Last news in Fakti

29 Май, 2022 10:00 3 240 4

Кокаин, кафе и хипопотами - пет неща за Колумбия

  • колумбия-
  • иван дуке-
  • кокаин-
  • меделин-
  • наркокартели-
  • фарк

Името на най-известния наркобарон Пабло Ескобар, шеф на картела Меделин, убит от полицията през 1993 г., остава неразривно свързано със страната, за голямо неудоволствие на жителите ѝ

Кокаин, кафе и хипопотами - пет неща за Колумбия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колумбия избира в неделя наследник на президента Иван Дуке. Страната все още страда от насилието на въоръжените групировки, които си оспорват наркотрафика, пише Франс прес.

Ако фаворитът Густаво Петро, сенатор и бивш ляв член на ляво паравоенно движение, спечели изборите, той ще стане първия ляв президент на Колумбия.

Вътрешен конфликт

Колумбия е обхваната от сложна вътрешна война от 60-те години на миналия век насам. Пострадалите на конфликта между армията, паравоенните и партизанските организации и наркотрафикантите са общо над 9 милиона, над 1 милион от които са убити.

През 2016 г. правителството и марксистката организация ФАРК подписаха мирно споразумение, което позволи демобилизирането на 13 000 бунтовници и донесе Нобелова награда за мир на тогавашния държавен глава Хуан Мануел Сантос. От три години обаче насилието отново е във възход, като властите обвиняват за него дисиденти от ФАРК, отхвърлили споразумението, геваристката Армия за национално освобождение и банди, оспорващи си наркотрафика и приходите от нелегални мини.

Ескобар, хипопотами и кокаин

Името на най-известния наркобарон Пабло Ескобар, шеф на картела Меделин, убит от полицията през 1993 г., остава неразривно свързано с Колумбия, за голямо неудоволствие на жителите ѝ. Феноменът се задълбочава от сериали по Нетфликс, показващи кървавите деяния на "наркосите". В същото време стотина хипопотами, произхождащи от двойка, избягала от частния зоопарк на покойния наркобарон, заплашват местната околна среда.

Колумбия остава първият и основен производител на кокаина (70 процента, или близо 1300 тона), който залива САЩ и, в по-малка степен, Европа. Колосалните печалби от него проникват в цялата икономика и са основен източник на приходи за въоръжени групи, независимо дали с политически или с престъпни цели.

В отговор на неотдавнашната екстрадиция на неговия лидер "Отониел" в САЩ, Кланът на Залива започна "въоръжена стачка", парализирала икономическата дейност в селските райони в Северна Колумбия, припомня АФП.

Тежко е да си беден в Колумбия

През 2021 г. БВП на Колумбия, четвъртата по сила икономика в Латинска Америка, нарасна с над 10 на сто след 7-процентно свиване през 2020 г. вследствие на коронавируса. Това доведе до най-тежката рецесия от половин век. Според Световната банка Колумбия остава една от страните с най-високо неравенство в света. През миналата година бедността засягаше 39 на сто от 50-милионното население, като 21 милиона оцеляват със само 331 000 песо (73 евро) на месечно.

Неотдавнашен доклад на две агенции на ООН, предизвикал гнева на правителството в Богота, съобщи, че през тази година 7,3 милиона колумбийци ще имат нужда от помощи, за да се нахранят.

Страната е производител на смятаното за най-добро кафе арабика, (като обяви миналата година 9-процентен спад на производството му), както и един от водещите производители на изумруди.

Проблемен съсед

През 2200-километровата, лесна за преодоляване граница, разделяща Колумбия и Венецуела, преминава значителен трафик. Двете страни прекъснаха дипломатическите си отношения, след като Богота призна Хуан Гуайдо за и.д. президент на Венецуела.

Колумбия редовно обвинява Каракас, че дава подслон и подкрепа на нелегални колумбийски въоръжени групи. Венецуелските власти отричат обвиненията.

1,8 милиона венецуелци избягаха в Колумбия от икономическата и хуманитарна криза. Това е деликатна тема в колумбийското общество, където мигрантите са обвинявани понякога, че подклаждат несигурността.

Маркес, Ботеро и Шакира

Един от най-известните колумбийци е майсторът на "магическия реализъм" Габриел Гарсия Маркес, носител на Нобелова награда за литература (починал 2014 г.), автор на "100 години самота". Сред световно известните му сънародници са и художникът Фернандо Ботеро и певицата Шакира - една от най-успешните в комерсиален план латино певици.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски

    13 7 Отговор
    Пращайте белото насам, че тия от САЩ, ептен ме изоставиха. Пращат ми някакво некачествено и дрънкам глупости пред цял свят. Ептен се изложих вече.
  • 2 0000

    8 0 Отговор
    Синът на Ескобар каза че баща му е бил агент на ДЕА,в началото,
  • 3 Натурализиран

    15 2 Отговор
    Абе хора. 20 години живея в Колумбия и излиза че вие знаете повече за Колумбия от нас тук. Що не си зададете еди елементарен въпрос? Досега никога не е имало комунизъм тук. Какво би станало ако дойдат на власт? Ами съседната Венецуела е пример за това.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.