    Германска, германска, колко да е германска тази медия?
  • 27 Жокера

    111 9 Отговор
    Крайно време е и ние да забраниме тая долнопробна-помия дв
  • 28 Верно бе

    16 6 Отговор

    До коментар #19 от "Теле":

    Тако си е
  • 29 Васил

    123 7 Отговор
    Не знам как спите всички които работите в тази медия! Жалка история! Срамът винаги достига продажниците!
  • 30 Да се знае

    59 9 Отговор

    До коментар #20 от "Кочо":

    Не мога да си избирам пола, природата ми го е дала. За сведение мъжки е, можеш да дойдеш да провериш и да те опна :)

    Коментиран от #38, #169

  • 31 Теле бегай

    12 99 Отговор

    До коментар #14 от "Теле":

    В кочината Москва И там се жалвай на Путь
  • 32 майтаки

    35 1 Отговор

    До коментар #21 от "българин":

    Е, радвам се! Бегай ся в миялното да си въриш работата!

    Коментиран от #36

  • 33 ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО

    112 8 Отговор
    Само като видиш автора и ти става ясно за какво иде реч. Просто пишете като допълнение статия спонсорирана от Сорос Америка за България разбирай АНТИ БЪЛГАРСКА

    Коментиран от #171

  • 34 уфф

    75 3 Отговор
    "това ще рече поведение обрано" Ех, тая дума "обрано"... Не се научиха да говорят тия хора... Пък уж се пишат цивилизовани. Иначе, да, обрани сме! 30 години ни обират! Няма накъде повече!
  • 35 Ей Кочо

    17 6 Отговор

    До коментар #20 от "Кочо":

    Да ме гепиш за маркочо
  • 36 българин

    1 21 Отговор

    До коментар #32 от "майтаки":

    тц, ела да ме забършеш.

    Коментиран от #45

  • 37 Така така

    62 7 Отговор
    Ще пада главата на петков нека само огладнеят и измръзнат.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Кеееф!

    44 38 Отговор
    Супер-музика е да слушаш как русофобите квичат от безсилие! По-хубаво е от младежки оргазъм!

    Коментиран от #43

  • 40 майтаки

    78 5 Отговор
    Честно не ги разбирам джендаците. Мен щеше да ме е срам да си изтропам простотията, ако след това 50-100 човека ме правят на 5 стинки. Или са мазохости или им плащат и затова търпят.
  • 41 Колибка

    75 5 Отговор
    Може ли с две думи,някой да ми
    преведе дописката.Аз стигнах до
    Фил кенеди бил човек или нещо
    подобно,а Костадинов незнам
    квоси.
    П.п.Филип Димитров унищожи
    селското стопанство ,по РанНът.
  • 42 Дивак

    62 7 Отговор
    Германците, колкото и да са цивилизовани, се съгласиха да плащат руския газ в рубли. Нецивилизованите българи не клекнаха, колкото и тежко да се отразява това на нефелната ни икономика.

    Коментиран от #46

  • 43 гост

    13 64 Отговор

    До коментар #39 от "Кеееф!":

    Като огледаш коментарите повечето са на русоробите и плачат яко.🤣🤣🤣
  • 44 мерт

    84 8 Отговор
    САМО защото не издигат украинското знаме, са подивели???!!!
    Цяла България знае какъв "умник" е Дайнов!
  • 45 майтаки

    27 3 Отговор

    До коментар #36 от "българин":

    Аааа не знам. Помоли някой от сектор, английски старчеки домове, те имат опит!
  • 46 развалена латерна

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "Дивак":

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 47 чичо стамат

    66 2 Отговор
    Не знам кой е автор на тази статия,но явно си няма грам понятие за България и българите,щом намесва Хитлер и Пиночет,които по времето на соца в БЪЛГАРИЯ пропагандата ги изкарваше като едни от най големите диктатори и кръволоци,каквито всъщност са били и едва ли мнозинството от българите ги възхваляват.
  • 48 ,,Народ затъпен, унижен..."

    85 4 Отговор
    Диваци в България са само хората от ,,елита", които глозгат кокалите на народа. Време е и народа малко да подивее и да ги тури на мястото им. Само со кротце и со благо не става...
  • 49 боклуци

    80 3 Отговор
    Поредната порция бълвоч любезно поднесена на вниманието ни от любезното Deutsche Welle . Подивели са всъщност вашите политици и ония чичковци с многото пари , дето им дърпат конците . Управлението на държавите ви са лобистки групировки , които нямат нищо общо и въобще не ги интересуват народите ви , нито сигурността им , нито живота им , нищо. Да ми давате един психо , Фил димитров имам предвид , като пример за " приличен човек " , вероятно защото защото беше избран и посочен от ЦРУ да изпълни определени задачи по разрушаване на българската държавност и най-вече в частта и селско стопанство е по-скоро манипулация , отколкото субективна оценка . Езикът ви определено е лишен от тази изисканост , за която претендирате , в какво живее един народ си е негова работа , а не ваша да я определяте като " кочини " бе изтънчените. Колкото до бесовицата , вия я предизвиквате с вашите лицемерие , арогантност , безскрупулност в преследване на отвратителните си попълзновения да налагате "вашия порядък " . Обръщението е защото аз нямам претенции да съм префинен , напротив , от "диващината" както я определяте съм , не от Костадиновата , от моята си лична , дето я дължа на вас .Благодара .
  • 50 майтаки

    63 2 Отговор
    Изученият с парите на фондация "Людмила Живкова", на Запад, тръгнал да ни учи на демокрация... Е не е ли пълна пародията?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ГруZ 200

    6 45 Отговор
    ВСУ са ликвидирали командира на руските десантни войски - 106 -та парашутно-десантна девизия - кап Александър Въйгуляр.

    Коментиран от #121

  • 53 Бегай !

    62 6 Отговор
    DW - германски подивели примати от третия свят ! Българите ,когато са имали Царство,тия са били по дърветата !
  • 54 В.В.П.

    53 6 Отговор
    Пълни глупости. .Така,така.Нато ще се промъква до Рф ,и ще мрънка че защитава Слабите и безпомощни..Сащ да се махат от България..!Не ми трябва тяхната закрила..Гепиха златото веднага щом България,стана член на НАТО 2004...Още от 2002 ,на теория..Така ли ще ме защитавате от ,,руския грабеж??Газ от 80 Ст 2020,сега е двойно ..бензина е по две .
  • 55 забележете

    60 3 Отговор
    Десетина еничерина с лансирани кариери в политологията, социологията, културологията и др. под. специалности са основните генератори на поидобни антибългарски пасквили.
    Чужденците които плашат за подобна лейм пропаганда дори не схващат колко неефективна е тя и какъв обратен ефект дори създава.
  • 56 хмм

    61 5 Отговор
    Всъщност ми беше много интересно да прочета статията, за да разбера до каква степен слугите на Запада са се оплели като пате в кълчища... Няма да коментирам грешките в разсъжденията на автора, за да не им помагам. Чудесно е, че са толкова зле, наистина. Харесва ми. Това е добре за нас. Нека да продължават в същия дух!
  • 57 И КИЕВ Е РУСКИ

    57 9 Отговор
    Евгений хлебарко гнусна

    Коментиран от #90

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Айде, бе

    59 3 Отговор
    Признавам не прочетох целия този бъртвеж, най малкото, защото ми омръзна извратените измислили 32 та пола и опитващи се да ни ги налагат със закон да ме определят див ли съм или си мислят, че хората са сляпи и не разбират кой прави войните и прекрачват природни, Божии и каквито се сетим закони в сделките си с дявола:)
  • 60 Мунчо

    19 4 Отговор
    Ако напиша какво мисля за българите и ще ме баннат поне за седмица...особенно страшно е под 30 години...половината са от дърветата слезли ,другата половина от Фейсбука...

    Коментиран от #63

  • 61 Двоен ключ

    9 36 Отговор
    Диви хладнокръвни варвари са Скандинавия,там още има рибари които трепят акули с мачете,българина само ако види акула ще се разциври и ще хукне да бяга,а неграмотни диваци има предимно в русия
  • 62 Един

    51 6 Отговор
    Долу американските фашисти! И техните подлоги!
  • 63 лечимо е

    11 2 Отговор

    До коментар #60 от "Мунчо":

    Нема страшно, ще ти мине ако опознаеш други народи.
  • 64 Алко Балко

    41 4 Отговор
    А бре тези западни детеебци ,ли ще дават наклон на българския мъжки репродуктивен орган?!
  • 65 Със сигурност са подивели,но защо?

    63 4 Отговор
    Какви са симптомите на подивяване:Хората подивяват, когати ги управляват предатели и слуги на чужди интереси за сметка на техните..Хората подивяват когато продажните медии ги лъжат от сутрин до вечер с успешния възход на България,който е слезнал в най ниска точка на съществуването на България.Хората подивяват от всичките продажни телевизии,които от сутрин до вечер им прожектират филми за лезбо и гейове по време ,когато децата им могат да гледат.Хората подивяват от ТВ политиката,която показва фалшивата гледна точка на фалшиви хора и иска да ги убедят, че това е истина.Хората подивяват,когато ги лъжат най безобразно и в същия момент не им дават възможност,да научат истината,защото тази истина нявма да се хареса на някой.Хората подивяват,защото една фашистка държава,която изтребваше и малтретираше 8 години руското и българското население в Украйна,никой не каза и "А",а сега след започването на военната операция и унищожаването на фашизъма наричат Руснаците вместо украинците фашисти.Наричат украинците жертва на агресия а са получили амнезия за последната 8 годишна украинска агресия.С пълно право хората подивяват и ако питете мен,ако влезна в парламента,такъв хаос ще настане, че предателите и лакеите на чужди интереси ще прескачарт по 4 реда седалки като подгонено стадо кенгури.
  • 66 начинаещ пророк

    14 1 Отговор

    До коментар #58 от "ПБФ":

    тъй тъй,дори нямаме национална доктрина,виж поведението ни с македонния!
  • 67 ген КЪСТЪР

    24 0 Отговор
    Женя ПРОСТА ТУТУРУТКО свери са часовника
  • 68 АЗИСАЗОВОВ

    8 1 Отговор
    ИДваме за гръкляните ви
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 DW сводка

    49 3 Отговор
    Филип Димитров,ли ви е модела за подражание?Защото до него стоеше неговият.....Боздуганов.Гукаха си в министерския съвет,пред огледалото.Младост,радост!Няма как да промиете мозаците ни с джендърските ви ценности и матрици.Няма да мине.
  • 71 Матей преображенски

    59 3 Отговор
    Този път ДВ надмина себе си,пускайки този пасквил и РЕЧ НА ОМРАЗАТА,оп-лю-ва се политическия противник,българския народ се описва като инфантилен и с двойствена психика,всякакви слово-блуд-ства.Руснаците били такива,онакива,най-лошите,американците сигурно са цвете за мирисане,наскоро пак имаше терор с десетки убити деца ,в САЩ това си е редовна практика,нег-ри-те са изпуснати от контрол и безчинстват необезпокоявано.Няма никакво подивяване на българите,има осъзнаване и подемане на национално-освободителна борба,от точно тия окупатори американци и техните местни велможи,от олигархо-мафиотската власт.
  • 72 В.В.П.

    20 2 Отговор
    Златото от земята ,масоните и владетелите го предават на извънземните . Ония, така си осигуряват енергия ,и държат властта на земята в престъпни ръце ..Скоро в България ще има само токсична пръст и трапове..Всичко ще е пустиня.
  • 73 кавала ми надуй

    3 21 Отговор
    Не са ли захлюпени маргинали комунистите у нас,България щеше да е по-зле от Молдова!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Аз съм

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "майтаки":

    Е ти колко ми9слиш ,че ще е ? Забрави да е под 3 лева .
  • 77 Васил

    9 0 Отговор
    По скоро обеднели оглупели.
  • 78 В.В.П.

    30 3 Отговор
    Тоя ГМО смрдел ,яде само ГМО продукти от високо качество Маде ин Уса..Грабежът върху България е уникален по размерите си ..Вземат златото ,и отварят Кауфланди с боклуци на рафта..Заемите и задълженията са огромни за населението от 6 млн.Жизненоважни ,ресурси се оскъпиха на 100 %,обаче през цялото време Женя ,мухлто ,повтаря че Русия е виновна за фалита..И какво от това ..??.Ами ще ни спасяват ОЩЕ ПОВЕЧЕ ОТ ЗАПАДНИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ..Още злато ще дърпат .и още заеми ще ни дадат ..Хартийки..Цветни
  • 79 Хахаха

    41 7 Отговор

    До коментар #23 от "Омразата се генерира":

    Всичко това е част на западната култура. Да не забравяме, че Западът забогатя от варварското ограбване на колониите си. Затова нямат нужда какви морални права да поучават другите. Самияр стремеж към това доказва тяхното високомерие, а и липса на елементарно възпитание. Липса на съвест също.

    Коментиран от #82

  • 80 Ами ...

    7 24 Отговор
    Не. Имаме малък брой даваци, копейкаджии. Просто им се дава трибуна.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Ами ...

    3 7 Отговор

    До коментар #79 от "Хахаха":

    Не твоего ума дело, холоп.

    Коментиран от #144

  • 83 В.В.П.

    27 4 Отговор
    Русия диваци ,Украйна интелектуалци ,България полуживи ,Германия богове..Сащ са пирамида ,ядат малки деца ,вчера утрепаха 20 парчета. .Хехе..Това е Женя ,смръдльото..
  • 84 Пак и пак акъл

    39 2 Отговор
    Колкото пъти тоя номенклатурен изтърсак пъкне,толкова пъти трябва да припомняме коя е фамилията му: Баща му Александър Дайнов, е постоянен кореспондент на вестник „Работническо дело“ в Москва (1961–1965) и Лондон (1971–1977). Майка му, Лидия Маринчевска, е дъщеря на активни борци против фашизма и капитализма.

    Средното си образование Дайнов получава във Форест Хил Скуул в Лондон. В 1976 г. със стипендия от Inner London Education Authority постъпва в колежа Корпъс Кристи на Оксфордския университет, който завършва три години по-късно. Иии... сега номенклатурен изклесавец с цялата си гьонсуратщина ми дава пак и пак акъл.
  • 85 Опитомен

    38 3 Отговор
    Не не са подивели ами ще подивеят от тази скапана демокрация и хищен капитализъм, това са нормалните Българи които знаят кога се живя по добре, нищо то все ще дойде видов ден !
  • 86 жалка картинка

    28 4 Отговор
    С чичката с мустаците , добри , или лоши , сте били вие , сега сте подлоги на американската политика , което не е хич престижно и сте взели да ми пишете разни морални нравоучения. Па и нацисти подкрепяте , а уж грешка ви било.
  • 87 не може да бъде

    29 3 Отговор
    Погледнете Евгений Дайнов... и сигурно ще се чудите що за същество е това!?И за съжаление се навъдиха доста такива като него и трябва да се чудим дали природата не е обявила някакъв генетичен бойкот,не само в България!?
  • 88 криворазбраната цивилизация

    30 1 Отговор
    Подивели са...някои, значи цивилизованите пращат оръжия- подивелите искат преговори. Да ви има цивилизациона, както казваше Добри Войников.
  • 89 Някоя си

    36 5 Отговор
    Не мога да повярвам....
    Няква долнопробна немска медия ...и лакейте и тук да си позволяват да убиждат Българския народ....
    Не се смятам за дивачка ...нооо когато някой ме убиди подивявам..... Тази статия въобще не трябваше да съществува...
    Тази статия на тази медия е доказателство че наистина има "журналисти" които са тотално низки ...
    Готови на всякакви мерзости ...даже и страната си да оплюват за стотинки....
    "Авторе" дано ти приседнат парите от статията...

    Коментиран от #97

  • 90 Хахахахахаха

    3 17 Отговор

    До коментар #57 от "И КИЕВ Е РУСКИ":

    Хахаха Ходи го кажи на Кличко да ти забие един в г..

    Коментиран от #122

  • 91 3.14К

    25 3 Отговор

    До коментар #1 от "Поп":

    Изходен и долнопробен е и автора на статията. Кой му е дал право да преподава?

    Коментиран от #125

  • 92 Госあ

    31 4 Отговор
    Е не ! Това е прекалено вече ! швабата да ни нарича диваци ! Точно швабата, която подбираше бежанците от Сирия стават ли за робски труд или не ! И тия, които не ставаха ги екстрадираше. Точно швабата, която направи два погрома над Европа и е на път да направи трети ! Тая шваба, която римляните наричаха - варвари

    Коментиран от #98

  • 93 Благой от СОФстрой

    9 1 Отговор
    От опростачаване в БеГето се подивява!
  • 94 Васко

    11 1 Отговор
    Че то колко българи остананаха?
  • 95 така така

    24 3 Отговор
    Само не ми хвалете филип димитров няма нужда познаваме го. Ще кажс, че българите са по търпеливи и от руснаците мноого по търпеливи, но преминете ли им и последната червена линия, те имат няколко е те тогава ше видите конь боб еде ли, затова не им давайте кухи съвети и празни приказки, а ги уважавайте и зачитайте докато са кротки, че станат ли "варвари" тежко ви
  • 96 Куку

    13 2 Отговор
    Не не сме диви а сме много прости и неграмотни,на практика ние даваме на света шофьори,берачи на ягоди и тук там добър спортист като Григор и Ицо Стоичков.Това е!!!

    Коментиран от #159

  • 97 Аз ся штъ "убидя"...

    2 13 Отговор

    До коментар #89 от "Някоя си":

    Да видя как подивяваш, колко подивяваш, твоето подивяване...подивяване ли е, или някакъв друг проблем имаш.🙊

    Коментиран от #113

  • 98 Иван

    36 5 Отговор

    До коментар #92 от "Госあ":

    Не е шваба. Авторът е българин - Евгени Дайнов. Но е грантаджия и американски приближен. Беше женен за рускиня при социализма и работеше в ЦК на БКП. Но сега се е променил. "Израснал е". Типично нашенско мекере.

    Коментиран от #102, #104

  • 99 !!!?

    10 13 Отговор
    В "руският мир" дисциплината е казармено понятие !!!?

  • 100 Гьобелс Веле

    24 4 Отговор
    Имам чувството, че тия там от Дойче Веле се надпреварват кой ще изтипоса най- голямата глупост.
  • 101 Ако някога се чудите

    31 5 Отговор
    що е то предател:Евгени Дайнов,това е то предател на държавата и Българския народ.Това жалко нищожество благодарение на баща си и на Партията,живя добре при социализма.Човек паразит,който не е дал нищо за родината си.Но който от всичко ще се отрече,само и само да си заработи сребърниците!Пфу!!!

    Коментиран от #116

  • 102 Госあ

    23 2 Отговор

    До коментар #98 от "Иван":

    Не ги чета изобщо. Видях DW, които са издали тоя пасквил на тоя бездарен седесар. Те това умеят - да словоблудстват.
  • 103 Българите

    10 1 Отговор
    Са откачени.Нормалните са малко и това е проблема.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 22#@&&&&&&&

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "Поп":

    Не е само медията, проблемът е по-всеобхватен. Най-мръсно нещо е коплексар-предател да се опитва да ти "налива" акъл ( нарочно използвам турцизъм).
    Най-ужасните беди в човешката история са дело на, или в съучастие с, комплексари-реваншисти. Като дай..о-в, но и много-много преди и след него, някои къде по-значими от мижавата му особа.
    Какъв срам за нас като народ са тези ignorance- си... Направо не знам колко пъти са се обърнали в гроба Кубрат, Аспарух, Симеон Велики, ЛЕВСКИ, Ботев, ...... Ами всички знайни и незнайни Велики люде, дали живота си да я има България!!!!!!
    Да бъде Държава! А разни ментално-неориентирани се гаврят с тяхната памет. И са се навели толкова ниско пред всеки колонизатор, който им подхвърли трошица, че в "деветия кръг" на Данте направо им пазят мястото...
    Срам ме е от тях, срам ме е за тях, но най-вече е срамно за народ, който все пак носи в гените и кръвта си величието на Истинските Българи!!!!!

    Коментиран от #111

  • 106 Ъпгрейтвана sополоч

    22 6 Отговор
    Че то над 90% от сегашните sороsоиди,грантаджии,анаблиzатори,хисторици и социални антрополози са все тунинговани представители на БКП-ейски,коминтерновски фамилии,комсомолски секретарчета,ЗКПЧ-та и бивши политически офицери,даскалчета по научен комунизъм и степендианти първо но фондация" Людмила Живкова",а после на репtила Шоrош.
  • 107 Прав

    4 6 Отговор
    Подивел е българино БОКЛУКО
  • 108 ГруЮ

    25 5 Отговор
    Подивял е аФтора. От глупост и простотия.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 НОВ СВЕТОВЕН РЕД

    11 7 Отговор
    До 1989 ГД ни мачкаше БОЛШЕВИШКИ СЪВЕТСКИ СЪЮЗ а сега БОЛШЕВИШКИ ВАШИНГТОН ....И ЕС няма отърване.....
  • 111 !!!?

    6 17 Отговор

    До коментар #105 от "22#@&&&&&&&":

    "въZрожденците" на Костя Колонизирания ли визираш !!!?
  • 112 ФИЛизене

    17 2 Отговор
    Вземете си "цивилизованите", те не са много!
  • 113 Някоя си

    12 1 Отговор

    До коментар #97 от "Аз ся штъ "убидя"...":

    Повярвай не искаш.....
    Няма нищо общо с това което е във фантазиите ти😉

    Коментиран от #119

  • 114 Буха ха

    30 4 Отговор
    Подивелите българи оставят украинците да си джиткат с Мерцедесите и Лексусите, докато цивилизованите немци им казват че няма да получат нищо, докато първо не продадат Лексуса и не се погрижат за себ си парите.
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Що е?

    2 6 Отговор

    До коментар #101 от "Ако някога се чудите":

    Белата Златка какво е дал на Родината!
  • 117 В.В.П.

    12 4 Отговор
    България ,най старата държава в света ,трябва да се управлява от интелигентни укропи.които са най младата държава ,и скоро ще останат без нея ..Заповядайте в България и ни обучавайте в Русофобия ..Тя щи не направи велики и независими .Богати и красиви..Елате укропи ,управлявайте ни..!!
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Не не искам да те обиждам....

    0 6 Отговор

    До коментар #113 от "Някоя си":

    Отдай се и ти на фантазиите си..😉
  • 120 Грантаджиев соросоид

    18 2 Отговор
    Море ние ако подивеем, ще бягате презглава надалеч...
  • 121 майтаки

    16 1 Отговор

    До коментар #52 от "ГруZ 200":

    Ликвидирали са ти мозъчната дейност, ама тотално... ако изобщо някога е имало такава!
  • 122 майтаки

    14 2 Отговор

    До коментар #90 от "Хахахахахаха":

    Кличко ли ти е супер героя? и на децата в детската градина, също...
  • 123 ....

    4 26 Отговор
    Удивително точен анализ, само да има кой да го прочете и разбере. Но и да го разбере, коренът на диващината, след 45-годишна комунистическа диктатура, която коренно промени българите, трудно може да се изкорени. Българите, като цяло, сме в достатъчна степен конформисти, и трудно разбираме и приемаме цивилизационните ценности дори на битово ниво. Ценностите на цивилизацията се изграждат бавно и постепенно, на базата на минал опит и социално взаимодействие. Да си подредим къщата, да почитаме родителите си, да възпитаваме личности, да сме в добри отношения със съседите, градовете да изглеждат прилично, са съвсем нормални неща. Но безразличието и безсилието да промениш нещо, силно вкоренени в съзнанието на хората по време на комунизма, продължават да битуват и сега. Ние, дори на битово ниво не можем бъдем цивилизовани, а камо ли да цивилизования подход на мислене и поведение да се пренесе на ниво общество и държава...

    Коментиран от #133

  • 124 ....

    3 23 Отговор
    Удивително точен анализ, само да има кой да го прочете и разбере. Но и да го разбере, коренът на диващината, след 45-годишна комунистическа диктатура, която коренно промени българите, трудно може да се изкорени. Българите, като цяло, сме в достатъчна степен конформисти, и трудно разбираме и приемаме цивилизационните ценности дори на битово ниво. Ценностите на цивилизацията се изграждат бавно и постепенно, на базата на минал опит и социално взаимодействие. Да си подредим къщата, да почитаме родителите си, да възпитаваме личности, да сме в добри отношения със съседите, градовете да изглеждат прилично, са съвсем нормални неща. Но безразличието и безсилието да промениш нещо, силно вкоренени в съзнанието на хората по време на комунизма, продължават да битуват и сега. Ние, дори на битово ниво не можем бъдем цивилизовани, а камо ли да цивилизования подход на мислене и поведение да се пренесе на ниво общество и държава...

    Коментиран от #131

  • 125 майтаки

    16 2 Отговор

    До коментар #91 от "3.14К":

    Дайнов да преподава? Нов Сороски (НБУ) не се брои, ако него имаш предвид. Тва кога е университет, аз ше съм Батман!
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Абсурдистан

    2 14 Отговор
    Това не е български, а световен феномен - еволюцията се е обърнала и сега вървим към способностите на своите пра-,пра-,пра-родители. Оказа се, че не сме се поучили от историята и бъркаме, кое е добро и кое зло. Признаците са хиляди. Българите със своят вроден нихилизъм и неизлекуваното робско чувство сме в челните редици на този процес!
  • 128 Пешо

    19 2 Отговор
    Г-н Дойнев, Чърчил е много по-близо до Сталин отколкото до културен човек. Лика прилика с Хитлер.
  • 129 Сорос

    24 2 Отговор
    DW се финансира от конгреса на САЩ.Който плаща ,той си избира музиката.Само,че българите нямат черно-бяло мислене и основната им храна не са хамбургери -това им е проблема на идеолозите.
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Ами да

    15 4 Отговор
    Дайнов, България не е македонска!
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Човек с памет

    22 2 Отговор
    Германска медия с американско финансиране публикувеа твърдение че българският народ е "див и варварски" от един безродник.
    Преди 90 години Георги Димитров обясни на германците кой народ е див и варварски, когато се опитаха да му припишат палеж. Сега ще се намери ли един патриот ?
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Див и щастлив

    9 1 Отговор
    Още малко ми тровете нервите с вашата пропаганда и тогава ще ви изям с парцалите!
  • 139 Предател като тебе

    16 3 Отговор
    Добре че подивяваме а не полудяваме.Полудеем ли тогава ще е лошо за нашите политици които ще ни докарат до безпаричие.Това се стараят но дълго няма да е когато ще чудят къде да се скрият от народа.ГЛАДНА МЕЧКА ХОРО НЕ ИГРАЕ.ГЛАДЪТ ВОДИ ДО НЕОБРАТИМИ ПОСЛЕДСВИЯ
  • 140 Зззз

    16 1 Отговор
    Има ли смисъл да се четат пасквилите на преоблякъл се Илия? Как сутрин се гледа в огледалото?
  • 141 Бай Дън

    18 3 Отговор
    Сега го разбрах - Ако си мрем тихо и кротко от студ и глад докато изнасяме тежеста на санкцийте докато всички други си плащат в рубли газа - тогава всичо е наред и сме културни! В Украйна имаме Сталинистки терор, а у нас турско присъствие. В западните ни покрайнини има "македонски език", но в Австрия и Швейцария няма австрийски и швейцарски. При такива съюзници липсата на истински врагове няма да ни е проблем!
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Гост3

    11 2 Отговор

    До коментар #22 от "достатъчно":

    Ха сега ми обясни тъ...ко защо западния свят има интерес да ни съсипе?
    Ако не знаеш значи си клеветник!
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Мухаа,хаа!

    15 1 Отговор
    Къррр,кач да коментира младото укри,което много точно ( и искрено) го каза,когато слезе от буса в Рибарица....Няма страшно! До сега бяхме на море,сега на планина!
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Тоя драскач

    14 0 Отговор
    Като го видя по някоя подложка тв.гоооооолеми ги отнася.Искам да му оскубя мустака косъм по косъм
  • 150 горски

    12 1 Отговор
    Гнус....
  • 151 Реал

    4 7 Отговор
    Станахме по големи от руснаците, падение
  • 152 Радецки

    22 2 Отговор
    Кретенска статия! Не за друго! Ама като се сетя какво направиха Америчките ни другари в Капитолия, кога Тръмп загуби... И ние се равняваме по тях! Инак русите са орки... Като направи някой ретроспекция на Америчките войни по света и техните жестокости и военни престъпления... Русите орки са направо хуманитарна организация а не военни! Айде да ги вее някъде на запад, да може да има кой да му пляска и гледа в захлас!
  • 153 Украинските бежанци

    14 1 Отговор
    Защо не ползват освободените апартаменти от сирийските бежанци, нали всички сме хора или не е така
  • 154 Митьо

    10 1 Отговор
    В един затворен съд, като започнеш да помпаш и налягането се вдига и така докато не избухне. Не сте виждали подивели българи и вие широко около врата! На май зала да се оправят батаците, в които сме затънали, трябва да се мине през избухване. Има китайска поговорка - Пазете се от гнева на търпеливият!
  • 155 ТръндЮ

    4 10 Отговор
    Научно доказаха че путинофилите и плоскоземците са едни и същи хора! Сега учените се мъчат да разберат дали причината е вирОс или толкова си могат хората!
  • 156 И какво

    9 1 Отговор
    цивилизовано има да издигнеш до ранг на държавна политика смяната на половата идентичност ?! Това не е ли диващина и против не само човешките , а природните закони?!?
  • 157 456

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "Кочо":

    Абе ти да не чакаш пу.ткин да дойде да ни "освобождава, та си решил, че времето на нормалните хора свършва?
  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Темида

    7 3 Отговор
    Костадинов трябва да съди подивялото отЗлоба вжълтено дойчозеле. Едно 500 000 лева за компенсация срещу клеветниците, ще им отрезви мераците да се гаврят с хората
  • 161 Фашага от мариуполл

    5 3 Отговор
    Кога ще бъде забранено дв в бг?
  • 162 Ха-ха

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "СЛАБА Русия":

    Виж си минуситеСлабак
  • 163 Човек от народа

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "достатъчно":

    ДВ Трябва да бъдат съдени за антибългарската пропаганда!
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Стан

    4 5 Отговор
    Като чета постовете тук не само са подивели, но и оглупели.
  • 167 Василева

    3 7 Отговор
    Подивели са или винаги са били диваци... !!!! Да развяваш руски знамена, да носиш плакати със свастики във време когато е нападната суверенна държава, да избиваш населението й и да изтриваш от земята градовете й означава, че си дивак, нецивилизован дивак в потури и цървули.
  • 168 Анонимен

    5 0 Отговор
    Егати глупостите.
  • 169 Габдулла

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Да се знае":

    Щом искаш да го опнеш, значи си от следващите 68 пола.
  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Дезориентиран

    1 1 Отговор
    Европа отново е разделена и за съжаление ще остане такава в необозримо бъдеще. На запад е Свободният свят, обединен в съюзите ЕС и НАТО, а на Изток е лагерът на "Руския свят" с тиранията и диктатурата към които ни влекат русофилите и русоробите...!!!
    Като чета коментарите се разбира,че Възраждане" с Костадин Костадинов, като действащ политик и проводник на руските интереси в България е носталгик по комунизма с глутницата около него от стари и бивши комунисти и иска отново да реабилитира "ценностите на комунизма" за да преследва, вкарва в затвори и заключва в лагери всички, които са различни от него, затова с нищо не е по различен от Ердоган , които пък поиска да му бъдат върнати и предадени всички турски граждани, избягали от режима на Ердоган, така че и Костадинов ако придобие повече власт може да поиска много български граждани, избягали от комунистическия режим в САЩ, Дания, Швеция, Холандия,Германия или Норвегия да му бъдат върнати и съдени като родоотстъпници..!!!
  • 173 нормален

    0 0 Отговор
    Браво на Костадинов, какво ни донесоха ЕС и НАТО през тия 32 години?