Last news in Fakti

24 Май, 2022 14:50 2 558 54

Захарова: "1984" е за либерализма, не за тоталитаризма

  • джордж оруел-
  • 1984-
  • мария захарова-
  • русия

Нахлуването на Русия в Украйна предизвика много аналогии с романа на Оруел и знаменитите лозунги, на които се подчинява неговото общество

Захарова: "1984" е за либерализма, не за тоталитаризма - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Антиутопията на Джордж Оруел "1984" е написана за опасностите на западния либерализъм - не за тоталитаризма. Това обяви висш дипломат на Москва, съобщава "Гардиън".

"Много години се смяташе, че Оруел е описал ужасите на тоталитаризма. Но това е един от най-големите фейкове на света. Оруел пише за края на либерализма. Той описва как либерализмът ще отведе човечеството в задъдена улица". Това е казала говорителката на руското външно министерство Мария Захарова на лекция в Екатеринбург в събота.

Публикуван през 1949 г., романът на Оруел се смята за предупреждение срещу тоталитарните режими и масовото наблюдение. Счита се, че писателят е ползвал за първообрази на тоталитарното управление в книгата Нацистка Германия и Сталинистка Русия, припомня британският ежедневник.

Захарова прави коментара след въпрос от публиката как човек да отговаря на приятели и роднини в чужбина, когато кажат, че Русия живее в съвременна версия на "1984". "Оруел не пише за СССР, тази книга не е за нас - отговаря Захарова. - Тя е за вас, на Запад, които живеете в един измислен свят, където човек може да бъде отменен".

Нахлуването на Русия в Украйна предизвика много аналогии с романа на Оруел и знаменитите лозунги, на които се подчинява неговото общество: "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила." Знаем, че Москва впрегна всичката мощ на държавната пропагандна машина, за да представи нахлуването на Путин като операция за "освобождаване" на Украйна, а в страната бяха въведени строги закони, които забраняват случващото се да се описва като "война". Въпреки това - или може би точно затова, продажбите на "1984" в Русия рязко се увеличиха напоследък, като някои книжарници докладват за 75% повишение на интереса към романа.

Известният преводач Виктор Голишев, чийто е преводът на руски на "1984", оспорва твърденията на Захарова. "Романът е за тоталитарната държава. Когато Оруел го пише, тоталитарните държави вече са в упадък, но между Първата и Втората световни войни половин Европа се управлява от тоталитарни режими. По това време няма упадък на либерализма, съвсем не", казва преводачът пред "Гардиън".

Тезата на Захарова не е нова за Русия и за бившия комунистически блок, въпреки че книгата 40 години бе забранена в СССР, а съответно и в България и това е достатъчно доказателство за кого се отнася. През 2017 г. отново Захарова, сравнявайки водещи западни медии с "Биг Брадър", обърка заглавието на книгата, наричайки я "1982". Само преди седмица пък в Беларус властите забраниха "1984" и разпоредиха книгата да бъде иззета от книжарниците.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    62 42 Отговор
    Таз таваришница пак е думнала стакан водка на закуска.

    Коментиран от #53

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честен ционист

    50 37 Отговор
    В 1984 Оруел описва как си е представял Социализма в СССР. Маша да се благодари, че се е родила по-късно, та се е оправила в живота през годините на Перестройката с тясната си специалност и дългия си стаж.
  • 4 Как всегда

    48 35 Отговор
    Маша пак се е почерпила доволно.

    Коментиран от #34

  • 5 Путин

    40 20 Отговор
    Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Петьо Петров

    54 14 Отговор
    Щом и в "Свободният свят" вече има министерство на истината, не виждам разликата с тоталитаристичните държави.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Нека си дрънка

    31 28 Отговор
    Тая преди три месеца се скъса да лъже заедно с коня че никога нямало да нападат Украйна,
  • 14 Сандо

    43 17 Отговор
    Има една теория на конспирацията,според която книгите "1984" и"Прекрасният нов свят" изразяват две от възможностите за бъдещото развитие на света според английските тайни служби.По-любопитните могат сами да намерят материали и да научат подробности.Преди години мислех,че избора ще бъде между една от тях,но сега съм убеден,че се работи успоредно по развитието и на двете.С последните събития обаче около Украйна може би надделява сценария на Оруел.И спрете да слугувате на отдавна натрапеното ни убеждение,че "1984" е написана за комунистическите страни - това беше в интерес на западната пропаганда,а поостарелите,позатлъстели и потънали в догми и мързел соцагитатори така и не измислиха нещо умно,за да се противопоставят на натрапваното становище.

    Коментиран от #41

  • 15 Тошо

    32 25 Отговор
    ТОЧНО,МНОГО Е ПРАВА.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 2022

    29 17 Отговор
    Тез ма кефи колко са изкукали..
  • 18 Професора

    27 24 Отговор
    Простачинята не е чела романа обаче го коментират. Точно за западна Европа и САЩ е писан и е променил заглавието от 1948а на 1984г
    Министъра на пропагандата е лицето на Брюксел и Вашингтон.

    Коментиран от #33, #38

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дика

    38 13 Отговор
    Захарова казва, че при тях е тоталитаризъм. Най-после и тя да каже нещо вярно...

    Коментиран от #27

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бай Стойчо

    27 18 Отговор
    Добър коментар на Захарова. Оруел наистина описва това което чака английското общество след войната. Трудно е да се оспори факта, че Англия до Тачър си беше на практика социалистическа. И Оруел в Русия никога не е бил.

    Който познава творчеството на Оруел, знае, че "1984" не е за конкретна държава и за конкретно време и е брутален реализъм, поднесен под формата на т.нар. антиутопия. От 2020г. реалностите в съвременният западен либерален свят обаче надминаха границите на въображението.
  • 24 БГ1984

    21 19 Отговор
    Жалко че ни гепиха червените след 45та...със сините щяхме да сме и по образовани и по свободни и по богати като държава и душевност. Загубени 45 години за родината за мен и заради масовото планово облъчване и срасване със държавата което са приложили мафиотите москвичи ще ни трябват още толкова да се изчистим
  • 25 Шамана на Монтерей

    24 20 Отговор
    Тази посредствена особа,повтаря изтъркани клишета на партийната пропаганда.Доказателство за това е факта,че книгата беше забранена в СССР,както Фашизмът на Желю Желев беше забранен в България.Джордж Оруел описва три абсолютно тоталитарни държави,в които властват репресивни режими,налагащи своята идеология.Никъде няма и следа от либерализъм.Ако някъде има критика на либерализма,то това е неспособноста му да противодейства на възникването и възхода на тоталитаризма.Ерик Блеър,както е истинското име на Оруел е бил социалист,но командировката му до Испания по време на гражданската война му отваря очите за престъпната природа на комунистите и за това какво представлява СССР по времето на Сталин."1984" е предупреждение в какво ще се превърне Светът,ако комунизма,нацизма или някаква друга тоталитарна идеология завладее Земята.В момента Света е изправен пред същите проблеми,както в края на 30-те години на 20 век.

    Коментиран от #30

  • 26 Йото

    25 8 Отговор
    Шмърканото Марче било и литературен критик

    😆😆😆😆😆

    Дали е чела книгата изобщо
  • 27 ⚜️Просветен⚜️

    15 18 Отговор

    До коментар #20 от "Дика":

    Всъщност тя казва, че книгата не е писана за тоталитаризма от онези години, а за сегашния либерален свят! Това по никакъв начин не означава, че приема сегашния руски модел за тоталитаризъм! Четеш нещата като дявол евангелие, но си лесен за засичане!

    Коментиран от #47, #49

  • 28 Пешо от блока

    22 10 Отговор
    Четох книгата в началото на 90-те, когато беше издадена за първи път в България и мога да кажа, че описва един малко по-хард социализъм, който беше в СССР и България до 1989 г. Така, че тъз госпожица не знае какво говори, освен това, че признава, че в Русия и в момента има тоталитаризъм, при това придружен с войнстващ фашизъм.
  • 29 Мнение

    14 8 Отговор
    В книгата са описани и двата лагера. Евразия е руската част а ние като погранична зона ту сме към Океания (западния свят) ту към Евразия.
  • 30 Бай Стойчо

    18 14 Отговор

    До коментар #25 от "Шамана на Монтерей":

    Верно ли?
    Не е ли на "либерални демократи","1984"- тяхно основно ръководство за работа.
    Кой наложи с брутален натиск класическият "новговор" а.к.а. "политкотектност" - циганите станаха "роми", негрите - "афроамериканци", гейовете, лесбийките и всякакви други ...... на природата - "алтернативни полове", незаконно преминаващите границата престъпници - "клети бежанци" и пр. и т.н.
    Кой направи "правата на малцинствата" параван за мачкане на мнозинствата и превръщането им безгласни гостоприемници, имащи само задължения и никакви права, на всякаква маргинални индивиди?
    Кой обявява моментално за "фашист", "расист", "глупак", "селяндур" и пр. всеки, който дръзне да не одобри ентусиазирано лъжливите им "ценности"?

    Коментиран от #44

  • 31 Аде нèма нужда

    12 20 Отговор
    "Много години се смяташе, че Оруел е описал ужасите на тоталитаризма. Но това е един от най-големите фейкове на света. Оруел пише за края на либерализма. Той описва как либерализмът ще отведе човечеството в задъдена улица" - каза Мара двете водки, на пияна глава... (Какъв "висш дипломат"?!? е тази злобна лелка, ве...?)
  • 32 Тая

    14 10 Отговор
    С тая сме чели различни книги. Сигурно в СССР са пренаписали 1984 отново ро тяхно виждане. Горкият Оруел..
  • 33 Хахаха

    13 3 Отговор

    До коментар #18 от "Професора":

    Кво коментираш другите, като самия ти нищо не си разбрал, бе... Функционално-неграмотен, че и "професор" с главна буква си е избрал за ник... Навремето такива , които за нищо не стават, ги бълваха от рабфак и след това с лизане жопа "на Началника", допълзяваха и до професорска титла.
  • 34 Хахаха

    8 6 Отговор

    До коментар #4 от "Как всегда":

    В мид-а, преди да са вкарали поне две водки, не ги пускат да се изказват. Дъртият алкохолик затова ги натвори такива с Израел - защото се изказва само на пияна глава...
  • 35 Анализаторр

    11 8 Отговор
    Да се говори в тези времена в Русия истината е ЕКСТРЕМИЗЪМ.
    Леко перефразиран Джордж Орел.
    Тази товаришка е готова за нещо повече от ибрикчийство на Кремъл скоро накуцващо джудже.
  • 36 Хитлер

    12 10 Отговор
    Смешно рускинче, необразовано :)
  • 37 Гост

    8 11 Отговор
    Ам Машинка, то запада отдавна е тоталитарен либерализъм! Смееш ли да гъкнеш срещу либералната идеология веднага си дамгосан дясенекстремист и нам си още какъв. Те така, и в запада е тоталитаризъм. Като ссср ама западна аналогия. Че да си дойдем на думата 1984 е написан за тоталитаризма въобще без значение каква форма. Айде недейте да възхвалявате наново СССР. Нали ужким 1991 се сбогувахте с него и станахте Русия.

    Коментиран от #40

  • 38 Мине

    5 8 Отговор

    До коментар #18 от "Професора":

    ми нее за зафадна европа, простачиня. Чети пак! Кое е зафадна европа - нацистка Гермения, Фашистка Италия, Великобритания, Франция при Де Гол, или при Виши, или Суис? Всички те са в зафадна европа, простачиня :) А не е писана за сегашна европа, просто защото тогава такова нещо не са виждали, не са и мечтали!
  • 39 Стоянов

    9 7 Отговор
    Тази таваришутка казала ли е поне една истина през живота си?
  • 40 Червено прасе

    13 7 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    ако запада е тоталитаризъм, мой човек, русия е концлагер! правете разлика между ред и тоталитаризъм! Льо Пен УБИХА ЛИ Я КАТО НЕМЦОВ, АААААААААААААААА??????????????????

    Коментиран от #43

  • 41 Сандеее

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "Сандо":

    Ама честно, ако вярваш на нещо от написаното от теб, а не заработваш така някоя рублица... з@еи!
    😁😁😁😁😁
  • 42 Стоянов

    13 5 Отговор
    "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството (Израждане) е сила !"
    Когато е писана книгата, е взето предвид СССР, сега изглежда, че е писано за сегашна Русия.
    Между другото Оруел като млад е бил комунист, воювал е на страната на левите в Испанската гражданска война, но като видял какво става в СССР..... написал книгата "1984". А после и "Животинска ферма" - ("Всички са равни, но някои са по-равни"). За разлика от Оруел, голяма част от западните леви си останали "полезни идиоти" на СССР.
  • 43 Зелено прасе

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "Червено прасе":

    Лю пен е контролирана опозиция ве да симулира че има опозиция.Е затва може се развява. Ама и на Запада истинските опозиционери изчезват много съмнително.
  • 44 Шамана на Монтерей

    8 6 Отговор

    До коментар #30 от "Бай Стойчо":

    Книгата е писана преди повече от 70 години и нищо от това което изброяваш,не е имало и помен от него по това време.Тогава Запада е бил консервативен,независимо,че либерални идеи е имало през последните поне 200 години.Това,че в момента на Запад прекалиха с либерализма и взеха да използват практики присъщи на комунистическата пропаганда е сигнал,че обикновенните хора трябва да се противопоставят на тази тенденция.Но в никакъв случай не означава,че "Путинският Рай" е алтернатива на демократичните общества.Русия е почти завършена тоталитарна държава,където всеки несъгласен с партийната линия е обявяван за фашист,предател,враг и т.н.Русия и Китай са много по-близо до Евразия и Истазия на Оруел,отколкото САЩ и Запада до Океания.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 БСП на Бунището

    8 5 Отговор
    Свидетели сме на Последните престъпления на Комунистическата Олигархия управляваща Русия и бившите Окупирани Европейски държави начело с България.....Дорогие таваришчи- - всичко свърши!!!Идiте нахуi...!!!

    Коментиран от #54

  • 47 Дика

    6 3 Отговор

    До коментар #27 от "⚜️Просветен⚜️":

    Тази книга не е за нас, а за либерализма, казва Захарова, във връзка със сравнението, че описаното в книгата и обществото в Русия е тоталитарно. Т.е. не се отнася за нас, защото ние не сме либерална държава, т.е. по аргумент на противното, ние сме тоталитарна държава. Така, че грешката е вярна, в много случаи подсъзнателно казваш верни неща, въпреки, че се опитваш да ги скриеш, отричайки ги. Та така и Марийчето...

    Коментиран от #50

  • 48 Пак е в цикъл

    4 1 Отговор
    Този месец за шести път
  • 49 Диамантената ръка

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "⚜️Просветен⚜️":

    По-скоро си Заблуден, отколкото Просветен ти
  • 50 Катон

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "Дика":

    Добре си му обяснил, ама надали ще разбере.
  • 51 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 3 Отговор
    Английският писател, интербригадист и бивш комунист, Ерик Артър Блеър известен под псевдонима ДЖОРДЖ ОРУЕЛ, още през 1945 година много точно ви е схванал същността НА СВ!НИ, за което шапка му свалям!
    Сега търсиш под вола теле, Вие БЯХТЕ и сте си некадърни и алчни СВ!НЕ,.....
  • 52 Путинче

    4 3 Отговор
    И 1984 и "Фермата на животните" ги е писал точно за СССР чийто приемник е Русия която в момента е тоталитарна държава каквато беше и СССР . Няма как иначе да се нарече държава в която президента променя конституцията което му позволява да управлява до живот. Позволява му също да контролира съдебната власт както поиска и смачка с най а помощ всяка опозиция. Пък и Путин сам сии казва че смята разпадането на СССР за най голямата грешка. КГБееца си остава такъв до края.
  • 53 путеИН

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Ти въобще чувал ли си за тази лнига,.. виждал ли си кориците й поне, та така смело коментираш
    Във времето когато се четеше Овчарчето Калитко, едва ли другарката е споменавала 1984
  • 54 не си прав пич.

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "БСП на Бунището":

    аз съм притеснен, че предстоят нови комунистически революции. много са гладните бедните и умиращите. малко са милиардерите които искат да лапат ,лапат още и още. никои не може даги спре. виж афеика и децата които умират от глад. после гледай, игрите на глада. неизбежно е.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания