Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Юни, 2022 13:00 6 594 143

Защо България е толкова лесна плячка за руската пропаганда

  • русофили-
  • българия-
  • българи-
  • дезинформация-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • руска пропаганда-
  • фейсбук-
  • мартин карбовски-
  • карбовски-
  • социални мрежи-
  • владимир путин

Дезинформацията е глобално явление, но в България тя се натъква на особено възприемчива публика

Защо България е толкова лесна плячка за руската пропаганда - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разправия на улицата между българин и украинка в Бургас. Мъжът обвинява бежанката, че само богаташи са дошли в България от Украйна и сега държавата ги издържа, вместо да отделя пари за хилядите бедни хора в страната.

Този наратив е популярен в българските социални мрежи, пише Оливер Биргер в германското издание "Тагесшпигел”. Авторът анализира руската пропаганда в България.

Още новини от Украйна

Кремъл има дълга история в използването на дезинформация и пропаганда за постигане на политически цели. Това обаче е особено лесна задача в България, пише изданието. Българите са поддръжници на Русия, държавата има силни икономически връзки с Москва, а журналистиката в страната е зависима от реклами, които често идват от руски компании.

Хората най-често се информират от социалните мрежи, където тролски профили лесно разпространяват невярна информация. Биргер цитира Мария Юрукова, специалист по дезинформация от Софийския университет. "Медийната система няма средствата да се бори срещу тези процеси”, казва тя. На пропагандата от Кремъл се гледа просто като на друга гледна точка, обяснява пред "Тагесшпигел"” проф. Димитър Вазов.

След присъединяването на страната към Европейския съюз през 2007 г. българите очакват стандарта им на живот да се покачи драстично. Това обаче не се случва - парите от Брюксел изчезват мистериозно, а българите се чувстват изоставени. Разочарованието на народа дава място на популистите. Една четвърт от обществото е склонна да вярва на конспиративни теории. Всичко това създава благоприятна среда за пропаганда и дезинформация.

Социалните медии са проруски

"Дезинформацията дълго време не беше разглеждана като проблем”, казва Румена Филипова от Института за глобални анализи пред германското издание. По думите ѝ социалните медии в България са огромна проруска екосистема.

Проучвания от последните седмици показват, че отношението на българите към Русия се е променило от началото на войната. Докато преди инвазията в Украйна почти 60% от населението одобряваше руския президент Путин, сега делът им е спаднал почти наполовина – до 30 на сто. Това обаче не е решение на проблема, се казва в публикацията.

Правителството иска да обръща внимание на дезинформацията, обяснява пред германското издание депутатката Александра Милчева. Според нея е особено важно хората да могат сами да отсяват вярната от заблуждаващата или погрешна информация. Министерството на културата работи по план за увеличаване на медийната грамотност. Това обаче би подобрило ситуацията едва в дългосрочен план, казва министърът на електронното управление Божидар Божанов. "Не може да обучаваш хората на медийна грамотност по време на война и да очакваш да проработи за два месеца”, казва той пред "Тагесшпигел”.

България – опитно поле за разпространяване на дезинформации

Преди дни влиятелното брюкселско издание „Политико“ също публикува обширна статия, посветена на руската пропаганда в България. Авторът Боряна Джамбазова се спира на най-популярните опорни точки на Кремъл, радващи се на успех и у нас. В статията, същевременно, се цитират и данни от социологическо проучване, което отчита спад в одобрението за руския президент Владимир Путин.

„Въпреки че заплахата от фалшивите новини е глобална, България се e превърнала в опитно поле за това как подобни дезинформации се разпространяват, предимно без проверка, в Европейския съюз“, пише още авторът.

Руските опорните точки се повтарят от политици, големи медии, анализатори и експерти. В резултат от това, инвазията в Украйна е разделила общественото мнение и е довела до опасения, че демократичните ценности са застрашени.

Цитиран е Горан Георгиев от Центъра за изследване на демокрацията. Според него част от българите безрезервно вярват в конспиративни теории и са загубили доверието си в традиционните медии. Като конкретни медии и журналисти, разпространяващи тезите на Кремъл, американското издание посочва в-к „Труд“ и Мартин Карбовски.

От изданието са разговаряли с министъра на електронното управление Божидар Божанов, който е подчертал, че не е възможно проблемът да бъде решен само със затварянето на няколко проруски медии. Той е припомнил уязвимостта на България от руската пропаганда – нещо, което е било факт и дълго време преди избухването на войната.

Възприемчива публика за всякакви заговорнически теории

„Политико“ отделя значително място за анализ и на пропагандата във Фейсбук пространството на български. От компанията „Мета“, притежаваща социалната мрежа, са обявили пред изданието, че се борят с дезинформацията, консултирайки се с българската администрация и външни експерти. В същото време министър Божанов се оплаква от липса на чуваемост от страна на Фейсбук и други платформи, когато българските власти са се опитали да ги подтикнат към повече активност при борбата с руската пропаганда.

В по-общ контекст изданието посочва, че свободата на пресата в страната е била подкопавана от години, а малкото останали независими медии водят битка за оцеляване. През призмата на пандемията, създателите на заговорнически теории са намерили доста възприемчива публика в България, коментира още „Политико“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 107 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коментар

    154 18 Отговор
    Само по заглавието се познава от кого е пуснат пропагандата...

    Коментиран от #67, #88

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 кленя

    168 46 Отговор
    България винаги ще е със Русия за ужас на наште либерални фекалииии

    Коментиран от #90, #139

  • 4 Пацо

    41 159 Отговор
    Защото българите са с комплекс за малоценност, искат да са роби и да плащат данък русия.
    В територията на бившата османска империя, днес им 52 държави.
    В нито една с изключение на бг, историографиите не определят периода за робство.

    Коментиран от #35, #113

  • 5 Българин

    41 143 Отговор
    Невъзможно е да бъдеш едновременно почтен, интелигентен и русофил! Ако си интелигентен и почтен, никога няма да си русофил! Ако си почтен, но симпатизираш на Русия, то интелигентността ти е под въпрос. А ако си интелигентен и подкрепяш Русия, значи си всичко друго но не и почтен!

    Коментиран от #7, #9, #18, #69

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Истината

    32 107 Отговор
    В Украйна също има голяма руска пета колона, за която украинците казват: "Само украинските гниди могат да бъдат по-лоши от московските въшки". Това заключение важи в пълна сила и за България, защото българските проруски гниди са много по противник и вредни отколкото руснаците!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Незнайко

    130 14 Отговор
    Голям вой и постоянни опити на Запада да се намесва във вътрешните ни работи. Прекаляват вече някои журналисти. Не може насилствено да променяш мисленето на хората, камо ли историята. Не оправдавам войната! Но тази антируска пропаганда датира от много преди нея. Тя е целенасочена промивка на мозъци и докато не ни накарат и нас да приемем 1 милион бежанци, докато не пуснем Македония беусловно, докато не се отречем от идентичността си, даже и от паричната си единица, ядрената енергетика, Марица-Изток, клакьорите няма да мирясат!
  • 13 типичен

    15 74 Отговор

    До коментар #10 от "а ти умен":

    русофилски отговор, браво доказа твърденията ми.
  • 14 ТаУмВзе

    117 14 Отговор
    Спрехте Руските телевизии и после било Пропаганда. То и да си глупав не е лесно бре!
  • 15 Обедняващ Българин

    120 15 Отговор
    То няма руска пропаганда в България. Спряха руските телевизии. Защо не се коментира безаналоговата американската пропаганда(ДОЙЧЕ ВЕЛЕ, БТВ, НОВАТВ, ТВЕВРОПА, ТВ+....) ?

    Коментиран от #64

  • 16 Българин

    28 90 Отговор
    Крайно време е и ние да освободим Русия поне веднъж. За да им натякваме 150 години, че сме ги освободили и трябва да пълзят в краката ни от благодарност. Да ги накараме да ни издигнат паметници, да направят Федерално движение "Българофили", което всяка година да се събира край Каспийско море и да говори против Русия и за присъединяване към България. Да пишат по форумите "Да живей България" и да си мечтаят как ще посрещат отново с цветя славната българска армия на Червения площад.

    Коментиран от #44

  • 17 Зет

    92 9 Отговор
    Не дезинформация, а липсата на информация за реалните събития правят българина русофил. А и защото си е такъв
  • 18 Kaпитализъм

    75 13 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    ... в действие!!! Русофилството и русофобството е типичен пример за разделяне на обществото от капиталистите!!! Спорът на тази тема е абсолютно излишен, стигащ до софизъм, но за капиталистите е важен, защото отклонява трудещите се от реалните проблеми и реалния враг-капиталиста!!!

    Коментиран от #21

  • 19 Истината

    17 72 Отговор
    Из спомените на Бойко Борисов :
    "Като дойде Путин, тогава беше премиер, пита ме за кученцата и казах да ги донесат да ги види", разказа Борисов. Йорго направо се хвърлил в краката на Путин, било като любов от пръв поглед." Всички русофили са като кученцето Йорго а хвърлянето в краката го демонстрира най-умело Илияна Йотова като се хвърли в краката на кагебейския поп Гундяев да му целува ботушите!
  • 20 нннн

    78 6 Отговор
    Накратко. Това, което идва от англосаксите е информация. Полезна, истинска, нужна като водата и слънцето. Това, което идва от Русия е дезинформация. Лъжлива, вредна, убийствена; трябва да се забрани. Демократично... Според мене, истината е някъде по средата и трябва да разполагаме и с едната, и с другата.

    Коментиран от #43

  • 21 Българин

    18 78 Отговор

    До коментар #18 от "Kaпитализъм":

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против
    маниакалната идея, че Русия има мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските п римати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.
  • 22 Ани

    75 8 Отговор
    Каква руска пропаганда ви гони? Това е жестоката истина. Това е живота в България. Истината от кога започна да се нарича пропаганда?
  • 23 Анонимен

    17 80 Отговор
    Доказано е, че 90% от така наречените русофили, нито руснаците познават, нито руската култура, нито знаят руски език. Не са прочели и една книга на руски език, нито могат да ползват сайтове на руски, да не говорим, че не разбират и 5% от езика от радиото или телевизията. И поне половината от тях получават пари за да обичат Путин и Русия. Другата половина смятат, че са жертви на Запада, САЩ и НАТО, които ги ограбват и спират развитието им. И затова симпатизират на Русия, която винаги се е преструвала успешно на жертва на Запада.
  • 24 Кирил

    15 77 Отговор
    В дневниците на руските офицери от войната 1878, се чете удивлението от богатите и подредени български села в сравнение с робските условия на русия. Българите не са били роби. Били са един от близо стоте народа в Османската империя.

    Коментиран от #111

  • 25 Само питам

    18 77 Отговор
    Що за същество трябва да си, за да защитаваш една агресивна държава, която е враг на страната, в която си се родил. Държава, която напада и избива най-близките си съседи и им отнема територии, само защото не искат да бъдат руски васали, желаят да са свободни и да вървят по собствен път? Държава, която може единствено да разрушава и убива, а не да гради и да създава. Държава, в която лъжата и измамата са се превърнали във висша ценност? Държава, която се нарича Русия?
  • 26 Българин

    13 68 Отговор
    Неграмотните руски лакеи дори не знаят, че руснаците по време на войната 1877-1878 година са влагали иронично - пренебрежително и подигравателно значение в обръщението "БРАТУШКИ". Т.е. за да бъда по-ясен и за да ме разберат русофилите ще кажа, че за руснаците сме били толкова „Братушки", колкото са ни „БРАТЧЕДИ" някои етноси от българския народ.
  • 27 Атанас Буров-Банкерът :

    69 9 Отговор
    "Има четири неща, господин Памукчиев, които са свети за всеки българин. И ако видиш някой,
    че ги засяга, че ги обижда, убий го – грях няма.
    - Кои са те?
    - Аз ги казах вече... Първо майката, второ родината, трето армията, българската армия, и
    четвърто Русия. Без Русия ние сме роби. Турция ни има зъб и ще ни изяде. Защото и петата й
    колона работи тихо, подмолно и ни минира отвътре. Ето защо казвам – който не обича Русия -
    независимо какво управление има тя – той е враг на България. А който говори лошо за войската
    ни – заслужава удар в тила и смърт... Армията е гаранция за живота на народа ни. Няма
    значение какво знаме развява – червено или зелено, трикольор или оранжево знаме – но щом е
    армия, тя е светиня, като майката, като родината."

    Коментиран от #32, #36, #106, #132, #134

  • 28 Aлфа Bълкът

    7 55 Отговор
    Защото всичко над 50г в главата е леш!
  • 29 Наблюдател

    9 60 Отговор
    Самото съществуване на РУСОФИЛСТВОТО И ТО КАТО ОРГАНИЗИРАНО ДВИЖЕНИЕ Е НЕНОРМАЛНО ЯВЛЕНИЕ. Представете си освен Национално движение "Русофили" да съществуват национални движения "Туркофили" или "Американофили" , които да правят същите свинщини както русофилите и всяка година да се събират-едните край язовир Кърджали, а другите край яз. Искър, да развяват турски или американски знамена, да пеят маанета или кънтри и да мечтаят как ще посрещат - едните турските аркадаши а другите американските френдове.
  • 30 Мании

    66 6 Отговор
    Българите не са толкова прости колкото им се иска да бъдат на задръстените джендъри, последните по-добре да си свалят пържоли те от очите, за да видят Реалния Свят.

    Коментиран от #115

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 едни и същи

    10 53 Отговор

    До коментар #27 от "Атанас Буров-Банкерът :":

    руски опорки от татово време.........

    Коментиран от #49

  • 33 Голем смех

    13 55 Отговор
    Проруските хибридчици у нас са изключително елементарни човечета. Пенсионирани партийни секретари и бивши ченгета и военни. Замръзнали в развитието си някъде преди 30 години. Нито приемат, нито предават. От коментарите им и манипулациите на лайковете няма никаква файда. Нормалният българин си гледа работата и хич не обръща внимание на подобни изкопаеми...
  • 34 Ами

    57 4 Отговор
    Dw задайте си въпроса защо не ставаме ваша плячка а само подплатените мислят като вас
  • 35 Асанчо

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Пацо":

    Абе имаше ,някъв Пацо ту рчи на навремето,крими герой.Да не си същия или си се вдъхновил от него.....
  • 36 Българин

    10 52 Отговор

    До коментар #27 от "Атанас Буров-Банкерът :":

    Г-н Павукчиев е агент на ДС и тези спомени на Буров са писани под редакцията на ДС. След 9 септември Буров е в затвора, където го убиват и тези срещи са провеждани там. Абсолютен комунистически фейк, също като "спомените" на Нешка Робева какво казала Ванга за Русия!

    Коментиран от #52

  • 37 Да живее РУСИЯ

    51 11 Отговор
    Путин е велик
  • 38 Истината

    14 58 Отговор
    Днес само можем да се убедим, колко актуално звучат думите на покойния историк проф. Пламен Цветков: „След 9-ти септември ни разделиха на човеци и нечовеци. В България днес живеят две нации – едните се подчиняват подсъзнателно на всичко руско и съветско, а останалите се опитваме да бъдем българи”.
  • 39 Мирослав

    13 55 Отговор
    Обикновено всеки неудачник и загубеняк обвинява за мизерното си положение ЕС, НАТО и САЩ, които са го ограбили и не са позволили на бляскавият му потенциал да се развие. Така, че животинската радост, че "добрият Путин и Велика Русия" наказват "отговорните" за проваленият живот на неудачника са разбираеми. Истината обаче е коренно различна!
  • 40 МЗ предупреждава

    13 54 Отговор
    Путинофилията е вредна за вашето здраве!

    Коментиран от #47

  • 41 Димитър Благоев

    10 48 Отговор
    „Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите“ ( „Принос към историята на социализма в България“, София, 1976 г.)
  • 42 Урсула

    49 9 Отговор
    Дойче веле май разбирате на каде отиват нещата събудихте мечката и скоро ще ви дойде краят нато сащ ес изчезвате

    Коментиран от #48

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Много искаш

    11 48 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    от ушанките. Те нашата писменост и християнство не признават, камо ли нещо друго. Това е най- неблагодарния народ. Янките са ги спасили от тотален погром през войната с хиляди камиони, самолети, вагони, локомотиви, метал, храни, дрехи, което разбира се, не е попречило на Сталин веднага след войната да ги обяви за врагове. Що за допотопно племе е тоя народ?

    Коментиран от #105

  • 45 Освободителите

    9 32 Отговор
    Руският военен кореспондент Данченко: „Аз вече няколко пъти споменавах за нагайката. Това беше, така да се каже, джобния речник за разговори с братушките. Тях не ги биеше само тоз, който го мързеше. При това често се случваха твърде тъжни недоразумения. Върви, например, братушка по пътя и насреща му офицер. Без много да му мисли, братушката приближава офицера и му подава ръка, за да изрази симпатията си към руснаците. За това получава удар с нагайката „по главата“. Особено жестоки с българите бяха интендантските, транспортните и парковите господа…Помня как един от тях описваше разправата си в село Вена.
    - Аз го налагах, налагах с нагайката, докато ръката ми се умори. По главата, по главата…Даже пръстите ми се вдървиха…

    - И защо?

    - Как така защо: пристигам, питам има ли слама, - „Няма, братушка“. „Ичмик има?“ – „Няма, братушка“. – И почнах да го налагам.

    - А вие какво му предлагахте за това?

    - Как ли пък не! За него проливат кръв… - започна той с патос…“
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 СЗО

    37 13 Отговор

    До коментар #40 от "МЗ предупреждава":

    Има нови ваксини за русофоби сармат се казват

    Коментиран от #51, #55

  • 48 ю ту

    4 13 Отговор

    До коментар #42 от "Урсула":

    КАде отиват нещата, изчезвате!?
    Нещата отиват там, където е отишъл твоят мозък, в канала.
  • 49 По "тошово време"

    19 2 Отговор

    До коментар #32 от "едни и същи":

    Буров е бил в затвора и там е умрял. За него започна да се пише по времето на "демокрацията"....
  • 50 Радой Ралин

    14 39 Отговор
    Пиша ти от Плевен, драги Ванка.

    Помниш ли кагда пришол със танка?

    Беше млад, но се държеше мъжки.

    Зарази семейството ми с въшки…

    Взе на мама златните пендари и дори галошите ми стари.

    Помниш ли, как кушаше картошки?

    Наконец забърса три кокошки.

    После си преспал със какa Сия и изпил си всичката ракия.

    А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате във главата!

    Длъжен бях да те обичам, Ваня.

    Даже кръстих дъщеря си Маня.

    Залъкът си давахме насила на Русия – тая дива сила.

    После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки.

    Грабихте и жито, папироси…

    Зарад тебе ходим голи-боси!

    Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.

    Ние всички хранехме танкиста.

    А пък ти ни пазеше със танка и ни взе последната луканка…

    Пазеше и немците, и чехите.

    Ние тук възпявахме успехите.

    С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята.

    .

    Коментиран от #91

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Специално на Нешка

    9 36 Отговор

    До коментар #36 от "Българин":

    Лъжите са разбираеми. Винаги е твърдяла, че е червена и русофилка и в червата. Неприятна и нахална жена.
  • 53 за информация

    38 7 Отговор

    До коментар #6 от "Защото":

    такава пропаганда и инф. затъмнение не е имало преди 35 години
    промивани от пропаганда мозъци е по времето на фашизма в Фашиска Германия и в днешно време не е по различно
  • 54 Сексопатолог

    11 40 Отговор

    До коментар #46 от "123":

    Русофилите постоянно говорят за джендъри, еврогейове, третополови и т.н. Всъщност хомофобията демонстрирана от тях е прикрит латентен хомосексуализъм. Установена е връзка между хомосексуалност, авторитарно възпитание и хомофобия. Според изследователите индивиди величащи диктатори и авторитарни личност, всъщност са само формално хетеросексуални, а потиснатите им хомосексуални желания ги карат да бъдат яростни хомофоби
  • 55 Яж си ги

    2 8 Отговор

    До коментар #47 от "СЗО":

    Щом толкова ти харесват...
  • 56 Доктор Рачо Петров

    6 36 Отговор
    Лекувам русофили от патологична омраза, истерия и българофобия по стара и изпитана рецепта. Гарантирани резултати!
  • 57 Псевдоним

    14 2 Отговор
    В България по принцип няма никаква пропаганда.
  • 58 Анонимен

    5 30 Отговор
    Хората пострадали от ссср имат страх, защото може някоя отрова, имат си хора навсякъде от старите дс, който е видял хубаво, днес децата им са в Бг на хубави служби и шарят ли шарят пречупени кръстове и всеки мълчи от страх. Никога западняка като Борис Джонсън няма да ти стори зло, но Русия Да. Без да се замисли, ако си против тях. Те дс кгб сив си имат тактики от миналото и доган държал картончетата и само да кажеш лошо и веднага ти изкарват фалшивите които много и те някои не са на ясно за много неща. Запада ще мисли за умрелите лисици крадливи. Нямат си друга работа да се занимават с Изтока. С тоя стар чип все ще е така докато напуснем тия земи покорни недолюбвани от макета тракийци арменци и сие евреи.
  • 59 Само питам

    11 29 Отговор
    Русофилчета, дали Владимир Висоцки и Булат Окуджава щяха да възпяват Путин и да подкрепят войната на Русия срещу Украйна?
  • 60 Идиoт ли?

    50 6 Отговор
    Все още не разбирам къде беше дезинформация? Че голям брой украинци са дошли в България с много пари и скъпи коли? Че страната ни изхранва всички тях последните 3 месяца, а нашите пенсионери живеят в бедност и не са виждали морето през последните 50 години? Че украинците не искат да работят? Че са дошли мъже които сега трябва да са в Украйна, за да защитават родината си? Къде е лъжата? Tова ли е руската пропаганда?

    Коментиран от #62, #63, #73, #102

  • 61 Българин

    9 32 Отговор
    Депутинизацията на русофилите ще премине през няколко етапа като на всеки ще се държи изпит. Първо по българска история обхващаща периода от 681 година до днес. Депутинизацията ще завършва с един вид дипломна работа - демонтаж на съветски паметник и монтирането му в музея на тоталитарното изкуство!
  • 62 Българин

    12 40 Отговор

    До коментар #60 от "Идиoт ли?":

    Робите не мразят най-много господарите си. Те мразят най-много свободните и тези, които се борят за свободата си. Мразят ги от дъното на душата си.
    Украинците са свободни и искат да останат свободни. Нищо друго. Но робите искат те да се предадат на руснаците и да се превърнат в роби. Затова изпитват неистова омраза към украинците! Защото те се борят за своята свобода и не желаят да бъдат руски роби!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 за инф.

    19 1 Отговор

    До коментар #15 от "Обедняващ Българин":

    Ще дойде ден, когато всички лъжи ще се сринат под собствената си тежест и истината отново ще триумфира. - Джоузеф Гьобелс
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Димитров

    14 1 Отговор
    Изобщо не става въпрос за лесна плячка,обяснението е съвсем друго!Но пишещите това не могат да го разберат,както и някои други неща!
  • 67 Георгиев

    32 3 Отговор

    До коментар #1 от "коментар":

    И аз на 100% бях сигурен , че материала е от ДВ.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Гост

    39 8 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Живях по времето на дружбата ни със СССР, живях и през демокрацията. Истината е, че помощ имахме голяма от тях. И от украинеца Хрусчов и от отново роден в Украйна Брежнев и руския народ обичаше българите. Ценностите бяха други и идеалите бяха други. Комунистите имаха много трески за дялане, но и много добрини направиха. тогава СССР искаше само едно! Лоялност. Получиха я след като години наред плащаха щедро през 1968. Представете си какво е НХК, стоено е около 1960 година, а Кремиковци? язовири няма да споменавам защото преди 44та сме имали на пръстите на едната ми ръка. АЕЦ знаете какво е? А някой от вас помни ли вкусните домати? А пилешко и свинско? А някой помни ли рибата за без пари по магазините дотирана от държавата да е евтина за да ядем риба понеже е полезна, и пак не искахме да я ядем. Някой да помни да ни е добивано нещо от земята от концесионер? А някой помни ли как бригадирите построиха прохода на републиката? Някой сеща ли се как се строиха виадуктите и магистралата на Витиня? Някой сети ли се, че и армия имахме, и там пари.... Колко университета? Колко болници? Колко училища? Как живееше пенсионера? Образованието? И колко милиона бяхме?

    Коментиран от #74, #83

  • 70 УЖАС

    35 10 Отговор
    Не се гаси туй, що не гасне. Любовта на България към русия.

    Коментиран от #136

  • 71 касата

    12 35 Отговор
    Защото има наѝ много руски подлоги,готови да лазят пред джуджето,убиец и педофил Путин!

    Коментиран от #123

  • 72 Проф. Иво Христов

    8 27 Отговор
    Вече казах какви са 80% от българите, забравих да кажа, че голяма част от тях са русофили
  • 73 ю ту

    12 37 Отговор

    До коментар #60 от "Идиoт ли?":

    Кво изхранваш бе, ЕС отпусна 180 млн. евро за бежанците,хотелиерите се зарадваха, защото сезона започна по рано!
    2. Какво те бърка, кой с колко пари е дошъл и с каква кола?Завиждаш ли им? Нормално е от 44 млн да има и хора с хубави коли, хората бягат от война и всеки си е взел парите, колата и всичко ценно! Загубили са близки, дом, нямат нищо освен кола, за която им завиждат прошляците в България!?
    3. Когато украинците си тргнат, нашите пенсионери ще станат ли по-богати, ще тръгнат ли на море????
    Какво си направил ти за нашите пенсионери? Защо крякаш, когато дойдоха украинците, а през останалото време не ти пукаше за нашите пенсионери?
    Те са бежанци, нужна им е помощ, голяма част са временно тук, има програми за заетост и държавата може да направи така, че да се включат в икономиката, има си законни за бежанците.
    Утре ти може да си бежанец?
    Българите бяха бежанци в Германия 1989 г, там бяха в лагери и им даваха доста пари, учиха език и им намираха работа, но германците нищо не казаха, само вие прошляците и патурковците виете на умряло, защото сте умрели кучета.
  • 74 Добре, тавариш

    9 24 Отговор

    До коментар #69 от "Гост":

    Виждаме, че живееш в някакъв твой си, измислен свят ...

    Коментиран от #79

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 ЕДИН БЪЛГАРИН

    16 32 Отговор
    ЗАЩОТО ИМА МНОГО ПРОСТ И НЕКАДЪРЕН НАРОД, КОЙТО СМЯТА, ЧЕ ПУТИН ЩЕ МУ ОСИГУРИ РАБОТА! ПРОСТИЯТ ЧОВЕК СИ ОБИЧА РОБСТВОТО ЗА ДА БЪДЕ УПРАВЛЯВАН , СВОБОДАТА МУ Е ЧУЖДА ТОЙ САМ НЕ МОЖЕ ДА СИ ПЛАНИРА ДЕНЯ , КАМО ЛИ БЪДЕЩЕТО!
  • 77 Голем смех

    11 32 Отговор
    Русофилството е едно най-обикновени заболяване. За съжаление нелечимо.
  • 78 не може да бъде

    36 6 Отговор
    Отговорът е много прост-лъжите в руската пропаганда ,които разбира се ,са неизбежни във всяка пропаганда,са многократно,в пъти по-малко отколкото в западната и Дойче веле е един пример за това.Също така руснаците не си позволяват абсурдни лъжи ,които веднага се хващат -и пак Дойче веле /също и украинската пропаганда/е пример !И трето руснаците не се опитват да правят читателите си на балъци - действат по-внимателно и не прекалавят -докато Дойче веле и други подобни считат че ние сме просто едни местни балкански туземци и могат да ни залъжат с огледалца герданчета и тем подобни!Ние може да не сме много умни и цивилизовани /според западните стандарти/ но имаме този "лош" навик всичко да подлагаме на съмнение- историята ни е научила на това ,вярвай ,но проверявай!
  • 79 Гост

    26 3 Отговор

    До коментар #74 от "Добре, тавариш":

    Не ме разбра. Аз знам сега в кой свят живея!!! Знам много добре. Просто един спомен защото живях и в един друг, отминал... Него си спомних. Не е ИЗМИСЛЕН, а ОТМИНАЛ.

    Коментиран от #93, #99

  • 80 МалкоЛогика

    35 5 Отговор
    Защо САЩ плаща на купчина лъжци в Германия да лъжат българите ?
  • 81 DW смърди

    36 6 Отговор
    "Защо България е толкова лесна плячка за руската пропаганда"?
    Защото DW пропагандата е гнусна, прозрачна, дразни нормалните и мислещи хора и не върви!
    DW трябва да се забрани в България!

    Коментиран от #84

  • 82 Гьобелс Веле

    31 6 Отговор
    Единствената причина България да е толкова лесна плячка за руската пропаганда е Дойче Веле. С толкова нескопосана и плоска пропаганда няма начин, да не сме плячка на руската такава.
  • 83 ю ту

    8 27 Отговор

    До коментар #69 от "Гост":

    Едни и същи глупости!
    Какво ти е построил СССР бе дядо, всичко е строено от българските бригадири, тези язовори са строени с милиони часове безплатен труд и ангария от хиляди и милиони българи. Имаше ленински съботници, всички ходеха да бачкат за партията без пари, това ли искаш!?
    Въпреки това всичко беше нискокачествено и дефицитно, магазините бяха празни, заплатите малки, сега е в пъти по-добре и за твоя изненада БВП, както и заплатите са в пъти по-големи от тези по соца. Сега с една средна заплата може да си купиш поне 3 телевизора, за срванение по соца едно В.Търново струваше около 1000 лв на онези пари, смятай при средна заплата в края на 80-те от 200-220 лв, колко телевизора може да си купиш, не ми се говори за соца, че темата е голяма.

    Коментиран от #86, #89, #94

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Испанеца

    22 2 Отговор

    До коментар #83 от "ю ту":

    А сегашния ток с какво качство е? Питам щото АЕЦа си е от комунизма. Хаха А тва НХК не е ли сегашния ЛукОйл? Тая гадна комунистическа нафта 3,50 гони. Хахаха. Ама той Ваньо Костов им го даде на братушките не помня за колко. Ефтино щото е гадно. Хахаха
  • 87 Хмммммм

    10 1 Отговор

    До коментар #84 от "ю ту":

    Ти като гледам как си изчезнал....
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Лелелелеле

    20 2 Отговор

    До коментар #83 от "ю ту":

    тоя па сравнява заплати и технологии от преди 50-60 години. Алоооооу технологиите днес с бързи компютри се изменят за месеци, едно време се изменяха с години. сравняваш компютри с компоти...
  • 90 Голяма грешка

    8 22 Отговор

    До коментар #3 от "кленя":

    Не България, а част от населението и то по - глупавата или платените бацили, а путин ни направи голяма услуга, че да скъсаме завинаги връзките с тази русия изостанала и изолирана.
  • 91 Радой Ралин днес

    30 8 Отговор

    До коментар #50 от "Радой Ралин":

    Пиша ти от Плевен, драги Джoни
    Помниш ли кога дойде със Сорос?
    Беше млад, но се държеше нежно.
    Зарази семейството ми с джендъризма…
    Взе на мама човешките права
    И дори историята ми стара.
    Помниш ли с преход соца как срази?
    Он дъ енд забърса US бази.
    После си преспал със бат Паси
    и взе всичкото БГ злато без мерси.
    А след време чухме и мълвата,
    че в Афганистан си гръмнал на тате главата!
    Длъжен съм да те обичам, Джони.
    Даже кръстих дъщеря си Джоли.
    Залъкът си давахме насила
    на САЩ – тая дива сила.
    После цели щест петилетки
    грабите злато и руди редки.
    Грабите пари за снимки на F-16…
    Зарад теб ходим голи-боси!
    Партньорството ни е „свято”, „чисто”.
    Ние всички храниме НПО-тo.
    А пък ти ни пазиш с бомби и НАТО
    и ни взе последната ГМО луканка…
    Пазеше и иракчаните, и либийците.
    Ние тук възпявахме успехите.
    С US паметник стърчиш ни на главата
    и скверниш небето и земята.

    Коментиран от #97

  • 92 Като глупаци...

    8 20 Отговор
    Ми защото Русия ни управлява от 44та до ден днешен, отговора е за простия народ. Както е казал Левски ,,прост народ бедна държава,,
  • 93 И оня беше измислен

    7 26 Отговор

    До коментар #79 от "Гост":

    За великият съветски съюз е една измама, а хората в Русия и бившите им републики живееха в калта, в мизерия и в колиби , който не вярва да попита хора, които ходиха 70и 80години да жънат там , все още има живи сред тях, бяха потресени , беше им забранено да говорят за живота там, всички, които ходеха бяха партийни членове и изпълняваха безропотно заповедта,затова сега всички бивши републики бягат от обвързаност с русия, като дявол от тамян!
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Сандо

    24 2 Отговор
    ДВ да си гледа Германията и да пита правителството си докога ще търпи украинския посланик да ги нагрубява и да се подиграва с държавата им и с управляващите ги.Ето,това е истинската плячка за укрите.
  • 97 Първокласник

    16 1 Отговор

    До коментар #91 от "Радой Ралин днес":

    Хахахахайаа. Копнах си го да го имам. Браво.

    Коментиран от #98, #116

  • 98 Радой Ралин днес

    13 2 Отговор

    До коментар #97 от "Първокласник":

    Добре си направил, щото постоянно ме трият, а оня дето е само Радой Ралин си стои
  • 99 Чоко

    8 25 Отговор

    До коментар #79 от "Гост":

    А лагерите помниш ли? А че не можеше да се местиш от един град в друг помниш ли? Че не можеше да имаш собствено мнение помниш ли? Че доносници имаше на всеки метър помниш ли? Ако не помниш прочети "Хайка за вълци" на Ивайло Петров. После пак пиши. И не ме разбирай погрешно, социализма даде едно, но взе друго. И това, че сега не се развиваме добре не е виновна демокрацията да знаеш, ако не се сещаш.
  • 100 аоооф

    10 1 Отговор
    Този наратив...това е самата истина, кви ги измисляте - наратив, да ви имам тъпите изрази.
  • 101 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 10 Отговор
    слава на русия, слава на путин , да фалират DW
  • 102 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #60 от "Идиoт ли?":

    Да. Това е.
  • 103 Европеец

    5 27 Отговор
    Защото мнозинството от Българрите са неграмотни. Какво да се очаква от народ, който чака някой да го опраави. Няма да цитирам Вазов. Картината е трагична. Младите ще променят нещата, защото не са обременени и ограничени/мислловно/, а старите поколения са пълна трагедия. По добре да си гледат пенсиите и внуците.
  • 104 пфууууу

    24 4 Отговор
    Аз виждам само проукраинска пропаганда навсякъде!
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Капиталист

    8 21 Отговор

    До коментар #27 от "Атанас Буров-Банкерът :":

    Буров го е казал, защото е разпитван от Комунистите. А дали това е казал на Памукчиев се съмнявам.Всички интелигентни хора в България са мразели Руснаците. Тези същите освободители са причината да я няма Санстефанска България, тези насъскват Сърбите и Румънците срещу нас, каква долна иззмет. Същите тези никоя Европейска държава не признава, защото са стотици години назад в развитието си. Нация от Несреетници и Алкоохолици. Нямат място в нормалният свят. Да си живеят там, без да се бъркат. Но скоро ще си научат уроока.
  • 107 За руска

    29 2 Отговор
    пропаганда не знам, ама от сутрин до вечер слушам Зеления, как громи руснаците и как Путин трепери, до обяд от Киро, следобяд от Гномчето и Ристю.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Аз, Клавдий

    27 3 Отговор
    Руската пропаганда съвсем я няма, ама американско промиване на мозъците върви с пълна сила. Само защо си мислят, че сме идиоти, и че вярваме, 6857не знам.
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Да бе наистина

    10 1 Отговор
    Пълни глупости
    Защо си мислите че Ви вярваме
  • 113 И аз да кажа

    4 14 Отговор

    До коментар #4 от "Пацо":

    И аз това мисля- сякаш им е кеф да се смятат за потомци на роби! При всеки повод пиша по този въпрос и ми се нахвърлят, че съм протурски агент. Аз съм потомък на опълченец и естествено, но отричам значението на Освобождението, но бивши крепостни да ми казват, че са ме освободили от робство и да искат благодарност, сякаш те са били доброволци и опълченци, а не ги е пратил на война царят им, това е нахално. Обаче само някой да изрази несъгласие с термина робство, се вдига русофилски и патриотарски гняв.
  • 114 Путинофил

    8 3 Отговор
    Българите не са виновни, че ЕС и НАТО нямат акъл за 5 стинки и взеха това объркано племе в редиците си!
  • 115 Луди всякакви

    5 15 Отговор

    До коментар #30 от "Мании":

    Пръстите ми се изтъркаха, да пиша на вариклечковците с мачистки и интелектуални претенции, че "джендър" е неутрално понятие, означаващо "вид, род, жанр" ! Чак почва да ми е любопитно как се е набило русофилството в невежите им чугунени мозъци.

    Коментиран от #118

  • 116 Луди всякакви

    3 8 Отговор

    До коментар #97 от "Първокласник":

    Да ти имам вкуса! Научете се най- после какво означава джендър, бе невежи! Хем невежи, хем упорити в заблудите- Как ли ви зомбират?
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Човека КоZа

    9 1 Отговор

    До коментар #115 от "Луди всякакви":

    "Genre" е жанр. "Gender" е (донякъде си прав) за род, и също така СВОБОДНО ИЗБИРАЕМ пол. "Sex" е биологичен пол. Научи езика на господарите си по-добре.


    💤
  • 119 иван

    2 8 Отговор
    50 Г0ДИНИ СА ПРОМИВАНИ МОЗЪЦИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ КАК ДА СЕ УПРАВИМ
  • 120 дядо ти

    13 3 Отговор
    Някакви сукалчета и нарк....чета, се опитват да дават акъл, дядо ви помни, на младини вървеше пропагандата на свободна Европа, каква жлъч се изливаше от малкия и модерен тогава, джобен транзистор, така че бъдете по толерантни и не е нужно да се категоризиран хората, а да се зачита и другата страна. Водили сме война срещу Русия и САЩ, тя ни освободи два пъти и не ни бомбандира. Тези за които сте в екстаз, ни прекроиха границите по тяхно смотрение, толерантно.
  • 121 ТУТИ

    6 9 Отговор
    ЕДИН НЕ ИМИГРИРА КЪМ РУСИЯ
  • 122 Аман от предатели.

    14 4 Отговор
    Защо да не обичам Русия?Защо да обичам Америка или Германия или Англия?Защо управляващите толкова се страхуват,че хората обичат Русия?Защо трябва да се прикриваме,ако симпатизиране на Русия?
  • 123 Да да да

    12 3 Отговор

    До коментар #71 от "касата":

    Не се срамувам,че съм русофил.Защо не?-забранено ли е?
  • 124 ганю

    9 2 Отговор
    Ами 30 г не сте направили нищо защото сте едно нищо
    народа е бос гладен, жаден,болен,безработен,няма работни места ,скъпотия и простотия до шия
    децата ви в чужбина селата пусти,пенсиите трагедия
    а вие какво очаквате
    ще целувате и снимката на Бай Ви Тошо
    демокрация ама друг път
  • 125 Коко

    8 0 Отговор
    Цитат от статията: "Министерството на културата работи по план за увеличаване на медийната грамотност."
    Коментар: Министерството на културата е инструмент на средновековната инквизиция. Там за култура изобщо не става дума.
  • 126 ЩО ЛИ

    8 3 Отговор
    АМИ ЩОТ БЪЛГАРИТЕ МОГАТ ДА МИСЛЯТ БЕ ЗЕЛЕТО И НЕ СЕ ВЪРЗВАТ НА ЛЪЖИТЕ НА ЗЕЛЕНСКИ И ВАШИТЕ ПЛИТКИ МАНИПУЛАЦИИ АМА ГЛЕДАМ ЧЕ И НЕМЦИ И АМЕРИКАНЦИ ВСЕ ПОВЕЧ СЕ УСЕЩАТ ТАКА ЧЕ ЖАЛНА ВИ МАЙКА СЛАДУРИ
  • 127 Прашния ВЕФ

    9 3 Отговор
    От всичке централни медии 24 часа се лее украинска пропаганда. Има няколко социални медии дето допускат някакви цензурирани коментари,нооо... и това е много за политкоректниците,и това ги дразни. Затова се разрових на тавана,намерих си прашлясалия ВЕФ,купик си 30 метра медна жица за антена,вързах я за покрива на блока и сега си джиткам руски радиА на КВ,както едно време слушах западните радиА.
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Божидаре, народа не можеш да манипулираш

    9 3 Отговор
    но себе си със сигурност ще изритате. Никой не може да затрие българската признателност към Русия. Ако не е била тя да ни помогне да се освободим, днес България нямаше да я има! Единствено на младото и невежо поколение се надявате, искате да го зомбирате чрез интернет.
  • 130 Глупости

    6 2 Отговор
    Точно официалните ни медии са купени от западняците и пропагандата на нашите СМИ изобщо не е проруска, а тъкмо обратното. А тогава си отговорете защо българите мислят с главите си и не вярват на официалната пропаганда
  • 131 генчо

    1 3 Отговор
    щото 35% от осналите в хора в българия са ЛУМПЕЛИ. само най необразованите или продажни хора подкрепят РФ в този момент!
  • 132 генчо

    0 4 Отговор

    До коментар #27 от "Атанас Буров-Банкерът :":

    кой е източникът ти на това съченение Буров не е бил русофил да говори такива безсмислици и ако е казал нещо подобно е цитирал Царска Руслия не Комунистическата гнилоч СССР
  • 133 геноч

    1 5 Отговор
    ЦАРСКА РУСИЯ , която след еда от много войни срещу османската империя и спомоща на половин европа и Българсото Опълчение спомогна за уж освобождението на България но беше ПРОТИВ съединението на княжеството с Източна Ромелия ДА НЕ СЕ БЪРКА с кочината СССР която на свой ред прецака Българите
  • 134 Аз съм Генчо а ти си ТРОЛ

    1 4 Отговор

    До коментар #27 от "Атанас Буров-Банкерът :":

    След Деветосептемврийския преврат Буров е осъден на една година затвор от т.нар. Народен съд. Присъдата е отменена с Решение №172 на Върховния съд от 1996 година. Помилван и освободен в навечерието на изборите през 1945 година,6 той се присъединява към опозицията срещу комунистическото правителство.
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 бълг. патриот

    1 4 Отговор

    До коментар #70 от "УЖАС":

    Не се гаси туй що не гасне!Омразата на поробенищ българин към руския(лилипутинов)
    ПОРОБИТЕЛ.
  • 137 Тъпчо Балкански

    2 1 Отговор
    Много извинения, на всички, които мислят, че са по, по, най........ Ганьовците страшно тъпо и не просветено племе......... Жестоки ДЕБИЛИ И ЗАВИСТЛИВИ НЕЩАСТНИЦИ.
  • 138 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Не ми е нужна пропагандата на ДВ Не защото Е немска, а защото НЕ Е германска !! И както много хора констатират, нейната невярна информация и лъжливите, заблуждаващи твърдения ги отблъсква от тази "правдива" агенция. Имайки обикновения човек за пълен дебил му се "набиват" едни и същи твърдения. И в същия момент няма достъп до "другата страна", до "другата лъжа".Т.е. не се разчита на културата, съвестта, манталитета на човека - нека той да си преценява кое какво е, що е, а му "сервират сдъвкана манджа" !!
    Брутално се съвкуплява всеки един народ с неговите политици !! Нито френския народ е искал негови 400,000 войни да се бият на страната на Турция в Голямата Кримска война срещу Русия в 1853 година, нито германския народ е искал да воюва в 1941 година. Сигурен съм, че и сега руския народ НЕ ИСКА да воюва в Украйна. Нима обикновен човек , без значение неговата националност, иска да се праща оръжие на Украйна ? Но ДВ "ни насъсква" като немски овчарки. Ако аз съм добре заплатен политик и децата ми са в Канада или САЩ, т.е. никаква военна мобилизация не заплашва мен и членове на моето семейство, защо да не бълвам ругатни за този или онзи - пък бил той и В.Путин ?! "Вятърът духа " от Запад, НАТО и ЕС обещават и гарантират сигурността на "велика" България .......Давайте сега да ругаем и псуваме на поразия, да пращаме оръжие и да искаме МИР !! Логично е и ако е и добре платено -- още по-добре !
  • 139 русофилска гад

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "кленя":

    Ти винаги ще си неграмотен за ужас на твойте учители по български език.
  • 140 Румена Филипова

    0 2 Отговор
    Социалните медии трябва да се затворят! Това ще реши въпроса с руската пропаганда!
  • 141 МРАЗЕТЕ РУСОФИЛИТЕ , ТАКА ЩЕ НАМЕРИТЕ

    0 2 Отговор
    ПРАВИЛНИЯ ПЪТ КЪМ ИСТИНАТА И ЖИВОТА , КОЙТО ЩЕ ВИ ЗАВЕДЕ НЕМИНУЕМО В КРЕМЪЛ И ПУТИН !
  • 142 DW-пропаганда

    1 0 Отговор
    А. Хитлер = В. Зеленски
  • 143 Боромир

    0 0 Отговор
    Когато искам да измеря интелигентността на човека срещу мен го питам "коя година започна войната в Украйна?" Ако ми отговори 2022 (а не 2014) значи е ясен. По-точно пространството между двете му уши е запълнено единствено със западна пропаганда. Изобщо не го интересува нито фашистката идеология, насъскана срещу Русия, нито жертвите (предимно жени и деца) в т.нар. "Украинска демокрация". Нито пък го интересува, че на тези територии върви геноцид, не само срещу руснаци, но и срещу етнически българи. Няма да обиждам никого - тези хора сами са се обидили с фобията си.