Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Юни, 2022 13:00 7 063 94

Ето как ни насъскват: "Вие сте най-бедни, защото живеят на ваш гръб"

  • русофили-
  • българия-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • бежанци-
  • украински бежанци-
  • милена якимова-
  • ес-
  • нато-
  • румен р-
  • руска пропаганда

Интервю на "Дойче Веле" със социоложката Милена Якимова

Ето как ни насъскват: "Вие сте най-бедни, защото живеят на ваш гръб" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Г-жо Якимова, до какви изводи стигате при изследването на антидемократичната пропагандна вълна в България от последните години, засилила се особено след началото на руската война в Украйна?

Основен извод, който става очевиден за много хора е, че обществото тук е обработвано систематично и от отдавна - от есента на 2013 г. и особено масивно от пролетта на 2014 година, когато стана анексията на Крим. Това е първият извод. Втори извод е, че са преплетени местни тактически цели на местни играчи, които се занимават с бизнес и се хранят от държавата, директно от нея. И затова не я искат като безпристрастен посредник и гарант на правилата за бизнес договорите.

Още новини от Украйна

Другата линия, по която се използва тази пропаганда, е кремълската линия. Това важи, както за 2014-та, така и за днешния ден. Друго важно нещо е, че тази пропаганда - и тогава, и сега - е негативна и подривна. Тя е „дълбока оран“, която ни подготвя да приемем някакви неприемливи неща, когато дойде правилният момент. Аз отдавна имам подозрението, че някакви сили ни подготвят, дообработват за референдум за излизане от НАТО, да речем. Важно нещо е и това, че тази пропаганда ни насъсква да се чувстваме озлобени, като жертви. Но и възвишени, защото сме жертви, а жертвата е морално и психологически възвишена, без да трябва да прави нещо.

Какви са инструментите и по какъв начин въздейства пропагандата?

Тази пропаганда въздейства, като прави митична картинка на света, в която ние сме жертви и сме потърпевши. Да вземем за пример какво ни внушава тази пропаганда по повод политическата коректност: „Ами, псувайте си циганите! Това само доказва, че вие сте смели хора, дръзки граждани, които назовават нещата с истинските им имена“. Всъщност да си добър гражданин в тая картинка и в тая част на света, значи да си един псувач. Тя отпушва езика на омразата на чисто примитивно, психологическо ниво, което ни кара да се чувстваме облекчени.

Натрапва ни се и нещо друго, чуваме го постоянно: вие сте най-бедните, вие сте най-зле, много сте зле, защото други хора живеят на вашия гръб. Кой други? Ами едни, дето ги изкарват по-слаби от вас. А те действително са по-слаби от нас. Бежанците са по-слаби, но тази пропаганда ни насъсква срещу тях, като ни внушава, че сме най-зле. Реални хора от средната класа, които поне веднъж в годината могат да си позволят екскурзия, ваканция в чужбина, настояват, че са зле. Като им кажа, че турските пенсионери, примерно, са много зле, защото лирата се обезцени - те се обиждат: как така ще има някой по-беден?

Да отговоря и какво се промени от началото на войната. След първите взривове през 2014/15 пропагандата продължи да се качва тихо, кротко плавно - и особено напоително от 2014-та до 2021 година. През 2021 година за един ден имаме средно по 39 чисто пропагандни публикации в сайтове и вестници, съдържащи много отчетливи ключови думи, които сме търсили в изследването: “западни господари“; „евроатлантически господари“, „брюкселска върхушка“ и други. Такива, много специфични думи, с които разпознаваме една публикация, като пропагандна.

Опорни точки…

Точно така - опорки. Но опорки с много специфичен идиолект, с много специфичен речник. Избрали сме такива думи, които да не генерират много фонов шум. Ако кажем “Европейски съюз”, може да има много статии, които са пропагандни, но ще има и много други, които няма да са такива. Установихме, че от средно 39 на ден, на 24 февруари те скачат стократно - до 397 дневно. Ужасяващо насищане, ужасяващ взрив. Между другото, започват с един малък пик, с едно леко покачване на 7 февруари – т.е още преди войната с един фейк, който съобщава: “има струпване на полски наемници и украински нацисти в Донбас”.

Това не Ви ли напомня за началото на Втората световна война - с нацистката пропаганда и същия наратив?

Абсолютно. Това е паразитна пропаганда. Няма нищо ново изобретено - техниките, чалъмите са заимствани. Нещо повече - критиките на Запада са „плячкосани“ от левите мислители и социални активисти в западния, либералнодемократичен свят. Критиката на капитализма става критика на Запада, критиката на Запада става възхвала на Русия.

Казахте, че местни играчи използват пропагандата, означава ли, че са свързани с Русия?

Тук е необходимо разследване, какви са бизнес интересите, които стоят зад тези местни играчи. По време на изследването една от задачите беше да направим извадка на статиите, да влезем вътре в тях, да видим как ги разиграват тези ключови думи. Едно от нещата беше да кодираме тези публикации по положителни и отрицателни герои. При геостратегическите пропагандисти, които директно ползват кремълския наратив, основни отрицателни герои, разбира се, са САЩ и НАТО.

Вестник “Труд” използва същите кремълски наративи: “САЩ, НАТО, „глобален хегемон“, „кукловод, обслужван от послушковци“, „брюкселски лакеи и техните български аватари“ и т.н. Всякакви либерални субекти, които се борят за работещи институции, за разделение на властите, са “техни аватари”. В български таблоиди, като “Труд”, САЩ и НАТО се явяват за парлама, но таблоидните архизлодеи са доста различни – към тях се числят структури и личности, които се борят за съдебна реформа, лица и структури, които се застъпват за „зелени“ каузи, кръгът “Капитал”. Вижда се, че се преследват някакви бизнес интереси.

Какви ще са последствията? Тези повтаряния на едно и също нещо създават предразсъдъци, които се предават от поколение на поколение. Как ще повлияят?

Не виждам ресурс за оптимизъм. Проблемът е там, че статиите скочиха близо 100 пъти от началото на войната. След това, миналия месец паднаха наполовина - около 200 статии среднодневно. Преди този спад, когато бяха най-много, те бяха в такива странни медии, като агрегатора на новини 24/7, пропагандния франчайз НюзФронт, който бълва на 10 езика, като Поглед.инфо и разни странни медии, регистрирани с домейн.eu по две на един и същи IP адрес, обичайно намиращ се някъде в САЩ.

Сега тези послания започнаха да проникват и в мейнстрийм медиите. Защо? Защото се говорят от високи държавни позиции. Ето президентът, например, ги използва тези опорки и през неговия говор проникват, защото няма как медиите да не отразят казаното от президента на републиката. Трябва да има организирано контраговорене. Не става обаче само с разконспириране на фалшивите новини. Както е казал един гениален изследовател на пропагандата: “Това, което ни прави нейни лесни жертви, е убедеността, че тя е лъжа”. Тя си служи с лъжа, но това не е основното, с което постига успеха си. Тя режисира нашите впечатления, тя ни ласкае. Казва ни: “Вие сте едни добри хора, но живеете мизерно”. Тя ни приласкава и ни насъсква, дирижира нашето озлобление. Организираното противодействие не може да мине без даването на някакво колективно самочувствие. Така си мисля аз.

Автор Георги А. Ангелов


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дойче Zеле

    116 23 Отговор
    Дойче Зеле, fick dich!!!
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    99 15 Отговор
    Какво точно е анексия и какво общо има с Крим ‼️
  • 4 Да,бе

    128 18 Отговор
    Няма нужда от никаква пропаганда,просто трябва да срещнеш украински "бежанци" и за две минути си готов.
  • 5 аман бе

    130 14 Отговор
    След подобни статии и изкуствен плач за нещастните бежзнци по цял ден, на Путин не му трябва никаква пропаганда. Дойче зеле и българските лизачи са напълно достатъчни.
  • 6 Дойче кисело зеле

    116 13 Отговор
    Не се ли уморихте да пишете пропагандни материали.Българският народ може да е мързелив , но не е прост да ви се връзва .
  • 7 ДЪНДИ КРАДЕ 700 МЛН $ ГОДИШНО

    116 8 Отговор
    Изнася злато 5-6 тона. България е в топ 5 световни по добив на злато. Плащат 15-25 млн ЛЕВА годишно комисия 0.8%. По данни на самите канадци. Фирмата е на РОТШИЛД. И това не го прави нито РУСИЯ нито ПУТИН...

    Коментиран от #14, #24, #93

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    86 8 Отговор
    Дори Плевнелиев призна ::: "Освен това ние извършихме най-лошата приватизация в цяла Европа - активи за 30 милиарда евро ние продадохме само за 3 милиарда", казва Плевнелиев.
  • 9 КОГАТО ВИДЯ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

    88 11 Отговор
    да се е загрижило за българите значи РУСИЯ отново е забила червеното знаме над Райхстага
  • 10 Зззз

    96 20 Отговор
    Обичам Русия безплатно и не си спомням от близките 30 години да е имало руска пропаганда ,която да окаже влияние върху възгледите ми.Определено съсипията на България, продажничеството и слагачеството на управляващи спрямо ФАЩ и ЕС лицемерието на последните ,двойните стандарти и алчността им предизвикана у мен неистова "любов към фащ и ЕС. За тази господжа ще кажа само ,че кой я знае на коя хранилка е ,но се предполага .На такива голяма част от народа казва "аналлизатори ".

    Коментиран от #19

  • 11 1111

    77 6 Отговор
    По данни на оон към кроя на 1989г. България се нарежда на 28 място в свена по степен на индустриално производство. Тези евтини статиики кото могат да излъжат?
  • 12 Точно

    18 63 Отговор
    Много точно е анализирана тролската картинка в бг.
  • 13 мародер

    94 16 Отговор
    Боже каква помия! И коя е тази г-жа Якимова? От де се взе? Всеки ден десетки статии ни убеждават как живеем демократично и как демокрацията е най доброто което можеше да ни се случи!? На кого? За хората в производствените предприятия или тези които по цял ден се чудят как да се наконтят и накипрат!? Ако е за първите то предлагам на Г-жата да дойде да поработи в шивалнята с нас и да се порадва на демокрацията! А и демокрация фактически няма! Самият ЕС се управлява еднолично и с диктатура от една акушерка.
  • 14 Ротшилд

    34 9 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪНДИ КРАДЕ 700 МЛН $ ГОДИШНО":

    Не само фирмата-света е мой!

    Коментиран от #77

  • 15 Точно така:

    69 9 Отговор
    Западняците ги мързи повече от нас и се свенят да държат лопата, затова използват държави с природни богатства и съсипват образованието, за да има кой да им работи и от къде да сучат злато, газ, руда и да им работи някой на полето и по фабрики и заводи.Ако трябва да разчитат на собственото си население и ресурси , са загинали.
    Измислиха го даже, как бедни украинки да им износват бебетата, да не си повредят фигурата и да не им се разширят задните части и някои отвори
  • 16 Хахаха...

    77 10 Отговор
    Каква кремълска пропаганда бе.Че сме бедни е факт.Че живеем зле е факт. Че едвам свързваме двата края очевиден факт.Какво да казваме? На черното бяло ли?.Едно време кога не бяхме станали европейци - 3 лева ток.4 стотинки бензин.и хляб 4 стотинки.Ама сега е лесно да бъркате в мозъците на днешната младеж.По един смартфон и интернет и са задоволени...

    Коментиран от #72

  • 17 Ирада

    51 6 Отговор
    Днес до парка "Заимов" видях група американцски войници с надписи на униформата "ю ес арми". Говореха си на испански. Бяха типични латиноамериканци на външен вид - нисички, мургави, приличаха на мексиканци. Преминали са явно някога границата с намерение да живеят в САЩ, а сега - ето ги в Европа. Вървят по улиците на София като американски войници. Съдбата си играе с хората, както си иска.

    Коментиран от #70

  • 18 Слаб 2

    63 9 Отговор
    Нема да ви мине пропагандата. На очите си ли да вярвам, или на платени подлоги.
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    18 61 Отговор

    До коментар #10 от "Зззз":

    OТГOВOР: Русия активира своите агентурни "спящи клетки". Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските агентурни "спящи клетки", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух.... Дa-a-a, интeркoнeктoрнaтa гaзoвa връзкa c Гърция e фaктoр, a нe caмo журнaлиcтичecкa нoвинa!!! Сделката за F-16 беше наистина повратен и решителен момент за България ! Сега вече комунягите и русофилите ще започнат да усещат че България е завинаги част от ЕС и НАТО и основния враг е Русия ! Тежки времена идват за руските подлоги в България

    Коментиран от #31, #73, #92

  • 20 Пъци

    39 3 Отговор
    За този начин на пропаганда и насаждане на омраза-няма спор,работи безотказно в бедни държави,в които са пробвали и е проработила другата мантра: " приемате нашите ценности и правила,станете граждани на Европа и ще забогатеете".И така такива като нас се блъскат ту в едната ту в другата страна,живееки и борейки се за чужди интереси.А народите които си гледат интереса,без да чуват тези "мъдри слова",работят и не търпят тарикатите в социалната си система, закономерно стават по-богати и живеят по-добре,а онези с "Мантрите" и от двете страни им имат уважението,а не ги презират като нас.
  • 21 Мито

    51 4 Отговор
    DW, забрави да спомене, че пропагандата идва и от запад. Например по Евронюз излиза една журналистка, казва се Кумар, ако не се лъжа.която всеки път като спомене България, казва "най-бедната страна в Европа" Не пропуска да го каже. Всеки път. И западняците вярват и почват да говорят за Европа на две скорости. Т.е. ние сме 2ра ръка хора. Само че забравят факта че на запад като си платят наема разликата с нс не е чак такава.
  • 22 23456

    31 3 Отговор
    Всеки гледа да влачи колкото си може повече а народеца си търпи ли търпи,останало е още от турско
  • 23 Иван Нейков

    58 7 Отговор
    Прочетох целият този бълвоч и се чудя, нима на зрели хора като мен, може някой да ми налее в главата пропаганда
    Половиният ми живот е преминал предишното управление другата половина в сегашното. Мога сам да си правя изводите
    Пропагандата е за хора наивни които не могат сами и обективно да анализират ситуацията

    Коментиран от #26, #80

  • 24 дедо Герчо

    11 10 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪНДИ КРАДЕ 700 МЛН $ ГОДИШНО":

    ВОЛЕН ЯДЕ БОЙ ЗА ТАКИВА ПРИКАЗКИ...ХЪХЪХЪ...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 2 Отговор

    До коментар #23 от "Иван Нейков":

    НАЙ често са наивни ДОБРИТЕ ХОРА господине те патят от ДОБРОТАТА си

    Коментиран от #29

  • 27 Русофил

    11 12 Отговор
    Съм но ако ми платят добре съм готов и аз да дам едно подобно интервю защо не?
  • 28 Абе

    44 13 Отговор
    Нещо не се вързва...когато бяхме със Русия бяхме богата и просперираща държава,а кога минахме със американците ударихме дъното.Добре че по онуй време раздаваха почти безплатни жилища на младите семейства иначе половината българи сега да са без покрив .

    Коментиран от #36, #38

  • 29 Иван Нейков

    17 3 Отговор

    До коментар #26 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Съгласен съм с теб но не винаги само добрите хора са наивни случва се зли хора да са наивни и лесно манипулируеми
  • 30 чекмедже 2

    29 4 Отговор
    ангелов пита, якимова отговаря, дв..плаща..балъци няма..който да повярват ..парите нахалос..г-н сорос..На 100 и кусур място сме по свободата на словото..така че гледайти си работата.
  • 31 Зззз

    39 13 Отговор

    До коментар #19 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Що не вземеш да сегръмнеш. Същите опорки бяха ,че ДС проваляло живота на много българи ,вербувало доносници и т н и тн .За моя живот поделен по равно през соца и "демокрацията " познавайки много хора не видях нито един похарчен,докладван и съсипан от това "чудовище"ДС,но за другата си половина видях как изучил се в прехваления Запад ,че дори и в Русия се превърнаха в кучетата на ФАЩ и ЕС Дори джурналята станаха пропагандатори на фалшиви новини и много по прилежни към властта отколкото преди. Ако имаше толкова спящ клетки на КГБ България нямаше да се превърне в колония на ФАЩ управлявана от генерал губернатор.

    Коментиран от #33

  • 32 Ами ...

    4 6 Отговор
    Това също отдавна е ясно.
  • 33 Ами ...

    6 19 Отговор

    До коментар #31 от "Зззз":

    Аз пък съм виждал.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 българин

    11 24 Отговор
    Ватнишки рев, музика за ушите.
  • 36 Пъци

    14 15 Отговор

    До коментар #28 от "Абе":

    "Почти безплатни" те жилища за кого бяха тогава,че нещо с паметта...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ами ...

    12 29 Отговор

    До коментар #28 от "Абе":

    Хич не ме интересува дали държавата е богата. Важно е гражданите да са богати. В НРБ всички бяха еднакво бедни. На кого са раздавали почти безплатни жилища, че не разбрах?

    Коментиран от #44

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Шамана на Монтерей

    29 18 Отговор
    Най-бедни сме в ЕС заради простият народ,който така и не разбра,че в България имаше дворцов преврат на 10 ноември 1989 г.,а не реална промяна.Повече от 30 години ни управляват комунета от различни фракции на БКП и ДС,които разграбиха страната и продължават да крадат.Естествено и те преживяха еволюция за това време,като някои от тях дори симулират "европейски ценности","демокрация" и "свобода на словото".Но в България за разлика от други страни нямаше лустрация,независимо кой беше на власт и още по-показателен е факта,че продължаваме да търпиме издевателствата на руските фирми Газпром,Лукойл и Росатом.За паметниците на Червената Окупационна Орда,въобще няма смисъл да коментирам.Голяма част от населението е съставена от полуграмотни аборигени и селендури,които са русофили по дефиниция.С такъв биоотпадък,който продължава да реве за Соца,"братушките" и "Светлото бъдеще",няма как да се постигне положително развитие.Това безмозъчно стадо е причината в Парламента да се подвизават освен традиционните крадливи комунета и всякакви криминални елементи и психари като Боко Тиквата,Марешки,Копейкин,Волен,селяндури като Славуца и подобни.Но,какъвто народа,такива и управниците.

    Коментиран от #43, #65

  • 41 Перо

    24 5 Отговор
    Соросистки уйдурми!
  • 42 Матей преображенски

    34 7 Отговор
    Защоооо да е антидемократично течение,постепенното вразумяване на българите,от къде произлизат нашите беди?ОТ АМЕРИКА,РАЗБИРА СЕ!!!Нали от там дойдоха промените,по техен тертип всичко се пренареди,нали щеше да е много хубаво,цъфнало и вързало?сЕГА ПЪК дв ще изкарва криво митилогичното руско влияние.Не това течение си е чисто народно,демократично ,но не по американски.Как да не ни използват,експлоатират,извличат всички полезни изкопаеми на концесия,заграбиха всичко що мърда като промишлен потенциал.И сега руснаците били виновни,спрели газта,нефта,въглищата ,туристите,търговията,мореплаването ,въздухоплаването и всичко.Ами американците като 33 г вече си курдисват своите марионетки да ни управляват и направиха купища ужасяващи безумия,направиха и геноцид за българите?Вкарват ни и във военната си авантюра,във всеки един момент може да зафучат ракети и управляващите ра-бой-ни-ци ще кажат ,че Путин е виновен,е,да ,ама не.

    Коментиран от #57

  • 43 Перо

    25 3 Отговор

    До коментар #40 от "Шамана на Монтерей":

    Ами задай си въпроса,защо се напира за лустрация само на бивши държавни служители от МВР,повечето покойници,а не идеологическото ръководство,номенклатурчици от БКП и ДКМС? Отговора е прост: “демократичните” партии,бягат като дявол от тамян от такава лустрация,защото всички са свързани пряко или косвено с тях,като отрочета!
  • 44 Ами

    40 9 Отговор

    До коментар #38 от "Ами ...":

    Баща ми като миньор два апартамента му дадоха .Два пъти в годината безплатна почивка.Че даваха е факт.Айде сега се похвали,какво ти е дала държавата след демокрацията? Освен пълна свобода на джендърите и еднополовите бракове нещо друго?

    Коментиран от #59, #81

  • 45 Писна ми

    14 4 Отговор
    Стига глупости......
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Кирил

    7 32 Отговор
    Българите са най бедните в ЕС защото единствено те плащат данък русия
  • 48 уважаема дезинформацианна медия

    24 5 Отговор
    Как ще ми разясните заклинания с стил " влизаме в клуба на богатите " , " в съюза на цивилизованите и демократични държави " , " евроатлантически ценности " и пр. и пр. , първо руски произход ли имат , второ нещо от тях случва ли се въобще , трето , някои от тях въобще какво означават, че ми се губи смисълът в тях
  • 49 Чоко

    9 20 Отговор
    На тролчетата не им харесва тази статия. Здраво плюят. Разкрива ги затова.
  • 50 НАТОВЕЦ

    19 3 Отговор
    Е вие от Дойче веле някаква сериозна статия ако очаквате...
    За тях пропаганда е това, което не им харесва. Толкоз!:)
    И освен това "пропаганда" е лошо нещо.
    Те освен да произвеждат русофили с русофобията си друго не правят.
    То всъщност това е основно занятие на русофобите.Имам чувството че са двойни агенти в полза на Кремъл.
  • 51 коньовичар

    19 6 Отговор
    Най-бедни е статистика! Най-корумпирани е пропаганда! Дойче веле, Георги и Милена знаят това, понеже са активисти пропагандисти!
  • 52 Глупости!

    18 5 Отговор
    Русия отдавна обърна гръб на България.Със влизането ни във НАТО.Ако бяхме командвани от Русия най малкото нямаше да ни позволят да влезнем в блока.Това ,че голяма част от българите обичат и уважават Русия е друга тема.Все пак празнуваме едни и същи празници.Набор 70,60,50 са свързани от едно време с братска Русия и така наричаните за тогава братушки.Изчакайте още 40, 50 докато измрът наборниците и чак тогава манипулирайте хората с глупости.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ГОЛЯМ СМЯХ

    17 6 Отговор
    доиче зеле, кои ви чете тъпиззмите?
  • 55 убави сте бееее убави

    20 5 Отговор
    Склонен съм да се договоря с вас г-да манипулатори на следната формулировка - в България мнозинството граждани е най-бедно , защото евроатлантиците , каквото и да означава това, в по-разбираемата му формулировка англосаксонската пасмина , обитаваща разни отнети насилствено индиански земи и едни други населяващи един остров , но колонизирали също насилствено бая свят , вярно и цивилизовано и толерантно също , съсипаха системата на държавност , назначават своя подчинена колониална администрация да я надзирава и срещу това правото съвместно с тях да я разграбва тотално , под всякаква форма и съдържание.
  • 56 Гьобелс Веле

    14 3 Отговор
    Хаха, много боли когато някой друг използва гьобелс-веле похвати
  • 57 Абсолютнно съм съгласен.

    26 7 Отговор

    До коментар #42 от "Матей преображенски":

    Само да допълня. Когато преди дни градушката съсипа реколтата на хората в южна България, на ракетните установки бе забранено да стрелят по облаците именно от наЩе "партньори". Причината е - в базата в Граф Игнатиево пристигат над 30 самолета Ф35 на окупатора. Но в медиите, които са абсолютно "независими", няма и дума за това.

    Коментиран от #78

  • 58 Вън сащ от България

    20 5 Отговор
    Абе, планчето "РАН- ЪТ" и той ли е "паразитна пропаганда"? Или факт черно на бяло?? То от Москва ли дойде, м??
    ДОКЛАД върху проекта за икономически растеж и преход към пазарна икономика в България.
    Подготвен от Фондацията на Националната Камара на САЩ за Народна Република България.
    Ръководство и редактиране:
    Ричард Ран, САЩ
    Роналд Ът, САЩ
    National Chamber Foundation
    1615 H Street, NW.
    Washington, DC 20062, USA
    ====
    Ран-ЪТ е ДОКЛАД за икономически "растеж" и преход към пазарна икономика в България.Това е практическата програма, по която се измени общественият строй в България. Още през 1990 г. с този документ са предопределени ВСИЧКИ БЪДЕЩИ ПРОЦЕСИ В ИКОНОМИЧЕСКИЯ И ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ У НАС.
    Та я пак, ЗАЩО сме по-бедни от преди и каква пропаганда водите за да лъжете хората??
  • 59 Жонгльор

    7 14 Отговор

    До коментар #44 от "Ами":

    То затова нямаше пари за другите, щото ги даваха на миньорите да си глезят келеметата.

    Коментиран от #76

  • 60 Тоя сайт е като ферма за

    11 27 Отговор
    Руски ботове 🤣🤣🤣🤣
    А най-смешмото е, че мнохо от вас разпространяват путинските лъжи безплатно 🤔🤔🤔
    Искали да излизат от ЕС и НАТО🤔🤔🤔
    Финландия се моли да влиза, вие путинисти искате да излизате. Ами хващайте влака и право за Сибир 😂😂😂
    Най-бедните били. А преди 20 години, когато работехме за по 300 евро, бяхме по-богати🤔🤔🤔
    Не искали евро, Еми оказа се, че и еврото не ни иска😂😂😂😂😂
    Без ЕЦБ си е по-добре. Друго си е да фалираш КТБ и да източиш 4000000000 лева 🤣 Това е 65 тона злато, за което ревете🧐
    Като искате да живеете в пропаднала, бедна и мизерна страна, хващайте влака и право в Сибир 💪💪💪💪💪
  • 61 Дрън дрън

    20 6 Отговор
    Пълни глупости, няма никаква пропаганда от 2014, интересно кой, според статията, я извършва. Там е работата, че българинът винаги си има собствено мнение и то не е задължително да съвпада с официалната позиция на управляващите, за разлика от т.н. развити държави, там каквото чуе населението от ТВ , това приема за чиста истина . Много обширна статия, за да ни убеждават, че сме подложени на проруска пропаганда, ама как да я получим, като забраниха руските медии
  • 62 Препоръка

    18 7 Отговор
    Тази социоложка да си хвърли дипломата или да я предостави на някой за по специални нужди
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Сър Пичук

    8 17 Отговор
    Най-бедни сме, защото сме най-тясно обвързани с Русия. Няма и не е имало държава, обвързана с нея, която да е просперираща и добре.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Демократичния запад

    14 5 Отговор
    Ограбва България отвсякъде, всеки го знае
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Анавв

    14 5 Отговор
    Кой ни насъсква ? Ние не сме безмозъчни за да казваме ,че живеем добре! Живеят добре 20 % от обществото ,олигарси ,чиновници, магистрати ,лъжци и крадци, останалите стари ,млади и деца мизерстваме! Това ни донесе измислената демокрация от платените десни Сорос измамници!

    Коментиран от #82

  • 70 Много разпространено

    10 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ирада":

    В САЩ латиносите са много разпространени в Сухопътните войски. До ниво командир на батальон всички се командва и управлява на испански. От командира на батальона нагоре се управяват и командват на ингелизки. Във френския Чуждестранен Легион поне първо ги научават на френски,щото там са карашък от цял свят.
  • 71 Хиляди на ден

    8 5 Отговор
    Авеее... викснатото зеле? Нал сме в клуба на богатите? Що ще ни сравняватe с турските пенсионери? 90% от големите телевизии по 24 часа бълват русофобия. И метериалите не се измерват със стотици,а с хиляди на ден.
  • 72 Непримирима

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хахаха...":

    БРАВО!Сега са добре тези които след 1990 г не с работа,а с кражби и далавери забогатяха.С мойта ,нищожна,заплата съм създала дом,обзавеждане и отгледала децата си,а сега с пенсията не мога да покрия собствените си разходи.
  • 73 Непримирима

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    За какви подлоги говориш?Всяко стадо си има ,мърша,,но тук вече вони страшно!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Анонимен

    9 5 Отговор
    Тази статия е лъжа от първата до последната дума.
    Ние сме бедни, защото сме под евроатлантическо робство.
  • 76 Непримирима

    4 2 Отговор

    До коментар #59 от "Жонгльор":

    Ако е толкова хубаво и леко,ти защо не си станал миньор?
  • 77 И аз да кажа

    7 4 Отговор

    До коментар #14 от "Ротшилд":

    Ако беше толкова проста работа добивът, що не си добиваме сами златото? Още преди 1989, ами заборчляхме? А знаете ли как синчето на Тано Цолов гушна "Медет" и си го цица до днес, ама за него се трае? С оценка как находището щяло да се изчерпи до 2000г. Дънди си плащат концесионната такса по договор, ама тях мразите, а тези дето си раздадоха активите на соца - децата на червените бонзи, не ви бъркат, а? Как зетьовете на Георги Йорданов пък иззад някакъв измислен 28-годишен исландец заграбиха фармацевтичния завод в Дупница. И ревете как сме най-бедни... Божеее, срам ме е че съм сънародник с толкова ограничени същества!

    Коментиран от #83, #85

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 ОБЕКТИВНИЯ

    7 0 Отговор
    Да! Точно така, работодателите(бизнесмени) живеят на гърба на работещите при тях. В България няма СИНДИКАТИ!
  • 80 Айде бе

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Иван Нейков":

    Ти колко души познаваш да смятат себе си за невежи, глупави и неразбиращи? Откъде си сигурен, че не си от тях? Самооценката не е нещо сигурно. Та защо вярваш, че нямаш нужда от друга гледна точка?
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Вън сащ от България

    13 8 Отговор

    До коментар #77 от "И аз да кажа":

    Май само ти не знаеш, че по време на „Задунайска губерния“при гадните руснаци сме имали собствена БЪЛГАРСКА банка, ЗЛАТЕН БЪЛГАРСКИ лев и собствен БЪЛГАРСКИ злато добив-злато с което сме се разплащали...
    Главният въпрос е: В чии ръце е днешният ни златодобив? Чия е собствеността на банките и печалбите от тях къде отива? Имаме ли в България руска банка? ЗАЩО при гадните комунистически ушанки, българите са добивали българското си злато,а сега при добрите американци, ДРУГИ добиват българското злато?

    Коментиран от #86

  • 84 Аман от лъжите ви !!!

    11 6 Отговор

    До коментар #82 от "Иде ми да те убия!":

    При Тошо не ни се налагаше да ходим по чужди държави, за да ни лекуват, а относно почивките ни...почти безплатно 14 дни по морски и планински ведомствени бази...
    Всичко беше уредено, безплатно, общодостъпно...
  • 85 Вън сащ от България

    15 6 Отговор

    До коментар #77 от "И аз да кажа":

    И как преди 1989 заборчляхме?
    С 9 милиона население имахме около 9 милиарда дълг, от който реално бе около 3-4 милиарда, защото имахме вземания от трети страни. Най -голямото вземане бе от Ирак (около 3 милиарда), но заради войната на сащ в Ирак, американците ни натиснаха да ги опростим.
    Днес сме 6 милиона с над 40 милиарда дълг, последна дупка на кавала без никакво икономика...
  • 86 Русия ви очаква

    5 6 Отговор

    До коментар #83 от "Вън сащ от България":

    Добива на злато е утивам в Русия,на готово,комунист за бой се стяга, всичко той прибира сам,в полза на народа,внука му е футболен собственик и няколко милиарда стопанства той за вас и ваще близки хора,щото мразим ние САЩ а обичаме Русия,бизнесът му е в Сащ.

    Коментиран от #87

  • 87 Вън сащ от България

    9 5 Отговор

    До коментар #86 от "Русия ви очаква":

    На колко ракии си?? ..нищо не разбрах
  • 88 Аз съм

    2 5 Отговор
    Ей такива словоблудства , не бях чел скоро
  • 89 Ами

    7 4 Отговор
    Като не е така , какво ще кажете за Чирен. Защо никой не знае какъв е договора. Колко получава България. Какво да кажем за Мариците. Хората не са прости и ефтина пропаганда не минава.
  • 90 !!!?

    6 6 Отговор
    Истината е че Костя Копейкин е колонизиран...познайте от кой !!!?
  • 91 Жерав

    6 2 Отговор
    А госпожата и Факти нищо не казват за американската пропаганда в Б-я. По-точно те проводник ли са на Фейк новините идващи от зад океана ? Знаят ли тези новини в коя държавна институция се правят в държавата зад океана и имат ли Факти и тази госпожа зависимости от чужди правителства.
  • 92 Мир

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Знае ли Империалист, че сделката за Ф16 не е повратен момент, а нищо друго освен набутване на България. Повратен момент щеше да е ако бе сделка с европейски компании. Отделен е въпроса другарите зад океана на кой и какво са мушнали под масата.
  • 93 Лукойл

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪНДИ КРАДЕ 700 МЛН $ ГОДИШНО":

    Не плаща данъци от 2007 г.
    15 год х 2 млрд=30 млрд + 3 млрд турски поток общо над 33 млрд
    С част от тия пари, които се ползват за пропаганда, промиват мозъците на българските наивни и платени предатели
  • 94 Иванов

    2 0 Отговор
    Факт е, че сме най-бедни, защото олигарси като Васил Божков, Иво Прокопиев, Цветан Василев, Цветелина Бориславова живеят на наш гръб!