Last news in Fakti

25 Май, 2022 16:00 1 948 67

Путинизмът е две в едно: микс от комунизъм и нацизъм

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • путинизъм

Той възниква като алтернатива и маркира края на опитите на Русия да се интегрира към западната демокрация след падането на комунизма

Путинизмът е две в едно: микс от комунизъм и нацизъм - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Чак когато Путин нападна Украйна, някои сякаш осъзнаха, че двата тоталитаризма на 20 век - комунизмът и националсоциализмът - рискуват да възкръснат през 21 век наведнъж в путинизма. Защото той е точно това: две в едно.

След седемте десетилетия марксизъм-ленинизъм и след 10 годишна пауза в Русия се наложи нова държавна идеология – путинизъм (счита се, че терминът е въведен в научна употреба от политологията през 2003 г.). Такава по същество задължителна за населението идеология е типичен атрибут на недемократичните общества, тъй като дава основание мненията да се делят на идеологически правилни и неправилни, а неправилните (опозиционните, критичните или просто различните) да бъдат преследвани.

При това санкцията им да не се приема за цензура, а за защита на държавната сигурност, в която активно участие имат тайните служби. Този механизъм в днешна Русия бе напълно оголен от войната в Украйна – онези, които не е съгласни с нея, със спуснатите от държавната идеология формулировки или дори само си позволяват да я наричат война, а не „специална операция“, ги чака затвор.

Дисекция на една държавна идеология

Путинизмът обаче, за разлика, да речем, от Чучхе-идеологията на Северна Корея, е държавна идеология, която търси влияние и извън държавата, особено на Запад. Така че можем да го наблюдаваме и на родна почва, където той, засега поне, не е задължителен, но има своите – къде по-срамежливи, къде по-яростни – привърженици в политиката, медиите и сред масите.

Путинизмът е идеен микс от залязъл комунизъм и изгрял национализъм. От комунистическата идеология са отпаднали самият комунизъм (путинизмът не обещава пълна победа на пролетариата, нито на когото и да било друг, освен на Путин) и марксовата критика на капитализма (Путин е заобиколен от едри капиталисти под личната му опека). Запазили са се обаче безконтролната власт на държавата за сметка на правата на индивида, култът към личността и идеологическият враг в лицето на Запада.

В постсъветския си вариант държавата е превърната в корпорация, която е съсредоточила в себе си – с помощта на обслужващо законодателство, бюрократичен авторитаризъм, корупция и насилие – управлението на всички ресурси. А то на свой ред е съсредоточено в ръцете на Путин, култът към когото се вижда с „просто око“ в откровените прояви на преклонение и страх от подчинените му (шестметровата маса, на която ги привикваше в Кремъл, е естествено възникнала пространствена метафора на неговата недостижима власт).

Путинизмът възниква като алтернатива и маркира края на опитите на Русия да се интегрира към западната демокрация след падането на комунизма. Западната демокрация повторно е обявена за враг номер едно (състои се главно от „неприятелски държави“) и атаките срещу нея изчерпват иначе свръхактивната пропаганда на режима в Москва, тъй като му липсват каквито и да е собствени постижения, с които да привлича поддръжници.

Единственото, с което и досега руснаците се гордеят пред света, е участието им във Втората световна война рамо до рамо именно с днешните им неприятелски държави. Оставена на собствените си възможности, Русия няма какво друго да направи, освен пак да започне да произвежда „Москвич“ и пак да тръгнат вицове: „Заводът „Москвич“ съобщава, че за българи важат записванията от 1980 година“.

Феноменът на постистината

За пропагандаторите на путинизма реалностите нямат значение, защото залагат на негативна солидарност по формулата – щом Западът е лош, то от само себе си се разбира, че Русия е добра. В употреба влизат масовите хейтърски нагласи, стимулирани от ситуацията на постистина в социалните мрежи, където колективните емоции изместват фактите и доводите. И те подтикват да направиш избор, който не е в твой интерес, но когато го осъзнаеш, вече е късно. Феноменът на постистината обяснява защо постсъветската пропаганда на Запад срещу Запада се оказа далеч по-ефективна, отколкото беше съветската.

Но въпреки това и за путинизма, и за сталинизма, и за ленинизма в последна сметка няма по-ефективна пропаганда от проливането на кръв. Дори в мирно време политиката на тези режими е милитаризирана – плаши с оръжие навън, а вътре поддържа репресивен обществен ред, близък до военно положение, който изисква сляпо подчинение и готовност да се жертваш за властта на лидера, отъждествен с митологично-поетичния образ на Родината – „За Родину! За Сталина!“.

Национализмът в микса на путинизма е нацизъм – агресивен национализъм, за който не е достатъчно да защитава интересите на нацията, а да демонстрира, включително със сила, превъзходството ѝ над останалите нации. В това отношение (и не само в това) путинизмът е сходен с националсоциализма. Само дето националсоциализмът стъпва върху мита за величието на арийската (нееврейската) нация, а путинизмът върху мита за величието на руската душа. Иван Илин, любимият философ на Путин, създал нещо като „християнски фашизъм“, предпочита да говори за „дух“ и за „душевни сили“, които руският народ черпи направо от Бога.

Тези абстрактни религиозни категории вършат съвсем конкретна пропагандна работа – в продължение на идеологически натоварените стихове на Тютчев „Русия с ум не мож' я осъзна… в Русия може само да се вярва“ мистифицират нейното величие и го освобождават от нуждата да търси доводите на здравия разум, каквито липсват. И дават на пропагандата сгодна възможност, отново мистически, да обвърже неразбираемостта на Русия от другите с правото ѝ на претенции към тях. Вместо обратното – колкото повече тя е „черна дупка“ в историята, „пукнатина“, както казва Ерофеев, толкова повече другите да имат право да решават вместо нея.

Възкръсването на два тоталитаризма

Но левите интелектуалци на Запад и повлияните от тях продължиха до последно мазохистично да се радват, че не могат с ум да я разберат и да ѝ вярват. Чак когато Путин нападна Украйна, като че ли осъзнаха, че сме изправени пред риска двата тоталитаризма на 20 век - комунизмът и националсоциализмът - да възкръснат през 21 век наведнъж в путинизма.

В България нестихващият дебат на и за двете гледни точки към войната – сякаш могат да бъдат равнопоставени, показва не само, че много хора още нищо не са осъзнали, но и че има такива, които чакат Путин да победи, за да вземат властта. И тогава, както се заканва лидерът на „Възраждане“, предателите да бъдат наказани – очевидно тези, чиято гледна точка е на страната на жертвите в Украйна.

*Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    48 14 Отговор
    Нобелова награда за медицина за Путин!

    Коментиран от #43

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честен ционист

    8 38 Отговор
    Истината е в Ционизма-Социализъм и Русия ще го наложи повсеместно.
  • 4 DW дежурните Лъжци и маниполатори!!

    75 19 Отговор
    Вие говорите за Нацизъм?? Я се засрамете!!

    Коментиран от #29

  • 5 С две думи

    66 17 Отговор
    Дойче-не разбрахте ли,че с такива плоски и елементарни пропаганди-хептен ни направихте русофили и путинисти..? Сами сте си виновни-от вас само лъжи,джендаризъм,мулти-култи и т.н...-еми няма как-ще уважаваме все повече руснаците и Путин...
  • 6 Някоя си

    60 16 Отговор
    Абе дойче веле... Тъпа пропаганда до припадък...🤣🤣🤣
  • 7 Путинизмът

    19 49 Отговор
    е олигофренизъм
  • 8 Бойко Борисов

    45 13 Отговор
    Кирилпетковизмът също е микс от 2в1: простота и поклоничество...
  • 9 Истината

    21 48 Отговор
    Путинизма е висшият и последен стадий на бандитския капитализъм в Русиия.
    Путинизма - това е война и "консолидация" на нацията на основата ненавистта към някоя етническа група, това е настъпление срещу свободата на словото и информационно зомбиране, това е изолиране от външният свят и икономическа деградация.
    Путинизм е контролен изстрел в главата на Русия.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 само питам

    28 11 Отговор
    И когато рано или късно сменят лидера в Кремъл, Велетата ще станат настаящи русофили?

    Такава личностна фиксация говори за ментлани проблеми или за политическа неискренност.
  • 13 Я па ги тия

    50 13 Отговор
    ДВеле би трябвало да мълчи за нацизма.Защото днешният канцлер на Германия Шолц е внук на виш офицер на СС...Затова поне не пробутвайте измислиците си за путински нацизъм.
  • 14 И някой ще ни каже ли

    42 12 Отговор
    Кой е гениалния автор на този бълвоч
  • 15 Долу фашизма

    42 14 Отговор
    Путин малко ме интересува! Страшното е, че ЕС в който живея се фашизира!
  • 16 Нацизъм?

    37 15 Отговор
    И това го казват от НЕМСКАТА ужинформационна агенция? Айде бе. Само че свастиките бяха по телата , оръжията и дрехите на тези, срещу които се бори руската армия. То бива двуличие и информационна ди -рия, но чак пък толкоз...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Механик

    28 14 Отговор
    Дойчевеле, видяхме кои баха татуирани със свастики и есесовски символи. И това не бяха путинисти, бъдете сигурни.
  • 19 Марксист - путинист

    20 29 Отговор
    Комунизма е съветска власт плюс електрификация а путинизъм е две тръби / нефт и газ / плюс дебилизация на цялата страна.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сатана Z

    22 13 Отговор
    В Световен мащаб действа Либерален-фашизм,а в локален Руски национализъм и Китайски комунизъм.
    Еврейският Ционизъм е над всички тези производни и той се явява висшата форма на човеконенавистната теория за господството на "Богоизбраните".
    Евро райха е само икономически донор на глобалния Ционизъм насочен срещу страната с най-голяма територия ,природни богатства и различна, диаметрално противоположна идеология Русия.

    Предстоящата война ще покаже пътят на човечеството в следващите 1000 години.

    Z
  • 24 Някоя си

    23 11 Отговор
    Статии като тая ясно показват че зачеването от джендър двойки е възможно 🤣🤣🤣
    Нормален човек не би могъл да го измисли това 🤣🤣🤣
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 1111

    13 5 Отговор
    А демокрацията между капитализъм и робовладелство, всеки случай другото е по добре
  • 28 НКВД

    21 10 Отговор
    Доживях да видя Немец да ми обяснява що е то нацизъм?
  • 29 Ами да

    15 20 Отговор

    До коментар #4 от "DW дежурните Лъжци и маниполатори!!":

    Какво да се засрамят? Те коментират за нацизъм защото те са имали нацизъм и разбират от нацизъм! Така, че те могат да ти кажат кое е нацизъм и кое не! А в Русия е точно това!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 провинциалист

    7 16 Отговор
    Путинизмът е точно като антиваксърството - медиен трик за отвличане на вниманието.
  • 32 🇧🇬🇷🇺

    22 8 Отговор
    DW а украинския Азов какво е висша демокрация ли да ви го
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 МиДа

    17 16 Отговор
    Много добра статия! Адмирации за автора! Много правилно е забелязал нацизмът в путинската агресия.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 РеалисТ

    15 13 Отговор
    даже е 3 в 1, болшевизъм, нацизъм и фашизъм, е тва е Путинизма и последователите му се превръщат в роботи без собствено мнение, безмозъчни клонинги
  • 42 пацо

    13 14 Отговор
    путин застреля русия в главата.
    в русия е традиция след 1917 година всеки следващ да обявява предишния за предател и враг. някои са застрелвани, други, отравяни, интернирани и т.н.
  • 43 тикви

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Статията е на Пеевски и Доган!
  • 44 Сесесере

    8 13 Отговор
    ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ В ИНТЕРВЮ КАЗА ЧЕ КОМУНИЗМА И НАЦИЗМА СА ЕДНОУТРОБНИ БЛИЗНАЦИ ИДЕОЛОГИИ НА ЕВРЕИТЕ Троцки Ленин Сталин Ягода Хитлер Гьобелс...и тн.ЕС Е НОВИЯ СЪВЕТСКИ СЪЮЗ в СССР е имало ГУЛАГ в ЕС ИМА ИНТЕРПОЛ същото е....
  • 45 Само питам

    16 9 Отговор
    А какво е байданизъм , джонсъновизъм ...?
  • 46 СССРБарета

    12 9 Отговор
    Едни и същи опорки всеки ден които говорят само и единствено за безпомощност и отчаяние на западните тоталитаристи!
  • 47 Провалена нация

    11 18 Отговор
    Истината е че руските овце нямат силата и волята да живеят и се самоуправляват нормално..след путинизма ще дойде новият изъм и така докато не се самоубият от глупост
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Смръдлю

    12 5 Отговор
    Сме.шно и жалко! Ако либералният фашизъм на западна европа някои наричат
    демокрация, то сие затяхна сметка... Но това, т. н., лично мнение е пропито с танаеа ненавист и злоба, че шонамирисва на език на омразата!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Смръдлю

    9 5 Отговор
    Сме.шно и жалко! Ако либералният фашизъм на западна европа някои наричат
    демокрация, то сие затяхна сметка... Но това, т. н., лично мнение е пропито с танкава ненавист и злоба, че понамирисва на език на омразата!
  • 52 Олга

    12 4 Отговор
    Фантасмагория: нацистите говорят за нацизъм на тези, които загубили 27 млн. от свое население в болбата с нацизма.Светът се обръща наопаки. А DW изпадна в амнезия на срама.

    Коментиран от #59

  • 53 Ежко Бежко

    14 6 Отговор
    Тук има няколко коментара за посинелите от пречупени кръстове тела на Азовските "герои". Видях доста минуси. Итересно ми е за какво са минусите. Не сте съгласни че телата им са ошарени с нациска схвастика? Или че телата не са техни? Или че схвастиката не значи нищо? Моля обяснете, господа минусчии.

    Коментиран от #55

  • 54 Павел Николаев

    3 10 Отговор
    А ние тука живеем в тунингован комунизъм ...
  • 55 А Б и В

    5 12 Отговор

    До коментар #53 от "Ежко Бежко":

    Кажи на Митрофанова да не надига много много глава.

    Коментиран от #58

  • 56 Родриго Дутерте

    5 8 Отговор
    Много казват, че ние с Путин сме убийци. Аз отдавна съм признал, че наистина убивам. Но аз убивам престъпници. Не убивам деца и старци.
    /Президента на Филипините Дутерте е обвиняван в гибелта на над 6000 човека при извънсъдебни разправи с наркотрафиканти и наркозависими във Филипините. Той е признал, че лично е убил трима трафиканти на дрога./
  • 57 Да живее РУСИЯ

    14 6 Отговор
    ПУТИН Е ВЕЛИК
  • 58 Ежко Бежко

    9 2 Отговор

    До коментар #55 от "А Б и В":

    Благодаря за отговора ти, ама някакси е отвлечен. Аз говоря за татуировки по телата на азовците, което според мен е очевадно доказателство за принадлежността им. Не познавам Митрофанова, но и да я познавах, пак няма как да приема аргумента ти. Давай сега да поговорим за татуировките, не рзаводнявай темата.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 хммм

    3 3 Отговор
    Микс от комунизъм и нацизъм е в Покрайната и Буларистаня.
  • 64 Z-Ентропа -2009

    5 2 Отговор
    Западната демокрация.)))
    Коя? Къде?
    Тази на пикаещите немски клекнали "мъже", третата тоалетна и сбърканите ценности за добро и зло?
    Както е тръгнало от тези санкции на брукселската блондинка наистина ще и поникнат мустаци като на чичо и Ади.
  • 65 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    "Дойчо, Дойчо.... Къде бе в началото на август 1945 г.? Къде бе , когато САЩ върлуваха в Корея и после още 10 години във Виетнам и всячески унищожаваха народа му и тровеха земята му? Къде бе когато САЩ унищожаваха мирните жители, цивилното население на Ирак " Къде бе , когато една онговорна жена в САЩ злорадстваше, че бил убит държавният глава на Либия?
    Защо сега толкова много плюеш по Русия, когато СССР си изтегли войските от твоите земи и се сви втериторията си? Къде бе и защо помага на САЩ да бомбардират Белград ? Нали имаш Конституция ? Нима не си я чел ?
    Дойчо, Дойчо..... Винаги си патил и още има да патиш щом си подлога на янките. Сега и ние сме в общия кюп. Ще я сърбаме заедно тази попара , дето я надробихте в Украйна. Ама ти дОЙЧО бързаш. Нещо те сърби ......Ще се намери някой да го начеше .... както винаги.....И ние покрай теб !!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Накрая една цел

    3 1 Отговор
    Нациzмът e разновидност на раsизма,докато комунизмът е разновидност на либерализма,негов краен и логичен завършек.Англосаксите винаги в една или друга по-голяма степен са били расисти и неслучайно първите концентрационни лагери са дело на британците - Хитлер само е усъвършенствал алгоритъма. Днес доскорошни типични раsистки общества като Германия,Швеция,Британия,САЩ изпитват морални угризения от упражнявания векове расизъм.....,но нас какво ни касае,та да им се присъедняваме към лашкането им към другата крайност - безгранична либераsтия?Всъщност безгранична ли или краят на историята по Фукуяма? Създателите на марксизма изрично,много пъти подчертават,че стъпват върху политическите и икономическите достижения на Просвещението и Либерализма. Съветска Русия над 10 години до към 1927/28г. е най-либеrастката държава и за 10 години там се сторват такива простотии,каквито днешният либерастки Запад още не е постигнал. Чак сега зaпочваме да провиждаме,че либерастията си е тунингован интернационален глобализъм,отворено общество,зануляване,уеднаквяване във фермата на Оруел където всички прасета са равни,нооо... номенклатурните занулители са по по равни. иии... така и в двата случая стигаме крайната цел безмерна власт на свръхбогатите и дизайнерски моделираните арийци от рода на Бил Гейтс,Зукърбърк, Швааб,Рокфелерите с по 6 присаждани сърца и Ротешиилдците сътворителите на Револуции. Путин не е нито едно от двете.