Last news in Fakti

1 Юни, 2022 10:51 1 595 7

Европа се превръща в център за трафик на кокаин

  • кокаин-
  • европа-
  • европол-
  • наркотици-
  • трафик на кокаин

Рекордните количества иззети наркотици са показател за увеличаването на трафика

Европа се превръща в център за трафик на кокаин - 1
Снимка: Shutterstock

Европа се превръща в център на търговията с кокаин, показва анализ на европейската полицейска служба Европол. Все повече кокаин се прекарва до Европа от Южна Америка и продължава пътя си по-нататък, каза говорителят на Европол Ян Оп Ген Орт за ДПА в Хага.

Рекордните количества иззети наркотици са показател за увеличаването на трафика. По предварителни данни през миналата година са конфискувани най-малко 240 тона кокаин. За сравнение през 2020 г. са били иззети около 214 това кокаин. Според Европол начело в списъка са пристанищата в Белгия, Нидерландия и Испания. Престъпните банди обаче все по-често използват и по-малките пристанища, като това в Хамбург. Миналата година там са конфискувани рекордните 19,1 тона кокаин.

Колко кокаин стига до Европа е трудно да се каже. "Предполагаме, че само в Колумбия годишно се произвеждат 2000 тона кокаин", казва Ян Оп Ген Орт, като отбелязва, че над 60% от това количество се транспортира до Европа. Само малка част от наркотиците остават в Европейския съюз. Според най-новия доклад за кокаина на Европол и Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите значителната част от кокаина се прехвърля от ЕС към Източна Европа, Азия и Австралия, предаде БТА.

Говорителят на Европол каза, че проверките са се увеличили, но те не са достатъчни предвид огромните количества, които се доставят. Все повече групировки искат да участват в доходоносния бизнес. Голямата конкуренция обаче води и до повече насилие. Международната банда около Ридуан Таги, който понастоящем е подсъдим в Амстердам, е известна с крайното си насилие. Твърди се, че убийството на криминалния репортер Петер де Врис в Амстердам миналата година е дело на бандата, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    АКУЛИТЕ ползват мулета дилъри това не е като на ФИЛМ а реалност АКУЛИТЕ имат ГРЪБ и си плащат къде е БРЕНДО на СВОБОДА е
  • 2 сирене

    8 1 Отговор
    В Португалия е легално, нула проблем..
  • 3 Слава Кокаина

    9 1 Отговор
    В Украйна рязко се увеличи потреблението
  • 4 Вакccини продава,евтино ги давам........

    8 0 Отговор
    Искам да попитам, война с наркотиците на запад има от 60 години КОЙ ПОБЕДИ ???Има нарко отдели,нарко не знам какво си а наркотиците стават все ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ.Към 90 та година бях чул за хероин и кокаин сега са десетки видове навсякъде.
  • 5 Сигурно и мене ще изтрият,

    8 1 Отговор
    но откакто Зеленски командва какво да прави Европа не очаквам нищо друго освен Слава Кокаина! Свиквайте.
  • 6 Някоя си

    2 0 Отговор
    А основния клиент зеленчету 😉😝🤣🤣
  • 7 За протокола

    2 0 Отговор
    Ясно е, че няма желание за решаване на проблема с наркотиците. Ако имаше такова желание, щяха да се унищожават полетата с насаждения за тях и всичко друго щеше да е безпредметно.