2 Юни, 2022 14:00 12 492 49

Виктор Орбан получи всичко, което искаше

  • унгария-
  • петролопровод дружба-
  • виктор орбан

Унгарският премиер има нужда от евтиния руски нефт, за да може да прибира данъците на MOL и така да компенсира загубите в държавния бюджет, причинени от неговата ценова политика

Виктор Орбан получи всичко, което искаше - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Без руския нефт по петролопровода "Дружба" унгарският премиер Виктор Орбан трудно би останал на власт. Евтината руска суровина му гарантира огромни ползи. И той успя да си извоюва изключенията, които искаше.

На това място свършва дружбата – южно от Будапеща се намира рафинерията Сажаломбата. Точно дотам стига и петролопроводът „Дружба“, който разединява ЕС. Унгарският премиер Виктор Орбан се гордее със спечелената битка на срещата на върха на ЕС – той представя нещата именно така, понеже успя да извоюва правото на унгарската петролна фирма MOL да продължи да получава руски нефт по петролопровода „Дружба“, докато на транспорта с танкери ще бъде сложен край от началото на следващата година.

Освен това той успя да предотврати поставянето на краен срок за доставките по тръбопровода, както и да наложи още едно специално условие за Унгария: ако петролопроводът, който преминава през украинска територия, бъде увреден, ще има възможности и за доставки с танкери. На същата тази среща бе уговорено и това, че заради слабата си икономика България ще продължи да има право да получава нефт по море.

За да бъде спечелена унгарската общественост

Битката е спечелена за пред унгарската общественост, но тя всъщност няма особена стойност, казва енергийният експерт Атила Холода. Той е работил дълго за унгарската петролна фирма MOL, след което е бил няколко месеца държавен секретар по енергетиката в правителството на Орбан. И е съвсем наясно колко недостоверни са твърденията на Орбан за трудното преустройство на системата към друг вид нефт – в някои от рафинериите на MOL то отдавна е в ход, както би могло да се очаква от един международен енергиен концерн.

„Доставките на руски нефт с танкери, камиони и по други тръбопроводи не са невъзможни, но биха били по-сложни и по-скъпи, отколкото са сега. Смятам, че Орбан извоюва изключението със своята заплаха да наложи вето, за да може след това вкъщи да каже, че е успял да надделее в Брюксел“, смята Холода.

Компромисът в Брюксел бе постигнат относително бързо – вероятно и заради това, че останалите държавни и правителствени ръководители са знаели, че това изключение е свързано с големи разходи за Унгария, както и – че ЕС разполага с още един коз: въвеждането на входни мита за руския нефт в Общността може да бъде прието и с мнозинство – а не непременно с пълно единодушие. В този случай Унгария не би могла да наложи вето. А тези мита значително биха оскъпили руския нефт.

Орбан се бори за властта си

Но борбата на Орбан за евтиния руски нефт не е свързана само с осигуряването на база за неговата икономика, а и с осигуряването на база за неговата власт.

MOL е най-голямата унгарска компания, един от най-важните данъкоплатци. Евтиният руски нефт е основата за производството на дизел и бензин, който ще се продава скъпо в чужбина, докато в самата страна е евтин. За Унгария Орбан постави таван на цените на бензина, който може да се поддържа само с евтиния руски нефт.

"Орбан има нужда от евтиния руски нефт"

„Орбан има нужда от евтиния руски нефт, за да може да прибира данъците на MOL и така да компенсира загубите в държавния бюджет, причинени от неговата ценова политика. Тъй като това трябва да покаже, че той – както постоянно повтаря – защитава унгарските семейства“, казва Атила Холода.

Т.е. MOL печели благодарение на руския нефт, а унгарската държава до голяма степен се крепи благодарение на приходите от него. Каквото остане, се насочва към верните на Орбан фондации. Миналата година правителството на Орбан се постара 25 процента от акциите на MOL да бъдат прехвърлени на фондации. Това звучи добре – но само на пръв поглед.

"Дружба" крепи Орбан

При повторно вглеждане се вижда, че в ръководствата на всички фондации има довереници на Орбан, които решават за какво да бъдат изразходвани средствата. Паричните потоци са почти непрозрачни за обществеността. Така например "MOL New Europe Foundation" досега само е обявила, че смята да се грижи за спорта, културата и здравеопазването, без обаче досега да е реализирала нито един конкретен проект.

Евтиният руски нефт от тръбопровода "Дружба"е всъщност смазката, която крепи властта на Орбан: в краткосрочен план той връзва бюджета си чрез данъците от MOL, а в дългосрочен укрепва властта си благодарение на вноските от печалбите на MOL за верните му фондации.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    107 15 Отговор
    Кирчо, учи се от него! Нищо че е ортак на Тиквата
  • 2 Велика Турция🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷

    10 108 Отговор
    Орбан не ме интересува. Ама ми е интересно защо българите почитате убийци итерописни и ги имате за герои. Оттова по пълен абсурд не съм виждал. По-зле сте и северна курея!

    Коментиран от #7, #24

  • 3 Анонимен

    115 14 Отговор
    Браво Обран! Остави ги да те "анализират"
  • 4 Вън сащ от България

    123 15 Отговор
    За тва пък, американската марионетка-просто киро пак купува руски газ, но по -скъп, от гърците!!
    В крайна сметка кой е по-тъп и наведен?
    Този който купува един и същи газ по- скъпо ,или по-евтино?!??????!?!?

    Коментиран от #14, #45

  • 5 брво

    74 12 Отговор
    Истински мъж ,а не зандана като боко ,които даде 3 милиарда за тоз де духа !!
  • 6 Ами не

    107 14 Отговор
    Колкото и ДВеле да плюва Орбан-точно той е единственият адекватен политик в ЕС...И не разбирам що за злоба се лее срещу него-все пак е избран от народа си-нали това е демокрацията бе ДВеле?
  • 7 Ум под фес няма

    72 5 Отговор

    До коментар #2 от "Велика Турция🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷":

    Нещо си в грешка. Никой в България не почита Боязид, Осман ...или Мурад
  • 8 Ама

    74 5 Отговор
    Винаги има,някой неуспял,да прави разбор на успелите.Де да имахме и ние такива управляващи,мислещи за националния интерес,а не да се чудят как да угаждат на хората,които им дават инструкции.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 генчо

    7 31 Отговор
    и тоя има члинство в КП и червена книжка
  • 11 Българка

    44 19 Отговор
    Питам защо в българските бензиностанции горивата са на високи цени, при положение, че Лукойл-Нефтохим доставя с 35 евро по-евтини нефт на барел. Орбан се бори за евтино гориво за унгарците. А кой се бори срещу рекета на руската рафинерия срещу всички българи? Защо се допускат такива спекулативно високи цени и то при положение, че от 15 години Лукойл не е внесъл никакви данъци печалба? Къде е властта? Къде е НАП, ДАНС (горивот е оръжие), КЗК ? Къде е златната българска, държавна акция? Защо ощ държавата не е поела оперативното ръководство в руския анклав, както направиха дуги евродържави?

    Коментиран от #17, #20

  • 12 Колибка

    6 23 Отговор
    Нефтохим ,издържа Русия.
    Това се прави през,възход на
    ценообразуването за горивата и
    отчитане на загуби за рафинерията.
    Схемите са политическо табу.
    Кире,не е по нефта,не играе белот.
  • 13 Наталия Кобилкина

    10 20 Отговор
    Ембаргото влизало в сила от началото на следващата година. За 6 месеца Русия ще продаде петрол за 3 години напред при това на завишени цени. Рейган събори СССР с ниски цени на петрола.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Каката

    68 4 Отговор
    Орбан им бърка на Дойче веле на кофти място, но те явно са забравили, че той е бил стипендиант на Сорос, обаче навреме се е усетил и дори изгони университета и НПО-тата му от Унгария! Орбан прави точно това, което прави Сорос! Разликата е, че унгарците са доволни и живеят добре, а там, където задкулисно управлява Сорос има мизерия, зависимости, морална деградация и безпътица за населението и огромни печалби за Отровено общество!

    Коментиран от #35

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бай село

    49 6 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    35долара са комисионата на байдъновия син. Нали сме велики и показахме среден пръст на Русия..сега петрола пак руски но с етикетче мадейн сащ...да живее вечната дружба с братята ни от сащ..
  • 18 Недялко Дръвчев

    5 1 Отговор
    А да си смени пола ?
  • 19 Митев

    40 3 Отговор
    Да им е честито,да са живи и здрави,умни хора-силна държава,у нас прост народ -слаба държава.....
  • 20 Невежеството не е сила

    32 3 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Сто пъти ви се обясни и даже кокорчо публично го каза- Лукойл не е руска, а само работи с руски нефт
  • 21 четящ

    45 4 Отговор
    Браво на Орбан! това е политик и държавник! всички останали да се учат от него! Защото първо мисли за народа си, и след това за солидарността с ЕС..
  • 22 Либераст

    34 4 Отговор
    Миризливите лъжи на Гомнойче Веле?Не,благодаря!!!
  • 23 Хайл

    34 4 Отговор
    БРАВО НА ОРБАН, това е ДЪРЖАВНИК а не като про100то киро вечно наведен
  • 24 Хайл

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "Велика Турция🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷":

    Я пак го напиши че не ти се разбира... Или щото си сплескана кратуна така си пишеш
  • 25 DW както винаги лъжете и Маниполирате!!

    38 4 Отговор
    Орбан е Политик с железни топки и прав гръбнак, не се калня на Чиновниците в Брюксел!?
  • 26 Много ниско ниво на журналистика на ДВ

    29 4 Отговор
    Противоречието се вижда още в Заглавието.Цитат:"Без руския нефт по петролопровода "Дружба" унгарският премиер Виктор Орбан трудно би останал на власт. Евтината руска суровина му гарантира огромни ползи".Цитат-2 за българското правителство:"Българското првителство взе най правилното решение,като се отказа от руската газ и руския петрол".Защо тогава ДВ не пишеш,че българското правителствео си направи Харакири със санкциите които въведе.Орбан ще го свалят ако не се съпротивлява,но българските лакеи не.Каква двойна игра само.
  • 27 Боби

    27 4 Отговор
    Браво на Орбан а какво да кажем за нашия смешник и лъжец Кирчо ще доиде време да се моли на ПУТИН

    Коментиран от #46

  • 28 Боби

    18 3 Отговор
    Браво на Орбан а какво да кажем за нашия смешник и лъжец Кирчо ще доиде време да се моли на ПУТИН
  • 29 ТО-220

    25 4 Отговор
    Орбан е държавник и прави всичко за народа и държавата си, останалите марионетки само знаят Yes.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гьобелс от Брюксел

    26 4 Отговор
    Защо гледате Орбан?
    Той за разлика от клекнало пикаещите "мъже" в Брюксел и в България той се бори и защитава интересите и икономиката на Унгария.
    По този начин с тези санкции и глоби , Европа се сама си копае граба и дава път на Америка и нейната икономика.
    Навярно нищо не е забравено от някогашния герой с мустачките и сегани се прилага отново , като Европейска директива.
  • 32 Браво

    26 2 Отговор
    Браво на Орбан. Ние си нямаме такъв. А щеше да бъде голям късмет един такъв човек у нас - късмет за всички нас. Явно ще трябва да си плащаме кармата по тежкия начин.
  • 33 Опонент

    8 7 Отговор
    ✔той успя да си извоюва изключенията, които искаше.✔
    Добре за Унгария, НО чиновниците в ЕС са злопаметни и в подходящ момент ще си вземат с лихвите за шикалкавенето.
  • 34 Лайош

    25 4 Отговор
    Стига сте го дъвкали Орбан, човека е напълно прав да се грижи за интересите на Унгария, а не на САЩ и на Урсулката
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Минувач

    18 4 Отговор
    Орбан това, Орбан онова ама унгарците остават на ефтин нефт това е същественото !
  • 37 Минувач

    14 3 Отговор
    Deutsche Welle нищо повече от съвременен вариант на Гьобелсовата пропаганда!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 4 Отговор
    браво на господин ОРБАН
  • 40 !!!!

    14 3 Отговор
    Чети- народе и плачи! Българио- изстрадала,защо не се пръкна и у нас,поне един като В Орбан,а то само послушковци,със,свалени панталони! Щом го хулят Орбан- значи мисли за народа си- то се вижда как живеят унгарците- Орбан не играе по свирката,на определени кръгове от ЕС

    Коментиран от #47

  • 41 Плашимир

    6 1 Отговор
    Той Викито е някъде тъпанар и за това унгарците карат с май евтиния бензин и дизел.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Очевидец

    6 2 Отговор
    Орбан е велик!Защо нямаме и ние български Орбан?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Боби":

    Няма да се моли на путин защото дните на психопата са преброени. Никога повече руско влияние в България. ЗА 80 години само мизерия и бедност. Руски ботуш повече в България никога.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Кондор

    0 0 Отговор
    Това е политик на място, а не като нашите дупедавци.
    Срам ме е, че сме толкова малък Народ, а с толкова много предатели на националните интереси.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.