Тема: Украйна

15 Юни, 2022 10:00 2 449 41

България има нужда от украинците. Но прави ли достатъчно, за да ги задържи?

  • украински бежанци-
  • украинци-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • българия-
  • туризъм-
  • работна ръка-
  • хотели

Мнозина са се върнали в Украйна

България има нужда от украинците. Но прави ли достатъчно, за да ги задържи? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С драстичното намаляване на средствата, които се отделят за настаняване на украинските бежанци по хотели, и началото на летния туристически сезон десетки хиляди избягали от войната трябваше да напуснат местата, в които прекараха последните няколко месеца.

По данни на Министерство на туризма, предоставени на ДВ, от 109 834-те украински граждани, които са били настанени в хотели за периода от 24 февруари до 8 юни, в тях към 8 юни са останали 25 952. Други 22 хиляди са настанени в държавни бази и почивни станции.

Още новини от Украйна

Мнозина са се върнали в Украйна

Какво се е случило с всички останали? „Много от тях решиха да се върнат в Украйна", ни казва Юлия, която временно живее в апартамент на своя приятелка в Поморие. Тя се надява, че в края на лятото също ще може да се прибере обратно в град Бовари, Киевска област.

„Преди няколко дни майка ми се върна в Украйна. Много се притеснявах за нея, но тя казва, че в района на Киев всичко вече е наред", разказва Юлия. В Украйна тя е била брокер на недвижими имоти, в България помага в хотел.

Срещаме се с Юлия в началото на юни, няколко дни след като първоначално въведената програма за настаняването в хотели приключи. „Трябваше да дойдете преди няколко седмици, сега вече почти няма украинци в Поморие", казва тя. „Хората, които нямаха достатъчно пари да живеят тук, напуснаха България", допълва тя.

И в другите курорти се усеща разликата. „Украинците не харчеха много пари, но все пак купуваха различни неща за себе си, за децата", ни казва продавач в Слънчев бряг. Сега техният брой драстично е намалял. В един от най-големите комплекси в курорта от около 2000 бежанци, които са били настанени преди 1 юни, са останали по-малко от 200. Те се обучават да работят по време на този летен сезон. А след това? „След това няма как да ги задържим", обясняват от хотела.

„20-30 автобуса тръгват от България към Украйна всеки ден", казва за ДВ областният управител на Варна Благомир Коцев. Преди в хотели в областта са били настанени 20 хиляди украинци, сега са останали около 8 хиляди. „84 хотела във Варна решиха да задържат бежанците. Повече от тях ще продължат да участват в програмата през целия летен сезон", обяснява Коцев. Но не всички. „За около 2000 човека ще трябва да се търси решение по време на високия сезон след юни. Разбрахме се с хотелите. Всеки от хотелиерите ни каза колко време смята да задържи украинците."

Никой не знае какво ще се случи след 31 август

И за украинците, които работят по Черноморието, и за тези, които са все още настанени в хотели и държавни бази, решението е временно. Програмата в хотелите продължава до 31 август. „Надяваме се до 1-2 месеца украинските бежанци, оставащи в България, да се интегрират в българското общество. Идеята е пълна интеграция, за да започнат да работят и да живеят като всички останали български граждани", ни пишат от Министерството на туризма.

И тук идват предизвикателствата: тъй като повечето украински бежанци са майки с деца, те няма как да изпълнят тази „пълна интеграция", ако децата им не бъдат приети в ясли, детски градини и училища. А там трудностите са както административни, така и структурни - тъй като достатъчно ясли и детски градини няма. „Властите планират изграждането на нови детски градини", обещава Коцев. Дотогава се разчита на временни решения - където и доколкото те са възможни. „Някои организации създават центрове за украински деца, където българи и украинци работят заедно, за да гледат тези деца. Вече има такива във Варна. Ние им помагаме да намерят помещения."

„Украински граждани също проявяват интерес за работа в българския туристически сектор, като за това получават подкрепа от Агенцията по заетостта", уточняват от Министерството на туризма. А след като лятото приключи? „Нямаме нужда от сезонни работници само през лятото, имаме и зимен туристически сезон. Демографията е проблем за България и почти всеки сектор в икономиката е засегнат от това", казва Благомир Коцев. А от Министерството на туризма допълват: „В момента, по данни на работодателските организации, у нас има над 200 000 свободни места. В същото време сред украинските граждани, които в момента са в България, има много специалисти, има възможност тези хора да бъдат интегрирани пълноценно и да започнат да работят".

Държавата трябва да се задейства

Но за да се случи това трябва спешно да се измисли решение за децата на тези хора, а те да бъдат квалифицирани и да започнат да учат български език. Защото часовникът тик-така и изглежда, че летният сезон ще приключи преди войната.

Юлия е уверена, че в края на лятото ще може да се върне обратно у дома и дори очаква да има доста работа, тъй като много хора от Южна и Източна Украйна търсят имоти в по-сигурни части на страната. За Катерина, която срещаме в буферния център в Сарафово малко преди да потегли към Варна, където ще бъде временно настанена, това не е вариант. Тя е от Донбас и, макар също да се надява да се прибере там, знае, че това може да се окаже невъзможно. „Казаха, че след 31 август ще трябва да си ходим. Ако не мога да се върна в Украйна, може би ще отида в Италия, имам приятели там", казва Катерина.

Ако България иска да задържи поне част от тези хора и след 31 август, трябва спешно да положи усилия и да създаде условията за това.

Автор: Александър Детев


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    103 6 Отговор
    А защо не им помагат тези държави, които снасят милиарди за военно оборудване на Украйна?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пич

    103 5 Отговор
    Е такова нахалство няма !!! Някакви кухоглави германци , да говорят вместо нас ???!!! Взимайте ги укрите , и си ги карайте при камиларите !!! Германките може и наистина да имат нужда !!!
  • 4 Мето

    84 7 Отговор
    Не искаме никакви украинци.
    Дори на снимка са противни и подли.

    Коментиран от #23

  • 5 хаххахах

    3 50 Отговор

    До коментар #2 от "Само факти":

    Израждане това ме изкефи евала хахахаха
  • 6 Въпрос

    87 4 Отговор
    Каква нужда?
    Как е живяла България досега без украиници ?
  • 7 Радев

    71 4 Отговор
    ДА ОТИВАТ ПРИ БАЙДЪН,ШОЛЦ,В,ДЖОНСЪН ДА ИМ ПОМАГАТ,НЕ ТУК ! А КИРО И ЛЕНА ДА ВЗЕМАТ НЯКОЛКО В НАЕТИЯ АПАРТАМЕНТ!
  • 8 Жокера

    54 3 Отговор
    Зелето и Жамб,днеска са във вихъра си. Поне ще се смеем...
  • 9 клатьора

    42 3 Отговор
    така е - няма толкова качествени и евтини жени
  • 10 ГЛАРУСА

    54 3 Отговор
    хората от украйна котка не вземат
  • 11 Да се. Махат

    58 2 Отговор
    ОТ НАГЛЕЦИ НЯМАМЕ. НУЖДА
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ал Тъпоне

    5 50 Отговор
    Рзабира се, че имаме нужда от украинците, но България е специлаист по пъденето , а не по приобщаването на бежанци. Вижте например Турция! Тя си прибра българските мохамедани покрай Възродителния процес. Дае им турски паспорти. Покрай войната в Сирия прибра милиони сирийци, даде им турски паспорти и то най-вече на образованите такива с предимстово. Така се прави икономика. С хора. Ние българите първо изпъдихме нашите сънародници български мохамедани покрай въроителния процес, а след това вече повече от 30 години с все по-голямо усърдие проължаваме да пъдим всичко можещо, кадърно и трудоспособно по подигравателен начин навън, плащайки тук за техния труд мизерно и създавайки просперираща среда от дребни мошеници и селски тарикати, които не харесват нито ред, нито исциплина и организация, нито можещи и знаещи хора, а пък още по-малко искат да плащат на такива хора, вместо да им смачкат фасона и да ги изпъдят за да могат да си крадат необезпокоявани. И с украинците вече е така. Държаваат има нужда от тях, но процесът по пъденето им е в ход и тук остават не повеч от всеки пети влезнал в държавата, който в момента е в някаква безизхоица да избяга от тук.

    Коментиран от #19, #37

  • 14 Гьобелс Веле

    45 2 Отговор
    "Държавата трябва да се задейства" !!!!!!!

    Чакайте сега, точно такива соросоидни медии като вашата 30 години ревахте за по-малко държава - била лош стопанин и всичко трябвало да се приватизира. Никакви държавни регулации - частната инициатива трябвало да се вихри свободно. Камък върху камък не трябвало да остане от прогнилата държавна собственост, преди да започне градежът на новото. Свободната търговия и келепирът били майката и бащата на благия живот. Всеки трябвало най-напред да оправи себе си,пък после да оправя другите. Пазарът трябвало да е над всичко. Да живеел (как му казвахте, една сложна дума) – неолиберализма… Свободата на инвестициите и износа на капитали били двете перли в короната на демокрацията… Добре, всичко стана както искахте.
    А сега какво - пак ревете! Държавата трябвало да се грижи за социално слабите, за онкоболните, за самотните майки, за семействата с ниски доходи, за хората с трайни увреждания, за мигранти и бежанци. Държавата трябвало да озаптява монополите, цените на тока, водата, хляба,такситата и…какво ли не още…
    Хайде бе, от какъв зор? Нямате угодия.
    Не разбрахте ли? Няма вече държава! Има само знаме, герб и територия, обозначена с границите на Република България. И платени фигуранти като от Дойче Веле,които трябва да ни помогнат да дооглозгаме остатъците.
    Няма вече президент и правителство - има марионетки. Няма вече Народно събрание - има Европейски парламент. Няма вече българска армия - има НАТО. Няма вече Българс
  • 15 един от многото

    31 2 Отговор
    Има нужда точно толкова , колкото саксията от друга дупка на дъното!
  • 16 Гьобелс Веле

    34 2 Отговор
    Няма вече президент и правителство - има марионетки. Няма вече Народно събрание - има Европейски парламент. Няма вече българска армия - има НАТО. Няма вече Българска народна банка - има Световна банка и МВФ. Няма вече големи български компании -всичко ни взеха, всичко…

    Нямаме суверенитет. Нямаме самостоятелна нито вътрешна, нито външна политика.Имаме чужда, германска партия ГЕРБ, турска ДПС, сега американска ПП. За всичко трябва да питаме...
  • 17 Сандо

    36 1 Отговор
    ДВ вече решава България от какво има нужда.Аз обаче съм в едно сигурен - че България няма нужда от ДВ,поне такава,каквато е в момента.Гледайте си германията.
  • 18 Иван

    14 0 Отговор
    Ал тъпоне верно си много тъп.
  • 19 Сандо

    15 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ал Тъпоне":

    Изобщо не си наясно какво ставаше по време на Възродителния процес.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бат Пешо

    49 1 Отговор
    Зелето да разкаже за прекрасните условия на украинските бежанци в Германия и после да се грижи за тези у нас дето бяха по луксозните хотели. Да разкаже как в Германия са били на палаткови лагери с външни тоалетни и храната беше боб от консерви, докато тука бяха в хотели по курортите 4 и 5 звезди. Да разкаже как в Германия са обирали украинските бежанци и как държавата е изисквала от тях, който има кола над 7000 евро да я продава и да се издържа. А тука всички бяха на държавна хранилка, полицията не ги пипаше нито за сини зони, нито за нарушения по пътищата, храната от консерви как са я изхвърляли на боклука, скумрия как им била "риба за бедняци" и още много весели истории. И чак като направи зелето тези сравнения, после да говори, колко са ни били нужни

    Коментиран от #41

  • 22 Браво

    1 37 Отговор
    Ганьо не е в състояние да разбере, че само би спечелил от такива мигранти, България се топи всяка секунда,а и вече няма и работна ръка, колкото и да не му се иска на ганьо,ще бъде принуден да взема цигани за банкери,полицаи, кметове и те в даден момент ще ни дават работа само в чистотата
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 крис

    35 1 Отговор
    Александър Детев,България НЯМА нужда от украинци..
  • 25 уайтнойз

    25 0 Отговор
    от лилавите и синио-жълтите ползата да си я ползват у швабия. съветници големи
  • 26 Отчетлива разлика

    36 0 Отговор
    Трябва да се прави отчетлива разлика между укри и хората от Донбас,Луганск,Бесарабия,Таврия,Одеса. Укри са шовинистите,нацистите, евангелистите и униатите от западната част на тая държава - Вавилонска кула. Укрите изрично се отграничават от славяните и се считат за протогерванци и викинги,а славяните според тях са тор. От укри в България нужда нямаме и не ни е ръбота да дундуркаме жените и децата на нацистите. Самите укри разбраха това и затова се връщат след като изкараха по една 3 месечна луксозна почивка.
  • 27 геноцид

    27 0 Отговор
    България няма нужда от паразити и кърлежи ! Тези ги видяхме що за стока са !
  • 28 мишо

    30 0 Отговор
    Нямаме никаква нужда от украинците. Ако са нуждаещи се бежанци трябва да ги третират като такива а не да им предоставят луксозно спане по хотели 4-5 звезди. А останалите с луксозните джипове са украински мутри, нагли до безобразия. Нашите български институции се правят на умреми скумрии и ги оставят да си правят далаверите и да дразнят българите. Вземайте мерки и за едните и за другите, които да са адекватни докато е време ,че накрая ще ни писне от разните украинци-бежанци или мутраци.
  • 29 Обратно в Украйна

    26 0 Отговор
    Никой няма нужда от товаФашисткоСеме.Да се връщат от където са дошли.От тезиПаразити които са над 110 000 работят само 1546,останалите живеят на гърба на българския народ.Досега са ощетили България с 1 милиард 24 милиона а за тях сме получили само 148 мил.евро,с които не можем да платим и две седмици.Не съм чел статията а само заглавието,но няма смисъл да я чета.
  • 30 бокоБРАВО КИРО

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "Само факти":

    ЗА УКРАИНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА САМО ЕДНО МЯСТО ОРЛАНДОВЦИ ...КОЙТО СЕЕШЕ 14 ГОДИНИ СМЪРТ В ДОНБАС ТАКАВА ЗАСЛУЖАВА...ЗА БЪЛГАРИТЕ ДА РОВЯТ КОФИТЕ А ЗА ФАШИСТИТЕ ОТ ОКРАЙНА ПЕТ ЗВЕЗДНИ ХОТЕЛИ ...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Остават закъсалите

    18 1 Отговор
    Ингелиzи и шlяхти години наред подлъгваха укrите,че са солта на земято и сега укrите си мислят,че всичко им се полага по право. Тук ги търпяхме над 3 месеца, нооо... шlяхти и ингgeлизи бъpзо им посочват мястото - колибата на кучето на двора. Затова укrонациtата се юрнаха обратно. Остават наистина закъсалите,но те са малко.

    Коментиран от #40

  • 33 незнайко

    15 1 Отговор
    БЪЛГАРИЯ няма нужда от никого !!! БЪЛГАРИЯ има нужда от ЧЕСТНИ политици за да върви напред !!! 30 години се краде и унищожава нашата ДЪРЖАВА и на никой политик не му ПУКА , нали неговата банкова сметка е пълна !!! Мисля, че идва момента когато събарянето на такова управление ще стане с ОРЪЖИЕ !!! Демокрацията се провали !!!
  • 34 МАЛКА пенсИЯ

    7 0 Отговор
    След 31август,в Банско.Кво се чудите.
  • 35 Наблюдател

    8 1 Отговор
    Загрижили са от DW че България не прави достатъчно да задържи украинци но никакво впечатление на тази пропагандна медия не и прави факта че България неможе да задържи дори собственото си население и че Българската нация е най-бързо изчезващата нация в Света!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 знаещия

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ал Тъпоне":

    не се хаби да им обясняваш,българина е много тъп и недалновиден
  • 38 Маргарита

    6 0 Отговор
    Изпъдиха нашите българи от България, а сега ще пребират Украйнци, че чак жилища, работа, паспорти и т.н. Защо Америка не ги вземе?
    Аз съм в Германия и ги виждам тук за какво стават.

    Коментиран от #39

  • 39 Пея

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Маргарита":

    Да си купиш буквар и тогава да даваш мнения?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.